Venecuela

dr_Evil

#2976 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

Rejhana wrote: 11/01/2026 13:24
dr_Evil wrote: 11/01/2026 10:59 [
Kamo srece susjed da je svijet tako jednostavno crn i bijel. U osnovi smo ja i ti na istoj strani, ako biram izmedju nekog imperijalizma biram americki. Naravno, uz puno shvatanje da je amoralan, nezakonit, i da nas sve vodi u nestanak(svaka uporedba sa Karadzicem je namjerna), jer kako sam navijao za njega 99-e, tako mi nije bilo ni drago kad je isti dao dozvolu da nas Sloba i Chomsky 3 godine ubijaju i salju u masovne grobnice prije nego se odlucio reagovati - opet ne iz moralnih nego iz svojih imperijalistickih potreba protuteze Bizantu. I nemojte mi fora da su sankcije bile za Jugu, oni se ni pocesali nisu.

Sve sta je na zapadu, na istoku je isto samo bez svilenih rukavica, a treca opcija ne postoji.

Postoji. A zove se čast i dostojanstvo.

Druga stvar je što su ljudi uglavnom mazohisti, i što žive u iluzijama i zabludama i na neki način vole da su poniženi i ponižavani. Čak i uživaju u tome.

Kako jedan izdanak imperijalizma ili imperijalista gleda na prosječnog bosanskog čovjeka, ilustrujem:

Image
Pa dobro drugarice, i nije bas to neki treci put, nego moralna obaveza da zivis casno, i da je bolje grob nego rob.

Takav moralni put nije pracen niti jednim danas zivucim carstvom ili pokretom na nekoj regionalnoj ili globalnoj razini.

Da je drugacije ne bi ja i ti trazili hljeba van nase ulice.
JohnnyS

#2977 Re: Venecuela

Post by JohnnyS »

Na svijetu postoji jedno carstvo, tamo stanuje drugarstvo...

U stvarnosti treba misliti samo na sebe i najbliže oko sebe
DebelinJoe

#2978 Re: Venecuela

Post by DebelinJoe »

dr_Evil

#2979 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 11/01/2026 14:38 Na svijetu postoji jedno carstvo, tamo stanuje drugarstvo...

U stvarnosti treba misliti samo na sebe i najbliže oko sebe
Sinoc na HRT-u Kum 2, scene u Havani kad dolazi Fidel - neprocjenjivo. Ali osnova je ta, da i revolucija je zbog sebe i svojih najblizih. Valjda covjek tako djeluje.
Bodkin

#2980 Re: Venecuela

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 11/01/2026 10:59
JohnnyS wrote: 11/01/2026 10:52
dr_Evil wrote: 11/01/2026 10:44

Susjed, to je zato sto navijas za Real :D da si za Barcu bio bi na strani Venecuele :D

P.S. ibretim se koliko je ovaj nas narod nepismen pa ne poznaje osnovne rijeci sa HRT-a :D
Ma nisam ni za jedne ni za druge nešto previše, jebe mi se. Samo mi ide više na kurac kako se sad svi sablažnjavaju nad američkom imperijalističkom politikom kao da ista nije nelegalno bombardirala i Srbiju 1999. Ja kako sam navijao za imperijaliste onomad, tako sam ostao u istoj ekipi. Ja i Ameri s jedne, a Chomsky, Sloba i ostali s druge strane. Svatko neka bira za sebe, ja sam America fuck yeah

Kamo srece susjed da je svijet tako jednostavno crn i bijel. U osnovi smo ja i ti na istoj strani, ako biram izmedju nekog imperijalizma biram americki. Naravno, uz puno shvatanje da je amoralan, nezakonit, i da nas sve vodi u nestanak(svaka uporedba sa Karadzicem je namjerna), jer kako sam navijao za njega 99-e, tako mi nije bilo ni drago kad je isti dao dozvolu da nas Sloba i Chomsky 3 godine ubijaju i salju u masovne grobnice prije nego se odlucio reagovati - opet ne iz moralnih nego iz svojih imperijalistickih potreba protuteze Bizantu. I nemojte mi fora da su sankcije bile za Jugu, oni se ni pocesali nisu.

