Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima 2018 za skupštinu Kantona Sarajevo glasat ću za:

Poll ended at 06/10/2018 23:59

BPS
2
1%
DF
13
6%
GS
8
4%
NBL
4
2%
NiP
15
7%
NS
85
39%
SBB
5
2%
SDA
30
14%
SDP
45
21%
Neka druga
10
5%

Total votes: 217

mrgreen

#2976 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by mrgreen »

Svela se priča na dva imena. Postoji li u BiH ijedan još po mogućnosti nestranački čovjek, sposoban, koji ne mora nužno znati SDA malverzacije (neka ga Dino informise), ali koji poznaje zakone, ovlastenja, mehanizme te ima neko uspješno iskustvo iza sebe ?
Zvuči naivno pitanje, ali je iskreno, kad već se zalažu za sposobne a ne stranački podobne ljude.
JThomas

#2977 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JThomas »

ako ne čuvaš informacije za sebe.
Dr. Kuca

#2978 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Dr. Kuca »

Joj kako kifla zapjeni kad mu rumeni rece za zemlju na ilidzi, usi, lice, oci zacrvenise se, pobjesni :lol: ko i svaki iskusni manipulator skrenu pricu u drugom pravcu.
Pandakonda

#2979 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Pandakonda »

Forto premijer, Kilfa predsjedavajući skupštine :)
invincible1921

#2980 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by invincible1921 »

Sto se tice Efendica stvarno je bezvezna vise prica oko ovog navodnog ubistva.....mislim tolko je price oko toga bilo, covjek je oslobodjen, porodica zrtve mu oprostila, dao je sebe maksimalno za organe zakona...tako da nek se prestane vise sa tim. Ako se u nekoj istrazi pokaze da je kriv, nek ga osude do tada nek ga puste na miru.

Sto se tice konakovica daleko od nekoga idelanog, ali trenutno za politicko blato KS i BiH, "mi" boljeg nemamo...iako je sigurno imao i gresaka da ne kazem kriminala, ja zaista ne sumnjam u dinin namjere. Na kraju krajeva koliko god los bio, bio je najbolji premijer kantona do sada.... :thumbup: :bih:
Last edited by invincible1921 on 26/11/2018 02:00, edited 1 time in total.
ragib

#2981 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by ragib »

Dr. Kuca wrote:Joj kako kifla zapjeni kad mu rumeni rece za zemlju na ilidzi, usi, lice, oci zacrvenise se, pobjesni :lol: ko i svaki iskusni manipulator skrenu pricu u drugom pravcu.
Malo mi je zapelo za uši kad je Dino Konaković rekao Semiru kako je izgubio glasove u Novom gradu, jer je dobio samo 12.393 u novom gradu a kao nacelnik je imao oko 30.000 iz te opcine. Analizirajući podatke kako su prosli i drugi nacelnici npr Hadzibajrić u S.gradu vidljivo je da nije isto biti kandidat za načelnika i biti nosilac liste. Semir je ipak u ovom segmentu bio u prvau kada mu je rekao da mjesa kruske i jabuke.

1 EFENDIĆ SEMIR 1 12393 78,25 - novi grad (2018 nosilac liste)

1 HADŽIBAJRIĆ IBRAHIM 1 2689 69,79 - stari grad (nosila liste 2018)

02188 SEMIR EFENDIĆ - SDA/SBB 30.343 29.928 161 253 1 65,46 (kandidat za nacelnika 2016)

1859 IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ - NEZAVISNI KANDIDAT 10.104 9.967 23 114 0 55,49 (kandidat za načelnika 2016)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2982 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Chmoljo »

invincible1921 wrote:Sto se tice Efendica stvarno je bezvezna vise prica oko ovog navodnog ubistva.....mislim tolko je price oko toga bilo, covjek je oslobodjen, porodica zrtve mu oprostila, dao je sebe maksimalno za organe zakona...tako da nek se prestane vise sa tim. Ako se u nekoj istrazi pokaze da je kriv, nek ga osude do tada nek ga puste na miru.
1. porodica ubijenog nije mjerodavna da oprašta i samim tim nekoga poštedi zatvora. treba podsjećati da šerijatsko pravo nije važeće i otkupnine, krvarine i šta sve već nisu važeći propisi kojima se rukovode pravosudni organi.

