Amar_Chulle_Custic wrote: http://winteriscoming.net/wp-content/up ... h-1024.jpg
Moram se i ja uključiti u raspravu o najdražim likovima.
Meni, lično, nakon što sam pročitao svih 5 knjiga i odgledao svaku epizodu, je najdraži Petyr Baelish a.k.a Littlefinger. Zašto?
Prosto jer je u oba medija prikazan kao sporadičan lik koji se pojavi s vremena na vrijeme, i naizgled bez neke velike uloge.
Kontate?
On to i jeste. Sporadičan, nikome interesantan i najmanja prijetnja. Ali istina je da je on tu najveći igrač, najveća prijetnja i glavni, što bi rekli oni, "Puppet master". Ali ostao je u sjenama baš zbog činjenice da mu je najlakše raditi to što radi kao neko nebitan. Kome će on biti trn u oku? Ko će njega napasti kada ima kralja na tronu da krivi za sve. A kada se zamijeni kralj, dođe novi. A Baelish je još uvijek tu.
Svi likovi u serijalu koji vjeruju da su neko i nešto, su činjenično nasljedili tu svoju moć- preko porodičnog imena. Pogledajte Baelisha...on je tu, na dvoru (bio), baratao novcem. Šta osvaja ljude? Novac. Šta osvaja hranu? Novac. Šta osvaja vojske? Novac. Šta osvaja ratove? Novac.
Kako je dospio tu? Svojom izvanrednom sposobnošću manipulacije.
Čovjek je težio za haosom, jer u takvom okružju on može dosegnuti puni potencijal. Šta je onda uradio? Izmanipulisao ženu koja ga voli (Lysa Arryn) da otruje svog muža (Jon Arryn), a onda pošalje pismo svojoj sestri (Catelyn Tully/Stark) o "navodnoj" sumnji na Lannisterove. Znao je da će Robertu trebati nova "ruka" i da će taj odabir biti njegov najbolji prijatelj s kojim je odrastao: Eddard Stark. A s pismom koje je Lysa poslala obezbjedio je da Ned dođe na dvor, jer je znao da osjećaj "dužnosti i pravde" koji krasi Starkove neće dopustiti Eddardu da ubistvo njegovog mentora ostane nekažnjeno.
Ostalo je historija. Njegov zadatak pokretanja lavine je bio ispunjen, i sve što je poslije trebao uraditi jeste iskoristiti iskre koje frcaju da zapali vatru, započne haos koji će onda iskoristiti.
To sam upravo i ja rekao, ne u toliko rijeci doduse, pa stranica unazad. Lik je toliko dubok i spretan da mi ga je nemoguce mrziti, sta god on uradio (a uradio je vala svasta dosad)
Amar_Chulle_Custic wrote:*Još jedna stvar...ne znam koliko je ljudi primjetilo, ali Littlefinger i Varys su slični profili ljudi. Sve što sam napisao za Petyr-a važi u jednu ruku i za Varys-a. Iako se u knjizi ništa još nije spomenulo, nekako mi se čini da je sve ovo jedna partija Cyvasse-a (šah iz GoT) koju igraju njih dvojica, a svi ostali su njihove figure.
https://www.youtube.com/watch?v=yTxI-GXRMGk
Ja sam Varys-a i Baelish-a uvijek gledao kao dvije ekstreme, kao ying i yang, dva covjeka koja koriste iste metode ali se razlikuju u cilju konacnog svega toga. Baelish je sebican i samo se brine za ono sto on zeli. Kad mu ljudi prestanu da budu od koristi, on ih se jednostavno rijesi. Nije mu mrsko ni ubit', ni slagat', ni ukrast', ni iskorisitit'...samo da se ostvari ono sto je on zamislio.
Sa druge strane ja vjerujem da Varys, kao sto je rekao Ned Stark-u pred egzekuciju u prvoj sezoni, stvarno brine o sudbini "Realms-a", dakle svijeta u kojem zive. Sluzi se spijunskim metodama, ali je rado pomagao ljudima za koje je jasno da nisu psihopate, kao Sansa, Tyrion, etc. I ono svjedocenje protiv Tyriona je puno dublje nego sto se cini, pogotovo kad je rekao Tyrionu da se svega sjeca. Njegova uloga u svemu tome jos nije izasla nacisto, ali on vec izgleda kao Baelish-ova suprotnost sa slicnim metodama.