Sve sta je na zapadu, na istoku je isto samo bez svilenih rukavica, a treca opcija ne postoji.
Sve dok ne namjeri da uzme tvoj komad zemlje. Generalno je prica iz ugla nekog zapadnjaka jer eto zli rusi kad napadnu, oni ptimaju zemlju. Jer ok je napasti bez uzimanja zemlje po bliskom istoku i juznoj americi

Sve dok ne iskusis na svojoj kozi da ti i taj imperijalizam moze uzeti komad zemlje (recimo grenland). Onda se prica valjda mijenja
dr_Evil

#2981 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

ŠTA NETANYAHU DOBIVA SVRGAVANJEM MADURA Inlakesh: Nakon Abrahamovog sporazuma sa arapskim monarsima, stvaraju “Izakov sporazum” sa latinoameričkim marionetama
https://thebosniatimes.ba/100564/sta-ne ... rionetama/
detroit-mercy

#2982 Re: Venecuela

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 12/01/2026 09:06
dr_Evil wrote: 11/01/2026 10:59
JohnnyS wrote: 11/01/2026 10:52

Ma nisam ni za jedne ni za druge nešto previše, jebe mi se. Samo mi ide više na kurac kako se sad svi sablažnjavaju nad američkom imperijalističkom politikom kao da ista nije nelegalno bombardirala i Srbiju 1999. Ja kako sam navijao za imperijaliste onomad, tako sam ostao u istoj ekipi. Ja i Ameri s jedne, a Chomsky, Sloba i ostali s druge strane. Svatko neka bira za sebe, ja sam America fuck yeah

Sve dok ne namjeri da uzme tvoj komad zemlje. Generalno je prica iz ugla nekog zapadnjaka jer eto zli rusi kad napadnu, oni ptimaju zemlju. Jer ok je napasti bez uzimanja zemlje po bliskom istoku i juznoj americi

Sve dok ne iskusis na svojoj kozi da ti i taj imperijalizam moze uzeti komad zemlje (recimo grenland). Onda se prica valjda mijenja
Gledam nesto, ovim naftasima se bas nesto pretjerano ne ide u Venecuelu :skoljka:
dr_Evil

#2983 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

Zizek uvijek na razini zadatka

https://thebosniatimes.ba/100567/donald ... a-su-gori/

Samo neki dijelovi, a citajte sami sve :)

DONALD VLADIMIROVIČ TRUMPOVA OPERACIJA U VENECUELI Žižek: Odgovor na pitanje „ko je gori, Trump ili Maduro?“ glasi: obojica su gori
Venezuela je sada de facto okupirana, dok ista vlast kao i prije i dalje upravlja zemljom. Trump je 3. januara 2026. izjavio da će SAD Venezuelu „voditi“ na neodređeno vrijeme: „Mi ćemo voditi zemlju sve dok ne bude moguće provesti sigurnu, ispravnu i razboritu tranziciju
Zašto takvo neobično ponašanje? Odgovor je jednostavan: SAD ne zanima demokratija niti interesi narodne volje. Trump govori o neodređenom upravljanju zemljom – što znači upravljati njome dovoljno dugo da se ona u potpunosti kolonizira, kontrolirajući i eksploatirajući njezine prirodne resurse. SAD će biti „vrlo snažno uključen“ u venezuelansku naftnu industriju
Godine 1976. predčavezovska vlada Venezuele preuzela je kontrolu nad naftnom industrijom zemlje, nacionalizirajući stotine privatnih poduzeća i imovine u stranom vlasništvu, uključujući projekte kojima je upravljao američki gigant ExxonMobil. Godine 2007. Hugo Chávez, utemeljitelj venezuelanske socijalističke države, preuzeo je kontrolu nad posljednjim privatno vođenim naftnim operacijama u pojasu Orinoco, gdje se nalaze najveća nalazišta nafte u zemlji. Bijela kuća je u subotu izjavila da je operacija zarobljavanja Madura i njegove supruge te njihovo izbacivanje iz zemlje djelomično opravdana time što je Venezuela „ukrala“ američku naftu. Trump je rekao da će SAD nakon svrgavanja Madura neodređeno „voditi zemlju“ i zaplijeniti ogromne venezuelanske rezerve nafte, regrutirajući američke kompanije da ulože milijarde dolara u devastiranu industriju. Trump je rekao da će američke trupe imati prisutnost u Venezueli „u vezi s naftom“. Šta to znači? Kako neka zemlja može ukrasti vlastitu naftu?

