Dodik je u stanju izazvati rat
Predsjednik Nevladine organizacije Narodni front jedan je od najzaslužnijih za prikupljanje i dokumentiranje višemilionskog kriminala zbog kojeg je SIPA podnijela izvještaj protiv udružene zločinačke organizacije na čelu s premijerom RS-a Miloradom Dodikom. Ovaj bivši kapetan Vojske RS-a, organizator puča protiv Radovana Karadžića - akcije Septembar 1993. - i današnji vlasnik banjalučkog magazina Stav, na čelu je spiska "nepodobnih" pojedinaca iz RS-a koji su spremni javno progovoriti o uzrocima i/ili posljedicama Dodikove strahovlade. Dragomir Babić za Dane govori o izvještaju protiv Milorada Dodika, te raskrinkava sramnu ulogu njegovih medijskih zaštitnika
DANI: Gospodine Babiću, možete li prokomentirati izjave političara, visokih policijskih dužnosnika, advokata, nakon vijesti o podnošenju izvještaja protiv Dodika? Petorica poslanika SNSD-a iz Narodne skupštine RS-a su podnijeli krivične prijave protiv sebe "jer su krivi zbog jačanja Srpske", podrške su stigle i od ministra Džerarda Selmana, Nikole Špirića, Nebojše Radmanovića...
BABIĆ: U medijima u RS-u nije moguće naći niti jednu izjavu protiv Milorada Dodika. Što se tiče političara koji ga podržavaju - ja se izvinjavam na izrazu, ali ne umijem to drugačije reći - to su ljudi koji su mu se toliko uvukli u dupe da im samo cipele vire. To je sticanje političkih poena i ništa više. Samo, ta podrška i nije tako veličanstvena kakvom je mediji predstavljaju - samo pet poslanika SNSD-a je podržalo Dodika, šta mislite, zašto ga nisu podržali svi, a ima ih 41? No, druga me stvar brine - niko čak ni ne dovodi u sumnju priču da je ovim napadnuta RS. Niko se ni ne pita da li je taj kriminal zaista počinjen. Spomenuli ste i advokate - tog Jovana Čizmovića, predsjednika Advokatske komore, skinuo je OHR sa mjesta savjetnika Dragana Čavića, i sam je dio iste bratije. Dok je Čavić bio predsjednik RS-a, nema šta, Milorad Dodik nije govorio o tom Čizmoviću. Meni to samo govori da je kriminal ujedinio kriminalce. Ministar Džerard Selman je optuživan da je reketirao ljude, da je uzimao desetine hiljada maraka od izbjeglica za povrat imovine, nema šta se tu nije dešavalo. I sad se postavljaju neke sulude konstatacije, poput one da SIPA nema pravo da podnese prijavu - sve je to u cilju odbrane Milorada Dodika od zatvora. Ovdje se sad dokazuje država BiH. Ako se Dodik iz ovoga izvuče, Bosnu i Hercegovinu treba definitivno podijeliti na feude, a ne na federalne jedinice. Dodik svakako ima feudalne posjede, njemu bi to najbolje odgovaralo. On je spreman na sve, samo da bi se zaštitio od zakona. Spreman je, ako treba, i na sukobe, samo da se zaštiti.
DANI: Jedna od glavnih teza koju ovih dana plasiraju Dodikovi medijski advokati je da je SIPA nelegalnim putem, ne poštujući procedure, podnijela prijavu. Kako to komentirate?
BABIĆ: Kakvi su to licemjeri. Sva krivična dokumentacija koju je SIPA podnijela Tužilaštvu BiH, podnesena je po nalogu Tužilaštva. I to je potvrđeno. To je ona dokumentacija koju je Dodik danima odbijao predati, a Tužilaštvo je dalo nalog da se dokumentacija izuzme. Znači, sve je urađeno po proceduri. Sve ostalo je dimna zavjesa i zamazivanje očiju javnosti. Svaki inspektor SIPA-e je ovlašten, pa i svaki građanin, da podnese krivičnu prijavu. Kad je Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Raffija Gregoriana, nije bilo proceduralnih problema na koje se danas žali. Tada niko nije postavljao pitanje oko toga. A on sada zbog ove prijave poistovjećuje sebe sa Republikom Srpskom i sa njenim građanima. E, pa, ja neću da budem Milorad Dodik! Nije napad na Milorada Dodika napad na RS.
DANI: Ako bude podignuta optužnica, Dodik će se morati pojaviti pred sudom, a već je izjavio da ne priznaje ni Sud BiH, ni SIPA-u. Hipotetički gledano - ko može uhapsiti Dodika?
