Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2976 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by _BataZiv_0809 »

Veliki pozdrav drugovi forumasi :thumbup: :bih:

Citam ovu temu danima, stigoh negdje do 60-te stranice. Mozda bih je zavrsio, da nisam usput pregledao skoro sve prilozene filmove :) a zadnji je Krvavi ples po seheru. Temu o Grbavici, Vracama i Kovacicima pod okupacijom sam u 5 dana svakodnevnog citanja presao i zaista stekao skroz novi uvid u sarajevsku ratnu tragediju.

Ne znam da li je bilo na temi, pa izvinite ako se budem ponavljao, ali bih zaista volio da mi neko da link za video reintegracije Grbavice. Bas bih volio da vidim neki duzi video, jako sam radoznao da pogedam sta su ljudi zatekli kada im je vraceno njihovo naselje, na sta je to sve licilo. Gledao sam neke fotografije, ima par kracih snimaka, pa i u Krvavom plesu po seheru imaju oko 3 minute materijala. Ali eto ukoliko mi ima neko predloziti kakav dokumentarac, video,fotogaleriju, bio bih jako zahvalan :thumbup:
Gojeni H

#2977 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Ramzess Veliki wrote:
Gojeni H wrote: :thumbup: Potpisujem

Jos za vrijeme rata u onakvoj oskudici SVEGA, ljudi su pravili i granate i rucne bombe i municiju. Ali, i na drugim metama sam pisao, ne znam je li to neki defetisticki mentalitet ili neciji sejtanski plan da nas se ubijedi da ne znamo.
Misliš - temama, ne metama.
Uočljiva profesionalna deformacija ... :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Smajli ne moze da dodje do mete ... pardon, daha.
Gojeni H

#2978 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

_BataZiv_0809 wrote:Veliki pozdrav drugovi forumasi :thumbup: :bih:

Citam ovu temu danima, stigoh negdje do 60-te stranice. Mozda bih je zavrsio, da nisam usput pregledao skoro sve prilozene filmove :) a zadnji je Krvavi ples po seheru. Temu o Grbavici, Vracama i Kovacicima pod okupacijom sam u 5 dana svakodnevnog citanja presao i zaista stekao skroz novi uvid u sarajevsku ratnu tragediju.

Ne znam da li je bilo na temi, pa izvinite ako se budem ponavljao, ali bih zaista volio da mi neko da link za video reintegracije Grbavice. Bas bih volio da vidim neki duzi video, jako sam radoznao da pogedam sta su ljudi zatekli kada im je vraceno njihovo naselje, na sta je to sve licilo. Gledao sam neke fotografije, ima par kracih snimaka, pa i u Krvavom plesu po seheru imaju oko 3 minute materijala. Ali eto ukoliko mi ima neko predloziti kakav dokumentarac, video,fotogaleriju, bio bih jako zahvalan :thumbup:
Nemam nikakvih fotografija.
Kao neko ko je o ratu u SA samo slusao na radiju i gledao na TV ... kad je tvbih mogla dobacit'...

Vjerovatno u septembru 96-e dobijemo zadatak da pratimo neke glavesine Amerikance. Pa oni malo u americku ambasadu, pa malo kod Delimustafica u Grand, i na kraju hoce u bazu Butmir.
Svasta sam se u ratu nagledao, tako da me sama destrukcija nije iznenadila, ali oni duseci, jorgani, i svi ostali unutar-kucni cirkusi na prozorima, kao da ih je soba povratila, me je najvise podsjetilo na dobru scenografiju post-apokalipticnih filmova. Book of Eli ce napraviti mnogo kasnije.
Fantassin

#2979 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fantassin »

Gojeni H wrote:
:thumbup: Potpisujem

Jos za vrijeme rata u onakvoj oskudici SVEGA, ljudi su pravili i granate i rucne bombe i municiju. Ali, i na drugim metama sam pisao, ne znam je li to neki defetisticki mentalitet ili neciji sejtanski plan da nas se ubijedi da ne znamo.
Pogledajte sta se u Francuskoj vojsci koristi kao osnovna "snajperska" puska i odma cete vidjeti koliko je JNA oruzije zapravo bilo kvalitetno..

