Jarane fali vagona, motora i još osoblja. Da putuješ 7, 8 dana konduktere bi sve mogao upoznati koliko ih imaDebelinJoe wrote: ↑03/06/2026 09:39 ŽFBiH sebi uvele neradnu nedjelju...
Čuj "iz operativnih razloga..."
Hahaha. Ljenguze komunističke, ko vas ne zna...
Željeznice - all about
Moderator: anex
-
Alf34+
#2976 Re: Željeznice - all about
- ShnjaZZZ
#2977 Re: Željeznice - all about
Ljudi imaju po 500 sati viška, naravno da će se otkazat. Treba li ono malo konduktera pocrkat za milju i topli 
- Isner
#2978 Re: Željeznice - all about
Naravno da ne trebaju, ali ShnjaZZZ ima li u toj firmi zera pameti u rukovodstvu pa da se bar pokuša riješiti neki od nagomilanih problema?
GRAS-ovci, prosvjetari, medicinari, policija i kurci palci su za beznacajnije stvari pravili generalni štrajk pa rješavali probleme... GRAS digne generalni štrajk kad im plata kasni dva mjeseca a da ne govorim da ih neko spusti na minimalac, blokirali bi kod Ivan sedla s jedna i Lješeva s druge strane...
Mislim, nekako je u ŽFBiH sve uspavano obzirom na probleme koje imate... Blokirajte pruge na mjesec dana pa nek riješe vaše probleme...
GRAS-ovci, prosvjetari, medicinari, policija i kurci palci su za beznacajnije stvari pravili generalni štrajk pa rješavali probleme... GRAS digne generalni štrajk kad im plata kasni dva mjeseca a da ne govorim da ih neko spusti na minimalac, blokirali bi kod Ivan sedla s jedna i Lješeva s druge strane...
Mislim, nekako je u ŽFBiH sve uspavano obzirom na probleme koje imate... Blokirajte pruge na mjesec dana pa nek riješe vaše probleme...
- ShnjaZZZ
#2979 Re: Željeznice - all about
Mi imamo osam sindikata, neki od njih su produžena ruka Uprave, direktora i Vlade. Prodaju se za radno mjesto snahi. Nema tu selameta.Isner wrote: ↑03/06/2026 16:49 Naravno da ne trebaju, ali ShnjaZZZ ima li u toj firmi zera pameti u rukovodstvu pa da se bar pokuša riješiti neki od nagomilanih problema?
A i ostatak radnika je jednostavno digao ruke. Gledaju samo da se dokopaju penzije, a mlađima odgovara javašluk jer svi rade nešto privatno pa bježanje ili višak sati im odgovara.
- Isner
#2980 Re: Željeznice - all about
Ja sam sreo frajera, slučajno, na Pofalićima, u uniforni zaposlenika ŽFBiH, nešto me upitao pa kad sam odgovorio, odmotao se razgovor na pet - šest minuta...
Kad sam ga pitao šta radi u Željeznicama, kaže "popisujem kola i brojeve na stanici" al ti vidiš da je on dobro ušinut u glavu i da je više za hospitalizacije nego za posla... Još rece da je il iz Vojkovića il s one strane Vraca...
Tu kod vas je dobro jedino što izgleda možeš da radiš šta god želiš, odnosno da ništa ne radiš...umjesto stolice ubaci krevet i trla baba lan...
Kad sam ga pitao šta radi u Željeznicama, kaže "popisujem kola i brojeve na stanici" al ti vidiš da je on dobro ušinut u glavu i da je više za hospitalizacije nego za posla... Još rece da je il iz Vojkovića il s one strane Vraca...
Tu kod vas je dobro jedino što izgleda možeš da radiš šta god želiš, odnosno da ništa ne radiš...umjesto stolice ubaci krevet i trla baba lan...
- Haris.ba
#2981 Re: Željeznice - all about
Kakvi problemi da im se rijese? Najbolja firma na dunjaluku. Nigdje nema ovakve firme.
P.S.
Danas da prestane zeljeznicki saobracaj, skoro niko ne bi ni primjetio. Haman sve bitno sto ga je koristilo je gotovo.
-
DebelinJoe
#2982 Re: Željeznice - all about
Aaron Hujich Stern
13h
·
Dedo Džema je bio revizor na JŽ u Sarajevu i kontrolisao, i bušio, putničke karte na relacijama lokalnih vozova Sarajevo - Konjic i natrag i Sarajevo - Kakanj..
.. jednom heftično il' u deset dana išao je do Kardeljeva..
.. a po jednom mjesečno, odlazio je u Beograd i Zagreb.
Iz Zagreba je donosio maslo, s neke tamošnje pijace.
... uzimao ga je znao bi reći pojeftino, jeftinije čak i od Tržnice u Ferhadiji (tada Vase Miskina), od nekih njemu poznatih Međimuraca smiješnog naglaska il' od slavonskih seljaka, u formi velikog grumenja nalik ragbi loptama, zaobljeno i izduženo, žućkastozlatno i glatko .. a nana (!?)
.. ah nana, naša nana.. onako židovski prefrgano, kao žalila bi ga: bolan dedo što tegliš toliko iz daljine, i ovdje toga ima
.. a namah bi se počela baškariti: nije bilo ni variva ni pite, a napose gurabija i pogača da nisu disali i odisali, i rumenili se zacvarenom masnoćom.
#
Dug je to put...
