Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pooll

#2976 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Pooll »

FreeSol2 wrote:
jefferson wrote:Ejh da nije rovatora i zastitnika "nacionalnih" interesa, pa ovih sto su se jednom provozali avionom pa postali direktori bila bi to druga pjesma!
Ma vise mi pun k strucnjaka, u svemu smo najstrucniji, svi su pametni za sve zivo. Niko skole nema al' kad treba pametovati jebo Einstein-a koliko daleko mogu. Zale se sto BHA ne leti nigdje, pa evo sad kad lete, zale se sto lete, pojedinci culi za takse, pa haj'mo malo o taksama. Samo iz supljeg u prazno. Bitno je samo da se dodje ovdje i da se blati bilo sta, sto je nase.

Cast pojedinim direktorima u oblasti avijacije, opcenito u BiH, ima ih koji su toliko uradili al' nikakve zasluge nece uopste da primaju za to. Rade na konstantnom razvoju.
Ne znam ko koliko škole ima, ali bi definitivno trebali krenuti od interpukcije (to su oni mali znakovi poput zareza, tačke, itd... ;) )

Bravo! Ovo je rečeno konkretno, koncizno, razumljivo i ovaj post, baš onako, vrhunski i stručno, rekoh li konkretno, zaokružuje čitavu temu :lol:

A naučili smo da je Facebook u zadnje dvije godine osnovni medij promocije

A to u BH Airlinesu znaju i onda su lijepo odlučili tamo objaviti uvođenje letova - Vrhunski PR :oops:
Pooll

#2977 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Pooll »

duplo
Gray

#2978 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Gray »

macan prvi wrote:
Gray wrote:Ja sam mislio da su ove cijene do Beča, Skoplja dosta niže. Mi smo kupili npr. početkom novembra za sredinu decembra povratnu kartu Sarajevo-Kopenhagen sa Lufthansom preko Minhena za oko 150 EUR.

Kako to da su tu dva leta (ustvari 4) na tri aerodroma jeftinije nego samo let do Beča ili Skoplja?
Nisu jeftiniji. To sto ste vi platili su promotivne cijene gdje je aviokompanija za vas preuzela dio fiksnih aerodromskih taksi pa je cijena ispala samo oko 150€.

Aha, ok, ali kako se to onda LH isplati? Da lu oni jos uvijek zarade na tome?
bambina78

#2979 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by bambina78 »

bambina78 wrote:
FreeSol2 wrote: Hiljade procedura ima, svako zasto ima svoje zato. Takse jesu visoke, ali su opravdano visoke. Kad se nebo otvori, otvoriti ce se i nove destinacije s novim kompanijama. :-)
Sta sadrze takse i sta mi to ustvari u njima placamo za Aerodrom Sarajevo da bi bilo opravdano visoko?
Nije sramota nesto ne znati, ali jeste ne znati, a glumiti da se zna :oops:
drndalo

#2980 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

"Gore" sam naveo spisak taksi za let SJJ-VIE-SJJ sa oba prevoznika... Mozete procitati sta sadrze, a ako se malo vise interesujete, mozete na web-u procitati i vise o tome... Sustina o kojoj sam ja pisao je da ja cijena obje najjeftinije karte u par EUR, a reklama "karte" kod BH Airlines kaze da je karta 49 EUR + takse, a Austrian kaze da im je "karta" 89 EUR + takse... A konacna cijena = ista, gdje je razlika ? U taksama, "sakrivena"... Jedan dio taksi je nepromjenjiv i zavisi od aerodroma, sluzbi sigurnosti, drzavnih agencija za sigurnost avio-saobracaja... Drugi dio je promjenjiv, i podvodi se pod "surcharges", kao npr. Fuel-surcharge, tj. doplata za gorivo...

Pa na gornjem primjeru koji sam spomenuo vidimo da je taj "surcharge" kod Austriana 14 EUR = 28 KM, a kod BH Airlinesa 118 KM = 60 EUR... Dakle 45-46 EUR, tj. 90 KM razlike u "surcharg-u", dok su ostale takse na kartu iste za oba prevoznika, jer lete na/sa iste aerodrome...

