Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#2976 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

Dexx1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ah,pa nisu znali,takve greske se desavaju :-D da ih neko ozbiljno upozori na gresku,mozda bi i skinuli :-D takve odlke donosi par osoba,a ne tim strucnjaka :D
Pa taman, dostavi im i argumentaciju za svoju tvrdnju, nadamo se da je imas :-D
ma naravno da imam :
How much food you take at one time also is important. One-third of the stomach should be filled with food,
one-third with water and one-third with air.
Image
zagortenej

#2977 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Connaisseur Karlin wrote:
Dexx1 wrote:
dr.gog wrote:Običaji vezani za jelo: Da li je, po tumačenjima učenjaka tj. Hadisu ili Kur'anu, čovjeku propisano kako da se hrani, da bi ostao zdrav i funkcionalan?

Postoje li hadisi vezani za pravilnu prehranu? Ako znate za njih, molim vas za linkove ili prigodne citate.
Orignialni izvor doticne izreke je iz hinduizma,a iz kojeg je Islam prihvatio mngoe savjete , a koji su ocigledno ,uokvireni i u hadise. :-D

Oni su kopirali Ayurveda medicinu :D
vjerovatno je i hinduizam u osnovi bio islam, ali su ga ljudi poslije iskrivili, a nešto je ostalo od pravog islama.
nasa

#2978 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

u osnovi je covjek, mislim da je to krajnji ishod onog sto pise CK ali kad prerastes tu plitku zajedljivost mozda i tvoji komentari dobiju sustinu
patriot_1

#2979 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

nasa wrote:u osnovi je covjek, mislim da je to krajnji ishod onog sto pise CK ali kad prerastes tu plitku zajedljivost mozda i tvoji komentari dobiju sustinu
Čovjek o kojem sam pisao na temi o ISISU kao pravom Islamu,reče da pravi Musliman neće ići živjeti među kršćane ili ostale nemuslimane,tj u zemlje u kojima su isti većina.Areš,Iranac!
Može mi netko odgovoriti jeli to točno?S obzirom da mu je supruga bila učiteljica u školi i predavala baš Kuran,valjda ne laže!
Dexx1

#2980 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

How much food you take at one time also is important. One-third of the stomach should be filled with food,
Ne negiram da ovih stvari ima i u hinduizmu, nego kako ces Svabama argumentirat da je to ''islam preuzeo''. Jel i to ''Muhamed čuo'' od trgovaca, kao što je ''čuo'' priče o poslanicima, priče hrišćana, jevreja, priče od Kineza o otiscima prstiju, priče od Grka, od Persijanaca od od.. i to kasnije ''lijepo uokvirio i zapisao'', iako prije Kurana nije znao pisati, ili imaš neku drugu teoriju.

Na kraju krajeva imaš Tirmizijinu zbirku hadisa na jednoj strani i knjigu o samoizlječenju od nekog doktora u kojoj pišu slične stvari.
zagortenej wrote: vjerovatno je i hinduizam u osnovi bio islam, ali su ga ljudi poslije iskrivili, a nešto je ostalo od pravog islama.
Aman mjesecima izbjegavaš da daš odgovore na jednostavna pitanja ali imaš obraza da se javljaš i daješ neke svoje komentare :?
zagortenej

#2981 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

A, hu iz ju?
Connaisseur Karlin

#2982 Re: Islam - pitanja i odgovori

zagortenej wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Oni su kopirali Ayurveda medicinu :D
vjerovatno je i hinduizam u osnovi bio islam, ali su ga ljudi poslije iskrivili, a nešto je ostalo od pravog islama.
zagortenej, hinduziam je psotojao 5000 godina prije rodjenja Isusa,uostalom,Inidja je bila jedna od najnaprednijih dijelova svijeta stoljecima; Islam,kao i prethodne relgije je bio pod uticajem induzma,ali ne bih rekla da je hinduizam bio Islam. :)
Connaisseur Karlin

#2983 Re: Islam - pitanja i odgovori

Dexx1 wrote:
Ne negiram da ovih stvari ima i u hinduizmu, nego kako ces Svabama argumentirat da je to ''islam preuzeo''. Jel i to ''Muhamed čuo'' od trgovaca, kao što je ''čuo'' priče o poslanicima, priče hrišćana, jevreja, priče od Kineza o otiscima prstiju, priče od Grka, od Persijanaca od od.. i to kasnije ''lijepo uokvirio i zapisao'', iako prije Kurana nije znao pisati, ili imaš neku drugu teoriju.

Na kraju krajeva imaš Tirmizijinu zbirku hadisa na jednoj strani i knjigu o samoizlječenju od nekog doktora u kojoj pišu slične stvari.
Svaka osoba koje je malo vise citala o istorijama relgija zna da je Islam bio pod uticajem hinduizma. Ne znam kako je Muhamed objavio Kur'an,tocnije,ne znam drugacije,osim prica koje objasnjavaju objavu Kur'ana,ali hadisi su defitini pisani i mjenjani ,i nisu dovoljan dokaz o tocnosti inofrmacija. Religije jesu isprpletene,uticu jedna na drugu,a ovdje pisemo o Abrahamskim relgijama,sto znaci ,da dijele mnogi zajrndickih elementa. Npr. Mnogi Bozji poslacnii se spominju u svim svetim Abrahamskim Knjigama,a to znaci da su bazirane na istim izvorima,makako suludo zvucalo :) Vjernici kazu da su objave najavljene u ranijim spisama,no ja to nisma nigdje procitala. :)
dadinjo33

#2984 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Dexx1 wrote:
Ko kaže da nisu? Kvaka je u tome što ima više različitih i nejednoglasnih 'tih o Aiši' hadisa i predaja.
S razlikom što su te o Aiši kao djevojčici od 9 godina koja ima snošaj sa Muhamedom u sahih knjigama hadisa (Buharija, Muslim), a te "druge" su sakupljene prije desetak godina iz raznih izvora, koji nisu ni blizu po vjerodostojnosti unutar islama tim prvim, "s koca i konopca", kako bi se u internet-eri pokušao oprati obraz i odgovoriti na napade na islam putem Aišinog seksa sa Muhamedom u njenoj dobi od 9 godina. Lijepo to zvuči u tom kontekstu "ima i ovih i onih predaja, pa Allah zna koje su tačne" i to prolazi kod neupućenih, ali upućeni u tematiku vrlo dobro znaju da osporavanje samo jednog hadisa iz zbirki Buharije i Muslima, koje su po vjerodostojnosti odmah iza Kur'ana, urušava čitav sistem hadisa, čitavu metodogiju, kompletnu vjerodostojnost. A bez tih hadisa ti ne bi znao kako klanjati. Zato je prema autsajderima oportuno reći "ima i ovih i onih, ko zna šta je bilo" i to se prešutno odobrava, dok se u internim krugovima, isto tako prešutno, u potpunosti prihvataju i ni po kom osnovu ne smiju osporavati "Buharija i Muslim". Na kraju krajeva, zvanični stav IZ u BiH (i čitavog mejnstrim sunitskog islama) je da su svi hadisi u zbirkama Buharije i Muslima vjerodostojni.
Connaisseur Karlin

#2985 Re: Islam - pitanja i odgovori

dadinjo33 wrote:
Dexx1 wrote:
Ko kaže da nisu? Kvaka je u tome što ima više različitih i nejednoglasnih 'tih o Aiši' hadisa i predaja.
S razlikom što su te o Aiši kao djevojčici od 9 godina koja ima snošaj sa Muhamedom u sahih knjigama hadisa (Buharija, Muslim), a te "druge" su sakupljene prije desetak godina iz raznih izvora, koji nisu ni blizu po vjerodostojnosti unutar islama tim prvim, "s koca i konopca", kako bi se u internet-eri pokušao oprati obraz i odgovoriti na napade na islam putem Aišinog seksa sa Muhamedom u njenoj dobi od 9 godina. Lijepo to zvuči u tom kontekstu "ima i ovih i onih predaja, pa Allah zna koje su tačne" i to prolazi kod neupućenih, ali upućeni u tematiku vrlo dobro znaju da osporavanje samo jednog hadisa iz zbirki Buharije i Muslima, koje su po vjerodostojnosti odmah iza Kur'ana, urušava čitav sistem hadisa, čitavu metodogiju, kompletnu vjerodostojnost. A bez tih hadisa ti ne bi znao kako klanjati. Zato je prema autsajderima oportuno reći "ima i ovih i onih, ko zna šta je bilo" i to se prešutno odobrava, dok se u internim krugovima, isto tako prešutno, u potpunosti prihvataju i ni po kom osnovu ne smiju osporavati "Buharija i Muslim". Na kraju krajeva, zvanični stav IZ u BiH (i čitavog mejnstrim sunitskog islama) je da su svi hadisi u zbirkama Buharije i Muslima vjerodostojni.
Interesantno iskljucivo se Muahamedu pise o njegovom braku sa djevojcicom,a u tadasnja vrmemena seks ispod 13 godina starosti ,i sa djecacima i djevocjciama je bio uobicajena posjava. Nama danas to jeste odvratno i grozno,ali treba se postaviti u vrijeme i periode zivljenja ljud u razlicitm periodima,u kojim je moral imao drugacije vrijednosti. :)
dadinjo33

#2986 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Interesantno iskljucivo se Muahamedu pise o njegovom braku sa djevojcicom,a u tadasnja vrmemena seks ispod 13 godina starosti ,i sa djecacima i djevocjciama je bio uobicajena posjava. Nama danas to jeste odvratno i grozno,ali treba se postaviti u vrijeme i periode zivljenja ljud u razlicitm periodima,u kojim je moral imao drugacije vrijednosti. :)
Da, čak sam kod muslimanskih sufijskih prvaka, a Ibn Arebi je "šejhu-l-ekber", nailazio na čitave ljubavne pjesme posvećene stasu i ljepoti lica mladih dječaka. Kod muslimana su oni izgleda bili na cijeni.
jasko_ba

#2987 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by jasko_ba »

dadinjo33 wrote:
Dexx1 wrote:
Bolesno je bilo tada, kao sto ce i ostati uvijek bolesno gdje neki starac ima seksualne odnose sa djecom. Da se ne lazemo. :-)
Connaisseur Karlin

#2988 Re: Islam - pitanja i odgovori

dadinjo33 wrote:
Da, čak sam kod muslimanskih sufijskih prvaka, a Ibn Arebi je "šejhu-l-ekber", nailazio na čitave ljubavne pjesme posvećene stasu i ljepoti lica mladih dječaka. Kod muslimana su oni izgleda bili na cijeni.
Nisu oni bili na nkoj vecoj cijeni od ostalih kultura :) od kada sam procitala da su Samuraji to prakticirali svakodnevno,meni je vizija takvog ratnika pala u ocima :D :lol: Seksa sa djecacima j ebio prisutan u jako dugim periodima bile gdje na Planeti,ni je isktljucivo rezerviano za predstavnike jedne religije :D
Connaisseur Karlin

#2989 Re: Islam - pitanja i odgovori

jasko_ba wrote:
Bolesno je bilo tada, kao sto ce i ostati uvijek bolesno gdje neki starac ima seksualne odnose sa djecom. Da se ne lazemo. :-)
a koliko je i kako je tako nesto shvaceno kao bolesnim u doticnim periodima ,ne znam ,ali brakovi sa djecom se i danas jos uvijek proakticiraju izoliranim sredinama , na zlaost

Ja sma sigurna da je mnogo vaznih istorjskih licnost silnih civiliacija i religija i sekti prakticiralo seks sa osobama ispod 13 godina :)
dadinjo33

#2990 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

pa zamisli,ja kao zensko,zmaisljah alfa muskarca ratnika,a procitah da je oima seks sa djecakom prije bitke :shock: :D :lol:
Aman, pa šta ti je sad ostalo da zamišljaš? :P
Connaisseur Karlin

#2991 Re: Islam - pitanja i odgovori

dadinjo33 wrote:
pa zamisli,ja kao zensko,zmaisljah alfa muskarca ratnika,a procitah da je oima seks sa djecakom prije bitke :shock: :D :lol:
Aman, pa šta ti je sad ostalo da zamišljaš? :P
srecom,ima jos opcija :lol:

necemo vise u off :)
Towelie

#2992 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

dadinjo33 wrote:
Nisu oni bili na nkoj vecoj cijeni od ostalih kultura :) od kada sam procitala da su Samuraji to prakticirali svakodnevno,meni je vizija takvog ratnika pala u ocima :D :lol: Seksa sa djecacima j ebio prisutan u jako dugim periodima bile gdje na Planeti,ni je isktljucivo rezerviano za predstavnike jedne religije :D
Jbg, ista stvar, a nekom se diže, nekom pada...u očima, a "j ebio prisutan" je posebna konstrukcija :D
Pravom muskarcu pol nije bitan. :lol:
dadinjo33

#2993 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

srecom,ima jos opcija :lol:

necemo vise u off :)
Ma ja, ima savršeni kineski muškarac iz Buća Potoka za one što vole kosooke, a ne vole samuraje :D
dadinjo33

#2994 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote:
Pravom muskarcu pol nije bitan. :lol:
Ma ja, dva spolovila-scjelilo, dušu mu iscijelilo :D
zagortenej

#2995 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

biće nekakvih mladića i u džennetu:
"Obilaziće ih mladići vječni, kad ih vidiš, računaćeš oni su biser rasuti". (76:19)

Obilaziće oko njih mladići vječni, S peharima i ibricima i čašom s izvorišta.(56:17-18)

I obilaziće oko njih mladići njihovi, kao da su oni biser skriveni. (52:24)
Pa kom' hurije, kom' dječaci.
Last edited by zagortenej on 01/11/2016 20:22, edited 2 times in total.
Towelie

#2996 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Ovako nesto je alternativa tim mladicima-biserima.
Image
dadinjo33

#2997 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Pokriveno, pa makar neosuneceno :D
patriot_1

#2998 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

patriot_1 wrote:
nasa wrote:u osnovi je covjek, mislim da je to krajnji ishod onog sto pise CK ali kad prerastes tu plitku zajedljivost mozda i tvoji komentari dobiju sustinu
Čovjek o kojem sam pisao na temi o ISISU kao pravom Islamu,reče da pravi Musliman neće ići živjeti među kršćane ili ostale nemuslimane,tj u zemlje u kojima su isti većina.Areš,Iranac!
Može mi netko odgovoriti jeli to točno?S obzirom da mu je supruga bila učiteljica u školi i predavala baš Kuran,valjda ne laže!
Nitko ništa,pa di ste vrli poznavatelji Islama,jel to točno ili ne?
Horcrux

#2999 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Horcrux »

patriot_1 wrote:
patriot_1 wrote:
Nitko ništa,pa di ste vrli poznavatelji Islama,jel to točno ili ne?
Zavisi koga pitas: ako pitas one pokrivene bradonje koje nikad u zivotu nisu vidjele pripadnika druge konfesije, reci ce ti potvrdno, ako pitas muslimane koji zive u multikonfesionalnim drustvima rece ti negativno.

I jos samo ovo na kraju: to sto je nekom supruga ili ne "predavala" Kur'an ili to sto neko zna Kur'an, nista ne govori o tome kakav je to covjek i laze li on ili ne. Moze znati i biti najgori covjek na svijetu, a moze i ne znati a biti najbolji.
patriot_1

#3000 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

Točno!
Post Reply