Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
criticos
#29651 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Uz dužno poštovanje, Naša stranka je mala stranka, a SDP je velika stranka. DF i GS su otpali dijelovi SDP. Prvi put moram stati u obranu NS jer to je jedina stranka koja nije bila u koaliciji sa SDA. Prišivati joj razbijanje ljevice (iako su mali) je smiješno. Ljevica je mnogo više nego Sarajevo. Treba se zapitati da li su SDP i njegovi otpali dijelovi stvarno ljevica ili su i dalje u službi starih koalicionih partnera SDA. NS je pokazala principijelnost i ima stavove koje ne mijenja za razliku od ostatka ljevice. Samoinicijativna kandidatura samoljubivog Komšića i lutanje SDP u cijeloj ovoj priči ne ide na dušu NS, već upravo onim koji su ukaljali obraz ljevice koaliranje sa SDA u proteklih 10 godina. Evo, ako je stvarno SDP zainteresovan za suradnju i jednistveno djelovanje, neka podrže kandidata NS za člana predsjedništva. NS bi trebao imati taj ekskluzivitet jer sam u rečenicama iznad pojasnio i zašto. Evo, NS je našla kandidata vrijednog pažnje i red je da se Komšić povuče radi ujedinjenja ljevice. Tražiti da kvaliteti i reference odbacimo zbog ujedinjenja na uštrb samoljubivog opsesivnog Komšića, do koga je?
- arzuhal
#29652 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pamtim ja da je NS bila, u zadnjih godinu dana, praktično prvi ozbiljniji inicijator okupljanja tzv. ljevice i građanskih opcija, pa ih je SDP iskulirao i oči upirao sao u DF...I ne mislim NS-u ispostavljati tuđi račun, ali bez obzira na sve to ko je "krivlji", naša politička stvarnost je takva da se valja do pasa ili do vrata zavalit u septičku jamu ako se želi nešto doista i promijeniti. Inače će NS dočekati sudbinu sličnu SDP-u:"Šta je ovom glupom narodu, mi sve pričamo što je najbolje i kandidujemo prave ljude, a oni opet ne glasaju za nas!?"baxul wrote:pa pokušali su to ali peđa je daaaavno rekao da neće podržati ŽK i onda se ŽK samokandiduje. mislim da je krajnje nekorektno NS-u stavljat breme nesuradnje kad su svi derivati SDP-a i SDP povukli poteze prije njih, i sad kad je očito da se ni derivati međusobno ne mogu uskladiti ni oko jedne izjave a kamoli kakve ozbiljnije priče hajmo jbt majku NSu zbog toga što će ponuditi superiornijeg kandidata od ŽK i DB (superiornijeg u smislu funkcije koju treba obavljat).arzuhal wrote:S jedne strane mogu da razumijem generalnu politiku NS-a koja ne želi da se utapa u tzv. ljevicu, hoće da se od sarajevocentrične, elitističke partije izgradi u prepoznatljivu liberalnu bosanskohercegovačku i međuetnički inkluzivističku opciju i partiju koja nije opterećena ni nekim etiket-repovima jednog SDP (sljednici SKBiH, crveni, "udbaši", bla-bla), nit da je jatačka pećina prebjezima, pobjeguljama, budućim prodavačima mandata i sl.
A s druge strane, umjesto da se ide barem na ozbiljniji dogovor oko podrške nekom koliko-toliko zajedničkom kandidatu u otporu spram etno-nacionalne priče, oni ambiciozno (i vjerovatno zbog dugoročnih ciljeva i razloga iz prve rečenice posta) guraju i svog kandidata za člana Predsjedništva i sl. Takva politika, u okvirima bh. stvarnosti, polučit će uspjeh za nekih 150-200 godina, ukoliko išta bude od nas...
-
mnjonja
#29653 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dakle
Za clana predsjednista BiH predlazu covjeka koji nikakve veze nema sa nasom realnoscu, osim sto je nekad rodjen u SA
Svaka cast kvalifikacije ali ovo je na nivou dovesti kakvog stranca da nas vodi
Zna li ovaj nas jezik, hoce li mu trebat prevodioc?
Zna 5-6 stranih ok, zna li nas?