Takse od preleta su druga prica, i nisu direktno vezane za ovu pricu... Imaju veze, ali posredno, vise kao stanje u cijeloj industriji (kod nas je to jos uvijek slicnije zanatliji nego industriji...) i kompletnoj drzavi...
Edin H.

#2981 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Edin H. »

drndalo wrote:"Gore" sam naveo spisak taksi za let SJJ-VIE-SJJ sa oba prevoznika... Mozete procitati sta sadrze, a ako se malo vise interesujete, mozete na web-u procitati i vise o tome... Sustina o kojoj sam ja pisao je da ja cijena obje najjeftinije karte u par EUR, a reklama "karte" kod BH Airlines kaze da je karta 49 EUR + takse, a Austrian kaze da im je "karta" 89 EUR + takse... A konacna cijena = ista, gdje je razlika ? U taksama, "sakrivena"... Jedan dio taksi je nepromjenjiv i zavisi od aerodroma, sluzbi sigurnosti, drzavnih agencija za sigurnost avio-saobracaja... Drugi dio je promjenjiv, i podvodi se pod "surcharges", kao npr. Fuel-surcharge, tj. doplata za gorivo...

Pa na gornjem primjeru koji sam spomenuo vidimo da je taj "surcharge" kod Austriana 14 EUR = 28 KM, a kod BH Airlinesa 118 KM = 60 EUR... Dakle 45-46 EUR, tj. 90 KM razlike u "surcharg-u", dok su ostale takse na kartu iste za oba prevoznika, jer lete na/sa iste aerodrome...

Takse od preleta su druga prica, i nisu direktno vezane za ovu pricu... Imaju veze, ali posredno, vise kao stanje u cijeloj industriji (kod nas je to jos uvijek slicnije zanatliji nego industriji...) i kompletnoj drzavi...
Ovaj nacin "laznog" reklamiranja gdje u cijenu nisu ukljucene aerodromske takse je od prije nekoliko godina u Engleskoj ilegalan.
Znaci kada izbace cijenu ona mora ukljucivati aerodromske takse. Istina jos uvijek mogu malo zavrnuti ekstra na konacnu cijenu, tako sto ti naplate placanje kreditnom karticom, ali ti barem moraju ponuditi da mozes platiti barem jednom karticom bez dodatnih troskova (medjutim to je uglavnom naravno kartica koju niko ziv ne posjeduje).
ljubav_aha

#2982 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Edin H. wrote:
drndalo wrote:"Gore" sam naveo spisak taksi za let SJJ-VIE-SJJ sa oba prevoznika... Mozete procitati sta sadrze, a ako se malo vise interesujete, mozete na web-u procitati i vise o tome... Sustina o kojoj sam ja pisao je da ja cijena obje najjeftinije karte u par EUR, a reklama "karte" kod BH Airlines kaze da je karta 49 EUR + takse, a Austrian kaze da im je "karta" 89 EUR + takse... A konacna cijena = ista, gdje je razlika ? U taksama, "sakrivena"... Jedan dio taksi je nepromjenjiv i zavisi od aerodroma, sluzbi sigurnosti, drzavnih agencija za sigurnost avio-saobracaja... Drugi dio je promjenjiv, i podvodi se pod "surcharges", kao npr. Fuel-surcharge, tj. doplata za gorivo...

Ovaj nacin "laznog" reklamiranja gdje u cijenu nisu ukljucene aerodromske takse je od prije nekoliko godina u Engleskoj ilegalan.
jucer napisah,takav akt je ilegalan na globalnom nivou ;-)
akcija007

#2983 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

imao sam kartu Lufthanse na letu Sarajevo Bec Frankfurt Frankfurt Minhen Sarajevo. Na ruti Sarajevo Bec je oznaka leta LH - code share- na OS, a ostali letovi su LH.

