Freelancing....all about
Moderator: anex
-
The 100
#2976 Re: Porez na dohodak na freelancing?
37 miliona podjeliš sa 843 i dobiješ da je svaki zaradio 43890 markica
-
PeroVelikiZdero
#2977 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa neka pitaju, neka da odgovor da je problem u drzavi da i ostali ljudi vide u cemu je problem.Saka wrote:Pa nije to pitanje za Sheriffa već za zakonodavca.
Mi ovdje na forumu znamo sve, ali problem je sto ostatak stanovnistva BIH mozda misle da izbjegavamo placati poreze, misleci, zasto bi mi placali a vi ne.
I ostatak stanovnistva mora znati da mi placamo 4% za zdravstveno koje ne mozmo imati.
- kica
#2978 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Prijatelju moj, ti si neki padobranac totalni.TheGodfather001 wrote:Ti si neki dezinformator totalni. Nemoj dovoditi u vezu ljude koji rade u inozemstvu i tamo im poslodavci plaćaju poreze i ove koji su u BiH, ostvaruju prihode a niko ne plaća porez na te prihode. Sve je pojašnjeno u zakonu i podzakonskim aktima i saopštenju porezne uprave, samo treba pročitati a ne na ovakav način dezavuisati javnost i forumaše:kica wrote:Da, najmanje 30.000 fizickih lica koji imaju direktnog poslodavca
Racunajuci ta lica x 3 clan porodice = 100.000 ljudi direktno zavisi od tih prihoda u njihovim porodicama.
Racunaj poklone koje primaju porodice u BiH od rodbine da bi prezivjeli. 50k-100k ljudi.
"Treba istaći da poreznom obvezniku rezidentu koji dohodak ostvari u inostranstvu, odnosno na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine porez na dohodak utvrdit će se na osnovu odredbi ovog Zakona uz priznavanje plaćenog poreza po odbitku i akontacija poreza na dohodak plaćenih u inozemstvu, odnosno na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine.
Prema tome lice koje je primilo prihod iz inostranstva na koji u inostranstvu nije plaćen porez, a primjera radi u iznosu od 1.000,00 KM ima pravo na precentualno priznavanje troškova od 20% (od povremene samostalne djelatnosti: naučnika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost ili u iznosu od 30% ostvarenog prihoda ili u stvarnom iznosu ako se radi o autorskim naknadama. Na osnovicu koja se dobije nakon što se od naplaćenog iznosa iz inostranstva umanje troškovi obračunava se doprinos za zdravstvo po stopi od 4% tako da isti uz priznavanje troškova od 20% iznosi 32,00 KM ((1.000,00-20%) x4%). Iznos na ime zdravstva od 32,00 KM se oduzima od 800,00 KM i dobija osnovica za obračun poreza na dogodak od 768,00 KM na koju se obračunava porez od 10% tako da isti iznosi 76,80 KM ((800-32)x10%).
Kako su 843 osobe iz inostranstva po osnovu rada naplatile 37 mil KM za dvije godine? Moze li neko izracunati koliko je netto plata za 1 osobu izdvojenu iz ovog iznosa? Svi koji misle da je ovo nepravedno, neka odu vani i budu freelanceri i neka pokušaju ne platiti porez na prihode. Nije ni Al Capone zatvoren zbog naručenih ubistava već zbog nedozvoljene trgovine i neplaćenog poreza na dohodak.
Ovako se oporezuje Afganistanac: (svi rade za bruto platu, nikom se ne placa porez u inostranstvu)
Ovako se oporezuje doktor koji radi u inostranstvu, a prima platu u BIH:
osnovica bruto plata od 8000 KM:
-
The 100
#2979 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ovde će najebat ona sića što strima preko youTRUBE ili twich gejmeri
- kica
#2980 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ili ti ga oko 900 KM mjesecno BRUTOThe 100 wrote:37 miliona podjeliš sa 843 i dobiješ da je svaki zaradio 43890 markica
-
The 100
#2981 Re: Porez na dohodak na freelancing?