Jbt koji cirkus
Za clana predsjednista BiH predlazu covjeka koji nikakve veze nema sa nasom realnoscu, osim sto je nekad rodjen u SA
Jbt koji cirkus
-
baxul
#29654 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
damned if you do damned if you dont.arzuhal wrote: Pamtim ja da je NS bila, u zadnjih godinu dana, praktično prvi ozbiljniji inicijator okupljanja tzv. ljevice i građanskih opcija, pa ih je SDP iskulirao i oči upirao sao u DF...I ne mislim NS-u ispostavljati tuđi račun, ali bez obzira na sve to ko je "krivlji", naša politička stvarnost je takva da se valja do pasa ili do vrata zavalit u septičku jamu ako se želi nešto doista i promijeniti. Inače će NS dočekati sudbinu sličnu SDP-u:"Šta je ovom glupom narodu, mi sve pričamo što je najbolje i kandidujemo prave ljude, a oni opet ne glasaju za nas!?"
kad se približe SDP-u "šta ćete sa nikišićem? brata zaposlio u elektroprivredi! zlatko AAAA! znao sam da nisam trebo glasat za vas kad radite za crvene!"
kad kažu da da nastupaju samostalo "aaa lijevo krilo SDA! aaaaa razbijate ljevicu! aaaa igrate za čovića!"
- arzuhal
#29655 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja ne mislim tako, ne mislim da je SDP = Nikšić i sl. niti osuđujem NS, samo naglas razmišljam o varijantama, trajektorijama i sl...Pričati samo kroz optiku dnevne politike je dobro uz pivu, na gajbi, pred granapom...Ili na forumubaxul wrote:damned if you do damned if you dont.arzuhal wrote: Pamtim ja da je NS bila, u zadnjih godinu dana, praktično prvi ozbiljniji inicijator okupljanja tzv. ljevice i građanskih opcija, pa ih je SDP iskulirao i oči upirao sao u DF...I ne mislim NS-u ispostavljati tuđi račun, ali bez obzira na sve to ko je "krivlji", naša politička stvarnost je takva da se valja do pasa ili do vrata zavalit u septičku jamu ako se želi nešto doista i promijeniti. Inače će NS dočekati sudbinu sličnu SDP-u:"Šta je ovom glupom narodu, mi sve pričamo što je najbolje i kandidujemo prave ljude, a oni opet ne glasaju za nas!?"
kad se približe SDP-u "šta ćete sa nikišićem? brata zaposlio u elektroprivredi! zlatko AAAA! znao sam da nisam trebo glasat za vas kad radite za crvene!"
kad kažu da da nastupaju samostalo "aaa lijevo krilo SDA! aaaaa razbijate ljevicu! aaaa igrate za čovića!"
-
baxul
#29656 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
arzuhal wrote: Ja ne mislim tako, ne mislim da je SDP = Nikšić i sl. niti osuđujem NS, samo naglas razmišljam o varijantama, trajektorijama i sl...Pričati samo kroz optiku dnevne politike je dobro uz pivu, na gajbi, pred granapom...Ili na forumu
je je.
ishod izbora će uveliko zavisiti o narativu koji će bit gonjen kroz medije. prošli put je bake sjajno odigrao sa nepojavljivanjem u medijima tako da su debate ličile na sjelo mrzitelja BI-a jer su svi isto pričali i suljagić i cerić i radončić, dok silajdžiću ignorisanje medija je oduzelo mandat.
tako da se NSovom kandidatu može naštimat situacija za pobjedu, ali isto tako može i radončiću. zamisli situaciju gdje dodik, čovke i fahro vode predsjedništvo
hoću reć rano je jbga.
-
pemanapemani
#29657 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
arzuhal wrote:S jedne strane mogu da razumijem generalnu politiku NS-a koja ne želi da se utapa u tzv. ljevicu, hoće da se od sarajevocentrične, elitističke partije izgradi u prepoznatljivu liberalnu bosanskohercegovačku i međuetnički inkluzivističku opciju i partiju koja nije opterećena ni nekim etiket-repovima jednog SDP (sljednici SKBiH, crveni, "udbaši", bla-bla), nit da je jatačka pećina prebjezima, pobjeguljama, budućim prodavačima mandata i sl.
A s druge strane, umjesto da se ide barem na ozbiljniji dogovor oko podrške nekom koliko-toliko zajedničkom kandidatu u otporu spram etno-nacionalne priče, oni ambiciozno (i vjerovatno zbog dugoročnih ciljeva i razloga iz prve rečenice posta) guraju i svog kandidata za člana Predsjedništva i sl. Takva politika, u okvirima bh. stvarnosti, polučit će uspjeh za nekih 150-200 godina, ukoliko išta bude od nas...
Od 2008. slušam o dugoročnim ciljevima NS.