Karta sa svim taxama je bila 150EUR. Kupio je na internetu preko kreditne kartice. Zbog poslovnih obaveza sam morao otkazati putovanje i od placenih 150 EUR sam izgubio 24 EUR cijenu karte, 12 EUR YQ taksu i 10 EUR TSC, a meni su vratili nazad na kreditnu s koje je i placena karta 104 EUR.

Ovaj sam post napisao u kontekstu aerodromskih taksi ...
macan prvi

#2984 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Gray wrote:
macan prvi wrote:
Gray wrote:Ja sam mislio da su ove cijene do Beča, Skoplja dosta niže. Mi smo kupili npr. početkom novembra za sredinu decembra povratnu kartu Sarajevo-Kopenhagen sa Lufthansom preko Minhena za oko 150 EUR.

Kako to da su tu dva leta (ustvari 4) na tri aerodroma jeftinije nego samo let do Beča ili Skoplja?
Nisu jeftiniji. To sto ste vi platili su promotivne cijene gdje je aviokompanija za vas preuzela dio fiksnih aerodromskih taksi pa je cijena ispala samo oko 150€.

Aha, ok, ali kako se to onda LH isplati? Da lu oni jos uvijek zarade na tome?
Na tebi ne, ali zarade sve u svemu jer drugim putnicima prodaju karte po visoj cijeni. Kupci se lijepe za promotivne cijene i zato ce ih bilo koja aviokompanija ponuditi, samo u jako ogranicenom broju. Rijec je jednostavno o marketingu jer su to karte s cijenama od 150€ pa navise, samo sto je najjeftinijih najmanje, a cijene karata preko Münchena za Sarajevo znaju biti i do 900€, licno sam se uvjerio :-)
ljubav_aha

#2985 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

We offer great deals on air fares to Europe, especially to Croatia, Slovenia, Bosnia & Herzegovina, Serbia, Montenegro, Italy and Austria.

http://www.traveltimeny.com/airfares.htm

link sam nasla prije par minuta
Ridjobrki

#2986 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Ridjobrki »

Koji je kontakt-telefon poslovnice THY u Sarajevu, gdje se može raspitati o membership stvarima? :-?
drndalo

#2987 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

BH Telecom kaze:

TURKISH AIRLINES PREDSTAVNIŠTVO SARAJEVO
Knjigovodstvo Šef
(033) 206-241
BRANILACA SARAJEVA 3
Sarajevo

Ispostava Aerodrom Šef
(033) 470-331
KURTA SCHORKA 36
Sarajevo

Prodaja Centrala
(033) 565-750
BRANILACA SARAJEVA 3
Sarajevo
Ridjobrki

#2988 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Ridjobrki »

Hvala drndalu i bhtelecomu, mi the m:tel people se ne sjetimo toga kad nas Google izradi. :-D
drndalo

#2989 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Nema na cemu, i mene tel. imenik BH Telecoma na web-u ponekad iznenadi prijatno... Kad mi sta treba, onda je obicno neprijatno... :lol:

:thumbup:
akcija007

#2990 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Turskisova akcija od 99 EUR za Stambol traje do 31.01. jučer, danas gledam karte za bilo koji period od 13.2 do 30.4 nigdje u tom periodu ni jedne karte nema po 99 EUR. A i dalje reklama i svugdje u gradu po turistickim agencijama je za 99 EUR do IST-a.

Vjerovatno prodali koliko su trebali pa zatvorili booking za taj period, gledao iz Zagreba, Beograda nigdje nema vise tih karata.

Ima Malev preko Budimpeste iz Sarajeva za Istanbul je 157 EUR, a BH i Turkish su od 250 EUR. na sva tri direktna leta je karta od 250 EUR, na Malevu preko BUD za IST koji je miljama punoo daljee ispada iz sredine letis na sjever pa se vracas preko sredine na jug za 157 EUR. Doduse u oba smjera su po 7h pauze u Pesti ali s biometrijskim pasosem se hvala Bogu moze izaci iz tranzita i vratiti ponovno nazad.

