IRAN

Post Reply
mirhad

#2976 Re: IRAN

Post by mirhad »

mirhad wrote:Samo jedna vijest iz Irana:

Zvanično spajanje atomske centrale Bušehr elektro distribucijskoj mreži Irana
Atomska centrala Bušehr, prvi nuklerni centar Bliskog istoka, danas je uz prisustvo iransko-ruskih zvaničnika, zvanično pripojena distribucijskoj mreži Iran. Prema izvještaju dopisnika novinske agencije Fars, Atomska energija Bušahr, je danas u toku dana sa 40% snage spojena distribucijskoj mreži Irana. Ova centrala ima dva petroleja, jedan od 230 KW a drugi 400 KW. Preko ove dvije linije koje su spojene u Čekadeku, električna energija je pripojena distribucijskoj mreži Irana. Prema izvještaju Fars, krajem mjeseca septembra ili čak krajem sljedećeg mjeseca oktobra, centrala Bušahr će startovati u svojoj punoj snazi sa 1000 MW, te će od tog trenutka rad ove dvije centrale biti potpun. Na današnjoj ceremoniji, Sergej Šerenkrinko, šef ruskog ''Atoma'' i Sergej Šmatko, ministar električne energije, našli su se na čelu ruske delegacije koja je danas doputovala u Iran kako bi prisustvovala ovoj ceremoniji.

Izvor: http://bosnian.irib.ir/vijesti/iran-i-i ... mrei-irana
Prije rada nuklearne centrale u Bušehru, Zapad je mogao tvrditi da Iran nuklearnu energiju ne koristi za mirnodopske svrhe ali sad? Ja mislim da je ovo uspjeh za Iran jer sada njegov dosije će ući u novu fazu. 8)
simpozijum delirijum

#2977 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

sigurno nije tajna za obavjestajce ali zar sumnjate da je u okolini nuklearne centrale Busher sa gomilom Ruskoga osoblja nije stacionirano i Rusko vojno osoblje sa PVO sistemima ?
cisto za samoodranu Ruskih radnika i injzenjera
uglavnom ?
Rusija vrsi vojne vjezbe uz izjave Ruskoga generala da je moguc Libijsko-Sirijski scenario i u srednjoj Aziji sto Rusija nece dopustiti
http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=26497
mirsek

#2978 Re: IRAN

Post by mirsek »

Generalno, Iranu mozda u ovom trenutku ne treba atomska bomba ...Iran ima ako se dobro sjecam najveci raketni arsenal na svijetu i to je dovoljno da uz njihovu odlicnu geostratesku poziciju odvrate svaku ozbiljniju zelju da ih se napadne..Uostalom, jedan su od najvecih izvoznika nafte u Kinu, od koje ova zvog ogromne expanzije industrije sve vise ovisi...
severin

#2979 Re: IRAN

Post by severin »

gledam klip kako amerikanci non stop na arape kako su teroristi kako ovako kako onako... i na kraju arapski student kaze otidjite iz nasih zemalja i necete imati problema sa nama ostavite nas na miru... i tu amerikanac usuti :roll:
kojeime

#2980 Re: IRAN

Post by kojeime »

severin wrote:gledam klip kako amerikanci non stop na arape kako su teroristi kako ovako kako onako... i na kraju arapski student kaze otidjite iz nasih zemalja i necete imati problema sa nama ostavite nas na miru... i tu amerikanac usuti :roll:
Gledam kako se muslimani u Francuskoj bune sto je zabranjeno pokrivanje lica u javnosti pa mislim vratite se u islamske zemlje i necete imati problema.

Da me ne shvatis pogresno, nije da bas tako mislim samo pokazujem da taj nacin diskusije u stvari nije diskusija vec farsa.

