Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
idealnaM

#2976 Re: Ramazan, opet ;)

Post by idealnaM »

Fitr Bajram Mubarek Olsun...svima odreda :D ..malo kasnim....ali eto...amin na vaše dove,da dočekate i slijedeći insaAllah u dobrom zdravlju i raspoloženju.
Svaki hajr... :mrgreen:

Image
Zoya

#2977 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Zoya »

arzuhal wrote:Elhamdulillahi Rabbil-'alemin
we-salatu wes-selamu 'ala sejjidina we nebijjina Muhammed
we 'ala alihi we ashabihi edžmei'n!

Bajram se nemre praznovat jer pun je k'o šip hajrata svakakvih, pa mubarećleišem ovaj ramazanski bajram svim vjernicima, a maksuz, na ovom mjestu, sljedećim osobama (in ordine alfabetico :D ):

@Ahmmedu
@aviceni
@BHF_Manijaku
@begu_babiću
@Butcheru
@dr.gogetu
@Emani
@giordaniji
@hadžin'ci
@Idealnoj_m
@istočnjaku
@Kwaheriji
@Latini
@malom_ninji
@paloj sa marsa
@papetu
@prpi
@ružmarin-i
@sahanu
@Sicily
@suspect_zero
@zvjezdici_7
@Zoyi

Allah vam dao ono što najbolje za vas i hvala vam mnogo na prelijepom ramazanskom druženju :kiss:
Allah razi olsun! @Arza, bilo vas je zadovoljstvo citati i druziti se sa vama svima. Nekako odmorila bih dusu ovdje onda, i jos uvijek je odmaram kad vidim onu drugu temu :)
Ahmmed

#2978 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

Sad će nama Ramazan, ako Bog da, samo što nije :)
theTruePath

#2979 Re: Ramazan......

Post by theTruePath »

Priblizuje nam se ramazan,,,spremate li se za taj divni mjesec? :)
Kwaheri

#2980 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kwaheri »

:) :) :)

samo sto nije ... ;)

Odbrojava li iko? :)
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#2981 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

Odbrojavamo,odbrojavamo svi,s nestrpljenjem.....jajedva cekam taj divni mjesec :razz:
Molim Allaha s.w.t da ga docekamo u zdravlju,ispostimo u hajru i dobijemo nagradu inshaAllah...
theTruePath

#2982 Re: Ramazan, opet ;)

Post by theTruePath »

Molim Allaha s.w.t da ga docekamo u zdravlju,ispostimo u hajru i dobijemo nagradu inshaAllah...
amin
velikibrnjo

#2983 Re: Ramazan, opet ;)

Post by velikibrnjo »

“Kada se pojavi mlađak i najavi dolazak ramazana, obraduje se Arš i Kursijj, meleki i ono što je ispod njih, govoreći: “Blago li se ummetu Muhammedovom, s.a.v.s, zbog onog što im je dato. Za njih mole oprost Sunce, Mjesec, zvijezde, ptice u zraku, ribe u vodi i sve što je živo na zemlji, danju i noću, osim šejtana prokletnika. Tako, kada muslimani uz ramazan ujutro osvanu, ne bude ostavljen nijedan a da mu ne bude oprošteno. Uzvišeni Allah rekne melekima: “darujte vaše namaze i zikr u ramazanu ummetu Muhamedovom, s.a.v.s.”

Sehl b. Sa’d, r.a., prenosi da je Poslanik islama, s.a.v.s., rekao: „U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih, izuzev postača, niko drugi neće ući?! Oni će ustati i niko drugi na njih, osim njih, neće ući! Kada oni na njih uđu, vrata će se zatvoriti i na njih niko više neće ući!“
vazi

#2984 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

theTruePath wrote:
amin
amin, pridruzujem se lijepim zeljama :)
El_comadante

#2985 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

još šest (6) dana. nikad dočekat. a drago je čovjeku kada dođe Ramazan čovjek je nekako sredniji zadovoljni.
WipeOut

#2986 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

1.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: Ko posti ramazan vjerujuci i nadajuci se nagradi... bice mu oprosteni grijesi koje je prethodno pocinio!

2.- Ebu Hurejre, r.a, takode, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s: Kada nastupi ramazan, otvore se dzennetska, zatvore dzehennemska vrata, a sejtani se povezu! Tumaceci ovaj hadis Kadi Ijad napominje da se ovdje radi o jednoj vrsti savjesnijeg odnosa vjernika spram svojih djela, pa u tom mjesecu rade vise dobra, sto automatski doprinosi smanjenju zla, a uz smanjenje raznih zahtjeva pohota i strasti, onemogucavaju se pristupi sejatanu i na, taj nacin, oni izgledaju povezani!

3.- Ebu Se'id el-Hudri, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: Allah ce sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu!

4.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: *Allah Uzviseni je rekao: Svako covjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagradujem!

5.- Ebu Hurejre, r.a, takode, od Poslanika, s.a.v.s, prenosi: Post je stit, pa kada neko od vas posti neka ne govori bestidne rijeci i neka se ne dere, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaze: Ja postim!

6.- On, takode, kaze da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Tako mi Onoga u cijoj je ruci Muhammedova dusa, zadah iz usta postaca kod Allaha je bolji od mirisa miska!
WipeOut

#2987 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

6.- On, takode, kaze da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Tako mi Onoga u cijoj je ruci Muhammedova dusa, zadah iz usta postaca kod Allaha je bolji od mirisa miska!

7.- On prenosi od Poslanika, s.a.v.s, i sljedeci hadis: Postac ima dvije radosti: prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarem!

