GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2976 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

dobar komentar s drugog foruma:"

Gradski prevoz ne može da bude način da se ostvaruje profit. Od gradskog prevoza zavise SVE firme u jednom gradu, hoće li njihovi zaposleni moći da dođu na posao ili ne. Ne može tu da se ubacuje surovi kapitalizam, još i kao monopol. To je čisti idiotizam i pljačka.
Osim toga, mnogi autobusi su dobijeni na poklon gradu, a ovi su ih sada defacto prisvojili. I za to će neko da odgovara."

sjećam se donacija građanima (besplatne karte i vozila) a ne grasovcima :x
dresdener78

#2977 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Black swan wrote:dobar komentar s drugog foruma:"

Gradski prevoz ne može da bude način da se ostvaruje profit. Od gradskog prevoza zavise SVE firme u jednom gradu, hoće li njihovi zaposleni moći da dođu na posao ili ne. Ne može tu da se ubacuje surovi kapitalizam, još i kao monopol. To je čisti idiotizam i pljačka.
Osim toga, mnogi autobusi su dobijeni na poklon gradu, a ovi su ih sada defacto prisvojili. I za to će neko da odgovara."

sjećam se donacija građanima (besplatne karte i vozila) a ne grasovcima :x
Savrseno receno.
Potpuno se slazem da GRAS-u prije svega treba temeljna reorganizacija i izbacenje svih koji ne odgovaraju strukom, ponasanjem i stalno sluze kao "produzene ruke" bivsih rukovodilaca protiv kojih je, kao sto je dobro poznato, pokrenuta istraga (mada nema politicke volje da ce neko zavrsiti u Zenici).

Opet bi ja ponovio: Privatizacija javnog saobraćaja bi znacila da grad gubi bilo koji utjecaj na ovaj vazan dio infrastrukture. I na 90 posto bi privatizacija znacila likvidaciju tramvaja, trolejbusa i ostalo bi samo nekoliko autobuskih linija gdje ce biti ostvaren najveci profit - to se vec desilo u mnogim gradovima u historiji. Radi poboljsanja infrastrukture, gradske uprave su tokom vremena cak krenule naopako!!!! Trudile su se da kupe privatne prevoznike tako da se stvori jedan sistem koji odgovara putniku i ne biznismenu.
Nadam se da ce moj tekst o sarajevskom saobracaju biti zavrsen sto prije (konacno) pa cu staviti ovdje link za download, bice u pdf-u, oko 30 stranica sa nekoliko slika i sema, historija od 1885. godine do danas. Ako neko od vas prica njemacki ovdje je unaprijed njemacka verzija (PDF 2,5 MB):
https://rapidshare.com/files/974235042/ ... 120624.pdf
a.dis

#2978 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by a.dis »

Jučer su tramvaji oko 21h išli samo do ž. stanice a trolejbusi do otoke.. nakon sat vremena su prestali voziti. Ni riječi o tome, kao da se nije desilo.
Cholina_Lokica

#2979 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Cholina_Lokica »

U cetvrtak vozac u troli nije htio ljudima da prodaje karte, sve je Hebavu majku ljudima iz grasa, i govorio ljudima ne dam karte, treba da placate da se vozite u ovom paklu :lol:
BHF_Manijak

#2980 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

Cholina_Lokica wrote:U cetvrtak vozac u troli nije htio ljudima da prodaje karte, sve je Hebavu majku ljudima iz grasa, i govorio ljudima ne dam karte, treba da placate da se vozite u ovom paklu :lol:
A nemoj zezat??? :lol: :lol: Joj kralja, treba se cesce s tim vozacem vozit! :mrgreen:
nuki_cika

#2981 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nuki_cika »

Legenda :lol: :lol:
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#2982 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by antimobbing »

Image

Pogledajte sliku iznad kako rukovodstvo Gras-a dolazi na uviđaj u mercedesu A klase vrijednom preko 100.000 KM ili vrijednosti par novih autobusa da vidi autobus koji je neki dan izgorio, dok građane koji sve to plaćaju voze u neispravnim vozilima izlažući ih tako svaki dan riziku za vlastite živote.

Kažu u tekstu uzrok požara je nepoznat, a ptice na grani znaju šta je uzrok.

Uzrok požara je kriminal i lopovluk koji je vladao zadnjih decenija u Gras-u.

Građani umjesto da se voze novim autobusima svakodnevno su u starim i neispravnim krntijama izloženi riziku gubitka života, kada otkažu kočnice kao što je bio nedavno slučaj.

