Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ufff

#2976 Re: Cijene stanova All about

Post by ufff »

koliko je kvadrat stana u ulici edhema bulabdica, ona nova zgrada sto se pravi
Nebitan32

#2977 Re: Cijene stanova All about

Post by Nebitan32 »

Koliki su dodatni troskovi? Mislim na notarske usluge, eventualne taxe, osiguranja i ostalo?
motorola01

#2978 Re: Cijene stanova All about

Post by motorola01 »

Nebitan32 wrote:Koliki su dodatni troskovi? Mislim na notarske usluge, eventualne taxe, osiguranja i ostalo?
Cega? Kupovina stana za kesh ili kupovina stana kreditom(pod hipoteku)? Koliko kvadrata i koja je zona itd?

Notarske usluge su ti oko 1000KM ako ide pod hipoteku, tacnije sve zavisi od cijene stana, ucesnika u kupoprodaji itd..

Dodatnih troskova imas jos nekih 500KM plus porez(5 posto procijenjene vrijednosti stana) i plus osiguranje stana tokom cijelog perioda otplate kredita(ako je kredit u pitanju).Godisnje od 60KM pa na vise...
Nebitan32

#2979 Re: Cijene stanova All about

Post by Nebitan32 »

Ok pa odgovorio si na pitanje. Hvala
Enticer

#2980 Re: Cijene stanova All about

Post by Enticer »

Poceo sam traziti da kupim stan u Sarajevu i zanima me samo novogradnja I nadjem ove NINA stanove na Stupu, pa ne znam sto su onako jeftini u odnosu recimo na Tibru, jetiniji po kvadratu za oko 300-400 KM, znam da je u blizini zeljeznicka pruga sto stvara veliku buku, ali me zanima jel samo zbog toga ili su stanovi sa slabijom kvalitetom gradnje ili ima jos nesto...?
terremoto

#2981 Re: Cijene stanova All about

Post by terremoto »

Enticer wrote:Poceo sam traziti da kupim stan u Sarajevu i zanima me samo novogradnja I nadjem ove NINA stanove na Stupu, pa ne znam sto su onako jeftini u odnosu recimo na Tibru, jetiniji po kvadratu za oko 300-400 KM, znam da je u blizini zeljeznicka pruga sto stvara veliku buku, ali me zanima jel samo zbog toga ili su stanovi sa slabijom kvalitetom gradnje ili ima jos nesto...?
Ja kupila u oktobru stan (nina-stan),prezadovoljna,voz nikad nisam cula,mirno je super,samo sto jos nije uradjen dobro put do zgrada.Prave i novu zgradu (trecu) moze se kupiti jeftinije dok je u izgradnji.
filter74

#2982 Re: Cijene stanova All about

Post by filter74 »

Kupuju stanove izvan Sarajeva Ž kvalitete pa se naložili ... :lol: :lol: :lol: Novogradnja, aha ... :lol: :lol: :lol:

Image
gidra

#2983 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Enticer wrote:Poceo sam traziti da kupim stan u Sarajevu i zanima me samo novogradnja I nadjem ove NINA stanove na Stupu, pa ne znam sto su onako jeftini u odnosu recimo na Tibru, jetiniji po kvadratu za oko 300-400 KM, znam da je u blizini zeljeznicka pruga sto stvara veliku buku, ali me zanima jel samo zbog toga ili su stanovi sa slabijom kvalitetom gradnje ili ima jos nesto...?
pa kad pitaš tako navedi makar cifru koliko ti tačno traže novca za kvadrat u tim NINA stanovima?
I zna li neko koliko se kreće kvadrat sada kod Tibre sa obzirom na finansijsko stanje u državi jer slušam svakakve priče kao na kredit je skuplje 1500-1600 KM zavisno od kvadrature i pozicije stana, i za gotov keš ono kad bez razmišljanja baciš gazdi pare na sto može ići i po 1350-1400 KM? Da li je ovo tačno?
I šta je sa ostalim zgrada na Stupu(područje kod OMV pumpe) da li je neko upoznat, nisu valjda sve ono Tibrine zgrade?
gidra

