Ma nista od toga nije bilo rezultat kakvog narodnog preokreta u svijeti i odluke da se drugačije živi, pa mnogo izvjesnije jeste da se kod revolucija radilo o klasnoj a kod Gandija oslobodilačkoj borbi.piupiu wrote:Demokratski = radiš kroz sistem - izbori, javna konsultacija, promjena zakona
Evolucija političke svijesti = primjer ... razvoj socijalne države
Revolucija = Francuska revolucija, boljševička revolucija, itd
Samoorganizovano podrivanje = Gandi
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
Drinski
#2976 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- piupiu
#2977 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
supercali wrote:ti predsjednica ja sekretar (s)kojapiupiu wrote:
itd ... i mi na forumu imamo 'društveni ugovor'. Svojevoljno se pridružujemo zajednici koja ima odredjena pravila, i slažemo se (bar nominalno) da ćemo ta pravila poštovati. Ali, pošto naš forum nije država, nemamo demokratske izbore i procese; iako imamo neke društvene 'mehanizme'.
- piupiu
#2978 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa, da, ali radilo se o promjeni "društvenog ugovora" u širem smislu. Neću kralja i aristokratiju i Crkvu, neću feudalca, neću Britanca.Drinski wrote:Ma nista od toga nije bilo rezultat kakvog narodnog preokreta u svijeti i odluke da se drugačije živi, pa mnogo izvjesnije jeste da se kod revolucija radilo o klasnoj a kod Gandija oslobodilačkoj borbi.piupiu wrote:Demokratski = radiš kroz sistem - izbori, javna konsultacija, promjena zakona
Evolucija političke svijesti = primjer ... razvoj socijalne države
Revolucija = Francuska revolucija, boljševička revolucija, itd
Samoorganizovano podrivanje = Gandi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2979 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bice da ti to malo preapstraktno shvatas.Drinski wrote:Ovaj društveni ugovor stoji u vrlo bliskoj vezi sa građanskim tunačenjem nastanka države, dakle, to nije marsksistički aparat prinude vladajuće klase, nego rezulatat udruživanja individua u političku zajednicu sa kojom će moći lakše ostvariti neke ciljeve. To podrazumjeva visoku svijest naroda (u političkom smislu), a ona pak ne postoji. Sa druge strane, elitama moći također ne odgovara sužavanje iste moći. Tu se cijela prica završava.
Kad udjes u citaonicu biblioteke, deres li se na sav glas ili sutis/eventualno sapces?
Pjevas li na dzenazi?
Izlazis li go samo sa tigrastim tangama preko supcica na ulicu?
Posto vjerujem i nadam se da su odgovori na sva tri pitanja negativni-to je znak da se pridrzavas drustvenog ugovora koji je prvu stvar propisao kao nepristojnu, drugu kao neprikladnu, trecu kao nepozeljnu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2980 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kako za koga_BataZiv_0809 wrote:
Bice da ti to malo preapstraktno shvatas.
Kad udjes u citaonicu biblioteke, deres li se na sav glas ili sutis/eventualno sapces?
Pjevas li na dzenazi?
Posto vjerujem i nadam se da su odgovori na sva tri pitanja negativni-to je znak da se pridrzavas drustvenog ugovora koji je prvu stvar propisao kao nepristojnu, drugu kao neprikladnu, trecu kao nepozeljnu.
- supercali
#2981 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
mozda je hodza_BataZiv_0809 wrote:Drinski wrote:Ovaj društveni ugovor stoji u vrlo bliskoj vezi sa građanskim tunačenjem nastanka države, dakle, to nije marsksistički aparat prinude vladajuće klase, nego rezulatat udruživanja individua u političku zajednicu sa kojom će moći lakše ostvariti neke ciljeve. To podrazumjeva visoku svijest naroda (u političkom smislu), a ona pak ne postoji. Sa druge strane, elitama moći također ne odgovara sužavanje iste moći. Tu se cijela prica završava.
Pjevas li na dzenazi?
