Zašto je toliki problem kolektivna krivica, to stvarno ne razumijem. Svi troškovi zgrade se dijele i plaćaju zajedno, pa zašto bi ovdje bilo drugačije? Ako prokisne krov, meni to nije problem, problem ima onaj na zadnjem spratu, ali svi plaćamo popravak krova, zar ne? Ako nekom ispadne nešto teško i razbije pločice na stubištu, svi ćemo platiti popravak zajedno. Ako neko možda pokvari lift, opet svi ćemo platiti popravak (mada nisam siguran kako uopšte možeš pokvariti lift). Ako nam vandali pošaraju zgradu, svi ćemo platiti farbanje zajedno, itd. itd. Uostalom, cifra je tolika da mi se apsolutno nije trošila energija da se ja brinem oko toga, došlo, platio, idemo dalje.Ozimician wrote: ↑07/10/2025 11:57 Upravo ovdje neki ne kontaju osnovnu logiku izgleda, svako je i otisao vani da zivi izgleda.![]()
Hajmo da rezimiramo:
Niko ovdje nije rekao ama bas nista protiv razdvajanja otpada i reciklaze. I ovaj koji je objavio taj post je ocigledno odgovorna osoba koja se trudi da maksimalno ispostuje to sve. Za neku ambalazu jeste fkt tesko skontati po prvi put gdje sta ide. Cak sam slusao i rodjene Svabe koji raspravljaju da li koverta sa prozoricem ide u papirni otpad ili ne? Moraju li prozoric na koverti oguljivati...
Ono sto je ovdje najvise problematicno jeste ta "kolektivna krivica" - dobijas kaznu za djelo koje ti nisi pocinio.
Eh sad neki idu i jos dalje sa logikom pa pitaju:
Sta ja sad trebam glumiti detektiva ili cinkati komsije?
Druze, ni to nije tvoj posao, to je posao onih koji to naplacuju.
Dakle ovo je nesto bazalno, osnovni princip logike.
Necemo sad ulaziti dublje u tematiku reciklaze, kad vidis da svo smece na kraju zajedno zavrsi - onda se tek osjecas prevarenim.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
freman
#29551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#29552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne ti.. nego firma koja misli da ima pravo naplatiti tebi, koji nisi pogrjesio, neciju gresku.freman wrote: ↑07/10/2025 11:51Šta bih trebao uraditi? Glumiti detektiva, kucati komšijama na vrata i pitati ko je šta gdje bacio, edukovati ih i svađati se? Ne pada mi na pamet zbog tako male cifre. Također, ne bih bio cinkaroš pa čak i da vidim direktno ko je pogriješio, samo bih ga ispravio, ne bih ga nikada prijavljivao niti "ganjao pravdu". Živimo u zajednici, i to je cijena takvog načina života, nemam problem s tim. Kaznu ne smatram nikakvom pljačkom, kazna je zaslužena, a dokazi postoje. I sam sam vidio pogrešno razvrstano smeće, dakle nisu slagali kad su poslali kaznu. Druga je stvar što nemaju način da identifikuju ko je tačno lično napravio grešku, pa pošalju svima zajedno. Meni je to sasvim u redu. Živiš u sistemu takvom kakav jeste, negdje dobiješ a negdje izgubiš. Isti taj sistem mi je, na primjer, samo na osnovu mojih podataka nedavno automatski odobrio bonus od 200 eura za račune za struju, iako se nisam nigdje prijavio niti sam to tražio – i to od iste te firme koja se bavi odvozom smeća.
Oni takve greske vec bi trebali imati u svojoj racunici.. a ne dodatno da ti uzimaju.
Vidis, borba za svoje pravo je dio zivota u uredjenom, demokratskom sistemu…Za razliku od svih neuredjenih, kao npr BiH, gdje ti uzimaju lovu a ne moraju se pravdati.
-
freman
#29553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
S ovim sam apsolutno saglasan, ali da budem iskren, ovu konkretnu situaciju s otpadom nikada nisam ni doživio kao neki problem niti kao nešto za šta bih se trebao boriti i tražiti "svoja prava". Borim se tamo gdje mislim da vrijedi, gdje postoji stvarna nepravda. A s ovim konkretno... nemam problem.
