ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#301 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
jefferson wrote:
Obojica ste upravu.
Chmoljo je generalno pogodio sridu sa nasim problemom. navikli smo da budemo uvijek neciji protektorat i da nam neko sredjuje stanje u drzavi. Ovo je super sto se OHR nije ukljucio. Nek na vidjelo izbace one koji se moraju brinuti. EUFOR je pomogao samo zato sto je doslo do kriticne situacije, ali generalno politika medjunarodne zajednice je da nas ostavi same DA UCIMO! Samo tako se moze naprijed.
Proci ce ovi pozari, a ako smo mudri izvucemo pouke, ako ne. Opet ce nestat goriva na zimu kada jranu bude trebalo ljudima odnjet.
Jbg, htjeli smo se igrat drzave, pa eto sad, igramo se!
Fol je sto narod nije u stanju povezati osnovne stvari. Sto bi reko ultima, tj. Cvorovic - hoces da jedes, hoces da jebes, a to kosta... Ljudi ne mogu povezati da para za vatrogasce u Mostaru nema radi politike, a Mostar ce jos malo pa imati vise ljudi u gradskoj upravi od Tokija. Jednostavno ljudi nece da skontaju koliko to kosta, dupla administracija, skole itd. Ljudi to hoce, pa tako i glasaju. Godinama.

Naravno, kad bude neko sranje, nisu oni krivi - krivo je Sarajevo, Tuzla, OHR, piromani ili Masoni.

Jebote juce citam Nezavisne, da vidim sta ima u Trebinju - top komentar je kako i treba da gori, jer je BiH nametnuta tvorevina i treba je podijeliti. To je mnogim ljudima sasvim normalno rezonovanje - treba da izgori Trebinje, u kojem Srbi cine 99.9% stanovnistva, cisto da se dokaze da je BiH neodrziva i neefikasna. Taj bolesni mazohizam je davno postao mainstream.

Naravno, niko se ne pita zasto Crna Gora, koja je duplo manja od RS, ima dva jebena Air Tractora, a oni imaju FAP-ove stare 40 godina - jer su ih naucili da je i za to krivo Sarajevo.
Ja evo govorim odkako je pokrenuta tema, para ima, itekako ih ima. Problem je gdje se i na sta se pare trose.
Mi stvaramo administraciju koju nemaju ni kao sto ti rece, Japan ili njemacka, o americi u kojoj je drzava uvijek na odstrelu je suvisno i pricati. Mi trosimo oko 74% budzeta na javnu upravu i potrosnju, dok je ta brojka u evropi oko 36% a u SAD oko 27%. Mentalni sklop bh covjeka je da bude na budzetu pri tom ne razmisljajuci kako i iz kojih ivora je placen (poreski obveznici koji stvaraju novu vrijednost. Ja sam imao nedavno u BiH diskusiju u kojoj mi je jedan drzavni sluzbenik na lokalnom nivou rekao kako i on porez placa (prica je bil koliko se privrednici oporezuju), ne kontajuci da je cijela ta plata stvorena u privredi a ne na salteru.
Ljudi nece da shvate da imamo drzavu koja bukvalno krade od privrede da bi sebi podjelila plate.
Ljudi biraju ljude na vlast koje sami ne bi zaposlili u firmi da je imaju.
Nadam se samo da ce nas ovo spustiti na zemlju i da cemo prestati onanisati po drugim narodima i zemljama jer je ovo pokazalo koliko smo sposobni!
Alfons Kauders

#302 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Alfons Kauders wrote:
jefferson wrote:
Obojica ste upravu.
Chmoljo je generalno pogodio sridu sa nasim problemom. navikli smo da budemo uvijek neciji protektorat i da nam neko sredjuje stanje u drzavi. Ovo je super sto se OHR nije ukljucio. Nek na vidjelo izbace one koji se moraju brinuti. EUFOR je pomogao samo zato sto je doslo do kriticne situacije, ali generalno politika medjunarodne zajednice je da nas ostavi same DA UCIMO! Samo tako se moze naprijed.
Proci ce ovi pozari, a ako smo mudri izvucemo pouke, ako ne. Opet ce nestat goriva na zimu kada jranu bude trebalo ljudima odnjet.
Jbg, htjeli smo se igrat drzave, pa eto sad, igramo se!
Fol je sto narod nije u stanju povezati osnovne stvari. Sto bi reko ultima, tj. Cvorovic - hoces da jedes, hoces da jebes, a to kosta... Ljudi ne mogu povezati da para za vatrogasce u Mostaru nema radi politike, a Mostar ce jos malo pa imati vise ljudi u gradskoj upravi od Tokija. Jednostavno ljudi nece da skontaju koliko to kosta, dupla administracija, skole itd. Ljudi to hoce, pa tako i glasaju. Godinama.

