Ko je započeo rat u SFRJ ?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
seln

#301 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by seln »

laneni10 wrote:
In love with Bosnia wrote:
karanana wrote:mada mozemo i raspravljati o tome kakvu su to oni jugoslaviju zeljeli. jeli samo onu gdje su zivjeli srbi ili onu jugoslaviju sa 6 republika i dvije autonomne pokrajine gdje su svi bili ravnopravni.
primarni cilj srbije (i većine srba, btw) nije bila jugoslavija bez drugih naroda već jugoslavija u kojoj bi oni bili dominantni. dokle god im je polazilo za rukom (tj. politikom) da budu jednakiji od drugih, jugoslavija je opstajala.

onog trenutka kada su drugi narodi jasno izrazili želju da se o njihovim sudbinama ne odlučuje u beogradu, jugoslavija se raspala.

Eto ja kao prosjecni Srbin ne znam za takav cilj, ??Srbi su 1918 stvorili prvu Jugoslaviju i da su htjeli da dominiraju
Nebi se udruzivali sa onima protiv kojih su ratovali i koji su u prvom ratu bili na strani Austro-Ugarske!
Ipak da se vratimo devdesetim...
dakle Srbi su krivi sto su se prvo Slovenci otcjepili, zbog cega su krivi volio bih da to saznam ako me bilo ko ubjedi da smo mi Srbi zato krivi, promjenicu svoje misljenje, nisam ja ipak toliko tvrdoglav, dakle da cujem?
Fino si napisao "ako me bilo ko ubjedi". Ko ce ubjediti funkcionalno nepismenu osobu u bilo sta?

Kad su se Hrvati otcjepili i priznala ih Njemacka i Vatikan, oni su tada Srbe proglasili nacionalnom manjinom i Srbi su se tada uplasili da ce dozivjeti pogrom kao u drugom svjetskom ratu i osnovali su Sao Krajinu koju su Hrvati ugusili ratom, potpomognuti Amerikom,!
Dakle , jesu li Srbi krivi sto se i Hrvatska otcjepila? Ako jesu volio bih da cujem objasnjenje?
Srbima u Hrvatskoj je nudjena garancija medjunarodne zajednice. Bulatovic se prvo slozio s tim, a onda ga je Slobo pucnuo po prstima, pa se on predomislio.
Bosna j proglasila nezavisnost tako sto su Srbi preglasani tj, nisu ni izasli na referendum, nase komsije Bosnjaci i Hrvati nimalo nisu postovali volju nas Srba kao da do tada nismo vjekovima zivijeli zajedno , bilo je bitno dobiti odgovarajucu "cifru " na referendumu, i time se pokriti, jeli to legalizam? Mozda i jeste ali, smetnuti sa uma da ce jedan cijeli narod koji cini trevinu stanovnistva Bosne biti protiv takve odluke i ne misliti o posledicama istoga cina u najmanju ruku je suludo!
Pa ste vi izrazili svoje neslaganje jednim malim genocidom.
p.s. koliko znam, tada je vrijedio jedini ispravan princip "jedan covjek, jedan glas"...dakle, koji Srbi?
otcjepila se i Makedonija zasto ti " zli Srbi " nisu i Makedoniju napali, kad su vec tako ratoborni vec ti isti Makedonci danas imaju probleme sa svojim Albancima?
dakle moje pitanje glasi znog cega Srbija nije i Makedoniju okupirala?
Zato sto je suplja o "ocuvanju Jugoslavije" vec pukla, a u Makedoniji nije bilo dovoljno srba koji bi glumili petu kolonu.

Crna Gora se takodje otcjepila na refrendumu i gle cuda nije je Srbija napala, zbog cega?
Jednostavno, nije vise ni mogla ni smjela.
Dakle ja kao prosjecno-obrazovani Srbin
Ako si ti prosjecno obrazovan Srbin, onda se Srbima crno pise.
preko bare

#302 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by preko bare »

Haloooooooooo
odakle ti pravo da pricas u ime svih srba , ja sam sa svojom rajom srbima izasao na izbore, jer kad vidis jednog psihijatra koji prijeti nestanak jednog naroda glaso bi i za kineze i crnce i zute. Nisu vas samo muslimani i hrvati preglasali ima tu i jevreja , roma i nepodobnih srba po vasoj viziji. Ako si mlad imas video u skupstini tog psihijatra, sta su kontali kad vidimo tenkove, silu, pice kaficu na carsiji za 5 dana, jes ali u usa filmovima.
Ne branim ja ni nastavak filma, ma dobro nam nisu pokolj masovni muslimani napravili nad ostalim srbima, sta su im kreteni po citavoj bosni radili. Trebalo je biti covjek u tom periodu.
propagiraju pokolj Orica(Narvno ne prihvatam ni jedan zlocin ) kod srebrenice pa su postali ljudine pa su se lijepo osvetili za 300 ili 400 srpskih glava trebalo je zaklati preko 8000 muslimana.
Ne pricaj mi u ime svih srba ostala je jos koja zrela jabuka, takvi kao ti sa takvom pricom letili su naglavacke iz moje kuce.
Da se Sarajlije nisu branile bog dragi zna da li bi moje dijete sada na univerzitetu razmisljalo gdje da uzme Master -Phd degree.
laneni10

#303 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by laneni10 »

Seln nek si ti meni potvrdio da sma nepismen to je bitno... :( jbg kad ovdje nema pismenijih srba pa izgleda da ja jedini moram da vadim kestenje iz vatre...
hocu jos samo ovo da ti kazem Seln bezobzira koliko ti znas i koliko vise znas od mene ja tvoje znanje mogu dostici samo ako to zelim vjeruj mi!
Dakle Srbi su krivi sto su hrvatiti ostavrili svoj tisucljetni san o samostalnoj drzavi na koju imaju pravo dakako oni su to pravo i ostvraili i to je ok... Medjutim koliko je ok to sto su protjereni toliko srbi koji su na tim prostorma zivjeli vjekovima i koliko je ok sto je jedan drzavotvoran narod u hrvatskoj proglasen nacionalnom manjinom?.