BABIĆ: Pa, on će sve uraditi da do toga ne dođe. Blizu njegove kuće je stacionirana zaštitarska agencija, a ustvari dobro naoružana jedinica, koja i služi da zadrži pripadnike SIPA-e ukoliko ga pokušaju uhapsiti. Već sam rekao - sad je sve moguće. On bi sada vrlo rado izazvao sukob u cijeloj zemlji, svi da izginu, a samo on da ostane čist. To je takav čovjek, bez karaktera i obraza. Ipak, mislim da ne može doći do eskalacije nekakvih sukoba, nema od toga ništa. Ovo su, mislim, zadnji trzaji. No, uvjeren sam da obični građani vide da je ovo prijava protiv konkretnih osoba, a ne protiv RS-a. Dosta ljudi s kojima sam razgovarao, predstavnika različitih nevladinih organizacija i udruženja, normalno razmišljaju, nikakvi im sukobi ne padaju na pamet. Jedino je problem što mišljenje takvih ljudi, zbog kontrole, ne može dospjeti u medije.
DANI: U ponedjeljak navečer ste bili napadnuti u jednoj banjalučkoj kafani - šta se tačno desilo?
BABIĆ: To je bio samo još jedan napad u nizu pritisaka koje trpim zadnje dvije godine, a ovo što se desilo je samo kulminacija, naročito poslije podnošenja prijave protiv Milorada Dodika. Njegovi istupi u javnosti su na neki način sigurnost tim ljudima, koji mogu da nam prijete, da nas na svaki način ugrožavaju. To rade mnogi, a sada, kako vidimo, to otvoreno rade i visoki policijski službenici. Eto, u ponedjeljak naveče mi Srđan Sukara, jedan od načelnika MUP-a RS-a, otvoreno kaže da mi treba zabraniti ulazak u lokal, da Slobodana Vaskovića treba protjerati iz RS-a, itd. Ja čovjeka uopšte ne poznajem, tek sam kasnije shvatio o čemu se radi - da je načelnik neke obavještajne službe (Odjeljenja za kriminalističko-obaveštajne analize, prim.a.), možda čak i one što nas prati i prisluškuje. Provocirao me, naručivao mi je pića, govoreći - potegni, kad smiješ potezati pištolj, što ne bi smio potegnuti... Klasična provokacija. Ali, mi smo sad u situaciji u kojoj nikad ne znamo na čemu smo, i ja i Slobodan Vasković primamo ozbiljne prijetnje, dolaze nam upozorenja od prijatelja ovih dana, govore nam da se ne krećemo sami, da ne izlazimo iz kuća... Slično mi se nedavno desilo, kad me napao jedan od tjelohranitelja Rajka Kuzmanovića, predsjednika RS-a. To se sve dešava otkako nas premijer RS-a javno proziva, imenom i prezimenom, čime se stvara atmosfera linča.
DANI: I Vi i Slobodan Vasković i Svetlana Cenić ste, u krivičnoj prijavi koju je prošle godine podnijela Vlada RS-a protiv Raffija Gregoriana, članovi zločinačke organizacije koja ima za cilj rušenje RS-a. Da li je to stav koji preovladava među, da tako kažemo, običnim građanima?
BABIĆ: Naravno da nije. Krećem se među običnim, normalnim ljudima, i mogu reći da su mediji ti koji ovdje stvaraju takvu atmosferu. Oni su pod stalnim nadzorom Milorada Dodika, odnosno medijskih tajkuna koji su se otvoreno stavili na njegovu stranu. Tu prije svega mislim na Željka Kopanju. Ljudi u RS-u znaju šta sam radio, gdje sam radio, i njima to ispada smiješno. Mediji, međutim, na svoje stranice stavljaju ljude koji govore u njihovu korist, tako da se stiče dojam da smo mi zločinci, da smo protiv Republike Srpske. A Dodik je pod svoje uzeo ljude koji su u ratu bili udarna pesnica SDS-a, a danas su glavni urednici i vlasnici medija. I sad faktički imamo nastavak politike Radovana Karadžića, Dodik to vješto sprovodi.
DANI: O kojim je još medijima riječ - spomenuli ste Željka Kopanju, o njemu ste ispisali pozamašan broj tekstova na stranicama magazina Stav? Pored toga, kako tumačite činjenicu da su se pojedini bošnjački mediji svrstali u isti tabor?
