Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vivace

#2976 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ovo moje malo cudoviste je malo utanjilo,mislim na nikotin.borba izmedju nas dvoje ce potrajati, i ja moram uvek biti spremna na napad cudovista. dakle nikotin je bolestan,donosi bolest.koliko se on utajio da mi sad cela glava trne...i nemam koncentaraciju.napada,djubre jedno.
hAZNADAR

#2977 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by hAZNADAR »

Evo ti dobar prijedlog kako otjerati misli o cigari.

drugi_profil

#2978 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

hAZNADAR wrote:
drugi_profil wrote:@hAZNADAR
Ne bih da se prepirem. Rekao sam svoje, ti svoje i to je to.
Naravno, reko si da pisem bullshit, ali se ne prepiremo. Napisao sam roman u proslom postu i to je to.
Da, jesam, jer i dalje radis isto. Ne motivises ljude da ostave cigare nego im nudis izgovore. Procitaj sta pises, ali ocima nekog ko se bori sa odlukom. Kojeg stalno gricka crv, koji jos nije stekao nepusacke navike i kome je sve to tesko i nizvodivo.
Ti mu kazes: ma ok je zapaliti ponekad.

WTF?

Ok je to sto ti pises za neku drugu temu i nemam nista protiv toga sta ces raditi sa sobom, ali nisi podrska.
vivace

#2979 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

jeste, nama bivsim pusacima treba se obracati ostro... :D

meni odgovara da ne razmisljam o pusenju havane, jer znam da cu to posle i propusiti. ni o kakvim cigarama ne vredi razmisljati
TetkaSara
Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.

#2980 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by TetkaSara »

Opet na pocetku nakon sto sam popusila cigare.Zalim sto sam bila zapalila al' nedam se ja tako lako.Ipak mi je cilj da se okanim ovog otrova.Zato se nadam da cu istrajati u svojoj zelji da ostavim cigare i da zivim zdravo.
vivace

#2981 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

NinaSara wrote:Opet na pocetku nakon sto sam popusila cigare.Zalim sto sam bila zapalila al' nedam se ja tako lako.Ipak mi je cilj da se okanim ovog otrova.Zato se nadam da cu istrajati u svojoj zelji da ostavim cigare i da zivim zdravo.
to ja kazem samoj sebi...izgubljena bitka ali nije rat. nemoj vise pusiti. :dance: :D samo hrabro napred i ne osvrci se.odmah nam se obrati javi li ti se ponovo kriza ,a bice ih ,samo hrabro.. :)

ja sam tako imala krizu posle 3 godine nepusenje i propusim. prevarila me je ono samo jedna nece mi skoditi,pa je usledaila jos samo jedna da popravi onu prvu i posle je sve bilo po starom. kad te uhvati kriza to uzmi casu vode.ili otvori prozor pa disi duboko . nemoj menjati odlukku da si odluucila da ne pusis vise.

sve najbolje ti zelim :thumbup:
vivace

#2982 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

uf,al me zeza kriza. pocela sam da opet citat . inace to je knjiga o ostavljanju cigarete na lak nacin.
graue_maus

#2983 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by graue_maus »

vivace wrote:uf,al me zeza kriza. pocela sam da opet citat . inace to je knjiga o ostavljanju cigarete na lak nacin.
:lol: :lol: zar ima knjiga i ostavljanju na tezak nacin ..........
vivace

#2984 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

graue_maus wrote:
vivace wrote:uf,al me zeza kriza. pocela sam da opet citat . inace to je knjiga o ostavljanju cigarete na lak nacin.
:lol: :lol: zar ima knjiga i ostavljanju na tezak nacin ..........

pa ima..ispadne tezak :D
vivace

#2985 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

jos su u tom programu ostavljanja cigareta za 5 dana, rekli i ovqako .zamislite da u sat polako sipate pesak ...eto taj obicni pesak u kotace sitne ...i doci ce dan kad ce se sat zaglaviti,....zamislite tu vezbu. eto mi to radimo svom organizmu vremenom.
vivace

#2986 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

hAZNADAR wrote:
drugi_profil wrote: Posto postoji neki promil sanse da ti se ovo ostvari jer znam jednog covjeka koji ima celicnu volju i pusi samo kad je u BiH, necu reci da je ovo sve sto si napisao bullshit.
Ali u stvari to jeste.
Ti nisi zaista prestao pusiti. Ti pricas o tim cigarama kao o nekom ceifu koji iscekujes, i kojem se radujes i nakon kojeg se vrijedi patiti. Kazem postoji neki promil sanse da ces uspjeti, mada ces bit vrlo rijedak slucaj.

