Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drinski

#2976 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

piupiu wrote:Demokratski = radiš kroz sistem - izbori, javna konsultacija, promjena zakona
Evolucija političke svijesti = primjer ... razvoj socijalne države
Revolucija = Francuska revolucija, boljševička revolucija, itd
Samoorganizovano podrivanje = Gandi
Ma nista od toga nije bilo rezultat kakvog narodnog preokreta u svijeti i odluke da se drugačije živi, pa mnogo izvjesnije jeste da se kod revolucija radilo o klasnoj a kod Gandija oslobodilačkoj borbi.
piupiu

#2977 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

supercali wrote:
piupiu wrote:
itd ... i mi na forumu imamo 'društveni ugovor'. Svojevoljno se pridružujemo zajednici koja ima odredjena pravila, i slažemo se (bar nominalno) da ćemo ta pravila poštovati. Ali, pošto naš forum nije država, nemamo demokratske izbore i procese; iako imamo neke društvene 'mehanizme'. :lol:
ti predsjednica ja sekretar (s)koja :D
:D :lol:
piupiu

#2978 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Drinski wrote:
piupiu wrote:Demokratski = radiš kroz sistem - izbori, javna konsultacija, promjena zakona
Evolucija političke svijesti = primjer ... razvoj socijalne države
Revolucija = Francuska revolucija, boljševička revolucija, itd
Samoorganizovano podrivanje = Gandi
Ma nista od toga nije bilo rezultat kakvog narodnog preokreta u svijeti i odluke da se drugačije živi, pa mnogo izvjesnije jeste da se kod revolucija radilo o klasnoj a kod Gandija oslobodilačkoj borbi.
Pa, da, ali radilo se o promjeni "društvenog ugovora" u širem smislu. Neću kralja i aristokratiju i Crkvu, neću feudalca, neću Britanca.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2979 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote:Ovaj društveni ugovor stoji u vrlo bliskoj vezi sa građanskim tunačenjem nastanka države, dakle, to nije marsksistički aparat prinude vladajuće klase, nego rezulatat udruživanja individua u političku zajednicu sa kojom će moći lakše ostvariti neke ciljeve. To podrazumjeva visoku svijest naroda (u političkom smislu), a ona pak ne postoji. Sa druge strane, elitama moći također ne odgovara sužavanje iste moći. Tu se cijela prica završava.
Bice da ti to malo preapstraktno shvatas.

Kad udjes u citaonicu biblioteke, deres li se na sav glas ili sutis/eventualno sapces?

Pjevas li na dzenazi?

Izlazis li go samo sa tigrastim tangama preko supcica na ulicu?

Posto vjerujem i nadam se da su odgovori na sva tri pitanja negativni-to je znak da se pridrzavas drustvenog ugovora koji je prvu stvar propisao kao nepristojnu, drugu kao neprikladnu, trecu kao nepozeljnu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2980 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote:

Kad udjes u citaonicu biblioteke, deres li se na sav glas ili sutis/eventualno sapces?

Pjevas li na dzenazi?

Posto vjerujem i nadam se da su odgovori na sva tri pitanja negativni-to je znak da se pridrzavas drustvenog ugovora koji je prvu stvar propisao kao nepristojnu, drugu kao neprikladnu, trecu kao nepozeljnu.
kako za koga :per:
supercali

#2981 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote:Ovaj društveni ugovor stoji u vrlo bliskoj vezi sa građanskim tunačenjem nastanka države, dakle, to nije marsksistički aparat prinude vladajuće klase, nego rezulatat udruživanja individua u političku zajednicu sa kojom će moći lakše ostvariti neke ciljeve. To podrazumjeva visoku svijest naroda (u političkom smislu), a ona pak ne postoji. Sa druge strane, elitama moći također ne odgovara sužavanje iste moći. Tu se cijela prica završava.

Pjevas li na dzenazi?
mozda je hodza
Drinski

#2982 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:

Pjevas li na dzenazi?

To je rezultat etičkih i pravnih normi, a ne društvenog ugovora, ukini pravnu sankciju (ovu etičku ili religijsku ne možemo), pa da vidis koliko ce ostati od tog ugovora. U bilo kom poretku, i prije i poslije Gandija. I prije i poslije revolucije.
Drinski

#2983 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

Chmoljo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Pjevas li na dzenazi?

kako za koga :per:
nemojte to ovdje, imate one PP, to jos nije dio bh društvenog ugovora :lol:
Drinski

#2984 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

...
Last edited by Drinski on 04/09/2015 10:19, edited 1 time in total.
piupiu

#2985 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Chmoljo wrote:
nit' je bilo kakvog artikulisanog zahtjeva prije svega toga, niti je bilo poslije. ona šprdnja sa plenumima i sličnim glupostima je samo pokazala, bar meni, da se ogromna većina ljudi uklopila u ovakav sistem, opravdavajući samom sebi taj pristanak rondanjem na njega, i drugo, da je priča o kadrovima i školovanim ljudima, koji mogu izvesti ovu zemlju na pravi put, obična smijurija. ne daju im stranke, ne daju im mediji... niko im ne da. a kad su dobili priliku - tajac. isplivaju konji i ocvali komunisti.
Eh, to je suština, nisu se samo uklopili, već ga tvore i to aktivno - svojim ponašanjem. To je ono zakon bi trebao da važi za druge, ali ne važi za mene. I ne samo to ... ima tu i kulturoloških faktora.
supercali

#2986 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Drinski wrote:
supercali wrote: mozda je hodza
Moguće. Jesi li ti čuo kad da hodza pjeva?
bare vlakovo itd i svaki dan koncerti
Drinski

