Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#2976 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

Sta ce jadni.....

Code: Select all

Iz kompanije Senigor tvrde da ne zarađuju na peletu koji prodaju, odnosno da na toni uzimaju samo 20 KM kako bi djelimično pokrili troškove prijevoza. 
:lol: :lol: :lol:
CooK

#2977 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

vauvau wrote:
Iz kompanije Hifa tvrde da nemaju zalihe peleta i da ga uvoze, a da je cijena po kojoj ga prodaju formirana isključivo na principima tržišne ekonomije.
pozdrav za kompaniju hifa, srecom imaju slike i video dokazi o izvlacenju brat bratu 300 kamiona peleta i premjestanje na drugu lokaciju...
peleta ima, ova govna ovim izjavama jasno dokazuju da sva ova prica ima osnova samo u jednom, bogacenju pojedinaca....
Klasicni lazovi, manipulatori i izrabljivaci vlastitog naroda.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2978 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by un1ted »

Pa sta ste mislili? Prije ce vas Mujo iz Sarajeva zajebati nego Mile iz Laktaša :) Pa kažu kupuj domaće...kupuj ku.. domaći.
CooK

#2979 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

maks_rs wrote:U ovakvoj situaciji najviše me nervira što više niko ni ne spominje kvalitet. Komšija dobio pelet sa brat-bratu 25% kore direktno iz fabrike za 330 KM.
Teško da ima i 4kWh/kg.
To je najgore, nije samo sto nikad nije bio ni blizu ovoliko skup pelet nego sto nikad nije bio ni losije kvalitete. Prethodnih godina sam kupovao u augustu po 280KM od nekog proizvodjaca Bukom Prom i pelet bio odlican, kalorican i bez sljake u pepelu a prekjucer sam platio pelet 398KM u Bingu i vec sada primjecujem da se brze trose vrece nego kod prethodnog peleta a posto cistim pec svaka 3 dana jos ne znam ima li i koliko sljake u njemu ali sam siguran da ce biti.
Pitar sa Kariba

#2980 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Joj CooK-e izgleda da je loš "BHS Power" pelet pravo. I ja sam ga uzeo, pun je prasine.Kod mene ima komada peleta po 10cm duzine valjda nece zaglaviti puz, i izgleda da ima šljake. Kad istresem vrecu bugija se digne jbt :shock: .
nadžak

#2981 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

Pitar sa Kariba wrote:Joj CooK-e izgleda da je loš "BHS Power" pelet pravo. I ja sam ga uzeo, pun je prasine.Kod mene ima komada peleta po 10cm duzine valjda nece zaglaviti puz, i izgleda da ima šljake. Kad istresem vrecu bugija se digne jbt :shock: .
Hoće druže vjerovatno zaglavit puž. Lomi sve te komade dugačke da ne bi ustajo u po noći bezze. Meni zna zaštopat kad su komadi i po 4-5 cm dugački, dole se nakupe na ulazu u plamenik.
zippoo87

#2982 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zippoo87 »

betametazon wrote:Da, ja sam jedan od 50 000 njih koji su uveli grijanje na pelet ali po cijeni koja je tada bila, oko 250 Km/t. Da je neko nama rekao tada da ce cijena biti 400, 500 KM - od tih 50 000 ljudi odustalo bi brat bratu 49 000 ljudi. Dakle i tehnoloski i ekonomski cijena od 250 KM/t je isplativa.
S jedne strane slazem se da bi trziste samo trebalo da regulise cijenu ali ne ide mi u glavu da nema proizvodjaca koji ce sad pokrenuti proizvodnju i prodavati pelet po 300 KM po toni sto se sigurno isplati....rasprodao bi sad u ovom momentu odmah 1000 tona. To ti je isto da imas jedan kafic u gradu i 1000 ljudi koji svaku noc stoje ispred jer ne mogu uci ali opet niko ne otvara jos jedan kafic da to iskoristi?
druze,nema sirovine...zato se ne ulaze puno u peletare
takodjer,za samu peletaru (postrojenje) ti treba oko 300 000 KM,plus objekat i sve ostalo

