SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#29976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Pa u praksi poslodavac plati to sve, a ti dobijes neto platu.
- greatful_and_dead
#29977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Tobe jarebi, tobe estagfirula. Ja se iskreno nadam da ti nemaš ništa sa medicinskom strukom i da ti nećeš nikad biti taj kome je neko doveo bolesno dijete čak u 20h!Nepass wrote: Ali kad neko u 20:00h ocekuje da mu pregledas dijete a tebi isteklo radno vrijeme samo mu mozes policiju zvati.
Znači, strašno je što ovako neko razmišlja, a još strašnije što ubijeđuje i druge da je to normalno.
Strašno.
-
Nepass
#29978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Naravno da treba. Malo i inspekcije da krenu poslodavce ganjati._BataZiv_0809 wrote:Doprinosi za zdravsto, na minimalnu platu, na koju nas je vecina osigurano su cca 80 KM mjesecno.
A gdje su zanatlije, raznorazni poslenici ugovora o djelu, sto ubiru strasne pare, a biro im placa zdravstvo![]()
Sistem se mora prepakovati.
Eno bekto u gz nije za citavu 2015 uplatio doprinose a svi radnici osigurani. Boze moj on uposljava 500 ljudi, bake mu na imanje dolazi. Ne smije niko da pisne.
Ali zdravstvom se kupuje socijalni mir.
-
direstraits0078
#29979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Možda te ne očekuju na toj strani saobraćajne trake? Ne kažem da ne voziš pravom stranom, ali veliki broj biciklista ne poznaje saobraćajne propise koji se odnose na bicikliste. Pa preticanja kolone nisu slučajna, zakačiš nekome retrovizor, i imaš konflikt.holowey wrote:bicklista sam... vozac sam... imam razumijevanja i za jedne i za druge... kao vozac sam mnogo puta bio u situaciji da u nocnim satima totalno neobiljezen biciklista izleti na cestu, ni reflektujucih detalja na garderobi, ni rasvjete na biciklu... fantom...![]()
kao biciklista u nocnim satima uvijek na sebi imam nesto sto reflektuje svjetlost, jakna, hlace, ruksak... na biciklu obavezna rasvjeta... izjutra kada idem na posao, bez obzira sto je dan, opet ukljucim blinkalice na biciklu, jer kao vozac sam svjestan da nije lako uociti biciklistu... ali ima i vozaca koji me pokusavaju nabiti na trotoar, valjda frustrirani sto stoje u koloni a ja prolazim pored njih, nema sanse da me nisu vidjeli...
- ranger
#29980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
jah... ko da televizore prodaje boktemazo a ne sa zivim insanima radi...greatful_and_dead wrote:Tobe jarebi, tobe estagfirula. Ja se iskreno nadam da ti nemaš ništa sa medicinskom strukom i da ti nećeš nikad biti taj kome je neko doveo bolesno dijete čak u 20h!Nepass wrote: Ali kad neko u 20:00h ocekuje da mu pregledas dijete a tebi isteklo radno vrijeme samo mu mozes policiju zvati.
Znači, strašno je što ovako neko razmišlja, a još strašnije što ubijeđuje i druge da je to normalno.
Strašno.
-
Nepass
#29981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Sarajevo je 24h pokriveno. Do 20h dz iz hitna.greatful_and_dead wrote:Tobe jarebi, tobe estagfirula. Ja se iskreno nadam da ti nemaš ništa sa medicinskom strukom i da ti nećeš nikad biti taj kome je neko doveo bolesno dijete čak u 20h!Nepass wrote: Ali kad neko u 20:00h ocekuje da mu pregledas dijete a tebi isteklo radno vrijeme samo mu mozes policiju zvati.
Strašno.
Kad odes u banku a ona radi do 18h da li mozes dobiti uslugu u 18:30h
Kazem nemojte zdravstvene radnike smatrati humanitarcima.
- Warashii
#29982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Niko ih ( vas ) i ne smatra, narocito ne u BiH, ali oni bi trebali biti nesto najblize humanitarcima.Nepass wrote:Sarajevo je 24h pokriveno. Do 20h dz iz hitna.greatful_and_dead wrote:Tobe jarebi, tobe estagfirula. Ja se iskreno nadam da ti nemaš ništa sa medicinskom strukom i da ti nećeš nikad biti taj kome je neko doveo bolesno dijete čak u 20h!Nepass wrote: Ali kad neko u 20:00h ocekuje da mu pregledas dijete a tebi isteklo radno vrijeme samo mu mozes policiju zvati.
Strašno.
Utopija.
- zateznistub
#29983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
VjecitiStudent wrote:Narodu, a pogotovo zaposlenom dijelu tog naroda, kojem se pristojni novci za zdravstveno osiguranje, svakog mjeseca odbijaju od plaće, uopće ne treba biti briga ko je i kako u cijelom lancu raspodjele tog novca pogriješio.