2. od tog događaja je prošlo koliko godina? ako je sve čisto, šta se više tu ima istaživati? stavi se tačka na i, oslobodi se vinovnik ili se procesuira. prošlo je toliko vremena da je priča imala vremena i za sudski epilog, sve sa žalbama. kakvi se to dokazi još skupljaju pa istraga toliko čeka i tapka u mraku? ne zna se počinilac? nema Ševal Kovačević vremena da izvještači?

šta se čeka?

osim ako se Efendić time ne drži u šaci? ili niko ne smije završiti istragu i potpuno ga osloboditi jer su prisutni elementi krivičnog djela?
Cherry-Cherry

#2983 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Cherry-Cherry »

Šta kažeš, oslobođen je? Imaš li negdje pravosnažnu presudu, sa nam pokažeš? Sud oslobađa, a ne porodica žrtve.
Cherry-Cherry

#2984 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Cherry-Cherry »

Naravno da ga drže u šaci. Jest im ovo dobro došlo. Koliko ih je kritikovao prije godinu i po, malo je falilo da ode od njih i pomete ih na izborima zajedno sa Dinom.
criticos

#2985 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by criticos »

Ja samo ne mogu da vjerujem da Efendiću nije oduzeta vozačka, još to potvrđuje ponovno na pitanje Dine. Ja sam prošle zime proklizao i povalio saobraćajni znak i razbio svjetlo na automobilu. Htjeli mi uzeti vozačku, a nije bilo službeno. Ako se netko razumije u zakone, kako je to moguće?
Styling

#2986 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Styling »

malakh wrote:
Čudna sorta wrote:Najbolje kad ga u komentarima na njihovim stranicama podržavaju i žale za saobraćajnu nesreću, kao jadničak, svakom se moglo desiti. Glupaci ne shvataju suštinu prozivanja, i činjenice da predmet stoji u ladici toliko mjeseci, i da on na to gleda kao na tamo neki slučaj za koji mu se nije ni vozačka oduzela. :-)

Strašno...

Dini svaka čast. :thumbup:
tu dolazimo do srži problema našeg društva. korupirano stranačko tužilaštvo.

koliko sam shvatio, porodica stradalog ga ne tereti za počinjeno krivično djelo (jer se po zkp-u ubistvo kakvo god ono bilo smatra krivičnim djelom, sa namjerom, bez namjere, iz nehata itd.) i tužilaštvo ne reagira iz tog razloga. pretpostavljam da je to glavni argument zašto je slučaj na čekanju. sa druge strane, tužilaštvo je reagiralo u predmetu dženan memić i pokrenulo istragu i uhapsili ljubu i bekriju seferović, iako je porodica stradalog, kao i u slučaju semira efendića, bila na strani optuženog.

dupli aršini. u predmetu dženen memić su postojale indicije da su romi počinili krivično djelo, a ovdje imamo priznanje o krivičnom djelu.

ali, budući da se suosjećam sa efendićem i znam da je to zaista teško podnijeti, ne bih puno o tome ni pričao. ne raduje me tuđa muka.

ali sa apsekta tužilaštva, nema se šta drugo reći, nego korumpiranost, a narod motke u ruke i izveti ih sve do jednog ispred zgrade glavnog kantonalnog suda i dobro išibati.

i obavezno se zalagati da se komesa i glavni kantonalni tužilac biraju direktno od strane građana, na izborima.
Bez obzira da li porodica tereti ili ne tereti, postoji nesto sto se zove "procesuiranje po sluzbenoj duznosti" jer je kao posljedica saobracajke izgubljen jedan zivot. Ne moze to proci kao, recimo, dzeparenje u tramvaju.
JThomas

#2987 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JThomas »

nema to, ni za jedno djelo kod nas u federaciji. sva su po službenoj dužnosti i sve je po službenoj dužnosti. to je policijska i tužilačka patka za neupućene da se predmeti drže u ladicama. izvinjenje i obeštećenje mogu biti olakšavajuće okolnosti. ne mogu isključivati djelo.
Banksy

#2988 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

madner wrote:
kluz franjo wrote:Ako je većini građana KS najbitnije i najvažnije "da se sa SDA obriše pod", "da neko dobro SDA otrese" itd., onda je Dino Konaković definitivno odličan kandidat.
Ali ako se očekuju i konkretni rezultati i uvođenje mjera za srednjoročni oporavak kvalitete života građana, onda je potrebno ipak malo više od drskosti i slatkorječivosti.
Dino Konaković je vjerovatno po nekim parametrima dobar "lider" i "prodavač". Zna fino da formuliše cilj i da ga elokventno promoviše. Ima dobar osjećaj za ciljnu grupu i zna kako (zlo)upotrijebiti slabe tačke konkurencije. I tu se sav kvalitet Dine Konakovića završava.
To je sigurno dovoljno za "rasturanje" likova kalibra "efendić" i nažalost nije nimalo nebitno u kontekstu opisa društva u kojem živimo.

