Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#301 Re: mobilni radari tj kamere

Post by goran16v »

kiki-miki wrote:Hoćeš reći da ti nikad nisi dobio nikakvu kaznu? Niti ikad voziš većom brzinom nego što je ograničenje?
Kakve to veze ima sa radarom na autoputu? Autoput ima svoja ogranicenja kao i svaka druga cesta, koliko je glupo imati radar na drugim cestama toliko je glupo i na autoputu. Ako neko zanemari tu jednostavnu cinjenicu i nagazi kol'ko moze onda ce platiti porez za budale kako kod nas tako i vani.
Sto se mene tice, prekoracim brzinu u granicama tolerancije i razuma, ako je ogranicenje 80 ja vozim 100, ako je 130 ja vozim 150, a ne 200. Zadnja kazna je bila 40 KM za minimalno prekoracenje u Mostaru prije 4 godine i to je to, prije toga se ne sjecam kad sam kaznjen za prekoracenje brzine ili bilo sta drugo.
quarterback

#302 Re: mobilni radari tj kamere

Post by quarterback »

kiki-miki wrote:Da mi je samo znati što će im radar na autoputu? :roll:
zato sto je ogranicenje 130 a voze po 200 i vise
goran16v

#303 Re: mobilni radari tj kamere

Post by goran16v »

kiki-miki wrote:Eh ograničenje je na jednom dijelu 110,a vozila sam 121 ???!!

Eto vidiš ti pametan voziš 20 više pa te ne uslikaju,a mene s 11 više uslikali.
Ne ja sam pametan pa gledam znakove i vidim prvo znak da je ogranicenje 110, a zatim da je na tom potezu kamera sa radarom.
valter.ba

#304 Re: mobilni radari tj kamere

Post by valter.ba »

kiki-miki wrote:Eh ograničenje je na jednom dijelu 110,a vozila sam 121 ???!!

Eto vidiš ti pametan voziš 20 više pa te ne uslikaju,a mene s 11 više uslikali.
tolerancija kamere ne autoputu je 20 tako da mi nije jasno kako si pala na 121, prije bih rekao da je bilo 131 :?: :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#305 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Truba »

možda paglu pitanje jer se ne razumijem u ta drotovska sokoćala ni kako to hoda

ali koja je vjerovatnoća da će mi doći kazna jer sam vidio da me radar na otoci snima tojest drot rešeta po nama ja bio u srednjoj traci

mislim da sam vozio 75 ili 80
a inače sporo vozim nego me debil iznervirao gnjavi od bristola trojica jedan pored drugog zagrepčanin i neki kombi i tek sam ih "pretekao" kod vjetrenjače :D

jel me morao zaustaviti ili je to mobilni radar s kamerom koji sve snima :? :? :?
kakavdanakneiskustvu

#306 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kakavdanakneiskustvu »

Black swan wrote:možda paglu pitanje jer se ne razumijem u ta drotovska sokoćala ni kako to hoda

ali koja je vjerovatnoća da će mi doći kazna jer sam vidio da me radar na otoci snima tojest drot rešeta po nama ja bio u srednjoj traci

a inače sporo vozim nego me debil iznervirao gnjavi od bristola trojica jedan pored drugog zagrepčanin i neki kombi i tek sam ih "pretekao" kod vjetrenjače :D

jel me morao zaustaviti ili je to mobilni radar s kamerom koji sve snima :? :? :?

vjerovatno je mobilni radar
Truba

#307 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Truba »

gledao sam spiskove za taj dan nije bio tu najavljen
vjerovatno jeste
:D

kakakv je predvečer jel blinka kad snima ili je infrared :lol:
kakavdanakneiskustvu

#308 Re: mobilni radari tj kamere

Black swan wrote:gledao sam spiskove za taj dan nije bio tu najavljen
vjerovatno jeste
:D

kakakv je predvečer jel blinka kad snima ili je infrared :lol:

ne bih ti to znao reći
sabanss

#309 Re: Odg: mobilni radari tj kamere

Post by sabanss »

MeanMachine wrote:
Što se tiče Italije ovo je tačno (za Francusku ne znam). Dakle, sistem pod nazivom "Tutor" na dva načina mjeri brzinu kretanja vozila: prvi je onaj osnovni, tj. mjerenje trenutne brzine na određenim mjernim mjestima duž autoputa, a drugi način je mjerenje prosječne brzine kretanja vozila između dvije kontrolne tačke. U Italiji su svakako jako zadovoljni rezultatima primjene ovog sistema. Evo i link sa kratkim objašnjenjem:

http://www.autostradetech.it/en/solutio ... ystem.html
Za Italiju 100% radi ovaj sistem. Bar na dijelu autoputa izmedju Torina i Milana.

Ne znam zasto ljudi kategoricno tvrde nesto sto neznaju.
last mohicans

#310 Re: mobilni radari tj kamere

Post by last mohicans »

Black swan wrote:možda paglu pitanje jer se ne razumijem u ta drotovska sokoćala ni kako to hoda

Nije te morao zaustaviti,tako je mene u safeta zajke uslikao,bili pored puta na prosirenju.Ja pojma nemam da sam ih vidio parkirane,vjerovatno nisu ni imali oznake MUPa,vec je bilo civilno auto.Prekoracio 11km/h,a tolerancija je do 10.Ako je obicna golf 5,mozda i postoji sansa da te nisu uslikali,jer to nemaju sva auta.Skupa je to igracka.Mozes to provjeriti u MUPu NS,tako sam i ja.Prihvatis odgovornost i ne ide ti kao ona kamata,mozes platiti kad hoces,do naredne registracije.
goran16v

#311 Re: mobilni radari tj kamere

Post by goran16v »

Zavisi sta je bilo u pitanju... Ako je drot rucno resetao radarom onda se vrlo vjerovatno radi o ovoj varijanti:

Image

Image

Image

Ako je to bio slucaj onda ti vrlo vjerovatno nece nista stici jer se radi o radaru koji nema ni kameru ni medij sa kojeg mogu naknadno skinuti podaci o vozilu da bi se kazna slala postom nego se vozac zaustavlja i identifikuje na licu mjesta.

