GASINapisao i izračunao: Boris Šiber
“Revizori su naveli da je PROSJEĆNA PLAĆA u Aluminiju 2013. godine iznosila 3.210 KM, a da je plaća bivšeg direktora Aluminija Ive Bradvice iznosila 20.036 KM. Bivši direktor Mijo Brajković je u dva navrata na ime nagrade primio oko 400.000 KM s računa mostarske firme.
Evo jednostavne matematike – da je prosječna plaća u Aluminiju, firmi koja posluje sa gubicima i duguje milione KM bila na nivou tadašnje prosječne plaće Federacije BiH (815 KM), razlika bi bila 2.395 KM (3.210-815=2.395). Pomnožimo tu razliku sa brojem radnika i dobijemo mjesečnu razliku od 2.155.500 KM (2.395×900=2.155.500). Pomnožimo sa 12 mjeseci i vidimo da su uposleni godišnje (nepravedno) uzimali od svoje firme sebi 25.866.000 KM!!! Pomnožimo to sa zadnjih 15 godina, koliko traju problemi, i cifra je 387.990.000 KM, tj. upravo onoliko koliko duguju i zbog čega se firma gasi.
I sada se pitamo ko je uništio Aluminij?
P.S. Liječnici u u HNŽ-u, nakon 8 godina osnovne škole, 4 godine srednje škole, 6 godina fakultetskog obrazovanja, 4-6 godina specijalizacije, 2-4 godine subspecijalizacije imaju plaću 1.200 KM. Nisam našao podatak koja je prosječna plaća u zdravstvenom sektoru HNŽ-a, ali lako je pretpostaviti”.
Malo je reći da je pametnom dosta. Ili bi trebalo biti.
Aluminij Mostar
Moderator: anex
- Maraschino
#2976 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
-
Nivelacija
#2977 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Politika ce morati GRAS pustiti niz vodu u iduce 2 godine.mali jomu wrote:Edvin21 wrote: Naši ljudi ne kontaju da je poenta firme da bude profitabilna, a ne da bude socijalna služba.
sve tako svugdje treba sjebat.... a i sjebat ce se
Gubitas bez ikakve sanse za oporavak, identicno Aluminiju.
-
mali jomu
#2978 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ne znam, mozda sam lud.... ali meni nije drago kad ovako nesto ispadne, opet ono nekako gledam... mozda glupo ali jebiga nije mi nesto drago, nisam ja tako iskovan da bi mi na ovako nesto bilo drago jebem ti sve...
- Saian
- Haris.ba
-
tyrdh
#2981 Re: Privatizacija Aluminija - finale
Najvise mi je zao te fabrike i pogona jer to sada treba sve nanovo da se napravi sto kosta milions da se pokrene opet...
-
Heller
#2982 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pušteni su Sodaso, Energoinvest, Hidrogradnja, Tehnograd, Incel pa šta, pa i SOKO u Mostaru.Nivelacija wrote:Politika ce morati GRAS pustiti niz vodu u iduce 2 godine.mali jomu wrote:Edvin21 wrote: Naši ljudi ne kontaju da je poenta firme da bude profitabilna, a ne da bude socijalna služba.
sve tako svugdje treba sjebat.... a i sjebat ce se
- Kikibombona
#2983 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nikome normalnom ne moze biti drago.mali jomu wrote:ne znam, mozda sam lud.... ali meni nije drago kad ovako nesto ispadne, opet ono nekako gledam... mozda glupo ali jebiga nije mi nesto drago, nisam ja tako iskovan da bi mi na ovako nesto bilo drago jebem ti sve...
Ovo je udar za cijelu drzavu. I to tezak udar.
Najgore sto cemo radi ovoga osjecati politicke posljedice jer ce hrvatski politicari sada traziti osvetu.
Donji u prici su siromasni Srbi, Hrvati, Bosnjaci i Ostali. Teska buducnost je pred nama.
PS
Zaboravih. Covicu i HDZ-eovci, kosti vam se raspale, sve vam jebem lopovsko.
Last edited by Kikibombona on 10/07/2019 01:25, edited 1 time in total.
- Hajlac
-
invincible1921
#2985 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Koju i kakvu korist je drzava imala od aluminija ?Kikibombona wrote:Nikome normalnom ne moze biti drago.mali jomu wrote:ne znam, mozda sam lud.... ali meni nije drago kad ovako nesto ispadne, opet ono nekako gledam... mozda glupo ali jebiga nije mi nesto drago, nisam ja tako iskovan da bi mi na ovako nesto bilo drago jebem ti sve...
