Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Goran_35

Post by Goran_35 »

Prenj wrote:
Goran_35 wrote: Izvini,ali to su "naucne istine"!!

A najtragicnije je da se jos niko od "naucnika" u zemlji i vani nije pobunio niti pisao kakve peticije...
:oops:
Pitanje nasih udzbenika istorija je prvenstveno politicko, a ne naucno pitanje, i to koristiti kao argument za relativiziranje istorije i pravdanje svakojakih ludih alternativa je apsolutno neozbiljno.
Dobro,ali :D ,de mi sada objasni,kakva je to "nauka" ako na nju mogu da uticu aktuelne politicke elite? :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:
Prenj wrote:
seljak_cojek wrote: Sam Semir Osmanagich M.Sc., B.Sc.Ecc., B.Sc. P.Sc.
Sta mu je P.Sc. :?

:lol: :lol: :lol: political sciences
kad smo vec kod politickih i yurnalistike, eno vam EUPM trazi dipl.zurnalistu :D:D:D:D
Vingo

Post by Vingo »

Sad ti prenj trebas reci: nikakva....zato imamo alternativnu nauku.
I opet kazem....hvala Bogu, pa se my name is Sam....nije uhvatio medicine umjesto Visocice....
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Prenj wrote:
seljak_cojek wrote: Sam Semir Osmanagich M.Sc., B.Sc.Ecc., B.Sc. P.Sc.
Sta mu je P.Sc. :?
Tetak ili stric, nisam siguran. ;-)
Prenj

Post by Prenj »

Goran_35 wrote:
Prenj wrote:
Goran_35 wrote: Izvini,ali to su "naucne istine"!!

A najtragicnije je da se jos niko od "naucnika" u zemlji i vani nije pobunio niti pisao kakve peticije...
:oops:
Pitanje nasih udzbenika istorija je prvenstveno politicko, a ne naucno pitanje, i to koristiti kao argument za relativiziranje istorije i pravdanje svakojakih ludih alternativa je apsolutno neozbiljno.
Dobro,ali :D ,de mi sada objasni,kakva je to "nauka" ako na nju mogu da uticu aktuelne politicke elite? :roll:
To vise govori o samom drustvu i politickim elitama, nego o samoj nauci.
Kada su udzbenici bili referenca za bilo sto?
Mada, kako je krenulo, nije daleko dan kada ce i biologije biti razlicite za ucenike razlicite vjeroispovijesti (vidi pod Evolucija vs. Kreacionizam)
Nije valjda da ce to i biologiju napraviti manje tacnom?
Goran_35

Post by Goran_35 »

Vingo wrote:Sad ti prenj trebas reci: nikakva....zato imamo alternativnu nauku.
I opet kazem....hvala Bogu, pa se my name is Sam....nije uhvatio medicine umjesto Visocice....
Pa kad ti mogu soliti pamet o dogadjajima od prije pedesetak godina(primjer-Draze Mihajlovic-"antifasista") zamisli sta mogu pricati o pra-historiji?
Goran_35

Post by Goran_35 »

Prenj wrote:
Goran_35 wrote:
Prenj wrote: Pitanje nasih udzbenika istorija je prvenstveno politicko, a ne naucno pitanje, i to koristiti kao argument za relativiziranje istorije i pravdanje svakojakih ludih alternativa je apsolutno neozbiljno.
To vise govori o samom drustvu i politickim elitama, nego o samoj nauci.
Kada su udzbenici bili referenca za bilo sto?
Evo upravo u slucaju Bosanska "Piramida"...

Nigdje ne pise u knjigama da je to moguce i svi se smiju...
Ja ipak sve prvo saslusam,pa onda dam svoj sud.Jer znam da i profesionalci i grijese i lazu!

Zato pustimo covjeka da proba da dokaze,to sto pokusava! Nije to nikava blamaza,veca je blamaza TRI UDZBENIKA HISTORIJE,ali eto to nikome ne smeta a smeta im ovo,jer je Semir "amater" a ovi sto napisase tri razlicite Historije su "profesionalci" i "veliki" naucni autoriteti ! :oops:

Jesu al oko m..a :D
Prenj

Post by Prenj »

Goran_35 wrote:

Ja ipak sve prvo saslusam,pa onda dam svoj sud.Jer znam da i profesionalci i grijese i lazu!

