Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_ado_

#2976 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _ado_ »

Black swan wrote:zar se ne zove nova otoka
Nova Otoka su ove zgrade koje gradi tibra, na lokaciji gdje je nekad bila Uniklima.
Pokusaj_sa

#2977 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Pokusaj_sa »

Unigradnja Otoka... 2300-2500KM/M2 prodaju... Jesu li oni normalni ?
_ado_

#2978 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _ado_ »

Jbg, slazem se da je ogromna cifra, al kad pogledas koliko traze za starogradnju na Otoci, onda ova cifra i nije tako strasna. I ja sam u fazi trazenja stana i sto se tice novogradnje ubjedljivo najprivlacnija ponuda ( cijenom i pametno iskoristenim prostorom) je Miljacka. Stanovi u izgradnji oko 1500 km, plus sto u nekih 55 kvadrata dobijes dnevni boravak i dvije sobice. Samo mi je ona lokacija nekako upitna. One proizvodne hale okolo, nekako mi je sve sivo, prljavo. KAda bih znao da ce se drzati projekta i izgraditi one zelene povrsine, ne bih se dvoumio sekunde.
pepeljara

#2979 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Grbavica 1800-1900 stanovi..
Novaotoka 2000 kvadrat
Dobrinja 1600 kvadrat
Tibra (odjednom i oni 2000)
miljacka 1575 kvadrat (10 % ako se sad uzme).

Narod moze da izabere sta mu vise pase.
cpu_fan

#2980 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

mali_milojica wrote:
cpu_fan wrote: Ne, ako kupac prvi put rješava stambeno pitanje odnosno ako je nije imao ni jednu nekretninu na svoje ime oslobođen je plačanja poreza !
Netacno. Nemoj ljude dovoditi u zabludu. Ja sam kupio prvu nekretninu i nisam bio oslobodjen poreza. Ponavljam,samo borci koji imaju najmanje dvije godine rata,a rjesavaju prvi put stambeno pitanje.
Ukoliko placaju kredit za stan,moze se raditi godisnji povrat uplacenog poreza,na osnovu kamata na kredit koji otplacuju. Opet uslov da je to jedina i prva nekretnina koju posjeduju.
Ja kupio stan i otišao u Poreznu gdje sam dobio odluku da zbog prve nekretnine sam oslobođen plačanja poreza to što se nisi raspitao o tome tvoja stvar.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2981 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

cpu_fan wrote:
mali_milojica wrote:
cpu_fan wrote: Ne, ako kupac prvi put rješava stambeno pitanje odnosno ako je nije imao ni jednu nekretninu na svoje ime oslobođen je plačanja poreza !
Netacno. Nemoj ljude dovoditi u zabludu. Ja sam kupio prvu nekretninu i nisam bio oslobodjen poreza. Ponavljam,samo borci koji imaju najmanje dvije godine rata,a rjesavaju prvi put stambeno pitanje.
Ukoliko placaju kredit za stan,moze se raditi godisnji povrat uplacenog poreza,na osnovu kamata na kredit koji otplacuju. Opet uslov da je to jedina i prva nekretnina koju posjeduju.
Ja kupio stan i otišao u Poreznu gdje sam dobio odluku da zbog prve nekretnine sam oslobođen plačanja poreza to što se nisi raspitao o tome tvoja stvar.
Da se ne natezemo previse
Zakon o porezu pri prometu nekretnina
VII - PORESKA OSLOBAĐANJA
Član 17.
Porez na promet nepokretnosti ne plaća se:
1. na prenos vlasništva na poljoprivrednom zemljištu koje služi u poljoprivredne
svrhe i koje je po Urbanističkom planu utvrđeno kao poljoprivredno,
2. na prenos prava vlasništva na nepokretnostima koje se vrši na BiH, FBiH,
Kanton, Grad, općine i njihove organe uprave,
3. na prenos vlasništva na stanovima u slučajevima kada Fond Kantona Sarajevo
za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne
invalide i borce prodaje stanove članovima porodica šehida i poginulih boraca,
ratnim vojnim invalidima i borcima, a koji rješavaju svoje stambeno pitanje prvi
put,
4. na prenos vlasništva na nepokretnostima kada je kupac član porodice šehida i
poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u jedinicama Oružanih snaga
RBiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a koji
rješava svoje stambeno pitanje prvi put,
5. na prenos vlasništva na nepokretnostima kada Ministarstvo za boračka pitanja
Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo ratnim vojnim
invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po osnovu
ranjavanja ili ozljeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama RBiH i djeci
šehida i poginulih boraca bez oba roditelja,
6. na prenos prava vlasništva na nepokretnostima u skladu sa propisima o
privatizaciji državne svojine na teritoriji Federacije BiH,
7. na prenos vlasništva na nepokretnostima u postupku komasacije, arondacije,
privatizacije i eksproprijacije ili na osnovu ugovora zaključenog umjesto
eksproprijacije ili arondacije,
8. na prenos vlasništva na nepokretnostima na diplomatsko konzularna
predstavništva pod uslovom reciprociteta,
9. na prenos vlasništva na nepokretnostima za koje se ne plaća porez na
naslijeđe i poklon po Zakonu o porezima Kantona Sarajevo,
10. na prenos vlasništva na nepokretnostima za koje je plaćen porez na naslijeđe
i poklon po Zakonu o porezima Kantona Sarajevo,
11. na prenos vlasništva na novosagrađenim objektima kada se prodaju prvom
kupcu u roku od jedne godine od dana primopredaje objekta, ako je prodavac
pravno lice,
12. na prenos vlasništva na nepokretnostima na osnovu pravosnažne sudske
odluke donesene po osnovu dosjelosti ili poništenja kupoprodajnog ugovora,
13. na prenos vlasništva na nepokretnostima koje se daju za vakufe, vjerske
zadužbine i zaklade,
14. na prenos vlasništva na nepokretnostima koje kupuju vjerske zajednice za
svoje potrebe.
Gradsko vijeće i općinska vijeća mogu propisati pojedinačna oslobađanja u
slučaju kada se promet nepokretnosti i prava vrši u cilju pokretanja proizvodnje i
stimulisanja bržeg zapošljavanja nezaposlenih lica, uz ocjenu opravdanosti
projekata i praćenje realizacije istih.
Ako pripadas nekoj gore navedenoj skupini lica,mozes biti oslobođen poreza. U svim ostalim slucajevima ne mozes.
Ili si nekim slucajem kupio NOV stan i tom prilikom platio 17% PDV i naravno da neces placati porez na promet nekretninama od 5%

