polako prelazis...ali sigurnoQler wrote:Ja vec neko vrijeme koristim Alcatel Hero 6'' i mogu vam reci navikne se covjek. Jedino, nije bas prakticno jednom rukom, npr. kad hoces da se javis, i treba slide u jednu stranu, ako si ljevak kao ja, nije nikako na ruku i moras sa dvije ruke...
Smartphone diskusije
Moderator: Benq
- skafiskafsnjak
#2951 Re: Smartphone diskusije
- Qler
#2952 Re: Smartphone diskusije
A izvini sta ce ti 4k video? Mislim da li je toliko potreban?sportman1 wrote:licno mi je prioritet kamera ,sar vrijednost,duzina trajanja baterije,velicina(da nije prevelik),4k video
sto se svih ovih parametara tice,stavio bi na 1 mjesto samsung S5.
lgg3 mi je glomazan,presirok.sony kamera kod zumiranja full hd ima mutnu sliku.svaki sony.
htc1 je savrsen samo kamera kao kod sony i jos gora. ne mogu zumirat a da nije mutna slika pri full hd. nema 4k.
iphone 6 kazu da se savija,nema 4k.....
znaci samsung s5 galaxy,iako mu je mana plastika,a i za trajanje baterije nisam siguran
nadam se da ce sljedeci htc one biti savrsen samo da mu kameru poprave. i dulja baterija samo malo.
ostalo je savrseno.odlican materijal,zvucnici,najljepsi od svih,nema izbacenu kameru kao s5.....
A ne prelazim, ovo je samo malo da vidim koliko je los andorid
-
Juve4Life
#2953 Re: Smartphone diskusije
LG G3 me zanima. Ukoliko neko posjeduje pomenuti telefon volio bih da mi prenese utiske 
-
febo_acm
#2954 Re: Smartphone diskusije
To bi sada bilo kao da ja gotivim Android i imam neki poprilično dobar model i nabavim iPhone 3GS i kažem ne valja iPhone moj G3 je bolji i kupit ću G4, a ne iPhone 6+ ... Uzmi Nexus pa uporedi fluidnost i sa bilo kojim mobitelom.
Imao sam ja nedavno Lumiu 630 i mogao bih sada da napišem svašta o njoj iako stoji to da je nevjerovatno fludina i brza. Međutim ne mogu da komentarišem WP flagship ako koristim low end uređaj.
Imaš temu o G3 pa pročitaj, napisao sam i review na nekoj od samo 6 stranica
Imao sam ja nedavno Lumiu 630 i mogao bih sada da napišem svašta o njoj iako stoji to da je nevjerovatno fludina i brza. Međutim ne mogu da komentarišem WP flagship ako koristim low end uređaj.
-
sportman1
#2955 Re: Smartphone diskusije
Qler wrote:A izvini sta ce ti 4k video? Mislim da li je toliko potreban?sportman1 wrote:licno mi je prioritet kamera ,sar vrijednost,duzina trajanja baterije,velicina(da nije prevelik),4k video
sto se svih ovih parametara tice,stavio bi na 1 mjesto samsung S5.
lgg3 mi je glomazan,presirok.sony kamera kod zumiranja full hd ima mutnu sliku.svaki sony.
htc1 je savrsen samo kamera kao kod sony i jos gora. ne mogu zumirat a da nije mutna slika pri full hd. nema 4k.
iphone 6 kazu da se savija,nema 4k.....
znaci samsung s5 galaxy,iako mu je mana plastika,a i za trajanje baterije nisam siguran
nadam se da ce sljedeci htc one biti savrsen samo da mu kameru poprave. i dulja baterija samo malo.
ostalo je savrseno.odlican materijal,zvucnici,najljepsi od svih,nema izbacenu kameru kao s5.....
A ne prelazim, ovo je samo malo da vidim koliko je los andoridbez zezanja, na ovom hero je katastrofa. Znaci ne moze ni blizu mojoj 920-ki po fluidnosti i brzini. Jedino sto je dobar za youtube
I jos me uvjerio da skupljam lovu za 1520
mozda zato sto ima 4 puta rezoluciju hd ili fullhd,ne znam tacno. znaci slika ostrija i bolja.
samo kod samsunga s5 nema stabilizaciju slike kao fullhd.
kad zumiras na sony 4k slika je cista ,a kad zumiras pod full hd mutna prilicno. kod samsunga s5 ili mini s5 toga nemas.
mozda to tebi nije ni vazno,ali mobitel danas je uredjaj na kome imas mnogo toga,osim mogucnosti da zoves i budes pozvan.
za nokiu 920 lumia ne znam fakat,ali ima losu bateriju i 185 grama.
-
febo_acm
#2956 Re: Smartphone diskusije
Eh evo sada da napišem nešto o mom novom ljubimcu (imam još jednog na 4 nogeJuve4Life wrote:LG G3 me zanima. Ukoliko neko posjeduje pomenuti telefon volio bih da mi prenese utiske
Kupljen 12.09 u 13:35, bio je divan i sunčan dan!