Odnos Amerike i islamskih zemalja nije tako jednostavan. OK, Amerikancima treba recimo Saudijska nafta. Ali da Amerikanci nisu kupovali Saudijsku naftu, gdje bi danas bili Saudijci. Njima je trebao Americki novac, zato su i pristali da im prodaju naftu i da im Amerikanci budu u zemlji. Zamisli da 1950ih, 60ih pa do prije koju godinu nije bilo Amerikanaca i zapada u islamskim zemljama Bliskog istoka. Islamski svijet bi danas bio siromasniji nego sto su u siromasnim zamljama Afrike i Azije. Prije 50-60 godina nije bilo Kine kakva je danas, nije Kini trebalo toliko nafte, nije imala tehnologiju i moc kojiu ima danas, jedino se sa zapada mogla dobiti tehnologija za na primjer efikasnu proizvodnju hrane, navodnjavanje, gradjevinarstvo, za zdravstvo, skolstvo... jednom rijecju za prezivljavanje. Efikasne tehnologije nije bilo istocno od bivse Jugoslavije. Zapadu je trebala nafta, islamskim zemljama je trebalo ovo nabrojano, pa su se dogovorili.

Hipoteticko pitanje: Da li bi u Islamskim zemljama pristali da se Amerikanci i zapad pokupe i odu ali da se te zemlje odreknu sve zapadne tehnologije koju danas koriste u svim oblastima zivota. Naravno da ne bi, to bi bilo samoubistvo. Ovaj svijet je prepun isprepletenih potreba, zavisnosti, interesa, u isto vrijeme iste i mrzis i trebas.

Nista nije crno-bijelo.
simpozijum delirijum

#2981 Re: IRAN

kojeime wrote:
severin wrote:gledam klip kako amerikanci non stop na arape kako su teroristi kako ovako kako onako... i na kraju arapski student kaze otidjite iz nasih zemalja i necete imati problema sa nama ostavite nas na miru... i tu amerikanac usuti :roll:
Gledam kako se muslimani u Francuskoj bune sto je zabranjeno pokrivanje lica u javnosti pa mislim vratite se u islamske zemlje i necete imati problema.

Da me ne shvatis pogresno, nije da bas tako mislim samo pokazujem da taj nacin diskusije u stvari nije diskusija vec farsa.

Odnos Amerike i islamskih zemalja nije tako jednostavan. OK, Amerikancima treba recimo Saudijska nafta. Ali da Amerikanci nisu kupovali Saudijsku naftu, gdje bi danas bili Saudijci. Njima je trebao Americki novac, zato su i pristali da im prodaju naftu i da im Amerikanci budu u zemlji. Zamisli da 1950ih, 60ih pa do prije koju godinu nije bilo Amerikanaca i zapada u islamskim zemljama Bliskog istoka. Islamski svijet bi danas bio siromasniji nego sto su u siromasnim zamljama Afrike i Azije. Prije 50-60 godina nije bilo Kine kakva je danas, nije Kini trebalo toliko nafte, nije imala tehnologiju i moc kojiu ima danas, jedino se sa zapada mogla dobiti tehnologija za na primjer efikasnu proizvodnju hrane, navodnjavanje, gradjevinarstvo, za zdravstvo, skolstvo... jednom rijecju za prezivljavanje. Efikasne tehnologije nije bilo istocno od bivse Jugoslavije. Zapadu je trebala nafta, islamskim zemljama je trebalo ovo nabrojano, pa su se dogovorili.

Hipoteticko pitanje: Da li bi u Islamskim zemljama pristali da se Amerikanci i zapad pokupe i odu ali da se te zemlje odreknu sve zapadne tehnologije koju danas koriste u svim oblastima zivota. Naravno da ne bi, to bi bilo samoubistvo. Ovaj svijet je prepun isprepletenih potreba, zavisnosti, interesa, u isto vrijeme iste i mrzis i trebas.