Naravno, kad bude neko sranje, nisu oni krivi - krivo je Sarajevo, Tuzla, OHR, piromani ili Masoni.

Jebote juce citam Nezavisne, da vidim sta ima u Trebinju - top komentar je kako i treba da gori, jer je BiH nametnuta tvorevina i treba je podijeliti. To je mnogim ljudima sasvim normalno rezonovanje - treba da izgori Trebinje, u kojem Srbi cine 99.9% stanovnistva, cisto da se dokaze da je BiH neodrziva i neefikasna. Taj bolesni mazohizam je davno postao mainstream.

Naravno, niko se ne pita zasto Crna Gora, koja je duplo manja od RS, ima dva jebena Air Tractora, a oni imaju FAP-ove stare 40 godina - jer su ih naucili da je i za to krivo Sarajevo.
Ja evo govorim odkako je pokrenuta tema, para ima, itekako ih ima. Problem je gdje se i na sta se pare trose.
Mi stvaramo administraciju koju nemaju ni kao sto ti rece, Japan ili njemacka, o americi u kojoj je drzava uvijek na odstrelu je suvisno i pricati. Mi trosimo oko 74% budzeta na javnu upravu i potrosnju, dok je ta brojka u evropi oko 36% a u SAD oko 27%. Mentalni sklop bh covjeka je da bude na budzetu pri tom ne razmisljajuci kako i iz kojih ivora je placen (poreski obveznici koji stvaraju novu vrijednost. Ja sam imao nedavno u BiH diskusiju u kojoj mi je jedan drzavni sluzbenik na lokalnom nivou rekao kako i on porez placa (prica je bil koliko se privrednici oporezuju), ne kontajuci da je cijela ta plata stvorena u privredi a ne na salteru.
Ljudi nece da shvate da imamo drzavu koja bukvalno krade od privrede da bi sebi podjelila plate.
Ljudi biraju ljude na vlast koje sami ne bi zaposlili u firmi da je imaju.
Nadam se samo da ce nas ovo spustiti na zemlju i da cemo prestati onanisati po drugim narodima i zemljama jer je ovo pokazalo koliko smo sposobni!
Da, i sta onda reci nego - nek gori.

Nije niko pao s neba, mozemo mi pljuvati vlast i civilnu, ali te ljude je izabrao narod, vise puta. U Hercegovini su svjesno glasali da imaju dvije skole umjesto jedne, a ceh je izmedju ostalog placan i tako sto je godinama izdvajano manje para za vatrogasce i ostale sluzbe. Sad nek gori, sta se moze, prekasno je. Na svakom koraku se vec godinama pokusava zakinuti svaka institucija na visim nivoima vlasti, pa tako imamo ministarstvo sigurnosti koje nema haman nikakve ovlasti i nikakav kapacitet da intervenise, a o ministarstvu odbrane da i ne govorim.

Jebote, kada bi izuzeli Mostar, juzno od Ivana nema vise od cetvrt miliona stanovnika, od Trebinja do Livna i Konjica. A na tom prostoru imamo jedno 30 opstina, 3 i po kantona i dva entiteta. I od tih smijesnih tvorevina se ocekuje da ciste stotine kilometara puteva zimi, da odrzavaju sumske puteve i opremaju vatrogasne jedinice i civilnu zastitu, a nemaju para ni za kiflu.