BABIĆ: U Republici Srpskoj vrlo brzo neće biti problem Milorada Dodika kao kriminalca broj jedan ili Nedžada Brankovića u Federaciji. Problem će biti mediji koje u RS-u kontroliše Željko Kopanja, a u Federaciji, svakako, Fahrudin Radončić. Te dvije osobe će biti partneri u sljedećem periodu jer oni kroje političku situaciju u BiH. Oni postavljaju rukovodioce, smjenjuju političare - kad ovdje više ne bude Milorada Dodika ili čak Republike Srpske, Kopanja će zbog svoje moći, zbog vlasništva nad medijima naći novu, podobnu ličnost koja će izgurati njegove planove. On učestvuje u vlasti, i u građevinskoj mafiji i u svemu što je negativno u RS-u. Kod Dodika ima par ministara koje je postavio u Vladu samo zato što je Kopanja tako htio. Anton Kasipović je njegov ministar, Lipovac i najmanje još jedan. O tome se otvoreno govori. Oni sad upiru prstom na ljude, u onoga ko je protiv sistema, ko njima ne odgovora, upiru prstom na one koji treba da budu odstrijeljeni, likvidirani... To su, na kraju krajeva, radili i u ratu, a to je i Željko Kopanja otvoreno rekao inspektoru FBI-a Paulu Gradyju, koji je to i naveo u svom izvještaju - da je jedan od njegovih urednika, Radmilo Šipovac, bio prisutan prilikom likvidacija u Tesliću, gdje je stradalo preko 300 Bošnjaka i Hrvata. Radončić i Kopanja su se sada i privatno udružili, a i odranije je poznata njihova saradnja za vrijeme privatizacije Glasa Srpske. Ono što se ne može progurati kroz medije u RS-u, to radi Dnevni avaz. I mene su preko Dnevnog avaza pokušavali ocrniti što su gore mogli. Oni su jednostavno sve pokupovali - Nezavisne novine, Glas Srpske, Fokus i, naravno, RTRS, to su sve mediji pod direktnom kontrolom Željka Kopanje. Ono što RTRS govori, sutra piše u Glasu i obratno. Tu je i bračni par Davidović-Kusmuk, koji su poznati po svojoj ratnoj prošlosti. Ja sam odavno siguran da su to ljudi Radovana Karadžića. Dragan Davidović, direktor televizije, bio je pet i po godina ministar, to je čovjek koji je otvoreno učestvovao u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva. To je i u knjigama opisano, a niko živ ne postavlja pitanje kako je moguće da taj čovjek bude direktor u Javnom servisu. Mirjana Kusmuk, glavna i odgovorna urednica Glasa, bila je šef kabineta osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika. Bila je čak i u dobrim vezama, da sad ne kažem i u privatnim, prisnim, generala Ratka Mladića. U njihovim redakcijama radi više vojnih obavještajaca nego novinara. Oni i dan-danas velikim dijelom kontrolišu i političare i privrednike, a na taj način prikupljaju pare za sebe i za haške bjegunce.
DANI: Oprostite, šta ste mislili kad ste rekli "Kopanjini ministri"?
BABIĆ: Kopanja dobro naplaćuje svoje usluge jer se bavi reketaškim novinarstvom. Meni se mnogo privatnika požalilo da su davali novce da se ne piše o njima. Pa, bivših političara, kojima je Kopanja tražio i po 400.000 KM da napiše o navodnim kriminalnim radnjama njihovih protivnika. Kopanja voli novac i jednostavno naplaćuje svoje usluge. On je tokom predizborne kampanje većinom radio za SNSD, protežirao njihove kandidate, a to radi i danas. Skriva njihov kriminal i, normalno, za te usluge postavlja svoje ministre i onda to naplaćuje. Zna se da je Kasipović radio kod njega sve vrijeme, Kasipović nije ni stranačka ličnost. Ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac je, također zbog svojih usluga, zbog odavanja informacija iz Tužilaštva, postavljen za ministra. Kopanja sad preko njih odrađuje poslove. Tako je sa Stankovićem ušao u konzorcij, pa dobio poslove izgradnje objekata, tako da on postaje više neimar nego novinar. Vidjeli smo kolika je njegova imovina - to se ne može postići radom u novinama, i vi i ja dobro znamo kako se i koliko čitaju novine u ovoj državi, koliki su i koliko su isplativi tiraži.
DANI: Kakvu korist u takvoj situaciji za sebe izvlači vlasnik Avaza Fahrudin Radončić?
