Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ganjeta wrote:Dođem s posla i na fb imam šta vidjeti. U narednim danima očekujem poplavu vijesti jer mi je od druga umrla djevojčica od 3. godine . Vratili je sa pedijatrije sa temperaturom, bez urađenih nalaza, rekli da je viroza i da skidaju temp, curica dozivjela frast i preko noći stanje se pogoršalo, sutra u hitnu, iz hitne na Infektivnu međutim nisu je uspjeli spasiti. Juče je curica preselila, neka joj dragi Allah dž.š podari lijepi Dženet.
Unuk od nasih prvih komsija je preselio od iste bolesti. Djete je bilo OK u petak igralo lopte i dobije temperaturu preko vikenda i ne moze na noge roditelji djete vodili u Vrazovu jer ovi nasi u Vogosci nisu radili i tamo mu dali najobicnij tretman za skidanje temperature. Stanje se nije promjenilo i onda u ponedeljak odu doktoru u Vogoscu i na pregledu kao mora do bolnice i umjesto da pozovu Hitnu koja je u sklopu DZ Vogosca oni puste da ga vozi dedo u bolnicu svojim kolima. Cim su izasli iz Vogosce mali je samo rekao dedi da stane da ce se ukakiti stali su sa strane on je obavio nuzdu i pao u komu. Odvezli su ga do bolnice gdje je preminuo.
Tuzno pretuzno sta nam rade od djece. Dugo su cekali nalaze iz Zagreba nekih par mjeseci i kao diagnoza bila je neka virusni menigitis.
Zasto niti jedan doktor nije prepoznao menigitis odmah nikada mi nece biti jasno. Diagnostika bolesti nas ubija gubimo dragocjeno vrijeme koje bi se moglo iskoristi na ljecenje. Mozda ja gledam previse dr. Hausa ili nasi pedijatri znaju samo propisati Dalsy i pregledati grlo.
Zato sto dr porodicne u vrazovoj u dezuru iza 14h prima stari grad, centar, vogoscu, ilijas. Sve od 6 do 106 god. Dobro zna kako se zove kad prodje dezura.
A kako nam je krenulo jos malo nece biti ni pedijatara, skolsko se ukida preci ce u porodicnu.
Jednostavno kad moras danas pregledati 50+ ljudi(djece) i to iz dana u dan postane kao rad na traci a ne sa ljudima.
Sad baš citam o meningitisu, stvarno je zeznuta stvar i nisam znao ove detalje dijete mi je baš neki dan imalo temperaturu, praćenu povraćanjem, ali srećom nije bila previsoka i nije dugo trajalo. Ali definitivno ćemo obratiti pažnju na vrat i ostale znakove u budućnosti.
Izmedju ostalog, svi clanci pišu da redovna vakcinacija pomaže trajnoj prevenciji meningitisa, neki tip B, a neke zemlje su ga totalno eliminisale zahvaljujući cijepljenju.
Zato, ovo huskanje protiv vakcinisanja mi sve više i vise ide na živce jer cine vrtiće i skole sve opasnijim mjestima za djecu
Jedna ženska osoba povrijeđena je večeras u sarajevskom naselju Socijalno nakon što ju je udario tramvaj. Dogodilo se to oko 22.10 sati pod još nepoznatim okolnostima.
Informacija je za portal Radiosarajevo.ba potvrđena iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.
''Dobili smo dojavu da je tramvaj udario pješakinju oko 22 sata. Ona je prevezena u prostorje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a nije nam poznat stepen povreda'', kazali su nam.
BadBoy wrote:
Druže de ti meni reci kako se od toga čuvati, kako to izbjeći? Nije valjda virus pa da se širi zrakom? Sav sam se istraumirao sada...
Bas tako. Virus.
Zastita se svodi na preventivu. Higijena higijena pa opet higijena. Dovoljno je da jedno djete ima i da u njegovom obdanistu fasuje jos 10-ero. Skole takodje. Prenosi se direktnim kontaktom ili cak ponekad i kapljicama. Kihanje i kasljanje. Koliko se sjecam i svi ukucani bi morali ici na testiranje ako je neko fasovao.
Ma gadno bogami pravo. Skole i obdanista su najkriznija mjesta.
Može biti i bakterijski i virusni, meningokok je recimo bakterija.
A kako se zaštiti? Problem je što se nikad ne može znati kada će uzročnik dospijeti u krv. Jer kad se to desi nastaje sepsa, a kad dođe do moždanih ovojnica meningitis. A ti isti uzročnici kad su recimo samo u nosu ili grlu mogu izazvati običnu prehladu, ili da nema nikakvih simptoma. U rijetkim se slučajevima dese ovako teške komplikacije, a vjerovatno je slab imunitet predisponirajući faktor. Zato su mala djeca, kod kojih on još nije dovoljno razvijen najugroženija.
Zato je taj savjet dobar...higijena, lična, ne uzimati antibiotike za svaku sitnicu, pa i ako dr propiše, radije potražiti i drugo mišljenje.
kod nas za svaku sitnicu prepišu antibiotike upaljeno grlo daj antibiotik.
