Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gospodče

#2976 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

Alfons Kauders wrote:
Država wrote:Ako zbog nečega budem glasao za SDP, to će biti zbog dinamike izgradnje auto-puteva u njihovom mandatu... :thumbup:
rade se i ostali pravci... npr. za raju iz tk... radi se karaula, a kad se uradi dogodine veze se na novu dionicu prema olovskim lukama na jugu... uradjen djurdjevik - stupari skoro cijela dionica, a ide se dalje prema kladnju

kad bi sve to zavrsili, na m-18 bi bilo dosta friskog asfalta... manje vise od zivinica do olova bi skoro sve bilo ili rekonstruisano ili uradjeno od nule - meni to vise znaci od autoputa od sarajeva do save i nisam jedini
totalna glupost ulagat u ovaj NAJGORI PUT na Balkanu
ne može njega popravit ništa
trebalo je uložit te pare za gradnju kraka auto-puta prema od TZ prema Maglaju
time bi se izašlo na 5c, a onda bi bila skoro ista kilometraža do SA ali vožnjom po auto-putu za 1 sat u SA
to je postojećim ušljivim M 18 neće biti ostvarivo ni sa svim rekonstrukcijam
fiko_halimic

#2977 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko_halimic »

eh bas najgori put na bakanu...
Alfons Kauders

#2978 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Gospodče wrote:
Alfons Kauders wrote:
Država wrote:Ako zbog nečega budem glasao za SDP, to će biti zbog dinamike izgradnje auto-puteva u njihovom mandatu... :thumbup:
rade se i ostali pravci... npr. za raju iz tk... radi se karaula, a kad se uradi dogodine veze se na novu dionicu prema olovskim lukama na jugu... uradjen djurdjevik - stupari skoro cijela dionica, a ide se dalje prema kladnju

kad bi sve to zavrsili, na m-18 bi bilo dosta friskog asfalta... manje vise od zivinica do olova bi skoro sve bilo ili rekonstruisano ili uradjeno od nule - meni to vise znaci od autoputa od sarajeva do save i nisam jedini
totalna glupost ulagat u ovaj NAJGORI PUT na Balkanu
ne može njega popravit ništa
trebalo je uložit te pare za gradnju kraka auto-puta prema od TZ prema Maglaju
time bi se izašlo na 5c, a onda bi bila skoro ista kilometraža do SA ali vožnjom po auto-putu za 1 sat u SA
to je postojećim ušljivim M 18 neće biti ostvarivo ni sa svim rekonstrukcijam
jest glupost, to i ja govorim godinama... ali jbg sta je alternativa? da cekamo 10-20 ili vise godina krak prema zepcu, ili brzu cestu? a da se do tad ne ulozi nista u m-18?

jednostavno put se mora odrzavati, a presvlacenje ove katastrofalne dionice je odrzavanje, nista vise... jedino se radi potpuno novi put preko karaule, i uradjen je ispod dio do olovskih luka - a kad se zavrsi to ukupno nece biti ni 10% dionice... ostatak je odrzavanje stare ceste... za te pare bi mogao dobiti 2-3 kilometra autoputa prema zepcu/zavidovicima... a treba nam 60tak

za m-18 bi jedino rjesenje bilo da se uradi skoro potpuno nova trasa, koja bi zaobilazila veca naseljena mjesta, zivinice-djurdjevik, stupari, kladanj, olovo itd... a to bi fakticki znacilo izgradnju desetina kilometara potpuno novog puta, stotine miliona su u pitanju

a za krak autoputa hladno bi otislo vise od pola milijarde - koliko god bi mi bilo drago da ga nekad urade, nisam siguran da cu to docekati
Alfons Kauders

#2979 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

udrch wrote:
Alfons Kauders wrote:

ali zasluge ne treba davati nijednoj stranci, mada je istina da je sda decenijama ignorisala taj pravac iz politickih razloga... to se radi mojim i tvojim parama, stoga ko ih jebe... pogotovo ne na ovoj temi, bolje da se drzimo finih slika i pozitive, ima ostatak foruma za politiku
ovoj firmi što je radila ovu dionicu Stupari-Živinice svaka čast..iako se radi o meni nepoznatoj firmi, bar onim čije sam natpise vidio na mašinama, znači pravim izvođačima radova..
najbolje urađena cesta do sada..jedina zamjerka što nisu koristili mašinu za zadnji slog koja obadvije trake radi odjednom..ocjena urađenog je 9,5..
uvjerićete se i sami kad prođete..
aha, fakat je prvoklasno odradjeno... imam osjecaj da je podloga bolja nego na onom potpuno novom dijelu kod olovskih luka... malo je reci da je to neobicno, inace kad god su dio puta sve bi otislo u kurac za godinu-dvije jer nisu radili podlogu, samo kozmetiku - nov asfalt a valovi ko na jadranu

nemam pojma ni ko je radio, nisam prolazio dok su ga radili, samo sam se ugodno iznenadio prije par sedmica :thumbup:
doktor78