Ceh se mora negdje platiti, juce je to bio snijeg, danas vatra, sutra neka druga nepogoda. Poslije jebanja nema kajanja. Jebote pa samo vojska federacije je imala vise helikoptera 1996 nego ujedinjene oruzane snage danas, ali sta se moze kada to nekom nije odgovaralo, po sistemu "ta ce drzavni nivo, imamo mi svoju Srpsku/zupaniju"
crnoplavo

#303 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by crnoplavo »

Ruski piloti i helikopteri ucestvuju na gasenju pozara i u Turskoj, prije par sedmica u Turskoj na gasenju pozara poginula tri ruska i jedan turski pilot, te jedan sluzbenik turskih suma (ruski piloti Aleksndar Gavrilov, Nikolay Atepalikhin,Sergey Khorokhorin, turski pilot Atıf Ateşok i sluzbenik Orhan Çelik)
(09.08.2012)
http://www.yeniasir.com.tr/UcuncuSayfa/ ... -kisi-oldu

Zivjeli borci protiv pozara
zahvalan

#304 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by zahvalan »

gdje su sada bogati Bosnjaci,gdje nestadose svi oni koji se guraju u prvi saf ?
Hajlac

#305 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

zahvalan wrote:gdje su sada bogati Bosnjaci,gdje nestadose svi oni koji se guraju u prvi saf ?
Na Poljinama i Carsiji, prvi do boga. Drustvo uvijek nadje milione i milione za "investicije" i "projekte" ala Avaz toranj ili cericev/armanijev vidikovac :roll:
Tu su privatni investitori i donatori tu je razvojna banka tu su opsCine...

Ali za stvarno drustveno dobro nema para.

Krivac - iz Amerike uvezena, uz pomoc domacih hahara, doktrina individualizma - prevlasti licnog nad zajednickim/drustvenim interesom.
jefferson

#306 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Hajlac wrote:
zahvalan wrote:gdje su sada bogati Bosnjaci,gdje nestadose svi oni koji se guraju u prvi saf ?
Na Poljinama i Carsiji, prvi do boga. Drustvo uvijek nadje milione i milione za "investicije" i "projekte" ala Avaz toranj ili cericev/armanijev vidikovac :roll:

Krivac - iz Amerike uvezena, uz pomoc domacih hahara, doktrina individualizma - prevlasti licnog nad zajednickim/drustvenim interesom.
Ma ja, samo sam cekao ko ce prvi spomenuti kako eto ovo je uvezeno!
Upravo zbog ovakvog rzmisljanja stanje i jest ovako.Ne treba privatnik kupovat vozilo kanader ili sta ja znam. Oni placaju porez, i pitanje je kako se te pare usmjeravaju.
Sto vise privatnik proizvede to ima vise para u budzetu. Sta ti mislis odakle pare koje nasi politicari trose lijevo i desno? Neko je te pare proizveo a to su privatnici jer drzavne firme su davnooo propale.
It_is_a_Leclerc

#307 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by It_is_a_Leclerc »

"Požar kod Jablanice niko ne gasi, a on se približio na 400 metara od kuća".

O bog te neće, pa ovdje će neko poginuti... :( :skoljka:
taxi_driver

#308 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

Toliko ljudi na biroima, samo se kafe ispijaju. Mobilizirati sve i u sumu.
statixx

#309 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by statixx »

Vatrogasci na požarištu pronašli stabljike kanabisa, te sumnjaju da je požar podmetnut.

A da su požari najčešće izazvani ljudskom nepažnjom i nemarom pokazuje i to da su vatrogasci upravo na ovom požarištu pronašli i tek zasađene stabljike kanabisa, pa sumnjaju da je osoba koja ih je zasadila i izazvala požar.

TVSA

:-?
nOrMaLaC

#310 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by nOrMaLaC »

Teško da će ovi novonastali požari biti ugašeni i pored dejstva svih snaga iz zraka i iz tla.
Jedino što je moguće u ovom trenutku jeste da se evakuišu kuće i mjesta koja se nalaze u blizimi
vatrene linije odnosno vatrene stihije.
Kiše nema do slijedeće sedmice. Neka je nam je Bog na pomoć i kiša :(
Što se tiče biljnog i životinsjkog svijeta ...no commnet :(

Ovo je malo apsurdno pitanje: Negdje sam čuo da je moguće gasiti požar ponovnim paljenjem novonastalog požara
pa da dođe do nekakvog spajanja požarne fronte i da se tako navodno požari gase sami od sebe?? :-)
Zna li iko o čemu je riječ?
_Saša_

#311 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _Saša_ »

Prvi put cujem za to. Znam samo za kontrolisano izazivanje pozara u vidu odbrambene linije i to par stotina metara ispred pozarne stihije i zatim gasenje iste i tako se stvori fronta preko koje ne moze preci vatrena stihija (sto je i kraj vatri). :roll: Ako si mislio na to :-D
lajkujMe

#312 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by lajkujMe »

Citam ovu temu vec danima, citam clanke na raznim portalim vec danima i evo napokon da napravim post.

