Opetja033 wrote:
I odakle ti Boga ti ta cifra o 10 000 Uzbeka?

Pa covjece nema toliko stranaca u Nusri i njenim sateletima ukupno a kamoli samo Uzbeka.
Cca 20 000 Daeshovaca je u Siriji i iraku a drzali onoliku teritoriju. Ako uzmemo u obzir da u Siriji vecinu pripadnika Nusre cine sami Sirijci, znas li sta bi znacilo 10 000 Uzbeka. Plus ostali.
Imas li izvor za ovo sviju ti?
Nema teoretske sanse. Pitanje je ima li 10% tog broja a kamoli vise.
5 000 uzbeka je prije godinu dana naveo turski Vatan, citirajuci uzbecko ministarstvo unutrasnjih poslova i njihove podatke, a nakon jedne akcije u Istanbulu kad su uhapsili 29 punoljetnih osoba, plus 24 maloljetne osobe, koje su trebale u toj turi da budu prebacene u Siriju, bila je uspostavljena i skola za indoktrinaciju prije slanja u Siriju,znam ovo jer je danima bila afera oko ovoga (zbog uspostave skole, koja je radila na indoktrinaciji, mimo zvanicnih institucija drzave, pa se mnogo ov ovome pisalo ni govorilo u medijima) evo0 tekst, ima gtranslate, ima jos raje koja zna turski, nije nista izmisljeno.
http://www.gazetevatan.com/pendik-te-is ... 11-gundem/
naslovnica (IŞİD baskini)

kasnije uzbecki dzihadisti objavljuju na fejsu i svojim stranicama slike iz sirije, okolina idliba, kao i videe gdje tvrde da ih je tu samo skoro 5 000, slike iz skola koje su otvorili za svoju djecu, postavljao sam video skole, sve uzbecka djeca, obrazovanje na uzbeckom, cini mi se i manjih mladih od 7 godina ovdje nema ni mjesec itd. Vatan je ovdje najrelevantniji, a oni su citirali uzbekistanske sluzbe, znaju valjda kolko im drzavljana fali, ja vjerujem da ih i u isilu ima, kad se sve sabere sigurno skoro 10 hiljada. Jer gdje su ceceni, pa azeri, pa turci, prosle sedmice u dva dana poginuse 7orica turskih drzavljana itd. Uzbeka zeytinburnu je bio pun, to im je bila baza u turskoj, bio je atentat na onog sejha im bas u zeytinburnuu, neki dan je nesto bilo oko sudenja za ubistvo ponovo, nisam upratio sta, al nebitno, ne znam sad kako stoje, od ranije su tamo ceceni (bilo je atentata dva cini mi se prije 2-3 godine)