Ako NiP ima kandidata za premijera koji je dobar menadžer, koji zna upravljati kompleksnim procesima, koji ima sposobnost rukovođenja timom i shvata neophodnost delegiranja u velikim sistemima i koji razumije da kratkoročne mjere MORAJU biti sinhronizovane za srednjoročnim i dugoročnim ciljevima i strategijama... neka ga predlože. Ja ću prvi podržati takav izbor. Dino to dokazano nije.

Dino Konaković je idealno rješenje za Predsjedavajućeg Skupštine, a zašto?
1. I najbolja vlada pada, ako nema 18 ruku u skupštini. SDA neće mirovati u pokušajima da "razrovari" svaku većinu (pa čak i sopstvenu, kako iz iskustva znamo). Dino ima iskustva sa tim i zna i mjere i kontra-mjere.
2. Dino voli moć i kamere. Njegovim predsjedavanjem bi se fokus djelimično i vratio tamo, gdje mu je po ustavu i mjesto. U Skupštinu.
3. Ako postoje stvarne ambicije da se korjenito mjenjaju neke stvari (300+ mjera i zakona), to podrazumjeva neophodnost da skupština zasjeda min. 2 mjesečno u prosjeku i veliku disciplinu skupštinskih zastupnika - posebno onih koji čine većinu.
4. Sa pozicije predsjedavajućeg Dino bi mogao biti odličan promoter mjera i reformi, a posebno u ciljnoj skupini - konzervativnom biračkom tijelu - bez opterećenja "operativne odgovornosti".

Sve u svemu, tužno je na šta smo spali, uklj. i tzv. "konzervativni" blok.
Prije 20 godina kantonalni ministar finansija iz SDA se zvao Kemal Kozarić, danas je to Jasmin Halebić. Prije 15 godina SDA kandidat za premijera je bio Denis Zvizdić, danas je to Semir Efendić.
Nije ni čudo, što se politički lijek vidi u Konakoviću.

Brisanje poda sa SDA je preduslov za sve ostalo. Nije sustina ni zakoni, ni standardi ni namjere. Sustina je imati dovoljno volje i energije da se parastrukture suzbiju i uspostavi ponovo sistem. Zakonski, BiH je u rangu EU. Problem je sto su to mrtva slova na papiru.

Konkretno tuzilastvo i MUP koji kandidat NS zna ko su kljucni ljudi koji se moraju zamjeniti da se uspostavi sistem koji slusa vladu?
da, to je to, first things first, zato, u ovom trenutku, to mora i može biti samo kifla. nijedan ns kandidat nema to znanje sistema, ni tu odlučnost i jaku želju.
Banksy

#2989 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

malakh wrote:
koliko sam shvatio, porodica stradalog ga ne tereti za počinjeno krivično djelo (jer se po zkp-u ubistvo kakvo god ono bilo smatra krivičnim djelom, sa namjerom, bez namjere, iz nehata itd.) i tužilaštvo ne reagira iz tog razloga.
nevjerovatno... ako ovako misli relativno pismen svijet, onda nije ni čudo kako baza amnestira efendića. nevjerovatno.
jefff

#2990 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by jefff »

Osim u kosarku i u zene Dino se ne razumi ni u sta drugo.
Zato je njegovo vrijeme bilo vrijeme propasti svih sfera u kantonu.
Čudna sorta

#2991 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Čudna sorta »

Iako to nije bitno, ali postavlja se i pitanje zašto ga porodica stradalog ne tereti za počinjeno krivično djelo, zašto se i Efendić, i porodica i Tužilaštvo i stranka koja ga postavi za nosioca liste ponašaju kao da se ništa nije desilo, kao da niko nije izgubio život. I opet ponavljam, to se toliko minimizira da se čak i pohvali kako mu ni vozačka nije oduzeta zbog toga, ne zna u momentu ni o kom "slučaju" se radi.

I nama to vremenom postane normalno, on postane žrtva, a svako ko to spomene je zlonamjeran i jadan jer koristi tuđu nesreću i kao naslađuje se.

