Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

smartXL

#29851 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Nije problem samo smece u pothodniku, ni rasvjeta, problem je i voda kad kisa pada.

Kod tog pothodnika ljudi ne prelaze preko ceste, nego ga koriste, a problem je gore gdje ga nema nikako.

To sto je magistrala prosla prije 50 godina, ne znaci da se ne mogu vrsit korekcije i ispravljat greske od prije, pa jbt nije postojao izlaz Zenica jug iz pravca Doboja pa je izgradjen prije 15 tak godina
Warashii

#29852 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Pasarele i kazne su jedini nacin da se spasi koja glava, ne bi bilo zgoreg da onu patrolu premjeste na taj dio pa da neku kaznu napisu.
Nivelacija

#29853 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Spotted Zenica
Ovim putem želim da upozorim ljude koji zele da rade u Preventu Zenica na njihov rad i nacin rada. Vec dvije godine radim u preventu to psihicku zlostavljane radnika, vrijeđanja radnika vjeruj te nisam dozivljela nigdje. Imala sam kolegicu koja tu radi 16godina bila je prisiljena da napusti bas zbog tog vrijedjanja od strane majstora i sefice. Danas je 14 mi nismo potpisali ugovore, radimo po 12 svaki dan(ne plaćeni 12 sati). Ugovore nam ne daju ako ko iskoristi bolovanje(trudnoca, bolest ili ako vam se ne daj Bože dijete razboli) daju vam otkaz. Biraju majstore cobane koji samo hodaju kroz celiju i urlicu i koji se vise mogu istresati na ljude jer su nam takvi i sefovi.. Ljudi su prisiljeni da napuste. Ja sam u 2mjesecu trudnoce izgubila bebu bas zbog tog stresa od strane takvih ljudi. Plate su nam prepolovili vjeruj te da radimo za minimalac. I jos im radimo djabne 12ke, dolaze nam ti isti majstori cobani da nam kazu da ce nam odbiti ovu platu 100km jer nismo zavrsili, da smo nesposobni( a ne vide svoju nesposobnost). Vjeruj te da nam navece zna doci hitna svako sat vremena ljudi su iznemogli vise. Radimo subote isto tako neplacene.. Nadelje radimo isto tako neplacene.. Ako ne znate sta je psihicko mucenje dodjite u preventi i osjeti ćete za kratko vrijeme na svojoj kozi.
Throttle

#29854 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Casual's wrote:Imaš to i prekoputa Fehre, pored ceste lik prodaje.
Išao danas tamo, kod Titanika isto bude, nema nikog, valjda zimi ne budu
Kralj Tvrtko I. wrote: Bude na buvljaku nekad, ima i u prodavnicama kao Bingo u L.P.
Robot...a u FISu sigurno :-D
Hvala obojici, našao sam nešto u centru na onom pultu ispred Adi butika, neke dvije zdjele i kao šerpu, sve bilo 35KM, ako nekog zanima
Nisam baš našao ono što sam tražio (duguljastu zdjelu s poklopcem) al može i ovo proći
Mislio sam da su skuplji jer im je ono bakreno malo iznad cijena kod drugih al eto ovo je meni povoljno poprilično
Throttle

