Kada se sklonis malo, kada vidis gradove cija predgradja imaju vise stanovnika od cijele BiH, pocnes malo racionalnije razmisljati...vivaldi wrote:ovo ne vidjeh, oko ovoga se slazemo 100%, zapravo meni je daleko veci interes da do toga ne dodje jer ja sam ipak ovdjeGandalfSivi wrote:Nadam se da nikada necemo morati vidjeti ko je u pravu...
Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- GandalfSivi
#2976 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
-
channel10
#2977 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ne znam je li to službena politika, ali drugačije ne može.sherbett wrote:Jooj al volis kurit vatruNovak20 wrote:channel10 wrote: Nikad vi to nećete dobiti jer je ljudima pun k. hrvatske politike, pogotovo zadnje 2-3 godine i ne žele da cijeli život provedu u vašim sranjima.
Kako ne shvatate da se ide sad na vaše uništavanje i svođenje na minorni objekat važnosti., jer ste davno pretjerali sa svim.![]()
Ništa novo. Tako nam je od 1463.
![]()
Nego @channel, jel to sluzbena politika to sustavno unistavanje i svodjenje na minorni objekt vaznosti?
Akcija izaziva reakciju, neovisno o temi/cilju/smislu akcije.
Jel se slazes da bi svi trebali imati jednaka prava na to?
Ne znam da li si primjetila, ali to bi bila reakcija na akciju koja traje 20 godina. Da se odmah odgovaralo, vi bi se već uredovali do sada. Ovako se izgubise tolike godine...
- seln
#2978 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Naravno, i nacisticka Njemacka se brinula za folksdojcere.vivaldi wrote:da, i ne istomisljenike, vec narode, jer ako nisi sam do sada zakljucio covica su podrzavali podjednako i milanovic (sdp) i plenkovic tj. svi hdz-ovi, bas kao i bandic i ostali derivati, pa do ovog nekog novog junose petrova sto je neki dan trazio da se komsic u hrvatsoj proglasi nepozeljnim, bas kao sto se i dodik grlio podjednako i sa tadicem i sa vucicem iako su pomenuta dvojica ljuti politicki protivnici.GandalfSivi wrote:Hahaha, odlicno Samo jos jednom, da budem siguran, ti tvrdis da u slucaju blokade institucija BiH, Srbija i Hrvatska ce finansijski podrzati svoje istomisljenike (da ne kazem narode) u BiH?Samo provjeravam, jer moze biti da sam negdje pogrijesio...
Istim metodama se srbija i hrvatska brinu za "svoje".
Samo sto je nacisticka Njemacka sravnjena sa zemljom, a srbija i hrvatska nazalost nisu.
-
Novak20
#2979 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Naravno da je ovo službena bošnjačka politika koja je vrlo brzo iza rata krenula u apelaciju prema Ustavu BiH i F BiH i tužbe tipa Sejdić-Finci. U većini stvari je ta politika uspjela da natjera vodu na svoj mlin ali je RS problem koji se neće jednostavno riješiti i koji ne ide po planu.sherbett wrote:Jooj al volis kurit vatruNovak20 wrote:channel10 wrote: Nikad vi to nećete dobiti jer je ljudima pun k. hrvatske politike, pogotovo zadnje 2-3 godine i ne žele da cijeli život provedu u vašim sranjima.
Kako ne shvatate da se ide sad na vaše uništavanje i svođenje na minorni objekat važnosti., jer ste davno pretjerali sa svim.![]()
Ništa novo. Tako nam je od 1463.
![]()
Nego @channel, jel to sluzbena politika to sustavno unistavanje i svodjenje na minorni objekt vaznosti?
Akcija izaziva reakciju, neovisno o temi/cilju/smislu akcije.
Jel se slazes da bi svi trebali imati jednaka prava na to?
Zato je fokus na Hrvatima i ukidanju njihove konstitutivnosti. Ne traže se izmjene Ustava i zakona koje bi poboljšale konsocijacijski model koji je donio kakav-takav mir, nego ga ukinule. Ali samo u F BiH dok je RS neokrznuta u velikoj mjeri zahvaljujući djelimičnim povratkom Bošnjaka u RS. Tu je još jedan problem na koji Bošnjačka politika trenutno nema odgovor. Državni nivo je ipak podjeljen po principu 1:3 i svaka pobjeda bošnjačke politike nad hrvatskom politikom u F BiH se reflektuje u približavanju Srba i Hrvata da bi omjer na državnoj razini bio 2:1. Time su bilo čije "pobjede" Pirove, a dragocijena energija društva se gubi političkim lutanjima u krivom pravcu, iseljavanjem stanovništva i nazadovanjem u svakom pogledu.
-
Mirza007
#2980 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nema u BiH konsocijacijskog modela. To je ono sto je HDZ htio kroz svoj izborni zakon (ali samo u FBiH. Sta je sa konsocijacijom u PC? Ima li je?). U sustini apartheid.
Ovdje se radi da se sistem transformira u pravcu gradjanske demokracije uz zastitu kolektivnih prava ko konstitutivnih naroda. To ima svoj tok I neizbjezno je. UZPovci moraju progutati taj gorki lijek sto prije jer ce poslije biti sve teze a posljedice bolnije. A progutati se mora.