Ljekar nek se poslije žali šefici, što mora da radi trostruku normu, pa nek ona i njeni popravljaju sistem, no pacijent mora uvijek biti na prvom mjestu.
Ali jok, prva misao je, "zovi pendrek, nek ih otjera".
Nekidan sam u istom Domu zdravlja napravio iste doktorima. Jbt čekam ko budala i ja i jos roditelja a gospoda ne proziva... Nije pauza...
I kad mi je pucao živac uletim u ordinaciju i pitam đe zapalo? I zašto ne prozivaju? (dešava se djelu za školsku djecu).
Napirlitane doktorice i jedan dr mi mrtvi 'ladni rekose kako imaju sastanak
Reko hajte fino u ordinacije i pozivajte djecu da ne bi izbio problem širih razmjera i da ne bezze pisao mail direktoru domova zdravlja...
Boga mi poslušaše i počeše djecu prozivati.
- holowey
#29984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ne ocekuju me sa desne strane? pa onda slucajno krenu metar naprijed prema trotoaru? poucen takvim iskustvima kada vidim zaustavljenu kolonu auta, vozim sredinom cestedirestraits0078 wrote:Možda te ne očekuju na toj strani saobraćajne trake? Ne kažem da ne voziš pravom stranom, ali veliki broj biciklista ne poznaje saobraćajne propise koji se odnose na bicikliste. Pa preticanja kolone nisu slučajna, zakačiš nekome retrovizor, i imaš konflikt.holowey wrote:bicklista sam... vozac sam... imam razumijevanja i za jedne i za druge... kao vozac sam mnogo puta bio u situaciji da u nocnim satima totalno neobiljezen biciklista izleti na cestu, ni reflektujucih detalja na garderobi, ni rasvjete na biciklu... fantom...![]()
kao biciklista u nocnim satima uvijek na sebi imam nesto sto reflektuje svjetlost, jakna, hlace, ruksak... na biciklu obavezna rasvjeta... izjutra kada idem na posao, bez obzira sto je dan, opet ukljucim blinkalice na biciklu, jer kao vozac sam svjestan da nije lako uociti biciklistu... ali ima i vozaca koji me pokusavaju nabiti na trotoar, valjda frustrirani sto stoje u koloni a ja prolazim pored njih, nema sanse da me nisu vidjeli...
- zateznistub
#29985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Glede vozača, biciklisti i pješaka...
Ne zna covjek koja je gora sorta... Gledam neki dan, fino stazu napravilo, fino ti i pravac označilo... Ali jok, ono naopako pa i vozi u naopako smijeru.. Ovo sve treba sohom pa u potiljak...
Ne zna covjek koja je gora sorta... Gledam neki dan, fino stazu napravilo, fino ti i pravac označilo... Ali jok, ono naopako pa i vozi u naopako smijeru.. Ovo sve treba sohom pa u potiljak...
Last edited by zateznistub on 01/04/2016 13:54, edited 1 time in total.
- greatful_and_dead
#29986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Super ti je poređenje. Gledaš zatvorenu banku i gledaš doktora koji ti kaže da ne želi pomoći tvom bolesnom djetetu,i još ti zovne specijalce da te izbace. Ma sjajno.Nepass wrote:Sarajevo je 24h pokriveno. Do 20h dz iz hitna.greatful_and_dead wrote:Tobe jarebi, tobe estagfirula. Ja se iskreno nadam da ti nemaš ništa sa medicinskom strukom i da ti nećeš nikad biti taj kome je neko doveo bolesno dijete čak u 20h!Nepass wrote: Ali kad neko u 20:00h ocekuje da mu pregledas dijete a tebi isteklo radno vrijeme samo mu mozes policiju zvati.
Strašno.
Baš bih volio viditi kako bi primjenili ova pravila o radnom vremenu da im je došao npr. Eso Radeljaš. Ili da ne idemo tako daleko, bilo ko koga poznaje.
Ma fuj.
-
Nepass
#29987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Koliko god da su dr bezobrazni toliko je i narod. Mozda izgleda kako stalno branim to zdravstvo. I mene su znali i vratiti i pustiti da cekam itd itd
Ljudi moji imaju i dr i kucu i djecu i hobi i zenu, hoce u kafanu hoce na utakmicu hoce sa rajom...
I kad u 20h kad je vrijeme kuci i nakon 70 pac se doktoru "jebe majka" sto ne nastavlja raditi onda sa ljudima nesta nije u redu.
Ljudi moji imaju i dr i kucu i djecu i hobi i zenu, hoce u kafanu hoce na utakmicu hoce sa rajom...