8.- On, takode, prenosi i ovaj hadis: Svaki covjekov posao se visestruko nagraduje. Dobro djelo se nagraduje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzviseni rekao: On je Moj i Ja za njega nagradujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!

9.- Sehl b. Sa'd, r.a, prenosi da je Poslanik islama, s.a.v.s, rekao: U Dzennetu imaju vrata koja se zovu REJJAN. Na njih, izuzev postaca, niko drugi nece uci! Upitace se: Gdje su postaci?! Oni ce ustati i niko drugi na njih, osim njih, nece uci! Kada oni na njih udu, vrata ce se zatvoriti i na njih niko vise nece uci!

10.- Talha b. Ubejdullah, r.a, prenosi da je Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, dosao jedan beduin i, izmedu ostalog, ga upitao: Obavijesti me o onome sto mi je Allah ucinio obaveznim od posta?! On je odgovorio: Mjesec ramazan, osim ako ti jos nesto hoces dobrovoljno!

11.- Huzejfe b. el-Jeman, r.a, prenosi da je cuo Vjerovjesnika, s.a.v.s, kako kaze: Smutnja za covjeka moze biti u njegovoj porodici, imovini i u susjedu, a otklanja je obavljanje namaza, post i dijeljenje zekjata!

12.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi od Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: Zapostite kada vidite mladjak i prestanite postiti kada ga vidite! Ako on bude zastrt oblakom, onda upotpunite sa'ban tridesetim danom!
El_comadante

#2988 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

još 5 dana. meni je to najsretniji mjesec i lijepo se osječam. mnog lijep bude ovo mjesec i bude mi mnogo žao kada se završi.
arzuhal

#2989 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Nevjerovatno je kako mjesec ramazan uvede ljude u neko sasvim novo, drukčije, ''drugo stanje''. Upravo na to valja i paziti. Jer bez obzira kakvi mi bili u ramazanu, koliko mu se otvorili, prava slika nas samih slijedi nakon ramazana. Tek što prođe mubarek ramazan, možemo vidjeti da li je ostavio ikakav trag na srcima i da li nam je bilo kabul što smo činili u njemu. Ramazan, kao deveti mjesec, sažimajući devet mjeseci u jedan, u nama treba da oživi nešto što će se roditi bajramom, inša-Allah :)
WipeOut

#2990 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

13.- Abdullah b. Omer, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s.: Ne postite dan ili dva prije ramazana, izuzev ko vec posti neki post, neka ga onda i dovrsi! Ovdje se misli, kako tvrde islamski ucenjaci, da se ne posti dan-dva prije ramazana i tako docekuje taj mjesec. Time se zeli odvojiti nafila od farz-posta!

14.- Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: Nemojte postiti kada nastupi druga polovina sa'bana! Neki ucenjaci smatraju da je ovo Poslanikova, s.a.v.s, preporuka kako bi vjernik bio jaci i spremnije docekao ramazan!

15.- Abdullah b. Amr b. el-As, r.a, prenosi od Poslanika, s.a.v.s: U postu je suzbijanje strasti moga ummeta!

16.- Abdullah b. Mes'ud, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Ko ima mogucnost za brak, neka se zeni, jer to bolje djeluje na obaranje pogleda i najsigurnije zasticuje polni organ, a onaj koji to nije u mogucnosti, neka posti, jer je post jedna vrsta zastite!

17.- Sevban, r.a, prenosi od Poslanika islama, s.a.v.s, da je rekao: Post mjeseca ramazana odgovara postu deset mjeseci, a post sest dana sevvala, nakon njega, odgovara postu dva mjeseca, pa to predstavlja post citave godine!

18.- Ebu Ejjub, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s, slican hadis: Ko isposti ramazan zatim to poprati sa sest dana sevvala, kao da je citavo vrijeme postio!
KotromanichII

#2991 Re: Ramazan, opet ;)

Post by KotromanichII »

evo da i ja najavim ezanom skori dolazak naseg dragog gosta, ramazan, da allah da da izadjemo cisti iz ramazana

Last edited by KotromanichII on 07/08/2010 21:25, edited 1 time in total.
WipeOut

#2992 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

SubhanAllah,zaista emotivan video...
Kad bi ljudima bile ovakve slike pred ocima kad god cuju ezan,garant bi ih bise i redovnije obavljali molitvu....
LeonardoAC

#2993 Re: Ramazan, opet ;)

Post by LeonardoAC »

Može li neko postaviti ramazansku vaktiju za download - područije Sarajeva.
therrarrius

#2994 Re: Ramazan, opet ;)

Post by therrarrius »

LeonardoAC wrote:Može li neko postaviti ramazansku vaktiju za download - područije Sarajeva.
Image
oko za oko

#2995 Re: Ramazan......

Post by oko za oko »

ramazan dolazi ramazan mirišeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
callmethebreeeze

#2996 Re: Ramazan......

Post by callmethebreeeze »

u zdravlju i rahatluku da prepostite svi koji kanite postiti.
:)
Kraljica_Suza

#2997 Re: Ramazan......

Post by Kraljica_Suza »

Dane brojim....

Ramazan Serif Mubarek Olsun! :)
Image
callmethebreeeze

#2998 Re: Ramazan......

pastirck wrote:
callmethebreeeze wrote:u zdravlju i rahatluku da prepostite svi koji kanite postiti.
Hvala u moje ime, ako budes u BiH obavezno dodji na jedan iftar.
hvala.:D
na zalost nista od bih.
callmethebreeeze

#2999 Re: Ramazan......

ima ovdje svega, samo nema mirisa somuna na carsiji pred iftar.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 09/04/2015 07:40, edited 1 time in total.
Locked