Ovdje se radi da se sistem transformira u pravcu gradjanske demokracije uz zastitu kolektivnih prava ko konstitutivnih naroda. To ima svoj tok I neizbjezno je. UZPovci moraju progutati taj gorki lijek sto prije jer ce poslije biti sve teze a posljedice bolnije. A progutati se mora.
Last edited by Mirza007 on 13/10/2018 16:45, edited 1 time in total.
-
channel10
- vivaldi
#2982 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
provincijski mentalitet nije korijen nasih problema. on jeste bitan faktor zbog nekih drugih stvari, ali ne zbog ovih. korijen nasih problema je rat, 100 hiljada mrtvih, ko zna koliko ranjenjih, silovanih, protjernaih, ptsp-oavca, sjebanih..., koji su pritom tokom i nakon rata i fizicki razdvojeni u torove. ne pomaze tu pogled sa strane ni bilo kakvo "sklanjanje" kako ti rece. jaz medju narodima je dubok ko marijanska brazda i ne postoji nikakav smokvin list koji to moze sakriti.GandalfSivi wrote:Kada se sklonis malo, kada vidis gradove cija predgradja imaju vise stanovnika od cijele BiH, pocnes malo racionalnije razmisljati...
ne postoji ni promil sanse da ljudi koji su do juce pucali jedni na drugi, danas nadju paket bitnih zajednickih politickih ciljeva. to je suludo ocekivati. necu reci da se to nikad nece promjeniti, ali nece jos decenijama sigurno. samim tim, po meni je glupost ulagati sve napore i resurse u sizifov posao. ok, neka se i time neko bavi, ali je iditotizam da se svi bave.
po meni je daleko svrsishodnije traziti zajednicke ekonmske i infratstrukturne interese jer su tu puno manje prepreke i samim tim vece sanse za uspjeh
-
palermo
#2983 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Par izvanrednih postova. I inače, ideja da ćeš ti nekoga poraziti na način da moli za milost ili fudbalski rečeno ugaziti ga je daleko od realnosti. A ta ideja je toliko draga svima, I Hrvatima, i Srbima a kao što vidimo i Bošnjacimavivaldi wrote:provincijski mentalitet nije korijen nasih problema. on jeste bitan faktor zbog nekih drugih stvari, ali ne zbog ovih. korijen nasih problema je rat, 100 hiljada mrtvih, ko zna koliko ranjenjih, silovanih, protjernaih, ptsp-oavca, sjebanih..., koji su pritom tokom i nakon rata i fizicki razdvojeni u torove. ne pomaze tu pogled sa strane ni bilo kakvo "sklanjanje" kako ti rece. jaz medju narodima je dubok ko marijanska brazda i ne postoji nikakav smokvin list koji to moze sakriti.GandalfSivi wrote:Kada se sklonis malo, kada vidis gradove cija predgradja imaju vise stanovnika od cijele BiH, pocnes malo racionalnije razmisljati...
ne postoji ni promil sanse da ljudi koji su do juce pucali jedni na drugi, danas nadju paket bitnih zajednickih politickih ciljeva. to je suludo ocekivati. necu reci da se to nikad nece promjeniti, ali nece jos decenijama sigurno. samim tim, po meni je glupost ulagati sve napore i resurse u sizifov posao. ok, neka se i time neko bavi, ali je iditotizam da se svi bave.
(po meni je daleko svrsishodnije traziti zajednicke ekonmske i infratstrukturne interese jer su tu puno manje prepreke i samim tim vece sanse za uspjeh
Nego, ovo sam hotio reći, nemoguće je postići bilokakav zajednički ekonomski ili infrastrukturni interes bez pronalaženja minimuma zajedničkih političkih interesa (pod ovim ne podrazumjevam dogovore oko foztelja i slično)
- vivaldi
#2984 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
pa ne slazem se. u zadnjih mjesec dana, milorad dodik, veliki srbin i mali rus, covjek koji se nalazi na americkoj crnoj listi i koji je pritom pune cetiri godine bio u smrtnoj zavadi sa kadrovima iz vlastitog naroda na drzavnom nivou, je od evropskih kredita otvorio autoput od 800 miliona maraka, otvorio bolnicu u banjaluci od skoro 200 miliona, pa jos jednu od 55, pa onu malu hidrocentralu od 40... kada se pritom prijestis da su lautenbergove (americke) sankcije rs-u ukinute tek 2008. godine (od posliejrtane 23 godine rs je 2/3 trecine vremena bila pod americkim sankcjama), i kad na to sve dodas da rs ima duplo manje stanovnistva, prepolovljena u brckom i geografski polozaj koji uzasno poskpuljuje sve unutar entitetske infratstrukturne projekte onda se covje mora zapitati ima li federacija pravo na izgovore?palermo wrote:Nego, ovo sam hotio reći, nemoguće je postići bilokakav zajednički ekonomski ili infrastrukturni interes bez pronalaženja minimuma zajedničkih političkih interesa (pod ovim ne podrazumjevam dogovore oko foztelja i slično)
kako je dodik pod svim tim sankcijama i drugim otezavajucim stvarima napravio i najvecu privatizaciju u oba entiteta(mtel) i najvecu greenfiled inveseticiju (te stanari) i najvecu ne jednu vec 2 ili mozda 3 investicije u zdrvatsvo jer je bolnica u bijeljini kostala preko 80 miliona, 100 miliona kredita ulozio u fakultete, sljedece godine ce od japanskog kredita zavrsiti i najvecu ekolosku investiciju u drzavi (desumorizacija te ugljevik cca 160 miliona maraka)....