#2984 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

filter74 wrote:Kupuju stanove izvan Sarajeva Ž kvalitete pa se naložili ... :lol: :lol: :lol: Novogradnja, aha ... :lol: :lol: :lol:

Image
Jel' to Sarajevo samo do Marindvora?
filter74

#2985 Re: Cijene stanova All about

Post by filter74 »

Sarajevo se sastoji od 4 gradske općine : Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Čak i udaljeniji dijelovi ovih općina nisu grad u užem smislu. Stup, Tibra i ostali krš su u općini Ilidža, dakle i zvanično IZVAN GRADA Sarajeva. Šta tu nije jasno. Centar je od Baščaršije do Marindvora, i sve što se u roku od 15 minuta može doseći pješice sa glavne ulice na ovoj transferzali.

Novo Sarajevo i Novi Grad su u principu predgrađa,a Ilidža je mjesto kraj Sarajeva gdje su dojučer pasle krave i bile njive, a sada stoje zgrade koje je neko bez plana i reda, bez odgovarajuće infrastrukture i urbanističke logike, ispod svakog građevinskog standarda tamo nasadio i prodaje pod STAN U SARAJEVU.
Stan u Sarajevu je u općinama Stari Grad i Centar u krugu od 15 minuta od glavne ulice eventualno uz malo prijevoza. Stanovi u predgrađu Sarajeva su u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad, a sve ostalo su mjesta kraj Sarajeva koja ne zaslužuju ni naziv predgrađe, nego selendra koju pridošlice pošto-poto priljepljuju na Sarajevo, i svojim autima zakrčuju grad jer žive u pizdićima.

Sarajlijama nije potreban auto za svakodnevno kretanje, jer im je sve pod rukom i u dohvatu duže ili kraće šetnje.
Dosta je više proglašavanja satelitskih naselje i selendri pod Sarajevo, jer se ljudima koji ne znaju prodaju damu pod bubrege.

Ovdje neke agencije za prodaju nekretnina i sumnjive firme prodaju stanove i masovno lažu svojim kupcima oko lokacije i čega sve ne...
Last edited by filter74 on 10/04/2013 10:00, edited 1 time in total.
Enticer

#2986 Re: Cijene stanova All about

Post by Enticer »

gidra wrote:
pa kad pitaš tako navedi makar cifru koliko ti tačno traže novca za kvadrat u tim NINA stanovima?
I zna li neko koliko se kreće kvadrat sada kod Tibre sa obzirom na finansijsko stanje u državi jer slušam svakakve priče kao na kredit je skuplje 1500-1600 KM zavisno od kvadrature i pozicije stana, i za gotov keš ono kad bez razmišljanja baciš gazdi pare na sto može ići i po 1350-1400 KM? Da li je ovo tačno?
I šta je sa ostalim zgrada na Stupu(područje kod OMV pumpe) da li je neko upoznat, nisu valjda sve ono Tibrine zgrade?

Nisam ih jos kontaktirao, ali na njihovoj stranici na netu pise da su cijene od 1200 do 1333 KM po kvadratu bez PDV-a, sto znaci da su jeftiniji za 200-400 KM po kvadratu od Tibre. E sad, da li je razlog nize cijene losiji kvalitet gradnje ili nesto drugo?
kockica_kockica

#2987 Re: Cijene stanova All about

Post by kockica_kockica »

filter74 wrote:
Sarajevo se sastoji od 4 gradske općine : Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Čak i udaljeniji dijelovi ovih općine nisu grad u užem smislu. Stup, Tibra i ostali krš su u općini Ilidža, dakle i zvanično IZVAN GRADA Sarajeva. Šta tu nije jasno. Centar je od Baščaršije do Marindvora, i sve što se u roku od 15 minuta može doseći pješice sa glavne ulice na ovoj transferzali.

