Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2976 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Recite mi nešto o tim Saresto ogrlicama. Skalibor nov, svaki dan krpelj na njoj, kakve su, koliko traju, jesu li štetne, koliko koštaju, jel moguće dobiti poštom privatnom pošiljkom? Hvala.
Lunetina

#2977 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Lunetina »

Do sada smo uvijek uspijevali nabaviti Bayer-ove ogrlice preko prijatelja koji bi povremeno odlazili u inostranstvo, međutim posljednji put mi je kolegica za manju cuku (oko 15 kg) donijela ogrlicu za mačke koja joj je jedva uspijevala obuhvatiti vrat, tako da me baš razočarala iako sam joj dala detaljne upute, pa sam odlučila da je više ne molim za tako komplikovane zadatke.
U međuvremenu je sestra dogovorila sa čak dvije kolegice da nam za cuke kupe bilo kakve Bayer ogrlice, ali jedna tvrdi da ih u Švedskoj nije našla, dok je druga za stariju cuku (labradorka, 9 godina) donijela odgovarajuću iz Austrije, a za ovu manju je donijela Seresto, ali opet za pse do 8 kg težine.

Uglavnom, skontali smo da je najbolje da se sami organizujemo i nađemo način da nabavimo ogrlice u vlastitom aranžmanu, tako da ćemo izgleda morati nekako „skoknuti“ preko granice u potrazi za istim.

Inače, Bayer-ove ogrlice su (po iskustvima mnogih vlasnika pasa) najdjelotvornije, a i nama se dešavalo da ispod Skalibor ogrlice pronađemo nakačenog krpelja, dok ove navodno na prirodnoj bazi koje djeluju mjesec dana ne valjaju vragu (takođe se kod manjeg psa ispod jedne takve nakačila krpeljčina).

Seresto je ogrlica koju je Bayer izbacio u skorije vrijeme (po mojim saznanjima) i ona štiti do 8 mjeseci, ne samo od buha, nego i od krpelja, što nam je izuzetno važno, jer je starija cuka već 3 puta imala babeziozu. Prvi put je oboljela sa 7 godina (do tada nikada nije bilo nikakvih problema) i tada je bila baš baš loše, dobrim dijelom što mi nismo imali nikakvog iskustva da prepoznamo simptome, ali smo ipak odreagovali isti dan kada je primijećeno „čudno“ ponašanje psa i sve je, nasreću, završilo dobro. U toku prošle godine je dva puta ponovo oboljela i to oba puta kada je okupamo i stavimo novu ogrlicu, znači u onom međuvremenu od stavljanja ogrlice do početka njenog djelovanja, ali smo tada već znali o čemu se radi i bukvalno reagovali u istoj sekundi, pa su oba ova slučaja bila mnogo bezbolnija. Međutim, ne smijemo dozvoliti da se ovo desi još jednom ni pod razno, tako da se trudimo nabaviti najbolju moguću zaštitu i posebno vodimo računa kada je okupamo. Sada smo već postali paranoični što se toga tiče, tako da koristimo i ogrlicu i Frontline istovremeno. Zanimljivo je to što ni u jednom slučaju kada je imala babeziozu, krpelja nismo našli, a kako su nam vremenske prilike ovakve kakve jesu, gamadi je sve više i više.

Inače, da se ne lažemo, sve ove ogrlice u sebi sadrže neki otrov koji sigurno šteti psu, ali je ipak i to bolja solucija od teškog oboljenja i terapije koja je takođe bazirana na otrovu i nije nimalo bezazlena.

Eto, svašta vam ispisah!
Pasiflora

#2978 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Lunetina wrote:Inače, Bayer-ove ogrlice su (po iskustvima mnogih vlasnika pasa) najdjelotvornije, a i nama se dešavalo da ispod Skalibor ogrlice pronađemo nakačenog krpelja, dok ove navodno na prirodnoj bazi koje djeluju mjesec dana ne valjaju vragu (takođe se kod manjeg psa ispod jedne takve nakačila krpeljčina).
Vecina ovih preparata (ukljucujuci i Scalibur) ne moze sprijeciti da se krpelj zakaci, ali se pas ne moze zaraziti - sto i jeste njihova glavna svrha.
Lunetina wrote: tako da koristimo i ogrlicu i Frontline istovremeno.
Ovo je uzasna greska! Ni slucajno se ne smije koristiti 2 preparata istovremeno - provjeri sa bilo kojim veterinarom.
Lunetina