znači karina, iskopaće njih bili vjeruj mikica wrote:Ili ti ga oko 900 KM mjesecno BRUTOThe 100 wrote:37 miliona podjeliš sa 843 i dobiješ da je svaki zaradio 43890 markica
- kica
#2982 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mašić pisao Novaliću, Milićević i Isoviću: Povucite poziv za naplatu poreza na prihode iz inozemstva
Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, ministrici finansija FBiH Jelki Milićević te direktoru Porezne uprave FBiH Šerifu Isoviću povodom poziva poreznim obveznicima da prijave i plate porez na prihode iz inostranstva.
Pismo Mašića prenosimo u cijelosti:
"Poštovani premijeru Novalić, ministrice Milićević, direktore Isović,
Obraćamo vam se povodom "Poziva poreznim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva" koji je Porezna uprava FBiH objavila 12.07.2018. godine na svojoj web stranici.
Potez vlasti koji je doveo do objave ovakvog poziva, smatramo nezakonitim, samim tim neprihvatljivim i naročito destruktivnim za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, a navest ćemo samo neke od razloga na temelju kojih ovo tvrdimo:
-Javni poziv bazira se na, po našem dubokom uvjerenju, nezakonitim izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji je eksplicitno zabranio priznavanje rashoda u iznosu od 20 posto, te propisao plaćanje četiri posto doprinosa za zdravstvo.
- U periodu do donošenja ovih izmjena Pravilnika nije uopšte bilo moguće prijaviti poreznu obavezu, niti platiti porez na odgovarajući način kada su u pitanju ove osobe, što je krivica izvršne vlasti u FBiH, a nikako poreznih obveznika, odnosno građana. Nemoralno je tražiti da porezni obveznici sada snose odgovornost zbog nerada i inertnosti izvršne vlasti u prethodnom periodu, te da skupljaju visoke sume novca i retroaktivno uplaćuju porez za taj period kada zbog iste te vlasti to nisu mogli uraditi na bilo koji način.
- Psihološki efekt koji je ovaj poziv izazvao je destruktivan po ekonomske tokove u Bosni i Hercegovini, te može dovesti do smanjenja uplata dijaspore na račune naših građana, a koja u dobroj mjeri čuva ekonomski i socijalni mir u Bosni i Hercegovini. Također, to će smanjiti broj ljudi koji se odlučuju da vrše samostalnu djelatnost u inostranstvu, te mnoge ekonomske aktivnosti premjestiti u ilegalne tokove i sivu zonu, što sigurno nije i ne može biti interes odgovorne javne vlasti.
- Poziv je izazvao opravdanu ogorčenost, naročito kod mladih ljudi, a posljedično može samo pojačati intenzitet odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine čemu svakako svjedočimo. Uloga odgovorne vlasti je da provodi mjere kojim će mlade zadržati u BiH, a ne da donosi propise koji će ih samo učvrstiti u njihovom uvjerenju da budućnost traže van granica BiH.
Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, podržavamo postojanje poreza na dohodak i smatramo da svako mora biti jednak u obavezama plaćanja poreza, te da veći teret moraju podnijeti oni sa višim prihodima i većom imovinom.
Također, smatramo da se zakoni ove zemlje moraju poštovati, što uključuje i Zakon o porezu na dohodak FBiH, ali nedopustivim ocjenjujemo nastojanje da se nesposobnost izvršne vlasti za provođenjem tih zakona prebije preko leđa freelancera, kao jedne od ekonomski najsamostalnijih i najproduktivnijih društvenih skupina, kao i naših građana koji žive u dijaspori, te da im se nameće porezna obaveza retroaktivno za prethodni period, kada je nisu mogli izvršiti, upravo zbog takve vlasti.
Zbog svega toga SDP BiH je organizovao okrugli sto na ovu temu, te zajedno sa velikim brojem učesnika, ali i različitih ekonomskih stručnjaka, formulisao sljedeće zahtjeve:
1. Da Vlada FBiH i Ministarstvo finansija FBiH odmah stave van snage Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak (Službene novine FBiH, broj: 30/18) jer protivno Zakonu o porezu na dohodak ukida pravo na priznavanje 20% rashoda kod samostalne djelatnosti u inostranstvu i propisuje doprinos za zdravstvo u iznosu od 4% za istu kategoriju.