Ako je bila ovakva neka varijanta:

Image

Onda je problem malo veci jer ovaj radar vec ima kameru i moguca je naknadna identifikacija vozila sto znaci da je moguce da te okine bez zaustavljanja i da ti kazna stigne kuci.
kakavdanakneiskustvu

#312 Re: mobilni radari tj kamere

ako je ova druga varijanta onda će ti ako si prekoračio brzinu stići prek. nalog na kućnu adresu
ema_

#313 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ema_ »

Zna li neko koja je procedura ako radar uslika tablice koje nisu bh? Jel tačno da ta kazna završi na granici, tako nešto? :zoka: Ako je tačno, koji je onda otprilike vremenski period kad to stigne na naplatu :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#314 Re: mobilni radari tj kamere

ema_ wrote:Zna li neko koja je procedura ako radar uslika tablice koje nisu bh? Jel tačno da ta kazna završi na granici, tako nešto? :zoka: Ako je tačno, koji je onda otprilike vremenski period kad to stigne na naplatu :mrgreen:

trebalo bi da na graničim prelazima imaju podatke o tom prekršaju,sve zavisi od brzine obrade prekršaja,nekoliko dana otprilike
ema_

#315 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ema_ »

Aha, znači ako je radar uslikao recimo prije mjesec dana, i nakon toga se prelazila granica dosta puta, i niko ništa ne pita, značilo bi da ništa od kazne ili?

Inače, da li svaki crveni bljesak radara ide na obradu :?:
kakavdanakneiskustvu

#316 Re: mobilni radari tj kamere

ema_ wrote:Aha, znači ako je radar uslikao recimo prije mjesec dana, i nakon toga se prelazila granica dosta puta, i niko ništa ne pita, značilo bi da ništa od kazne ili?

Inače, da li svaki crveni bljesak radara ide na obradu :?:

ne bih ti znao ovako napamet reći to za granicu

pa vjerovatno
Truba

#317 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Truba »

nije moje auto :D nije moja adresa :lol: :lol: :lol: čovječe
nisam 5 puta u životu ubacio u 5. brzinu i baš tada se iznerviram
obično mene pretiču i radar
koji peh
al ajd moram i ja jednom imati probelma s policijom

elem danas me umalo ne zgazi debil u audiju 80 kod bistrika i japanske ambasade
kontam brzo vozi i to u pogrešnom smijeru i izvuče se s tim :D
spreca

#318 Re: mobilni radari tj kamere

Post by spreca »

kakavdanakneiskustvu wrote:
ema_ wrote:Zna li neko koja je procedura ako radar uslika tablice koje nisu bh? Jel tačno da ta kazna završi na granici, tako nešto? :zoka: Ako je tačno, koji je onda otprilike vremenski period kad to stigne na naplatu :mrgreen:

trebalo bi da na graničim prelazima imaju podatke o tom prekršaju,sve zavisi od brzine obrade prekršaja,nekoliko dana otprilike
ako se ne varam nemaju jos to uvezano sa granicom i godisnje na tome gube desetak milina maraka
BadCopy

#319 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadCopy »

Mogu samo mahat usima.Ukoliko ti kaznu ne naplate odmah nemas sta platiti.

Od zla oca od gore matere
kakavdanakneiskustvu

#320 Re: mobilni radari tj kamere

spreca wrote:

ako se ne varam nemaju jos to uvezano sa granicom i godisnje na tome gube desetak milina maraka

uvezano je ali mislim ne sa svim graničnim prelazima,nisam siguran sa kojim,znam da ima stranaca koje zaustave na prelazu u brodu i ljudi moraju platiti kaznu da bi izašli iz države
ema_

#321 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ema_ »

Jedno AMIN da je to samo na jednom graničnom prijelazu :mrgreen:
spreca

#322 Re: mobilni radari tj kamere

Post by spreca »

uvezano je ali mislim ne sa svim graničnim prelazima,nisam siguran sa kojim,znam da ima stranaca koje zaustave na prelazu u brodu i ljudi moraju platiti kaznu da bi izašli iz države
valjda u rs je nesto uradjeno povodom toga ....u federaciji nije.....bio clanak na klixu prije par mjeseci
kakavdanakneiskustvu

#323 Re: mobilni radari tj kamere

spreca wrote:

valjda u rs je nesto uradjeno povodom toga ....u federaciji nije.....bio clanak na klixu prije par mjeseci

moguće
Truba

#324 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Truba »

koliko mjeseci mogu očekivati pismo
ema_

#325 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ema_ »

Evo kome treba info, onima kojima kazne ne odu na adresu iz bilo kojeg razloga (npr. strane tablice), sve se skuplja u tu neku arhivu snimaka, i jednom kad vas zaustavi policija iz nekog razloga, čim ukucaju vaše tablice, izlistat će se sve kazne od radara. To se meni desilo danas :mrgreen: .

Ono što mene zanima, koliko treba vremena da te kazne "propadnu" tj. ona zastara što je neko negdje spominjao? Policija je rekla samo da može mi biti problem neplaćena kazna kod produživanja nekih dokumenata i slično.

I da, da li je zaista tačno da ide 20 km dodatno na svaku kaznu ako se ne plati u tih 8 dana roka?
Post Reply