Smatram da sam dovoljno kompetentan da napišem jedan review jer sam imao skoro sve flagship modele.
Kvalitet izrade
Krenut ću od kvaliteta izrade. Kvalitet izrade je zadovoljavajući. Polikarbonatna plastika sa imitacijom metala G3 čini jako elegantnim uređajem. Hvala Bogu ništa ne zvecka i ne škirpi i mobitel stvarno djeluje čvrst. baš kao i prethodnik G2.
Displej
Displej je fantazija. Meni je displej uz kameru glavni dio mobitela, ali o kameri malo kasnije. Displej od 5.5" je fenomenalno upakovan u kućište i oko samog displeja nema puno prostora do rubova i to G3 ne čini glomaznim uređajem.
Vidljvost je fantastična i kada se displej posmatra sa strane, baš kao i na G2. True HD-IPS + LCD capacitive touchscreen je za mene najbolji displej, nisam više ljubitel AMOLED displeja. Neke boje su mi naprosto prejake. Sada par riječi o rezuliciji displeja. Po meni ovaj QHD nije bio potreban. Rezolucija od 1440 x 2560 pixela teško da može doći do izražaja na mobitelu, barem trenutno. Jedino gdje ova rezolucija dolazi do izražaja je potrošnja baterije... Troši više nego FHD. Možda ovo i nije tačno što ja pišem, ali ja imam dojam da QHD nije potreban.
Pozivi
Zvuk tokom poziva je dobar i čist, ali ne kao na HTC One. To je i Shalla pisao vezano za OnePlus One. HTC nema premca po pitanju zvuka, tako da to nije ni čudno.
Baterija
Po specifikacijama G3 ima Li-Ion 3000 mAh bateriju. Realno i iskreno, od baterije koja ima kapacitet 3000 mAh sam očekivao malo više. Da se razumijemo baterija je odlična, ali ja sam mislio da je izdržljivija. "Krivac" za ovo je vjerovatno QHD displej. Screen on time za sada varira oko 5h(na G2 je išla i do 7h) uz nonstop upaljen wifi, 3g, 3 mail accounta i push sinhorinzaciju, Viber, Skaype, Whatsapp, Facebook, Twitter itd. mobitel izdrži dan bez ikakvih problema, čak i ostane 20-40% baterije oko 22h i tada ide na punjenje do 24h. Zadnji poklopac se skida
Ono što sam primjetio je da je baterija jedno 20% bolja nekon nekoliko punjena, jednostavno svaki put screen on time mi se povećava za 10 tak minuta
Hardware i software
Što se tiče ove kategorije na hardware je suvišno trošiti riječi. Snapdragon 801 Quad-core 2.5 GHz Krait 400 i Adreno 330 sa 3 GB RAM memorije i 32 GB internom memorijom ovaj mobitel stavlja među par top modela na tržišu. Fantazija! I naravno microSD slot
LG UI i popratne aplikacije su meni sasvim OK. Ovim segmentom sam bio zadovoljan i na G2 i mnogo je fluidnije sve nego na touchwizzu(ne računajući Note 3 koji nisam koristio). Ikone su doživjele facelift i me like it
Kamera
Iako sam napisao da mi je ovo uz displej glavna stvar na mobitelu, nisam imao puno vremena da je testiram detaljno. Volim za životinjom otići u prirodu ili na planinu i malo slikati, a mrsko mi je nositi posebno fotoaparat u većini slučajeva. Slikao sam svega 30-40 slika i par video snimaka na raznim rezolucijama i zadovoljan sam. Laserski autofokus dobro odrađuje posao. U odnosu na G2 uklonili su dosta načina snimanja i postavki i ne znam zbog čega su to uradili?!
-
Juve4Life
#2957 Re: Smartphone diskusije
@ febo_acm
muchas gracias
muchas gracias
- Maharadza
#2958 Re: Smartphone diskusije
stipu ga, zna on vrlo dobro da je android sasvim druga priča na G2, G3, N4, N5, One, pa i Moto G i X, tj. svemirski brod za sve ostale!febo_acm wrote:To bi sada bilo kao da ja gotivim Android i imam neki poprilično dobar model i nabavim iPhone 3GS i kažem ne valja iPhone moj G3 je bolji i kupit ću G4, a ne iPhone 6+ ... Uzmi Nexus pa uporedi fluidnost i sa bilo kojim mobitelom.
PS. Saznadoh večeras da će IP6 biti dostupan u AT store-u u Alti 31.10. OTKLJUČAN, pa eto neka znaju jabučari!
- Qler
#2959 Re: Smartphone diskusije
Znam ja sta je nexus, koristio sam i G3 famozni, i to "not for sale" sample i svasta nesto, ali je cinjenica da quad core cpu i 2 GB RAM-a nije dovoljno za alcatel da radi fluidno kao dual core cpu i 1GB RAM-a na WP-u... to je problem. Zasto bi onda iko kupovao ista osim nexusa ili flagshipa zadnjeg. Jer sad kad izadje lolipop reci ce na S4 ne radi bas najbolje... to mene nervira kod androida. I kad bi morao kupovati sebi samo nexus bi dolazio u obzir, ovo ostalo je bukvalno smece poslije druge nadogradnje...