pa ko god ima zdravog razuma mora se zapitati kako to uspjeva covjeku koji je pod americkim sankcijama dok u isto vrijeme u sarajevu su trjala redukcije vode, nijedan jedini javni fakultet se nije napravio od rata do danas vec onu nesretnu akademiju scneskih umjetnosti prave vec 15 godina jer se nema para, zasto jedino svedski ambasador pita sta je sa kolektorom u mostaru jer je trebao proraditi prije par godina jer su svedjani donirali pare, sta je sa blokom 7, sta je toplovodma kakanj-sarajevo...
joj hamo divi mu glave nije argument, a ne bi me zacudilo ni da se ti djetinjasti arguementi i konstattno provalce kroz javnost jer se time krije vlastita nesposobnost i nerad, pa da se ne desi da neko pocne postavjati pitanja koja gore napisah...za federalne vlasti je daleko komofrnije da se svi bave dodikom, nego inventurom vlastitog rada
-
palermo
#2985 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
vivaldi wrote:pa ne slazem se. u zadnjih mjesec dana, milorad dodik, veliki srbin i mali rus, covjek koji se nalazi na americkoj crnoj listi i koji je pritom pune cetiri godine bio u smrtnoj zavadi sa kadrovima iz vlastitog naroda na drzavnom nivou, je od evropskih kredita otvorio autoput od 800 miliona maraka, otvorio bolnicu u banjaluci od skoro 200 miliona, pa jos jednu od 55, pa onu malu hidrocentralu od 40... kada se pritom prijestis da su lautenbergove (americke) sankcije rs-u ukinute tek 2008. godine (od posliejrtane 23 godine rs je 2/3 trecine vremena bila pod americkim sankcjama), i kad na to sve dodas da rs ima duplo manje stanovnistva, prepolovljena u brckom i geografski polozaj koji uzasno poskpuljuje sve unutar entitetske infratstrukturne projekte onda se covje mora zapitati ima li federacija pravo na izgovore?palermo wrote:Nego, ovo sam hotio reći, nemoguće je postići bilokakav zajednički ekonomski ili infrastrukturni interes bez pronalaženja minimuma zajedničkih političkih interesa (pod ovim ne podrazumjevam dogovore oko foztelja i slično)
kako je dodik pod svim tim sankcijama i drugim otezavajucim stvarima napravio i najvecu privatizaciju u oba entiteta(mtel) i najvecu greenfiled inveseticiju (te stanari) i najvecu ne jednu vec 2 ili mozda 3 investicije u zdrvatsvo jer je bolnica u bijeljini kostala preko 80 miliona, 100 miliona kredita ulozio u fakultete, sljedece godine ce od japanskog kredita zavrsiti i najvecu ekolosku investiciju u drzavi (desumorizacija te ugljevik cca 160 miliona maraka)....
pa ko god ima zdravog razuma mora se zapitati kako to uspjeva covjeku koji je pod americkim sankcijama dok u isto vrijeme u sarajevu su trjala redukcije vode, nijedan jedini javni fakultet se nije napravio od rata do danas vec onu nesretnu akademiju scneskih umjetnosti prave vec 15 godina jer se nema para, zasto jedino svedski ambasador pita sta je sa kolektorom u mostaru jer je trebao proraditi prije par godina jer su svedjani donirali pare, sta je sa blokom 7, sta je toplovodma kakanj-sarajevo...
joj hamo divi mu glave nije argument, a ne bi me zacudilo ni da se ti djetinjasti arguementi i konstattno provalce kroz javnost jer se time krije vlastita nesposobnost i nerad, pa da se ne desi da neko pocne postavjati pitanja koja gore napisah...za federalne vlasti je daleko komofrnije da se svi bave dodikom, nego inventurom vlastitog rada
sve ok, ali to nema veze sa ovim što sam ja napisao. To su projekti koje je Dodik mogao ostvariti zahvaljujući ustavnom uređenju, odnosno zahvaljujući tome što nije morao tražiti zajednički interes sa drugima. Mislim, i Tešanj je , primjera radi, ostvario fantastične rezultate, izmu ostalog zato što mu se interes nije sukobljavao ni sa jednim drugim.