Mnogim je ovdje glavni problem sto nemamo skupih kanadera, airtraktora i helikoptera, a niko nije postavio sustinsko pitanje Zasto 12 ljudi gasi pozar koji se prostire kilometrima daleko?

To je ovdje glavni problem a ne kanaderi i helikopteri (iako su i oni problem ali otom potom).
Neko je spomenuo da je prije rata samo u Sarajevu bilo nekoliko hiljada vatrogasaca vecinom dobrovoljaca, a da je to tokom vremena degradirano do samo 200 ljudi ako i toliko....

Jos veci je problem to sto je sve svedeno na lokalni nivo, pa se tako desava da samo vatrogasne jedinice iz opcine u kojem je pozar dolaze da gase.... nema uopce koordinacije i pomoci izmedju opcina (susjednih ili ne) a kamoli na nekom vecem nivou.... sve je maksimalno decentrilizovano, opcine nemaju para za ulaganja u Vatrogasce, (to sto u Sarajevu imas 3 nova vozila koja redovno pustaju da voze po gradu je mizerno i samo predizborno sranje).

Dodje pozar od velikih razmjera, i vatrogasci prvo sto urade je da se pomole da li ce im cisterna stara 45 i vise godina uopce upaliti.

Nazalost vatrogastsvo u nasoj zemlji je dovedeno do dna jedina radosna vijest je sto nemoze vise biti gore (cak ni za bosanske uvjete gdje se kaze da uvijek moze biti gore).

Umjesto Kanadera, Airtraktora i helikoptera radije da se zauzmemo za kompletnu rekonstrukciju ustroja vatrogasaca bar na entitetskom nivou (i civilna zastita treba ogromnu rekonstrukciju gdje ide tih hebenih 100 mln km godisnje????)

Osnovna ideja bi bila da se sve dovede na kantonalni nivo (koji imaju malkice vise para od opcina), uspostavljanje vatrogasne uprave na kantonalnim nivoima, s strucnim kadrom i glavnim komandirom vatrogasaca koji nadgleda svaku vatrogasnu stanicu u svom kantonu. Donijeti budzet za upravu i onda po razlicitim potreba,a investirati u Jedinice (Oprema, Vozila i ljudstvo).

Vracanje Tradicije dobrovoljnih vatrogasaca koji bi imali neke benificije to je ipak za nasu drzavu najbolji sistem. Osnivanje novih dodatnih vatrogasnih drustava tamo gdje su potrebni, povecanje kapaciteta postojecih drustava tamo gdje su potrebni i sto je najvaznije opca obnova vatrogasnih drustava.

Da na organizacijskom nivou to je ogroman posao a i na novcanom nivou to su ogromna sredstva (koliko smo propali u tom segmentu trebati ce stotine miliona), ali ne trebamo sve odjednom nego bi trebali sve to raditi postepeno napraviti kvalitetan plan i to sporovoditi. I svake godine konstantno investirati. Za 10-15 godina imati cemo veoma jake vatrogasne jedinice i visoko organizovane jedinice.

Isto ta silna vojska koja cuci u kasarnama.... imamo 6000 pjesadijaca godisnje 1000 njih tokom vatrene sezone zaposliti ih na rucnom gasenju pozara (na fazon americkih specijalnih sumskih vatrogasaca koji hodaju ili skacu iz aviona i rucno pilama, krampama i lopatama gase pozare) to bi veoma mnogo znacilo.

Omoguciti da vatrogasne jedinice iz razlicitih opcina i kantona dolaze u pomoc po potrebi i naredbi glavnom komandira....

A Kanader, Airtractori i helikopteri ce sami od sebe dolaziti ako bude slicno ovome organizovano.

