takodjer jos nekih stotinjak stranica ostalo(:Loby wrote:100 godina samoce - Gabriel Garcia Marquet
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Vanity
#2976 Re: Šta trenutno čitate?
- derion
#2977 Re: Šta trenutno čitate?
Trenutno čitam A Short History of Nearly Everything (bosanski: Kratka historija gotovo svega). Odlična knjiga u kojoj možemo na jednostavnom, pa i humorističnom, jeziku shvatiti kako je nastao svemir, kako smo izračunali težinu naše planete (i drugih), šta su crne rupe i mnoštvo drugih informacija iz svijeta divne nam nauke. Toplo je preporučujem svakome ko se imalo interesuje za nauku i znanje, jer ona pruža mogućnost usvajanja nepristupačnih informacija na jednostavan i shvatljiv način.

Više o knjizi (engl.): http://en.wikipedia.org/wiki/A_Short_Hi ... Everything
Pored nje, čitam Imamovićevu Historiju Bošnjaka i Cvijeće zla od Baudelairea.

Više o knjizi (engl.): http://en.wikipedia.org/wiki/A_Short_Hi ... Everything
Pored nje, čitam Imamovićevu Historiju Bošnjaka i Cvijeće zla od Baudelairea.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2978 Re: Šta trenutno čitate?
kako se s imenima snalaziteVanity wrote:takodjer jos nekih stotinjak stranica ostalo(:Loby wrote:100 godina samoce - Gabriel Garcia Marquet
- derion
#2979 Re: Šta trenutno čitate?
Vrlo slabo.komi wrote:kako se s imenima snalaziteVanity wrote:takodjer jos nekih stotinjak stranica ostalo(:Loby wrote:100 godina samoce - Gabriel Garcia Marquet
- statix
#2980 Re: Šta trenutno čitate?
Odlicna knjiga, prepustis se i uzivas. Inace meni su uvijek bili misticni narodi juzne amerike i knjiga ulazi duboko u njihov mentalitet i nacin zivota.Loby wrote:100 godina samoce - Gabriel Garcia Marquet
@derion
Imal kakav link za download, nista nisam nasao
Ova takodjer nije losa, dosta jednostavno objasnjava kvantnu fiziku, teoriju struna i haosa, te druge moderne terije koje se u knjizi nastoje ujediniti sa duhovnoscu i svjescu. Ja nisam dobar sa matematikom pa mi neke formule ne pomazu u razumijevanju fizike, ali ovdje se sve fino opisuje.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=72706
- Soul_Sista
#2981 Re: Šta trenutno čitate?
komi wrote:kako se s imenima snalaziteVanity wrote:takodjer jos nekih stotinjak stranica ostalo(:Loby wrote:100 godina samoce - Gabriel Garcia Marquet
-
callmethebreeeze
#2982 Re: Šta trenutno čitate?
meni je odlicna bila. iako se slazem da je bas puno imena bilo. svaka knjiga koja sadrzi vise od deset imena bi morala imati apendiks "ko je ko u romanu".Soul_Sista wrote:
zbog imena je nisam imala zivaca ni zavrsiti...
-
teletrader
#2983 Re: Šta trenutno čitate?

Vrlo interesantan i originalan putopis...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#2984 Re: Šta trenutno čitate?

momentalno na 143 stranici od 192.
- Soul_Sista
#2985 Re: Šta trenutno čitate?
Dostojevski se toga dosjetio kad je dodao apendiks sa imenima u "Braca Karamzovi" ali sad sto i tu nisam do kraja zavrsila nije do njegacallmethebreeeze wrote:meni je odlicna bila. iako se slazem da je bas puno imena bilo. svaka knjiga koja sadrzi vise od deset imena bi morala imati apendiks "ko je ko u romanu".Soul_Sista wrote:
zbog imena je nisam imala zivaca ni zavrsiti...
pokusat cu cim zavrsim Harukia
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2986 Re: Šta trenutno čitate?
meni je sljedeća knjiga za čitanje konačno Braća Karagmazovi pa onda Posljednji Smrbin
pripremam se za Karagmazove do tada čitam kratke priče iz Nekronomikona i iz Siriusa
pripremanje će trajati oko 2 mjeseca
pripremam se za Karagmazove do tada čitam kratke priče iz Nekronomikona i iz Siriusa
pripremanje će trajati oko 2 mjeseca
- scientist
#2987 Re: Šta trenutno čitate?
trenutno Don Kihota,Servantes...mnogi tj.svi moji vrsnjaci misle da je totalno bezveze s cim se ne mogu sloziti...meni je maximalno zanimljiv

- PeggySue
#2988 Re: Šta trenutno čitate?
Upravo tako. Inače, literaturu magijskog realizma smatram veoma zanimljivom.statix wrote:Odlicna knjiga, prepustis se i uzivas. Inace meni su uvijek bili misticni narodi juzne amerike i knjiga ulazi duboko u njihov mentalitet i nacin zivota.Loby wrote:100 godina samoce - Gabriel Garcia Marquet
A trenutno, u pauzi iščitavanja nepregledne gomile literature o konceptualnoj umjetnosti
Lično ga smatram jednim od boljih autora američke postmoderne.
-
elSaik
#2989 Re: Šta trenutno čitate?
Branislav Nušić - Gospođa ministarka
S tim što u ovoj knjizi ima i njegove humorističe proze, poezije, pisama i komedija Pokojnik.