Evo recimo kosovski albanci kao nacionlana manjina imaju pravo na samoopredjeljenje i nezavisnost a srbi u bosni to isto pravo nemaju zbog cega neka mi neko objasni posto ja nisam bas obrazovan i slabo kontam...???

Kazes da je na referedumu princip jedan covjek jedan glas bio ispravan? Ako je bio ispravan sto se od toga principa danas odstupilo i to sto je vazilo devedeset druge danas ne vazi ?. Molio bih tebe ili bilo koga drugoga da mi i ovo objasni...
Ako mi potanko objasnite mozda ja i prihvatim to kao istinu... Al hocu dokaze !
Zasto danas ne vazi princip jedan covjek jedan glas?

preko bare@ tebi da kazem da ja ne govorim u ime svih srba vec u njihovo ime govori ova dama iz beograda pogledaj nnjenu poruku na prethodnoj stranici, pa mene onda prozivaj, ja ovo hocu rec i iza ovoga cvrsto stojim , ne poznajem niti jednoga srbina koji je zeleo raspad jugoslavije i rat u bivsoj nam domovini, i danas mnogi srbi zale za zajednickom nam domovinom.
da je u armiji bih bilo i drugih nacija to ne sporim... Ali bilo je i u srpskoj vojsci drugih nacija zar ne ne vidim tu nekakvu razliku?
Neko gore rece da je srbija ukidanjem autonomoije kosovu srusila jugoslaviju... Pa ne znam nikada nisam ni citao taj ustav iz 1974 niti cu a
I znam da su se srbi zbog njega bunili i nisu njime bili zadovoljni izgleda da je taj ustav donesen ad-hok, i niko njime nije bio zadovoljan, kada je poceo progon srba s akosova osamdesetih godina mozda je to tada bio jedini nacin da se stradanje srba zaustavi osim toga to je bilo unutrasnje pitanje srbije i tim cinom srbija nije promjenila vanjske granice...
Kolik znamoslednju sjednicu ck kpj napustili su slovenci ali zboge cega nemam pojma... Ne zamjerite ne mogu ni ja sve znat :-)
ActionWoman

#304 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ActionWoman »

laneni10 wrote:Actionwoman@ p
Zar Albanci nisu na Kosovu imali svoje skole univerzitete imali su svoje novine stampu njihova vjerska prava nicim nisu bila ugrozena, mogli su slobodno da rade kao i Srbi niko ih u tome nije sprecavao.

Ovo me zanima zbog cega su policije svih bivsih jugo-republika isli na kosovo da uguse nemire tih osamdesetih godina koje su izazivali a
albanci ako su za sve Srbi krivi zbog cega je na kosovo isla recimo i policija iz Bosne?
zbog cega su Bosnaci ucestvovali i sa Srbima zajedno se borili protiv "kosova republike" mozes li mi to objasniti?.

ako danas znas da su tada Srbi bili za sve krivi zbog cega nije doslo do pobune tih osamdesetih godina ako je tada bosnska policija gusila nemire na kosovu pendrecima zajedno sa srbima tvrdeci da se borila za ocuvanje zajednicke nam drzave otkud to da danas ti isti policajci za sve krive Srbe, nakako mi sumnjiva ta njihova "naknadna pamet" :-)

Prvo, bile su demonstracije, a policija kada je napala demonstracije onda je to i pretvorila u nemire. Drugo, nije isla bosanska milicija vec su milicioneri iz cijele Jugoslavije isle da odbijaju bubrege Albancima. Albanci kazu da su Bosanci najjace tukli. Nemoj pokusavati svaliti na milicionere iz Bosne ono sto je Srbija izorkestrirala. Albanija je podijeljena 1878 na Berlinskom kongersu pa je dio dat Srbiji, pa malo Makedoniji, pa malo Grckoj, pa malo Crnoj Gori. Na Albanski narod se istresao ko je stigo. Cak je 1938. Srbija sjela s bracom Turcima i dogovorila iseljenje 40.000 albanskih familija (familija, ne pojedinaca) u nenaseljene dijelove Anadolije. Albanci su bili ugrozeni tamo gdje su bili vecina. Slobodan Miki je zabranio odvijanje nastave na albanskom jeziku pa su Albanci organizovali skole u podrumima, praznim halama i sl. Moja familija je toliko ispatila za vrijeme Milosevica. Par clanova moje porodice i danas se vode kao nestali. Pretpostavka je da su u hladnjacama kod Nisa. Od Albanaca se pokusalo napraviti da su siledzije, ubice, lopovi, ovo ono. To sto ti mislis da su oni ravnopravno dobijali posao, mogli se skolovati i raditi kao i Srbi je vrlo naivno, ali je za razumjeti obzirom na medijsku kampanju sataniziranja Albanaca. Gdje cete napadati Makedoniju? Ko ce ratovati na cetiri fronta, protiv brace pravoslavaca, uz granicu s Grckom. Ko sto nije bio rat u Sloveniji (ono jedna hefta se ne pika) tako nije mogao biti ni u Makedoniji.
I u drugom svjetskom ratu i ovom proslom su se bitke najvise vodile na teritoriji BiH. Srbija dodje ko USA - izvoznik agresije. Kad mi budemo drzali Beograd pod opsadom, kad budemo svemu sto postoji, i sto se jede i ne jede, dali prefiks srpski ovo ono, kad budemo osnivali autonomne oblasti sa nacionalnim prefiksima onda cemo mi biti krivi za zapocinjanje rata. Ovako, sta da ti kazem, u zabludi si. Zapad je nahajcao Srbe da uzjasu ostale samo sto ostali nisu toliki blecci i smote bili ko u II svj. ratu, a ne daj Boze da opet bude rata, Srbi koji budu imali velikosrpske aspiracije ce pozaliti sto su se rodili. Zalosno je sto zbog psihopata (kako drugacije posmatrati onoga ko moze oduzeti ljudski zivot) nevini pripadnici iz srpskog naroda moraju da se stide tudjih gresaka, ni krivi ni duzni.