Eto to je od mene
jefferson

#313 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

lajkujMe wrote:Citam ovu temu vec danima, citam clanke na raznim portalim vec danima i evo napokon da napravim post.

Mnogim je ovdje glavni problem sto nemamo skupih kanadera, airtraktora i helikoptera, a niko nije postavio sustinsko pitanje Zasto 12 ljudi gasi pozar koji se prostire kilometrima daleko?

To je ovdje glavni problem a ne kanaderi i helikopteri (iako su i oni problem ali otom potom).
Neko je spomenuo da je prije rata samo u Sarajevu bilo nekoliko hiljada vatrogasaca vecinom dobrovoljaca, a da je to tokom vremena degradirano do samo 200 ljudi ako i toliko....

Jos veci je problem to sto je sve svedeno na lokalni nivo, pa se tako desava da samo vatrogasne jedinice iz opcine u kojem je pozar dolaze da gase.... nema uopce koordinacije i pomoci izmedju opcina (susjednih ili ne) a kamoli na nekom vecem nivou.... sve je maksimalno decentrilizovano, opcine nemaju para za ulaganja u Vatrogasce, (to sto u Sarajevu imas 3 nova vozila koja redovno pustaju da voze po gradu je mizerno i samo predizborno sranje).

Dodje pozar od velikih razmjera, i vatrogasci prvo sto urade je da se pomole da li ce im cisterna stara 45 i vise godina uopce upaliti.

Nazalost vatrogastsvo u nasoj zemlji je dovedeno do dna jedina radosna vijest je sto nemoze vise biti gore (cak ni za bosanske uvjete gdje se kaze da uvijek moze biti gore).

Umjesto Kanadera, Airtraktora i helikoptera radije da se zauzmemo za kompletnu rekonstrukciju ustroja vatrogasaca bar na entitetskom nivou (i civilna zastita treba ogromnu rekonstrukciju gdje ide tih hebenih 100 mln km godisnje????)

Osnovna ideja bi bila da se sve dovede na kantonalni nivo (koji imaju malkice vise para od opcina), uspostavljanje vatrogasne uprave na kantonalnim nivoima, s strucnim kadrom i glavnim komandirom vatrogasaca koji nadgleda svaku vatrogasnu stanicu u svom kantonu. Donijeti budzet za upravu i onda po razlicitim potreba,a investirati u Jedinice (Oprema, Vozila i ljudstvo).

Vracanje Tradicije dobrovoljnih vatrogasaca koji bi imali neke benificije to je ipak za nasu drzavu najbolji sistem. Osnivanje novih dodatnih vatrogasnih drustava tamo gdje su potrebni, povecanje kapaciteta postojecih drustava tamo gdje su potrebni i sto je najvaznije opca obnova vatrogasnih drustava.

Da na organizacijskom nivou to je ogroman posao a i na novcanom nivou to su ogromna sredstva (koliko smo propali u tom segmentu trebati ce stotine miliona), ali ne trebamo sve odjednom nego bi trebali sve to raditi postepeno napraviti kvalitetan plan i to sporovoditi. I svake godine konstantno investirati. Za 10-15 godina imati cemo veoma jake vatrogasne jedinice i visoko organizovane jedinice.

Isto ta silna vojska koja cuci u kasarnama.... imamo 6000 pjesadijaca godisnje 1000 njih tokom vatrene sezone zaposliti ih na rucnom gasenju pozara (na fazon americkih specijalnih sumskih vatrogasaca koji hodaju ili skacu iz aviona i rucno pilama, krampama i lopatama gase pozare) to bi veoma mnogo znacilo.

Omoguciti da vatrogasne jedinice iz razlicitih opcina i kantona dolaze u pomoc po potrebi i naredbi glavnom komandira....

A Kanader, Airtractori i helikopteri ce sami od sebe dolaziti ako bude slicno ovome organizovano.

Eto to je od mene
Naravno da je to sustina.
Ovdje je diskusija krenula o trenutnom stanju, ne vjerujem da bi se iko slozio da to nije sustina problema.
Postoje dva problema u cijeloj ovoj (i ne samo ovoj) prici:
1. Narod (mentalitet)
2. ustroj drzave.