Nista nije crno-bijelo.
tesko je objasniti razliku izmedju mudrosti i znanja , spominjes Kinu ? Arape ? kompas , barut , matematiku , filozofiju ,..
sa tehnologijom potrosackoga drustva neo-imperijalizma bijela covjeka ?
koji ubija i gazi sve pred sobom samo zato sto ima vojnu moc ?
i jednostavno pljacka resursa divljom silom da bi mi u USA vozili aute od 8 cilindara zato sto nam se moze ?
ta "zapadna " tehnologija je proizvod hiljada godina ljudske civilizacije a ne tipova poput ; Bil Gates ili Mercedesa Company u zadnjih 50 godina lol:
da 5 % elite kolje i pljacka ostatak planete ?
e pa vidimo da to vise nece ici !
promjene dolaze !
heckler

#2982 Re: IRAN

Post by heckler »

Opasno je donositi zakljucke na bazi nepotpunih cinjenica.

Tek 18% uvozne nafte dolazi iz Perzijskog Zaljeva. Od toga velika vecinu iz Saudi Arabije i par procenata iz Iraka.
Najveci izvoznik nafte u SAD je Kanada.
kojeime

#2983 Re: IRAN

Post by kojeime »

Simpozijumdelirijum, i Egipat i Grcka i Rim i Mongoli u vrijem Dzingis Kana, i Austrougarska i tako dalje su nekada bile svjetske sile. Danas nisu.

Te neopotrosacke tehnologije imperijalistickog drustva danas i islamski svijet zeli i koristi. Ili hoces reci da bi se ljudi iz islamskih zemalja rado odrekli i automobila, i racunara i mobitela i medicinske opreme i tako dalje samo zato da iz ponosa i prkosa ne koriste tehnologije neopotrosackog drustva imperijalistickih zemalja?

Ko zna mozda si u pravu, mozda i ne bi. Samo kada vdis da arapsko proljece bez racunara ne bi bilo izvodljivo ipak mislim da grijesis.

Pa na kraju, a posto je ovo ipak tema o Iranu, i nuklearna tehnologija bilo u elektranama za dobijanje struje ili u bombama u Iranu je tehnologija neopotrosackog imperijalistickog drustva, pa Iran nema nikakav problem, ni moralni ni vjerski ni bilo kakav drugi da tu tehnologiju koristi.

Kao ni automobile, avione, mobitele, kompjutere, CT, MR, ultrazvuk i ostalu neopotrosacko-imperijalisticku tehnologiju.
mirhad

#2984 Re: IRAN

Post by mirhad »

evo samo da postavim jedan video snimak od manevra koji se održava u Iranu:

Kako vi to komentarišete? :?:
jefferson

#2985 Re: IRAN

Post by jefferson »

mirhad wrote:evo samo da postavim jedan video snimak od manevra koji se održava u Iranu:

A kako ti to komentarises?
mirhad

#2986 Re: IRAN

Post by mirhad »

jefferson wrote:
mirhad wrote:evo samo da postavim jedan video snimak od manevra koji se održava u Iranu:

A kako ti to komentarises?
Maneveri najčešče se održavaju kada postoji prijetnja. S jedne strane znamo kako su Sarkozi i čelnici NATO-a prijetili Iranu, a s druge strane Iran ovih dana slavi zvanično spajanje atomske centrale Bušehr elektro distribucijskoj mreži ove zemlje, a normalno mora pokazati da je močan što se tiče očuvanja ove nuklearne centrale, kako u samom Iranu tako i svijetu. Po meni ova dva razloga su rezultirali ovaj manevar.
jefferson

#2987 Re: IRAN

Post by jefferson »

Ako je ovo sve sto iranska avijacija moze da napravi trebat ce im velika doza srece!
mrtva kokoš

#2988 Re: IRAN

Post by mrtva kokoš »

kakvo je stanje sto se tice studiranja u iranu, mislim postoji li zajednica bosanaca ili pojedinacni slucajevi koji bi nam mogli reci iz prve ruke sve ono sto nas zanima. moze li se i na koji nacin izganjati stipendija za studiranje i na koji nacin se moze otici u ovu veliku zemlju?! :-D
mirhad

