Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
CvjetnaOaza

#2976 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

vrtlar wrote:
CvjetnaOaza wrote:Hvala Mu`mine :-D
ja nisam sijala taj grah i pomalo sam skeptična kad su u pitanju novije sorte, pogotovo te nenormalne veličine.
Možda će ga ipak neko posijati, pa nam napisati svoje iskustvo...možda onda i promjenim mišljenje.

Ja sam sijao ne ovaj od metra nego bude oko 50 do 60cm i problem je sto ga moras na vrijeme ubrati ako zakasnis dan bude buranija sva koncava.Ja prednost dajem ovim malim narocito nasoj puterici kako je zovu.
Budu li bar zrna dovoljno velika da se skuha mladi grah?
Ne pamtim kad sam jela mladi grah :?
safran

#2977 Re: Bášča

Post by safran »

Ih, meni svake godine ostane prezrele buranije pa bude i mladog graha. Moji ga baš nešto ne vole :( .
CvjetnaOaza

#2978 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

safran wrote:Ih, meni svake godine ostane prezrele buranije pa bude i mladog graha. Moji ga baš nešto ne vole :( .
Kako ne vole, zar i tog ima :?
Ja sam u zadnjih 20 godina možda 1, max. 2 puta jela mladi grah.
Kad idem u Bosnu ili tek rastu mahune ili je grah već zrel, nikako tempirati.
vrtlar

#2979 Re: Bášča

Post by vrtlar »

CvjetnaOaza wrote:
vrtlar wrote:
CvjetnaOaza wrote:Hvala Mu`mine :-D
ja nisam sijala taj grah i pomalo sam skeptična kad su u pitanju novije sorte, pogotovo te nenormalne veličine.
Možda će ga ipak neko posijati, pa nam napisati svoje iskustvo...možda onda i promjenim mišljenje.

Ja sam sijao ne ovaj od metra nego bude oko 50 do 60cm i problem je sto ga moras na vrijeme ubrati ako zakasnis dan bude buranija sva koncava.Ja prednost dajem ovim malim narocito nasoj puterici kako je zovu.
Budu li bar zrna dovoljno velika da se skuha mladi grah?
Ne pamtim kad sam jela mladi grah :?

Ostavis koji dan vise moze i sedmica i eto mladog graha.Ja jedem svake godine namjerno ostavim da bude mladi grah.
safran

#2980 Re: Bášča

Post by safran »

Pa, da , taman tako. Ja kad napunim tegle putericom jednostavno prestanem da berem i ostavim da se ugraše. I kad ih oberem ne čistim ih odmah već sačekam da se mahune poprilično osuše - i to je to.
kerima1

#2981 Re: Bášča

Post by kerima1 »

pustite sad grah sta vam je on a um pao ioanko ga jedete sad zimus hehe. :-Dnego jel vakat sjeme ljute papricice pocet sijati u case?
safran

#2982 Re: Bášča

Post by safran »

prerano
Mu'min

#2983 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja sam kerima1 nanijjetio sijati 9.FEB.
kerima1

#2984 Re: Bášča

Post by kerima1 »

pa jest rano ja svoje mislim krajem februara u case.
Mu'min

#2985 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kerima1

rano je za paradajz. A paprike se siju početkom januara ako je plastenik.
Eto mjesec dana kasnije ako je vani.
Inače rast ljutača je vrloooooo spoor.
sour cherry

#2986 Re: Bášča

Post by sour cherry »

E posijaću i ja prvi put ljutice :)
CvjetnaOaza

#2987 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

kerima1 wrote:pustite sad grah sta vam je on a um pao ioanko ga jedete sad zimus hehe. :-Dnego jel vakat sjeme ljute papricice pocet sijati u case?
Pa ovo je tema "Bašća", a i grah je dio bašće :lol: :lol:
Ne sijem ja toliko graha da bi imala mladi grah, eto opet o grahu :lol:
kerima1

#2988 Re: Bášča

Post by kerima1 »

CvjetnaOaza wrote:
kerima1 wrote:pustite sad grah sta vam je on a um pao ioanko ga jedete sad zimus hehe. :-Dnego jel vakat sjeme ljute papricice pocet sijati u case?
Pa ovo je tema "Bašća", a i grah je dio bašće :lol: :lol:
Ne sijem ja toliko graha da bi imala mladi grah, eto opet o grahu :lol:
pa kazem ja dosta vise o grahu ,eto vidis da nisam dzabe galamila :lol: :lol: :lol:
mu"mine uh dobro mi to rece da sporo rastu pa cu ih kad i svi vi ostali sto prije sijati.
safran

#2989 Re: Bášča

Post by safran »

Ja mislim da za naše krajeve treba saditi barem 10-15 dana nakon Mumina. Pogledaj slike iz maja - juna 2012. Kod njega sve raste punom parom a kod nas još uvijek tinja. Ja ništa ne sadim prije 1. marta. Prošle godine sam tako zasadila paradajz koji sam kasnije dobila. Presadila sam ga kad je već bio prevelik za lončiće i opet je na njega pao snijeg.
Mu'min

#2990 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran & ostali

paradajz kad počne rast on poludi al kod paprika, posebno ljutača, to je da ga vučeš za listove neće iz zemlje. :lol:
Možete sačekati 15 dana razlike od mene zbog klime i vremena al ovdje pitanje više: DA LI IMATE USLOVE ZA UZGOJ SADNICA.
ako vam ne smeta da imate sadnice u stanu, kući isl. onda bolje prije posijati i neka i onih 15 dana budu u kući jer kad ih date vani bi će puno veće.