Dedo Džema je imao tu nesreću da vojsku, narodnu jugoslovensku, služi u trenutku kad se naš Zagorac Joža sa Sutle, Maršal naš i ljubičica bijela, Kobi Gruzijcu zajebanom Brki usprotivio i rekao mu ono historijsko NJET.. pa je jadan, u doba kad se "domovini" davalo četiri godine života, u memljivim rovovima i u oblacima komaraca iznad umočvarenih salaša i ritova u blizini Horgoša, tik uz liniju razdvajanja s vjekovnim Ugarima, proveo cijele dvije.
Kako Brko na kraju ipak nije naredio invaziju na braću po srpu i čekiću, veliki dio vojske je povučen s granica majčice koja je bila okružena BRIGAMA, u unutrašnjost.
.
Dedu Džemu je tad i doslovno zapala unutrašnjost zemlje: bio je bačen u utrobu ko zna koje planinčure negdje u Srbiji, da s ostalim mladim rodoljubima kopa tunele., da gradi podzemna postrojenja tajne fabrike municije.
Tajna je tad bila tajna, i umro je laka mu zemlja Bosanska, a da nam nikad nije otkrio gdje se nalazila ta planina.. "dao zakletvu i časnu riječ".
U te tunele su mogli ući i vozovi, po dva kolosijeka - ulaz/izlaz, cijele kompozicije, i tu je dedo Džema izučio zanat skretničara.
Onda je odmah po povratku iz tog nečeg što se zvalo "narodnom armijom", "jugoslovenskom", dobio zaposlenje na staroj željezničkoj.. (kuriozitet je da mu je najbolji kolega na poslu u taj vakat bio Nikola, otac poslije najveće neočetničke strvine, Vojislava Šešelja..
.. kuriozitet plus je:
Kad se strvina pred raspad Jugoslavije počeo pojavljivati sve češće na tv-u sa svojim paranojama o srpstvu i svetosavlju, dedo Džema vidno razočaran u sve što je do tad poznavao, samo je ustuknuo:
.. šta bi od 'nakog momka.. a, otkud njega uopšte u Srbima, pa Šešelji ni pravoslavci nisu a ne kamoli Srbi, Nikola je u decembru Božiće slavio..)
.
Dedo i Nikola su, dok su ćiro i uskotračna još bili u funkciji, prešli u kočničare, i bdjeli nad preteškim teretima krcatih vagona, natovarenih balvanima s Romanije, i s čelikom iz Zenice niz Bradinu...
Poslije su postali revizori, čisti i opeglani s uzdignutom šapkom poviš vedrog čela a na njoj, poveća značka kotača sa zvijezdom petokrakom i krilima - na prugama su bili Olimpik i Bosna Express; uskotračne više nije bilo, više se u Dubrovnik nije moglo vozom, ni u Foču...
(kod nas se taj revizorski posao naziva kondukterskim, a kondukter je nešto drugo - vozač, vodilja... (lat.).
.
Nana je u međuvremenu, za vrijeme one velike krize kafe i parnepar s kraja sedamdesetih i s početka osamdesetih, izdašno koristila privilegije muža konduktera - putovanja su je koštala haman džaba, i često odlazila u Trst, na Ponte Rosso pijacu..,
.. sad je zamišljam kako prva s grupom naših žena s rupcima preko glava (na kilometar bi ih čovjek prepoznao odakle su), stoji u redu pred nekim štandom, kako tovari 18 kila Minasa u cekere, kako sa špagom u ruci (mjera moga struka), traži drugi štand, sa hlačama čarapama i treger potkošuljama, i kako mi kupuje samtane, mrske mi i najmrže samtane debelih štrafti.. a sva druga djeca su već nosila Rifle..
*
S dedom sam prvi put vidio sinje, masno more, u Pločama (poslije su tom gradiću nadili Kardeljevo.. mora da ih je drug Eduard nečim golemo bio zadužio..).
S dedom sam prvi put bio i u Beogradu, tad centru našeg svijeta a nedugo potom izvoru sveg našeg jada, i tamo vidio lavove i krokodile, i Kalemrgdan ogromni sav od kamenih blokova sazdan, i najprljaviju željezničku stanicu ikad, s milijardu užurbanih putnika...
Dedi sam odnio i debeli crni novčanik, pun puncat, natekao od crvenih novčanica s kojih su krilati pegasi polijetali u galopu., našao sam ga u jarku kod Hamćine trafike.. tu pored, gdje se njegov drug Brano dugo valjao kad je izašao iz bifea smještenog u prizemlju Švrćine kuće.
(Sutradan smo išli na Ravanicu, profilna slika je načinjena taj dan, na trijemu Branine vikendice.. jedva smo ga probudili..
.. dobio sam i nagradu - jednu kesicu Kiki karamela.
Ta scena bunovnog podbuhlog Brane kad mi drhtavom rukom pruža karamele, moje je najdavnije sjećanje. Imao sam četiri godine i otad je evo prošlo, 54.
...
Pruge i vozovi su na tim daljinskim relacijama funkcionisali sve do 1992. u proljeće, i do Stuttgarta su vozili naš svijet.
Danas, 34 godine poslije, moderni Talgo vozi, ponovo, do Konjica i Mostara, u sezoni Kroati dozvole i do Ploča, da im turiste dovezu, a prema sjeveru, dobacili smo do Zenice, i koji kilometar dalje.)