nije ovo bas prica za svakoga,em trebaju velike pare em je sve neizvjesno
mi da smo pametni,da imamo sposobne ljude u vrhu politike,da isjecemo oboljele sume i pretvorimo u pelet a da se dio od tih para ulozi u posumljavanje tih istih suma i da dugorocno imamo nesto odrzivo,ali kod nas sve gole ulizice i kriminalci
debla se kradu,izvoze se trupci po bagatelnoj cijeni a onda ovdje nemamo sirovine ni za gradju,ni za preradu drveta a ni za peleta
i ova prica sada je vjestacka...ozbiljni proizvodjaci peleta vecinom podmiruju kupce svojih kotlova (M.I.Kovan) i ne mesetare sa cijenam ali svi imaju problem sa sirovinom i zbog toga se ne moze proizvesti dovoljno peleta
Armin2013

#2983 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

betametazon wrote:Da, ja sam jedan od 50 000 njih koji su uveli grijanje na pelet ali po cijeni koja je tada bila, oko 250 Km/t. Da je neko nama rekao tada da ce cijena biti 400, 500 KM - od tih 50 000 ljudi odustalo bi brat bratu 49 000 ljudi. Dakle i tehnoloski i ekonomski cijena od 250 KM/t je isplativa.
S jedne strane slazem se da bi trziste samo trebalo da regulise cijenu ali ne ide mi u glavu da nema proizvodjaca koji ce sad pokrenuti proizvodnju i prodavati pelet po 300 KM po toni sto se sigurno isplati....rasprodao bi sad u ovom momentu odmah 1000 tona. To ti je isto da imas jedan kafic u gradu i 1000 ljudi koji svaku noc stoje ispred jer ne mogu uci ali opet niko ne otvara jos jedan kafic da to iskoristi?
Pozz,

Možeš li objasnit kalkulaciju po kojoj je cijena od 250 KM/t isplativa?
boshniak

#2984 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by boshniak »

Tema "kvalitet i cijena peleta u BiH" svela se na "cijena peleta u BiH". Nekad se raspravljalo i o kvalitetu peleta pojedinih proizvođača, sad samo daj pelet kakav god je samo da nije preko 400KM
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2985 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by un1ted »

Nekada su bili drugačij uslovi, te drugačija ponuda i potražnja.
seman

#2986 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by seman »

Znate li gdje trenutno ima uzeti peleta ispod 400 KM i da je dostupan odmah, znači platim danas, dobijem sutra (ako je uopšte moguće to) ... naime, prije mjesec i po sam naručio u ovoj fabrici Novi Grad i rečeno mi je da je isporuka od mjesec do mjesec i po ... međutim izgleda ništa od njih.
sabanss

#2987 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Dugorocno, ovo je vjerovatno pocetak kraja grijanja na pelet u BiH.

Ova cijena nije realna i ima jeftinijih nacina grijanja za krajnje potrosace. Samim tim poslije ove sezone vjerovatno ce vecina razmisliti o alternativama. Ukoliko je istina da je par trgovaca pokupovalo pelet i vjestacki stvorilo krizu - krajnji rezultat ce biti da ce oni ove godine pokupiti kajmak dok cemo vec sljedece svjedociti o propasti proizvodjaca peleta. U ovom omjeru cijena, ukoliko ne budem mogao nabaviti pelet po 250 KM sigurno se necu grijati na njega. Mislim da ce se svakako vecina ljudi preorjentisati na plin, struju, drva ili sta kome vec bude dostupno.
CooK