#2979 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Lunetina »

Pasiflora wrote:
Lunetina wrote:Inače, Bayer-ove ogrlice su (po iskustvima mnogih vlasnika pasa) najdjelotvornije, a i nama se dešavalo da ispod Skalibor ogrlice pronađemo nakačenog krpelja, dok ove navodno na prirodnoj bazi koje djeluju mjesec dana ne valjaju vragu (takođe se kod manjeg psa ispod jedne takve nakačila krpeljčina).
Vecina ovih preparata (ukljucujuci i Scalibur) ne moze sprijeciti da se krpelj zakaci, ali se pas ne moze zaraziti - sto i jeste njihova glavna svrha.
Ovo sada prvi put u životu čujem, bilo koji od preparata, uključujući i ogrlicu, treba da odbije ili ubije krpelja, a ni pod razno da dozvoli da se krpelj nakači. Ukoliko se krpelj nakačio, to je jasan indikator da je ogrlica 'niđe veze', jer jedino nakačen zaražen krpelj može uzrokovati štetu.
Pasiflora wrote:
Lunetina wrote: tako da koristimo i ogrlicu i Frontline istovremeno.
Ovo je uzasna greska! Ni slucajno se ne smije koristiti 2 preparata istovremeno - provjeri sa bilo kojim veterinarom.
Već odavno provjereno!
pakica_

#2980 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Lunetina wrote:
Pasiflora wrote:
Ovo sada prvi put u životu čujem, bilo koji od preparata, uključujući i ogrlicu, treba da odbije ili ubije krpelja, a ni pod razno da dozvoli da se krpelj nakači. Ukoliko se krpelj nakačio, to je jasan indikator da je ogrlica 'niđe veze', jer jedino nakačen zaražen krpelj može uzrokovati štetu.
nije tacno da je ogrlica nidje veze ako se krpelj nakaci.. nidje veze je onda kada ne ubije krpelja koji se nakacio.. nalazila sam kamaru mrtvih krpelja na kerovima koji imaju scalibor, sto ce reci da je ta ogrlica svoj pos'o uradila ubila je krpelja i kraj price..
isto tako, ovo za dva preparata za zastitu ne treba da se radi, al' eto, ako je odavno provjereno, ti bujrum ;)
Pasiflora

#2981 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Hvala @pakice :-D
Lunetina

#2982 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Lunetina »

pakica_ wrote:
nije tacno da je ogrlica nidje veze ako se krpelj nakaci.. nidje veze je onda kada ne ubije krpelja koji se nakacio.. nalazila sam kamaru mrtvih krpelja na kerovima koji imaju scalibor, sto ce reci da je ta ogrlica svoj pos'o uradila ubila je krpelja i kraj price..
Upravo o tome sam i pričala, ako je ogrlica dobra, pronaći ćeš mrtvog krpelja, ali nakačenog nikako... Valjda znamo šta znači izraz 'nakačen' krpelj.
pakica_ wrote:
isto tako, ovo za dva preparata za zastitu ne treba da se radi, al' eto, ako je odavno provjereno, ti bujrum ;)
Zar zaista misliš da nam je 'palo s neba' da psu stavljamo duplu zaštitu?
pakica_

#2983 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

@pasiflora, ma na cemu :D ja samo pricam 'nako kako znam hehe :kiss:
@lunetina, pricam o nakacenim mrtvim krpeljima.. zabio je surlu u kozu kera, al' se tu zaheb'o i krep'o.. a odakle vam je palo ovo o duploj zastiti, ne zelim da komentarisem, samo znam da je bespotrebno.. nesto nalik onome uzmi ovaj antibiotik svako 4 sata, a ovaj svako 12, bit ces ti k'o lampa, a ono ode sve u tri pm.. ovakav savjet duple zastite mi mirise na vet. stanicu stup :lol: :lol: :lol:
nominativ

#2984 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by nominativ »

hajde mi molim te objasni onda kako krpelj umre ili ti ga premine od ogrlice bez da se nakači?

krpelja ubije taj otrov (za zlatice) koji preko ogrlice uđe u krv.