Ova karta Maleva nije refundabilna ali dopusta promjene uz doplatu od 50 EUR.

Sarajevo Budapest u aprilu pise da leti boing 737-500 a ne Dash.

Gdje je ovdje racunica ?
bambina78

#2991 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by bambina78 »

Ima danas na portalu da je Malev u pravoj krizi i da se ne zna kako ce da nastave da lete :(

Oprez znaci!
akcija007

#2992 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

ne vjerujem da ce ni Malev ni Adria Bankrotirati, jedine su nacionalne avio kompanije u obje drzave , mozda Lufthansa da ako dodje do toga kupi Adriju kao sto je kupila Austrian, Brussels, BMI, Swiss, a Malev mozda British Airways Iberia.

Konkretno, ja imam kartu Maleva iz Sarajeva za Istanbul via BUD, ako oni bankrotiraju, da li meni iko vraca pare ili me prebukira na drugi le t?
Target2010

#2993 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Target2010 »

Pozz svima...

Samo rekoh da Vas upitam.. ima li iko iskustva sa Airbus-om 380 .... Ono nikad nisam letio s njim... a ako Bog da uskoro letim, izmedju ostalog, na relaciji Dubai-Jeddah-Dubai .. Emirates na toj routi koristi A380, sto je i bio jedan od razloga, zbog cega sam izabr'o Emirates Airlines... Okay, gled'o sam dosta audio i video zapisa na internetu oko A380, i procitao nekolicinu trip reports.. ali bi mi bilo drago da cujem i neki "izvjestaj" na bosanskom jeziku, i dobijem pogled s bosanske perspektive ;-) ...

Jos jednom pozz od mene... ;-)

IC
drndalo

#2994 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Na zalost, tesko da ce ti neko odavde to ispricati... Mada, eto, kad se vratis, mozes ti... 8)
akcija007 wrote:Konkretno, ja imam kartu Maleva iz Sarajeva za Istanbul via BUD, ako oni bankrotiraju, da li meni iko vraca pare ili me prebukira na drugi le t?
Izgleda da na aerodromima Malevu sipaju samo za cash, nista kredit... To je obicno los pokazatelj, bar kratkorocno... Da znas planirati, osluskivati... Ako prestanu letiti, obicno se jave e-mailom oko karata, i povrat para ne bi trebao biti problem, samo ne znam u kojem roku... Dugorocnije, mislim da Madjarska Vlada nece to "pustiti niz vodu", samo ne znam koliko ce im trebati vremena da ih ponovo "dignu" da lete, ako su "sletili"...
nova_korisnica

#2995 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by nova_korisnica »

Imal bh airlines e- mail adresu?
ljubav_aha

#2996 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:Evo Malev zvanicno bankrotira :(
nisu trebali poslovati sa bogatim rusom mafijozom :|
casa_vode

#2997 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by casa_vode »

jbte, kako je pocelo, Evropu ce drzati Lufthansa i Turkish :zoka:
Mona.

#2998 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Mona. »

Rezervisala sam kartu u Malevu i platila. Sta sad kad su propali, na koji nacin mogu vratiti lovu? Koja je procedura?
ljubav_aha

#2999 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:Pa takva politika kompanije. Ne moze ti "lezati" avion vise od pola dana na platformi i da ocekujes profit. Turkish i Lufthansa bukvalno ne gase avione zato i posluju uvijek u plusu. :)
:thumbup:
alica.k

#3000 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by alica.k »

Mona. wrote:Rezervisala sam kartu u Malevu i platila. Sta sad kad su propali, na koji nacin mogu vratiti lovu? Koja je procedura?
moj tata je ostao jutros zarobljen u pragu s njihovom kartom. citav dan pokusavamo skontat kako da kuci dodje. valjda su mu oni trebali naci alternativu, medjutim to je opce rasulo :S niko nista ne zna. stigao je do zagreba evo maloprije, a posto je otkazan let za sarajevo iz zg, sad kontamo sta drugo.
Post Reply