-
moimoi
#29554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti imas pravo biti saglasan da te neko krade.. tvoja stvar. Samo gledaj dokle to moze ici. I skontaj kome ta lova ide… u dobrotvorne svrhe ne ide sigurno, nego na racun dzohe cija je firma.freman wrote: ↑07/10/2025 12:17
S ovim sam apsolutno saglasan, ali da budem iskren, ovu konkretnu situaciju s otpadom nikada nisam ni doživio kao neki problem niti kao nešto za šta bih se trebao boriti i tražiti "svoja prava". Borim se tamo gdje mislim da vrijedi, gdje postoji stvarna nepravda. A s ovim konkretno... nemam problem.
I evo sad nesto razmisljam… pored sveee tehnologije.. zasto svako kucanstvo nema svoj bar kod pa se fino zna cija je kesa.
- Ozimician
#29555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa jednostavno ljudi vole da opale po usima vise nego da se s nekim tuzakaju.
Ovako cijela zgrada plati 50€ i nikom se ne isplati da se tuzaka, a jednom da naplate 2500€ - njemu se onda isplati to goniti i dokazivati.
Kolektivna krivica je uvijek problem, o cemu god da se radi.
Ovako cijela zgrada plati 50€ i nikom se ne isplati da se tuzaka, a jednom da naplate 2500€ - njemu se onda isplati to goniti i dokazivati.
-
moimoi
#29556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To su sve k’o fol mali iznosi.. al kada uzmes koliko kucanstava ima gdje oni mogu tako uzeti lovu.. to je basnosnovna cifra.
Oni sto zive u kucama i imaju svoje kante, oni ne placaju.
Oni sto zive u kucama i imaju svoje kante, oni ne placaju.
-
Bodkin
#29557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
vrhunski zivot u dijaspori kad se nakuca 5 stranica o 50 eura jer neko nece da baci staklo u kutiju za staklo.
poruka raji koja cita ovu temu, apsolutno se isplati ici u njemacku
poruka raji koja cita ovu temu, apsolutno se isplati ici u njemacku
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#29558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koji seljakljuk u pm. Ljudi se ponose sto su glupiOzimician wrote: ↑06/10/2025 18:23 Naletjeh na ovaj doživljaj jednog našeg iseljenika u Njemačku:
Živim u zgradi u Bavarskoj, u kojoj ima svega — od Bosanaca i Srba, do Turaka, Hrvata, Albanaca i jedne bake Njemice koja zna reći „dobar dan“ i „rakija“. Sve bi bilo idealno da nismo dobili kaznu od 2.500 eura zbog pogrešnog odvajanja smeća. Da, dobro čitate — dvije i po hiljade, jer je neko ubacio plastičnu bocu u bio kantu. I sad, naravno, niko nije kriv.
Sastanak stanara ličio je na sjednicu Ujedinjenih nacija. Svako priča na svom jeziku, svi se slažu da je sistem nepravedan, ali niko ne zna gdje ide staklo od ajvara. Jedan Turčin tvrdi da je plastika isto što i papir „ako je tanka“, jedan naš čovjek kaže da „smeće nema naciju“, a komšija iz Srbije objašnjava kako je sve to „njihova taktika da nas oderu“. Gazda zgrade donio papir sa objašnjenjem boja kanti — Gelb, Braun, Blau — ali mi smo to shvatili kao kviz.
Onda je stiglo pismo od suda. U njemu piše da će se održati ročište jer niko nije htio da plati kaznu. U trenutku sam osjetio onu poznatu balkansku paniku: „Ma nisam ja, nego komšija na drugom spratu.“ A komšija s trećeg odmah kaže: „To su sigurno ovi novi iz Bosne, oni još ne znaju sistem.“ A ja sjedim i gledam u onu kantu, kao da ću u njoj naći odgovor na pitanje života.
Najgore je što niko ne zna ko je ubacio šta. Svi zaklinju se u djecu, u pasulj, u Allaha, da nisu oni. Jedan Hrvat čak iznio dokaz – sliku svoje kese sa ispravno razvrstanim smećem, kao da je diplomirao ekologiju. Turčin predlaže da se kazna podijeli na sve stanare, Bosanac kaže: „Neću da plaćam tuđe plastike“, a Njemica uzdahne i kaže: „In Deutschland gibt es Ordnung“ – a mi svi u glas: „Znaaaamo!“
Sad se svi bojimo bacati smeće. Ljudi drže kese u stanu po tri dana jer više ne znaju gdje šta ide. Ja sam sinoć pola sata gledao u praznu jogurt čašu i guglao: „Ide li jogurt čaša u žutu ili plavu kantu ako ima poklopac od aluminija?“ Nikad nisam osjećao toliku egzistencijalnu krizu zbog plastike.