što mi je ovo zapelo za oko
bio kod kcerke u ŠveCkoj--unuk mi se razbolio, malo kašljuco, temperatura odemo kod doktora--covjek ga pregleda i drito na vadjenje krvi-izvadiše djetetu krv i ustanoviše da je bakterijska upala, medjutim ta prva analiza nije pokazala koja je bakterija te na detaljniju analizu i tek poslije tih rezultata ukljucili odgovarajuci antibiotik.
sad da li je to ispravno veze nemam jer sam ja metalac po struci pa se ne petljam tamo gdje mi nije mjesto neg mi se svidjela ta detaljna analiza.
Dobro, mi nemamo para, a ni sa medicinske strane nema smisla, da se za svaku temperaturu odmah vade nalazi, ali bi ljekar trebao biti toliko educiran, imati dovoljno zdravog razuma i kliničkog načina razmišljanja da na osnovu anamneze (podataka koje dobije od pacijenta ili u slučaju djeteta roditelja) i pregleda procijeni šta dati, i šta učiniti. I uvijek naručiti na kontrolu, za 2, 3, 5 dana, koliko misli da treba, i reći ako se stanje pogorša da se javi odmah. To će i pacijentu/roditeljima dati osjećaj zaintersovanosti doktora, a njega samog zaštiti. Jer ne strada pacijent od ljekarskog neznanja, već od nebrige.
muha_sa wrote:
bio kod kcerke u ŠveCkoj--unuk mi se razbolio, malo kašljuco, temperatura odemo kod doktora--covjek ga pregleda i drito na vadjenje krvi-izvadiše djetetu krv i ustanoviše da je bakterijska upala, medjutim ta prva analiza nije pokazala koja je bakterija te na detaljniju analizu i tek poslije tih rezultata ukljucili odgovarajuci antibiotik.
sad da li je to ispravno veze nemam jer sam ja metalac po struci pa se ne petljam tamo gdje mi nije mjesto neg mi se svidjela ta detaljna analiza.
Kod nas se dr ogradi antibiotikom, a u vecini slucajeva i roditelji insistiraju.
Ako ne napise antibiotik ide prica ne valja doktor, mogao sam mu i ja obloge stavljati itd
muha_sa wrote:
Naravno da je ispravnije kod njih nego kod nas.
Gdje smo mi gdje su oni eee..
Jedan ovdje forumaš, ne sjećam se više koji, je pričao na nekoj temi kako je uletio s kovertom ovom dr Kapidžiću da mu operiše uho (na Klinici naravno, ne privatno), nakon što ga je ovaj počeo zavlačiti. Kad sam mu ja to spočitao, dobio sam standardan odgovor u smislu, "pa šta sam trebo, da me zavlači i dalje", i još ga na sva usta hvali kao stručnjaka, iako bi po tom stručnjaku možda i umro bez koverte.
muha_sa wrote:
Niste vi vidjeli kako vozaci autobusa prema prigradskim naseljima gargaju onim krntijama od autobusa.
Jedan prvi maj sam proveo na izletistu blizu Tresnjeve Glave (inace rodno selo nase fudbalske legende Elvira Bolica), u povratku sam osijedio od voznje autobusa jednom rukom, dok se u drugoj smjenjuju mobitel i Drina, a pretice sve zivo po uskim okukama ispod kojih je provalija
Pirija wrote:sta ces kad kod nas i policija tako vozi...
da samo vozi. ali šta je samo zadnjih pet dana uhapšeno policajaca zbog preteških djela. evo jutros i iz SIPE, juče i iz granične za udruživanje i trgovinu drogom, prekjuče inspektor osuđen za drogu, u RSu specijalci vode pljačke banaka...sva ta uniformisana lica su mentalitetom neuporedivo sličnija kriminalcima nego običnim ljudima.
Pirija wrote:sta ces kad kod nas i policija tako vozi...
da samo vozi. ali šta je samo zadnjih pet dana uhapšeno policajaca zbog preteških djela. evo jutros i iz SIPE, juče i iz granične za udruživanje i trgovinu drogom, prekjuče inspektor osuđen za drogu, u RSu specijalci vode pljačke banaka...sva ta uniformisana lica su mentalitetom neuporedivo sličnija kriminalcima nego običnim ljudima.
A najvece pitanje je hoce li uopste biti presudjeni i hoce li po sili zakona dobiti nogu s posla.
Omerhodžić (1978.), uposlena u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA, u činu višeg inspektora u Odsjeku za ratne zločine, lišena je slobode po nalogu Tužilaštva BiH.
U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena lažno prijavila tužioca Tužilaštva BiH i svog kolegu inspektora u SIPA-i za uzimanje mita.
Provedenom istragom prikupljeni su dokazi da je osumnjičena poslala lažnu anonimnu prijavu kojom je htjela nanijeti štetu svojim kolegama, kao i predmetu za ratne zločine na kojem rade.
Ova akcija Tužilaštva BiH i SIPA-e pokazuje odlučnost institucija da se suprotstave bilo kakvim nezakonitostima i zloupotrebama u policijskim agencijama, navodi se u saopćenju za javnost.
Osumnjičena će tokom dana biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će je ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.
Isto tako pretpostavljam da je od trenutka objave ovog clanka do sada ili pustena na slobodu ili u procesu izlaska. Ako ista zna, onda ce i ona da angazira Lunarnog Omara da je cupa iz govana Valjda je se probudio do sada!