Control panel wrote:
Super. Hvala. Ovo sam procitao. Tu i tamo pokoja recenica je nova. Sve ostalo, ona krupna i najbaznija potanja su ista kao i sto se zalazu df, ns, sdp, gs, pa i sda, sbb, nip, nb... da ne nabrajam.
Stim sto ce onaj ko pobijedi u parlamentima to moci provoditi ili pkusati jer ce imati parlamentarnu vecinu. A koga bi hadzikadic imao? Nikoga. I kako onda da jednu tacku provede. Nikako.
E vidis ovaj drugi dio je nesto o cemu si u potpunosti u krivu, i gdje lezi sustina mog neslaganja sa tvojim pisanjem. Mi imamo dokaze iz ovog trenutnog mandata koji ukazuju na potpuno suprotno stanje od onog za koje se ti nadas. Izetbegovic je imao citav klub svoje stranke kao potporu ne samo u drzavnom vec i u federalnom parlamentu i opet niti on niti njegova stranka nisu napravili tj. provodili (mada su pokusali) svoje zamisli. Jedan od apsolutno nepobitnih razloga zasto je to tako bilo jeste nemogucnost Izetbegovica da kreira stabilnu koaliciju ne samo sa strankama van bosnjackog korpusa vec i sa onima koje se deklarisu kao bosnjacke (SBB) ili pro-bosanske (DF). Zasto? Zbog svojih ranijih aferima, i licnih prepucavanja.
E ja tu vidim Hadzikadicevu sansu, da ujedini citav pro-bosanski blok u parlamentu na bazi zajednickih interesa kroz konkretne programe. On je apsolutno jedini kandidat koji ima kapacitet za to. Analiziraj medjustranacke odnose i to ce ti se samo kazati. Nema oraha u dzepu, nije nikom nista duzan, moze da pravi koalicije skim god hoce, i da trazi podrsku gdje god moze da je nadje. Takticki fenomenalna pozicija, kojoj osim njegove pobjede jedino fali jos da se bosnjacki glasovi raspu na sto vise dijelova kako nebi bilo dominantne partije koja misli da moze sve sami i kako bi ih prisilio da rade zajedno na programskim rijesenjima a ne stranackim interesima.