A zašto se još nije napravila cesta Stolac-Neum......nemoj reći zbog nesposbnosti, jer nije u pitanju nesposbnost, nego jasan politički interes (ne ulazim u vrijednosnu procjenu interesa)
- GandalfSivi
#2986 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Sarajevo izabralo dvojicu Srba u Parlament BiH, i niko se i ne sjeti da su Srbi. I neka je, svaka cast i Sarajevu i Kojevicu i Magazinovicu. Treba li ici dalje da vidis kako su stvari moguce, jer ovakvih primjera ima milion i jedan. Samo uprati moju konverzaciju sa deckom koji pokusava biti “moralna vertikala” kada mi prica kako za razliku od Federacije oni u PC-u nemaju problem sa Hrvatima. I decko apsolutno vjeruje u to. Narod je ovca, okrenu se stvari preko noci ako je politicarima u interesu...vivaldi wrote:provincijski mentalitet nije korijen nasih problema. on jeste bitan faktor zbog nekih drugih stvari, ali ne zbog ovih. korijen nasih problema je rat, 100 hiljada mrtvih, ko zna koliko ranjenjih, silovanih, protjernaih, ptsp-oavca, sjebanih..., koji su pritom tokom i nakon rata i fizicki razdvojeni u torove. ne pomaze tu pogled sa strane ni bilo kakvo "sklanjanje" kako ti rece. jaz medju narodima je dubok ko marijanska brazda i ne postoji nikakav smokvin list koji to moze sakriti.GandalfSivi wrote:Kada se sklonis malo, kada vidis gradove cija predgradja imaju vise stanovnika od cijele BiH, pocnes malo racionalnije razmisljati...
po meni je daleko svrsishodnije traziti zajednicke ekonmske i infratstrukturne interese jer su tu puno manje prepreke i samim tim vece sanse za uspjeh
- vivaldi
#2987 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
ne, ja ovdje uospte nisam spominjao privatne investicije, govorim o javnim parama.palermo wrote:sve ok, ali to nema veze sa ovim što sam ja napisao. To su projekti koje je Dodik mogao ostvariti zahvaljujući ustavnom uređenju, odnosno zahvaljujući tome što nije morao tražiti zajednički interes sa drugima. Mislim, i Tešanj je , primjera radi, ostvario fantastične rezultate, izmu ostalog zato što mu se interes nije sukobljavao ni sa jednim drugim. A zašto se još nije napravila cesta Stolac-Neum......nemoj reći zbog nesposbnosti, jer nije u pitanju nesposbnost, nego jasan politički interes (ne ulazim u vrijednosnu procjenu interesa)
cesta do neuma nije mogla zbo politika? ok! nije mogao koridor VC= zbog politike? ok! nije moglo jos stotinu stvari? Ok! ali zasto nema toplovoda? zasto nema para da se napravi jedan jedini jebeni drzavni fakultet u glavnom gradu? zasto glavni grad 3 godine imao redukcije vode? sta je sa kolektorom u mostaru? sta je izgorilom bolnicom u bihacu koja vec godinama moli za mizernih par miliona maraka da osposobi operaicone sale? pa bolan to bi bh fanatisoci skupili na 3 utakmice...to je pitanje nerada, nemara i nesposobnosti. nema tu nkakve veze sa nacionalnim politickim problemima. ma mozemo do sutra nabrajati. svaka od ovih stvari bi dramaticno i konkretno pomogla i olaksala zivot jednom broju ljudi. pa nek je to samo 50 hiljada ljudi i to je korak naprijed. da se radilo samo 50% koliko se moglo, danas bi svaki ili bar vecina stanovnistva imali neku konkretnu korist od politike. ali umjesto konkretnim projektima, svi se bave uzaludnim i opste poznatim pricama i otkirvanjima tople vode o dodiku, covicu, vucicu, kolindi...
opet kazem -ok. neka se njima bavi 10-50, 100 ili hiljadu budzetskih parazita. ali brate neka se armija ostalih parazita bavi necim konkretnim jebemu majku. hiljade likova u ovoj zemlji svakog prvog u dzep strpaju po 4-5 hiljada...pa jebemu mater ne mozes uzimati tolke pare, a na sva pitanja slijegat ramenima i upirat prstom u druge
- vivaldi
#2988 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
ma gandalfe imas ti i prezivjelih srebrenicana koji svjedocili u korist ratnih zlocinaca, imas onog bosnjaka iz bijeljina sto velica mladica ili one iz prijedora sto pobjedise u jedenju cvaraka, imas i onog srbina sto je u isilu pa ga uhapsise jer je planirao neke napada...ali ne mozes ti na osnovu tih primjera graditi neku strategiju...GandalfSivi wrote:Sarajevo izabralo dvojicu Srba u Parlament BiH, i niko se i ne sjeti da su Srbi. I neka je, svaka cast i Sarajevu i Kojevicu i Magazinovicu. Treba li ici dalje da vidis kako su stvari moguce, jer ovakvih primjera ima milion i jedan. Samo uprati moju konverzaciju sa deckom koji pokusava biti “moralna vertikala” kada mi prica kako za razliku od Federacije oni u PC-u nemaju problem sa Hrvatima. I decko apsolutno vjeruje u to. Narod je ovca, okrenu se stvari preko noci ako je politicarima u interesu...