Svake izbore do sada sam podržao NS na barem jednom nivou.
Interesuje me koliko traje to "dugoročno"?
Moguće da se i moja malenkost ne bi previše obazirala na kritike glasača da ima platu od 3000,00 KM i vjerovatno bi palamudio o nečemu dugoročnom.
Znači, nikakvo ujedinjenje i nebeska ljubav između građanskih stranaka, nego samo iole zdrav dogovor o zajedničkom nastupu. Naravno, ako im je uopšte stalo do Bosne i Hercegovine. Iskreno, više nisam siguran u to.
- 512MB
#29658 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovaj momak ce se sa profom borit za nekih 15k glasova. Dovesti nekog na prepad mjesec dva pred izbore nema smisla, nit ko zna momka nit ima vremena da se dokaze. Ja sam se satro guglajuci da nadjem ikakvih informacija o Borisi.
- volta dzontra
#29659 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
512MB wrote:Ovaj momak ce se sa profom borit za nekih 15k glasova. Dovesti nekog na prepad mjesec dva pred izbore nema smisla, nit ko zna momka nit ima vremena da se dokaze. Ja sam se satro guglajuci da nadjem ikakvih informacija o Borisi.
SuperBorisa ce definitivno dati novu dinamiku borbi “ljevice” za hrvatsku fotelju u Predsjednistvu BIH. Pretpostavljam kad vidi u sta se uvalio da ce pobjeci volontirati u Mijanmar
Naprijed SuperBorisa
- Pandakonda
#29660 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Boris za hrvatskog i onaj profesor iz Amerike za bošnjačkog bi bila idealna opcija, trebat će još pure jest da bi se izgurala dva građanska kandidata
-
furlan
#29661 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne kontam gdje je problem, kada se moze kandidovati i covjek koji nije rodjen u BiHi i jos predstavlja ko biva neki faktor?mnjonja wrote:Dakle
Za clana predsjednista BiH predlazu covjeka koji nikakve veze nema sa nasom realnoscu, osim sto je nekad rodjen u SA![]()
![]()
Jbt koji cirkus
Samo treba mu provjeriti krstenicu, je li legitiman i jesu li univerziteti gdje je studirao povezani sa stolnim bosanskim univerzitetima. Ma masu toga bi ustvari trebalo provjeriti.
- Maystor
#29662 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovo je tako diletantski potez, pravi Kojovićevski, ma prevazišo je samog sebe.
Kandidat za predsjednika države - čovjek za kojeg nikad niko u državi nije čuo
Bolje im je bilo da su ostali dosljedni, pa opet podržali Raguža
Kandidat za predsjednika države - čovjek za kojeg nikad niko u državi nije čuo
Bolje im je bilo da su ostali dosljedni, pa opet podržali Raguža
- ExNihilo
#29663 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Istina, ali bolje za 150 godina nego već sutra nestati u zagrljaju smrti potrošenih i prošlošću opterećnih partija. Ono što ovom narodu treba više nego gladnom kruha jeste nada da može biti bolje i da nisu baš svi potpuni politički smetljari.arzuhal wrote:S jedne strane mogu da razumijem generalnu politiku NS-a koja ne želi da se utapa u tzv. ljevicu, hoće da se od sarajevocentrične, elitističke partije izgradi u prepoznatljivu liberalnu bosanskohercegovačku i međuetnički inkluzivističku opciju i partiju koja nije opterećena ni nekim etiket-repovima jednog SDP (sljednici SKBiH, crveni, "udbaši", bla-bla), nit da je jatačka pećina prebjezima, pobjeguljama, budućim prodavačima mandata i sl.
Uostalom, ako je vjerovati podacima koje Peđa iznosi, NS raste skoro eksponencijalno u svim aspektima, pa je klađenje na taj rast bolje nego klimavi dogovori sa partijama koje su na dobrom putu ka smetljištu historije.
Mnogo puta se NS odrekla pozicije, u zadnjih 10 godina, da bi zakotrljala takav rast. Glupost je sada inficirati ga.
- Ajatolah_
#29664 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ruku na srce, ovi za koje svakodnevno čujemo i nisu neka premija.Maystor wrote: Kandidat za predsjednika države - čovjek za kojeg nikad niko u državi nije čuo![]()
- ExNihilo
#29665 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Svako malo čuješ kako nam "trebaju nova imena" u politici, svježa krv, neoptereća prošlošću, nepreletač, a onda kada neko predloži novo ime - smijemo se što nije sve ono što osporavamo.