Zasto je ta jedna cigara reset? zato sto dozvolis presedan. Fizioloska ovisnost nije problem. Stisni zube i ona prodje za par dana. Problem je psihicka i ti tom jednom cigarom potvrdjujes da je ok zapaliti tu i tamo.
Hajd eonda odredi koji su to momenti kad se pusi, a kad ne? To je preispitivanje svoje odluke, a to je onaj narkoman u tebi koji trezi i najmanji prolaz da provede svoje.
Tebi sretno, ali tvoji savjeti i razmisljanje, nisu nikakva podrska za ove pacenike. Fakticki si im rekao da je ok zapaliti tu i tamo. Pa zasto onda ne bas sad tu jednu?
A tvoje bicevanje pacenika i pravljenje drame oko jedne cigare je kao nesto mnogo bolje - taj ti je metod taman ispravan koliko i ova psihoanaliza mene. :-) :lol:

Ja samo tvrdim da nije smak svijeta - bolje je pokusavati ikako i sa usponima i padovima - negoli nikako.
Znam mnogo ljudi koji puse svake prestupne - obicno kada je neka festa - bave se sportom, nemaju nikakvu abztinenciju i mentalno su nepusaci. Kako to objasnjavas? Za par mjeseci cu imati situaciju koju sam prethodno opisao i uopce nemam nikakvu radost zbog cigare niti cekam taj moment zbog toga. Radujem se svim drugim stvarima koje cu dozivjeti, uopce mi ta velika kubanska cigara navecer uz viski star 17 god. nije u glavi niti je ceznjivo cekam. Neznam hoce li mi se uopce traziti tada u tom momentu, hoce li mi se gaditi,.. radi se o jednom kliseu, ritualu,.. kojeg smo vise puta probali i taj ritual rade i oni koji nikada nisu pusili cigarete niti bili na bilo koji nacin pusaci.

Zato ja sumnjam u teoriju pecanja i ponovnog vracanja na staro samo zbog jedne cigare. To je moguce samo kod onih koji su mentalno pusaci - pa su ponovo u svom elementu. Znam neke koji ne puse vise od 10 god. a i dalje pate za cigarom. Za njih je i zadimljena prostorija opasna a kamoli cigara - i takvi se mogu navuci na ponovno pusenje samo od jednog dima a kamoli cigare.

A znam mnoge koji su skoro prestali pusiti i uopce nemaju niti zelju niti patnju - par njih je zapalilo iz fore i zahebancije za Novu Godinu i niti su se upecali, niti patili poslije,.. - nastavili su biti nepusaci kao i prije.

Sve je mentalno u glavi - jesi li jaci od toga ili nisi.

Kao sa alkoholom - neko moze popiti par casica ponekad, ima mjeru i zna se ponasati i nema uopce zelju i abstinenciju za alkoholom u svakodnevici. A neki drugi se lijece od alkohola i ne smiju ga ni pomirisati - inace se odcepise i odose u p.m. Ja sam probao pusiti djoint vise puta i probao i kokain nekada davno - niti sam se navukao niti patim za time. Ne kazem da je bezopasno i da to treba probati - ali cinjenica je da odredjeni tipovi ljudi lako se navuku i postanu ovisnici - drugi vec ne.

Razlika je znaci samo u glavi - pa ovi sto u ovom slucaju zapale cigaru poslije mjesec dana nepusanja - trebaju znaci prici problemu na drugi nacin i poraditi mentalno na tome.

Ja sam uspio postati mentalno nepusac - za relativno kratko vrijeme - samo zato sto sam imao nevjerovatno mnogo situacija u zadnja dva mjeseca i momenata koji su se ubili za cigare. Tu sam se prekalio i sad znam u cemu je sav fol. Onaj mali nikotinski djavo koji trazi svoj fiks u videu Alena Carra istina tesko umire - ali se istina ne stvori tek tako lako od samo jedne.

Najvaznije je napraviti odluku u glavi da nesto zelis ostvariti - kao u ovom slucaju prestati pusiti i zato smo se ovdje skupili na ovoj temi. Neko uspije lako, neko tesko, neko iz prve, neko iz desetog puta,.. - ljudi smo. Napraviti odluku i izgurati prvih 10 dana je po meni ogroman korak - i vise od pola posla. Zato respekt i bolje podsjetiti na to sve kako kazes "pacenike" iako mrzim takav izraz, ohrabriti ih i pohvaliti - negoli bicevati i padati u komu i dramu zbog jedne ili par. To kada se desi - samo znaci da treba uraditi nesto drugacije i prici problemu na drugi nacin.[/quot]

hAZNADAr,gresis u svom nepusenju. evo nasla sam te na 125 strani u knjizi carrovoj allena carra.ti spqadas u pusace,dakle ta cigara sto ces popusiti sa prijateljima je
znak da si pusac
Joker88

#2987 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Joker88 »

pet dana, jucer sam cijeli dan bila na kafama i nisam zapalila :D
graue_maus

#2988 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by graue_maus »

treba mi link od filma o prestanku pusenja , nemogu ga vise naci na yt ........
vivace

#2989 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

meni je danas 10. sa krizama.imam vrtoglavice,a i imam svadju oko sebe i bas stresove...gadno prijatelju moj.i meni bi trebao onaj link sa allenom carrom u videu.
Joker88