#2988 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Pitar sa Kariba wrote:Joj CooK-e izgleda da je loš "BHS Power" pelet pravo. I ja sam ga uzeo, pun je prasine.Kod mene ima komada peleta po 10cm duzine valjda nece zaglaviti puz, i izgleda da ima šljake. Kad istresem vrecu bugija se digne jbt :shock: .
I ja sam primjetio da je pun tih dugackih komada a sta sad da radim, istresem vrecu na pod i lomim prije ubacivanja u pec? :? To me toliko ne brine nego kvaliteta samog peleta, na ovakvim temperaturama mi je starog peleta vuklo oko 10kg dnevno a ovaj vec trosim preko vrece dnevno. Skoro 400KM sam izgleda dao za smece. :sad: Jesil primjetio sljaku u pepelu kod mene je sutra vrijeme za ciscenje pa jos ne znam?
Pitar sa Kariba

#2989 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Ima i šljake. Nije nešto količinski čini mi se normalno, samo je nekakva crna i "kamena".
victom

#2990 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by victom »

najbolji pelet je džabni pelet.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:45, edited 2 times in total.
rovac13

#2991 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

CooK wrote:na ovakvim temperaturama mi je starog peleta vuklo oko 10kg dnevno a ovaj vec trosim preko vrece dnevno.
Ako smijem da pitam koliko m2 grijes.
Ako je preko vreca dnevno to je 7-8 KM dnevno ili 210-240 KM mjesecno na ovim temperaturama dok zima nije ni krenula.

Jesil probo upalit kakve grijalice radijatore ili nesto slicno.
Na ovim temp nesto mi tesko povjerovat ni da bi grijalice toliko potrosile,osim ako nije neka ogromna kvadratura.
CooK

#2992 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

rovac13 wrote:
CooK wrote:na ovakvim temperaturama mi je starog peleta vuklo oko 10kg dnevno a ovaj vec trosim preko vrece dnevno.
Ako smijem da pitam koliko m2 grijes.
Ako je preko vreca dnevno to je 7-8 KM dnevno ili 210-240 KM mjesecno na ovim temperaturama dok zima nije ni krenula.

Jesil probo upalit kakve grijalice radijatore ili nesto slicno.
Na ovim temp nesto mi tesko povjerovat ni da bi grijalice toliko potrosile,osim ako nije neka ogromna kvadratura.
Nije ogromna kvadratura, trenutno grijem 120m2. Grijalice sam koristio sve do prekjucer jer nisam imao peleta a jos mi nije dosao racun za struju pa ne znam koliko struje sam potrosio ali ne ocekujem puno jer sam grijalicama grijao samo dnevni boravak i dvije manje sobe. Trenutna potrosnja peleta je malo vise od vrece dnevno a vrecu sam placao 5,95KM pa mogu reci da mi na pelet ode oko 6,20KM dnevno. Slazem se da je velika potrosnja ali sta da radim kada sam takav pelet dobio. Kao sto sam napisao, dok mi je dobar bukov pelet bio prethodnih godina na ovakvom vremenu nije vuklo vise od 10kg dnevno ali sad je druga prica. Mislim da i korisnik @Pitar sa Kariba moze potvrditi da ovaj pelet ima prilicno nisku ogrjevnu moc, ako je prethodno koristio neki dobar bukov pelet.
LED

#2993 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

Armin2013 wrote:
Pozz,

Možeš li objasnit kalkulaciju po kojoj je cijena od 250 KM/t isplativa?
Možete li vi objasniti, kako je vaš pelet sa prošlogodisnje cijene 264KM/t (4KM/15kg) poskupio na 400+KM/t (6KM/15kg)

Treba li da kažem o kojem se peletu radi.
Treba li da kažem koliko ste hiljada tona istog, prodali HIFI, i prošle i ove godine i postali saucesnik-profiter u ovoj vještačkoj krizi.
seadss

#2994 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by seadss »