#2980 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Alfons Kauders wrote:
nemam pojma ni ko je radio, nisam prolazio dok su ga radili, samo sam se ugodno iznenadio prije par sedmica :thumbup:
Mislim da je firma Hering. Da je kvalitetno uradjeno -jeste, da se dugo radilo - i to stoji...
Gospodče

#2981 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

Alfons Kauders wrote:
jest glupost, to i ja govorim godinama... ali jbg sta je alternativa? da cekamo 10-20 ili vise godina krak prema zepcu, ili brzu cestu? a da se do tad ne ulozi nista u m-18?

jednostavno put se mora odrzavati, a presvlacenje ove katastrofalne dionice je odrzavanje, nista vise... jedino se radi potpuno novi put preko karaule, i uradjen je ispod dio do olovskih luka - a kad se zavrsi to ukupno nece biti ni 10% dionice... ostatak je odrzavanje stare ceste... za te pare bi mogao dobiti 2-3 kilometra autoputa prema zepcu/zavidovicima... a treba nam 60tak
kakvih bolan 60
nema tu maximalno 30 km !!! i to bi se moglo počet gradit lagano, taman da bude gotovo kada dođe i izgradnja 5c od Zenice do maglaja, pa da se u isto vrijeme povežu

Image
Gospodče

#2982 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

može li neko ucrtat gdje je TAČNO taj prelaz Bijača i dionica koja je izgrađena
te kojim putem se ide kad se pređe u Hrvatsku ??

Image
Gospodče

#2983 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

izgleda da bi to moglo biti ovako
izgrađena dionica je ŽUTO, isprekidano je dio koji se gradi
dio koji treba da se izgradi sa hrvatske strane je NARANŽASTO

Image
Alfons Kauders

#2984 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Gospodče wrote:
Alfons Kauders wrote:

kakvih bolan 60
nema tu maximalno 30 km !!! i to bi se moglo počet gradit lagano, taman da bude gotovo kada dođe i izgradnja 5c od Zenice do maglaja, pa da se u isto vrijeme povežu

Image
maksimalno 30, al zracnom linijom :D ti nacrtao put drito kroz ozrenske vukojebine... tvojih 30 bi bilo skuplje od 60 o kojim ja pricam :D vijadukt - tunel

ljudi su planirali trasu juznije, iza banovica i vozuce, malo sjevernije od postojeceg puta prema zavidovicima... i ona je 50-60 kilometara
Gospodče

#2985 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

pa vukojebine su IDEALNE za auto-puteve
nema eksproprijacije sve državna zemlja
nema tu nikakvih tunela, možda pokoji vijadukt, sve su to obronci Ozrena
vazdušna linija je najkraća i vrlo moguća u ovom slučaju
ovi glupani jesu planirali južnije, sa izlazom na Žepče
to je duža dionica,
ali izlaskom na Maglaj mnogi mogu onda i na sjever, na Savu, dok sa izlazom kod Žepča to je ipak neisplativo
Alfons Kauders

#2986 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Gospodče wrote:pa vukojebine su IDEALNE za auto-puteve
to je duža dionica,
ali izlaskom na Maglaj mnogi mogu onda i na sjever, na Savu, dok sa izlazom kod Žepča to je ipak neisplativo
ok, ljudi kojima je to struka, hljeb... su glupani... idi onda brate konkurisi kod njih i budi direktor...

ja ipak njima vjerujem malo vise neg tebi, nisam dovoljno kvalifikovan da donosim takve zakljucke

nego... jesi li ikad vidio te pitome obronke ozrena? :D kako bi to rijesio "ponekim" vijaduktom
Gospodče

#2987 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

Alfons Kauders wrote:
to je duža dionica,
ok, ljudi kojima je to struka, hljeb... su glupani... idi onda brate konkurisi kod njih i budi direktor...

ja ipak njima vjerujem malo vise neg tebi, nisam dovoljno kvalifikovan da donosim takve zakljucke

nego... jesi li ikad vidio te pitome obronke ozrena? :D kako bi to rijesio "ponekim" vijaduktom
sigurno su pitomiji od Prenja ...kraj borbe
u igri su neki drugi razlozi, ko zna koji
često praktična i jednostavna rješenja za te tvoje "pametnjakoviće" su nepoznate kategorije
drugi_profil

#2988 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Prolaz kroz masiv Prenja nema alternativu za spajanje sa jugom, dok se Ozren moze zaobici.
Dalje nagib autoputa je max. 2%. Kako prejahati Ozren bez tunela a da ti nigdje nagib ne predje 2%?
Dalje, zahvat brze ceste je obicno 30-tak metara, gdje uklesati 30 metara? To je premijestanje cijelih brda.
itd. a ja sam samo laik, ne znam sta bi ti tek strucno lice jos imalo reci.
Alfons Kauders