BABIĆ: Radončić je u posljednje vrijeme bio čest gost ovdje, a naročito u vrijeme privatizacije Glasa. Kopanja je ušao u konzorcij sa Stankovićem, vlasnikom kompanije Integral inženjering, a Radončićev Avaz je bio ponuđač koji je trebao da zadovolji formu. On je zauzvrat trebao dobiti štampariju. Da li je dobio - ne znam, a vjerovatno jeste. Stanković je dobio zemljište na Vrbasu, Kopanja je dobio poslovne prostore u centru grada.
DANI: Kako Vi vidite trenutnu političku situaciju u zemlji? Već se govori o "planu B", po kojem bi svi srpski političari napustili državne institucije. Koliko je takav scenarij, koji bi značio potpunu blokadu svih državnih institucija, moguć? Vjerujete li da bi moglo doći i do sukoba širih razmjera, neke vrste rata?
BABIĆ: Pazite, sad je sve moguće. Dodik se ponaša kao ranjena zvijer. Samo, ako bi primijenio "plan B", morao bi imati i "plan C" jer, šta ako se to dogodi? Nije nimalo jednostavno. Morali bi se raspisati vanredni izbori, svašta se može desiti u aprilu ove godine. On već opstruira Dejtonski mirovni ugovor, to bi značilo da sam sebi siječe granu na kojoj sjedi. Međunarodna zajednica to nikada neće podržati jer je to naprosto suludo.
DANI: Zašto ste toliko sigurni u reakciju međunarodne zajednice? Nedavno otvoreno predstavništvo RS-a u Bruxellesu "normalno" funkcionira, lobističke firme "normalno" naplaćuju preko sto hiljada dolara za promociju RS-a u američkoj administraciji, strani advokatski timovi "normalno" zastupaju Vladu RS-a... Zašto bi još jedna takva "normalnost" zasmetala?
BABIĆ: Ja mislim da ga taj isti Bruxelles neće podržati u njegovim nakanama da dalje destabilizira zemlju. Predstavništvo RS-a je samo maska, ali nije povod najcrnjim slutnjama. Po meni, najcrnji scenario bi bio onaj po kojem bi Dodik pokušao pobjeći s ovih prostora ako bude pokušaja njegovog hapšenja. Iako on ima svoju, maltene privatnu, paravojnu formaciju, mislim da je realniji scenario njegov bijeg u inostranstvo, jer je on u suštini kukavica. Ova prijava je, mislim, tek prva u nizu prijava protiv njega, bit će ih još, siguran sam. Međunarodna zajednica je dosta uložila u BiH, ne vjerujem da će dozvoliti jednom Miloradu Dodiku da rasturi sve što su uradili. To bi bio njihov poraz.
DANI: Čemu onda služe strani advokatski timovi i lobističke kuće?
BABIĆ: Pa, i OHR je rekao da oni nemaju nikakve ingerencije, i ja im ne bih pridavao značaja. Jednostavno, oni uzimaju pare i ne rade ništa. Ja čak mislim da je to samo još jedan u nizu načina za pranje novca. Oni ništa ne mogu učiniti, niti išta rade u korist RS-a u svijetu.
Kad zaigra mečka
Dodik je zatvorio Mirka Šarovića, a sad se poziva na njega
DANI: U posljednjim medijskim istupima, Dodik je u nekoliko navrata rekao da ne želi završiti kao Mirko Šarović. Možete li objasniti kako je "pao" Šarović i kakva je bila Dodikova uloga u tome?
BABIĆ: Odlično! Pa, najprostije rečeno, Dodik je zatvorio Mirka Šarovića, koji je zbog navodnog kriminala odležao godinu dana. Ja se samo pitam kako ga nije sramota pozivati se na Šarovića danas. I za Mladena Ivanića je govorio da je kriminalac, pa ga je onda zvao u koaliciju. Sad, kad je "mečka zaigrala pred njegovim vratima", sjeća se i Šarovića i Poplašena i svih tih ljudi, iako ih je svojevremeno pljuvao na sav glas ne bi li se dodvorio međunarodnoj zajednici. U ovoj krivičnoj prijavi nigdje nije optužen predsjednik Vlade RS-a, nigdje nije optužena niti jedna funkcija, već konkretni ljudi. Ova prijava se odnosi na 145 miliona maraka, ali mislim da je ovo tek početak. Dodik nijedan ugovor o privatizaciji nije potpisao u interesu RS-a, već isključivo u interesu firme koja vrši privatizaciju, a to znači u svom interesu jer je u talu sa svim tim firmama, ili je čak suvlasnik nekih od njih. Izgleda da je Dodik bio ubijeđen da će Bosna i Hercegovina nestati prije nego što ga iko upita za kriminal. Mislim da se tu prevario.