Imajte na umu da prve ljutače kod većine raje počinju tek u 8.ili čak 9. mjesecu što je skoro kraj sezone zato je uvod važan.

E sad da ne bi Mu'min bio kriv za nečiji neuspjeh :lol: ako nemate uslova za uzgoj sadnica na duži period onda rađe sijte kasnije kako ne bi sadnice iznijeli na njivu prije vremena jer vam smetaju u stanu već 3. mjesec. :mrgreen:
Mu'min

#2991 Re: Bášča

Post by Mu'min »

UKRATKO:
Ja znam da oko 1.maja rasada ide na njivu i pitanje koliko prije ću posijati je samo koliko imam živaca i uslova da ih do 1. maja prebacujem po stanu, balkonu itd. :)
Ništa više.
kerima1

#2992 Re: Bášča

Post by kerima1 »

MU"MINE ZANIMA JEL VAZI TO PRAVILO I ZA OVE SJEMENKE LJUTACA STO SI MI POSLAO?DA LI I OVA VRSTA SPORO RASTE? ONE MI NA SLICI VISE LICE A SE SIJU VANI,NEGO U SAKSIJI.(IZVINJAVAM SE NE RADE MI MALE TIPKE TRENUTNO)
Mu'min

#2993 Re: Bášča

Post by Mu'min »

da posjednostavimo: sve ljutače sporo rastu.
Banksy

#2994 Re: Bášča

Post by Banksy »

Moje iskustvo za SA regiju,
sijati papriku i patlidžan oko 10. feb, paradajz 20. feb, tikvice, krastavac i ostalo 30. feb,
na njivu krompir i luk oko 15. apr, paradajz i sve ostalo oko 1. maja,
s tim da treba osluškivati i prirodu, prošle godine, zbog zime i snijega paradajz je trebalo saditi tek oko 15. maja ...
kerima1

#2995 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Banksy u pravu si da treba pratiti vremenske (ne) prilike i slazem se da bi trebalo sjeme paradajza,paprike od 20 feb.a ne kao moji tek u martu,al hajd ti starijima pametuj odma iš,iš znamo mi bolje :| imam sto briga za sorte koje imam,jer moj otac to sije i nece da cuje za sorte i boje,a ja ih u kuci nemam gdje drzati da ih u casu.etc.
Banksy

#2996 Re: Bášča

Post by Banksy »

kerima1 wrote: Banksy u pravu si da treba pratiti vremenske (ne) prilike i slazem se da bi trebalo sjeme paradajza,paprike od 20 feb.a ne kao moji tek u martu,al hajd ti starijima pametuj odma iš,iš znamo mi bolje :| imam sto briga za sorte koje imam,jer moj otac to sije i nece da cuje za sorte i boje,a ja ih u kuci nemam gdje drzati da ih u casu.etc.
Nema pravila. Znalo se desiti da sijem i 20. marta i opet sve bude ok, ali ovi datumi iznad mi se nekako čine optimalnim.
''Stari'' su vrlo kruti i nezgodni i teško prihvataju novotarije. Mnogo toga rade krivo, ali mislim da nema svrhe pokušavati ih promijeniti. Izbori se za svoj kutak i pokaži im da može i bolje od onoga na šta su navikli :)
safran

#2997 Re: Bášča

Post by safran »

Ja sam prošle godine mislila da ništa od američkih sorti paradajza neće biti jer su mi sjemenke kasno stigle. Zasijala ih tek iza 1. marta. Rasad je opet bio spreman na vrijeme i bio više nego dobar. Također, svu sadnju ću pomjeriti za 10-ak dana u odnosu na ranije godine. Zaključila sam da je bolje biljke presaditi u topliju zemlju - manje se pate pa su i manje osjetljive. Svake godine sam sadila paradajz i papriku u sukcesijama od po 7 dana razlike i opet prispiju u približno isto vrijeme.
Mu'min

#2998 9.FEB / 9.MAR

Post by Mu'min »

Ja lično sijem 9. FEB paprike i patlidžane, mjesec dana kasnije, 9. MAR sijem paradajza i što šta drugog.
Kod ljutača je problem vrlo sporog rasta i zna se dogoditi da narod u maju sije paprike veličine šibice, ko mišije uši umjesto da sadnica bude15-20 cm (od prvog dodira sa zemljom).

A paradajz je luda biljka to bukvalno podivlja samo u jednoj hefti sunca tako da strah oko "kašnenja" je ne potrebna.
Većina problem kod sijanja paradajza nastaje zbog nestrpljivosti vrtlara koji posiju prije marta i onda se muče sa raznim problemima: čuvanje na svjetlosti i temperaturu, istezivanje sadnica, padavica, napad buba i bubica, pretrjerano zalijevanje, ...

ms
Mu'min
flag

#2999 Re: Bášča

Post by flag »

Eto i ja ću onda 9-og tvoja sjemena da posadim :-D - šalim se.
Samo da se još jednom bratu Mu`minu zahvalim na sjemenima koja je poslao nekima sa ovog foruma i meni :)
Hvala još jednom.
Mu'min

#3000 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Da flag, posebno moja posadi 9. FEB jer su naviknuta na taj datum. :D

Znači Oticon i Armin brzo Flagu ima muštuluk za vas. :lol:
Post Reply