#2989 Re: IRAN

Post by mirhad »

jefferson wrote:Ako je ovo sve sto iranska avijacija moze da napravi trebat ce im velika doza srece!
Normalno maneveri se ne održavaju potpunim kapacitetom, maneveri su samo za to da se dokaže da jednoj državi nije sve jedno te da država dobro prati i gleda dešavanja oko sebe. naravno te što je prikazano ovdje ne znaći da je Iran prva močna sila na svijetu međutim mislim dovoljno su za "partizanske operacije"!!! 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2990 Re: IRAN

Post by Truba »

mislim da amerikance niko neće pobijediti u zraku i na moru

pobjeda se mora tražiti u brdima i gradovima ala staljingrad organizovanom odbranom i to
regularne armije i gerile

i moliti se nebesima da na domaćem frontu mediji odrade svoje konzumente za povlačenjem vojske zbog prevelikih gubitaka

jednostavni frontalni sukob s amerikom je katastrofa... ne znam ko ih je jedino prsa u prsa pobijedio... možda u ardenima kratkotrajno i u somaliji omjer 10.000 na 50 ili tako nešto...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2991 Re: IRAN

Post by Truba »

nadam se da nećete pobjedu računati kad se balavci prevrnu s tenkom u faludži pa ih masa zapali i objesi na most
to nije pobjeda
jefferson

#2992 Re: IRAN

Post by jefferson »

mirhad wrote:
jefferson wrote:Ako je ovo sve sto iranska avijacija moze da napravi trebat ce im velika doza srece!
Normalno maneveri se ne održavaju potpunim kapacitetom, maneveri su samo za to da se dokaže da jednoj državi nije sve jedno te da država dobro prati i gleda dešavanja oko sebe. naravno te što je prikazano ovdje ne znaći da je Iran prva močna sila na svijetu međutim mislim dovoljno su za "partizanske operacije"!!! 8-)
"partizanske operacije" sa F4? To je odprilike kao da se pokusavas prisunjati nekome u autobusu i to duplaku!
5okraka

#2993 Re: IRAN

Post by 5okraka »

Black swan wrote:nadam se da nećete pobjedu računati kad se balavci prevrnu s tenkom u faludži pa ih masa zapali i objesi na most
to nije pobjeda
To nisu bila djeca, to su bivsi vojnici koji su radili za privatnu teroristicku kompaniju Blackwater, ili sad Xe Services gdje su bili placeni bolje nego regularna vojska.

Nisu bili u tenku,nego u teretnim vozilima.
severin

#2994 Re: IRAN

Post by severin »

Black swan wrote:mislim da amerikance niko neće pobijediti u zraku i na moru

pobjeda se mora tražiti u brdima i gradovima ala staljingrad organizovanom odbranom i to

i moliti se nebesima da na domaćem frontu mediji odrade svoje konzumente za povlačenjem vojske zbog prevelikih gubitaka

jednostavni frontalni sukob s amerikom je katastrofa... ne znam ko ih je jedino prsa u prsa pobijedio... možda u ardenima kratkotrajno i u somaliji omjer 10.000 na 50 ili tako nešto...
ma amerikanci ce sebe sami izvrnuti evo citam na portalu 45 miliona siromasnih u americi krenuli oni ko sssr sto je pao sve ulagali u oruzije i ratove...
jefferson

#2995 Re: IRAN

Post by jefferson »

severin wrote:

ma amerikanci ce sebe sami izvrnuti evo citam na portalu 45 miliona siromasnih u americi krenuli oni ko sssr sto je pao sve ulagali u oruzije i ratove...
:lol: :lol: :lol: :lol: U SAD se siromasni racunaju oni koji zaradjuju ispod 22,350 dol!
kojeime

#2996 Re: IRAN

Post by kojeime »

severin wrote:

Kada je SAD krenuo u rat protiv Iraka (ovaj drugi rat, ne onaj prvi), bilo je i u Americi kritika na sve strane, demonstracija i tako dalje. Medjutim, kada je postalo jaso da ce rata biti, kada su vojnici krenuli prema Iraku, tada su i ti kriticari rekli, OK vrijeme za kritike je proslo, iako se ne slazemo sa ratom sada kada smo vec u tom ratu moramo svi pomoci da se taj rat dobije i da se nasi vojnici sigurno vrate kuci. Koliko su u tome uspjeli, to je druga prica, ali ne sumnjaj u jedinstvo i zajednicki cilj svih Amerikanaca, a to su jake SAD.