Da, opravdavao si ono sto su Srbi/Srbija radili u Hrvatskoj nekim strahom kod Srba od toga sto su proglaseni manjinom. Hrvatska je i Bosnjake proglasila manjinom nakon proglasenja nezavisnosti pa Bosna nije krenula na Zagreb. Srbija od silnog straha pokla i pobi toliko ljudi. Ne znam odakle ti pises? Ja pisem iz Sarajeva, iz prve ruke.
ActionWoman

#305 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ActionWoman »

laneni,

malo za citati. Nadam se da znas engleski.

Serbian “Ethnic Cleansing” of Albanians in Kosova

Kosova lies on the south of former Yugoslavia, bordered by Serbia proper to the northeast, Montenegro to the north, Macedonia to the south and Albania to the southwest. More than 90% of its 2 million people are Albanians, and most of the rest are Serbs. Albanians also live in large numbers in aforementioned areas bordering Kosova: 1 million in Macedonia; 100,000 in Montenegro; 50,000 in Serbia proper (Presheve, Medvegje, and Bujanovc); and 3.5 million in the state of Albania – a divided nation of 7 million people living side by side in the Balkans.

THE KOSOVA PROBLEM SINCE WORLD WAR II

The 1946 Yugoslav constitution recognized the separate identity of Kosova. At the same time, it divided Albanian – inhabited lands among Serbia, Albania, Macedonia, and Montenegro. In 1963, under the influence of Serbian secret police, boss Alexander Rankovic, Kosova was incorporated as commune in Serbia. After Rankovic’s fall in 1974, Kosova was reinstated as an autonomous Province and given federal representation equal to that of the six Yugoslav republics of Serbia, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Macedonia, Slovenia and Montenegro.

Following Tito’s death, persecution by Serbian Government troops ensued, which led to massive student uprising in Kosova in 1981. The Serbian police and troops killed at least twenty-two Albanians and beat wounded and arrested thousands more. From 1981 to 1988, official statistics confirm the arrest and jailing of more than 7000 people and the incredible figure of 586,000 Albanians (about 1/3 of the Albanian population) who passed through the hands of police for one reason or another.

Serbian determination to strip Kosova of its independence accelerated the violence. In 1989, the Serbian authorities forcibly abolished the autonomy of Kosova and sent Yugoslav tanks to patrol the streets. Six days of rioting ensued, during which more than 100 Albanians were killed and more than 900 arrested.

In April, 1990, facing more demonstrations, Serbia passed a special law extending prior emergency measures. The people of Kosova through their Assembly responded on July 2nd with a declaration of independence. Three days later, Serbia suspended the Kosova Assembly, falsely purporting that the Serbian minority in Kosova was being oppressed by the Albanian majority. Serbia then seized some seventy-five enterprises, including hospitals, and energy plants. On September 7, following the general strike, the Assembly met secretly, proclaimed Kosova a Republic within the Yugoslav Federation, and adopted the Constitution. By September 17, its 111 Albanian members had been arrested or had fled into hiding or exile.On September 28, 1990, Serbia adopted a new Constitution that completely eliminated Kosova’s autonomy. As of mid-1991, the people of Kosova held a referendum in which 87% of the population participated, resulting in a 99% vote in favor of an independent state. In October 19th, 1991, based on this referendum, Kosova was declared a sovereign independent state and a transitional government was formed. In May, 1992, the first multiparty elections for parliament and president of the Republic of Kosova took place. On June 23, 1992, however, the Serbian police used armed vehicles to prevent seating of a newly-elected government in Kosova.

In the years that followed, life for the Albanian people of Kosova deteriorated dramatically. In spite of their policy of peaceful resistance, the barbaric treatment at the hands of the Serbian Police, paramilitary, and military persisted unchecked on a daily basis.

Serbian police have expelled nearly all Albanian physicians, dismissed 7000 students, prohibited the use of Albanian as a language of instruction, closed the University of Prishtina, replaced the Albanian judges with Serbian jurists, and engaged in random beatings, kidnappings, torture, house searches and killing. The Serbian government has shut down Albanian Radio and television operations and used its own media to promote anti-Albanian racism in the region.Economic strangulation has been a key element of Serbia’s takeover of Kosova. “Compulsory administration” has been imposed on most of Kosova’s more than one hundred economic centers, resulting in the collapse of Kosova’s economy. More than 75,000 Albanian families are unemployed. It is estimated that close to half a million Albanians are suffering from food shortages, and there is a very real danger of widespread starvation. Many analysts believe that the Serbian government is trying to bring the Albanian population to its knees through hunger.