Cijeli zakon je ovdje
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... tekst-.pdf
Haris.ba

#2982 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Na onom potezu (Čvila 1, neko zove Otoka) ima polovnih stanova za 1600 - 1800 u koje treba uložiti minimum desetak/dvadesetak hiljada.

Tak da te cijene i jesu ok. Kad bi bile malo manje, slomile bi tržište polovnih stanova u onom dijelu grada. Cijene jesu velike, al' tako tržište.... Neko kupuje. Ne bi se pravilo da nije tako.

Nego, ima regulacioni plan tog naselja (Alipašin most) http://www.zpr.ks.gov.ba/prostorno-plan ... cioni-plan

Kad se naprave sve te zgradurine, biće to fino naselje. Planirano je da ga presjeca sjeverna longitudinala.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2983 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

kvadar u onom novom cudu kod kumrovca 2600 nidje balkona
Haris.ba

#2984 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Pa zar nije planirano da sve lođe budu zastakljene? Ustvari te zgrade neće ni imati balkone, već lođe. Što za zgradu pored glavne ceste je jedino i logično. A i svakako mi volimo ustakljavati balkone i lođe.

Na projektu zgrade neće biti zastakljen samo dio koji gleda na vrata za izlaz na lođu.
peli

#2985 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by peli »

xx
Last edited by peli on 30/05/2016 16:19, edited 1 time in total.
peli

#2986 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by peli »

pepeljara wrote:Grbavica 1800-1900 stanovi..
Novaotoka 2000 kvadrat
Dobrinja 1600 kvadrat
Tibra (odjednom i oni 2000)
miljacka 1575 kvadrat (10 % ako se sad uzme).

Narod moze da izabere sta mu vise pase.
xx
Last edited by peli on 30/05/2016 16:21, edited 1 time in total.
mali_milojica

#2987 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

peli wrote:
mali_milojica wrote:
Tacno. I ja sam kupio prvu nekretninu i morao sam da platim porez od 5% na procijenjenu vrijednost nekretnine. a procijenu je vrsila porezna uprava.lp
Ma naravno,ja nisam odmah imao pare,nekih cca 4500,pa sam tek nakon 3 godine platio porez. Iskljucivo iz razloga kad izadju procjenitelji i dobijes rjesenje za placanje,imas rok od 15 dana da platis inace idu zatezne kamate za svaki dan kasnjenja.
Pozdrav :thumbup:
hhaarree

#2988 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by hhaarree »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/pogledaj ... /160121118

Ne znam jel ovo spada bas u ovu temu ali gradnja je. Boze me oprosti krstim se i lijevom i desnom. Prvo tehniku fotomontiranja necu ni komentarisat.