Sa obzirom koliko ima kotlova na čvrsto gorivo i na drva pa su cjene opet u nekoj normali i ako je veča potražnja za ovim ogrevom . Tako da cijena peleta nekad mora biti stabilna. Potpuno se slažem da je ovo plačka a o kvalitetu nemam pojma jer ja koristim već tri godine pelet od Bioenergy Ilijaš, meni je dobar jer nisam probao drugi pa tako da mogu polemisati. Takođe se slažem da ovi peleti su sigurno dosta lošji od onih koji idu za izvoz a tako je sve u našoj BiH . Uglavnom meni je pelet super. Prije 2 mjeseca sam kupio Ekokovan kotao i oni garantuju cijene 250km van sezone a 280km u sezoni plis prevoz iz Olova jer imaju svoju proizvodnju samo za svoje kupce kotlova, što je odlična stvar. Još jedna jako bitna stvar značajno smanjivanje zagađivanja okoline . Jeste da naš narod nije na ovom nivou ali polako bit če. Svi imamo djecu i moramo nešto ostaviti svojoj djeci a ne sve da zagadimo. Ima tu puno da se piše
hladan.preminger

#2995 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

Amity vec dogovorena. I kombinovat cu sa ove 3 tone sto sam uzeo ljetos.

Jebem im majku i njima i peletu i 450KM/t.

Zbog ovoga ce propasti svi, i proizvođači peleta, i proizvođači peći, i instalateri i trgovci.
sabanss

#2996 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

LED wrote:
Armin2013 wrote: Možeš li objasnit kalkulaciju po kojoj je cijena od 250 KM/t isplativa?
Možete li vi objasniti, kako je vaš pelet sa prošlogodisnje cijene 264KM/t (4KM/15kg) poskupio na 400+KM/t (6KM/15kg)

Treba li da kažem o kojem se peletu radi.
Treba li da kažem koliko ste hiljada tona istog, prodali HIFI, i prošle i ove godine i postali saucesnik-profiter u ovoj vještačkoj krizi.
Volio bih i ja da čujem objašnjenje :D
hladan.preminger wrote: Jebem im majku i njima i peletu i 450KM/t.

Zbog ovoga ce propasti svi, i proizvođači peleta, i proizvođači peći, i instalateri i trgovci.
Mogu se složiti sa prvim dijelom. Sa drugim ne mogu. Trgovci neće propasti nego će promijeniti robu koju prodaju. Sa druge strane proizvođači peleta bi mogli kao i proizvođači peći (osim nemaju strategiju i viziju kao Kovan npr.)
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#2997 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Za proizvođače nema zime, jednostavno će se okrenuti izvozu, šverceri će promjeniti robu, proizvođači peći će praviti nešto drugo a mi potrošači disaćemo na škrge.
sabanss

#2998 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

maks_rs wrote:Za proizvođače nema zime, jednostavno će se okrenuti izvozu, šverceri će promjeniti robu, proizvođači peći će praviti nešto drugo a mi potrošači disaćemo na škrge.
Nije to baš tako lako jer izvoz traži određene kriterije. Znaju to ovi kojima su šleperi vraćani iz Italije pa su levatili raju ovdje.

Vidim da se opet ti isti kurče po Pik-u, no pitanje je šta nosi sljedeća godina. BTW ja sam i ove godine uzeo pelet po 250 KM i mislim da ga niko ne bi prodao sa gubitkom. Tako da ova priča da to nije komercijalna cijena ne pije vode. Isto tako ni Kovan ne bi kupcima svojih kotlova prodavao po toj cijeni jer zarada na kotlu nije tolika da može istrpiti par godina prodavanja peleta ispod cijene.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#2999 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Što se tiče proizvodnih troškova , mislim da nisu veći od 150 KM po toni - ako griješim slobodno me ispravite.
hladan.preminger

#3000 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

Pa kubik hrastove gradje je 350km, a jelove daske colarice 250km. Ne moze kubik otpada biti skuplji od kubika jelove daske.
Post Reply