na kraju krajeva izbori to potvrdjuju svake 4 godine
- GandalfSivi
#2989 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ovdje se slazem sa puno stvari, ali moram napraviti jednu digresiju. Dodik vodi RS u ekonomsku propast. Rasprodao je sve, oborio kreditni rejting i sada uzima kredite po tri puta vecoj stopi od Federacije. Apsolutno se slazem da Federacija ne koristi ni 10% svoga kapaciteta, ali Mile ubi entitet do kraja. Sada pokusava oboriti currency board na drzavnom nivou, nece mu nikada proci, ali pokusava odnijeti sve u PM. Ne ni politicki nego ekonomski, Argentina i Venecuela bi bile mala maca u poredjenju sa nama kada bi bilo po njegovom...vivaldi wrote:ne, ja ovdje uospte nisam spominjao privatne investicije, govorim o javnim parama.palermo wrote:sve ok, ali to nema veze sa ovim što sam ja napisao. To su projekti koje je Dodik mogao ostvariti zahvaljujući ustavnom uređenju, odnosno zahvaljujući tome što nije morao tražiti zajednički interes sa drugima. Mislim, i Tešanj je , primjera radi, ostvario fantastične rezultate, izmu ostalog zato što mu se interes nije sukobljavao ni sa jednim drugim. A zašto se još nije napravila cesta Stolac-Neum......nemoj reći zbog nesposbnosti, jer nije u pitanju nesposbnost, nego jasan politički interes (ne ulazim u vrijednosnu procjenu interesa)
cesta do neuma nije mogla zbo politika? ok! nije mogao koridor VC= zbog politike? ok! nije moglo jos stotinu stvari? Ok! ali zasto nema toplovoda? zasto nema para da se napravi jedan jedini jebeni drzavni fakultet u glavnom gradu? zasto glavni grad 3 godine imao redukcije vode? sta je sa kolektorom u mostaru? sta je izgorilom bolnicom u bihacu koja vec godinama moli za mizernih par miliona maraka da osposobi operaicone sale? pa bolan to bi bh fanatisoci skupili na 3 utakmice...to je pitanje nerada, nemara i nesposobnosti. nema tu nkakve veze sa nacionalnim politickim problemima. ma mozemo do sutra nabrajati. svaka od ovih stvari bi dramaticno i konkretno pomogla i olaksala zivot jednom broju ljudi. pa nek je to samo 50 hiljada ljudi i to je korak naprijed. da se radilo samo 50% koliko se moglo, danas bi svaki ili bar vecina stanovnistva imali neku konkretnu korist od politike. ali umjesto konkretnim projektima, svi se bave uzaludnim i opste poznatim pricama i otkirvanjima tople vode o dodiku, covicu, vucicu, kolindi...
opet kazem -ok. neka se njima bavi 10-50, 100 ili hiljadu budzetskih parazita. ali brate neka se armija ostalih parazita bavi necim konkretnim jebemu majku. hiljade likova u ovoj zemlji svakog prvog u dzep strpaju po 4-5 hiljada...pa jebemu mater ne mozes uzimati tolke pare, a na sva pitanja slijegat ramenima i upirat prstom u druge
- vivaldi
#2990 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
ma to nije tacno gandalfe. pa jebemu kod nas privatizacija traje vec duze od 20 godina. znas zasto? zato sto niko nista nece da kupi..mile je jedino prodao telekom i to u pravo vrijeme jer su telekomi u padu vec godinama unazad. nije to vise vruca roba ko nekad. i pirtom uospte ne racunam na pobjednicku (politicku) ponudu srbije, vec na drugolasiranu ponudu austrijskog telekoma koji je tada za mel nudio 450 miliona eura. ilustracija radi, prosle godine telekom srbija koji je kupio mtel, koji je sam veci 5-6 puta od mtela, i koji jos pride ima u svom vlasnistvu i jednog operatera u crnoj gori je bio ponudjen na privatiaciji po drugi put i znas koja je bila najveca ponuda? ni milijardu eura za sva tri telekoma (mtel srbija, mtel rs, i mtel crna gora) kada su ga nudili prvi put 2011 najbolja ponuda je bila 1,1 milijarda. kome god da ga je mile prodao onda 2007 dobio bi ponudu koju vise nikad ne bi dobio.GandalfSivi wrote:Ovdje se slazem sa puno stvari, ali moram napraviti jednu digresiju. Dodik vodi RS u ekonomsku propast. Rasprodao je sve, oborio kreditni rejting i sada uzima kredite po tri puta vecoj stopi od Federacije. Apsolutno se slazem da Federacija ne koristi ni 10% svoga kapaciteta, ali Mile ubi entitet do kraja. Sada pokusava oboriti currency board na drzavnom nivou, nece mu nikada proci, ali pokusava odnijeti sve u PM. Ne ni politicki nego ekonomski, Argentina i Venecuela bi bile mala maca u poredjenju sa nama kada bi bilo po njegovom...
sve ostale privatizacije su pickin dim. od rafinerije koju niko nije htio osim rusa pa nadalje. sve ostalo nije vrijedno spomena...
kamo srece da mozemo prodati sve sto imamo, ali nece niko moj gandlfe ovakve dubioze...
a sto se tice dugova i kamata...nije to ni bizu kako se prica. dug rs je manji i od srbijanskog i od hrvatskog (procentualno naravano da ne mislis da govorim o aposlutnim iznosima) i sto je najvaznije svaka rata se uredno iziruje.
ali eto, ako te bas zanima ilustracija od 2009 do 2017 ukupan javni dug rs je skocio sa 3,3 na 5,3 milijardi (5,3 je projektovani, verifikovani je nizi par stotina miliona, ali nema veze), ali su isto vrijeme godisnji prihodi povecani za preko miijardu tako da nema nikakvih naznaka kolapsa, jos kada pritom imas na umu da su 2014. i rs i fbih pretrpili po 2 milijarde stete od poplave (sto je per capita duplo vise u rs jer imaju duplo manje stanovnika) pa se opet nije desio nikakav bankrot...
