Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Naslovnica

#2976 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Ograničenje od 100 km/h u našim tunelima je, bar po meni, veoma diskutabilno.
Na stranu što se tu ostavlja prostora za dodatnih + 10km/h tolearncije, tunel je uzak za te brzine, mala su odstojanja od ivičnjaka u tunelima, pogotovu ako se obilazi teretnjak ili drugi automobil, veoma opasne situacije.
Ljudi nisu svjesni opasnosti koje nastaju nakon što se sa relativno širokog autoputa ulazi u relativno uski tunel, mnogi ne poštuju ni tih 100 km/h, zakače ivičnjak i začas su na krovu.
Još ako je u blizini poprečna veza između dvije tunelske cijevi, postoji opasnost i on frontalnog udara u tunelski zid.
U 1.Martu je na poprečnim vezama postavljen "New Jersey" na takvim mjestima, da bi se spriječio frontalni udar u zid tunela.
insomnia78

#2977 Re: Crna hronika BH cesta

Post by insomnia78 »

Ko ne zna sve mu je opasno
vjeshalica

#2978 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Naslovnica wrote:Ograničenje od 100 km/h u našim tunelima je, bar po meni, veoma diskutabilno.
Na stranu što se tu ostavlja prostora za dodatnih + 10km/h tolearncije, tunel je uzak za te brzine, mala su odstojanja od ivičnjaka u tunelima, pogotovu ako se obilazi teretnjak ili drugi automobil, veoma opasne situacije.
Ljudi nisu svjesni opasnosti koje nastaju nakon što se sa relativno širokog autoputa ulazi u relativno uski tunel, mnogi ne poštuju ni tih 100 km/h, zakače ivičnjak i začas su na krovu.
Još ako je u blizini poprečna veza između dvije tunelske cijevi, postoji opasnost i on frontalnog udara u tunelski zid.
U 1.Martu je na poprečnim vezama postavljen "New Jersey" na takvim mjestima, da bi se spriječio frontalni udar u zid tunela.
Na Bihamkovoj stranici pise da su izvodjeni neki radovi u tunelu Igman zbog klizista i otuda na slici znak suzenja ceste i ogranicenja brzine na 60km/h
Ko ce sad znat sta je bas prouzrokovalo tu nesrecu
Naslovnica

#2979 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

insomnia78 wrote:Ko ne zna sve mu je opasno
Nisam baš siguran, mislim da je upravo obrnuto.
Ko ne zna nije svjestan opasnosti.
Gray

#2980 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Gray »

vjeshalica wrote:
Naslovnica wrote:Ograničenje od 100 km/h u našim tunelima je, bar po meni, veoma diskutabilno.
Na Bihamkovoj stranici pise da su izvodjeni neki radovi u tunelu Igman zbog klizista i otuda na slici znak suzenja ceste i ogranicenja brzine na 60km/h
Ko ce sad znat sta je bas prouzrokovalo tu nesrecu

Mislim da je tu iza tunela ograničenje, koliko se sjećam to je ono klizište koje dugo stoji iza tog tunela, i ustvari je samo malo sužena zaustavna traka, nije toliko opasno.
insomnia78

#2981 Re: Crna hronika BH cesta

Post by insomnia78 »

Naslovnica wrote:
A kad ti u njemackoj postavi ono suzenje na dvije trake na po puta jos stavi betonske barijere. Kamion ti vozi deset centi od retrovizora a s druge strane ti betonski zid
vjeshalica

#2982 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Prije ulaza stoji ogranicenje 60 pogledaj sliku bolje.

Ali mi ne znamo bas sta se tako desilo da su se isprevrtali

Na lokalitetu Ban Brdo zbog aktivnog klizišta vozila u tunelu Igman, kao i iza tunela, saobraćaju preticajnom trakom.