kako onda, po tvojoj logici, ta ogrlica ubije krpelja bez da se nakačio na psa?
Cholina_Lokica

#2985 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Sve ogrlice na nasem trzistu rade na principu da ubiju nakacenog krpelja unutar 24h, kod nas ne postoje preparati za odbijanje istih, nazalost (osim sirecta :D )
Druga stvar, prociati upusttvo na svim ogrlicama i ovim tecnostima, vecinom dva sredsta ponistavaju djelovanje, ili umanjuju djelovanje. To ni nasi veterinari ne rade, pa kazu stavi oboje :-)
Lunetina

#2986 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Lunetina »

@Cholina_Lokica
Zanima me vakcinacija koju si pomenula, koliko je sigurna, odnosno koliko dugo pas može biti 'miran' od krpelja i koje su nus pojave? Pomenula si isto da nabaljaš Bayer-ov Kiltix. Zar on nije 'repellent'?! Ne mislim u smislu mirisa (koristili smo i domaće jabukovo sirće sa uljem lavande :-) , ali nije puno pomoglo), nego praha koji se rasporedi po krznu i koji ne dozvoljava krpelju da uopšte dođe blizu kože. Pitam zato što si rekla da nabavljaš Kiltix, pa me zbuni kada pomenu i ovu vakcinaciju... Inače, pročitah i da je Seresto 'repellent' i to je razlog što njega pokušavam nabaviti/nabavljati, kao i činjenica da se radi o poboljšanoj Bayer-ovoj formuli koja djeluje 8 mjeseci i protiv krpelja i protiv buha.

Luna je izuzetno osjetljiv pas, a sa svojih 9 punih godina i dovoljno star, a imajući u vidu i činjenicu da je već 3 puta imala piroplazmozu, veterinar sa Veterine (ne iz Veterinarske stanice na Stupu) je preporučio da kombinujemo ogrlicu i Frontline tako da joj stavimo ogrlicu (trenutno ima Bayer-ovu koja djeluje 10 sedmica, ali joj ne znam tačan naziv), a onda dvije-tri sedmice prije kraja njenog djelovanja stavljamo Frontline i tako ukrug. Imajući u vidu nenormalan broj krpelja posljednjih mjeseci, a posebno posljednje dvije-tri sedmice, ovo je formula koja djeluje, jer po kući pronalazimo osušene krpelje, a ona je odlično (ne ureklo se). Ništa nije pomenuo o umanjenom djelovanju ili nešto slično.

@nominativ
Pojma nemam kakve zlatice pominješ, ali ogrlice inače djeluju tako da se aktivne tvari koje se nalaze u njima kristaliziraju, pa se onda u obliku praška ravnomjerno raspoređuju po krznu psa, prilikom njegovog kretanja. Bayer-ove su se pokazale kao dobre, jer ne dozvoljavaju da se krpelj uopšte nakači na kožu, već ga gore pomenuti prah parališe i ubija, tako da nije nužno da mrcina ujede psa da bi uginula. Svaki nakačeni krpelj predstavlja potencijalnu mogućnost zaraze.
Ogrlicama koje se mogu kupiti na našem tržištu ne vjerujem ni sekunde! Ispod Scalibora smo znali naći nakačenog i prilično ugojenog krpelja, tako da je djelovanje ove ogrlice upitno, a ovo nije samo naše iskustvo. Ogrlice 'na prirodnoj bazi' neću ni pominjati.
Cholina_Lokica

#2987 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Lunetina wrote:@Cholina_Lokica
Zanima me vakcinacija koju si pomenula, koliko je sigurna, odnosno koliko dugo pas može biti 'miran' od krpelja i koje su nus pojave? Pomenula si isto da nabaljaš Bayer-ov Kiltix. Zar on nije 'repellent'?! Ne mislim u smislu mirisa (koristili smo i domaće jabukovo sirće sa uljem lavande :-) , ali nije puno pomoglo), nego praha koji se rasporedi po krznu i koji ne dozvoljava krpelju da uopšte dođe blizu kože. Pitam zato što si rekla da nabavljaš Kiltix, pa me zbuni kada pomenu i ovu vakcinaciju... Inače, pročitah i da je Seresto 'repellent' i to je razlog što njega pokušavam nabaviti/nabavljati, kao i činjenica da se radi o poboljšanoj Bayer-ovoj formuli koja djeluje 8 mjeseci i protiv krpelja i protiv buha.

Luna je izuzetno osjetljiv pas, a sa svojih 9 punih godina i dovoljno star, a imajući u vidu i činjenicu da je već 3 puta imala piroplazmozu, veterinar sa Veterine (ne iz Veterinarske stanice na Stupu) je preporučio da kombinujemo ogrlicu i Frontline tako da joj stavimo ogrlicu (trenutno ima Bayer-ovu koja djeluje 10 sedmica, ali joj ne znam tačan naziv), a onda dvije-tri sedmice prije kraja njenog djelovanja stavljamo Frontline i tako ukrug. Imajući u vidu nenormalan broj krpelja posljednjih mjeseci, a posebno posljednje dvije-tri sedmice, ovo je formula koja djeluje, jer po kući pronalazimo osušene krpelje, a ona je odlično (ne ureklo se). Ništa nije pomenuo o umanjenom djelovanju ili nešto slično.
"vakcinacija" je u sustini imizol, koji se da u manjoj dozi nego inace, i onda krpelj ne moze ni zaraziti, uradili to jer je Happy epilepticar i u subotu je imala strasno jak napad, pa nam samo jos i babezija fali, a Carli star :-)
Kiltix radi na principu odbijanja tek u zadnju godinu dana, to im je nova formula, prije nije bio takav. Ima razlika i kod njega, npr. koristili smo francuski kiltix samo jednom, to je uzas zivi, krpelja smo nalazili kao u prici :-) i traje 6 mjeseci, dok njemacki traje 7.
Sad zadnja tura kiltixa nisu nasli uopste taj novi sto odbija, ne znam zasto, ali ga nema uopce, ima samo ovaj klasicni
Pasiflora

#2988 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Lunetina wrote: Ispod Scalibora smo znali naći nakačenog i prilično ugojenog krpelja, tako da je djelovanje ove ogrlice upitno, a ovo nije samo naše iskustvo.
Svi imamo svoja iskustva i saznanja kojih se drzimo vjerujuci da cinimo najbolje za svoje ljubimce. Polazim od sebe, a na osnovu brda procitanih savjeta raznih veterinara sa neta i "uzivo" , te na osnovu razgovora sa svim vlasnicima pasa koje poznajem - najcesce i pricamo o krepeljima :D - moje je misljenje da je Skalibur super.
U mogucnosti sam nabaviti razne preparate kojih ima i na inostranim trzistima, ali zbog toga da mi uvijek bude dostupan, odlucila sam se za Skalibur. Imam psa od 10 godina (iduci mjesec rođendan :sretan: ) koji je 2 puta imao piroplazmozu. Onda smo (prije nekih 5 godina) otkrili ovu ogrlicu i iako nađem na njemu i mrtvih i zivih krpelja (u nasem dijelu grada ih ima toliko da nije normalno) - nikada se vise nije desilo da mi se pas zarazi. Sto se nas tice - Scalibur je odlican.
nominativ

#2989 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by nominativ »

@nominativ
Pojma nemam kakve zlatice pominješ, ali ogrlice inače djeluju tako da se aktivne tvari koje se nalaze u njima kristaliziraju, pa se onda u obliku praška ravnomjerno raspoređuju po krznu psa, prilikom njegovog kretanja. Bayer-ove su se pokazale kao dobre, jer ne dozvoljavaju da se krpelj uopšte nakači na kožu, već ga gore pomenuti prah parališe i ubija, tako da nije nužno da mrcina ujede psa da bi uginula. Svaki nakačeni krpelj predstavlja potencijalnu mogućnost zaraze.
Ogrlicama koje se mogu kupiti na našem tržištu ne vjerujem ni sekunde! Ispod Scalibora smo znali naći nakačenog i prilično ugojenog krpelja, tako da je djelovanje ove ogrlice upitno, a ovo nije samo naše iskustvo. Ogrlice 'na prirodnoj bazi' neću ni pominjati.
SASTAV:
Jedan antiparazitski ovratnik Skalibor ProtectorBand za male i srednje velike pse (48cm,19g) sadržava:

Deltametrin - 0,76g

Pomoćne tvari: - butilhidroksitoulen (antioksidans, E321)
- sojino ulje
- diizooktil adipat,
- trifenil fosfat
- polivinil klorid (nosač)

Bijeli ovratnik – titan dioksid, E 171

Smeđi ovratnik - crni željezni oksid
- žuti željezni oksid
- crveni željezni oksid, E 172

Crni ovratnik - crni željezni oksid, E 172

DJELOVANJE:
Deltametrin, djelatna tvar u antiparazitskom ovratniku je insekticid/akaricid iz skupine sintetskih piretroida. U insekte i grinje ulazi kontaktom ili peroralno. Antiparazitski učinak temelji na dugotrajnom povećanju propusnosti natrijevih kanala na membranama živčanih stanica insekata, zbog čega se prvo javi hipereksitacija, a slijedi paraliza ( knockdown efekat), tremor i uginuće nametnika. Deltametrin se iz ovratnika kontinuirano otpušta u dlaku i površinski «masni film» na koži psa. Sa mjesta izravnog kontakta djelatna tvar se širi na cijelu površinu kože. Kroz neozljeđenu kožu deltametrin se resorbira i zanemarivim količinama.
nominativ

#2990 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by nominativ »

Dakle, sve ti piše. i sastav, i kako djeluje. ogrlice ne štite od krpelja, krpelj će se nakačiti na psa imala ti jednu ili 5 ogrlica, te će ovaj otrov ubiti nametnika. simple as that.
stari_grad

#2991 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by stari_grad »

Pozdrav svima. Imamo americkog staforda, starog 14 mjeseci, kod kojeg se nazalost pojavio problem sa desnim kukom i 21. ovog mjeseca idemo kod Cirica u ZG, na pregled i vjerovatnu operaciju. Procitah, par strana naprijed, da se granica moze preci na samo dva GP. Molio bih za odgovor, koji su to prelazi? Custa redovno vodi brigu o stencu i cistio ga je od parazita, ubacio mu mikro cip, vakcinisao protiv bjesnila, a sve 04.01.2014. Danas smo opet pitali je li jos nesto potrebno za prelazak granice i dobili odgovor da nije, pa me interesuje kakav se EU sertifikat pominjao? Znaci, zamolio bih upucenije za odgovore, koliko vazi potvrda o ciscenju od parazita, vakcina protiv bjesnila, koja je je tacno dokumentacija potrebna... a sve u cilju nesmetanog prelaska granice. Da ne pravimo turneju granicom :-D . Unaprijed hvala na odgovorima i pomoci.

Takodjer, danas smo malo setali po Stojcevcu i Rimskom mostu, te smo skontali da su se krpelji nakacili na stenca. Skinuli smo 8 krpelja sa njega i pozvali smo Custu, te otisli do njega na Mojmilu. Nakapao mu je frontlajn i rekao da ne bi trebalo biti problema, pogotovo sto je prije par dana skinuta skalibor ogrlica. Naravno, ako bude implikacija zaraze, Custa je tu na poziv.
safran

#2992 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by safran »

JaneEyre wrote:
eh kod tare mi je malo problem - ona tornjakuša, sedam mjeseci i još faktički štene a djeca se oduševe njenom dlakom i hoće da je maze...pa vazda upozoravam, nemojte, ne znam kako će reagovati:)
jedva nađoh nekog sa tornjakom. sa pretragom sam samo dobila pdf politika i radončića.
nominativ

#2993 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by nominativ »

stari_grad wrote:Pozdrav svima. Imamo americkog staforda, starog 14 mjeseci, kod kojeg se nazalost pojavio problem sa desnim kukom i 21. ovog mjeseca idemo kod Cirica u ZG, na pregled i vjerovatnu operaciju. Procitah, par strana naprijed, da se granica moze preci na samo dva GP. Molio bih za odgovor, koji su to prelazi? Custa redovno vodi brigu o stencu i cistio ga je od parazita, ubacio mu mikro cip, vakcinisao protiv bjesnila, a sve 04.01.2014. Danas smo opet pitali je li jos nesto potrebno za prelazak granice i dobili odgovor da nije, pa me interesuje kakav se EU sertifikat pominjao? Znaci, zamolio bih upucenije za odgovore, koliko vazi potvrda o ciscenju od parazita, vakcina protiv bjesnila, koja je je tacno dokumentacija potrebna... a sve u cilju nesmetanog prelaska granice. Da ne pravimo turneju granicom :-D . Unaprijed hvala na odgovorima i pomoci.
http://www.vet.gov.ba/pdffiles/certifikati/pdf12.PDF