Sutra idemo na sud, i iskreno, ne znam šta da kažem. Ako pitaju ko je bacio pogrešno smeće, vjerovatno ćemo svi reći: „Nismo sigurni, ali vjerujemo da nije niko iz naše familije.“ Neko će vjerovatno pokušati objasniti sudiji da kod nas kući sve ide u istu kantu i da nam je to „u krvi“. Ali, eto, sad nam je u krvi i kazna.
I dok čekam ishod, razmišljam – možda nas ovaj sud i spasi. Možda će nam objasniti bolje nego svi plakati u zgradi gdje ide plastika, a gdje papir. A ako ništa drugo, bar ćemo naučiti da u Njemačkoj i smeće ima zakon.
-
freman
#29559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma očito je ovo ChatGPT pisao, prepoznaje se odmah.... Nego meni je fascinantno koliku je ovdje raspravu prouzrokovaloizvrsni direktor wrote: ↑07/10/2025 13:20Koji seljakljuk u pm. Ljudi se ponose sto su glupiOzimician wrote: ↑06/10/2025 18:23 Naletjeh na ovaj doživljaj jednog našeg iseljenika u Njemačku:
Živim u zgradi u Bavarskoj, u kojoj ima svega — od Bosanaca i Srba, do Turaka, Hrvata, Albanaca i jedne bake Njemice koja zna reći „dobar dan“ i „rakija“. Sve bi bilo idealno da nismo dobili kaznu od 2.500 eura zbog pogrešnog odvajanja smeća. Da, dobro čitate — dvije i po hiljade, jer je neko ubacio plastičnu bocu u bio kantu. I sad, naravno, niko nije kriv.
Sastanak stanara ličio je na sjednicu Ujedinjenih nacija. Svako priča na svom jeziku, svi se slažu da je sistem nepravedan, ali niko ne zna gdje ide staklo od ajvara. Jedan Turčin tvrdi da je plastika isto što i papir „ako je tanka“, jedan naš čovjek kaže da „smeće nema naciju“, a komšija iz Srbije objašnjava kako je sve to „njihova taktika da nas oderu“. Gazda zgrade donio papir sa objašnjenjem boja kanti — Gelb, Braun, Blau — ali mi smo to shvatili kao kviz.
Onda je stiglo pismo od suda. U njemu piše da će se održati ročište jer niko nije htio da plati kaznu. U trenutku sam osjetio onu poznatu balkansku paniku: „Ma nisam ja, nego komšija na drugom spratu.“ A komšija s trećeg odmah kaže: „To su sigurno ovi novi iz Bosne, oni još ne znaju sistem.“ A ja sjedim i gledam u onu kantu, kao da ću u njoj naći odgovor na pitanje života.
Najgore je što niko ne zna ko je ubacio šta. Svi zaklinju se u djecu, u pasulj, u Allaha, da nisu oni. Jedan Hrvat čak iznio dokaz – sliku svoje kese sa ispravno razvrstanim smećem, kao da je diplomirao ekologiju. Turčin predlaže da se kazna podijeli na sve stanare, Bosanac kaže: „Neću da plaćam tuđe plastike“, a Njemica uzdahne i kaže: „In Deutschland gibt es Ordnung“ – a mi svi u glas: „Znaaaamo!“
Sad se svi bojimo bacati smeće. Ljudi drže kese u stanu po tri dana jer više ne znaju gdje šta ide. Ja sam sinoć pola sata gledao u praznu jogurt čašu i guglao: „Ide li jogurt čaša u žutu ili plavu kantu ako ima poklopac od aluminija?“ Nikad nisam osjećao toliku egzistencijalnu krizu zbog plastike.
Sutra idemo na sud, i iskreno, ne znam šta da kažem. Ako pitaju ko je bacio pogrešno smeće, vjerovatno ćemo svi reći: „Nismo sigurni, ali vjerujemo da nije niko iz naše familije.“ Neko će vjerovatno pokušati objasniti sudiji da kod nas kući sve ide u istu kantu i da nam je to „u krvi“. Ali, eto, sad nam je u krvi i kazna.
