Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zodi36

#2976 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

vidim slabo posjecena tema ali opet da upitam-jel zna ko zasto se bebe zagrcavaju,ono suze im na oci krenu i na nos voda ili mlijeko i ono krenu se grcit i trest i jako plakat,i onda ga uzmes i dignes i on se odmah smiri.hvala
safran

#2977 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

zodi36 wrote:vidim slabo posjecena tema ali opet da upitam-jel zna ko zasto se bebe zagrcavaju,ono suze im na oci krenu i na nos voda ili mlijeko i ono krenu se grcit i trest i jako plakat,i onda ga uzmes i dignes i on se odmah smiri.hvala
ta pojava mi nije poznata - da li ga propisno pronosate nakon klope da podrigne?
radenska

#2978 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Mom djecaku se to nije desavalo ali su mi ruke otpadale nosajuci ga da podrigne poslije jela. Sad se on sam nekad zakaslje ali ne place, cim ga prodje on nastavi jesti i piti
zodi36

#2979 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

ma nosamo ga i mi.nekad odmah podrigne kao covjek sto se kaze :lol: :lol: ,a nekad nece.kad ga hranimo u 3 po ponoci i nakon jela ga nosamo i tako zaspe i nosamo ga 10 minuta ali nepodrigne i onda ga spustimo u krevetac.mozda je od pretpavanja hranom?nekad ga u toku hranjenja uhvate grcici pa ono izbaci flasicu,pa opet uzme i tako vise puta i onda neznamo kad je dosta,a imamo osjecaj da on od zorova uzme jos hrane da smiri grceve ili nervozu.
CherryLips

#2980 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Uh,temperatura na dnevnom redu:( od sinoc ne popusta,sve se vrti oko 38,maloptije je bila38,7. Dajem mu panadol,tusiranje,stavljala senf na nogice,nece obloge na celu pa ga umijem vodom,pojim ga cajem/vodom,uredno doji. Ako i sutra bude ista situacija,mislila sam do dr otici....bas me brine,uvijek me bilo strah ovih temperatura,cak i kod odraslih...
safran

#2981 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

CherryLips wrote:Uh,temperatura na dnevnom redu:( od sinoc ne popusta,sve se vrti oko 38,maloptije je bila38,7. Dajem mu panadol,tusiranje,stavljala senf na nogice,nece obloge na celu pa ga umijem vodom,pojim ga cajem/vodom,uredno doji. Ako i sutra bude ista situacija,mislila sam do dr otici....bas me brine,uvijek me bilo strah ovih temperatura,cak i kod odraslih...
Obloge na čelo i nemoj stavljati - temperaturu skidaj preko nogica i rukica. Vlažna pelena na noge i ruke čuda čini ali mala ti je beba, svakako ti odi do pedijatra.
vanad

#2982 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Ako se temperatura ne spusta ni pored lijekova ja stavljam mokru oblogu...citala sam da lijekovi sluze da temperatura dalje ne raste ali da se dijete mora rashladiti on one prethodne i da se zato preporucavaju fizikalne metode. Moja je ova: uzmes tetra pelenu, stavis u toplu vodu cca 25 stepeni, iscjedis i umotas trup djeteta, znaci nista glava, nista noge, nista ruke....sacekas tako 15 minuta. Moguce ponavljati postupak 3 x u dva sata. Meni je pomagalo uvijek iz prve. Ali to stavljam ako temperatura skoci iznad 39.
Lounge Act

#2983 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:16, edited 1 time in total.
Sunculish

#2984 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Affidavit, zar vec dva mjeseca bebici?? MashaAllah!!
Gledaj, ja sam u pocetku dohranjivala malu 1x kasno uvecer i to da bih u komadu odspavala duže od dva sahata. U tom periodu je nasa bebica imala jake grceve i koristili smo samo espumisan koje nam nikako nisu pomagale. To je bio haos dok nisam skontala da probam da je samo dojim. Nekako u to vrijeme sam i saznala za bio gaia kapi pa sam u isti dan iskljucila i dohranu a ukljucila bio gaiu. Grcevi su prvi dan prestali hB.
I sada je samo dojim i to iz obadvije sike i nocu spava hB i po 6-7h u komadu.
Sto se tice ishrane, meni je savjetovao dr. Lutvo Hodžic, stari pedijatar, da ne isljucujem nikakvu hranu. Mi mame heroji :D koje od pocetka kuburimo same sa bebicama moramo da jedemo raznoliku hranu da bismo imale snage da se nosimo sa svim izazovima u novonastaloj situaciji. Poslušala sam ga, jedem sve osim bijelog luka, tako je on rekao, i zadovoljne smo. Rastemo, slušamo se i opet hB nemamo nikakvih problema što i tebi želim od srca!
Pusa
CherryLips