Sa druge strane, sadašnje rukovodstvo se vozi u mercedesima A klase dok nekretnine bivših direktora se procjenjuju na više desetina miliona KM.
lajkujMe

#2983 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by lajkujMe »

antimobbing wrote:Image

Pogledajte sliku iznad kako rukovodstvo Gras-a dolazi na uviđaj u mercedesu A klase vrijednom preko 100.000 KM ili vrijednosti par novih autobusa da vidi autobus koji je neki dan izgorio, dok građane koji sve to plaćaju voze u neispravnim vozilima izlažući ih tako svaki dan riziku za vlastite živote.

Građani umjesto da se voze novim autobusima svakodnevno su u starim i neispravnim krntijama izloženi riziku gubitka života, kada otkažu kočnice kao što je bio nedavno slučaj.

Sa druge strane, sadašnje rukovodstvo se vozi u mercedesima A klase dok nekretnine bivših direktora se procjenjuju na više desetina miliona KM.
Ono je ML a ne A klasa :D
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#2984 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by antimobbing »

lajkujMe wrote:

Ono je ML a ne A klasa :D
Do mene je ...

Sad sam pogledao cijene za M klasu mercedesa koje iznose od 57.265 EURA do 114.885 EURA

Građani koji se voze u ''samozapaljivim autobusima neispravnih kočnica'' poput ovoga koji gori na slici ...
Image

... su iz budžeta platili prijevoz za rukovodstvo Grasa, u iznosu preko 200.000 KM ...
Image

Šta misliš dali ih je sramota?
Hemera

#2985 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

žkoje ba rukovodstvo grasa u mercedesu?
nisi pomislio da ovo neko obilazi kolima ko je u prolazu?

smiješan ti je komentar
tolika su sila da su komplet cestu blokirali da se ne moze ni zaobici izgoren autobus
oba smjera
smijesan si do bola

rukovodstvo dolazi tj,. majstori dolaze u džipu da vide izgoren autobus vjerovatno intervencija u mečki
ahahhahaha
joj boze samo pameti daj

jos si bilesi sa smijesnim sntimobbing nadimkom napalamudio zakljucak na portalu javaza...vidio ti auto mercedes,da je bio golf 2 ne bi se javljao...
hahahah :run:
antimobbing

#2986 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by antimobbing »

Hemera wrote: žkoje ba rukovodstvo grasa u mercedesu?

smiješan ti je komentar
tolika su sila da su komplet cestu blokirali da se ne moze ni zaobici izgoren autobus
oba smjera
smijesan si do bola

rukovodstvo dolazi tj,. majstori dolaze u džipu da vide izgoren autobus vjerovatno intervencija u mečki
ahahhahaha
joj boze samo pameti daj

jos si bilesi sa smijesnim sntimobbing nadimkom napalamudio zakljucak na portalu javaza...vidio ti auto mercedes,da je bio golf 2 ne bi se javljao...
Kad si se već našla/našao da komentarišeš kako je moj komentar smiješan, samo da ti kažem da je tvoj još smješniji. Jesi li se i ti ovdje http://www.startbih.info/Novost.aspx?novostid=1208 učila/učio pravopisu? Ukoliko jesi onda je sve jasno.
cappy_tempo

#2987 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cappy_tempo »

Hemera za tvoju informaciju cesta je bila zatvorena kod FDS-a i u buca potoku. ko je mogao proci su oni sto u drinskoj zive pa izlete sa autom,a ja koliko vidim ovaj mercedes ima sklopljene retrovizore. ML-a kad ugasis retrovizori mu se zatvore...
Hemera

#2988 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

cappy_tempo wrote:Hemera za tvoju informaciju cesta je bila zatvorena kod FDS-a i u buca potoku. ko je mogao proci su oni sto u drinskoj zive pa izlete sa autom,a ja koliko vidim ovaj mercedes ima sklopljene retrovizore. ML-a kad ugasis retrovizori mu se zatvore...
i sklopljen retrovizor je razlog da vjerujemo doticnoj prici pored toga sto jase po trotoaru i preko grana koje stoje tu
skupo je to auto da bi se cesalo...
i dalje ce komentator slike sa exkluzive morati objasniti zasto je direktora grasa sluzbeno vozilo bijeli golf 4
i zasto je rukovodstvo grasa bilo azurno da u 6;30 ujutro dolazi na mjesto desavanja
vjerovatno gasili pozar.....
znam znam znam...jos malo pa ce biti i da radim u grasu pa branim rukovodstvo-neke majstore koji dolaze na intervenciju u skupocjenom dzipu... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

i zasto smijesni komentator antimobbing ne uputi dopis sa pomenutom fotografijom na direktora da objasni zasto je dosao na intervenciju u dzipu kad mu gori autobus....ccccc
bio bi valjda red
ne sumnjam da ce dobiti odgovor

a informacije sa pomenutog linka o jusufranicevom fakultetu vec vise svi zanamo
a i tema ima vezano za to na pdf-u obrazovanje pa se da raspraviti
Last edited by Hemera on 27/07/2012 10:23, edited 1 time in total.
Hemera