With no real recognition and intervention by the International community to prevent the daily brutality inflicted on innocent civilians, Albanians had no choice but to resort the self-defense of their families, neighbors, property, and communities. The ill-equipped Kosova Liberation Army emerged from this struggle to survive and it has declared itself as a defense force with no terrorist aims. The most recent events in Kosova, from February 28 to March 8, 1998 in the Drenica region, including the villages of Prekaz, Voynich, Llausha, and Likosan clearly demonstrate what has been feared all along; namely that the atrocities that the world witnessed in Bosnia will be repeated in Kosova and will result in completely lopsided conflict in which the unarmed civilian population of Kosova is massacred. A full-scale civil war is certain to involve the larger Albanian population in Macedonia, Montenegro, Southern Serbia, and Albania, and this would make the nightmare of a second genocidal war in Europe in this century a reality.

CONCLUSION

The Albanian American Civic League believes that the west must play an immediate role in stopping the Serbian assault on Albanian villages, which has its aim the “ethnic cleansing” of the Albanians of Kosova. Because of the importance of the Balkans to our national security, President Clinton had already dispatched some six hundred American troops in neighboring Macedonia, as observers, and we have committed a substantial contingent of American soldiers in Bosnia. With the recent, tragic Serbian assault in Kosova, it is now time to take strong measures to prevent further bloodshed.

President Bush on his way out of office and President Clinton on assuming office clearly put Slobodan Milosevic on notice that “a line has been drawn in the sand of Kosova.” President Clinton should now make good on this foreign policy declaration by implementing a swift and powerful counterstroke against any further aggressions against the Albanians in Kosova.

Kosova Situation

Historical Perspective

Albanians in the former Yugoslavia are an indigenous population living in their historical homeland. They inhabited these territories since the times of the ancient Illyrians, from whom they descended. Today, they make up about 50 percent of the Albanian people in the Balkans (50 percent living in the mother country, Albania). Kosova, as well as the other territories inhabited by Albanians in Yugoslavia, was occupied by Serbia in 1913, and the Europe of those days approved the borders we have today. The new arrangement dismembered the Albanian territories leaving the predominantly Albanian lands of Eastern Albanian to Serbia, and later to Yugoslavia. Similarly, after World War II, Serbia succeeded in reannexing Kosova again by force.Immediately following World War II and for a short period thereafter, Albanians in Kosova, who make up over 90 percent of the local population, enjoyed a certain degree of autonomy. This brief period was fully destroyed by Serbia after 1981. Today Kosova is an occupied territory with a heavy concentration of Police forces and military units from Serbia .The present confrontation in Kosova dates back six hundreds years. In June 13, 1399, in the battle of Kosovopolja the allied Christian armies of Serbia, Bulgaria and Albania, under the command of the Serbian King Lazar, fought a gallant but losing battle against the advancing Ottoman Turks. From that year until 1913, nearly the entire Balkan area came under Ottoman rule, which ended only with the collapse of the Ottoman Empire on the eve of World War I.

With the creation of modern Yugoslavia in 1945, six federal “republics” emerged: Serbia, Croatia, Slovenia, Bosnia & Herzegovina, Montenegro and Macedonia. Serbia included two autonomous provinces: Voivodina, with a large Hungarian population, and the predominantly Albanian Kosova. The latter is a province with a 2 million population (1990) bordering on Albania and occupying an area about the size of the state of Connecticut. Large numbers of Albanians (approx. 1 million) were left to the Republics of Macedonia, Montenegro and Serbia proper.

From 1974 on, Kosova was governed by an elected parliament under Serbian control, but with considerable latitude to organize it’s internal affairs. Since May 1987, the rise in power of Serbia’s Communist Party boss, Slobodan Milosevic, was accompanied by a sharp rise in Serbian chauvinism and the continual destruction of Kosova’s autonomy.The destructive process began in 1981, after the bloody student riots that left as many as 300 Albanians killed. More than 600,000 Albanians (approx. 1/3 of the Albanian population) have gone through police hands since then, and over 7,000 have received jail sentences of up to 20 years. In 1988, 1989 and 1990, a wave of massive demonstrations by dissatisfied Albanians were mercilessly crushed by mainly the Serbian police. During this period of time, seventy cases of Albanians murdered by the Police have been reported. The wounded and the arrested are in the hundreds and maybe in the thousands. Police brutality, operating on “emergency state laws” has reached monstrous proportions: house searches, massive beatings. torture and killings.With the forced “constitutional changes” of March 1989, and the subsequent dismantling of Kosova’s administration and economy (Serbia has taken over 250 large and medium-sized companies) , Kosova has been transformed into an administrative and economic appendix of Serbia, and human rights of Albanians are violated at will. Faced with these “intolerable acts”, 115 delegates from the Assembly of Kosova proclaimed the independence of Kosova within the Yugoslav Federation/ Confederation (July 2, 1990) and promulgated clandestinely the Constitution of the Republic of Kosova (September 7, 1990). Serbia’s response has been the abolition of the Assembly of Kosova and the dissolution of its Government. A Serbian “gauleiter” rules now over Kosova by decree. Presently, the struggle in Kosova is between the 90 percent Albanian population led by the democratic parties and engaged in peaceful resistance on one side, and the ruling pro-communist Government of Serbia acting as an occupying power with the assistance of the 9 percent Serbian minority, on the other side. Under these circumstances, Albanians insist on free elections and the work resumption by the Assembly and the Government of Kosova. Serbia so far has rejected these demands.In Macedonia (where almost one million Albanians live) the recent elections (November 1990) produced 23 elected Albanian delegates to the 120 Member Macedonian Parliament. In Montenegro (with over 50,000 Albanians) elections gave them some minor representation.It appears that only through a genuine democratic process can the thorny political problems of Yugoslavia be overcome. In it’s First report The Society for Endangered Nations (Germany 1987) writes: “This Topic should be taken in parliaments and pressure exercised on governments not to give further help. credit and trade facilities to Yugoslavia, unless (the Yugoslav Communist Government) stop violating human rights, and they render equality to Albanians and all other nations of this multi-national state”.
ActionWoman