Novo Sarajevo i Novi Grad su u principu predgrađa,a Ilidža je mjesto kraj Sarajeva gdje su dojučer pasle krave i bile njive, a sada stoje zgrade koje je neko bez plana i reda, bez odgovarajuće infrastrukture i urbanističke logike, ispod svakog građevinskog standarda tamo nasadio i prodaje pod STAN U SARAJEVU.
Stan u Sarajevu je u općinama Stari Grad i Centar u krugu od 15 minuta od glavne ulice eventualno uz malo prijevoza. Stanovi u predgrađu Sarajeva su u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad, a sve ostalo su mjesta kraj Sarajeva koja ne zaslužuju ni naziv predgrađe, nego selendra koju pridošlice pošto-poto priljepljuju na Sarajevo, i svojim autima zakrčuju grad jer žive u pizdićima.

Sarajlijama nije potreban auto za svakodnevno kretanje, jer im je sve pod rukom i u dohvatu duže ili kraće šetnje.
Dosta je više proglašavanja satelitskih naselje i selendri pod Sarajevo, jer se ljudima koji ne znaju prodaju damu pod bubrege.

Ovdje neke agencije za prodaju nekretnina i sumnjive firme prodaju stanove i masovno lažu svojim kupcima oko lokacije i čega sve ne...
Halo ba Sarajalija nismo te prepoznali...
Sto ne mogu ovih nadobudnih sarajlija koji svoj grad vide samo kao prkno kojim mogu hodati u krugu od 15 minuta...
:roll:

Da ti kaze Sarajka rodjena nesto, Sarajevo je mnogo vise od tih tvojih 15 minuta kruga, uvijek je bilo i uvijek ce biti, svidjalo se to tebi ili ne.
filter74

#2988 Re: Cijene stanova All about

Post by filter74 »

Nisam ih jos kontaktirao, ali na njihovoj stranici na netu pise da su cijene od 1200 do 1333 KM po kvadratu bez PDV-a, sto znaci da su jeftiniji za 200-400 KM po kvadratu od Tibre. E sad, da li je razlog nize cijene losiji kvalitet gradnje ili nesto drugo?
Image
VladaFBiH

#2989 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

filter74 wrote:
Sarajevo se sastoji od 4 gradske općine : Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Čak i udaljeniji dijelovi ovih općina nisu grad u užem smislu. Stup, Tibra i ostali krš su u općini Ilidža, dakle i zvanično IZVAN GRADA Sarajeva. Šta tu nije jasno. Centar je od Baščaršije do Marindvora, i sve što se u roku od 15 minuta može doseći pješice sa glavne ulice na ovoj transferzali.

Ovo je jedna definicija koju sam pronašao nedavno a savršeno opisuje autora ovog posta...

Kompleksaš: Čovjek koji uslijed nemogućnosti da sebe izdigne (iznad prosjeka, van kolotečine...), koristi svaku priliku da spusti druge i na taj način se osjeti manje beznačajan u svojim očima... A onda, uslijed nemogućnosti da opravda svoje postupke, vrijeđa i dodatno potcenjuje druge.
dustaban

#2990 Re: Cijene stanova All about

Post by dustaban »

filter74 wrote: ...Sarajevo se sastoji od 4 gradske općine : Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Čak i udaljeniji dijelovi ovih općine nisu grad u užem smislu. Stup, Tibra i ostali krš su u općini Ilidža, dakle i zvanično IZVAN GRADA Sarajeva. Šta tu nije jasno. Centar je od Baščaršije do Marindvora, i sve što se u roku od 15 minuta može doseći pješice sa glavne ulice na ovoj transferzali...
Ne treba ujutro ici na viceve, covjek se moza nasmijati i na ovakvim temama.

Drug moj, sa ovakvim urbanistickim rezonom Sarajevo je haman jedan od manjih gradova u BiH !

Sta bolan lupetas, umjesto da kazes Sarajevo je sva sarajevska kotlina (i malo sire) ti se sam ogranicavas na kasabu!
Mjera za grad nije 15 min. hoda, vec recimo 15 minuta javnog transporta.