#2985 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Od neka cetiri sata jutros nema temperature (nadam se da se nece vracati) ,isli kod dr,dg. je upala zdrijela,uvecane neke zlijezde,on stvarno i hropti i teze guta,poceli smo uzimati Ampicilin,kenkamo i eto tako. Nisam odusevljena sto smo vec poceli uzimati antibiotik ali nemam hrabrosti da pustim pa da vidim sta ce biti
zodi36

#2986 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

zene,znam reci cete da sam dosadan,ali sta cu.molim vas jedno pitanje.kad se mala bebica kupa,ustvari beba od dva mjeseca,koliko cesto treba da se kupa,i jeli treba ispirati glavu ako se kupa onim panten samponom za bebe.narucito me to zanima oko ispiranja,znaci nakon sto se nanese sampon jel se mora isprati vodom glavica
Lounge Act

#2987 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:44, edited 1 time in total.
zodi36

#2988 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

Lounge Act wrote:moje misljenje je da male bebe mozes kupati recimo dva puta sedmicno.
jednom sedmicno bi bilo premalo radi naslaga koje se mogu pojaviti na tjemenu, a svaki dan sad kako je malo veca meni je bar previse, pogotovo pranje samponom. i kod mene je beba tako oko 2 mjeseca. kupam je otprilike svaki drugi dan. sampon treba da se ispire koliko ja znam, ali ja evo rijetko, rijetko kad bebu kupam koristeci sampon, na par litara vode stavim dva filtera caja od kamilice i tim je kupam :)
cuj cajem od kamilice.prvi put cujem ali probat cemo i to.mi isto svaka dva dana kupamo bebu,ali kako su ove vrucine i bas mu se znoji glavica i da prostis sav mirise osim glavice.naravno onda diskusija izmedju mene i supruge.ona kaze da je to od znojenja a ja kazem da je to radi toga sto neispere kosu vodom nakon nanosenja sampona nego samo obrise.sta znam,ali fakat cemo probati to sa kamilicom.jel se i nakon toga mora isprati vodom kosa i tijelo,mislim nakon kamilice
Alhemicarkaa

#2989 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Cuj ne isipire :? Ja sam ispirala.

Sad će one zagraktati, ali ja sam svoju bebu kupala svaki dan, ona obožava da se kupa. Kupala bih je ja i sada svaki dan, ali ne mogu da s raspravljam sa mužem, a već mi je prevelika da bih sama instalirala svu skalameriju. A pod pravi tuš neće.

Šta ja znam, ja ne bih kupala u kamilici, kamilica je jak alergen, čak ni pedijatri ne preporučuju kupanje u kamilic. Istina, mene je moja mama kupala u kamilici, danas imam kožu da Bog sačuvaj, obrišem se šeškirom ostanu tragovi i zacrveni se koža, izuzetno osjetljivu kožu imam. Da li je od kupanja u kamilici ili zbog nečeg drugog ne znam, ulavnom ja svoju čistom vodom. :D Sad već koristimo i šampon svaki put jer se toliko zapeksinavi roveći po zemlji i pjesku da mi nekad dođe da je komplet ubacim u mašinu za veš :D
affidavit

#2990 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

putujucidzindas wrote:
affidavit wrote:Ne znam da li je necija beba imala pupcanu kilicu, voljela bih da cujem da li ste pustili da se to samo sredi ili ste ipak koristili pojaseve za to, dugmice i slicno.
Nama je hirurg rekao da se kod vecine djece kilica povuce do druge godine i da ne koristimo nista, jednostavno da provjeravamo da li je kilica mekana.
Ja se iskreno bojim da to radim, ali ipak radim sta se moze, a uz to moja beba zna plakati po cijele dane zbog grceva i probave generalno, onda se ta kilica jos dodatno poveca pa izgleda strasnije.
Dakle, da li je neko pustio da se to samo sredi i da je i bilo tako, povukla se sama ili ste ipak koristili pojas ili dugmice?

