Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2976 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Chmoljo »

So What!

#2977 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by So What! »

AleksoMKD wrote:Bravos je cist kapitalizam, boli ih uvo za poteklo i titule dok svako radi svoj posao i placa poreze.
Braavos je temeljen na italijanskim srednjovjekovnim polisima kao i komplet zapadna obala Essosa. Prva banke i jesu osnovane tamo, a Braavos je inspirisan Venecijom, dok je Titan na ulazu vjerovatno inspirisan Kolosom sa Rodosa, jednim od starih svjetskih čuda.

Šta ako je 7 Kingdoms temeljen na bivšoj Jugoslaviji? :D
omar little

#2978 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by omar little »

ta banka je, jednim dijelom, tako mocna zato sto utjeruje svoje dugove . nema kod njih otpisivanja (rekose fino kad je stannis bio kod njih). ne vratis im dug oni podupru tvog protivnika u borbi za moc i tron i naplate svoje. nije ih briga ko gdje sjedi i vlada dok god je s njima racun cist. venecija 1/1.
AleksoMKD

#2979 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

So What! wrote:
:lol:

E jebiga, onda smo mi Makedonci Dorn.

OK, i oni vole ljute paprike u knjizi tako da ima logike.
Tito_i_Partija

#2980 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Tito_i_Partija »

Amar_Chulle_Custic wrote: http://winteriscoming.net/wp-content/up ... h-1024.jpg
Moram se i ja uključiti u raspravu o najdražim likovima.
Meni, lično, nakon što sam pročitao svih 5 knjiga i odgledao svaku epizodu, je najdraži Petyr Baelish a.k.a Littlefinger. Zašto?
Prosto jer je u oba medija prikazan kao sporadičan lik koji se pojavi s vremena na vrijeme, i naizgled bez neke velike uloge.
Kontate?
On to i jeste. Sporadičan, nikome interesantan i najmanja prijetnja. Ali istina je da je on tu najveći igrač, najveća prijetnja i glavni, što bi rekli oni, "Puppet master". Ali ostao je u sjenama baš zbog činjenice da mu je najlakše raditi to što radi kao neko nebitan. Kome će on biti trn u oku? Ko će njega napasti kada ima kralja na tronu da krivi za sve. A kada se zamijeni kralj, dođe novi. A Baelish je još uvijek tu.
Svi likovi u serijalu koji vjeruju da su neko i nešto, su činjenično nasljedili tu svoju moć- preko porodičnog imena. Pogledajte Baelisha...on je tu, na dvoru (bio), baratao novcem. Šta osvaja ljude? Novac. Šta osvaja hranu? Novac. Šta osvaja vojske? Novac. Šta osvaja ratove? Novac.
Kako je dospio tu? Svojom izvanrednom sposobnošću manipulacije.
Čovjek je težio za haosom, jer u takvom okružju on može dosegnuti puni potencijal. Šta je onda uradio? Izmanipulisao ženu koja ga voli (Lysa Arryn) da otruje svog muža (Jon Arryn), a onda pošalje pismo svojoj sestri (Catelyn Tully/Stark) o "navodnoj" sumnji na Lannisterove. Znao je da će Robertu trebati nova "ruka" i da će taj odabir biti njegov najbolji prijatelj s kojim je odrastao: Eddard Stark. A s pismom koje je Lysa poslala obezbjedio je da Ned dođe na dvor, jer je znao da osjećaj "dužnosti i pravde" koji krasi Starkove neće dopustiti Eddardu da ubistvo njegovog mentora ostane nekažnjeno.
Ostalo je historija. Njegov zadatak pokretanja lavine je bio ispunjen, i sve što je poslije trebao uraditi jeste iskoristiti iskre koje frcaju da zapali vatru, započne haos koji će onda iskoristiti.
:thumbup:

To sam upravo i ja rekao, ne u toliko rijeci doduse, pa stranica unazad. Lik je toliko dubok i spretan da mi ga je nemoguce mrziti, sta god on uradio (a uradio je vala svasta dosad)

Amar_Chulle_Custic wrote:*Još jedna stvar...ne znam koliko je ljudi primjetilo, ali Littlefinger i Varys su slični profili ljudi. Sve što sam napisao za Petyr-a važi u jednu ruku i za Varys-a. Iako se u knjizi ništa još nije spomenulo, nekako mi se čini da je sve ovo jedna partija Cyvasse-a (šah iz GoT) koju igraju njih dvojica, a svi ostali su njihove figure.

https://www.youtube.com/watch?v=yTxI-GXRMGk
Ja sam Varys-a i Baelish-a uvijek gledao kao dvije ekstreme, kao ying i yang, dva covjeka koja koriste iste metode ali se razlikuju u cilju konacnog svega toga. Baelish je sebican i samo se brine za ono sto on zeli. Kad mu ljudi prestanu da budu od koristi, on ih se jednostavno rijesi. Nije mu mrsko ni ubit', ni slagat', ni ukrast', ni iskorisitit'...samo da se ostvari ono sto je on zamislio.