S tim što u ovoj knjizi ima i njegove humorističe proze, poezije, pisama i komedija Pokojnik.
- black
#2990 Re: Šta trenutno čitate?
probaj..statix wrote: Ova takodjer nije losa, dosta jednostavno objasnjava kvantnu fiziku, teoriju struna i haosa, te druge moderne terije koje se u knjizi nastoje ujediniti sa duhovnoscu i svjescu. Ja nisam dobar sa matematikom pa mi neke formule ne pomazu u razumijevanju fizike, ali ovdje se sve fino opisuje.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=72706

- Vanity
#2991 Re: Šta trenutno čitate?
pa eto ide nekako :d inace knjiga mi se bas svidja, elementi fantasticnog i onda neki aspekti psihologije bas kao sto volimkomi wrote:kako se s imenima snalaziteVanity wrote:takodjer jos nekih stotinjak stranica ostalo(:Loby wrote:100 godina samoce - Gabriel Garcia Marquet
- tesla
- JThomas
#2994 Re: Šta trenutno čitate?
hazarski rečnik je meni mnogo, mnogo bolja knjiga od sto godina samoće.
evo rek'o sam, sad me razapnite
- statix
#2995 Re: Šta trenutno čitate?
@black
Hvala, sutra odoh traziti "Kratka istorija gotovo svega", pa usput pogleda i tu. U Buybook zvao i nemaju, Sahinpasic u katalogu na sajtu nema, ali vidio sam je na popisu literatura u Mladinskoj knjizi pa cu pogledati. Zna li ko gdje dodje Mladinska knjiga, DZ. Bjedica 197, poprilicno je velika ulica pa da ne lutam...
Hvala, sutra odoh traziti "Kratka istorija gotovo svega", pa usput pogleda i tu. U Buybook zvao i nemaju, Sahinpasic u katalogu na sajtu nema, ali vidio sam je na popisu literatura u Mladinskoj knjizi pa cu pogledati. Zna li ko gdje dodje Mladinska knjiga, DZ. Bjedica 197, poprilicno je velika ulica pa da ne lutam...
-
suza81
- derion
#2997 Re: Šta trenutno čitate?
I ja sam baš nedavno pročitao njegovu knjigu Čovjek u mraku, i baš mi se svidio. Skroz je pri zemlji i direktan.PeggySue wrote: Lično ga [Paul Austera] smatram jednim od boljih autora američke postmoderne.
To je nešto što mi u velikoj mjeri nedostaje u nekim Márquezovim djelima. Previše se bavi cepelinarenjem, lebdenjem.
-
Ahmet Sabo
#2998 Re: Šta trenutno čitate?
@NeyDan
vremeplovcevu zenu mozes kupiti u buybooku, lagunino idanje:)
vremeplovcevu zenu mozes kupiti u buybooku, lagunino idanje:)
- gonič zmajeva
#2999 Re: Šta trenutno čitate?
ne ne nemoj biti mazohistaJThomas wrote:hazarski rečnik je meni mnogo, mnogo bolja knjiga od sto godina samoće.
samo ti čitaj i uživaj koga ima biti briga šta se tebi sviđa
stavit ču te pod moje krilo pa čemo biti kao one muslimanske mačke koje nije briga šta če ukloniti sa mape.
skidat čemo sistemove satelite sa neba nitko nas neče zaustaviti jer mi smo digitalni.
analogne gnjide če se zamisliti kad supersonično uletimo i uzmemo svoje.
- 2407
#3000 Re: Šta trenutno čitate?
Roman Ljudi knjige inspirisan je istinitom pricom o Sarajevskoj hagadi.
Tokom Drugog svjetskog rata knjigu u Bosni od nacista spasava jedan musliman rizikujuci svoj zivot; u 19. stoljecu dio je spletkarenja hedonistickih Beclija; od lomaca inkvizicije spasava je jedan katolicki svecenik; ove ali i druge price cine tajnu historiju neprocjenjive Sarajevske hagade - srednjovjekovnog jevrejskog molitvenika spasenog iz ruina ratom razorenog grada.
Knjiga se 1996. nalazi u spretnim rukama Hanne Health koja se bavi konzervacijom rijetkih knjiga. Premda je zanima i sadrzaj, njena masta biva zaokupljena skrivenom historijom knjige. Sicusni tragovi - krilo leptira, kristali soli, bijela dlaka, mrlje od vina koje je pronasla na stranicama i u povezu, za Hannu su kljuc koji otvara vrata tajni ove knjige.