Najgore sto cemo radi ovoga osjecati politicke posljedice jer ce hrvatski politicari sada traziti osvetu.
Donji u prici su siromasni Srbi, Hrvati, Bosnjaci i Ostali. Teska buducnost je pred nama.
PS
-
mali jomu
#2986 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Saian wrote: De se dogovorite![]()
![]()
Tako je kako je i neka je, ali ne navijam, nisam nikad bio nigdje takav navijac... sto kazu ono sto se mora nije tesko, ali jebiga nije mi drago
- Maraschino
#2987 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nije to isto.Nivelacija wrote: Politika ce morati GRAS pustiti niz vodu u iduce 2 godine.
-
zrakomlat
#2988 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Aluminij nije propali gigant. S prijezirom odbacujem isključenje struje.
-
mali jomu
#2989 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Jasta vec Gras nije isto... nije nikad ni bio, niti ce bitiMaraschino wrote:Nije to isto.Nivelacija wrote: Politika ce morati GRAS pustiti niz vodu u iduce 2 godine.
- p206
#2990 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
nije ni meni, ali kad skontas da su uzimali bezobrazno visoke plate za naše uslove i da su živjeli ko šeici i da ih je bolio k...c za firmu do u zadnjih 20 dana.. isto će se desiti i sa drugim firmama koje tako posluju, jer ovo je kapitalizammali jomu wrote:ne znam, mozda sam lud.... ali meni nije drago kad ovako nesto ispadne, opet ono nekako gledam... mozda glupo ali jebiga nije mi nesto drago, nisam ja tako iskovan da bi mi na ovako nesto bilo drago jebem ti sve...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2991 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Večeras je na AJ kontekst o ovome pričamo. Imali su ugovor za 60KM, da KM ali je ugovor raskinjen iz rukovodstva aluminija.Heller wrote:Tu je neka mutljavina opasna, 150 KM MW/h a na berzama je oko 50€daddy-kool wrote:Dug je balast kojeg se treba osloboditi prije nego što "poželjan investitor" može preuzeti vlasništvo.
Ako je EP HZ HB fakturisala onako visoku cijenu struje, realno su u minusu možda pola od onoga.
- Kikibombona
#2992 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Aluminij je treci izvoznik u BiH. Koliko su imali radnika, koliko je ljudi indirektno zivjelo od Aluminija. Koliko je kooperanata imao Aluminij.invincible1921 wrote:Koju i kakvu korist je drzava imala od aluminija ?Kikibombona wrote:Nikome normalnom ne moze biti drago.mali jomu wrote:ne znam, mozda sam lud.... ali meni nije drago kad ovako nesto ispadne, opet ono nekako gledam... mozda glupo ali jebiga nije mi nesto drago, nisam ja tako iskovan da bi mi na ovako nesto bilo drago jebem ti sve...
PS
Svi cemo osjecati posljedice ove propasti. BiH je povezan ekonomski prostor. Ne moze se sranje desiti u Mostaru a da se ne osjeti u Tuzli ili Banjaluci.
...
HDZ je ugasio Aluminij.
...
I najgore od svega je sto sada mozemo ocekivati totalnu blokadu drzave. Ova propast ce imati politicki epilog.
...
Naredne godine ce desetine hiljada mladih Srba, Hrvata i Bosnjaka napustiti BiH. Apokalipsa u najavi. Sve vrijeme polako propadamo, smatram da ce se propast u narednom periodu znacajno ubrzati. A tracka razima ni na vidiku.
Ja sam na srecu odavno otpoceo sa ucenjem njemackog...
- Maraschino
#2993 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Gras sluzi svima a neko ga mora gurati jer kalkulacija troskova govori da oni ne mogu voziti za 1,5-2,0KM.mali jomu wrote:Jasta vec Gras nije isto... nije nikad ni bio, niti ce bitiMaraschino wrote:Nije to isto.Nivelacija wrote: Politika ce morati GRAS pustiti niz vodu u iduce 2 godine.
Oni jednostavno dignu cijenu karata na 5,7,10 Km i vjerovatno ce stati na svoje noge.
-
asker
#2994 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Lijepiti na svaku stranicu!Maraschino wrote:GASINapisao i izračunao: Boris Šiber
“Revizori su naveli da je PROSJEĆNA PLAĆA u Aluminiju 2013. godine iznosila 3.210 KM, a da je plaća bivšeg direktora Aluminija Ive Bradvice iznosila 20.036 KM. Bivši direktor Mijo Brajković je u dva navrata na ime nagrade primio oko 400.000 KM s računa mostarske firme.