Ima i tabla sa.desne strane

Mozda ne izgleda tako opasno ali nesto je bas moralo da se desi pa da se isprevrcu da li udar u nesto ili brza voznja pa udaranje

Ugl ispitace se
Video nadzor je zakon pogotovo kad se izvode radovi na brzim cestama i ap
Naslovnica

#2983 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

insomnia78 wrote:
Naslovnica wrote:
A kad ti u njemackoj postavi ono suzenje na dvije trake na po puta jos stavi betonske barijere. Kamion ti vozi deset centi od retrovizora a s druge strane ti betonski zid
Slažem se sa tobom za takvu vrstu situacije.
Ja sam mislio na situacije kada ulaziš u tunel gdje je ograničenje 100 km/h, bez ikakvih radova i posebnih znakova ograničenja.
studiorum_tuzlaensis

#2984 Re: Crna hronika BH cesta

Post by studiorum_tuzlaensis »

prije nego okrivite cestu i signalizaciju, sačekajte neku vijest.

Ja mislim da je debil vozio brzo i ubio i sebe i porodicu.
Naslovnica

#2985 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

studiorum_tuzlaensis wrote:prije nego okrivite cestu i signalizaciju, sačekajte neku vijest.

Da se razumijemo, rijetko ko na autoputu striktno poštuje ograničenja postavljena zbog radova na putu, svakodnevno se susrećem sa tim.
Ljudi kose travu ili izvode neke radove, postavi se ograničenje kilometar-dva prije i nakon toga, postave se čunjevi, sve po PS, ali niko ne vozi 60 km/h. Najčešće je to 80-90-100.
vjeshalica

#2986 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

studiorum_tuzlaensis wrote:prije nego okrivite cestu i signalizaciju, sačekajte neku vijest.

Niko nije okrivio nego je u domenu pretpostavke da su mozda udarili u nesto od signalizacije u tunelu pa se prevrnuli ili se nisu prevrnuli vec rasuli unutra od udara. Mozda su naletili na nesto kad su mozda brze vozili.Niko nije ni rekao da je signalizacija kriva nego da upucuje da se radi nesto i da treba biti oprezan.
studiorum_tuzlaensis

#2987 Re: Crna hronika BH cesta

upravo zbog toga i govorim, kloc za volanom nije postovao ograničenje.

inače, na ovom forumu su mladog ubicu ejubovića pokušali oprat na milion načina kako nije kriv, već je "do ceste", do bankine, do auta, do mladosti-ludosti, do vozačke, do cura koje su sjedile pored...

Rahmet im duši.
Ned071

#2988 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ned071 »

studiorum_tuzlaensis wrote:upravo zbog toga i govorim, kloc za volanom nije postovao ograničenje.

inače, na ovom forumu su mladog ubicu ejubovića pokušali oprat na milion načina kako nije kriv, već je "do ceste", do bankine, do auta, do mladosti-ludosti, do vozačke, do cura koje su sjedile pored...

Rahmet im duši.
sta ako je "kloc" imao srcani udar?
studiorum_tuzlaensis

#2989 Re: Crna hronika BH cesta

kažem zato sačekaj.

sta ako je imao srčani dok je pri tom naletio na koru od banane pri brzini od 100km/h gdje je ograničenje 60km/h?

Opet je kloc.

I da je imao srčani na 60 km/h na bi se prevrno i ubio sve oko sebe.
Ned071

#2990 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ned071 »

ne kazes ti da se saceka, nego si vec nazvao mrtvog covjeka klocom i debilom a nemas pojma, kao ni ja, sta se desilo ... nije mi jasno zasto to sebi dopustas? kakav je to sklop? covjek je mrtav, zena mu je mrtva, dijete mu je mrtvo, drugo dijete siroče ako prezivi. hajmo malo postovanja i empatije majku mu, da ne nazivamo ljude svakakvim imenima dok policija ne kaze sta se desilo...
Nadzornik

#2991 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Nadzornik »