I dok čekam ishod, razmišljam – možda nas ovaj sud i spasi. Možda će nam objasniti bolje nego svi plakati u zgradi gdje ide plastika, a gdje papir. A ako ništa drugo, bar ćemo naučiti da u Njemačkoj i smeće ima zakon.
- dr_Evil
#29560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Covjece, sta sam ja u te kante pobacao, i jos bacamOzimician wrote: ↑07/10/2025 12:28 Pa jednostavno ljudi vole da opale po usima vise nego da se s nekim tuzakaju.
Razvrstajem, koliko mogu. Ali da se ne lazemo zavrsi u toj kanti i gradjevinskog otpada, kablova, pokoja kanta sa malterom, i mnogo toga kad radim nesto po kuci. Sta cu im
-
elcaliente
#29561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma jebo to sve, ode nam Halid nacionale.
Rahmet mu dusi.
Rahmet mu dusi.
- jeza u ledja
#29562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nekom ko je navikao bacati smece kroz prozor vjerovatno ovakva pravila dodju kao sok.
-
sumirprimus
#29563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne znam meni su hladna njemacka pravila melem za dusu. kad viidim kako se kod nas ljudi odnose prema svojoj okolini, ja bih kaznjavao i strozije iskreno.
-
izvrsni direktor
#29564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa tako je to, na ovakih stvarima vidis kakav je to mentalni sklop. Smeta im sto postoji red i pravilafreman wrote: ↑07/10/2025 13:45Ma očito je ovo ChatGPT pisao, prepoznaje se odmah.... Nego meni je fascinantno koliku je ovdje raspravu prouzrokovalo![]()
- ultima_palabra
#29565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Djeluju pretjerano te kazne ipak, cuj 2500 eura
Kod mene jednostavno nece uzeti smece ako nesto ne valja, doduse zivim u kuci.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#29566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod nas isto.ultima_palabra wrote: ↑07/10/2025 20:06 Djeluju pretjerano te kazne ipak, cuj 2500 euraKod mene jednostavno nece uzeti smece ako nesto ne valja, doduse zivim u kuci.
I ovdje imaš "lufta" kod nekih pravila, naravno zavisno od toga gdje se nalaziš, postoje regionalne razlike.
Po pravilu svaki zakon, svaki akt je u Bavarskoj u praksi strožiji nego drugdje.
- 512MB
#29567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema do bosanske tikve, Halida mi! 
Prvo, Ozi je već prije par stranica postavio link gdje lijepo piše da taj zakon ne važi za privatne osobe, dakle tu je već trebalo prestat palamudit.
Drugo, kad si već prisiljen da živiš u zgradi, automatski si dio „Wohnungseigentümergemeinschaft“ (WEG) — i samo ta zajednica stanara kao subjekt može dobiti kaznu, a ne svaki podstanar posebno. Mjesečno se uplaćuje određeni iznos u kućni fond, iz kojeg se pokrivaju troškovi popravaka, održavanja, pa i eventualne kazne.
Iskreno, po meni je i 2.500 premalo — treba to fino zaokružit na 10.000, pa da se raznorazne došlje iz nomadskih krajeva nauče reda.
Prvo, Ozi je već prije par stranica postavio link gdje lijepo piše da taj zakon ne važi za privatne osobe, dakle tu je već trebalo prestat palamudit.
Drugo, kad si već prisiljen da živiš u zgradi, automatski si dio „Wohnungseigentümergemeinschaft“ (WEG) — i samo ta zajednica stanara kao subjekt može dobiti kaznu, a ne svaki podstanar posebno. Mjesečno se uplaćuje određeni iznos u kućni fond, iz kojeg se pokrivaju troškovi popravaka, održavanja, pa i eventualne kazne.
Iskreno, po meni je i 2.500 premalo — treba to fino zaokružit na 10.000, pa da se raznorazne došlje iz nomadskih krajeva nauče reda.
- Didier
#29568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato što je Norveška država za ljude, a nije svrha sama sebi.dr_Evil wrote: ↑07/10/2025 13:48Covjece, sta sam ja u te kante pobacao, i jos bacamOzimician wrote: ↑07/10/2025 12:28 Pa jednostavno ljudi vole da opale po usima vise nego da se s nekim tuzakaju.
Kolektivna krivica je uvijek problem, o cemu god da se radi.i to mi jos stoji adresa i broj kuce na istoj.