Zato pustimo covjeka da proba da dokaze,to sto pokusava! Nije to nikava blamaza,veca je blamaza TRI UDZBENIKA HISTORIJE,ali eto to nikome ne smeta a smeta im ovo,jer je Semir "amater" a ovi sto napisase tri razlicite Historije su "profesionalci" i "veliki" naucni autoriteti ! :oops:

Procitao si Semirove knjige?
I sta velis, da li vodimo porijeklo sa Plejada? Ili je pak Orion u pitanju?
Da li za prognozu vremena treba koristiti piramidu ili kasike?
terapija

Post by terapija »

Zato bolje sačekajmo tog egopatskog "strućnjaka" i sarajevske geologe. Oni su koliko se sjecam trebali objaviti svoje rezultate do kraja ove sedmice.
Ako i oni ospore piramidu, onda fakat nemamo sta vise glumiti na Visocici :)
Goran_35

Post by Goran_35 »

Prenj wrote:
Goran_35 wrote:

Procitao si Semirove knjige?
I sta velis, da li vodimo porijeklo sa Plejada? Ili je pak Orion u pitanju?
Da li za prognozu vremena treba koristiti piramidu ili kasike?

Ne nisam procitao..Citao sam neke dijelove.A to sta je on pisao,nema nikakve veze sa dokazima koje nudi o postojanju eventualne "piramide/a".Zbog toga ,bezze je stalno to potencirati jer ne vodi diskusiju u pravilnom smjeru vec je prosiruje do te mjere da se na kraju ode od same tematike...

Glede njegovog pisanja,nemam nista protiv takvih alternativa.Zasto ne?Inace jedna od teorija,pored teorije evolucije,zatim religija je i teorija da je zivot stigao iz svemira (druga planeta/galaksija)
To nista nije smjesno dok 100% ne budemo sigurni. Ja se ne smijem nikome jer ne znam?Ne smijem se ni religioznim,ni ateistima koji samo vjeruju u evoluciju!Nikome!

Kada budem 100% siguran,onda cu se smijati...
Prenj

Post by Prenj »

terapija wrote: Prenj koliko god se trudis, dzaba, uzalud je... Ovdje imamo 2 strane i rovovsku borbu :P Ma koliko dobri argumenti obje strane mozda izgledaju, ni jedna nece popustiti ni stopu dok se ne vide krajnji rezultati. Ili ce se iskopati, ili ne, mi mozemo trubiti koliko hocemo o zastiti arheoloskih nalazista, ali jedino neko sa strane moze zaista da utice na finalan oshod. Antipiramidasi ce bojkotovati komisije pozvane od strane Fondacije, Fondacija ce bojkotovati nezavisne komisije, ali ipak mislim da je to jedini način da se utvrdi finalno stanje i stavi tačka na ovu komediju
Da li ce tacka ikad biti stavljena?
Ili ce se desiti ovakav scenarij?
NY TIMES wrote:The genius of Mr. Osmanagic's discovery may turn out to be that it is difficult to disprove without a large and costly excavation, allowing an enduring and alluring mythology to grow up around the hill.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Molim nekog da mi odgovori na ovo pitanje:
Ako Sem iskopa piramidu za prave, da li to znaci da ce Mladic i Karadzic biti uhvaceni i izvedeni pred sud, hoce li se sve izbjeglice vratiti na svoja ognjista, hoce li se pronaci i identifikovati zrtve iz masovnih grobnica i hoce li BiH uci u EU brzinom svjetlosti?
Ili ce sve ovo i dalje ostati nerijeseno, ali cemo imati piramidu :roll:....
Hvala unaprijed na civilizovanom odgovoru.
Prenj

Post by Prenj »

terapija wrote:Zato bolje sačekajmo tog egopatskog "strućnjaka" i sarajevske geologe. Oni su koliko se sjecam trebali objaviti svoje rezultate do kraja ove sedmice.
:shock:
Cekati sarajevske geologe od kojih je jedan i Semirov otac?
Prenj

Post by Prenj »