#29855 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Nivelacija wrote:Spotted Zenica
Ovim putem želim da upozorim ljude koji zele da rade u Preventu Zenica na njihov rad i nacin rada. Vec dvije godine radim u preventu to psihicku zlostavljane radnika, vrijeđanja radnika vjeruj te nisam dozivljela nigdje. Imala sam kolegicu koja tu radi 16godina bila je prisiljena da napusti bas zbog tog vrijedjanja od strane majstora i sefice. Danas je 14 mi nismo potpisali ugovore, radimo po 12 svaki dan(ne plaćeni 12 sati). Ugovore nam ne daju ako ko iskoristi bolovanje(trudnoca, bolest ili ako vam se ne daj Bože dijete razboli) daju vam otkaz. Biraju majstore cobane koji samo hodaju kroz celiju i urlicu i koji se vise mogu istresati na ljude jer su nam takvi i sefovi.. Ljudi su prisiljeni da napuste. Ja sam u 2mjesecu trudnoce izgubila bebu bas zbog tog stresa od strane takvih ljudi. Plate su nam prepolovili vjeruj te da radimo za minimalac. I jos im radimo djabne 12ke, dolaze nam ti isti majstori cobani da nam kazu da ce nam odbiti ovu platu 100km jer nismo zavrsili, da smo nesposobni( a ne vide svoju nesposobnost). Vjeruj te da nam navece zna doci hitna svako sat vremena ljudi su iznemogli vise. Radimo subote isto tako neplacene.. Nadelje radimo isto tako neplacene.. Ako ne znate sta je psihicko mucenje dodjite u preventi i osjeti ćete za kratko vrijeme na svojoj kozi.
700KM je plata otprilike, ovi što ih ja znam se ne žale toliko i poprilično im je ok stanje na poslu tamo. Vjerujem da ima tih dijelova gdje je loše al nije baš sve tako crno koliko se predstavlja. Komšinici nije produžen ugovor dok ostalima koje znam produžavaju regularno. Vjerujem da to zavisi i od radnika i njegovog učinka. A da ima šefova stoke, sigurno ima. To za prekovremene nisam siguran jel plaćeno i koliko je plaćeno a znam da ostaju i duže često. Tužno je vidjet da je neko izgubio bebu radi terora i pritiska na poslu, a moraš radit jer ti neće produžit ugovor ako odes na bolovanje pa iz straha za radno mjesto ljudi se forsiraju i to se desi. :-?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#29856 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Moja je rodica napustila Prevent isto zbog torture i mobinga, i zaposlila se u drugu firmu, ne znam ime ali oni sto kroje uniforme policiji, vojsci i kome vec. Kaze ova druga firma je isto drzavna sluzba u poredjenju sa Preventom.
Bloo
Globalna šefica

#29857 Re: Zeničani

Post by Bloo »

Podsjeti me ovo na par istrazivackih dokumentaraca o sweatshopovima.
Novinari se ili ubace medu radnike i snimaju tajno i uzimaju izjave ili tajno snimaju uslove rada.
Bilo bi interesantno kad bi neko se usudio uraditi nesto slicno za prevent.
Horcrux

#29858 Re: Zeničani

Post by Horcrux »

Bloo wrote:
Podsjeti me ovo na par istrazivackih dokumentaraca o sweatshopovima.
Novinari se ili ubace medu radnike i snimaju tajno i uzimaju izjave ili tajno snimaju uslove rada.
Bilo bi interesantno kad bi neko se usudio uraditi nesto slicno za prevent.
Sto bi bilo interesantno? Ko da to nekog zanima.
ExNihilo

#29859 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

To se kod nas može snimiti u svakoj prvoj firmi. Samim tim, nije vijest.

Trebalo bi se infiltirirati u neku civiliziranu. Pokazati da i takve postoje.

E, to bi već bilo istraživačko novinarstvo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29860 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ima i jednih i drugih, samo narod voli crnu hroniku. Ali cinjenica je da Prevent i Bingo koji su brojcano najveci spadaju u kategoriju nekvalitetnih poslodavaca. Ne znam za AS grupaciju, mada mislim da su tu negdje.

U Preventu ce vazda biti niske plate, to su lohn poslovi gdje su ti Azijati konkurencija, dok Bingo vala ima prostora da daje duplo vece plate ali nece sve dok ne bude morao...
Bloo
Globalna šefica

#29861 Re: Zeničani

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote:Ima i jednih i drugih, samo narod voli crnu hroniku. Ali cinjenica je da Prevent i Bingo koji su brojcano najveci spadaju u kategoriju nekvalitetnih poslodavaca. Ne znam za AS grupaciju, mada mislim da su tu negdje.

U Preventu ce vazda biti niske plate, to su lohn poslovi gdje su ti Azijati konkurencija, dok Bingo vala ima prostora da daje duplo vece plate ali nece sve dok ne bude morao...
Nije stvar u crnoj hronici, barem ne u mom slucaju.
Ovi dokumentarci o kojima.pricam su uspjeli da urade minijaturne promjene u svijesti potrosaca i javnosti. Nisu pokrenuli tektonske, ali mali pomaci su zabiljezeni (slucak GAP odjece).
U nekom idealiziranom.svijetu, gdje zive unicorns i brda su od cokolade i krovovi od marmelade, nakon takvog dokumentarca bo Prevent pod pritiskom javnosti (drzave ne naravo) mozda.omogucio humanije uvjete.
That was the point.
A ne nasladivanje tudom mukom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29862 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Bloo wrote: Nije stvar u crnoj hronici, barem ne u mom slucaju.
Ovi dokumentarci o kojima.pricam su uspjeli da urade minijaturne promjene u svijesti potrosaca i javnosti. Nisu pokrenuli tektonske, ali mali pomaci su zabiljezeni (slucak GAP odjece).
U nekom idealiziranom.svijetu, gdje zive unicorns i brda su od cokolade i krovovi od marmelade, nakon takvog dokumentarca bo Prevent pod pritiskom javnosti (drzave ne naravo) mozda.omogucio humanije uvjete.
That was the point.
Nisam mislio na tebe nego generalno. Mi smo okrenuli naglavacke onu maksimu sex sells, kod nas crna hronika sells :mrgreen:

Preventov modus operandi je takav. Lohn poslovi gdje se cijenom tuces sa Bangladesom, Filipinima i Tajlandom...znaci tu nikad nece biti normalne plate. A sto se uslova tice, u to ne ulazim, vjerujem da ima svega, ali opet nisu ni svi radnici cvjecke mada se instinktivno stavljamo na njihovu stranu kao slabijem...

Bingo je vec druga prica. Patriota drzi niske plate i ne misli ih povecavati sve dok se pola drzave ne odseli u Njemacku...
Nivelacija

#29863 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Bloo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ima i jednih i drugih, samo narod voli crnu hroniku. Ali cinjenica je da Prevent i Bingo koji su brojcano najveci spadaju u kategoriju nekvalitetnih poslodavaca. Ne znam za AS grupaciju, mada mislim da su tu negdje.

Nije stvar u crnoj hronici, barem ne u mom slucaju.
That was the point.
:thumbup:

Mislim da bi takva vijest o Preventu, uslovima itd pa i uz posjetu inspekcija, pritisak i osude javnosti popravila barem za promil uslove za radnike. Problem je kako doci do medijskog prostora.
Za Bingo se slazem sa @BataZiv..lazni patiJota
Bloo
Globalna šefica

#29864 Re: Zeničani

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote:
Bloo wrote: Nije stvar u crnoj hronici, barem ne u mom slucaju.
That was the point.
Nisam mislio na tebe nego generalno. Mi smo okrenuli naglavacke onu maksimu sex sells, kod nas crna hronika sells :mrgreen:

Preventov modus operandi je takav. Lohn poslovi gdje se cijenom tuces sa Bangladesom, Filipinima i Tajlandom...znaci tu nikad nece biti normalne plate. A sto se uslova tice, u to ne ulazim, vjerujem da ima svega, ali opet nisu ni svi radnici cvjecke mada se instinktivno stavljamo na njihovu stranu kao slabijem...

Bingo je vec druga prica. Patriota drzi niske plate i ne misli ih povecavati sve dok se pola drzave ne odseli u Njemacku...
Jbg,.mislim da Prevent ne zavisi u tolikoj mjeri od lohn poslova kao neke druge firme iz tekstilne branse.
Da, svakako ima i issue naseg balkanskog mentaliteta i kod radnika i kod poslodavaca, ali to je druga i duga prica.
Sto se tice i Binga i Preventa i opcenito radne klime, isto sranje je i u naftnoj industriji.
Nivelacija

#29865 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Casual's

#29866 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Znači ostali nisu bili transparentni? :D
Šut zaposlio cijelu familiju, cijele Arnaute, Seoca i Radinoviće pa sada može transparentno.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#29867 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Neće ni sad bit transparentno. I prošle konkurse je u medijima hvalio se kako je sve po slovu zakona i kako je sve transparentno pa smo vidjeli rezultat toga.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29868 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Sad mora biti transparentnije jer se promijenio zakon o radu. Ne primajte se na seljacke zamke :D
Atego

#29869 Re: Zeničani

Post by Atego »

Cesta na varosistu preorana.slicno i u vranduku na par mjesta.
Throttle

#29870 Re: Zeničani

Post by Throttle »

biće i gore :mrgreen: Nije nešto pretjerano klizavo ni hladno, ljepota šetat vani
channel10

#29871 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Ljepota, ali nigdje nikoga :shock:. Grad prazan, studengrad ne radi.
Throttle

#29872 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Obzirom da je subota, poprilicno je prazno. Ja dijete na sanke i sa zenom u setnju. Ljepota. Da se iskoristi dok nije smrzlo
Casual's

#29873 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Grad Zenica je blokirao račun rudniku zbog neplaćanja korištenja građevinskog zemljišta (KGZ).

:izet:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29874 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Kakvi retardinjosi pisu za Zenicablog to je bruka. Cuj "sporazum o obicnoj isplati" :zid:
kamen spoticanja

#29875 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Casual's wrote:Grad Zenica je blokirao račun rudniku zbog neplaćanja korištenja građevinskog zemljišta (KGZ).

:izet:
drka vec pomalo
Post Reply