#2990 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Joker88 »

samo hrabro!
Lounge Act

#2991 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:31, edited 1 time in total.
Pasiflora

#2992 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

Zna li neko - da li dolazi do bilo kakvih poboljsanja kada su u pitanju krvne zile (ovo sto je @Lounge ACT zakacio/la) i prestanak pusenja?
bizet

#2993 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

naravno da dolazi Pasiflora
nas organizam je skrojen da sam sebe obnavlja u odredjenom vremenskom periodu....ipak ako dugo konzumiramo bilo sta sto nam nanosi stetu, u ovom slzcaju cigarete, sami sebi smanjujemo sanse za oporavak, nekad do te mjere da je nemoguc
to je jedan od glavnih razloga cime pusaci sebe zavaravaju....prestacu pusiti u 40-tim pa mi nece nista biti,ili 50-tim i sl....nadaju se potpunom oporavku i da ce proci bez posljedica....a sve to zavisi od organizma do organizma, te koliko i kakvog pzsackog staza si ostavio iza sebe

ipak uz pravilnu ishranu, lagano uvodjenje tjelovjezbe i trebalo bi da se prodje bez vecih posljedica ako se prestalo pusiti na vakat :)

mislim da se pluca u kompletu regenerisu do 35- te, pa vi mladji pusaci bi mogli prestati pusiti u 33-ojili 34- toj kako bi ostavili dovoljno vremena plucima da se ociste i stignu obnoviti....ne zaboravite da udisemo svakodnevno razne gluposti sto na ulici, sto na poslz, kuci ili kaficu kao pasivni pusaci...to sve usporava oporavak i bez vase zapalhene cigare
drugi_profil

#2994 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Pasiflora wrote:Zna li neko - da li dolazi do bilo kakvih poboljsanja kada su u pitanju krvne zile (ovo sto je @Lounge ACT zakacio/la) i prestanak pusenja?
Pa gledajuci ovaj plakat, nakon 15 godina rizik od korornarnih bolesti je jednak kao nepusacima, sto ce reci da se za taj period krvni sudovi oporave od pusenja. E kao sto znas tu ima jos puno faktora, kalcifikacija, holesterol, itd. Najvise je bitna prehrana za stanje krvožilnog sistema.
Pasiflora

#2995 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

bizet wrote:naravno da dolazi Pasiflora... mislim da se pluca u kompletu regenerisu do 35- te, pa vi mladji pusaci bi mogli prestati pusiti u 33-ojili 34- toj kako bi ostavili dovoljno vremena plucima da se ociste i stignu obnoviti....ne zaboravite da udisemo svakodnevno razne gluposti sto na ulici, sto na poslz, kuci ili kaficu kao pasivni pusaci...to sve usporava oporavak i bez vase zapalhene cigare
Imas :kiss: zbog boldiranog. Na zalost, ja sam ipak malo starija kategorija :D
drugi_profil wrote:Pa gledajuci ovaj plakat, nakon 15 godina rizik od korornarnih bolesti je jednak kao nepusacima, sto ce reci da se za taj period krvni sudovi oporave od pusenja.
Dugo, majku mu, duuugo :D

Anyway, hvala obojici za odgovor :)
vivace

#2996 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

11 dan,mutno u glavi ali je zelja mnogo manja.opet sam procitala knjigu.stvarno nisam furala srecnog pusaca,nago onog drugog i to su lo vesti. ja sam srecni nepucas.
drugi_profil

#2997 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Pasiflora wrote: Dugo, majku mu, duuugo :D
Pa makar je opravak poceo.
drugi_profil

#2998 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

vivace wrote:11 dan,mutno u glavi ali je zelja mnogo manja.opet sam procitala knjigu.stvarno nisam furala srecnog pusaca,nago onog drugog i to su lo vesti. ja sam srecni nepucas.
Vivace, dosad najbolji pokusaj. Nemoj da unistis ovih 11 dana. Hebes cigare, vidis da su ti unistile zdravlje. Ne mozes biti sretna s njom. Nikad vise. Sve da i opet zapalis, svaka naredna koju zadimis bice ti uz griznju savjesti, i kajaces se sto nisi prestala u ovom pokusaju.
Pocela si i ti sa oporavkom, nastavi sad.
vivace

#2999 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

da covece

ja osecam vec sada kalko mi se pluca sire,disem i to duboko. pre nisam tako duboko disala.neverovatno.
drugi_profil

#3000 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

vivace wrote:da covece

ja osecam vec sada kalko mi se pluca sire,disem i to duboko. pre nisam tako duboko disala.neverovatno.

;-)
Ne bi vjerovala da ti neko to kaze prije?
Prvi benefit koji sam osjetio je bio povecan kapacitet. Onda i prestanak kaslja. Pa bolji san. Onda sa time sve ostalo pocinje. Razmislite.
Post Reply