Kad smo isli na kontrolu kukova, napade nas doktor - dijete ima kilicu, a nista ne radimo. Onda mu je stavio onaj neki smotuljak, gurnuo unutra i zalijepio. Rekao nam je da to ne diramo 2 sedmice i da ne kupamo bebu 2 sedmice, sto je nama bilo van pameti - bilo katastrofa vruce. Sutra smo svakako morali do Vrazove, oni to tamo ponovo spakuju - mali dobije alergijsku reakciju na flaster, sa sve plikovima ispod flastera. Elem, nikad vise nismo nista cackali - sve OK sad.
Uh, izvini, nemam vremena da se logujem na forum...Kako sam ja shvatila vi niste nosili flaster i to već nešto što su bebi stavili na pupak i to se sredilo samo?
Ja sam ti prije tri dana bila na hitnoj, beba mi se pocela gusiti od plača, na kraju je bilo sve ok, bili su samo grčevi i jadnica plakala četiri sata bez prestanka. Vezano za kilicu, sestra koja je bila tamo mi kaže, ne možete gospođo tako i moj sin je imao pupčanu kilicu ali ja sam to tretirala. Onda ja objasnim da mi je hirurg rekao da ne koristim ništa i ona je zašutala, kada sam je pitala šta je ona koristila, samo je slegnula ramenima i kaže ne znam, vi radite kako hoćete. Nekad ljudi ne razumiju da bi mi sve uradili za našu djecu, ali me strah da radim nešto na svoju ruku. Pedijatrica me tu istu noć pošalje hirurgu samo da pogleda da li je sve ok, i na hirurgiji mi sestra kaže da je ona koristila kovanicu obmotamu vatom i da se kilica povukla za dva mjeseca. Hirurga nisam dočekala jer je bio na nekoj operaciji. Ja još uvijek ne koristim ništa, i ne znam da li griješim?
niko_niko_kao_ja

#2991 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

ja svog smrdu jos uvijek kupam svaki dan, a nekad i dva puta dnevno. mi s polja dodjemo uzasno prljavi, od glave do pete, pa onda svi redom u kupatilo na kupanje, onako s vrata. :D
vanad

#2992 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

@affidavit - moje obadvoje imalo kilicu. Mala skroz malu, vrlo brzo se povukla. Sin vecu, doktorica mi rekla da samo pratim da ne izleti i da se moze laganim kruznim pokretom vratiti. Njemu se povukla za jedno dva, tri mjeseca...Nisam nikad nista stavljala.

sto se tice kupanja...ja sam svoje ko bebe kupala dva puta sedmicno, nekad i jednom...tata im ima atopicni dermatits pa je to bila preporuka dermatologa. A da...prala sam cistom vodom a s vremena na vrijeme sam koristila emulziju bez sapuna koju sam ispirala.
duboka_misao

#2993 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Alhemicarkaa wrote:Cuj ne isipire :? Ja sam ispirala.

Sad će one zagraktati, ali ja sam svoju bebu kupala svaki dan, ona obožava da se kupa. Kupala bih je ja i sada svaki dan, ali ne mogu da s raspravljam sa mužem, a već mi je prevelika da bih sama instalirala svu skalameriju. A pod pravi tuš neće.

Šta ja znam, ja ne bih kupala u kamilici, kamilica je jak alergen, čak ni pedijatri ne preporučuju kupanje u kamilic. Istina, mene je moja mama kupala u kamilici, danas imam kožu da Bog sačuvaj, obrišem se šeškirom ostanu tragovi i zacrveni se koža, izuzetno osjetljivu kožu imam. Da li je od kupanja u kamilici ili zbog nečeg drugog ne znam, ulavnom ja svoju čistom vodom. :D Sad već koristimo i šampon svaki put jer se toliko zapeksinavi roveći po zemlji i pjesku da mi nekad dođe da je komplet ubacim u mašinu za veš :D
Djaba ti kupanje svaki dan kad ONE znaju da si nemajka :cao: samim tim nema sanse da kazem svako koliko kupam svoju djecu.
Lounge Act

#2994 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:15, edited 1 time in total.
radenska

#2995 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Moj beban se rodio u januaru pa sam ga kupala svaki drugi - treci dan. Sad ga kupam svaki dan ( 6 mjeseci mu je). On je bas bucko ( 11 kg) pa se sav jadan preznoji, a i voli da se kupa, ja njegovu kadicu stavim u veliku kadu u kupatilu i fino ga tusem isperem.
A uvijek sam ga kupala samponom, od rodjenja i uvijek dobro ispirala sampon. To je ipak hemija, po mom misljenju se mora dobro isprati isto kao i kod odraslnij.
niko_niko_kao_ja

#2996 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

duboka_misao wrote:
Alhemicarkaa wrote:Cuj ne isipire :? Ja sam ispirala.

Djaba ti kupanje svaki dan kad ONE znaju da si nemajka :cao: samim tim nema sanse da kazem svako koliko kupam svoju djecu.
vidi nemajki sto su se sastale :P

dubokoumna jel' od bajrama do bajrama :D
duboka_misao

#2997 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Tisina u zadnjim redovima ! Vidimo se na sljedecem sastanku nemajki kada cemo osim redovnih tema kao cije se djete pokakilo vise imati i temu koliko se kupa podmladak , postosi ti zadnji put donjela uzorak djecije stolice sljedeci put ne moras :kiss:
otherside

#2998 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

od svih nemajki ja sam najbolja :D
Alhemicarkaa

#2999 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote:od svih nemajki ja sam najbolja :D
Kad ostaviš djete sa nepoznatim Turčinom javi se :bleee:
duboka_misao

#3000 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »