Viza za Njemacku
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2976 Re: Viza za Njemacku
Jebeš ti mene ako ja išta kontam tu priču oko zakona
neko kaže jedno, neko drugo, ovaj treće, mediji četvrto....
A kad sam gore bio dobio dvije ponude za posao da sam imao HR pasoš ili radnu vizu. Nuđen mi npr posao vozača kombija B kategorije upravo burazerovoj firmi trebalo nekoliko. Jebem ti BIH i ko me napravi tu
....Ono, da fali radne snage, fali i to dobro u svim branšama.
-
Alles-Tamam
#2977 Re: Viza za Njemacku
A šta ti tacno nije jasno?Lajavikrelac wrote:Jebeš ti mene ako ja išta kontam tu priču oko zakonaneko kaže jedno, neko drugo, ovaj treće, mediji četvrto....
A kad sam gore bio dobio dvije ponude za posao da sam imao HR pasoš ili radnu vizu. Nuđen mi npr posao vozača kombija B kategorije upravo burazerovoj firmi trebalo nekoliko. Jebem ti BIH i ko me napravi tu
- valjuga
#2978 Re: Viza za Njemacku
Kažu od marta idemo radit samo s ličnom.
- skafiskafsnjak
#2979 Re: Viza za Njemacku
Kažu da je Bosna samo država za rođaka, i da smo na vrhu liste po odlivu "mozaka".valjuga wrote:Kažu od marta idemo radit samo s ličnom.
Samo sto je ovo moje istina
- Nisrin
#2980 Re: Viza za Njemacku
Lajavikrelac wrote:Jebeš ti mene ako ja išta kontam tu priču oko zakonaneko kaže jedno, neko drugo, ovaj treće, mediji četvrto....
Pa najmanji problem je DOBITI POSAO, malo veci problem je dobiti DOBRU PONUDU, a najveci sto u oba slucaja se predugo ceka na termin i obradu...
end of story! I ja sam isto ogorcena sto uopste moram da zivim u Bosni i sto sam rodjena ovdje...
-
muzicar_iz_parka
#2981 Re: Viza za Njemacku
Ozenis kakvu Čehinju Poljakinju i ne treba viza.
Samo morate znati redoslijed Bolek i Lolek
-
Azer12
#2982 Re: Viza za Njemacku
Samo da vam javim da mi je odobrena danas viza na 1600 brutto i prijavljen na 36 sati sedmicno. Tako da se ne morate bojati ako vam je niska plata kao sto pricaju.
- vjesticanametli
#2983 Re: Viza za Njemacku
- valjuga
#2984 Re: Viza za Njemacku
Probao sam ja tako al mi žena ne da .muzicar_iz_parka wrote:Ozenis kakvu Čehinju Poljakinju i ne treba viza.
- Nisrin
#2985 Re: Viza za Njemacku
Azer12 wrote:Samo da vam javim da mi je odobrena danas viza na 1600 brutto i prijavljen na 36 sati sedmicno. Tako da se ne morate bojati ako vam je niska plata kao sto pricaju.
Imas li smjestaj gratis od poslodavca? Pisalo se po grupama da nisu odobravali na manje satnice- manje od 40h i to ti izadje oko 9.5eur sat? To je ispod minimalca zakonskog? Vjerovatno je onda ausbildung, svakako ces napredovati brze i bolje nego u Bosni da ostanes
-
Azer12
#2986 Re: Viza za Njemacku
Imam smjestaj kod prijatelja, al nije od poslodavca, al sam naveo da cu kod njega stanovati. A imam vec neki minijob u opciji kad dodjem tamo. Svako mi je bolje nego ovdje radit za 7-8 stoja.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#2987 Re: Viza za Njemacku
Bravo, samo naprijed. Ovdje nema više ništa vrijedno da bi se ostalo.Azer12 wrote:Imam smjestaj kod prijatelja, al nije od poslodavca, al sam naveo da cu kod njega stanovati. A imam vec neki minijob u opciji kad dodjem tamo. Svako mi je bolje nego ovdje radit za 7-8 stoja.
- Nisrin
#2988 Re: Viza za Njemacku
Azer12 wrote:Imam smjestaj kod prijatelja, al nije od poslodavca, al sam naveo da cu kod njega stanovati. A imam vec neki minijob u opciji kad dodjem tamo. Svako mi je bolje nego ovdje radit za 7-8 stoja.
Tacno tako, i ne treba vise ni novac gledati nego cjelokupnu situaciju-- politicku situaciju, ekonomsku- penzije, zdravstvo, skolstvo, zagadjeni zrak/vodu, izbor hrane i svega ostalog, ljude...sretno!
-
MladaPartizanka
#2989 Re: Viza za Njemacku
Ja cak mislim da ce nam, makar prvih nekoliko godina, finansijski biti losije nego trenutno ovdje. Ostavljas izgradjene karijere, neke materijalne stvari koje si stekao u deset godina da bi poceo od nule. S tim ovdje nikad ne znas kad ce sve otici u tri materne.
ovo je dugo ljuštura truhle drzave, poligon za budale. I kad mislis da i je zivot dobar, ustvari samo žmiris u dvom balonu i ignorises realnost. Ako se zajebes pa pogledas jedan domaci dnevnik, nema ti danima napretka od crnih misli.
Javljaju opet recesiju u Njemackoj, neke krize i otpustavnja. Ali zivot u zestokoj krizi po njemackom standardu je svjetlosnu godinu bolji od zivota ovdje. Ne zelim da me sutra djeca pitaju sto nismo otisli kad smo mogli, ko sto sam i ja svoje pitala sto nisu devedesetih kad su imali priliku.
ovo je dugo ljuštura truhle drzave, poligon za budale. I kad mislis da i je zivot dobar, ustvari samo žmiris u dvom balonu i ignorises realnost. Ako se zajebes pa pogledas jedan domaci dnevnik, nema ti danima napretka od crnih misli.
Javljaju opet recesiju u Njemackoj, neke krize i otpustavnja. Ali zivot u zestokoj krizi po njemackom standardu je svjetlosnu godinu bolji od zivota ovdje. Ne zelim da me sutra djeca pitaju sto nismo otisli kad smo mogli, ko sto sam i ja svoje pitala sto nisu devedesetih kad su imali priliku.
- Nisrin
#2990 Re: Viza za Njemacku
Vec je Njemacka u recesiji... jedino dobro "za nas" moze biti da padnu cijene stanova od sljedece godine, kao sto su padale 2008.
A kao drzava i najmocnija ekonomija izvuci ce se svakako...
A Bosna...ne vjerujem..nema dana da ne cujem nesto lose iz moje okoline!
A kao drzava i najmocnija ekonomija izvuci ce se svakako...
A Bosna...ne vjerujem..nema dana da ne cujem nesto lose iz moje okoline!
- skafiskafsnjak
#2991 Re: Viza za Njemacku
Danas bio na terminu...ljudi super ljubazni.
Ne znam sta pricaju pojedinci da nisu
-
Ja5m1na
#2992 Re: Viza za Njemacku
Molim za pomoc! (pozeljno u pp)
Posto tek sada razmatram odlazak u DE i gledam po netu kako/sta ,zbunjenija sam nego ikad. Naime ja sam fakultetski obrazovana ali odlazak preko plave karte ne dolazi u obzir jer moj posao nije toliko placen. Znaci idem preko ovog ugovora za zapadni Balkan ako se ne varam?
Eh ono sto me najvise zbunjuje je potreba za nostrifikacijom/priznanjem diplome ili ti Anerkennung. Je li to radim:
1. U DE nakon sto dobijem ugovor o radu i odem ili
2. Radim Annerkenung iz BIH iako nemam posao ili
3. Moram naci posao tj. imati ugovor o radu vec i jos zahtijevati iz BiH Anerkennung?? A gdje se onda tu prijaljujem za vizu?
Kako dobiti tamo posao ako oni ne vide kako se moja diploma vrednuje (mislim znam da je na H+ na anabinu) a sa druge strane pise da vec za Anerkennung trebam imati posao i boravisnu dozvolu. Kakvo je vrzino kolo
Posto tek sada razmatram odlazak u DE i gledam po netu kako/sta ,zbunjenija sam nego ikad. Naime ja sam fakultetski obrazovana ali odlazak preko plave karte ne dolazi u obzir jer moj posao nije toliko placen. Znaci idem preko ovog ugovora za zapadni Balkan ako se ne varam?
Eh ono sto me najvise zbunjuje je potreba za nostrifikacijom/priznanjem diplome ili ti Anerkennung. Je li to radim:
3. Moram naci posao tj. imati ugovor o radu vec i jos zahtijevati iz BiH Anerkennung?? A gdje se onda tu prijaljujem za vizu?
Kako dobiti tamo posao ako oni ne vide kako se moja diploma vrednuje (mislim znam da je na H+ na anabinu) a sa druge strane pise da vec za Anerkennung trebam imati posao i boravisnu dozvolu. Kakvo je vrzino kolo
-
Alles-Tamam
#2993 Re: Viza za Njemacku
Sva ta "recesija" je manje vise recesija samo na papiru.Rast je manji od ocekivanog a ljudi zakukali kao da postajemo Bosna 
- Rockefeller
#2994 Re: Viza za Njemacku
Evo jedan primjer. Medicinari rade proces Anerkennunga ili ti ga priznavanje diplome u Njemackoj. Rade kao Pflegehelferi dok ne zavrse proces.Ja5m1na wrote:Molim za pomoc! (pozeljno u pp)
-
Ja5m1na
#2995 Re: Viza za Njemacku
Znam za njih ali oni su bas druga kategorija i idu sa drugacijom vizom od ostalih preko ARZ-a. Sta je s nama, ostalim smrtnicima?
-
MladaPartizanka
#2996 Re: Viza za Njemacku
Super! To nisi bio kod one neke strasne plavuse na koju po grupama kukajuskafiskafsnjak wrote:Danas bio na terminu...ljudi super ljubazni.
-
MladaPartizanka
#2997 Re: Viza za Njemacku
Jasmina, ti sa VSS nadjes posao tj pocnes pregovore sa poslodavcem i onda predas za jobseeker vizu - imas tamo kategoriju viza za trazenje posla. Procitaj koji su uslovi. Kad odes u Njemacku s tom vizom, potpises ugovor i u DE prebacis na radnu.
https://sarajewo.diplo.de/blob/1647146/ ... s-data.pdf
Sto se tice diplome procitaj pise da je dovoljan dokaz sa anabina za univerzitet i za fakultet, ako je h+
Ovo samo vazi za one koji ce posao traziti u struci.
Sto se tice diplome procitaj pise da je dovoljan dokaz sa anabina za univerzitet i za fakultet, ako je h+
-
Ja5m1na
#2998 Re: Viza za Njemacku
Hvala! Ovo mi je trebaloMladaPartizanka wrote:Jasmina, ti sa VSS nadjes posao tj pocnes pregovore sa poslodavcem i onda predas za jobseeker vizu - imas tamo kategoriju viza za trazenje posla. Procitaj koji su uslovi. Kad odes u Njemacku s tom vizom, potpises ugovor i u DE prebacis na radnu.
A koliko dugo se ceka na job seeker vizu nakon registracije ako ko zna?
- skafiskafsnjak
#2999 Re: Viza za Njemacku
Ova je bila maaalo starija zena, plava, kratke kose..visocija.MladaPartizanka wrote:Super! To nisi bio kod one neke strasne plavuse na koju po grupama kukajuskafiskafsnjak wrote:Danas bio na terminu...ljudi super ljubazni.
Ma sve super. Cak se i zezali dok sam stajao....
Ma ljudi dodju nespremni, pa kukaju. Lijepo stavili natpis, ne donosite papire u folijama onim.... i ljudi opet donesu. Ili ne ispune zahtjev kako treba... i kazu nije ljubazna teta
-
ibizza
#3000 Re: Viza za Njemacku
Pitanje za shvabe
kako se tacno moze prevesti zanimanje : masinski tehnicar energeticar
Hvala
Hvala