#VratiteNamTurboFolkKafaneUStrosuJeboVasStakleniKrovIDrveceKoDaSmoUPrasumi
imim

#2989 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by imim »

Haris.ba wrote:Na onom potezu (Čvila 1, neko zove Otoka) ima polovnih stanova za 1600 - 1800 u koje treba uložiti minimum desetak/dvadesetak hiljada.

Tak da te cijene i jesu ok. Kad bi bile malo manje, slomile bi tržište polovnih stanova u onom dijelu grada. Cijene jesu velike, al' tako tržište.... Neko kupuje. Ne bi se pravilo da nije tako.

Nego, ima regulacioni plan tog naselja (Alipašin most) http://www.zpr.ks.gov.ba/prostorno-plan ... cioni-plan

Kad se naprave sve te zgradurine, biće to fino naselje. Planirano je da ga presjeca sjeverna longitudinala.
Zgrada odmah poslije Doma zdravlja Kumrovec pod oznakom C36 označena kao poslovni objekat, u tabeli bez navedenih stanova, a već skoro pa gotova, 11 spratova naredali za stanove. Pride i penthaus na vrhu :D
peli

#2990 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by peli »

Ja kupio stan i otišao u Poreznu gdje sam dobio odluku da zbog prve nekretnine sam oslobođen plačanja poreza to što se nisi raspitao o tome tvoja stvar.[/quote]
Da se ne natezemo previse
Zakon o porezu pri prometu nekretnina
VII - PORESKA OSLOBAĐANJA
Član 17.
Porez na promet nepokretnosti ne plaća se:
1. na prenos vlasništva na poljoprivrednom zemljištu koje služi u poljoprivredne
svrhe i koje je po Urbanističkom planu utvrđeno kao poljoprivredno,
2. na prenos prava vlasništva na nepokretnostima koje se vrši na BiH, FBiH,
Kanton, Grad, općine i njihove organe uprave,
3. na prenos vlasništva na stanovima u slučajevima kada Fond Kantona Sarajevo
za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne
invalide i borce prodaje stanove članovima porodica šehida i poginulih boraca,
ratnim vojnim invalidima i borcima, a koji rješavaju svoje stambeno pitanje prvi
put,
4. na prenos vlasništva na nepokretnostima kada je kupac član porodice šehida i
poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u jedinicama Oružanih snaga
RBiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a koji
rješava svoje stambeno pitanje prvi put,
5. na prenos vlasništva na nepokretnostima kada Ministarstvo za boračka pitanja
Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo ratnim vojnim
invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po osnovu
ranjavanja ili ozljeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama RBiH i djeci
šehida i poginulih boraca bez oba roditelja,
6. na prenos prava vlasništva na nepokretnostima u skladu sa propisima o
privatizaciji državne svojine na teritoriji Federacije BiH,
7. na prenos vlasništva na nepokretnostima u postupku komasacije, arondacije,
privatizacije i eksproprijacije ili na osnovu ugovora zaključenog umjesto
eksproprijacije ili arondacije,
8. na prenos vlasništva na nepokretnostima na diplomatsko konzularna
predstavništva pod uslovom reciprociteta,
9. na prenos vlasništva na nepokretnostima za koje se ne plaća porez na
naslijeđe i poklon po Zakonu o porezima Kantona Sarajevo,
10. na prenos vlasništva na nepokretnostima za koje je plaćen porez na naslijeđe
i poklon po Zakonu o porezima Kantona Sarajevo,
11. na prenos vlasništva na novosagrađenim objektima kada se prodaju prvom
kupcu u roku od jedne godine od dana primopredaje objekta, ako je prodavac
pravno lice,
12. na prenos vlasništva na nepokretnostima na osnovu pravosnažne sudske
odluke donesene po osnovu dosjelosti ili poništenja kupoprodajnog ugovora,
13. na prenos vlasništva na nepokretnostima koje se daju za vakufe, vjerske
zadužbine i zaklade,
14. na prenos vlasništva na nepokretnostima koje kupuju vjerske zajednice za
svoje potrebe.
Gradsko vijeće i općinska vijeća mogu propisati pojedinačna oslobađanja u
slučaju kada se promet nepokretnosti i prava vrši u cilju pokretanja proizvodnje i
stimulisanja bržeg zapošljavanja nezaposlenih lica, uz ocjenu opravdanosti
projekata i praćenje realizacije istih.
Ako pripadas nekoj gore navedenoj skupini lica,mozes biti oslobođen poreza. U svim ostalim slucajevima ne mozes.
Ili si nekim slucajem kupio NOV stan i tom prilikom platio 17% PDV i naravno da neces placati porez na promet nekretninama od 5%

Cijeli zakon je ovdje
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... tekst-.pdf[/quote]
xx
Last edited by peli on 30/05/2016 21:35, edited 1 time in total.
agent_zero

#2991 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Zna li neko kakva je kvaliteta zgrada/stanova na Novoj Otoci (neke insajderske informacije)?