Lucy01 wrote:Molim nekog da mi odgovori na ovo pitanje:
Ako Sem iskopa piramidu za prave, da li to znaci da ce Mladic i Karadzic biti uhvaceni i izvedeni pred sud, hoce li se sve izbjeglice vratiti na svoja ognjista, hoce li se pronaci i identifikovati zrtve iz masovnih grobnica i hoce li BiH uci u EU brzinom svjetlosti?
Ili ce sve ovo i dalje ostati nerijeseno, ali cemo imati piramidu :roll:....
Hvala unaprijed na civilizovanom odgovoru.
Prije skoro 100 stranica, napisah i ovo ...
Prenj wrote:Teorija o blagostanju koje ce automatski zavladati cim se iskopa najveca, najstarija, najsve-piramida je tek fenomen posebne vrste.
Ako neko hoce da se bavi detaljnijim studijama utjecaja bogatih arheoloskih nalazista na dobrobit lokalnog stanovnistva, preporucujem za 'case study', Napulj i okolinu.
Tesko da jos negdje, u razvijenom dijelu svijeta, da ima vecih arheoloskih cuda i siromasnijeg naroda na jednom mjestu.
rumenko

Post by rumenko »

kralj vas ne yebo...vi jos o piramidama ovde drobite....fakat ste bespposleni :D ...
Vingo

Post by Vingo »

A jel stvarno Semirov tata geolog koji treba da kaze "Ne radi se o piramidi"? :shock:
Piramidos

Post by Piramidos »

rumenko wrote:kralj vas ne yebo...vi jos o piramidama ovde drobite....fakat ste bespposleni :D ...
nismo,
radimo volonterski hahahah
samo se pridruzi izaberi stranu i opali. budi na pilulama iz USA ili misli svojojm glavom
Harrys

Post by Harrys »

sen wrote:
Nazalost ne prodajem/nije ti losa ta ideja/ :oops:
Vidim da imas nit za biznis.Sada mi se jos vise svidas. :D
Eh da je jos koje parce zemlje tamo u Visokom, pa da se kakav dobar biznis pokrene.
Neka nama proroka kao sto si ti.Mozda ces jednog dana biti poznat po svojim prorocanstvima.
Ma ne da imam nit,vec mi je u krvi. :lol: :lol:
Samo se bojim da "ne pijes krv".
Kakav je danas biznis. :D
Goran_35

Post by Goran_35 »

dexcox

Post by dexcox »

http://www.archaeology.org/online/featu ... index.html

tuzno ljudi kako se samo brukamo[/code]
wels

Post by wels »

dexcox wrote:http://www.archaeology.org/online/featu ... index.html

tuzno ljudi kako se samo brukamo[/code]

Sta ocekivati kad su revolucionarna otkrica na pomolu?

Da ih u ovoj ranoj fazi arheolozi diljem svijeta prihvate objerucke?

Niti je tuzno,nit se brukamo.

Naprotiv,piramida tek i itekako ce postat tema rasprava i polemika u svjetskim arheoloskim krugovima.

Postaje uzbudljivo.
kekec

Post by kekec »

seljak_cojek wrote:Uzgred budi rečeno:
www.visoko.co.ba wrote: Večeras u Visoko stiže jedan od vodećih egipatskih strućnjaka za istraživanje piramida, Ali Abdulah Berekat, geolog u Javnoj egipatskoj ustanovi za rudna bogatstva.Geolog iz Egipta će zajedno sa stručnjacima koji rade na Bosanskoj piramidi Sunca narednih mjesec dana provjeriti do sada nađene dokaze i raditi na izvođenju novih dokaza o postojanju piramide. Inače ovo je jedan od vodećih egipatskih stručnjaka iz oblasti piramida, čovjek koji godinama radi na egipatskim piramidama i čja je riječ i mišljenje jako bitno u izvođenju dokaza, tako da je njegova eventualna potvrda da se radi o piramidama jako bitna u cjelokupnom procesu istraživanja.
:faraon:
Prenj wrote:
terapija wrote:Zato bolje sačekajmo tog egopatskog "strućnjaka" i sarajevske geologe. Oni su koliko se sjecam trebali objaviti svoje rezultate do kraja ove sedmice.
:shock:
Cekati sarajevske geologe od kojih je jedan i Semirov otac?
Dosta toga se moze procitati u posljednjih nekoliko stranica. Sa nekim izjavama se moze sloziti ili ne,
biti za ili protiv, a gore podvuceno mi je nekako cudno. Ne iz razloga da "pucam rafalno" po istom,
nego sto mi to ukazuje na mogucnost manipulacije.