Smece
Image
Tupavi zemljoradnici, nije cudo sto su ih njemci nasamarali,ako danas koriste oruzija poput frf a i famasa mogu mislit sta su koristili u 2 sv. Ratu :/
_mufljuz_

#2980 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by _mufljuz_ »

najjadnije je kad vidim da legionare tjeraju da nosaju famase :mrgreen:
Fantassin

#2981 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fantassin »

_mufljuz_ wrote:najjadnije je kad vidim da legionare tjeraju da nosaju famase :mrgreen:
2 vojske u svijetu koriste Famas kao osnovno pjesadijsko oruzije, Francuska i Djibuti :mrgreen: bas me zanima upita li se ko u vladi zasto je to tako :mrgreen:
Bodkin

#2982 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bodkin »

Fantassin wrote:
Gojeni H wrote:
:thumbup: Potpisujem

Pogledajte sta se u Francuskoj vojsci koristi kao osnovna "snajperska" puska i odma cete vidjeti koliko je JNA oruzije zapravo bilo kvalitetno..

Smece
Image
Tupavi zemljoradnici, nije cudo sto su ih njemci nasamarali,ako danas koriste oruzija poput frf a i famasa mogu mislit sta su koristili u 2 sv. Ratu :/

:lol: :lol: oplakah
PM72

#2983 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

U pravu si...čuj tupavi zemljoradnici... :lol: :lol: :lol: ljudi imaju sve,od atomske bombe,nosača aviona,konkorda,satelite, Peugeot,Renault,Citroen,TGV,legiju stranaca i armiju koja je porazila švabe u I i II svjetskom ratu,Napoleona koji je držao čitavu Europu i došao do pred Moskvu.Tako nešto ne rade tupavi zemljoradnici.Šta smo onda mi kad nemamo ni vlastitog šarafa - made in BiH niti kakvog vojnog,ekonomskog,političkog uspjeha?

Ovaj vojnik se slikao sa nekom trofejnom puškom.Ja sam gledao francuze u ratu sa puškama i optikama kakve se kod nas neće pojaviti još dva milenijuma.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2984 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Ma, to @paša... Ubo si k'o...
PM72 wrote:U pravu si...čuj tupavi zemljoradnici... :lol: :lol: :lol: ljudi imaju sve,od atomske bombe,nosača aviona,konkorda,satelite, Peugeot,Renault,Citroen,TGV,legiju stranaca i armiju koja je porazila švabe u I i II svjetskom ratu,Napoleona koji je držao čitavu Europu i došao do pred Moskvu.Tako nešto ne rade tupavi zemljoradnici.Šta smo onda mi kad nemamo ni vlastitog šarafa - made in BiH niti kakvog vojnog,ekonomskog,političkog uspjeha?

Ovaj vojnik se slikao sa nekom trofejnom puškom.Ja sam gledao francuze u ratu sa puškama i optikama kakve se kod nas neće pojaviti još dva milenijuma.
Ja bih još dodao: Zemlja/narod koji se popišao na NATO 60-tih, i hladno istupio iz njega, zemlja koja nema nijednog ozbiljnijeg neprijatelja zbog kojeg bi se trebala brinuti, za razliku od preko-atlantskog nam prijatelja ;-)

Pozdrav domovini :thumbup:
Fantassin

#2985 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fantassin »

PM72 wrote:U pravu si...čuj tupavi zemljoradnici... :lol: :lol: :lol: ljudi imaju sve,od atomske bombe,nosača aviona,konkorda,satelite, Peugeot,Renault,Citroen,TGV,legiju stranaca i armiju koja je porazila švabe u I i II svjetskom ratu,Napoleona koji je držao čitavu Europu i došao do pred Moskvu.Tako nešto ne rade tupavi zemljoradnici.Šta smo onda mi kad nemamo ni vlastitog šarafa - made in BiH niti kakvog vojnog,ekonomskog,političkog uspjeha?

:/ imaju nosac aviona a nemaju normalne puske :/ .To slici je kako sam naveo FRF 2 standardna snajperska puska u Francuskoj vojsci,jedine kvalitetne jedinice u Fr armiji su troupes de marine,chasseurs alpine,legija stranaca i jedna padobranska jedinica kopnene vojske (zaboravio sam koja).Francuska porazila svabe ? Izgleda d si konzumirao jesno kvalitetno fr vino :D
PM72

#2986 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Image

Ovo je vama za podsmjeh? kao ne valja?

Imaju oni i ovu tandžaru

Image

Što te sastavi i kad si zaklonjen...zemljoradnička vojska...

nego,jesi li ti imao istoriju u školi? Zar nisu francuzi pobjednička sila i strana? U prvom svjetskom ratu su porazili švabe i na zapadu i na jugoistoku Europe,da nije bilo njih i Engleza Srbi bi još ćumurali na Krfu.