-
Drinski
#2982 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je rezultat etičkih i pravnih normi, a ne društvenog ugovora, ukini pravnu sankciju (ovu etičku ili religijsku ne možemo), pa da vidis koliko ce ostati od tog ugovora. U bilo kom poretku, i prije i poslije Gandija. I prije i poslije revolucije._BataZiv_0809 wrote:Bice da ti to malo preapstraktno shvatas.Drinski wrote:Ovaj društveni ugovor stoji u vrlo bliskoj vezi sa građanskim tunačenjem nastanka države, dakle, to nije marsksistički aparat prinude vladajuće klase, nego rezulatat udruživanja individua u političku zajednicu sa kojom će moći lakše ostvariti neke ciljeve. To podrazumjeva visoku svijest naroda (u političkom smislu), a ona pak ne postoji. Sa druge strane, elitama moći također ne odgovara sužavanje iste moći. Tu se cijela prica završava.
Pjevas li na dzenazi?
-
Drinski
#2983 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nemojte to ovdje, imate one PP, to jos nije dio bh društvenog ugovoraChmoljo wrote:kako za koga_BataZiv_0809 wrote:
Bice da ti to malo preapstraktno shvatas.
Pjevas li na dzenazi?
-
Drinski
#2984 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
...
Last edited by Drinski on 04/09/2015 10:19, edited 1 time in total.
- piupiu
#2985 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Eh, to je suština, nisu se samo uklopili, već ga tvore i to aktivno - svojim ponašanjem. To je ono zakon bi trebao da važi za druge, ali ne važi za mene. I ne samo to ... ima tu i kulturoloških faktora.Chmoljo wrote:
nit' je bilo kakvog artikulisanog zahtjeva prije svega toga, niti je bilo poslije. ona šprdnja sa plenumima i sličnim glupostima je samo pokazala, bar meni, da se ogromna većina ljudi uklopila u ovakav sistem, opravdavajući samom sebi taj pristanak rondanjem na njega, i drugo, da je priča o kadrovima i školovanim ljudima, koji mogu izvesti ovu zemlju na pravi put, obična smijurija. ne daju im stranke, ne daju im mediji... niko im ne da. a kad su dobili priliku - tajac. isplivaju konji i ocvali komunisti.
- supercali
#2986 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
bare vlakovo itd i svaki dan koncertiDrinski wrote:Moguće. Jesi li ti čuo kad da hodza pjeva?supercali wrote: mozda je hodza
-
Drinski
#2987 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
e onda je u redu.supercali wrote:bare vlakovo itd i svaki dan koncertiDrinski wrote:Moguće. Jesi li ti čuo kad da hodza pjeva?supercali wrote: mozda je hodza
Eto ja kao musliman znam zasto pravoslavci slave krsne slave (mislim, znam, zasto je bas Sv. JOvan ili Sv. ILija itd.), a ti ne znas da hodza ne pjeva.
Doduse, mozda mislis na Kemala Malovičića i CO...
Last edited by Drinski on 04/09/2015 10:22, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2988 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sve je to drustveni ugovor. I eticke i obicajne i pravne norme. Ako ukidas pravnu sankciju za nepridrzavanje odredjenog pravila ponasanja, to je isto da ga izbacujes iz drustvenog ugovora.Drinski wrote:
To je rezultat etičkih i pravnih normi, a ne društvenog ugovora, ukini pravnu sankciju (ovu etičku ili religijsku ne možemo), pa da vidis koliko ce ostati od tog ugovora. U bilo kom poretku, i prije i poslije Gandija. I prije i poslije revolucije.
Znas nekad je u Evropi postojala pravna (i moralna) sankcija kad muskarac spava sa muskarcem. Drustveni ugovor se promijenio i danas je to uobicajeno sirom zapadne Evrope.
- piupiu
#2989 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja sam isto govorila da hodža pjeva, kad sam bila mala.Drinski wrote:e onda je u redu.supercali wrote:bare vlakovo itd i svaki dan koncertiDrinski wrote:
Moguće. Jesi li ti čuo kad da hodza pjeva?![]()
![]()
Eto ja kao musliman znam zasto pravoslavci slave krsne slave (mislim, znam, zasto je bas Sv. JOvan ili Sv. ILija itd.), a ti ne znas da hodza ne pjeva.
-
Drinski
#2990 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
etičke norme ne mogu biti dio ugovora, one ne mogu biti predmet normiranja._BataZiv_0809 wrote:Sve je to drustveni ugovor. I eticke i obicajne i pravne norme. Ako ukidas pravnu sankciju za nepridrzavanje odredjenog pravila ponasanja, to je isto da ga izbacujes iz drustvenog ugovora.Drinski wrote:
To je rezultat etičkih i pravnih normi, a ne društvenog ugovora, ukini pravnu sankciju (ovu etičku ili religijsku ne možemo), pa da vidis koliko ce ostati od tog ugovora. U bilo kom poretku, i prije i poslije Gandija. I prije i poslije revolucije.
Znas nekad je u Evropi postojala pravna (i moralna) sankcija kad muskarac spava sa muskarcem. Drustveni ugovor se promijenio i danas je to uobicajeno sirom zapadne Evrope.
Ja opet mislim da se nije promjenio ugovor nego etičko načelo plus lobiranje, a da je tako slijedi iz činjenice da je RKT crkva promjenila svoj stav o tome a ona se ne zasniva na društvenom dogovoru nego na dogmi.
-
Drinski
#2991 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A koliko mala?piupiu wrote: Ja sam isto govorila da hodža pjeva, kad sam bila mala.
Pa daj stavi onda kakvu sličicu iz zrelijih dana na avatar, vrijeme je da se mijenja avatar.
- supercali
#2992 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
pa dobro slazem se da nisu melodicni pa ne lici na pjevanjeDrinski wrote: e onda je u redu.![]()
![]()
a ti ne znas da hodza ne pjeva.
jbg isti su kao na ovim talent souovima doduse na onim kvalifikacijama
- piupiu
#2993 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa, kad sam bila taman mala za Tweetya.Drinski wrote:A koliko mala?piupiu wrote: Ja sam isto govorila da hodža pjeva, kad sam bila mala.
Pa daj stavi onda kakvu sličicu iz zrelijih dana na avatar, vrijeme je da se mijenja avatar.
Ne dam Tweetya.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2994 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Opet ti kazem-preapstraktno shvatas. Dok se vecina ponasa na odredjeni nacin i dok postoji siri konsenzus oko nekog ponasanja-to je drustveni ugovor u materijalnom smislu.Drinski wrote: etičke norme ne mogu biti dio ugovora, one ne mogu biti predmet normiranja.
Ja opet mislim da se nije promjenio ugovor nego etičko načelo plus lobiranje, a da je tako slijedi iz činjenice da je RKT crkva promjenila svoj stav o tome a ona se ne zasniva na društvenom dogovoru nego na dogmi.
-
Drinski
#2995 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je muska pticica...piupiu wrote:Pa, kad sam bila taman mala za Tweetya.Drinski wrote:A koliko mala?piupiu wrote: Ja sam isto govorila da hodža pjeva, kad sam bila mala.
Pa daj stavi onda kakvu sličicu iz zrelijih dana na avatar, vrijeme je da se mijenja avatar.![]()
Ne dam Tweetya.
- supercali
#2996 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
moras se uclaniti u partiju ako zelis slikuDrinski wrote:A koliko mala?piupiu wrote: Ja sam isto govorila da hodža pjeva, kad sam bila mala.
-
Drinski
#2997 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
e jbg. pa dobro, moguce je i to, da shvatam stvari mnogo apstraktnije od tvoraca te teorije._BataZiv_0809 wrote:Opet ti kazem-preapstraktno shvatas. Dok se vecina ponasa na odredjeni nacin i dok postoji siri konsenzus oko nekog ponasanja-to je drustveni ugovor u materijalnom smislu.Drinski wrote: etičke norme ne mogu biti dio ugovora, one ne mogu biti predmet normiranja.
- supercali
#2998 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
fora je sto ti shvatas stvari iz kancelarije na budzetu od ovih sto su u drugim kancelarijamaDrinski wrote: e jbg. pa dobro, moguce je i to, da shvatam stvari mnogo apstraktnije od tvoraca te teorije.
nisu isti prozori pa se ne vidi isto
-
Drinski
#2999 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
sve je moguće. oni nemaju vremena za "pametnovanje".supercali wrote:fora je sto ti shvatas stvari iz kancelarije na budzetu od ovih sto su u drugim kancelarijamaDrinski wrote: e jbg. pa dobro, moguce je i to, da shvatam stvari mnogo apstraktnije od tvoraca te teorije.
nisu isti prozori pa se ne vidi isto
- supercali
#3000 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
neki rade nocnu
nego jel tako da se slazes da je generalno bolje bilo u jugi nego u bih danas?
nego jel tako da se slazes da je generalno bolje bilo u jugi nego u bih danas?