2. Da Ministarstvo finansija pristupi izradi novog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji će otkloniti prethodne nedostatke i da o tome organizuje javnu raspravu i tako da priliku svim zainteresiranim da daju svoje prijedloge i sugestije.
3. Da Porezna uprava FBiH povuče poziv od 12.07.2018. godine, te da obustavi sve aktivnosti na naplati poreza na prihode iz inostranstva za prethodni period i o tome na isti način upozna javnost.
Zahtjevamo da naplata počne sa usvajanjem izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBiH, ali ne ranije od 01. 01. 2019. godine.
Tražimo od Vas da se očitujete o ovim zahtjevima najkasnije do 07. 08. 2018. godine. Ukoliko do tog datuma ne odgovorite pozitivno na ovdje predočene zahtjeve, te ne izvršite iste navedene u tačkama 1 i 3, Socijaldemokratska partija BiH će pristupiti proceduri zakazivanja vanrednih sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH. Na Parlamentu FBiH ćemo ove zahtjeve predočiti kao prijedloge zaključaka, te predložiti izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak FBiH po hitnom postupku kojim ćemo propisati da porezna obaveza za prihode iz inostranstva počinje 01. 01. 2019. godine.
Ono što ste mogli primijetiti iz medija jeste da je većina parlamentarnih stranaka iz FBiH, i vladajućih i opozicionih, podržala opravdane zahtjeve freelancera (navedenih u ovom pismu) i naših ljudi iz dijaspore, te bez ikakve sumnje tvrdimo da će Parlament FBiH stati iza takvih zahtjeva.
Zbog toga Vas pozivamo da postupite razumno i da izvršite opravdane zahtjeve stavljene ispred Vas u ovom pismu, te da skinete sa sebe bijes javnosti i uradite ispravnu stvar, te tako pokažete da priznajete svoju grešku ali da ste je isto tako spremni i ispraviti.
Iskreno se nadamo da neće biti potrebe da zakazujemo vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH i da ćete vi, u međuvremenu, prepoznati pogubnost prethodnih postupaka Ministarstva finansija i Porezne uprave FBiH.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/masic-p ... /180802013
Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, ministrici finansija FBiH Jelki Milićević te direktoru Porezne uprave FBiH Šerifu Isoviću povodom poziva poreznim obveznicima da prijave i plate porez na prihode iz inostranstva.
Pismo Mašića prenosimo u cijelosti:
"Poštovani premijeru Novalić, ministrice Milićević, direktore Isović,
Obraćamo vam se povodom "Poziva poreznim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva" koji je Porezna uprava FBiH objavila 12.07.2018. godine na svojoj web stranici.
Potez vlasti koji je doveo do objave ovakvog poziva, smatramo nezakonitim, samim tim neprihvatljivim i naročito destruktivnim za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, a navest ćemo samo neke od razloga na temelju kojih ovo tvrdimo:
-Javni poziv bazira se na, po našem dubokom uvjerenju, nezakonitim izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji je eksplicitno zabranio priznavanje rashoda u iznosu od 20 posto, te propisao plaćanje četiri posto doprinosa za zdravstvo.
- U periodu do donošenja ovih izmjena Pravilnika nije uopšte bilo moguće prijaviti poreznu obavezu, niti platiti porez na odgovarajući način kada su u pitanju ove osobe, što je krivica izvršne vlasti u FBiH, a nikako poreznih obveznika, odnosno građana. Nemoralno je tražiti da porezni obveznici sada snose odgovornost zbog nerada i inertnosti izvršne vlasti u prethodnom periodu, te da skupljaju visoke sume novca i retroaktivno uplaćuju porez za taj period kada zbog iste te vlasti to nisu mogli uraditi na bilo koji način.