- LBVIEW
#2991 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ma nije ekonomista regije, za kojim se otimaju multinacionalne kompanije
, napravio samo autoput( doduse s par centimetara asfalta
), dje privatizacija rafinerije, prodaja Telekoma, i da, umalo zaboravih, trebinjski aerodrom.
Ja prvom konto ironija, kad ono covek ozbiljno o sumskom ekonomskom cudu.
- GandalfSivi
#2992 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
U kafani sam, ne mogu dugo, ali fulas jako bitnu poentu. Nije tu ni telekom kao takav da bi samo zaradio pare, ni elektroprivreda, ni rudnici, ni vodeni potencijal. Oni ti dizu credit rating, smanjuju kamate i uvode stabilizaciju. Sto se tice zaduzenja, ne racunaj per capita, nego procenat od gdp-a. Anyhow, dobra rasprava, vratim se sutra...vivaldi wrote:ma to nije tacno gandalfe. pa jebemu kod nas privatizacija traje vec duze od 20 godina. znas zasto? zato sto niko nista nece da kupi..mile je jedino prodao telekom i to u pravo vrijeme jer su telekomi u padu vec godinama unazad. nije to vise vruca roba ko nekad. i pirtom uospte ne racunam na pobjednicku (politicku) ponudu srbije, vec na drugolasiranu ponudu austrijskog telekoma koji je tada za mel nudio 450 miliona eura. ilustracija radi, prosle godine telekom srbija koji je kupio mtel, koji je sam veci 5-6 puta od mtela, i koji jos pride ima u svom vlasnistvu i jednog operatera u crnoj gori je bio ponudjen na privatiaciji po drugi put i znas koja je bila najveca ponuda? ni milijardu eura za sva tri telekoma (mtel srbija, mtel rs, i mtel crna gora) kada su ga nudili prvi put 2011 najbolja ponuda je bila 1,1 milijarda. kome god da ga je mile prodao onda 2007 dobio bi ponudu koju vise nikad ne bi dobio.GandalfSivi wrote:Ovdje se slazem sa puno stvari, ali moram napraviti jednu digresiju. Dodik vodi RS u ekonomsku propast. Rasprodao je sve, oborio kreditni rejting i sada uzima kredite po tri puta vecoj stopi od Federacije. Apsolutno se slazem da Federacija ne koristi ni 10% svoga kapaciteta, ali Mile ubi entitet do kraja. Sada pokusava oboriti currency board na drzavnom nivou, nece mu nikada proci, ali pokusava odnijeti sve u PM. Ne ni politicki nego ekonomski, Argentina i Venecuela bi bile mala maca u poredjenju sa nama kada bi bilo po njegovom...
sve ostale privatizacije su pickin dim. od rafinerije koju niko nije htio osim rusa pa nadalje. sve ostalo nije vrijedno spomena...
kamo srece da mozemo prodati sve sto imamo, ali nece niko moj gandlfe ovakve dubioze...
a sto se tice dugova i kamata...nije to ni bizu kako se prica. dug rs je manji i od srbijanskog i od hrvatskog (procentualno naravano da ne mislis da govorim o aposlutnim iznosima) i sto je najvaznije svaka rata se uredno iziruje.
ali eto, ako te bas zanima ilustracija od 2009 do 2017 ukupan javni dug rs je skocio sa 3,3 na 5,3 milijardi (5,3 je projektovani, verifikovani je nizi par stotina miliona, ali nema veze), ali su isto vrijeme godisnji prihodi povecani za preko miijardu tako da nema nikakvih naznaka kolapsa, jos kada pritom imas na umu da su 2014. i rs i fbih pretrpili po 2 milijarde stete od poplave (sto je per capita duplo vise u rs jer imaju duplo manje stanovnika) pa se opet nije desio nikakav bankrot...
- vivaldi
#2993 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
gandalfe, kuca se ne pravi od krova vec od temelja. to sto ti pricas je "fine tuning", a mi smo decenijama daleko od toga. ja ti ovdje govorim o zemlji koja ima visokog predtsvanika, zemlji koja je je vec 30 godina crna ovca u svakom evropskom pa i svjetskom izvjestaju. mi bolan imamo probleme sa elemntarnim stvarima - ja pisem o vodi, struji, grijanju, plinu, bolnicama, zdrvastvu, termolektrnama kojima je istekao vijek trjanja prije 20 godina...godine prolaze, zivot prodje, narod odlazi...nema se tu sta cekati. sve ovo sto pisem da se pocelo raditi i prije 15 godina bilo bi kasno, a ne danas.GandalfSivi wrote:U kafani sam, ne mogu dugo, ali fulas jako bitnu poentu. Nije tu ni telekom kao takav da bi samo zaradio pare, ni elektroprivreda, ni rudnici, ni vodeni potencijal. Oni ti dizu credit rating, smanjuju kamate i uvode stabilizaciju. Sto se tice zaduzenja, ne racunaj per capita, nego procenat od gdp-a. Anyhow, dobra rasprava, vratim se sutra...
ali nastavicemo sutra vece, ili prekosutra vece jer mozda sutra necu imati vremena
ps. sto se tice duga njega sam naravno i racunao u odnosu na gdp, per capita sam spomenuo kada sam pisao o steti od poplava, ali kao sto znas nikakav dug nije problem sve dok se moze vracati, a druga stvar, ne bjeze ljudi iz bosne zbog javnog duga vec zbog ovih stvari o kojima ja pisem.