#306 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ActionWoman »

Laneni,

Albanci su proglasili nezavisnost unutar SFRJ (jer vise nisu mogli trpiti represiju Beogradskog rezima), a ne otcjepljenje od SFRJ. Znam da je tesko prihvatiti to da su pripadnici naroda kome covjek pripada pocinili zlocine, ali istina oslobadja. Moram opet naglasiti da postoje predivni ljudi pripadnici srpskog naroda i ni u kom slucaju ne trebaju da trpe zbog koljaca koji su samo happen to be Srbi.
laneni10

#307 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by laneni10 »

ActionWoman wrote:
laneni10 wrote:Actionwoman@ p
Zar Albanci nisu na Kosovu imali svoje skole univerzitete imali su svoje novine stampu njihova vjerska prava nicim nisu bila ugrozena, mogli su slobodno da rade kao i Srbi niko ih u tome nije sprecavao.

Ovo me zanima zbog cega su policije svih bivsih jugo-republika isli na kosovo da uguse nemire tih osamdesetih godina koje su izazivali a
albanci ako su za sve Srbi krivi zbog cega je na kosovo isla recimo i policija iz Bosne?
zbog cega su Bosnaci ucestvovali i sa Srbima zajedno se borili protiv "kosova republike" mozes li mi to objasniti?.

ako danas znas da su tada Srbi bili za sve krivi zbog cega nije doslo do pobune tih osamdesetih godina ako je tada bosnska policija gusila nemire na kosovu pendrecima zajedno sa srbima tvrdeci da se borila za ocuvanje zajednicke nam drzave otkud to da danas ti isti policajci za sve krive Srbe, nakako mi sumnjiva ta njihova "naknadna pamet" :-)

Prvo, bile su demonstracije, a policija kada je napala demonstracije onda je to i pretvorila u nemire. Drugo, nije isla bosanska milicija vec su milicioneri iz cijele Jugoslavije isle da odbijaju bubrege Albancima. Albanci kazu da su Bosanci najjace tukli. Nemoj pokusavati svaliti na milicionere iz Bosne ono sto je Srbija izorkestrirala. Albanija je podijeljena 1878 na Berlinskom kongersu pa je dio dat Srbiji, pa malo Makedoniji, pa malo Grckoj, pa malo Crnoj Gori. Na Albanski narod se istresao ko je stigo. Cak je 1938. Srbija sjela s bracom Turcima i dogovorila iseljenje 40.000 albanskih familija (familija, ne pojedinaca) u nenaseljene dijelove Anadolije. Albanci su bili ugrozeni tamo gdje su bili vecina. Slobodan Miki je zabranio odvijanje nastave na albanskom jeziku pa su Albanci organizovali skole u podrumima, praznim halama i sl. Moja familija je toliko ispatila za vrijeme Milosevica. Par clanova moje porodice i danas se vode kao nestali. Pretpostavka je da su u hladnjacama kod Nisa. Od Albanaca se pokusalo napraviti da su siledzije, ubice, lopovi, ovo ono. To sto ti mislis da su oni ravnopravno dobijali posao, mogli se skolovati i raditi kao i Srbi je vrlo naivno, ali je za razumjeti obzirom na medijsku kampanju sataniziranja Albanaca. Gdje cete napadati Makedoniju? Ko ce ratovati na cetiri fronta, protiv brace pravoslavaca, uz granicu s Grckom. Ko sto nije bio rat u Sloveniji (ono jedna hefta se ne pika) tako nije mogao biti ni u Makedoniji.
I u drugom svjetskom ratu i ovom proslom su se bitke najvise vodile na teritoriji BiH. Srbija dodje ko USA - izvoznik agresije. Kad mi budemo drzali Beograd pod opsadom, kad budemo svemu sto postoji, i sto se jede i ne jede, dali prefiks srpski ovo ono, kad budemo osnivali autonomne oblasti sa nacionalnim prefiksima onda cemo mi biti krivi za zapocinjanje rata. Ovako, sta da ti kazem, u zabludi si. Zapad je nahajcao Srbe da uzjasu ostale samo sto ostali nisu toliki blecci i smote bili ko u II svj. ratu, a ne daj Boze da opet bude rata, Srbi koji budu imali velikosrpske aspiracije ce pozaliti sto su se rodili. Zalosno je sto zbog psihopata (kako drugacije posmatrati onoga ko moze oduzeti ljudski zivot) nevini pripadnici iz srpskog naroda moraju da se stide tudjih gresaka, ni krivi ni duzni.