- Psihološki efekt koji je ovaj poziv izazvao je destruktivan po ekonomske tokove u Bosni i Hercegovini, te može dovesti do smanjenja uplata dijaspore na račune naših građana, a koja u dobroj mjeri čuva ekonomski i socijalni mir u Bosni i Hercegovini. Također, to će smanjiti broj ljudi koji se odlučuju da vrše samostalnu djelatnost u inostranstvu, te mnoge ekonomske aktivnosti premjestiti u ilegalne tokove i sivu zonu, što sigurno nije i ne može biti interes odgovorne javne vlasti.
- Poziv je izazvao opravdanu ogorčenost, naročito kod mladih ljudi, a posljedično može samo pojačati intenzitet odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine čemu svakako svjedočimo. Uloga odgovorne vlasti je da provodi mjere kojim će mlade zadržati u BiH, a ne da donosi propise koji će ih samo učvrstiti u njihovom uvjerenju da budućnost traže van granica BiH.
Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, podržavamo postojanje poreza na dohodak i smatramo da svako mora biti jednak u obavezama plaćanja poreza, te da veći teret moraju podnijeti oni sa višim prihodima i većom imovinom.
Također, smatramo da se zakoni ove zemlje moraju poštovati, što uključuje i Zakon o porezu na dohodak FBiH, ali nedopustivim ocjenjujemo nastojanje da se nesposobnost izvršne vlasti za provođenjem tih zakona prebije preko leđa freelancera, kao jedne od ekonomski najsamostalnijih i najproduktivnijih društvenih skupina, kao i naših građana koji žive u dijaspori, te da im se nameće porezna obaveza retroaktivno za prethodni period, kada je nisu mogli izvršiti, upravo zbog takve vlasti.
Zbog svega toga SDP BiH je organizovao okrugli sto na ovu temu, te zajedno sa velikim brojem učesnika, ali i različitih ekonomskih stručnjaka, formulisao sljedeće zahtjeve:
1. Da Vlada FBiH i Ministarstvo finansija FBiH odmah stave van snage Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak (Službene novine FBiH, broj: 30/18) jer protivno Zakonu o porezu na dohodak ukida pravo na priznavanje 20% rashoda kod samostalne djelatnosti u inostranstvu i propisuje doprinos za zdravstvo u iznosu od 4% za istu kategoriju.
2. Da Ministarstvo finansija pristupi izradi novog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji će otkloniti prethodne nedostatke i da o tome organizuje javnu raspravu i tako da priliku svim zainteresiranim da daju svoje prijedloge i sugestije.
3. Da Porezna uprava FBiH povuče poziv od 12.07.2018. godine, te da obustavi sve aktivnosti na naplati poreza na prihode iz inostranstva za prethodni period i o tome na isti način upozna javnost.
Zahtjevamo da naplata počne sa usvajanjem izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBiH, ali ne ranije od 01. 01. 2019. godine.
Tražimo od Vas da se očitujete o ovim zahtjevima najkasnije do 07. 08. 2018. godine. Ukoliko do tog datuma ne odgovorite pozitivno na ovdje predočene zahtjeve, te ne izvršite iste navedene u tačkama 1 i 3, Socijaldemokratska partija BiH će pristupiti proceduri zakazivanja vanrednih sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH. Na Parlamentu FBiH ćemo ove zahtjeve predočiti kao prijedloge zaključaka, te predložiti izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak FBiH po hitnom postupku kojim ćemo propisati da porezna obaveza za prihode iz inostranstva počinje 01. 01. 2019. godine.
Ono što ste mogli primijetiti iz medija jeste da je većina parlamentarnih stranaka iz FBiH, i vladajućih i opozicionih, podržala opravdane zahtjeve freelancera (navedenih u ovom pismu) i naših ljudi iz dijaspore, te bez ikakve sumnje tvrdimo da će Parlament FBiH stati iza takvih zahtjeva.