Evo jednostavne matematike – da je prosječna plaća u Aluminiju, firmi koja posluje sa gubicima i duguje milione KM bila na nivou tadašnje prosječne plaće Federacije BiH (815 KM), razlika bi bila 2.395 KM (3.210-815=2.395). Pomnožimo tu razliku sa brojem radnika i dobijemo mjesečnu razliku od 2.155.500 KM (2.395×900=2.155.500). Pomnožimo sa 12 mjeseci i vidimo da su uposleni godišnje (nepravedno) uzimali od svoje firme sebi 25.866.000 KM!!! Pomnožimo to sa zadnjih 15 godina, koliko traju problemi, i cifra je 387.990.000 KM, tj. upravo onoliko koliko duguju i zbog čega se firma gasi.
I sada se pitamo ko je uništio Aluminij?
P.S. Liječnici u u HNŽ-u, nakon 8 godina osnovne škole, 4 godine srednje škole, 6 godina fakultetskog obrazovanja, 4-6 godina specijalizacije, 2-4 godine subspecijalizacije imaju plaću 1.200 KM. Nisam našao podatak koja je prosječna plaća u zdravstvenom sektoru HNŽ-a, ali lako je pretpostaviti”.
Malo je reći da je pametnom dosta. Ili bi trebalo biti.
- eltroxin
#2995 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
I mene ovoga strah. Inace je do sada sve ko' po loju islo..vivaldi wrote:e sad boga pitaj kako ce ici sastavljanje vlasti, politicki i ekonomski revansizam, hoce li ovi radnici u blokade puteve...moglo bi biti razne drame u narednom periodu
Ups, cekaj! Mozda ipak nije?
-
invincible1921
#2996 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
@Kikibombona
Mogo je aluminiji imat 100 000 radnika, mogo je bit prvi izvonik u Evropi a ne treci u BiH, ja te opet pitam navedi mi kakve koristi je drazava imala od toga svega?
Da se ne mucis ja cu ti reci...NIKAKVE ! Svi ti "uspjesi" aluminija sluzili su samo za punjenje privatnih dzepova i za finansiranje odnosno ucjene ideje koja je u hagu presudjena kao UZP.
Mogo je aluminiji imat 100 000 radnika, mogo je bit prvi izvonik u Evropi a ne treci u BiH, ja te opet pitam navedi mi kakve koristi je drazava imala od toga svega?
Da se ne mucis ja cu ti reci...NIKAKVE ! Svi ti "uspjesi" aluminija sluzili su samo za punjenje privatnih dzepova i za finansiranje odnosno ucjene ideje koja je u hagu presudjena kao UZP.
-
mali jomu
#2997 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Maraschino wrote:
Gras sluzi svima ...
eto, sam si napisao zasto Gras nema nikakve veze sa Aluminijumom, (sluzi svima...)
-
Heller
#2998 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Istom Gras vozi za 7KM 
-
invincible1921
#2999 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Gras ima samo jedan jeidni problem koji nije nerijesiv. To je ogroman broj viska radnika.mali jomu wrote:Maraschino wrote:
Gras sluzi svima ...
eto, sam si napisao zasto Gras nema nikakve veze sa Aluminijumom, (sluzi svima...)
Sa druge strane ne znam nesto da u grasu radnici deru plate od par hiljada, da direktori uzimaju poklone (sta god to znacilo) od pola miliona.
- Hajlac
#3000 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kukić o Aluminiju: Odgovorna je kriminogena ideologija HDZ-a
Glavnu adresu za odgovornost Aluminija Kukić navodi ''kriminogenu ideologiju HDZ-a koja tamo zapošljava rodbinu i stranačke kadrove. Tamo zadržava apsolutnu kontrolu po principu 'ovo je hrvatsko'. Pogledajte ko je sve zaposlen u Aluminiju - to je rodbina Čovića, Bevande, Miličević - najisturenijeg HDZ-ovog kruga.", istaknuo je.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar u razdoblju 2015-2019., a o tome kako je moguće da je tek jučer usvojena ta informacija, profesor Kukić naglasio je kako je to nevjerojatno.
"Ona je usvojila informaciju umjesto da je svake godine najmanje dva puta od organa upravljanja, nadzornog odbora tražila detaljne informacije kako bi mogla određivati dalje mjere što činiti tamo gdje je njezin kapital. Na ovaj način se samo pokazuje kako na toj vladi postoji suglasnost. Interesna grupiranja ovo je bošnjačko, hrvatsko, ne dirajte u naše krugove mi nećemo u vaše", poručio je.
https://www.bljesak.info/vijesti/flash/ ... iju/278415