Da, opravdavao si ono sto su Srbi/Srbija radili u Hrvatskoj nekim strahom kod Srba od toga sto su proglaseni manjinom. Hrvatska je i Bosnjake proglasila manjinom nakon proglasenja nezavisnosti pa Bosna nije krenula na Zagreb. Srbija od silnog straha pokla i pobi toliko ljudi. Ne znam odakle ti pises? Ja pisem iz Sarajeva, iz prve ruke.
Pocetkom osamdesetih naglo pocinje teror albanskog stanovnistva nad srpskim progon silovanje otimacina sve sa ciljem da se obezbjedi nezavisno kosovo jednom za svagda !
Toje inace dugorocni albanski cilj kome ce kruna jednoga dana biti umjesto velike srbije koje su se svi plasili -velika albanija!
inace taj teror traje jos od pocetka seszedestih godina ali svoju kulminaciju dozivljava osamdesetih godina.
Zbog toga ni srbi nisu sjedili skrstenih ruku moralo se traziti neko odgovarjajuce rjesenje, tu situaciju je najbolje za sebe iskoristio milosevic i ustliocio se na vlast.
Jesu li albanci do sredine osamdesetih na kosovu imali svoje univerzitete milsim da jesu...
Imaju li turci recimo u njemckoj danas svoje univerzitete nemam pojma vjeruj mi , imaju li srbi danas svoje univerzitete u hrvatskoj toliko hvaljenoj demokratiji?
Ako imaju dobro je ... Ako nemaju onda ti pruzam jedan od dokaza da albanci nisu bili obespravljeni.
Ne kazem da alabanci nisu sikanirani...
Maltretirani tuceni i bijeni sve to stoji... Iako je srbija svoju drzavnost stekla na kosovu negdje u trinaestom vjeku procitah negdje da su ipak albanci starosjedioci kosova ne znam koliko je ovo tacno ... I da oni imaju nekakve veze sa dardancima?
Za berlinski kongres... Nemam pojam zbog cega je tada albanija podjeljenA jesu li i zato krivi srbi??

U drugom sv.ratu... Najvece bitke vodjene su u bosni.. Jesu li opet srbi krivi?
Ako jesu zbog cega ne kontam... Pa srbi su ratovali protiv okupatora a bosanski muslimani i hrvati su bili na strani njemacke koliko je meni poznato tako sam cuo od drugih kojima bi trebalo vjerovat jer ipak nisu "malo pismeni " ka sto sam to ja.
Koliko je meni poznato nikada srbija nije objavila rat hrvatskoj vec su se srbi iz karajine samoorganizovali na pobunu...
I po meni pogrijesili su sto nisu prihvatili plan z4 koji je po njih bio daleko bolji nego ono sto se posle oluje desilo.
Makedonija... Pravoslavni... Pa zato srbija nije napala makedoniju ? Pa nije ovo valjda kod nas u bosni bio vjerski rat...
Ja sam oduvijek tvrdio da jeste ovo u bosni je bio gradjansko- vjerski rat.
Odakle sam... Ma ja sam ti bona seljak s majevice i u sarajevu sam bio sam tri puta...
Jednom me umalo na bascarsiji ne ugnjavise golobovi... :-)
JThomas

#308 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by JThomas »

laneni10 wrote:
između ostalog i zato što je masovnim zločinima stvorena etnički čista teritorija koja ima većinu ovlasti države i koja se danas znakovito zove entitet republika srpska.
laneni10

#309 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by laneni10 »

JThomas wrote:
laneni10 wrote:
između ostalog i zato što je masovnim zločinima stvorena etnički čista teritorija koja ima većinu ovlasti države i koja se danas znakovito zove entitet republika srpska.
Nije zbog toga bolan, BOsna je danas drzava tri ravnopravna n a r o d a A ne drzava gradjana kakvu ste je napravili devedesetih i dva n a r o d a nikada vise nemogu preglasati -t r e c i !
JThomas

#310 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by JThomas »

i jel vrijedilo zaklati komšiju zubima zbog toga?
laneni10

#311 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by laneni10 »

JThomas wrote:i jel vrijedilo zaklati komšiju zubima zbog toga?
Zasto mene o tome pitas?
ja jedno z n am , da se sa srbima pregovaralo te devedeset druge nikada rata u bosni nebi bilo, ali jbg ovi koji su citali islamsku deklaraciju tvrde da je rat i poceo zbog onoga sto je alija izetbegovic porucivao u toj svojoj knjizi... Da kad budu u vecini muslimani prave drzavu po svojoj mjeri... Tako nekako ogradjujem se od ovoga sto rekoh jer sam ovo cuo od drugih nisam ovu knjigu procitao niti cu!

Bilo kako bilo... Ja jos uvijek mislim da srbi nisu zeljeli raspad jugoslavije skoro je na bn tv bila emisja " tezina lanaca" mozda je neko od forumasa pogledao ja jesam sasvim slucajno i ta emisija baca tracak svjetla na ratne strahote i na mracnu proslost u bivsoj jugi... Ne znam dali ovo moze da se nadje i na jy tube ?
Ako moze vrijedi pogledati...
JThomas

#312 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by JThomas »

pa je bilo bolje sve očistiti na vrijeme da se ništa ne rizikuje?
laneni10

#313 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by laneni10 »

JThomas wrote:pa je bilo bolje sve očistiti na vrijeme da se ništa ne rizikuje?
Nego niko mi ne odgovori zbog cega srbija posle pobjede u prvom sv. Ratu nije jednom zasvagda zaokruzila svoju teritoriju i stvorila svoju samostalnu drzavu a mogla je tada i to bogami povel' ku jel to kralj bio megaloman pa htio sa srbijom i sloveniju i hrvatsku ili je posrijedi nesto drugo?
JThomas

#314 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by JThomas »

pogledaš malo kakav je ustav donio ("poklonio" narodu) i sve ti se samo kaže. mada to nije tema.
laneni10

#315 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by laneni10 »

JThomas wrote:pogledaš malo kakav je ustav donio ("poklonio" narodu) i sve ti se samo kaže. mada to nije tema.
Nemam pojma vjeruj mi... Rekose neki da je cinom pripajanja kraljevini spasao hrvatsku koja je trebala pripasti...?
Zaboravih kome ne zamjeri :-) nego kada su ga ubili ... Postoji prica da je za svoga tjelohranitelja kralj uzeo svoga nesudjenog atentatora hrvata vAljda nekoga dalmatinca, on je trebao da ga ubije prije nego sto je stradao u marseju...