Čuo sam da dvije različite firme rade to naselje, jedna je Tibra, a ne znam koja je druga.

Ima li neko još neki savjet za novogradnju do Otoke, ne dalje?
senci-071

#2992 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by senci-071 »

archi_a wrote:
gidra wrote:Nova Otoka - Tibra (do Kumrovca zgrada)
Ne izgleda loše uopće... Zna li neko cijenu kvadrata?

2100 sa pdv-om :D :-)

Sad je 2.350 km.
Samo im cijena raste.
alphonse kauders

#2993 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alphonse kauders »

Ne znam, za ovu novogradnju Nova Otoka/Miljacka, meni je sve to šuhveli koliko je tu sigurna gradnja.

Je li mislite da je slučajno da su ex-yu inžinjeri i arhitekte sagradili Otoku, pa onda ostavili brisan prostor od skoro kilometar pa tek onda krenuli sa gradnjom Alipašina polja? Ima tu neka zvrčka, jal' oko zemljišta, jal oko podzemnih voda, pa nisu gradili u tom potezu..

Btw. u čemu je fol sa naseljem "Miljacka"? Vidim, popunilo se momački, a gradnja u industrijskoj zoni (još ako legne Bauhaus tu biće baš veselo), pogled na Gras, nikakve infrastrukture, one zgrade pored ceste s onim balkonima isto apartmani u Živogošću, što bi rekli niđe veze s vezom.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2994 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

alphonse kauders wrote:Ne znam, za ovu novogradnju Nova Otoka/Miljacka, meni je sve to šuhveli koliko je tu sigurna gradnja.

Je li mislite da je slučajno da su ex-yu inžinjeri i arhitekte sagradili Otoku, pa onda ostavili brisan prostor od skoro kilometar pa tek onda krenuli sa gradnjom Alipašina polja? Ima tu neka zvrčka, jal' oko zemljišta, jal oko podzemnih voda, pa nisu gradili u tom potezu..

Btw. u čemu je fol sa naseljem "Miljacka"? Vidim, popunilo se momački, a gradnja u industrijskoj zoni (još ako legne Bauhaus tu biće baš veselo), pogled na Gras, nikakve infrastrukture, one zgrade pored ceste s onim balkonima isto apartmani u Živogošću, što bi rekli niđe veze s vezom.
Mene sve ono kad prodjes podsjeca ko da prolazim kroz Ilijas :roll:
Thorgerson

#2995 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

alphonse kauders wrote:Ne znam, za ovu novogradnju Nova Otoka/Miljacka, meni je sve to šuhveli koliko je tu sigurna gradnja.

Zanimljivo zapazanje. Al ko zna za sta su oni to tada planirali, mozda ne do bog neki park u buducnosti da se napravi.

Miljacka? Fol? Jeftino brate. 1400 daju u izgradnji. Plus trosoban stan 50m2. To je ono sto raja sad trazi jbg. Nema se para, a trebaju sobe. Ovi iz MS wooda to skontali i to nude. Za 70k KM kupis trosoban stan na ok lokaciji. Ne moze jeftinije da ga jebes.

Al jbg moras progutati to da je infrastruktura nula, skole, obdanista, parkove, zaboravi.

Nece jos dugo ono biti industrijska zona. Bauhaus je obicna prodavnica, preko puta je remiza koja ce se u dogledno vrijeme ukloniti i tu ce ti niknuti drugi stabmeni objekti.

A RP Otoke svakako predvidja gradjenje stambenih objekata do remize, tako da ce se to sve spojiti.

Za 10 godina ce biti 100% urbano podrucje, kakva industrija, kakvi bakraci.