#2989 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

antimobbing wrote:
Hemera wrote: žkoje ba rukovodstvo grasa u mercedesu?

smiješan ti je komentar
oba smjera
smijesan si do bola

ahahhahaha
joj boze samo pameti daj

Kad si se već našla/našao da komentarišeš kako je moj komentar smiješan, samo da ti kažem da je tvoj još smješniji. Jesi li se i ti ovdje http://www.startbih.info/Novost.aspx?novostid=1208 učila/učio pravopisu? Ukoliko jesi onda je sve jasno.

jedini argument ti je moje pisanje,posto si zakljucak o rukovodstvu-majstorima :lol: :lol: donio na osnovu slike sa exkluzive...hahah
zamisli da se i te table mogu provjeriti,a ako se utvrdi da nisu grasove sta onda?

i jos nesto
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... inije.html

( citajuci tvoj link o ibrahimu,interesantna informacija je i ova:"Ibrahim Jusufranić zvani Bimo, koji je nakon smjene sa mjesta direktora sarajevskog JP GRAS, sa sinom Jasminom, te šurom Branislavom Petrovićem, svojim dugogodišnjim poslovnim partnerima, preuzeo kontrolu većine dionica u Unioninvestu, te nezanemariv udio u Centrotransu, odlučio se okušati i u visokom obrazovanju. ")
pa sta ocekivati ipak je i centrotrans stranka sda,pa direktor cengic obnasao mnoge duznosti poput predsjednika Bosna ASA BHT,predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca u FBiH itd itd...
iste one strankice koja je vedrila i oblacila u grasu godinama po nadzornim odborima i skupstinama preduzeca i ne samo grasa vec svih javnih preduzeca u kantonu sarajevo :mrgreen:
MADMalice

#2990 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MADMalice »

Taj zapaljeni je s moje linije. Jedno znam...vise nikada necu kupiti kartu niti za jedan javni prijevoz. Od mene dosta!
Koliko sam im para dala ja i moja porodica mogli su kupiti jedan autobus.

Nek me one grdosije od revizora izbace iz vozila, nek se izivljavaju, sta god hoce nek rade, ali ja dok ne dobijem autobus koji ne moram min 60 min da cekam i koji se nece zapaliti negdje na pola puta necu ni da cujem za pojam vozna karta!
Reglan

#2991 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

Odlicno ako se ovo ispostuje od 1 septembra. :thumbup:
amko76

#2992 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amko76 »

A hoće li se moći švercovati u Centrotransu a? Ne bih rekao da to odgovara većini.
juzna_strana

#2993 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by juzna_strana »

Ne moze covjek nekad da vjeruje kakvi sve hajvani rade u ovoj 'firmi'..
Zivim u neposrednoj blizini trolejbuske okretnice na Dobrinji i dnevno jedno 6 miliona puta cujem
zvuk sirene koju aktiviraju balvani koji voze trole. Od 6-23 h,bez razlike. Isto svatovi.
Cast izuzecima,ali cini mi se da pavijani voze lakse bi se organizovali,k'o kada ide na voznju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2994 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

sjećam se 98 kad sam išao u doglode sa stupa uđe lik s ogromnom tikvom
i na krivini pod podvožnjakom riknu bus na stranu gdje je lik s tikvom :lol: :lol: :lol:
ja komedije :lol: :lol: :lol:
Logovan

#2995 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Kada će se više i definitivno raspasti ? :x
O'zone
Globalni moderator

#2996 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

I idemo ponovo sa onim "Uzeše nam Poso"
RADNICI GRAS-A PROTIV DIREKTORA HARISA KADIĆA: Ne želimo dati linije Centrotransu, uništiće nam preduzeće
Subota | 28.07.2012.