Razvrstajem, koliko mogu. Ali da se ne lazemo zavrsi u toj kanti i gradjevinskog otpada, kablova, pokoja kanta sa malterom, i mnogo toga kad radim nesto po kuci. Sta cu im![]()
Hvala Bogu da ima i takvih zemalja.
- Novi_Nick
#29569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U EU drzavama svi vlasnici stanari svojih etaznih stanova moraju postovati slovo zakona i statuta vlasnika stanara jedne zgrade. To znaci da svi vlasnici stanari moraju zajednicki placati sve zajednicke troskove zgrade. Ako jedan vlasnik ili vise vlasnika ne placaju zajednicke troskove zgrade, drugi vlasnici zgrade mogu preko Suda traziti izmirenje troskova. Ako i nakon toga neki vlasnik ne plati zajednicke troskove zgrade, drugi vlasnici zgrada mogu traziti od Suda da se takvom vlasniku stan oduzme, bez obzira sto je njegovo vlasnistvo a zatim taj stan ide na dobos odnosno prodaju, iz kojih sredstava ce drugi vlasnici da naplate dug bivseg vlasnika stana.moimoi wrote: ↑07/10/2025 12:13Ne ti.. nego firma koja misli da ima pravo naplatiti tebi, koji nisi pogrjesio, neciju gresku.freman wrote: ↑07/10/2025 11:51Šta bih trebao uraditi? Glumiti detektiva, kucati komšijama na vrata i pitati ko je šta gdje bacio, edukovati ih i svađati se? Ne pada mi na pamet zbog tako male cifre. Također, ne bih bio cinkaroš pa čak i da vidim direktno ko je pogriješio, samo bih ga ispravio, ne bih ga nikada prijavljivao niti "ganjao pravdu". Živimo u zajednici, i to je cijena takvog načina života, nemam problem s tim. Kaznu ne smatram nikakvom pljačkom, kazna je zaslužena, a dokazi postoje. I sam sam vidio pogrešno razvrstano smeće, dakle nisu slagali kad su poslali kaznu. Druga je stvar što nemaju način da identifikuju ko je tačno lično napravio grešku, pa pošalju svima zajedno. Meni je to sasvim u redu. Živiš u sistemu takvom kakav jeste, negdje dobiješ a negdje izgubiš. Isti taj sistem mi je, na primjer, samo na osnovu mojih podataka nedavno automatski odobrio bonus od 200 eura za račune za struju, iako se nisam nigdje prijavio niti sam to tražio – i to od iste te firme koja se bavi odvozom smeća.
Oni takve greske vec bi trebali imati u svojoj racunici.. a ne dodatno da ti uzimaju.
Vidis, borba za svoje pravo je dio zivota u uredjenom, demokratskom sistemu…Za razliku od svih neuredjenih, kao npr BiH, gdje ti uzimaju lovu a ne moraju se pravdati.
- sinuhe
#29570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, zgrada se vodi kao kompanija. Može i bankrotirati kada ostaju bez stana i oni koji su ga otplatili i plaćali račune.
Last edited by sinuhe on 09/10/2025 19:50, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
#29571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Takodje imas i, po bosanski, predstavnika etaznih vlasnika koji izmedju ostalog ima i obavezu da te stiti od tih besmislenih tuzbi i kazni..nije to kao da te moze sisati svaka budala na mjesecnoj bazi jbt..
Imam osjecaj da su neki ovdje od one rase koja kaze, sto bi ja sa prvog sprata popravljao kroz na 8 spratu, meni ne prokisnjava..
Imam osjecaj da su neki ovdje od one rase koja kaze, sto bi ja sa prvog sprata popravljao kroz na 8 spratu, meni ne prokisnjava..
- ZoomZoomKiwi
#29572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bolje kuća na periferiji nego stan u centru 
-
Bodkin
#29573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sve u svoje vrijeme. nekad sam morao imati grad na 20 minuta prevozom ili uberom za svaki dan i da sam u kretanju stalno.
sad je bolje negdje malo usukanije ali da mogu doci u ksnicu kad hocu ali da kuci ne vidim i ne cujem nista.
Sutra cu vjerovatno htjeli da nema nikoga oko mene
-
izvrsni direktor
#29574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bolje kuca na moru nego na periferiji
-
sumirprimus
#29575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto vas Ko penzioneri, bolje ***** mlada nego koka stara uvijek bilo.