Kikibombona wrote:
Ne mozes haveru tako izjednacavati strane. To je isto da radi Cace izjednacis ABiH i VRS, iako su ovi drugi pocinili deset puta vise zlocina...
Sunitski ekstremisti se raznose na zapdu. Izvrsavaju 90% teroristickih napada u islamskom svijetu. U ovom ratu su sunitski ekstrsmisti pocinili jedan od najbrutalnijih genocida ikada. Jos uvijek drze preko 3 200 jezidi zena kao seksualno roblje. Tu su jos Al Kaida, Nusre, Ansari, Samije, bla, bla... brdo ekstremistickih skupina.
Za jedan Hezbolah se ne vezu nikakvi zlocini. Po tom pitanju, ljudi sasvim ispravni. Jedino u Iraku imamo nekoliko ekstremistickih skupina koje su za svaku osudu, ali se sve to opet po obimu ne moze porediti sa sunitskim ekstremizmom koji je prijetnja cijelom svijetom, islamskom narocito...
Ne izjednacavam strane, a ti nemoj svega ti na svaku pominjati ovaj nas rat 90ih. Procitah i gluposti koje si pisao o "neciljanim" civilnim zrtvama rezimskog bombardovanja, te poredenje s pokusajem unistenja muslimana u BiH. Tako povrsno valjanje gluposti, mnogo lose moj Kiki.
Nego, ako stvarno sunitski "ekstremisti" izvrsavaju 90% teroristickih napada u islamskom svijetu, imam za tebe jednu malo ludu cinjenicu u kojoj bi se mogao pronaci razlog tome. Sunita je nesto manje od tih 90% u tom bolesnom arapskom svijetu. Znam da je nepojmljivo, nategnuto i vrlo malo vjerovatno da je povezano.
Sto zapadnije taj postotak samo raste, pa bi kad vec pominjes zapad valjalo pomenuti i da su zapadne zemlje vojne invazije izvrsile samo na sunitske zemlje. Svemu tome dodas najvece zlo po sunite, tzv. Saudijsku Arabiju na koju su osudeni(za razliku od siija)i dobit ces to sto danas imas.
Nista drugacija situacija ne bi bila ni u zamjenjenim ulogama.
Ovo sto si ti napisao je pokusaj izjednacavanja, ne ja. Svjestan sam ja toga na kojoj strani je ekstremizam naisao na pogodnije tlo, ali ti si vjerujem svjesno previdio par "sitnica".
Mislis da ima bilo kakve razlike izmedu ideologije irackih milicija u Iraku i irackih milicija na gostovanju u Siriji?
Hezbollah bi i danas imao moju punu podrsku da su borbe u Siriji ogranicili na pogranicni prostor. Nazalost nisu, pa im od srca zelim krvavu borbu do zadnjeg. Po mogucnosti, borbu s pandanom na drugoj strani. To sto nisu pocinili zlocine u Siriji, super, nije ih pocinio ni Wehrmacht u Poljskoj.