I kad u 20h kad je vrijeme kuci i nakon 70 pac se doktoru "jebe majka" sto ne nastavlja raditi onda sa ljudima nesta nije u redu.
-
Nepass
#29988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Jarane posao je posao. Ima radno vrijeme i vozdra. Pomogao bi da je bilo hitno (udes, krvarenje itd) i doktor je tu da zaradi platu a ne sevapa da nakupi.greatful_and_dead wrote:
Super ti je poređenje. Gledaš zatvorenu banku i gledaš doktora koji ti kaže da ne želi pomoći tvom bolesnom djetetu,i još ti zovne specijalce da te izbace. Ma sjajno.
Baš bih volio viditi kako bi primjenili ova pravila o radnom vremenu da im je došao npr. Eso Radeljaš. Ili da ne idemo tako daleko, bilo ko koga poznaje.
Ma fuj.
Nisu mu zvali specijalce iz bijesa vec sto je belaj pravio.
- greatful_and_dead
#29989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Po meni nije ljudski vratiti bolesno dijete da je nakon 7000 pacijenata. Posebno kad uzmeš u obzir da ti isti građani daju plate tim doktorima. Ja se stvarno izvinjavam što se dijete nije razbolilo u radnom vremenu.Nepass wrote:Koliko god da su dr bezobrazni toliko je i narod. Mozda izgleda kako stalno branim to zdravstvo. I mene su znali i vratiti i pustiti da cekam itd itd
Medicinari trebaju biti svjesni da, ako se sutra ukine javno zdravstvo, neće biti mjesta za sve u privatluku. Tako da bi im bilo pametnije da očuvaju tu ulogu humanitaraca i da su što više na usluzi građanima. Ima ona stara, ne udaraj ruku koja te hrani
- zateznistub
#29990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Djelom si u pravu, to za djecu i kuću i kafanu. Pogotovo za kafanu...Nepass wrote:Koliko god da su dr bezobrazni toliko je i narod. Mozda izgleda kako stalno branim to zdravstvo. I mene su znali i vratiti i pustiti da cekam itd itd
Ali....
Doktori jesu i specifikum glede posla kojim se bave, pogotovo kad su djeca u pitanju.
Isto tako, kako znaju odmarati i spavati na poslu (znam iz ličnog iskustva) tako mora nekad i mimo norme pogledati neki nosić, ili grlo viška
- supercali
#29991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
oni imaju gresaka i sto kazu nije njihovo maslo za ramazana tipa spavanje i slzateznistub wrote:Djelom si u pravu, to za djecu i kuću i kafanu. Pogotovo za kafanu...Nepass wrote:Koliko god da su dr bezobrazni toliko je i narod. Mozda izgleda kako stalno branim to zdravstvo. I mene su znali i vratiti i pustiti da cekam itd itd
Ali....
Doktori jesu i specifikum glede posla kojim se bave, pogotovo kad su djeca u pitanju.
Isto tako, kako znaju odmarati i spavati na poslu (znam iz ličnog iskustva) tako mora nekad i mimo norme pogledati neki nosić, ili grlo viška
al kad je kraj radnog vremena onda treba i on da ide kuci a ne da ostane da pregleda jos 5-10 ili koliko pacijenata
za poslije 20 postoji hitna pa ako je toliko ozbiljno tamo se ide i prihvatit ce ga sigurno
da treba pregledati i poslije 20 onda bi radili 24 sata kao i hitna
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#29992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Znaci, briga roditelja sa bolesnim djetetom bi trebalo biti do kad je radno vrijeme, je li doktor ispunio normu....fino....trebao bi se svako malo u kozu roditelja (a oni koji jesu, znaju kako bi im bilo da ih neko vrati s vrata sa bolesnim djetetom).
Ima dezura, ima hitna, mora biti neko rijesenje. Korisnik zdravstvenih usluga se mora ispostovati - kraj price. Privatni zivot svakog medicinskog radnika je njegova stvar, sto bi o tome trebao razmisljati otac ili majka djeteta kojeg dovedu sa temperaturom od 39 stepeni?!
Ima dezura, ima hitna, mora biti neko rijesenje. Korisnik zdravstvenih usluga se mora ispostovati - kraj price. Privatni zivot svakog medicinskog radnika je njegova stvar, sto bi o tome trebao razmisljati otac ili majka djeteta kojeg dovedu sa temperaturom od 39 stepeni?!
- zateznistub
#29993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Da si pročitao tekst u kompletu uvidio bi da su ljudi došli mnogo prije tih 20:00 h i NIKO im nije rekao ni za broj pregledanih pacijenata ni za normu koju dr ima (niti ih taj broj treba zanimati).supercali wrote: oni imaju gresaka i sto kazu nije njihovo maslo za ramazana tipa spavanje i sl
al kad je kraj radnog vremena onda treba i on da ide kuci a ne da ostane da pregleda jos 5-10 ili koliko pacijenata
za poslije 20 postoji hitna pa ako je toliko ozbiljno tamo se ide i prihvatit ce ga sigurno
Ljudi došli, predali knjižicu i načekali se...