Ali taj dalamatinac je ipak na kraju odustao od atentata i kralj ga uzeo sebi u gardu... Pomalo neobican cin priznaces...
Inace kraalj ujedinitelj kako su ga neki zvali... Imao je viziju ujedinjenja evrope kazu neki nesto slicno danasnjoj evropskoj uniji i u francuskoj je trebao da o tome pregovara valjda je zbog toga i ubijen.
Inace mnogi uceni srbi mu i dandanas prebacuju sto nije jednom za svagda rjesio srpsko pitanje kada je mogao.
mostar036

#316 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Odakle to da je Albanija podjeljena Berlinskim kongresom kad je Albanija nastala tek 1912. Londonskim ugovorom i to na štetu Srbije,Crne Gore koje su je mislile podjelit?
In love with Bosnia

#317 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by In love with Bosnia »

laneni10 wrote:Bilo kako bilo... Ja jos uvijek mislim da srbi nisu zeljeli raspad jugoslavije skoro je na bn tv bila emisja " tezina lanaca" mozda je neko od forumasa pogledao ja jesam sasvim slucajno i ta emisija baca tracak svjetla na ratne strahote i na mracnu proslost u bivsoj jugi... Ne znam dali ovo moze da se nadje i na jy tube ?
nisu, tačno. ali su hteli jugoslaviju u kojoj se ništa ne menja, koja je ostala zakucana u vremenu SKJ, tita i totalitarizma. hteli su jugoslaviju u kojoj će biti dominantni, u kojoj će njihov glas najviše vredeti (3 glasa umesto jednog), hteli su jugoslaviju oankvu kakvom su je oni, u svojoj glavi, zamislili.

hteli su jugoslaviju u kojoj će biti sigurno od onoga zbog čega su poveli rat u bosni - da se osiguraju da ne mogu biti preglasani, da njihova mora biti najvažnija i poslednja.

i ne postoji način da ti poveruješ u ono što na topiku govori većina. prosto, imaš "istinu" u koju želiš da veruješ, ništa drugo se ne pika.

upravo zbog takvog stava jugoslavija se raspala i od srbije je pobegao ko god je mogao, glavom bez obzira.
mostar036

#318 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

laneni10 wrote:
JThomas wrote:pa je bilo bolje sve očistiti na vrijeme da se ništa ne rizikuje?
Nego niko mi ne odgovori zbog cega srbija posle pobjede u prvom sv. Ratu nije jednom zasvagda zaokruzila svoju teritoriju i stvorila svoju samostalnu drzavu a mogla je tada i to bogami povel' ku jel to kralj bio megaloman pa htio sa srbijom i sloveniju i hrvatsku ili je posrijedi nesto drugo?
Svijet očito nije dao,ja sam negdje čitao i da su slovenci i hrvati htjeli napravit zajedničku državu al svijet rekao da moraju sa Srbijom.
Sad neki govore da nisu ušle u Jugosalviju,da Slovenije danas ne bi ni bilo,a Hrvatska bi bila samo Zagreb i okolina,sad ne znam kolko je to istina.
laneni10

#319 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by laneni10 »

In love with Bosnia wrote:
laneni10 wrote:Bilo kako bilo... Ja jos uvijek mislim da srbi nisu zeljeli raspad jugoslavije skoro je na bn tv bila emisja " tezina lanaca" mozda je neko od forumasa pogledao ja jesam sasvim slucajno i ta emisija baca tracak svjetla na ratne strahote i na mracnu proslost u bivsoj jugi... Ne znam dali ovo moze da se nadje i na jy tube ?
nisu, tačno. ali su hteli jugoslaviju u kojoj se ništa ne menja, koja je ostala zakucana u vremenu SKJ, tita i totalitarizma. hteli su jugoslaviju u kojoj će biti dominantni, u kojoj će njihov glas najviše vredeti (3 glasa umesto jednog), hteli su jugoslaviju oankvu kakvom su je oni, u svojoj glavi, zamislili.

hteli su jugoslaviju u kojoj će biti sigurno od onoga zbog čega su poveli rat u bosni - da se osiguraju da ne mogu biti preglasani, da njihova mora biti najvažnija i poslednja.

i ne postoji način da ti poveruješ u ono što na topiku govori većina. prosto, imaš "istinu" u koju želiš da veruješ, ništa drugo se ne pika.

upravo zbog takvog stava jugoslavija se raspala i od srbije je pobegao ko god je mogao, glavom bez obzira.
Za jugoslaviju najvise je ginuo moj srpski narod mi smo stvorili i donijeli slobodu narodima bivse jugoslavije svojom krvlju u oba rata dok su drugi bili u zelenom kadru i handzar divizijama znam ja to dobro draga moja.
draga moja beogradjanko moje komije srbi su na pocetku devedeset druge isli u sarajevo na protetste mirne protiv rata ali je na njih tada pucano... Sa okolnih zgrada a pucao je valjda caco i ekipa ulicara i lopova mada su z aovu pucanjavu optuzeni srbi a ko bi drugi?
Kakva vecina ? Koja vecina u sta da me ubijede da smo mi srbi za sve krivi pa ja u to nikada necu povjerovat!
Tako nije i nikada nece biti , jer draga moja zasto su bosnjaci ratovali sa hrvatima na sta je licio mostar u toku rata.? Ko ga je srusio jesmo li mi srbi ?
Zasto su bosnjaci ratovali izmedju sebe protiv " babe "jesmo li mi srbi opet krivi?
Ja sam ovdje rodjen ... I znam vrlo dobro sta se ovdje dogodilo netreba, ja po pamet ici u beograd ima pameti i u mome
selu vjeruj mi ako je ja nemam imaju je moje komsije koje ce ti isto ovo reci sto ja tvrdim,
mostar036