Sa druge strane ja vjerujem da Varys, kao sto je rekao Ned Stark-u pred egzekuciju u prvoj sezoni, stvarno brine o sudbini "Realms-a", dakle svijeta u kojem zive. Sluzi se spijunskim metodama, ali je rado pomagao ljudima za koje je jasno da nisu psihopate, kao Sansa, Tyrion, etc. I ono svjedocenje protiv Tyriona je puno dublje nego sto se cini, pogotovo kad je rekao Tyrionu da se svega sjeca. Njegova uloga u svemu tome jos nije izasla nacisto, ali on vec izgleda kao Baelish-ova suprotnost sa slicnim metodama.
Teufik

#2981 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Teufik »

So What!

#2982 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by So What! »

AleksoMKD wrote:
So What! wrote:

O sličnosti vaših zastava da ne govorim :D

Image

Image
Graf_Spee

#2983 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Graf_Spee »

AleksoMKD wrote:
So What! wrote:

:lol: :D
Amar_Chulle_Custic

#2984 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Amar_Chulle_Custic »

Tito_i_Partija wrote:
Amar_Chulle_Custic wrote: http://winteriscoming.net/wp-content/up ... h-1024.jpg
Moram se i ja uključiti u raspravu o najdražim likovima.
Meni, lično, nakon što sam pročitao svih 5 knjiga i odgledao svaku epizodu, je najdraži Petyr Baelish a.k.a Littlefinger. Zašto?
Prosto jer je u oba medija prikazan kao sporadičan lik koji se pojavi s vremena na vrijeme, i naizgled bez neke velike uloge.
Kontate?
On to i jeste. Sporadičan, nikome interesantan i najmanja prijetnja. Ali istina je da je on tu najveći igrač, najveća prijetnja i glavni, što bi rekli oni, "Puppet master". Ali ostao je u sjenama baš zbog činjenice da mu je najlakše raditi to što radi kao neko nebitan. Kome će on biti trn u oku? Ko će njega napasti kada ima kralja na tronu da krivi za sve. A kada se zamijeni kralj, dođe novi. A Baelish je još uvijek tu.
Svi likovi u serijalu koji vjeruju da su neko i nešto, su činjenično nasljedili tu svoju moć- preko porodičnog imena. Pogledajte Baelisha...on je tu, na dvoru (bio), baratao novcem. Šta osvaja ljude? Novac. Šta osvaja hranu? Novac. Šta osvaja vojske? Novac. Šta osvaja ratove? Novac.
Kako je dospio tu? Svojom izvanrednom sposobnošću manipulacije.
Čovjek je težio za haosom, jer u takvom okružju on može dosegnuti puni potencijal. Šta je onda uradio? Izmanipulisao ženu koja ga voli (Lysa Arryn) da otruje svog muža (Jon Arryn), a onda pošalje pismo svojoj sestri (Catelyn Tully/Stark) o "navodnoj" sumnji na Lannisterove. Znao je da će Robertu trebati nova "ruka" i da će taj odabir biti njegov najbolji prijatelj s kojim je odrastao: Eddard Stark. A s pismom koje je Lysa poslala obezbjedio je da Ned dođe na dvor, jer je znao da osjećaj "dužnosti i pravde" koji krasi Starkove neće dopustiti Eddardu da ubistvo njegovog mentora ostane nekažnjeno.
Ostalo je historija. Njegov zadatak pokretanja lavine je bio ispunjen, i sve što je poslije trebao uraditi jeste iskoristiti iskre koje frcaju da zapali vatru, započne haos koji će onda iskoristiti.

To sam upravo i ja rekao, ne u toliko rijeci doduse, pa stranica unazad. Lik je toliko dubok i spretan da mi ga je nemoguce mrziti, sta god on uradio (a uradio je vala svasta dosad)

Amar_Chulle_Custic wrote:*Još jedna stvar...ne znam koliko je ljudi primjetilo, ali Littlefinger i Varys su slični profili ljudi. Sve što sam napisao za Petyr-a važi u jednu ruku i za Varys-a. Iako se u knjizi ništa još nije spomenulo, nekako mi se čini da je sve ovo jedna partija Cyvasse-a (šah iz GoT) koju igraju njih dvojica, a svi ostali su njihove figure.

https://www.youtube.com/watch?v=yTxI-GXRMGk
Ja sam Varys-a i Baelish-a uvijek gledao kao dvije ekstreme, kao ying i yang, dva covjeka koja koriste iste metode ali se razlikuju u cilju konacnog svega toga. Baelish je sebican i samo se brine za ono sto on zeli. Kad mu ljudi prestanu da budu od koristi, on ih se jednostavno rijesi. Nije mu mrsko ni ubit', ni slagat', ni ukrast', ni iskorisitit'...samo da se ostvari ono sto je on zamislio.