1.Kao sto je neko rekao mozda i treba sve da izgori. Meni je najvise zao suma i zivotinjskog svijeta, a narod koji to sve gleda vec dvadeset godina zna koga bira. Zna, jer kada god sjednes s tim istim "narodom" svi su za njega glupi. Ja cu sljedeci put samar nekom opalit ako u mom drustvu spomene samo kako su cesi dolazili u skodama i pili pivu iz jedne krigle dok smo mi znali i znamo sta je "merak." ili kako amerikanac en zna na karti nac australiju a 7 od 10 bosanaca ne zna da je amerika na zapadu kad im kazes vremensku razliku izmedju BiH i SAD.
Eh evo ocitog rezultata nase pameti, tolerancije i sposobnosti. Pozare u konjicu nije zapalio Dodik niti CIA ili sta ja znam (kako neko kaze gore: ovo je uvezeno).
2. Ustroj je ovdje samo sporedna pojava jer ima drzava koje su komplikovanije od nasih (Svicarska ili Singapur). Ustroj u BiH dodje kao izgovor da se skine odgovornost jer u BiH je odgovornost nesto slicno Eboli, niko je nece ali svi hoce na vlast. Kako kaze neki tip iz CZ na TV-u, SVI SMO KRIVI. Ne jaro nismo, TI SI KRIV! TI LICNO, sto nema organizacije, sto nema para za gorivo (takodje ministar odbrane i sva logistika u OS) itd. Putite se toga SVI SMO, onih komunistickih fraza tipa Kolektivna Odgovornost i to. Ne, SAMO individualna i to za zatvora.
Eto nam jebeni kantoni. Za sta nam sluze? Da bi imali dvije skole pod jednim krovom i da bi uhljupe u tim kantonalnim ministarstiva negdje zaposlili i davali im nadprosjecnu platu!
U Zenici su vatrogasci koliko znam rjesili taj probem. Mislim da im je status rijesen i da su pod kantonom, ali isto tako opcinu nije sprjecilo da im kupi nekoliko novih vozila bez obzira sto je ustvari formalno-pravno Kanton odgovoran za to.
U Zenici su ogromni problemi bili a i sad su sa saobracajnim nesrecama na M17. Opcina je kupila specijalno vozilo za intervencije na auto putevima koje moze djelovati i kao regularno vatrogasno vozilo. Ali jaro, treba birat ljude koji nude nesto vise od zastite "elementarnog" nacionalnog interesa. E eto, bas je sad pomoglo ljudima! Nacionalni interes gasi pozare!
Inace, za to vrijeme konjicanin, Premijer Federalne Vlade je u Zenici na skupu SDP-a! Kazu prosetao zenicom, valjda ono hladovine malo trazio!
Hajlac

#314 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

jefferson wrote:
Hajlac wrote:

Ma ja, samo sam cekao ko ce prvi spomenuti kako eto ovo je uvezeno!
Upravo zbog ovakvog rzmisljanja stanje i jest ovako.Ne treba privatnik kupovat vozilo kanader ili sta ja znam. Oni placaju porez, i pitanje je kako se te pare usmjeravaju.
Sto vise privatnik proizvede to ima vise para u budzetu. Sta ti mislis odakle pare koje nasi politicari trose lijevo i desno? Neko je te pare proizveo a to su privatnici jer drzavne firme su davnooo propale.
Promasio si totalno - pricam o indoktrinaciji stanovnistva u pravcu samosvijesti i ekocentrizma naspram nekadasnjem osjecaju za vaznost drustvenog dobra - zajednickog djelovanja za dobrobit svih.