Zbog toga Vas pozivamo da postupite razumno i da izvršite opravdane zahtjeve stavljene ispred Vas u ovom pismu, te da skinete sa sebe bijes javnosti i uradite ispravnu stvar, te tako pokažete da priznajete svoju grešku ali da ste je isto tako spremni i ispraviti.
Iskreno se nadamo da neće biti potrebe da zakazujemo vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH i da ćete vi, u međuvremenu, prepoznati pogubnost prethodnih postupaka Ministarstva finansija i Porezne uprave FBiH.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/masic-p ... /180802013
Last edited by kica on 02/08/2018 09:59, edited 2 times in total.
-
PeroVelikiZdero
#2983 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da je to tako jednostavno, ja sam u 2015, 2016, 2017 imao prometa 120 000 maraka. Moj profit je 30% - 40%, i sad ja placam porez na ukupan prihod i moram platiti jos 4% na zdravstveno koje nemam.The 100 wrote:37 miliona podjeliš sa 843 i dobiješ da je svaki zaradio 43890 markica
Sad bi neki rekli sto nisi na vrijeme prijavljivao rashode, ali problem je sto sam to oprobao. Prije 2, 3 godine sam htjeo otvoriti obrt kojim bi mogao preprodavati na internetu ali su mi rekli da ne mogu. Nema takvog obrta koji omogucava prodavanje na internetu.
I sta sam mogao, prestati poslovati i crknuti od gladi ili nastaviti u sivoj zoni. Naravno nastavio sam u sivoj zoni i sad hoce da me oporezuju da crknem od gladi.
Sto je najgore, i dan danas jos uvijek ne mogu poslovati legalno iako ja zelim biti legalan, ali i dan danas u nasoj glupoj drzavi ne mozes otvoriti nikakav obrt kojim mozes preprodavati na internetu. Kao da jos zivimo u vremenu od prije 50 godina.
Citav svijet se digitalizirao a nas koji nesto pokusavamo onemogucavaju da ista rade.
Evo sta sada?
-
toh_loh
#2984 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da li je bilo zvanicnih odgovora na pitanje zasto freelanceri nisu mogli placati porez 2015, 2016, 2017 godine?
Mislim da tu lezi veliki problem. PU govori o nekakvim zakonima ali nikako da daju odgovor zasto su freelanceri koji su htjeli da plate porez vraceni iz PU gdje im je receno da ne mogu platiti porez.
Mislim da tu lezi veliki problem. PU govori o nekakvim zakonima ali nikako da daju odgovor zasto su freelanceri koji su htjeli da plate porez vraceni iz PU gdje im je receno da ne mogu platiti porez.
- kica
#2985 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Top prijedlog SDPa
Last edited by kica on 02/08/2018 09:59, edited 1 time in total.
-
TheGodfather001
#2986 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naprijed sam napisao da je naša ekonomija zastarjela, složićeš se sa mnom. u AmeriKi za 78$ i SSN otvoriš firmu i radiš od kuće, prodaji, poklanjaj, primaj i šta već hoćeš, ali ne smiješ varati državu. Porezna uprava predstavlja dio izvršne vlasti (upravnu organizaciju) i mora primjenjivati zakone i podzakonske akte, a direktor naravno mora braniti zakonitost postupanja. Dakle, prava adresa je Parlament F BiH ili PS BiH gdje zakonodavac mora implementirati principe modernog ekonomskog poslovanja i omogućiti otvaranje obrta kao što je Vaš slučaj za on line prodaju ili slično. Pa najbogatiji čovjek na svijetu se bavi on line prodajom i dostavom robe dronovima, jbt.PeroVelikiZdero wrote:Da je to tako jednostavno, ja sam u 2015, 2016, 2017 imao prometa 120 000 maraka. Moj profit je 30% - 40%, i sad ja placam porez na ukupan prihod i moram platiti jos 4% na zdravstveno koje nemam.The 100 wrote:37 miliona podjeliš sa 843 i dobiješ da je svaki zaradio 43890 markica
Sad bi neki rekli sto nisi na vrijeme prijavljivao rashode, ali problem je sto sam to oprobao. Prije 2, 3 godine sam htjeo otvoriti obrt kojim bi mogao preprodavati na internetu ali su mi rekli da ne mogu. Nema takvog obrta koji omogucava prodavanje na internetu.