mozda bosanski brod?
KatarinaKosaca

#2994 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

safran wrote:
JaneEyre wrote:
eh kod tare mi je malo problem - ona tornjakuša, sedam mjeseci i još faktički štene a djeca se oduševe njenom dlakom i hoće da je maze...pa vazda upozoravam, nemojte, ne znam kako će reagovati:)
jedva nađoh nekog sa tornjakom. sa pretragom sam samo dobila pdf politika i radončića.
Ima, ima, pogledaj slike vaših ljubimaca :)

@Jane, u principu tornjaci jako vole djecu i ne bi trebalo biti problema.
safran

#2995 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by safran »

KatarinaKosaca wrote:
safran wrote:
JaneEyre wrote:
Ima, ima, pogledaj slike vaših ljubimaca :)

@Jane, u principu tornjaci jako vole djecu i ne bi trebalo biti problema.
Joj, mi smo prvi put uzeli psa i ja došla ovdje po malo pameti ali je ovo sve advanced level za mene. Uzeli smo štene tornjaka - ženkicu, sad joj je 4,5 mjeseca. Iz porodice je trudbenika koji vrijedno zarađuju svoju klopu. Ne bih se usudila da ne znamo komplet familiju, mater, oca, tetke i stvarno su pametni, dobri psi. A mater njena me oduševljava - dođe, mirna, strpljiva, a onda se ukaže moje štene od 3 godine i ona samo ustane i ode. Ko veli, ova ljudska štenad su opićena, nemam ja živaca za ovo.
KatarinaKosaca

#2996 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

safran wrote:Joj, mi smo prvi put uzeli psa i ja došla ovdje po malo pameti ali je ovo sve advanced level za mene. Uzeli smo štene tornjaka - ženkicu, sad joj je 4,5 mjeseca. Iz porodice je trudbenika koji vrijedno zarađuju svoju klopu. Ne bih se usudila da ne znamo komplet familiju, mater, oca, tetke i stvarno su pametni, dobri psi. A mater njena me oduševljava - dođe, mirna, strpljiva, a onda se ukaže moje štene od 3 godine i ona samo ustane i ode. Ko veli, ova ljudska štenad su opićena, nemam ja živaca za ovo.
Sretno. Nećeš se pokajati, divni su psi. Ja imam ženku od 3,5 godine uzeli smo je sa 26 dana. Za djecu... nevjerovatno dobri psi.
Aja2

#2997 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Aja2 »

Drugari, jedno pitanje:
kuca koju hranim u naselju je pre 2 nedelje stigla sa sterilizacije. Sve je bilo ok do pre 3 dana kada sam primetila da ima zutu, meksu stolicu. Od sinoc je naprasno postala tuzna, ne trckara vec ugl. lezi. Hoce da rucka. Nema iscedak iz nosa/ociju, ali povremeno kaslje i par puta je kinula, a desni su svetlo roze boje. Problem je sto skoro pa neprestano drhti. Znate li sta moze biti u pitanju? Bas sam zabrinuta!
zvrk

#2998 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zvrk »

prehlada ili upala kakva ovako na prvu
svakako joj nece skoditi da ukljucis xiclav koji je najsireg spektra

pod uslovom da nema neki unutrasnji fizicki problem od sterilizacija

doziranje xicvlava je 15 - 20 mg/ kg mase psa
Aja2

#2999 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Aja2 »

Hvala na odgovoru. Kuca je danas malko bolje. Vodimo je sutra kod veta, da ipak ne rizikujemo. Jedino mi je krivo sto verujem da ce reci da mora biti u toplom, a ja nazalost nemam trenutno uslove za to. Ali bice lepo vreme ovih dana, uvece cemo je stavljati u kutiju sa dve vruce flasice sa strane i naravno davati joj terapiju koja bude prepisana. Nadam se da ce joj to pomoci.
zvrk

#3000 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zvrk »

ako je mozete voditi veterinaru - svaka cast.
i svaka cast sto brinete.
sretno i javite nam ishod :) :thumbup:
Post Reply