- seln
#2994 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Najvise volim kad se ovako otkrijuLBVIEW wrote:Ma nije ekonomista regije, za kojim se otimaju multinacionalne kompanije, napravio samo autoput( doduse s par centimetara asfalta
), dje privatizacija rafinerije, prodaja Telekoma, i da, umalo zaboravih, trebinjski aerodrom.
![]()
Znas kako se kaze: kasalj, svrab i ljubav se ne mogu sakriti.
Bio je bre tamo neki rat, pa se ljudi zamrzeli... ko je pucao? Svi su pucali!
-
decembar2017
#2995 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Opet ti sa pricom o konstutivnosti, zar nisi do sada naucio da svaki put kada to potegens ja cu da pokazem da sami BiH hrvati ne zele konstutivnost u Bosni i Hercegovini.Novak20 wrote:
Naravno da je ovo službena bošnjačka politika koja je vrlo brzo iza rata krenula u apelaciju prema Ustavu BiH i F BiH i tužbe tipa Sejdić-Finci. U većini stvari je ta politika uspjela da natjera vodu na svoj mlin ali je RS problem koji se neće jednostavno riješiti i koji ne ide po planu.
Zato je fokus na Hrvatima i ukidanju njihove konstitutivnosti. Ne traže se izmjene Ustava i zakona koje bi poboljšale konsocijacijski model koji je donio kakav-takav mir, nego ga ukinule. Ali samo u F BiH dok je RS neokrznuta u velikoj mjeri zahvaljujući djelimičnim povratkom Bošnjaka u RS. Tu je još jedan problem na koji Bošnjačka politika trenutno nema odgovor. Državni nivo je ipak podjeljen po principu 1:3 i svaka pobjeda bošnjačke politike nad hrvatskom politikom u F BiH se reflektuje u približavanju Srba i Hrvata da bi omjer na državnoj razini bio 2:1. Time su bilo čije "pobjede" Pirove, a dragocijena energija društva se gubi političkim lutanjima u krivom pravcu, iseljavanjem stanovništva i nazadovanjem u svakom pogledu.
da je BiH hrvatima stalo do konsututivnosti prvo bi covica objesili na banderu cim je bio na obiljezavanji njihovog nestanka na blizu polovine Bosne i Hercegovine.
Ako ne tada onda kada je popljuvao Komaricu kada je ovaj skrenuo paznju na polozaj BIH hrvata u genocidnoj stvorevini.
Ako ne tada onda kada tvrdi da svaka promjena koju trazi ne zadire u genocidnu stvorevinu.
Ako ne tada onda kada je covic rekao da se njega granica na Drini ne tice vec da je to stvar pitanja Bosnjaka i srba.
Ako ne tada onda kada nije uradio nista da zastiti pravo na neometani pristup otvorenom moru koji hrvatska opsturise.
Par primjera koji pokazuju da se se sami BiH hrvati odrekli konstutivnosti i da im to nista ne znaci jer njima nije stalo do Bosne i Hercegovine, ustvari znaci kada zele da opravdaju politiku uvlacenja hdz-a u srpsko dupe u nadi da ce im srbi dati ono sto sami ne znaju/smiju da uzmu.
-
kiligonzales
#2996 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
To su HDZ Hrvati, drugi znaju ipak gdje zive i nemaju svi putovnicu ratom steknutu i time nemaju alternative, vec BiH moraju da cuvaju kao svoju.decembar2017 wrote:Opet ti sa pricom o konstutivnosti, zar nisi do sada naucio da svaki put kada to potegens ja cu da pokazem da sami BiH hrvati ne zele konstutivnost u Bosni i Hercegovini.Novak20 wrote:
Naravno da je ovo službena bošnjačka politika koja je vrlo brzo iza rata krenula u apelaciju prema Ustavu BiH i F BiH i tužbe tipa Sejdić-Finci. U većini stvari je ta politika uspjela da natjera vodu na svoj mlin ali je RS problem koji se neće jednostavno riješiti i koji ne ide po planu.
da je BiH hrvatima stalo do konsututivnosti prvo bi covica objesili na banderu cim je bio na obiljezavanji njihovog nestanka na blizu polovine Bosne i Hercegovine.
Ako ne tada onda kada je popljuvao Komaricu kada je ovaj skrenuo paznju na polozaj BIH hrvata u genocidnoj stvorevini.
Ako ne tada onda kada tvrdi da svaka promjena koju trazi ne zadire u genocidnu stvorevinu.
Ako ne tada onda kada je covic rekao da se njega granica na Drini ne tice vec da je to stvar pitanja Bosnjaka i srba.
Ako ne tada onda kada nije uradio nista da zastiti pravo na neometani pristup otvorenom moru koji hrvatska opsturise.