#2987 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

supercali wrote:
Drinski wrote:
supercali wrote: mozda je hodza
e onda je u redu. :lol: :lol:

Eto ja kao musliman znam zasto pravoslavci slave krsne slave (mislim, znam, zasto je bas Sv. JOvan ili Sv. ILija itd.), a ti ne znas da hodza ne pjeva.
Doduse, mozda mislis na Kemala Malovičića i CO...
Last edited by Drinski on 04/09/2015 10:22, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2988 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote:
To je rezultat etičkih i pravnih normi, a ne društvenog ugovora, ukini pravnu sankciju (ovu etičku ili religijsku ne možemo), pa da vidis koliko ce ostati od tog ugovora. U bilo kom poretku, i prije i poslije Gandija. I prije i poslije revolucije.
Sve je to drustveni ugovor. I eticke i obicajne i pravne norme. Ako ukidas pravnu sankciju za nepridrzavanje odredjenog pravila ponasanja, to je isto da ga izbacujes iz drustvenog ugovora.

Znas nekad je u Evropi postojala pravna (i moralna) sankcija kad muskarac spava sa muskarcem. Drustveni ugovor se promijenio i danas je to uobicajeno sirom zapadne Evrope.
piupiu

#2989 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Drinski wrote:
supercali wrote:
Drinski wrote:
e onda je u redu. :lol: :lol:

Eto ja kao musliman znam zasto pravoslavci slave krsne slave (mislim, znam, zasto je bas Sv. JOvan ili Sv. ILija itd.), a ti ne znas da hodza ne pjeva.
Ja sam isto govorila da hodža pjeva, kad sam bila mala. :oops:
Drinski

#2990 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote:
Sve je to drustveni ugovor. I eticke i obicajne i pravne norme. Ako ukidas pravnu sankciju za nepridrzavanje odredjenog pravila ponasanja, to je isto da ga izbacujes iz drustvenog ugovora.

Znas nekad je u Evropi postojala pravna (i moralna) sankcija kad muskarac spava sa muskarcem. Drustveni ugovor se promijenio i danas je to uobicajeno sirom zapadne Evrope.
etičke norme ne mogu biti dio ugovora, one ne mogu biti predmet normiranja.

Ja opet mislim da se nije promjenio ugovor nego etičko načelo plus lobiranje, a da je tako slijedi iz činjenice da je RKT crkva promjenila svoj stav o tome a ona se ne zasniva na društvenom dogovoru nego na dogmi.
Drinski

#2991 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

piupiu wrote: Ja sam isto govorila da hodža pjeva, kad sam bila mala. :oops:
A koliko mala?

Pa daj stavi onda kakvu sličicu iz zrelijih dana na avatar, vrijeme je da se mijenja avatar. :D
supercali

#2992 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Drinski wrote: e onda je u redu. :lol: :lol:
a ti ne znas da hodza ne pjeva.
pa dobro slazem se da nisu melodicni pa ne lici na pjevanje
jbg isti su kao na ovim talent souovima doduse na onim kvalifikacijama
piupiu

#2993 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Drinski wrote:
A koliko mala?

Pa daj stavi onda kakvu sličicu iz zrelijih dana na avatar, vrijeme je da se mijenja avatar. :D
Pa, kad sam bila taman mala za Tweetya. :oops:

Ne dam Tweetya. :twisted:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2994 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote: etičke norme ne mogu biti dio ugovora, one ne mogu biti predmet normiranja.

Ja opet mislim da se nije promjenio ugovor nego etičko načelo plus lobiranje, a da je tako slijedi iz činjenice da je RKT crkva promjenila svoj stav o tome a ona se ne zasniva na društvenom dogovoru nego na dogmi.
Opet ti kazem-preapstraktno shvatas. Dok se vecina ponasa na odredjeni nacin i dok postoji siri konsenzus oko nekog ponasanja-to je drustveni ugovor u materijalnom smislu.
Drinski

#2995 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

piupiu wrote:
Drinski wrote:
A koliko mala?

Pa, kad sam bila taman mala za Tweetya. :oops:

Ne dam Tweetya. :twisted:
To je muska pticica...
supercali

#2996 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Drinski wrote:
A koliko mala?

moras se uclaniti u partiju ako zelis sliku
Drinski

#2997 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote: etičke norme ne mogu biti dio ugovora, one ne mogu biti predmet normiranja.

Opet ti kazem-preapstraktno shvatas. Dok se vecina ponasa na odredjeni nacin i dok postoji siri konsenzus oko nekog ponasanja-to je drustveni ugovor u materijalnom smislu.
e jbg. pa dobro, moguce je i to, da shvatam stvari mnogo apstraktnije od tvoraca te teorije. :D
supercali

#2998 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Drinski wrote: e jbg. pa dobro, moguce je i to, da shvatam stvari mnogo apstraktnije od tvoraca te teorije. :D
fora je sto ti shvatas stvari iz kancelarije na budzetu od ovih sto su u drugim kancelarijama :D
nisu isti prozori pa se ne vidi isto :D
Drinski

#2999 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

supercali wrote:
Drinski wrote: e jbg. pa dobro, moguce je i to, da shvatam stvari mnogo apstraktnije od tvoraca te teorije. :D
fora je sto ti shvatas stvari iz kancelarije na budzetu od ovih sto su u drugim kancelarijama :D
nisu isti prozori pa se ne vidi isto :D
sve je moguće. oni nemaju vremena za "pametnovanje".
supercali

#3000 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

neki rade nocnu

nego jel tako da se slazes da je generalno bolje bilo u jugi nego u bih danas?
Post Reply