To može samo kod nas...
Čudna sorta

#2992 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Čudna sorta »

jefff wrote:Osim u kosarku i u zene Dino se ne razumi ni u sta drugo.
Koliko se "ne razumi" pokazalo se kod Senada, jer svako iole realan će reći da ga je potopio u svakom segmentu.

A Efendić i njegovi se "razume" u sve, baš nam je lijepo za vrijeme njihove vladavine preko 20 godina, procvjetali smo u svakoj sferi... :-) :lol:
Styling

#2993 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Styling »

Čudna sorta wrote:
jefff wrote:Osim u kosarku i u zene Dino se ne razumi ni u sta drugo.
Koliko se "ne razumi" pokazalo se kod Senada, jer svako iole realan će reći da ga je potopio u svakom segmentu.

A Efendić i njegovi se "razume" u sve, baš nam je lijepo za vrijeme njihove vladavine preko 20 godina, procvjetali smo u svakoj sferi... :-) :lol:
Toliko se oni u sve "razume" da su ostali bez zdravog razuma. I rasudjivanja.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2994 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by malakh »

Styling wrote:
Bez obzira da li porodica tereti ili ne tereti, postoji nesto sto se zove "procesuiranje po sluzbenoj duznosti" jer je kao posljedica saobracajke izgubljen jedan zivot. Ne moze to proci kao, recimo, dzeparenje u tramvaju.
apsolutno se slažem sa tobom. ali je slučaj stavljen po strani. naravno, uz sugestije stranačkih kadrova da se isti odloži.

ako oni odlažu slučaj, moraju koristiti neki agrument, a argument je taj što sam ga i naveo, što je također velika greška.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2995 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by malakh »

Čudna sorta wrote: Koliko se "ne razumi" pokazalo se kod Senada, jer svako iole realan će reći da ga je potopio u svakom segmentu.

nije ga potopio i ne znam koje argumente imate da ga je dino potopio. pogledaj još jednom i obrati pažnju koliko puta je konaković promijenio temu. efendić nije niti jednom. apsolutno sve što je konaković spomenuo, ovaj je komentirao. čak i ubistvo onog starca.

ovaj mu spominje kriminal vezan za terme, a kifla govori kako su cik cak zapošljavali supruge. nije to materijal da se netko potopi. treba biti krajnje realan i objektivan. konaković zna puno o njima i puno priča, ali i oni o njemu i oni su do sada jako malo rekli.

i valjda je svima jasno da su oni našili bolnu tačku elmedina konakovića i da će ga stezati oko toga kako vrijeme bude odmicalo. a uz njega će također stezati i df, jer je ista taj df, zajedno sa bossom pomogao konakoviću da se na hitnoj sjednici odbije kupovina termi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2996 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by pici »

Cherry-Cherry wrote:
japin_mutapi wrote:preduvjet svih promjena i napretka jeste „brisanje poda sda-om" i rasturanje kriminalne hobotnice

to je prvi korak prema popravljanju stanja i pocetak rjesavanja problema - izbaciti sda iz svih kombinacija iz kojih se mogu izbaciti

za pocetak skupstina koja nije pod kontrolom sda i vlada bez istih - po meni i to je korak naprijed , istina mali ali ipak naprijed

sa sda ne mozemo naprijed ni pedlja, naprotiv, samo tonemo dublje u govna i blato,

ako ne uspije ovaj projekt, najebali smo skroz
sda ce nas ponistiti i restartovati na feudalni sistem, sto im i jeste cilj
Bravo. :thumbup:

ja sam u tuzli od jednog direktora cuo kako svoje radnike naziva slugama i salje ih po cevape i cigare... nije privatnik nego direktor jedne kulturne javne ustanove... to je sto hoce minderasi, imaju pare, gazdinstva sad hoce kmetstvo i podanistvo...
Čudna sorta

#2997 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Čudna sorta »

malakh wrote:
Čudna sorta wrote: Koliko se "ne razumi" pokazalo se kod Senada, jer svako iole realan će reći da ga je potopio u svakom segmentu.

nije ga potopio i ne znam koje argumente imate da ga je dino potopio. pogledaj još jednom i obrati pažnju koliko puta je konaković promijenio temu. efendić nije niti jednom. apsolutno sve što je konaković spomenuo, ovaj je komentirao. čak i ubistvo onog starca.