Ned071 wrote:ne kazes ti da se saceka, nego si vec nazvao mrtvog covjeka klocom i debilom a nemas pojma, kao ni ja, sta se desilo ... nije mi jasno zasto to sebi dopustas? kakav je to sklop? covjek je mrtav, zena mu je mrtva, dijete mu je mrtvo, drugo dijete siroče ako prezivi. hajmo malo postovanja i empatije majku mu, da ne nazivamo ljude svakakvim imenima dok policija ne kaze sta se desilo...
A i kad policija zavrsi uvidjaj i saznamo sve detalje,ko smo mi da sudimo tom covjeku.
Vjerujem da se svi mi vozaci mozemo "pohvaliti" sa nekim glupostima koje smo pocinili pri voznji a koji su srecom po nas dobro zavrsili.
Svi smo mi pogotovo kao mladi vozaci ludo vozili,mozemo samo Bogu zahvali sto smo jos zivi i zdravi.
I sad mi takvi kavi jesmo ili smo bili da sudimo nekome,niko od svoje sudbine nije pobjegao.
drug_profi

#2992 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Pa i kad policija kaze, treba ipak birati rijeci.
Ned071

#2993 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ned071 »

drug_profi wrote:Pa i kad policija kaze, treba ipak birati rijeci.
Tačno...
NediM17

#2994 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Naisao par minuta poslije. Ocevidac kaze da ga je pretekao sa cca 160 km/h. Na tom mjestu saobracaj preusmjeren lijevom trakom radi klizista nakon tunela, ogranicenje 60. Dakle, udario desno na ulazu u zid tunela,frontalno desnim krajem, odbio betona pofino, pa ga lansiralo skroz na lijevi zid unutar tunela, skoro do plafona da bi automobil zavrsio na boku najmanje 100 m u dubini tunela.
drug_profi

#2995 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Strahota.
Ne vjerujem ni da ce djecak prezivjeti. Bar po opisu udesa, to su politraume. Glava, pluca, kicma, jetra...

Neko mi je rekao jednom ovdje da sam bolesnik sto gledam na YT udese pa cak i one za deblje zivce.

Treba svako od nas gledat, bar na sedmicnoj bazi. Ne padne ti na pamet budalastina na cesti bar heftu.
NediM17

#2996 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Stravican prizor u svakom slucaju. Ljudi su htjeli pomoci, ali nemoguce je bilo, auto zguzvano do neprepoznavanja. Policija prva dosla, trebalo im 20 minuta, prva hitna najmanje pola sata joj trebalo, nakon nje jos tri, vatrogasci sa onim malim vw transporterom zadnji.
Nadzornik

#2997 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Nadzornik »

NediM17 wrote:Naisao par minuta poslije. Ocevidac kaze da ga je pretekao sa cca 160 km/h. Na tom mjestu saobracaj preusmjeren lijevom trakom radi klizista nakon tunela, ogranicenje 60. Dakle, udario desno na ulazu u zid tunela,frontalno desnim krajem, odbio betona pofino, pa ga lansiralo skroz na lijevi zid unutar tunela, skoro do plafona da bi automobil zavrsio na boku najmanje 100 m u dubini tunela.

O kojem autu se radi...???
NediM17

#2998 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Nadzornik wrote:
NediM17 wrote:Naisao par minuta poslije. Ocevidac kaze da ga je pretekao sa cca 160 km/h. Na tom mjestu saobracaj preusmjeren lijevom trakom radi klizista nakon tunela, ogranicenje 60. Dakle, udario desno na ulazu u zid tunela,frontalno desnim krajem, odbio betona pofino, pa ga lansiralo skroz na lijevi zid unutar tunela, skoro do plafona da bi automobil zavrsio na boku najmanje 100 m u dubini tunela.

O kojem autu se radi...???
Sad napisah, neprepoznatljivo, ali cini mi se negdje procitah neki ford.
vjeshalica

#2999 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Nekakav ford

Image
Nadzornik

#3000 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Nadzornik »

NediM17 wrote: Sad napisah, neprepoznatljivo, ali cini mi se negdje procitah neki ford.
Sad zamisli da je auto bilo na plin... :-)

Evo vec imaju nove slike.

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190607040
Post Reply