Trump želi da Venezuela SAD-u vrati nacionaliziranu imovinu američkih naftnih kompanija, ali Venezuela je najveći dio nacionalizacije provela još 1976., mnogo prije Chávezove ere, dakle u vrijeme kada se smatrala „normalnom“ zapadnom demokratskom zemljom.
Da bi se zamislila slična opscenost, treba se vratiti dva stoljeća unatrag, u vrijeme kada je Haiti izborio nezavisnost uspješnom pobunom robova – ali cijena koju je za to platio bila je stravična. Nakon dva desetljeća embarga, Francuska, bivši kolonijalni gospodar, uspostavila je trgovinske i diplomatske odnose tek 1825., i to pod uvjetom da Haiti plati 150 miliona franaka kao „odštetu“ za izgubljene robove.
@JohnnyS
Zvuči li sve to poznato? Sjetimo se skandalozne konfrontacije u Ovalnom uredu sa Zelenskim, kada su Trump i Vance zahtijevali od njega da izrazi zahvalnost za američku pomoć Ukrajini i da je „plati“ otvaranjem prirodnih resursa američkim kompanijama.
Da ne bi bilo nesporazuma, nemam ništa protiv hapšenja kriminalnog stranog lidera, ali to hapšenje mora biti utemeljeno na jasnom međunarodnopravnom okviru. U idealnom svijetu, trebali bismo početi s hapšenjem Putina, Netanyahua… i samog Trumpa. Zajedno s Madurom, svi bi trebali dijeliti istu ćeliju u Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu.
Nemam nikakvih iluzija o Madurovom režimu: vjerojatno su barem neke optužbe o sudjelovanju u narkotrgovini tačne, a (što je mnogo važnije) on utjelovljuje potpuni ekonomski i društveni neuspjeh „bolivarske revolucije“, koja je bacila loše svjetlo na suvremenu socijalističku politiku. Ona nije samo potiskivala liberalnu opoziciju; što je još važnije, ugušila je svaku autentičnu ljevičarsku kritiku. Ovdje nema nikakvog „ali“, nikakvog dodatka u stilu „Madurova Venezuela ipak je bila pokušaj socijalističke revolucije“. Prvi zadatak ljevice danas nije da osuđuje Trumpa zbog njegova zločina (koji je bio sasvim očekivan), nego da analizira razloge zbog kojih je „bolivarska revolucija“ tako katastrofalno propala.
@geoxx - evo referense kojoj vjeruje i koja kaze da je lose bilo.

Ipak, u slučaju Trumpa i Madura, u iskušenju sam da parafraziram Goldu Meir: možda ću Trumpu oprostiti čin otmice Madura, ali mu nikada neću oprostiti što me je prisilio da zauzmem stav koji može izgledati kao podrška ili simpatija prema Maduru. Sukob između Trumpove Amerike i Madurove Venezuele naprosto je lažna borba, borba koja zamagljuje svaku autentičnu ljevičarsku perspektivu.
Bodkin

#2984 Re: Venecuela

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: 13/01/2026 14:53 Gledam nesto, ovim naftasima se bas nesto pretjerano ne ide u Venecuelu :skoljka:
Kontam nesto, nece da ulete milijarde i da trump sleti sa vlasti
alijagoro

#2985 Re: Venecuela

Post by alijagoro »

Pa ako americka vlada uleti sa cifrom za investicije,ima i da naftasi ulete
Nebozemlja

#2986 Re: Venecuela

Post by Nebozemlja »

Trenutno jedino Arapi imaju tu lovu i mogućnost da ulete. To će i uraditi kada američki naftaši odustanu.
Hendrix

#2987 Re: Venecuela

Post by Hendrix »

I eto razloga zasto Venecuela nije prije napadnuta od strane USA. Ne isplati se.

Ova budala je skinula Madura radi vlastitog ega i dokazivanja.

Ni meni nije jasno bilo zasto ih nisu davno stavili pod cizmu, tolike zalihe nafte pred vratima im.
swanfilter

#2988 Re: Venecuela

Post by swanfilter »

Hendrix wrote: 13/01/2026 21:42 I eto razloga zasto Venecuela nije prije napadnuta od strane USA. Ne isplati se.

Ova budala je skinula Madura radi vlastitog ega i dokazivanja.

Ni meni nije jasno bilo zasto ih nisu davno stavili pod cizmu, tolike zalihe nafte pred vratima im.
Ta nafta je takva da trenutno nije isplativa. Venecuela je americki zalog za vremena koja dolaze. Istu samo oni i Kinezi mogu preraditi.
Rejhana

#2989 Re: Venecuela

Post by Rejhana »

Demonstracije u Caracasu 13. januara za oslobađanje predsjednika Nicolása Madura i njegove supruge Cilie Flores.

Image
Crvene_brigade

#2990 Re: Venecuela

Post by Crvene_brigade »

Od Madurovih čuvara ostali su samo dugmići. Kubanski se plaćenici vraćaju kući u "kutijama"...

swanfilter

#2991 Re: Venecuela

Post by swanfilter »

detroit-mercy wrote: 13/01/2026 14:53Gledam nesto, ovim naftasima se bas nesto pretjerano ne ide u Venecuelu :skoljka:
Nema se pare u toj nafti trenutno. Dok je preradis, neko drugi vec prodao 3x puta vise.
Post Reply