Sa druge strane ja vjerujem da Varys, kao sto je rekao Ned Stark-u pred egzekuciju u prvoj sezoni, stvarno brine o sudbini "Realms-a", dakle svijeta u kojem zive. Sluzi se spijunskim metodama, ali je rado pomagao ljudima za koje je jasno da nisu psihopate, kao Sansa, Tyrion, etc. I ono svjedocenje protiv Tyriona je puno dublje nego sto se cini, pogotovo kad je rekao Tyrionu da se svega sjeca. Njegova uloga u svemu tome jos nije izasla nacisto, ali on vec izgleda kao Baelish-ova suprotnost sa slicnim metodama.
Ma po onom što sam ja shvatio u knjigama, Varys također motiv vidi u moći samo, kao što ti kažeš na drugi puno blaži i praveniji način. Na momente zrači i dobrotom, i to je ono zbog čega nije ni do koljena Baelishu. U njihovom međusobnom nadmudrivanju, svaki put je Petyr izašao kao pobjednik. U konačnici sam mnogo siguran da su njhove uloge daleko veće nego što se smatra, i mislim da će oni odigrati glavnu igru na kraju. Ova priča se neće završiti kako mnogi misle. Nema fer kraja, nema sretnog završetka...
AleksoMKD

#2985 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

So What! wrote:
O sličnosti vaših zastava da ne govorim :D
Auuuuu kako zaboravih da imamo sunce ko i oni. Ima sad da si samozabranim paprike 7 dana za kaznu. :thumbup:
kritichar

#2986 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kritichar »

serija zna biti gadna, izopačeni ljudi, odnosi ljudi, izopačeno nasilje, gadna orgijanja....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2987 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Chmoljo »

kritichar wrote:serija zna biti gadna, izopačeni ljudi, odnosi ljudi, izopačeno nasilje, gadna orgijanja....
znači realan prikaz ljudske prirode.
kritichar

#2988 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kritichar »

onda smo baš gadni
AleksoMKD

#2989 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

Graf_Spee wrote:
stariji Mormont... al ga dusmani ubise :roll:

Image
Bas pravi lord, mudonja do koske. I sin ga posrami i izdajice ga ubise.

OK, barem mu je familija blesava (na pozitivan nacin) pa sad njegova sestra vodi politiku i rat Mormontovih.

Lady Maege Mormont the she bear
Image

Image

Mormontovi su svi fajteri, od najsiromasnijeg ribara do lordova, kod njih i zene ratuju.
omar little

#2990 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by omar little »

morala sam ja kopati po internetu i sad znam ko ce se boriti. :roll: gotovo je sad, ali bice zanimljivo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2991 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Truba »

jbt ja sam čitao knjigu i to nedavno i ne sjećam se ko će se boriti
zar je zapravo bitno ko će se boriti????
bitnije je što smo ušli u petu knjigu u pojedinim segmentima
spaljivanje ovce i teon će napasti dvorac :D
omar little

#2992 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by omar little »

pa, jeste bitno ko ce se boriti jer jedan od njih mora umrijeti. znaci, vazno je ko je. ne mogu sad razglabati posljedice da ne otkrijem. :D
AleksoMKD

#2993 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

Sta ako (ne u ovom slucaju vec opsto) ubiju jedan drugog?

Ili se obojca povrede toliko da ne mogu produziti ali nisu mrtvi?

Glupa pitanja ali je statisticki izvesno da se dogdilo.

Nego, da ste vi drage kolege Vesterosani koju bi religiju sledili? Stare bogove, nove (7), Udavljenog ili R'lora?

Meni nekako lezi ono drvece, nema svestenika ,nema oficijalnih molitva, nema pravila bas puno, iskuliras u vrtu i povezes se sa prirodom..........

Image
AleksoMKD

#2994 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

Shhhhh, ce te utepa Cmoljo :skoljka:

Nego labude crni, koju bi ti religiju izabrao da si Veserosanin?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2995 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Truba »

nemam pojma možda gospodar svjetlosti
AleksoMKD

#2996 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

Lomace a?
harač

#2997 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by harač »

po onome što se vidjelo izbor ni ne postoji: ako se možeš pomoliti bogu, i on nekog uskrsne za par minuta... i would believe :D jest da su mu utjerivači vjere svi ludi u pm
duboka_misao

#2998 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by duboka_misao »

AleksoMKD wrote:

Mormontovi su svi fajteri, od najsiromasnijeg ribara do lordova, kod njih i zene ratuju.
inace kazu da su im zene i lijepe kao medvjedice :D
duboka_misao

#2999 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by duboka_misao »

According to the laws of men, anyone who is the result of a non-marital or adulterous birth is given one of these last names, depending on which region they were born (or grow up in, like in the case of Jon Snow who was born during Robert's rebellion but not in the north.)
They also cannot inherit the land or structures of their family, unless they are the last surviving member of their house or they are legitimized by a royal decree.

Image
AleksoMKD

#3000 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

harač wrote:po onome što se vidjelo izbor ni ne postoji: ako se možeš pomoliti bogu, i on nekog uskrsne za par minuta... i would believe :D jest da su mu utjerivači vjere svi ludi u pm
Toros je kul lik. On je i nabolji predstavnik te religije.

Ali i stari bogovi nisu macji kasalj.
Ajmo kolege, opredelite se za vjeru iz GoT.
duboka_misao wrote: inace kazu da su im zene i lijepe kao medvjedice :D
I da se pare sa medjedima, ali u knjizi ima i ljepih Mormontki.
Post Reply