#2989 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Gospodče wrote:
Alfons Kauders wrote:
to je duža dionica,

sigurno su pitomiji od Prenja ...kraj borbe
u igri su neki drugi razlozi, ko zna koji
često praktična i jednostavna rješenja za te tvoje "pametnjakoviće" su nepoznate kategorije
covjece ti si nacrtao pravu liniju kroz jebeni ozren, ko da je slavonija... dakle 30km ako se ne prati teren ni na jednom dijelu trase, vijadukt, tunel, vijadukt, tunel, vijadukt, tunel, vijadukt, tunel, vijadukt, tunel...

dakle nacrtao si 30 kilometara milionskih objekata... ako pogledas cijenu po kilometru na slicnim dionicama oko tarcina, to je milijarda, hladno... vjerovatno i vise - a za te pare se moze doci od zenice do save, i da ostane kusura

to si ti "drugi razlozi" :-)
Gospodče

#2990 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

očito neki od vas pojma nemaju na šta liči ta "planina" Ozren
to su uglavnom brda sa usjecima koji se jasno vide i na donjoj slici kojima se tako lako može napraviti auto-cesta

kliknuti desnim klikom na sliku radi uvečanja

Image
Alfons Kauders

#2991 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Gospodče wrote:očito neki od vas pojma nemaju na šta liči ta "planina" Ozren
to su uglavnom brda sa usjecima koji se jasno vide i na donjoj slici kojima se tako lako može napraviti auto-cesta

kliknuti desnim klikom na sliku radi uvečanja

Image
dobro, sad fino nadji nekog iz struke i objasni mu par stvari...

a ako ti je kojim slucajem ovo fakat struka, onda se uhvati prvog produznog kabla i objesi se
Gospodče

#2992 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

kad si vidio da pojma nemaš i da nisi u pravu, ostalo ti da pišeš iz očaja gluposti :oops:
drugi_profil

#2993 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Buraz, od maglaja sa 170 m n/m trebas se popet na cca. 700 m n/m i opet spustiti na oko 200 m n/m sve to na 30 km distance znaci uspone od 3,5-4% sto je poprilicno, uz to slika ispod ti sve kaze koliko skupih objekata bi tu moralo biti bez tunela.

Image
SSemir

#2994 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

Gospodče wrote:
Alfons Kauders wrote:

kakvih bolan 60

Image
koristeci se tvojom logikom napravio sam plan autoputa 5c kroz bih, i ustanovio sam da bi autoput mogao biti dug 250 km:

http://klix.com/r/4imyb8/5

zamisli, nasi nesposobni inzinjeri, bespotrebno su nam preko 70km autoputa isprojektovali i na taj nacin nam povecali troskovi za skoro 1 milijardu KM.. nesposobnjakovici :-)
Gospodče

#2995 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

pa i nisi tako daleko od istine, u svojoj svrsi zajebanciji nesvjesno si rekao istinu
Gospodče

#2996 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

drugi_profil wrote:Buraz, od maglaja sa 170 m n/m trebas se popet na cca. 700 m n/m i opet spustiti na oko 200 m n/m sve to na 30 km distance znaci uspone od 3,5-4% sto je poprilicno, uz to slika ispod ti sve kaze koliko skupih objekata bi tu moralo biti bez tunela.

Image
ajd ti čitaj sve postove
već rekao za Prenj, šta bi onda tu tek trebalo
dakle ako se mogao riješit Prenj, PRAVA planina, na sličnoj dužini dionice, onda se na isti i sličan način može rijješiti i brdašce Ozren
osim toga ne znam gdje si našao 7oo m kad sam jasno označio USJEKE kojima teku neke rječice
a najviši vrh 900 m
drugi_profil

#2997 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

S tobom je uzaludno raspravljati.
Prenj se ne moze zaobici i mora se ici kroz njega, a Ozren moze, drugo, izmedju ovih sela sa slike imas planinski hrbat koji ti prikazujem na slici. Tu nema usjeka. Tu mozes ili tunelom ili nikako. dakle moras ici ili na 700 metara ili kopati tunel. Ili jedno ili drugo iskljucuju tu trasu radi cijene i karakteristika.

Ili si stvarno toliko ubjedjen da postoji neka zavjera i da idioti prave skuplju i duzu varijantu samo da vas Tuzlake zahebu?
drugi_profil

#2998 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Evo na ovim slikama dole je oznacen dio koji se vidi na gornjim slikama a koji je na tvojoj zamisljenoj trasi.
Na slici ispod se vide tokovi rijeka i tu se jasno vidi da nema usjeka i da sve vode idu OD tog mjesta na sve strane.

Image
Gospodče

#2999 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

pogledaj na google earth-u...to uopšte nije neka prepreka, riješila bi se običnim manjim tunelom
drugi_profil

#3000 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Jesi ti uporan. Ne shvatas da bi kroz Ozren sva cesta bila ili usjek ili vijadukt, pa onda jos i tuneli od kojih bi jedan morao biti min. 1000 metara duzine x 2 cijevi, pa onda skontaj cijenu izgradnje tog puta koji uzgred prolazi kroz krajeve gdje zivi ukupno 500-1000 ljudi, dakle put napravljen samo za Tuzlake.
Post Reply