Danas je svako za sebe a pobuni se tek kad na svojoj kozi osjeti "vrelinu".
skafiskafsnjak

#315 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Dok se ovdje prica tamo gori. Evo videa iz Glogosnice kod Jablanice. U Mostaru na Ruistu i u Konjicu na Borackom jos gore .... kako smo jadni i nespremni ...
:(
http://www.klix.ba/vijesti/bih/izgorjel ... /120827134#
mrkalj

#316 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by mrkalj »

taxi_driver wrote:Toliko ljudi na biroima, samo se kafe ispijaju. Mobilizirati sve i u sumu.
Prošlo je vrijeme mobilizacije.To su bila lijepa vremena Titina.
A ove što spominješ da kafe ispijaju,neka ispijaju imaju i pravo.
I još nešto neko spomenu civilnu zaštitu.U mojoj općini u civilnoj zaštiti su ljudi koji imaju po 60 godina,jedva hode ulicom-i da oni nekoga spase,nemogu ni sebi pomoći a kamoli drugima
Kada se angažuje sve do jednog vojnika , sve do jednog policajca ,onda neka ide na gašenje i sitna buranija
mrkalj

#317 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by mrkalj »

Wind wrote:ma znam sve to ali...jednostavno me guši činjenica da nam gore tolike šume a niko da mrdne prstom...ne treba meni nikakva zahvalnica jer to hoću zbog sebe...

garantujem da smo se odmah organizovali kako treba već bi to bilo ugašeno...ali...
Pa znaš gdje gori ,niko ti ne brani da ideš.
jefferson

#318 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Promasio si totalno - pricam o indoktrinaciji stanovnistva u pravcu samosvijesti i ekocentrizma naspram nekadasnjem osjecaju za vaznost drustvenog dobra - zajednickog djelovanja za dobrobit svih.

Danas je svako za sebe a pobuni se tek kad na svojoj kozi osjeti "vrelinu".
OK.
Ali to je samo dio i to manji dio problema.
Problem je sto kada su svi za sebe, ti isti moraju napraviti pare i platiti porez. Glavno pitanje je gdje se trose pare od tog poreza i na sta ga trose, ljudi kojima je posao da te pare PAMETNO potrose jer NISU njihove nego pare poreskih obveznika. To je pitanje!
Sto Opcina Konjic ima jedno vatrogasno vozilo staro 40 godina?
Sto nema goriva za helikoptere? (isti problem je i na zimu bio).
itd, itd.
fortaleza

#319 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by fortaleza »

volta dzontra wrote:Posto ste izabrali Jerku Lijanovica za dopremijera i ministra poljoprivrede i sumarstva a usput je i sef civilne zastite predlazem vam sljedece:

Nek se stotine jumbo plakata i city light-ova koje zakupio po FBIH prebaci u Konjic i od njih napravi ograda oko pozarista. Kad se pozar prestane siriti automatski se gasi.

Nek mu Neka Konjicka Trenerka kao sef naredi da sve clanove stranke kojima je gurno 800 KM poticaja dovede u Konjic pa nek pisaju po pozaru.

Nek mu se naplate porezni dugovi na svim njegovima fiktivnim firmama pa ce biti dovoljno za dva air-tractora.

Nek mu se uzme sto je pohapao iz proracuna ZHZ i proracuna FBIH pa ce se moci kupiti i Kanader...

Do tada moze pomoci i kakva kisna dova...
To je to, narode uzmite 100 KM za glas i par kilograma 20 godina starog argentinskog mesa da bi vam napravili milijarde maraka štete. Znamo kakvi su političari u našoj zemlji, ali ovaj bilmez je nešto posebno. :(

Pa lik snima reklame i lijepi sijaset svojih ogavnih plakata po cijeloj BiH o našem trošku...
skafiskafsnjak

#320 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Most "Begica i Begovica" , prije Jablanice :(

Image
matematicar_teski

#321 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by matematicar_teski »

L00d wrote:Most "Begica i Begovica" , prije Jablanice :(

Image
nero piroman iz vize za buducnosti-->grcka vatra
Jed1217

#322 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Jed1217 »

Jao strahote :shock:
skafiskafsnjak

#323 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Jed1217 wrote:Jao strahote :shock:
Glogosnica - Selo u opcini Jablanica

Image
Jed1217

#324 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Jed1217 »

Sad sam to vidjela na FB. Jeza. Jadni ljudi tamo :(
cyprus

#325 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cyprus »

L00d wrote:
Jed1217 wrote:Jao strahote :shock:
Glogosnica - Selo u opcini Jablanica

Image
Poznajem jednu djevojku iz Glogošnice... Nadam se da nisu ljudi ugroženi :cry:
Last edited by cyprus on 28/08/2012 00:17, edited 1 time in total.
Post Reply