Nece Amerikanci sami sebe izvrnuti, tome se ne nadaj.
heckler

#2997 Re: IRAN

Post by heckler »

Gledati apsolutne cifre zarade bez kontekstualne analize i zivotnih troskova je beskorisno.
jefferson

#2998 Re: IRAN

Post by jefferson »

E-B wrote:
jefferson wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: U SAD se siromasni racunaju oni koji zaradjuju ispod 22,350 dol!
Ukupna zarada od 22.113 dolara godisnje (prije oporezivanja) je granica ispod koje se cetvoroclana familija (2 odraslih i 2 djece) smatra siromasnom

pozdrav
Takodje, prosle godine 47% amerikanaca nije platilo porez! Mnoge drzave takva primanja ne oporezuju!
jefferson

#2999 Re: IRAN

Post by jefferson »

E-B wrote:
jefferson wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: U SAD se siromasni racunaju oni koji zaradjuju ispod 22,350 dol!
Ukupna zarada od 22.113 dolara godisnje (prije oporezivanja) je granica ispod koje se cetvoroclana familija (2 odraslih i 2 djece) smatra siromasnom

pozdrav
Za 2011 je 22,350dol, i svake godine se mijeja. Americka granica siromastva je nesto drugo od one koja se podrzaumjeva u nerazvijenim ili djelomicno razvijenim zemljama.
Znaci apsolutno stoji argument da je imati u americi zaradu od 22,350dol drugacije nego u BiH. Medjutim, sve zemlje imaju svoje mjere, pa tako u bIh jedna prosjecna plata ne moze da priusti potrosacku korpu, ali eto, statisticki zavod je odredio sta je potrosacka korpa.
Ono sto sam ja rekao jeste da siromastvo o kojem se govori je nesto drugo od onoga o kojem govorimo u bih ili jos manje razvijenim zemljama, te reakcija na severinovu opasku da eto ide kraj americi. How yes no!
Last edited by jefferson on 14/09/2011 04:02, edited 1 time in total.
simpozijum delirijum

#3000 Re: IRAN

tema je Iran pa da ne spamam temu ali evo zadnjih pokazatelja "blistave" ekonomske situacije u USA
preko 15 % siromasnih Amerikanaca , tacnije na rubu gladi
http://www.informationclearinghouse.inf ... e29119.htm
cetveroclana familija u USA ako obadvoje roditelja rade moraju imati dva auta , sa trenutnim cijenama benzina ?
to je oko 15 dolara dnevno samo za benzin sve racunam minimum minimuma ako rade blizu kuce ( ne racunajmo osiguranje i svo odrzavanje sta treba vozilu )
za tri obroka dnevno ( bez luksuza; kupus i grah a vikendom malo mesa :-D 20 dolara dnevno )
stanarina ?
dvosoban stan ako nisi u getu minium 800$ , a tvoja kuca ? placas osiguranje i otplacujes rate i sve to bez bez rezija i telefona uz naravno stalno odrzavanje ( vazda se nesto kvari u njihovim zgradama a u getu ti treba i AK -47 pa racunaj i troskove za oruzje i municiju pride :D )
a higijena ?
a odjeca i obuca ?
a djeci sve sto treba za skolu ?
i da je kompletna familija zdrava ko'drijen da ne moraju ici doktoru do kraja zivota :roll: ( popravka jednoga zuba je oko 200 $) i da ne idete na godisnji odmor vec rintate svih 12 mjeseci non-stop
i da ne zamaram dalje
i to da se zivi skromno , vrlo skromno ( nema velikoga TV ,nema kablovske TV , nema interneta , dva mobilna u kuci na 4 -voro .. itd ..itd )
i koliko je 23 000 $ godisnje ?
Post Reply