E TO JE PROBLEM SARAJEVA - saobracaj i prevoz. Evropski gradovi koji imaju stanovnika ko sva BiH su metroima i ostalim transportom omogucili da iz svakog dijela grada u svaki drugi dio grada stignes za 15 min.
Da sarajevski tramvaji, onakvi kakvi jesu, samo ne bi morali stajati na svakom semaforu imao bi upravo to.
A kamoli sta vise.

Bas si smjesan. Zamisli kad bi tako rekli za Zagreb - samo od Jelacic placa do kraja ilice, ili za Beograd - Samo do gazele. Znam pouzdano da cijene stanova odredjuje tramvaj.Sve sto je na tramvaju smatra se gradskom A zonom.

Jebala vas vise ta ucahurenost, cuj samo do Marindvora. Imas stan sa pogledom na sebilj a nemas gdje auto ostaviti!
Daddy187

#2991 Re: Cijene stanova All about

Post by Daddy187 »

Sta je sa nekretninama u N.GRADU?
filter74

#2992 Re: Cijene stanova All about

Post by filter74 »

Jebala vas vise ta ucahurenost, cuj samo do Marindvora. Imas stan sa pogledom na sebilj a nemas gdje auto ostaviti!
U Starom Gradu sada normalne kuće imaju po 2 ili 3 garaže, ili barem mjesto za 3 - 4 auta u avlijama.
Ne dolaze svi iz pizdića da traže parking mjesto po Baščaršiji. :lol: :lol: :lol:
Kompleksaš: Čovjek koji uslijed nemogućnosti da sebe izdigne (iznad prosjeka, van kolotečine...), koristi svaku priliku da spusti druge i na taj način se osjeti manje beznačajan u svojim očima... A onda, uslijed nemogućnosti da opravda svoje postupke, vrijeđa i dodatno potcenjuje druge.
Nije sramota nemati i ne biti Sarajlija. Sramota je lažno se predstavljati kao nešto što nisi, i što glumata ovdje 90 % foruma.
kockica_kockica

#2993 Re: Cijene stanova All about

filter74 wrote:
Halo ba Sarajalija nismo te prepoznali...
Sto ne mogu ovih nadobudnih sarajlija koji svoj grad vide samo kao prkno kojim mogu hodati u krugu od 15 minuta...
:roll:
Da ti kaze Sarajka rodjena nesto, Sarajevo je mnogo vise od tih tvojih 15 minuta kruga, uvijek je bilo i uvijek ce biti, svidjalo se to tebi ili ne.
Šta je bona, jel li i ti furaš priću da sve prave Sarajlije žive na Dobrinji ??? :lol: :lol: :lol:

Ja ne furam nista... Ja sam rodjena u Centru i dugo vremena zivjela u Ferhadiji...
Sarajlije ne zive samo u tih tvojih 15 minuta... Nisu sve Sarajlije snobovi koji ne vide dalje od svojih 15 minuta hoda .... Dobrinja je dio Opcine Novi grad vjerovao ili ne i za razliku od centra ima besplatan parking, skole ispred zgrade, stanove bez zohara, igralista za djecu, postu, banke, trzni centar pa ni njima ne treba duze od 15 minuta da obave veliku vecinu posla...

Svako naselje u Sarajevu ima svoje prednosti i nedostatke... nema idealnog naselja... samo neko od tih naselja ima bolje ili losije prednosti odnosno nedostatke...
jazzer

#2994 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

kockica_kockica wrote:Ja ne furam nista... Ja sam rodjena u Centru i dugo vremena zivjela u Ferhadiji...
Sarajlije ne zive samo u tih tvojih 15 minuta... Nisu sve Sarajlije snobovi koji ne vide dalje od svojih 15 minuta hoda .... Dobrinja je dio Opcine Novi grad vjerovao ili ne i za razliku od centra ima besplatan parking, skole ispred zgrade, stanove bez zohara, igralista za djecu, postu, banke, trzni centar pa ni njima ne treba duze od 15 minuta da obave veliku vecinu posla...