ovaj mu spominje kriminal vezan za terme, a kifla govori kako su cik cak zapošljavali supruge. nije to materijal da se netko potopi. treba biti krajnje realan i objektivan. konaković zna puno o njima i puno priča, ali i oni o njemu i oni su do sada jako malo rekli.

i valjda je svima jasno da su oni našili bolnu tačku elmedina konakovića i da će ga stezati oko toga kako vrijeme bude odmicalo. a uz njega će također stezati i df, jer je ista taj df, zajedno sa bossom pomogao konakoviću da se na hitnoj sjednici odbije kupovina termi.
Ne znam, onda mi nismo gledali isti intervju. Čak sam juče još jednom pogledala neke dijelove i na trenutke mi je bilo žao Efendića, pogubio se.

Komentarisao je Efendić na način da se ogradio od Sarajlića i kompanije - kaže nisu oni moji, što su moji,
- za Resića haman pa nikad nije čuo (čovjek ga direktno imenovao u telefonskom razgovoru oko krađe glasova), čak ni snimak nije preslušao, nebitno što neko tvoje ime direktno dovodi u vezi sa krađom glasova tebe to kao ne zanima,
- oko saobraćajne nesreće - kaže koji slučaj, pa ni vozačku mi nisu oduzeli, :-)
- za stranačko zapošljavanje samo gleda u njega, samo što ne potvrdi i ne klimne glavom i ne kaže - pa ja, šta je problem,
- za to koliko je Kanton uložio i finansirao ne samo Općinu Novi Grad nego i sve druge opštine, nabrojao sve što su uradili da bi njemu olakšali - ovaj ga samo blijedo gleda jer zna da je istina,
- za slučajeve gdje je ono osvojio 100 %, i da toga nema ni u Sjevernoj Koreji, ništa nije prokomentarisao,
- pa pitanje zašto baš niko neće sa njima u koaliciju...

Na nijedno pitanje nije dao smislen odgovor. A na stranu govor tijela i to što je na momente izgledao kao da će pobjeći iz studija, a do pola emisije ga nije smio ni pogledati.

Što se tiče bolne tačke Konakovića, mislim da je neko već postavio članak iz 2015. godine u kojem je i Peđa kao opozicija bio protiv toga, očigledno je da tu nisu čista posla, tako da ako sumnjam da mu nešto mogu namjestiti, ali obzirom da je to kriminalna organizacija ništa me ne bi iznenadilo.
Dr. Kuca

#2998 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Dr. Kuca »

Sta cemo sa zemljom na ilidzi, ko je brke omasti? Dini bas bijase neugodno kad je spomenu to. Dino se samo bavio pricom rerkla kazala, i pljuvao vlast kojom je on rukovodio :lol: . Hvalio ministre dok je bio premijer, Fiso uhapsen radi marifetluka u grasu, njega najvise hvalio, sinoc pljuje tog nekog iz sandzaka a hvalio ga. Najgora vrsta covjeka su ljudi ala konakovic.
Haris.ba

#2999 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Haris.ba »

Imam negdje originalni ugovor o koncesiji za tu zemlju. Bolje je ne otvarati taj belaj.
kmirsad

#3000 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kmirsad »

pici wrote:
Cherry-Cherry wrote:
japin_mutapi wrote:preduvjet svih promjena i napretka jeste „brisanje poda sda-om" i rasturanje kriminalne hobotnice

to je prvi korak prema popravljanju stanja i pocetak rjesavanja problema - izbaciti sda iz svih kombinacija iz kojih se mogu izbaciti

za pocetak skupstina koja nije pod kontrolom sda i vlada bez istih - po meni i to je korak naprijed , istina mali ali ipak naprijed

sa sda ne mozemo naprijed ni pedlja, naprotiv, samo tonemo dublje u govna i blato,

ako ne uspije ovaj projekt, najebali smo skroz
sda ce nas ponistiti i restartovati na feudalni sistem, sto im i jeste cilj
Bravo. :thumbup:

ja sam u tuzli od jednog direktora cuo kako svoje radnike naziva slugama i salje ih po cevape i cigare... nije privatnik nego direktor jedne kulturne javne ustanove... to je sto hoce minderasi, imaju pare, gazdinstva sad hoce kmetstvo i podanistvo...

Privatnik ne smije ni pomisliti da se tako odnosi prema radniku---naljuti se i ode... a ne može nači drugog.
Last edited by kmirsad on 26/11/2018 16:21, edited 1 time in total.
Locked