Život u RS-u
Neću sjediti u kući i čekati da Dodik padne s vlasti
DANI: Bojite li se? Šta Vam garantira ličnu sigurnost?
BABIĆ: Ništa. Mislim, ja bih se trebao obratiti za pomoć Ministarstvu unutrašnjih poslova, a tamo sjede ljudi koji mi rade o glavi. To je partijska služba. To je služba koja je saučestvovala u ubistvu Milana Vukelića, čovjeka koji ih je prozivao za kriminal. Njih se više plašim nego ove kriminalne grupacije oko Dodika. Nakon ovog incidenta koji mi se desio u ponedjeljak obavijestio sam neke međunarodne institucije, ali mi nije ni palo na pamet da tražim zaštitu od policije čiji me je načelnik napao. Ja ne mogu sjediti zatvoren u kući i čekati da Dodik padne s vlasti, mada se iskreno nadam da će se to ubrzo i desiti.
Banjalučki atentat
Željko Kopanja je izgubio noge zbog duga od 500.000 maraka
DANI: Iz Vaše priče se da zaključiti da Vi smatrate Kopanju, a ne Dodika, stvarnim nosiocem vlasti u RS-u. U jednoj od svojih kolumni napisali ste da je Kopanja zapravo prevario Dodika kad se domogao Nezavisnih novina, te da ga je zbog toga Dodik "htio baciti u Vrbas". O čemu se radi?
BABIĆ: Pa, da. To je tačno. Sve što je Kopanja napravio u životu je falsifikat. Evo, sad ću to reći - od stranaca je dobio ogromne donacije za razvoj nezavisnog novinarstva zbog pisanja o stradanju nesrpskog stanovništva na Korićanskim stijenama. Međutim, Kopanja je bio dužan ogroman novac ljudima iz državne bezbjednosti, i to zbog šverca cigaretama, u koji se bio uključio. Radilo se o oko 500.000 maraka koje nije vratio. Došla mu je poruka - automobil mu je dignut uzrak, a on je ostao bez nogu.
DANI: Ovo nije prvi puta da iznosite ovakvu tvrdnju - Vi, zapravo kažete da atentat na Kopanju nije izvršen zbog njegovog pisanja o kriminalu i ratnim zločinima...
BABIĆ: Naravno da nije. To je priča koju su stranci progutali. Što je gore, sad znaju da su nasjeli, ali neće da priznaju. No, bez obzira kakav je Kopanja čovjek, odnosno nečovjek, ipak nije zaslužio da mu se to desi. Niko nije. Koliko ja znam, atentatori su greškom postavili više eksploziva nego što je bilo planirano - bomba je trebala biti samo upozorenje da donese 500.000 maraka na rijeku Ugar. O tome postoji kompletan izvještaj. O tome se sve zna. Znalo se i u vrijeme kad sam radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zna se i ko su ljudi koji su to uradili, zna to i Kopanja vrlo dobro. Istragu je vodio i uspješno okončao inspektor R.Đ. iz Banje Luke. Možete misliti - Kopanja je sam zaustavio privođenje počinioca u januaru 2000. godine! Zvao je načelnika D.J. Odjeljenja za suzbijanje kriminaliteta i urgirao da se atentator ne privodi. Poslije toga, načelnik D.J. je penzionisan, inspektor je skinut sa slučaja, a nedugo zatim je i izbačen iz policije. S druge strane, a ovo govorim na osnovu Kopanjine izjave, on je sjeo i sa svojim atentatorom popio kafu. E, vi mi recite je li to normalno? Kako je moguće da žrtva atentata zaustavlja istragu? To je pitanje, isto kao što je i pitanje šta je taj čovjek sve u stanju ispričati o Kopanji i njegovim poslovima. Sva će imena uskoro biti otkrivena, za sada se zna da je pripadao odjeljenju DB-a iz Doboja i da je bio pod kontrolom Ljubana Ećima.
DANI: Čekajte, sad praktično optužujete Kopanju da je bio saučesnik u zataškavanju tog atentata?
BABIĆ: Jest i smiješno i žalosno, ali je tako. Pitanje je zašto spašava čovjeka koji je izvršio atentat na njega.
samo da se zna da je cijel hurla-burla prica sa "reformistom" dodom, "demokratski orijentiranim borcem za neovisnu stampu" kopanjom i inim drugim na kraju bila cista prevara i nacin da se strancima razvlaci pamet obecavajuci reforme u buducnosti...e zbog ovoga niko vise iz pca nece imati pristup rego kao nekada, neka se pocnu ukopavati u rovove, trebat ce im