Posto vodim djecu u isti dz znam i kakvi su i koliko uslužni, u postu ranije napisao svoje iskustvo. Pedijatrija u istom dz je sušta suprotnost.
-
kox
#29994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Dijete sa temperaturom 39 stepeni nije dovoljno ozbiljan slučaj da se ostane 5 minuta duže ?supercali wrote:oni imaju gresaka i sto kazu nije njihovo maslo za ramazana tipa spavanje i slzateznistub wrote:Djelom si u pravu, to za djecu i kuću i kafanu. Pogotovo za kafanu...Nepass wrote:Koliko god da su dr bezobrazni toliko je i narod. Mozda izgleda kako stalno branim to zdravstvo. I mene su znali i vratiti i pustiti da cekam itd itd
Ali....
- supercali
#29995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
da si ti procitao sta sam napisao vidio bi sta sam napisaozateznistub wrote:Da si pročitao tekst u kompletu uvidio bi da su ljudi došli mnogo prije tih 20:00 h i NIKO im nije rekao ni za broj pregledanih pacijenata ni za normu koju dr ima (niti ih taj broj treba zanimati).supercali wrote: oni imaju gresaka i sto kazu nije njihovo maslo za ramazana tipa spavanje i sl
Ljudi došli, predali knjižicu i načekali se...
Posto vodim djecu u isti dz znam i kakvi su i koliko uslužni, u postu ranije napisao svoje iskustvo. Pedijatrija u istom dz je sušta suprotnost.
imaju svojih aferima izlezavanje fazoni i sl
je li to dovelo do toga da toliko cekaju ne znam a vrlo moguce
znaci treba se zaliti na to a ne na to sto on hoce u 20 kuci
ja da imam dijete nikad poslije 6 pola 7 ne bi vozio djecu u dom zdravlja nego bi cekao do 8 pa ga vodio u hitnu jer su i opremljeniji i efikasniji od onoga u dz
- supercali
#29996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
vec sam odgovorio ja bi dijete vozio u hitnu gdje nema radnog vremenakox wrote: Dijete sa temperaturom 39 stepeni nije dovoljno ozbiljan slučaj da se ostane 5 minuta duže ?
-
Nepass
#29997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ma lance im nabaciti i bubnjara zaposliti da drzi ritam. I ne daje narod platu doktoru.greatful_and_dead wrote:Po meni nije ljudski vratiti bolesno dijete da je nakon 7000 pacijenata. Posebno kad uzmeš u obzir da ti isti građani daju plate tim doktorima. Ja se stvarno izvinjavam što se dijete nije razbolilo u radnom vremenu.Nepass wrote:Koliko god da su dr bezobrazni toliko je i narod. Mozda izgleda kako stalno branim to zdravstvo. I mene su znali i vratiti i pustiti da cekam itd itd
Medicinari trebaju biti svjesni da, ako se sutra ukine javno zdravstvo, neće biti mjesta za sve u privatluku. Tako da bi im bilo pametnije da očuvaju tu ulogu humanitaraca i da su što više na usluzi građanima. Ima ona stara, ne udaraj ruku koja te hrani
- zateznistub
#29998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
... ne bi pisao ove gluposti...supercali wrote: ja da imam dijete nikad
Last edited by zateznistub on 01/04/2016 14:31, edited 1 time in total.
-
kox
#29999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ljudi su tu došli nekoliko sati ranije i čekali što je normalna procedura. Nema razloga da se dijete u 17 ili 18 sati tokom radnog dana vodi u Hitnu. Čak ne znam ni da li bi ga primili tada. BTW, zadnji put kada smo dijete vodili u hitnu (prije 2 mjeseca) uopšte ga nije pregledao pedijatar jer pedijatar te noći nije radio (ako uopšte postoji u hitnoj). Pregledala ga je ljekar porodične medicine ili neke druge specijalizacije, ali ne pedijatar. Toliko o superiornim ljekarima i opremi.supercali wrote:vec sam odgovorio ja bi dijete vozio u hitnu gdje nema radnog vremenakox wrote: Dijete sa temperaturom 39 stepeni nije dovoljno ozbiljan slučaj da se ostane 5 minuta duže ?
- supercali
#30000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ne bi pisao jer ne bi dosao u situaciju tu u koju su dosli ti roditeljizateznistub wrote:supercali wrote: ja da imam dijete nikad/quote]
... ne bi pisao ove gluposti...
dijete sa temperaturom od 39 moze cekati 2 sata i onda ga odvesti u hitnu