Svako naselje u Sarajevu ima svoje prednosti i nedostatke... nema idealnog naselja... samo neko od tih naselja ima bolje ili losije prednosti odnosno nedostatke...
Kome objasnjavas, cemu? Mani se corava posla, stedi zivce za pametnije stvari.
kockica_kockica

#2995 Re: Cijene stanova All about

jazzer wrote:
kockica_kockica wrote:Ja ne furam nista... Ja sam rodjena u Centru i dugo vremena zivjela u Ferhadiji...

Kome objasnjavas, cemu? Mani se corava posla, stedi zivce za pametnije stvari.
Imas pravo :thumbup: bezze se nerviram :D
Jay Gatsby

#2996 Re: Cijene stanova All about

Post by Jay Gatsby »

filter74 wrote:

Malo je to u praksi redefinirano. Američka ambasada ili Importanne su u Novom Sarajevu (predgrađu, kako ti kažeš), a recimo naselje Šip je u Centru dok su kuće na Grdonju u Starom Gradu.
filter74

#2997 Re: Cijene stanova All about

Post by filter74 »

Ja ne furam nista... Ja sam rodjena u Centru i dugo vremena zivjela u Ferhadiji...
Imati nov stan u centru ili novu kuću u Starom Gradu je privilegija koju nema i ne može imati svako. Nije to snobizam, nego jedan vrlo realan pokazatelj nečijeg uspjeha ili neuspjeha u životu. Statusni simbol za građane. Kao auto za papke.
Sarajevo je u trenutku izgradnje Dobrinje imalo 500 godina historije i to velike i značajne, kad je početkom 80tih izgrađeno olimpijsko selo tj. Mojmilo i Dobrinja.
Dobrinja je toliko izolirana da mora imati sve svoje kao mali gradić, što ide u prilog mojoj tezi da se radi o prigradskom naselju silom prilika pridruženom Novom Gradu.
U čemu je problem ?
Malo je to u praksi redefinirano. Američka ambasada ili Importanne su u Novom Sarajevu (predgrađu, kako ti kažeš), a recimo naselje Šip je u Centru dok su kuće na Grdonju u Starom Gradu.
Američka ambasada i Importanne su na Marindvoru praktično, s tim da administrativno pripadaju Novom Sarajevu. Nije to isto kao Hrasno ili Bosmal, ni blizu ...

Ni Šip ni Grdonj nisu u centru Grada, i samo administrativno pripadaju općini Centar (nisu u 15 minuta hoda od glavne transferzale). To sam ja i rekao.
kockica_kockica

#2998 Re: Cijene stanova All about

filter74 wrote:
Imati stan u centru ili kuću u Starom Gradu je privilegija koju nema i ne može imati svako. Nije to snobizam, nego jedan vrlo realan pokazatelj nečijeg uspjeha ili neuspjeha u životu. Statusni simbol za građane. Kao auto za papke.
Sarajevo je u trenutku izgradnje Dobrinje imalo 500 godina historije i to velike i značajne, kad je početkom 80tih izgrađeno olimpijsko selo tj. Mojmilo i Dobrinja.
Dobrinja je toliko izolirana da mora imati sve svoje kao mali gradić, što ide u prilog mojoj tezi da se radi o prigradskom naselju silom prilika pridruženom Novom Gradu.
U čemu je problem ?
Problem je jedino u tebi i tvojoj uskogrudnosti.
I sad bi napisala svasta na ovu konstataciju o "statusnom simbolu" ali cu se suzdrzati :oops: ne radi tebe vec radi sebe. Nemam ja zivaca za vas novokomponovane gradjane koji su uspjeli kupiti stan u samom centru. :run:
vryzas

#2999 Re: Cijene stanova All about

Post by vryzas »

Eki statusni simbol :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Fakat sve sami Đet set u centru :lol: :lol: :lol: :lol:
JThomas

#3000 Re: Cijene stanova All about

Post by JThomas »

ispade sarajevo manje od zenice :lol:
Post Reply