I sta sam mogao, prestati poslovati i crknuti od gladi ili nastaviti u sivoj zoni. Naravno nastavio sam u sivoj zoni i sad hoce da me oporezuju da crknem od gladi.
Sto je najgore, i dan danas jos uvijek ne mogu poslovati legalno iako ja zelim biti legalan, ali i dan danas u nasoj glupoj drzavi ne mozes otvoriti nikakav obrt kojim mozes preprodavati na internetu.
Evo sta sada?
Lično bih volio da dobijam bruto platu i da "rizikujem" sa zdravstvenim osiguranjem, penzionim i sl., ali ne mogu. Zakonodavac je NAREDIO da se uzima harač i to je to. Osjećam se diskriminiranim u odnosu na činjenicu da se frilenserima (a niko ne zna šta taj izraz zapravo znači) ostavila mogućnost da od 2009.godine do danas mogu izabrati da li će plaćati porez na dohodak, zdravstveno, socijalno, zaštitu od prirodnih nepogoda i šta sve ne.
Svi trebaju biti u sistemu i sistem mora biti jednak za sve.
-
The 100
#2987 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ne možeš biti jednak u sistemu kada živiš u privatnoj državi, kada bude zakon jednak za sve onda ćemo pričat o nekoj državi a zasad trenutno živimo u DOO i potrošna smo roba.
-
PeroVelikiZdero
#2988 Re: Porez na dohodak na freelancing?
E sada ljudi bombardirajte HDZ BIH, zovite ih i saljite im mailovi. Predstavljajate se da ste Hrvati i da cete prestati glasati za HDZ BIH ako ovo ne ukinu.
Jedino HDZ BIH moze da srusi ovo.
-
The 100
#2989 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ali moraš slati razumljive email jer bosanski jezik ne razumiju i ne odgovaraju na emailPeroVelikiZdero wrote:E sada ljudi bombardirajte HDZ BIH, zovite ih i saljite im mailovi. Predstavljajate se da ste Hrvati i da cete prestati glasati za HDZ BIH ako ovo ne ukinu.
-
PeroVelikiZdero
#2990 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja sam Hrvat, nisu ni meni vracali poruke iako su na HRThe 100 wrote: ali moraš slati razumljive email jer bosanski jezik ne razumiju i ne odgovaraju na email
Nebitno je, samo je bitno da ih se bombardira pozivima i mailovima.
-
prelivoda
#2991 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ko nije dobio poziv najbolje da počne da plaća od ove godine. Vjerovatno su bile sitnije cifre prethodnih godina. Legalno uđeš u sisitem, i siguran si da ti se neće nakupiti neka velika cifrablueblue wrote:Moze li mi neko reci kako znate da ste na tom spisku u poreskoj koje su banke dostavile?
-
The 100
#2992 Re: Porez na dohodak na freelancing?
pazi da ne budeš orjunaš i din dušmanin uz duboki klimoglavPeroVelikiZdero wrote:Ja sam Hrvat, nisu ni meni vracali poruke iako su na HRThe 100 wrote: ali moraš slati razumljive email jer bosanski jezik ne razumiju i ne odgovaraju na email.
Nebitno je, samo je bitno da ih se bombardira pozivima i mailovima.
- kica
#2993 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Biti "hrvat", je bitno samo kad treba blokirat zakon o porezu na kladionice, gdje godisnje nestane 200 miliona KM.