Za egipcanina se kaze da je geolog, ali i vodeci strucnjak za piramide. To su, koliko mi se cini, dvije razlicite profesije. Da bi se postigli rezultati, covjek se mora duboko posvetiti profesiji. Da li je moguce da je doticna osoba takvog kapaciteta, da je strucna i svjetski priznata u obe oblasti. I sto je najvaznije, koliko ta osoba moze poznavati, ne teoretski, nego prakticno, geoloski prostor Dinarida, odnosno srednjebosanskog geoloskog bazena, koje je dosta komplikovano.

Druga stvar je navod da je u ekipi sarajevskih geologa i Semirov otac. Ako je to tacno (ipak se ogradjujem, ali i ne sumnjam mnogo), mislim da je to dobar autogol. Ne samo zbog cinjenice da je on otac osobe koja je za sve ovo "kriva", nego i zbog ranije uradjenih poteza, koji dovode u sumnju njegovu objektivnost.
Image
Prenj

Post by Prenj »

wels wrote: Niti je tuzno,nit se brukamo.

Naprotiv,piramida tek i itekako ce postat tema rasprava i polemika u svjetskim arheoloskim krugovima.

Postaje uzbudljivo.
Samo da ne postane glavna tema u svjetskim psihijatrijskim krugovima :(

Sacuvati ono sto imamo, zar je to tako tesko?
http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... m=&ucat=10&

Sramota: Zanosimo se idejom o promjeni svjetske istorije, a Visoko nema muzej!
15.05.2006. @ 15:31
Adnan Jasho Jasarspahic
Bezobrazno je koliko lešinara se vrti oko "romantičara" Osmanagića i koliko njih odjednom sada misli da zna o istoriji Visokog, Bosne, piramidama... Svi bi odjednom mijenjali svjetsku istoriju iz grada koji nema muzej. Smiješno, presmiješno to zvuči. Visoko nema muzej, ustvari ima, ima zgradu muzeja i u njoj nekoliko zaposlenih koji su na opštinskom budžetu i to je sve. A kada se treba medijski eksponirati svi su tu da nešto pametuju, umjesto da se pobrinu kada nam dođu stranci gdje i kako im šuplju priču zamjeniti konkretnim eksponatima i dokazima bosanske državnosti. Međutim u gradu političkih i svakih drugih apsurda sve je moguće, pa tako i ova glupost priče o civilizacijama starih 12.500 godina ,a nemamo ni muzeja. To mogu samo "kumrovački džaci" koje treba pod hitno poslati u malo bližu istoriju koja se zove penzija!
wels

Post by wels »

Prenj wrote:
wels wrote: Niti je tuzno,nit se brukamo.

Postaje uzbudljivo.
Samo da ne postane glavna tema u svjetskim psihijatrijskim krugovima :(

http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... m=&ucat=10&

Sramota: Zanosimo se idejom o promjeni svjetske istorije, a Visoko nema muzej!
15.05.2006. @ 15:31
Adnan Jasho Jasarspahic
Bezobrazno je koliko lešinara se vrti oko "romantičara" Osmanagića i koliko njih odjednom sada misli da zna o istoriji Visokog, Bosne, piramidama... Svi bi odjednom mijenjali svjetsku istoriju iz grada koji nema muzej. Smiješno, presmiješno to zvuči. Visoko nema muzej, ustvari ima, ima zgradu muzeja i u njoj nekoliko zaposlenih koji su na opštinskom budžetu i to je sve. A kada se treba medijski eksponirati svi su tu da nešto pametuju, umjesto da se pobrinu kada nam dođu stranci gdje i kako im šuplju priču zamjeniti konkretnim eksponatima i dokazima bosanske državnosti. Međutim u gradu političkih i svakih drugih apsurda sve je moguće, pa tako i ova glupost priče o civilizacijama starih 12.500 godina ,a nemamo ni muzeja. To mogu samo "kumrovački džaci" koje treba pod hitno poslati u malo bližu istoriju koja se zove penzija!

Ko kaze da je teshko.Nisu valjda Osmanagic i ekipa sa Visocice vandali.
dexcox

Post by dexcox »

Prenj wrote:
Samo da ne postane glavna tema u svjetskim psihijatrijskim krugovima :(...
vec imaju naziv za semira i ekipu , piramidiot.

"pyramidiocy-

Pyramidiocy is characterized by having an outlandish, farfetched theory about the origin, nature or purpose of the Egyptian pyramids. The theories of pyramidiots are barely supported by slender threads of evidence. They serve little purpose except to stand as bad examples of speculative thought and fanciful imagination."
Locked