U Drugom svjetskom ratu su 1940 potpisali kapitulaciju,da ne strada narod,industrija i gradovi. Dio vojske evakuisan u Englesku odakle su izvršili invaziju na Normandiju ,sa amerikancima i englezima naravno.Pokret otpora u Francuskoj je uradio ogroman dio posla.Oni oslobodiše svoju zemlju a ukupno je stradalo preko 500 000 francuza a od toga 200 000 vojnika.
Fantassin

#2987 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fantassin »

PM72 wrote:Image

Ovo je vama za podsmjeh? kao ne valja?

Imaju oni i ovu tandžaru

Image

Što te sastavi i kad si zaklonjen...zemljoradnička vojska...

nego,jesi li ti imao istoriju u školi? Zar nisu francuzi pobjednička sila i strana? U prvom svjetskom ratu su porazili švabe i na zapadu i na jugoistoku Europe,da nije bilo njih i Engleza Srbi bi još ćumurali na Krfu.

U Drugom svjetskom ratu su 1940 potpisali kapitulaciju,da ne strada narod,industrija i gradovi. Dio vojske evakuisan u Englesku odakle su izvršili invaziju na Normandiju ,sa amerikancima i englezima naravno.Pokret otpora u Francuskoj je uradio ogroman dio posla.Oni oslobodiše svoju zemlju a ukupno je stradalo preko 500 000 francuza a od toga 200 000 vojnika.
Probao sam to na prvoj slici FRF 2 ciji je efektivni domet 800 metara a velika je,teska i repetirka-SVD poluautomatski,laksi i isti mu ef. domet.
To na drugoj slici je FELIN sistem kojibsam takodje koristio i koji ima 2 optike FIL/FIR po izboru,sa sobom moras nositi u posebno dizajniranom prsluku 2 litijumske baterije velike,mali kompjuter,radio (koji je dobat je koristi vibro prenos zvuka kroz kost,5 kablova,optiku od pola kile na pusci,3 dodatka za sljem po izboru.Odlicna zamisao.... samo stavi na sebe sve to+pancir+municiju i potrebstine+ruksak i eventualno sekundarno oruzije pa ti vidi kako ces ustat ako padnes dok sa druge strane frajer u tenama trci i rafala sa kalasem.Ako krenes kroz kaku sumu obavezno da neko ide iza tebe kablove i dijelove da kupi.FELIN kosta 36000 eur po jedinici i nemogu se otrgnuti ideji kako su samo mogli opremiti vojnika za te pare...... ali zemljoradnici i nije im nista do motika :D
zbsn

#2988 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by zbsn »

Fantassin wrote:Probao sam to na prvoj slici FRF 2 ciji je efektivni domet 800 metara a velika je,teska i repetirka-SVD poluautomatski,laksi i isti mu ef. domet.
To na drugoj slici je FELIN sistem kojibsam takodje koristio i koji ima 2 optike FIL/FIR po izboru,sa sobom moras nositi u posebno dizajniranom prsluku 2 litijumske baterije velike,mali kompjuter,radio (koji je dobat je koristi vibro prenos zvuka kroz kost,5 kablova,optiku od pola kile na pusci,3 dodatka za sljem po izboru.Odlicna zamisao.... samo stavi na sebe sve to+pancir+municiju i potrebstine+ruksak i eventualno sekundarno oruzije pa ti vidi kako ces ustat ako padnes dok sa druge strane frajer u tenama trci i rafala sa kalasem.Ako krenes kroz kaku sumu obavezno da neko ide iza tebe kablove i dijelove da kupi.FELIN kosta 36000 eur po jedinici i nemogu se otrgnuti ideji kako su samo mogli opremiti vojnika za te pare...... ali zemljoradnici i nije im nista do motika :D
Nekad je bolje šutiti.
To na prvoj slici je FRF1. Na dalje nije mi jasno šta bi trebala značiti ta usporedba da je Dragunov lakši, a ima jednak efektivni domet i poluautomat je?!

Ako je jedno repetirka, a drugo poluautomat to odmah govori da se radi o dva različita koncepta. Osim toga ta francuska puška je duža i ima 13 cm dužu cijev, a 10 cm dužu cijev od zastave M76.
Fantassin

#2989 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fantassin »

zbsn wrote:
Fantassin wrote:Probao sam to na prvoj slici FRF 2 ciji je efektivni domet 800 metara a velika je,teska i repetirka-SVD poluautomatski,laksi i isti mu ef. domet.
Nekad je bolje šutiti.
To na prvoj slici je FRF1. Na dalje nije mi jasno šta bi trebala značiti ta usporedba da je Dragunov lakši, a ima jednak efektivni domet i poluautomat je?!