A kad je u pitanju 1000 "hrvata" i deranje po njima, to niko nece ni da se "ocituje", nit se oglasava, koga od njih boli q.... za narodom
A kad je u pitanju 1000 "hrvata" i deranje po njima, to niko nece ni da se "ocituje", nit se oglasava, koga od njih boli q.... za narodom
-
The 100
#2994 Re: Porez na dohodak na freelancing?
isto je i gdje vlada sda i hdz ni tamo ni vamo nema posla a zaposleni su samo članovi familija ovih što su u strankama, tako pošto nema fabrika a na državne se jasle ne može jer ima još rođaka zaposlit ispada da naroda uopšte nema jer glasaju samo ovi što su na jaslama.kica wrote:Biti "hrvat", je bitno samo kad treba blokirat zakon o porezu na kladionice, gdje godisnje nestane 200 miliona KM.
- kica
#2995 Re: Porez na dohodak na freelancing?
to ti kazem
hrvat = bosnjak = srbin
samo kad je licni interes.
Narod = OVCA
hrvat = bosnjak = srbin
samo kad je licni interes.
Narod = OVCA
-
PeroVelikiZdero
#2996 Re: Porez na dohodak na freelancing?
kica wrote:Biti "hrvat", je bitno samo kad treba blokirat zakon o porezu na kladionice, gdje godisnje nestane 200 miliona KM.
Boli njih briga boli, samo im treba dat do znanja da i hrvati imaju u svojim redovima ljudi koji nece glasati za njih.
Zato saljite mailove i zovite.
Kad im dode 500 mailova od od hrvata koji nece glasati za njih znas kako oni to racunaju.
500 mailova x 2 (muz i zena) je 1000 ljudi.
Muzova i zenina sira i uza obitelj po 10 ljudi sa svake strane to je znaci 20 ljudi.
1000 x 20 je 20 000 glasova manje.
Eto tako i HDZ i SDA racuna a i sve ostale stranke
- kica
#2997 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Slazem se sa tobom 100%PeroVelikiZdero wrote:kica wrote:Biti "hrvat", je bitno samo kad treba blokirat zakon o porezu na kladionice, gdje godisnje nestane 200 miliona KM.
Boli njih briga boli, samo im treba dat do znanja da i hrvati imaju u svojim redovima ljudi koji nece glasati za njih.
Zato saljite mailove i zovite.
Kad im dode 500 mailova od od hrvata koji nece glasati za njih znas kako oni to racunaju.
500 mailova x 2 (muz i zena) je 1000 ljudi.
Muzova i zenina sira i uza obitelj po 10 ljudi sa svake strane to je znaci 20 ljudi.
1000 x 20 je 20 000 glasova manje.
Eto tako i HDZ i SDA racuna a i sve ostale stranke
-
The 100
#2998 Re: Porez na dohodak na freelancing?
kojih 500 hrvata će poslat email ili bošnjaka pa ne znaju na daljinskom program promjenut a kamoli email poslat a u slučaju slanja email i identificiranja istoga sljedi odbijanje bubrega samo zato što se usudio.
nije bolan ovo država gdje žive ljudi i gdje se pamet cijeni ovo je seljačka furda donjela svoju nekulturu i ugradila u zakone, pa ne može se od smrada proći ulicama sve fekalije teku djeca im se tu igraju ali jok to tako treba naviko je seljak na smrad i govna ali nisam ja e to je veliki problem, mentalitet.
nije bolan ovo država gdje žive ljudi i gdje se pamet cijeni ovo je seljačka furda donjela svoju nekulturu i ugradila u zakone, pa ne može se od smrada proći ulicama sve fekalije teku djeca im se tu igraju ali jok to tako treba naviko je seljak na smrad i govna ali nisam ja e to je veliki problem, mentalitet.
-
nekome
#2999 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Podijeljeno na 3 godine... ili 3.5 pošto kažu da su "im banke dostavile" podatke za '15 - '18.The 100 wrote:37 miliona podjeliš sa 843 i dobiješ da je svaki zaradio 43890 markica
-
PeroVelikiZdero
#3000 Re: Porez na dohodak na freelancing?
na google napravis fake male za nekih 20 - 30 sekundi.The 100 wrote:kojih 500 hrvata će poslat email ili bošnjaka pa ne znaju na daljinskom program promjenut a kamoli email poslat a u slučaju slanja email i identificiranja istoga sljedi odbijanje bubrega samo zato što se usudio.