Radnici GRAS-a, okupljeni oko Sindikata komunalne privrede i Sidikata vozača, nezadovoljni su najavama menadžmenta da će od prvog septembra "Centrotransu" prepustiti neke linije

GRAS tramvaji

Nazif Dacić, predsjednik Sindikata vozača gradskog saobraćaja KS, kaže kako radnici vjeruju da je izjava direktora Harisa Kadića ishitrena i nepromišljena, ali da je i kao takva unijela nemir među uposlenike, prenosi indikator.ba.

- Radnici su zabrinuti, uznemireni i strahuju da će ostati bez posla. Nećemo dopustiti da drugi prijevoznik nelegalno preuzme naše linije i na taj način uništi preduzeće, a mi završimo na ulici. Vozači su razočarani i ljuti na menadžment i traže da se organiziramo i spriječimo izlazak drugog prijevoznika - kaže Dacić.

Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede, ističe da su radnici spremni na sve "kako bi se odbranili".

- Ako "Centrotrans" dobije linije, ovo preduzeće će se ugasiti. Mi jesmo za poboljšanje usluga prijevoza za građane, ali ne na ovaj način. Sigurno nećemo dozvoliti da privatna firma, koja nam je kreirala smrtnu presudu, oduzme linije - govori Himzanija.

Iz Ministarstva saobraćaja KS jučer nam je rečeno da će tek sredinom avgusta moći dati konkretne informacije o podjeli linija javnog prijevoza. Direktor GRAS-a Haris Kadić već ranije je potvrdio da je uvođenje još jednog prijevoznika jedini način da se građanima pruži sigurnija i bolja vožnja.
Želio bih pitati gospodina Himzaniju kakav on ima prijedlog za poboljšanje javnog prevoza osim da se u GRAS upumpa još par desetina miliona novca iz kantonalnog budžeta?

Druga stvar odakle je gospodin Himzanija siguran da će se GRAS ugasiti ako druga firma dobije određene linije?

Treća stvar gospodine Himzanija odakle Vam ideja da Vam je upravo ta privatna firma kreirala smrtnu presudu?

Gospodine Himzanija smrtnu presudu ste Vi uposlenici i sindikati GRAS-a sami sebi potpisali samo što Vam premijer kantona svojim potpisom na virman odgađa smrt na određeno vrijeme. Niste se gopsodine Himzanija borili protiv menadžmenta GRAS-a kada se kralo i šakom i kapom,niste se borili kada se primalo u radni odnos u GRAS-u i po babi i po stričevima bez ikakve kontrole, niste se borili kada su se uzimale metle za 200,300 KM...etc. Sve su to gospodine Himzanija bila slova na Vašoj smrtnoj presudi kako Vi to volite reći a od 1. Septembra će biti i zvanično.

I za kraj gospodine mislim da ovo nije kraj GRAS-a nego jedan novi početak manjeg (što se tiče prekomjerne radne snage),organizovanijeg i uslužnijeg kolektiva odnosno gradskog saobraćajnog preduzeća koje će biti na ponos grada Sarajeva i svih njegovih građana.
shiny

#2997 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by shiny »

Da se hoće više ugasiti...
juzna_strana

#2998 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by juzna_strana »

Black swan wrote:sjećam se 98 kad sam išao u doglode sa stupa uđe lik s ogromnom tikvom
i na krivini pod podvožnjakom riknu bus na stranu gdje je lik s tikvom :lol: :lol: :lol:
ja komedije :lol: :lol: :lol:
Bas ti hvala za post,nasmijao sam se od srca..vec sam zamislio scenu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
frameni

#2999 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by frameni »

amko76 wrote:A hoće li se moći švercovati u Centrotransu a? Ne bih rekao da to odgovara većini.

Ne,nema u Centrotransu da se mozes koristiti uslugu a da ne platis...Komplet osoblje postuje kodeks oblacenja i ponasanja prema putnicima...Nema maltretiranja sa raznoraznim turbofolkom...Mislim da sansu treba dati ljudima koji svoj posao obavljaju profesionalno...
Better Man

#3000 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Better Man »

Da se ja pitam Centrotran sbi davno dobio sve linije koje ima i Gras, pa ko je bolji nek opstane, ako nije nek se ugasi! Sama činjenica da pojedinci u Grasu govore kako će se firma ugasiti ako se dozvoli Centrotransu da vozi nam jasno pokazuje koliko je katastrofalno stanje u Grasu i kolkio im je usluga loša i da su sami svjesni da je Centrotrans svjetlosnim godinama ispred njih po kvaliet i zato se boje konkurencije!
Last edited by Better Man on 30/07/2012 12:52, edited 1 time in total.
Post Reply