Par primjera koji pokazuju da se se sami BiH hrvati odrekli konstutivnosti i da im to nista ne znaci jer njima nije stalo do Bosne i Hercegovine, ustvari znaci kada zele da opravdaju politiku uvlacenja hdz-a u srpsko dupe u nadi da ce im srbi dati ono sto sami ne znaju/smiju da uzmu.
HDZ sa HNS je pokupio malo vise glasova nego na proslim izborima jer je HDZ 1990 izgubio oko 15 hiljada glasova ovaj put i to je ovaj put otislo Covicu. Vjerovatno sa tim prijasnjim rezultatom HDZ 1990 bi se mogao ugurati u vlast u FBiH i biti dijelom koalicije da izbaci SDA i HDZ, matematicki to je moguce.
Covic je sam pridonjeo gubitku pozicije u predsjednistvu jer je nastupao ruku pod ruku sa Dodikom i antidrzavnicki. Ovo mu je kazna.
-
Novak20
#2997 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Interesantno kako "kazna" uvijek zaobiđe bošnjačku politiku predvođenu sa SDA i klanom Izetbegović. Povratak u RS je propao, stanje u privredi je katastrofalno, državne firme se raubuju bez ulaganja, četiri godine se provedu bez izgrađenog kilometra autoceste, cijene rastu, plate male, u upravi konfuzija od propisa, narod curi na zapad i istok.kiligonzales wrote:
To su HDZ Hrvati, drugi znaju ipak gdje zive i nemaju svi putovnicu ratom steknutu i time nemaju alternative, vec BiH moraju da cuvaju kao svoju.
HDZ sa HNS je pokupio malo vise glasova nego na proslim izborima jer je HDZ 1990 izgubio oko 15 hiljada glasova ovaj put i to je ovaj put otislo Covicu. Vjerovatno sa tim prijasnjim rezultatom HDZ 1990 bi se mogao ugurati u vlast u FBiH i biti dijelom koalicije da izbaci SDA i HDZ, matematicki to je moguce.
Covic je sam pridonjeo gubitku pozicije u predsjednistvu jer je nastupao ruku pod ruku sa Dodikom i antidrzavnicki. Ovo mu je kazna.
I kako onda Bošnjaci kažnjavaju SDA, inače pandan HDZ ?
Izaberu Džaferovića u Predsjedništvo i daju SDA najviše glasova na nivou BiH, F BiH, RS i kantona jer vode državničku politiku isprepletenu korupcijom, nepotizmom i podobnošću.
Last edited by Novak20 on 16/10/2018 08:46, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#2998 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kako idu oni izgovori:
- ali SDA ne radi na stetu Bosne i gradana
- probosanska stranka
Nastavi niz...
- ali SDA ne radi na stetu Bosne i gradana
- probosanska stranka
Nastavi niz...
- sinuhe
#2999 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Glasaci u Kalesiji izrazili nezadovoljstvo te kaznili Covica. 
-
decembar2017
#3000 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
tacno je izracunato da po % mnogo manje Bosnjaka glasa za SDA nego BiH hrvata glasa za HDZ. Pogotovo za covica koji je na vrhu hdz-a i " legitimni predstavnik " od 2005 !!! razumijes li , od 2005 glasa se za bivseg jugoslovena koji je 1991 pravio/popravljao avione JNA i on je " legitiman "Novak20 wrote:Interesantno kako "kazna" uvijek zaobiđe bošnjačku politiku predvođenu sa SDA i klanom Izetbegović. Povratak u RS je propao, stanje u privredi je katastrofalno, državne firme se raubuju bez ulaganja, četiri godine se provedu bez izgrađenog kilometra autoceste, cijene rastu, plate male, u upravi konfuzija od propisa, narod curi na zapad i istok.kiligonzales wrote:
To su HDZ Hrvati, drugi znaju ipak gdje zive i nemaju svi putovnicu ratom steknutu i time nemaju alternative, vec BiH moraju da cuvaju kao svoju.
I kako onda Bošnjaci kažnjavaju SDA, inače pandan HDZ ?
Izaberu Džaferovića u Predsjedništvo i daju SDA najviše glasova na nivou BiH, F BiH, RS i kantona jer vode državničku politiku isprepletenu korupcijom, nepotizmom i podobnošću.
I za razliku od hdz , predstavnici iz SDA nisu slavili nastanak genocidne stvorevine.
Za razliku od hdz, predstavnici iz SDA nisu popljuvali muftiju banjaluckog kada ovaj skrene paznju na tezak polozaj Bosnjaka u genocidnoj stvorevini.
Za razliku od hdz-a, predstavnici iz SDA nisu izjavili da ih se ne tice granica na Drini ili problem izlaska na otvoreno more.
Sve je to hdz radio i opet dobije vise glasova % nego SDA !
I sto se tice povratka u genocidnu stvorevinu vise se Bosnjaka vratilo u Janju i Prijedor/Kozarac nego BiH hrvata u citavu genocidnu stvorevinu, rodilo ih manje od 40 u citavoj genocidnoj stvorevini i ti nasao da pricas o propalom povratku, i da je propao kod BIh hrvata toga nikada nije ni bilo a sve u reziji hdz-a tj " legitimnih predstavnika ".