E sad sto ce bit zgrada na zgradi, bez parkova, igralista itd. To je druga stvar.
Haris.ba

#2996 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Nisu se pravile zgrade na tom području prije zbog glupog razmišljanja komunista da kad već postoji pruga, taj dio se iskoristi kao industrijska i poslovna zona. Sa jedne strane rijeke su zgrade, a sa druge strane rijeke radna mjesta. Pa bi se proletarijat uzdizao i oslobođao svaki dan prelazeći rijeku i osvajajući proizvodnju. :D

Ne znam kakvu infrastrukturu zahtjevate? Naselje se pravi -nije gotovo, ucrtana je sjeverna longitudinala, valjda su ostavili prostor da prođe (meni nije jasno kuda). Tako da će cestovno biti fino povezano. Parkove zaboravite. To nam ne treba. Ima plejka i mobitel. Djece i naroda je sve manje, ne znam kakve škole se spominju (pa godinama ne mogu da dograde škole gdje naroda stvarno ima i djeca se rađaju, a kamoli da prave novu školu). Obdanište ako treba, napraviće tržište.

Niko nikoga ne tjera. Meni je bolje kupiti zemlju u Vlakovu (za 5 minuta si na Stupu). Ali, nije privlačno (seksi) reći gdje živiš. :D
Da nemam stan u kotlini, gledao bih da negdje bježim na brdo. Hem se može disati zimi, hem nije sparina ljeti, hem zelenilo.
Neće žena na selo. :D Navikla u granap da me šalje u 12 naveče.
Džaba priče plebejci u gradu, patriciji na selu... :run:
pepeljara

#2997 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Totalno se slazem sa Harisom :D

:thumbup:

you've got the point there
Naslovnica

#2998 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote:Nisu se pravile zgrade na tom području prije zbog glupog razmišljanja komunista da kad već postoji pruga, taj dio se iskoristi kao industrijska i poslovna zona. Sa jedne strane rijeke su zgrade, a sa druge strane rijeke radna mjesta. Pa bi se proletarijat uzdizao i oslobođao svaki dan prelazeći rijeku i osvajajući proizvodnju. :D

Ne znam kakvu infrastrukturu zahtjevate? Naselje se pravi -nije gotovo, ucrtana je sjeverna longitudinala, valjda su ostavili prostor da prođe (meni nije jasno kuda). Tako da će cestovno biti fino povezano. Parkove zaboravite. To nam ne treba. Ima plejka i mobitel. Djece i naroda je sve manje, ne znam kakve škole se spominju (pa godinama ne mogu da dograde škole gdje naroda stvarno ima i djeca se rađaju, a kamoli da prave novu školu). Obdanište ako treba, napraviće tržište.

Niko nikoga ne tjera. Meni je bolje kupiti zemlju u Vlakovu (za 5 minuta si na Stupu). Ali, nije privlačno (seksi) reći gdje živiš. :D
Da nemam stan u kotlini, gledao bih da negdje bježim na brdo. Hem se može disati zimi, hem nije sparina ljeti, hem zelenilo.
Nama je trenutno malo komplikovano zbog djece i škole, ali čim oni budu mogli sami u školu, žena i ja tutanj iz grada.
Imamo zemlju, naku vikendicu, još koja godina i ima da se razgaćim ko čoek, u svojoj avliji.
BHF_Manijak

#2999 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by BHF_Manijak »

alphonse kauders wrote:
Odavno se to vec pitam. Meni ono ocajno izgleda, upravo kako ti rece kao neki jeftiniji apartmani u nekom malom mjestacu na moru. Plus okruzenje ocajno, depresivno. Divim se onom ko u stan kupi fakat. :-)
mali_milojica

#3000 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

Naslovnica wrote:
Haris.ba wrote:Nisu se pravile zgrade na tom području prije zbog glupog razmišljanja komunista da kad već postoji pruga, taj dio se iskoristi kao industrijska i poslovna zona. Sa jedne strane rijeke su zgrade, a sa druge strane rijeke radna mjesta. Pa bi se proletarijat uzdizao i oslobođao svaki dan prelazeći rijeku i osvajajući proizvodnju. :D

Nama je trenutno malo komplikovano zbog djece i škole, ali čim oni budu mogli sami u školu, žena i ja tutanj iz grada.
Imamo zemlju, naku vikendicu, još koja godina i ima da se razgaćim ko čoek, u svojoj avliji.
Kod mene prijatelj ima vikendicu u Tarcinu,odmah poslije posla u petak sa djecom i zenom bjezi tamo i vraca se u ponedjeljak ujutro. Kaze da krene u 7:20 iz Tarcina i da stigne djecu odbaciti u skolu i stici na posao. Stan,skola i posao im je u Novom Sarajevu.
Post Reply