-
furlan
#29666 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa ni za Aliju nije niko cuo do prvih izbora , pa covjek postao otac nacije.Ajatolah_ wrote:Ruku na srce, ovi za koje svakodnevno čujemo i nisu neka premija.Maystor wrote: Kandidat za predsjednika države - čovjek za kojeg nikad niko u državi nije čuo![]()
-
putokaz1
#29667 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Neće valjda i naša stranka imati kandidata za Predsjedništvo
- Capsicum
#29668 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Na kojim drogama su ovi koji ozbiljno misle da kandidat NS ima ozbiljne šanse da postane član predsjedništva u bilo kojoj varijanti 
- 512MB
#29669 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Na zescim. Ovog momka nidje nema, neznam odkuz Pedji da ga nako fali. Valjda dijelio flyere u Makronovoj kampanji 
- karanana
#29670 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jebo majku ja kad sebe guglam nadjem vise podataka nego guglajuci ovog momka. Iz ono sto se moze naci.....neki je profesor ili asiatent negdje, nisam siguran sta je zavrsio jer pedja spominje london school i harvard a meni iskace usa paris univerzitet. Mozda tu sada predaje. Od un pozicija, unesco i jos par organizacija, iz onog sto sam vidio nizi do srednji level pozicija. Ali iskreno, bilo kakva pozicija u un-u pa makar i sekretara butros butros galija, za mene nije nikakva referenca jer opste je poznato kakvi ublehasi to tamo vode. Propale diplomate, pijanice, korumpirani administratori koji za komad pichicha ili chundare rade sve. Meni bi to bila antireferenca, nisi mogo nigdje nista pa si se uhljebio u un, leglo korupcije, nerada, kurvarluka onog pravog a i onog operativnog.
- GeeTnT
#29671 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znaci...u slucaju izbora, lako ce se uklopiti.
-
baxul
#29672 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Imaš na engleskoj vikipediji još podataka (karijera u UNSCO, angažman za vrijeme agresije)karanana wrote:Jebo majku ja kad sebe guglam nadjem vise podataka nego guglajuci ovog momka. Iz ono sto se moze naci.....neki je profesor ili asiatent negdje, nisam siguran sta je zavrsio jer pedja spominje london school i harvard a meni iskace usa paris univerzitet. Mozda tu sada predaje. Od un pozicija, unesco i jos par organizacija, iz onog sto sam vidio nizi do srednji level pozicija. Ali iskreno, bilo kakva pozicija u un-u pa makar i sekretara butros butros galija, za mene nije nikakva referenca jer opste je poznato kakvi ublehasi to tamo vode. Propale diplomate, pijanice, korumpirani administratori koji za komad pichicha ili chundare rade sve. Meni bi to bila antireferenca, nisi mogo nigdje nista pa si se uhljebio u un, leglo korupcije, nerada, kurvarluka onog pravog a i onog operativnog.
Falatar was born in Sarajevo on 6 June 1975, and was raised in a mixed Christian and Muslim household. His parents are Miljenko, a mechanical engineer, and Dženana Falatar (née Balagija), a government economist related to both Džemal Bijedić and Nurija Pozderac, notable Bosnian political leaders.
Falatar attended elementary and secondary schools in Sarajevo. He graduated from the American University in Paris, France, where he earned a bachelors degree in Economics. While at AUP, he was assistant to professors Farhad Nomani and Ali Rahnema, economists and historians.
Falatar continued his postgraduate studies at the London School of Economics, where he studied with professor Fred Halliday, and earned his master of sciences degree in Economic Development and International Relations. His master's thesis was on complex humanitarian emergencies, using Sarajevo as case study.[1]
Later on, Falatar attended Harvard University's Kennedy School of Government as a Mason Fellow, where he studied with Professors Ronald Heifetz, Marshall Ganz, Ricardo Hausmann, Michael Porter and others.[2] Falatar earned his Master of Public Administration degree, and was elected class graduation speaker.[3]
- kmirsad
#29673 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo nemojte onog ševca iz Šipova,... jes poznat, svi ga znaju, narodni čovjek, ljevak... al ne bih rekao da zna i jedan strani jezik... ni ovi naši mu baš ne idu...
-
putokaz1
#29674 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
KMIRSAD kandidat za pREDSJEDNIŠTVO?
- insomnia78
#29675 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa ia. Dok se narod borio i krvario on prevodio unproforcima. Dobro, barem nije sliko logore oo šef mu. Borko, donesi nam fete