Ako je jedno repetirka, a drugo poluautomat to odmah govori da se radi o dva različita koncepta. Osim toga ta francuska puška je duža i ima 13 cm dužu cijev, a 10 cm dužu cijev od zastave M76.
Uh oprosti, FRF 2 eto ima lepezu za hladjenje cjevi valjda hhh.Sta bi trebalo znaciti? Kad imas izbor izmedju 2 puske,1 pouluatumatska,ne previse teska,domet 800m, 2 repetirka,teska,velika, isti domet.Sta bi ti izabrao,da ima cjev od 4 metra djaba kad joj je ef domet kod svda.
Koncept repetirke je dobar ali skoro sve puske koje koriste taj sistem imaju veoma dobar domet i nisu previse glomazne (pogledaj varove na frfu izgleda kao da je ujak Tomo pravio u garazi.jbt)
zbsn

#2990 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by zbsn »

Fantassin wrote:
zbsn wrote:
Nekad je bolje šutiti.

Uh oprosti, FRF 2 eto ima lepezu za hladjenje cjevi valjda hhh.Sta bi trebalo znaciti? Kad imas izbor izmedju 2 puske,1 pouluatumatska,ne previse teska,domet 800m, 2 repetirka,teska,velika, isti domet.Sta bi ti izabrao,da ima cjev od 4 metra djaba kad joj je ef domet kod svda.
Koncept repetirke je dobar ali skoro sve puske koje koriste taj sistem imaju veoma dobar domet i nisu previse glomazne (pogledaj varove na frfu izgleda kao da je ujak Tomo pravio u garazi.jbt)
Radi se o 2 različita koncepta.
Poluautomat može poslati više metaka, repetirka je preciznija.
Osim toga čitava ta priča o snajperistima je komplicirana.
Linijski ili dubinski, ruska, engleska ili francuska škola, vojni ili policijski snajperista.
Upravo zbog tih razlika ima sva sila kalibara i raznih pušaka. Jer da nije tako sve vojske bi koristile istu pušku.
Ali ipak nije tako.

Jer jedno je u gradskoj borbi pucati na mudžahedine koji stoje u redu i čekaju kad će poviriti iza ćoška, po Afganistanskim brdima pucati na talibane gdje nisi siguran je li riječ o živom biću ili lutki ili u talačkoj krizi pucati na otmičara di se broji jedino metak u krug od 3 cm, a sve drugo je katastrofa.
taxidriver

#2991 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by taxidriver »

@Fantassin,
ce qui est votre régiment? 8)
Fantassin

#2992 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fantassin »

taxidriver wrote:@Fantassin,
ce qui est votre régiment? 8)
Na PP, :)
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2993 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by UnscarD »

Samo mala korekcija, Napoleon je usao u Moskvu ;-)
PM72

#2994 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

'ta će Napoleon,zemljoradnik od metar i žilet. :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2995 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by UnscarD »

Imaju ljudi malo predrasude prema Francuzima ...ja prvi sam ih uvijek dozivljavao kao neke pickice dok nisam upoznao par likova ...dolazi taj jedan u Sarajevo, ja ga docekao i posto znam kakav je i kako se ponasa u Francuskoj, upozoravam ga da ovde na Balkanu ne moze da se ponasa kako je naucio itd itd ...sve on fino saslusao i otisao u Dubrovnik sa zenom (mojom sestrom) ... i onda mi sestra javlja 2 dana kasnije da je na Stradunu namarao nekog lokalca koji je u guzvi malo gurnuo moju sestru da prodje :D :D :D
felsh

#2996 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

U svakom narodu ima hrabrih i zajebanih i heroba pa cak i kod slovenaca,to je Kekec naravno :D
PM72

#2997 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Kekec :lol: :lol: :lol: gdje ti on naumpade...

Ti se rijetko javiš ali znaš ga "metnut'". :thumbup:

Gdje ti je ona ćelava i krakata spodoba? :kiss: Nema ga odavno,selam ćeš mu,ako ga vidiš naravno.
Repetitor

#2998 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Jel KEKEC ili PETAR KLEPEC? :D

To onaj sto je čup'o bukve jel,pa zaganj'o one tatare i tako nekako...

On je otamo odnekle,granica Slo-Hr :lol:
felsh

#2999 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Eee moj PM da manje mecem cesce bi se stigo javit;)
Celavac je tu,dobar je fizicki a psihicki znas i sam kakav je vazda:))))
medjutim

#3000 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by medjutim »

Felsh, sto se ne javlja, jel ga to neko nasekiro?

Posl'o s' krompira via Tapatalk
Post Reply