#320 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Mislim da su za raspad SFRJ krivi svi,činjenica je da je Milošević poklopio Vojvodinu,Kosovo i Crnu Goru i tako imao 4/8 glasova u predsjedništvu,to je natjeralo ostale da se otcijepe.Ali Da se Slovenija nije otcjepila ne bi ni Hrvatska,da nije Hrvatska ne bi ni BiH.
poznanik

#321 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by poznanik »

laneni10 wrote:Za jugoslaviju najvise je ginuo moj srpski narod mi smo stvorili i donijeli slobodu narodima bivse jugoslavije svojom krvlju u oba rata dok su drugi bili u zelenom kadru i handzar divizijama znam ja to dobro draga moja.
draga moja beogradjanko moje komije srbi su na pocetku devedeset druge isli u sarajevo na protetste mirne protiv rata ali je na njih tada pucano... Sa okolnih zgrada a pucao je valjda caco i ekipa ulicara i lopova mada su z aovu pucanjavu optuzeni srbi a ko bi drugi?
Kakva vecina ? Koja vecina u sta da me ubijede da smo mi srbi za sve krivi pa ja u to nikada necu povjerovat!
Tako nije i nikada nece biti , jer draga moja zasto su bosnjaci ratovali sa hrvatima na sta je licio mostar u toku rata.? Ko ga je srusio jesmo li mi srbi ?
Zasto su bosnjaci ratovali izmedju sebe protiv " babe "jesmo li mi srbi opet krivi?
Ja sam ovdje rodjen ... I znam vrlo dobro sta se ovdje dogodilo netreba, ja po pamet ici u beograd ima pameti i u mome selu vjeruj mi ako je ja nemam imaju je moje komsije koje ce ti isto ovo reci sto ja tvrdim,
Čini se da si ti više puta gledao "Težinu lanaca" i dobro zapamtio naraciju kanadsko-američko-srpskih autora :-)

Ili si nesvjesno indoktriniran idejom filma, ili si perfidno bezobrazni trol, koji, prvo - na kvaran način pokušava generalizirati zločine pojedinaca pripisivanjem zločina cijelom narodu; drugo - Bošnjaci nisu ratovali između sebe, ratovala je legalna vojska legitimne državne organizacije RBiH sa jednom paravojnom i paradržavnom organizacijom "Narodne odbrane (NO) Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB)". A nešto se ne sjećam i da je za Jugoslaviju najviše poginulo srpskog naroda, ali ovu repliku ostavljam istoričarima, ima ih ovdje.
mostar036

#322 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Za rat u BiH su isto svi krivi,sad svak ima neku svoju istoriju,za Srbe je rat počeo ubitsvom srpskog svata na Bašćaršiji,za Bošnjake opsadom Sarajeva,a za Hrvate napadom na selo Ravno.
Sad kad neki Bošnjaci tvrde da su oni bili za Jugoslaviju i kad žale za njom neki Srbi kažu da su je volili ne bi je rušili i ne bi vezivali zastave sa Hrvatima.
Last edited by mostar036 on 23/08/2012 00:09, edited 1 time in total.
In love with Bosnia

#323 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by In love with Bosnia »

laneni10 wrote: Koja vecina u sta da me ubijede da smo mi srbi za sve krivi pa ja u to nikada necu povjerovat!
Tako nije i nikada nece biti
znam.

i nemam pojma šta mi uopšte treba da gubim vreme objašnjvajući nešto što i vrapci znaju, samo još uvek ne zna većina srba. :D
poznanik

#324 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by poznanik »

mostar036 wrote:Za rat u BiH su isto svi krivi,sad svak ima neku svoju istoriju,za srbe je rat počeo ubitsvom srpskog svata na Bašćaršiji,za bošnjake opsadom Sarajeva,a za hrvate napadom na selo Ravno.
Sad kad neki bošnjaci tvrde da su oni bili za Jugoslaviju i kad žale za njom neki srbi kažu da su je volili ne bi je rušili i ne bi vezivali zastave sa hrvatima.
Moram te zamoliti da imena naroda u BiH pišeš velikim početnim slovom. 'Em je pravopisno tako određeno, 'em je izraz poštovanja prema državi BiH, obzirom na njihovu kontstitutivnost.
mostar036

#325 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

poznanik wrote:
mostar036 wrote:Za rat u BiH su isto svi krivi,sad svak ima neku svoju istoriju,za srbe je rat počeo ubitsvom srpskog svata na Bašćaršiji,za bošnjake opsadom Sarajeva,a za hrvate napadom na selo Ravno.
Sad kad neki bošnjaci tvrde da su oni bili za Jugoslaviju i kad žale za njom neki srbi kažu da su je volili ne bi je rušili i ne bi vezivali zastave sa hrvatima.
Moram te zamoliti da imena naroda u BiH pišeš velikim početnim slovom. 'Em je pravopisno tako određeno, 'em je izraz poštovanja prema državi BiH, obzirom na njihovu kontstitutivnost.
Ispravljeno. :-D
Locked