Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Drugo, mi imamo ovdje secesioniticke teznje, RS i HRHB, Bosnjaci stjerani na 30 tak posto, a upravo se te zone najvise i kupuju i prave naselja, Bosnjaci su stjerani na manji dio BIH, plus sutra " isprika" secesionistima za dalju, konacnu podjelu BIH, Arapi /islamski strani element koji se doseljava u BIH, povod za kuknjavu Dodi i Covi i prikazivanje nemogucnosti suzivota u cjelivitoj BIH politicarima iz MZ, odnosno EU.!
Znaci arapi su krivi za podjelu BiH a ne Veliko Hrvatske i Veliko Srpske ambicije?
Ja tebi savjetujem jednu stvar.
Prvo moras postati svijestan svoga kompleksa. Jer sve to sto ti pises je plod kompleksa manje vrijednosti. Samo luzer moze biti defanzivan u situaciji kada je objektivno jaci. Dakle to sto ti i slicni poput tebe ispoljavate je kompleks manje vrijednosti i nema generalno veze sa arapima. Taj problem je u vama samim. Ne zelim da ulazim u genezu tog kompleksa ali glavni razlozi su ti sto niste imali nikada svoju drzavu i zbog toga nemate uvjernje da ista mozete stvoriti i da se ista moze desiti dobro. Ili kao sto je Ivo Andric rekao:"To je toliko zamrsen narod da on i u stvarima koji mu ocigledno idu na ruku vidi zavjeru."
Arapske investicije (ne samo u Bosnu nego i u Hrvatsku kao i u srbiju) kao i Turske investicije; su samo garant opstanka BiH. Ti ako drzis eonomiju u jednoj zemlji ti drzis sve. Dakle sjetimo se prije 10 godina kada je sve u Bosni bilo Hrvatsko; kakav je polozaj Bosnjaka bio u toj Bosni? Znaci bez Binga; bez bosanskih brendova na policama; kada je sve bilo Hrvatsko? Upravo tada je Hrvatska bila na konju i oni se i nisu "dernjali" jer su mislili da dugorocno oni samo mogu izaci kao dominantan faktor na balkanu.
Njihovo agresivno dernjanje pocinje kada postaju svijesni da ekonomiju drze Bosnjaci i da je to iz mjeseca u mjesec samo vise a da pored toga oni sami (Hrvati) prolaze kroz demografski slom (kako u RH tako i u BiH).
Kada je neko jak i drzi sve adute moci u rukama; taj se ne dernja. Dernjanje tek pocinje kada oslabis i kada se stvari omaknu kontroli.[/quote]
Prvo:
Nisu Arapi krivi, ali ako ne vjerujes meni, mozes akademiku Esadu Durakovicu, koji je clan dvije arapske akademije nauka, i koji tvrdi da ovakvo "investiranje", pomaze dodatno te secenionistocke teznje susjeda i ove unutar BIH !
Drugo:
Koje Arapske investicije, izuzev ; BBI, SCC, mozda Hepok?
Molim te , ukazi mi na te investicije, obraduj me?
Mislis investicije u vidu stotina doo od kojih 85% fakticki i ne postoji, nemaju ni grebene trafike 1.5x1.5m2 i kancelarijskog stola sa laptopom unutra, inspekcije isle, bile na prijavljenoj adresi, firma NE POSTOJI.
Osim , ako je " investicija" /arapska naselja: Doglodi, Poljine, Ilidza, Mrkovici, Vogosca, Ilijas, Hadzici...
E onda izvini, nisam skontao da se tako "investira".
Trece:
Ako je " kompleks" traziti od domacih politicara da nam se u BIH investira a ne da nam se zemlja gruntovno otudjuje, drago mi je sto imam patriotski "kompleks" !

[/quote]
A šta bi ti Fudo da ti odmah dođe Samsung ili Aple otvori fabriku za flagship uređaje i da zaposli 25.000 ljudi u totalno nesređenom društvu i ekonomiji fragmentiranoj do jaja? Toga nema ni u bajkama Fudo već treba realno salgedati pozitivne efekte dolaska ne samo Arapa već i ostalih turista. Ja ti onako jaranski, da ti razbijem predrasude, mogu izvući moju statistiku za juli mjesec pa vidi koliko je bilo Arapa a koliko zapadnjaka.[/quote]
Ne mora "Samsung", neka investira neka manja firma neka zaposli barem koju hiljadu, ne mora 25000, ne treba samo sagledavati pozitivne efektne, treba i one negativne, kada npr Sarajevo ostane bez vodosnabdijevanja zbog gradnje naselja sa bazenima i vjestackim jezercima, te prioritetom u vodosnabdijevanju, a ako sve kapitalne " investicije" ostanu na Parku Zlatiste i SCC i eventualno nam sagrade jos 2-3 trgovacka centra u narednih 5 godina ali i stotinjak naselja bez rijesene kanalizacije i sa vodosnabdijevanjem/prioritetnim a nama vlast uvede i dnevne redukcije?