-
febo_acm
#2960 Re: Smartphone diskusije
Zato mozes da skines film sa torenta i zapakovan prijevod i onda mozes da ga prebacujes iz foldera u folder, preimenujes itd... 
- Maharadza
#2961 Re: Smartphone diskusije
Pa normalno da nije dovoljno kada ima gigantski 6'' display (po meni je to iskreno više tablet nego smartphone) + 1080p rezoluciju...koja to lumia ima 1080p uz istinski multitasking?! Volio bi da MS jednu takvu izbaci (sa istim ekranom i rezolucijom naravno) pa bi vidio koji hardver bi morali koristiti da to održe brzo i fluidno!Qler wrote:Znam ja sta je nexus, koristio sam i G3 famozni, i to "not for sale" sample i svasta nesto, ali je cinjenica da quad core cpu i 2 GB RAM-a nije dovoljno za alcatel da radi fluidno kao dual core cpu i 1GB RAM-a na WP-u... to je problem. Zasto bi onda iko kupovao ista osim nexusa ili flagshipa zadnjeg. Jer sad kad izadje lolipop reci ce na S4 ne radi bas najbolje... to mene nervira kod androida. I kad bi morao kupovati sebi samo nexus bi dolazio u obzir, ovo ostalo je bukvalno smece poslije druge nadogradnje...
PS. To što je quad ne znači NIŠTA ako nije (dovoljno dobro) optimizovan, već samo pukli stock android, neki skin i vozi miško - pravi kinezi! Srazmjerno cjenovnom rangu, ha-ya!
- skafiskafsnjak
#2962 Re: Smartphone diskusije
Eto ga taman Schamu izaso , elem velik, elem nexusQler wrote:Znam ja sta je nexus, koristio sam i G3 famozni, i to "not for sale" sample i svasta nesto, ali je cinjenica da quad core cpu i 2 GB RAM-a nije dovoljno za alcatel da radi fluidno kao dual core cpu i 1GB RAM-a na WP-u... to je problem. Zasto bi onda iko kupovao ista osim nexusa ili flagshipa zadnjeg. Jer sad kad izadje lolipop reci ce na S4 ne radi bas najbolje... to mene nervira kod androida. I kad bi morao kupovati sebi samo nexus bi dolazio u obzir, ovo ostalo je bukvalno smece poslije druge nadogradnje...
- agent_zero
#2963 Re: Smartphone diskusije
Ovaj novi nexus je fantazija po svemu, osim po jednom - veličini ekrana (a time i samog uređaja).
Što je previše, previše je.
- SONY_91
#2964 Re: Smartphone diskusije
A, ni cijena više nije baš najprihvatljivija, 1000 KMagent_zero wrote:Ovaj novi nexus je fantazija po svemu, osim po jednom - veličini ekrana (a time i samog uređaja).
- MeanMachine
#2965 Re: Smartphone diskusije
Realno nijedan telefon ne vrijedi 1.000 KM (da ne pričam o novom iPhone-u koji košta preko 1.500 KMSONY_91 wrote:A, ni cijena više nije baš najprihvatljivija, 1000 KMagent_zero wrote:Ovaj novi nexus je fantazija po svemu, osim po jednom - veličini ekrana (a time i samog uređaja).
Što je previše, previše je.. Sad, kada se pogledaju specifikacije sigurno da vrijedi, ali, Nexus-u je do sada cijena bila glavni adut
- Qler
#2966 Re: Smartphone diskusije
Mene cudi da globalno, nexus i nije bas ostavrio neke prodajne rezultate. Npr. daleko je bolji izbor od samsunga tog ranga, ali se opet losije prodaje.
A ja sam nekada davao po milju za telefon, dok sam bio mlad i nisam imao nista drugo na pameti.. danas malo vise okrecem pare po rukama
dok ih ne dam za telefon. Cekam da onoj 1520 jos padne cijena pa da pravim kombinacije jer i 650/700KM nije malo...
A ja sam nekada davao po milju za telefon, dok sam bio mlad i nisam imao nista drugo na pameti.. danas malo vise okrecem pare po rukama
- TheHound
#2967 Re: Smartphone diskusije
iPhone ne košta 1500KM nego 650$ isto kao i ovaj zadnji Nexus. Otkud ta priča, pa bosanski šverceri nisu mjerilo cijene iPhonea. Vidjet ćeš sad koliko će koštati novi Nexus kod nas, misliš da će ga dileri opet prodavati za 800KM kao prethodne Nexuse iako će ovaj platiti 650$?MeanMachine wrote:Realno nijedan telefon ne vrijedi 1.000 KM (da ne pričam o novom iPhone-u koji košta preko 1.500 KMSONY_91 wrote:A, ni cijena više nije baš najprihvatljivija, 1000 KMagent_zero wrote:Ovaj novi nexus je fantazija po svemu, osim po jednom - veličini ekrana (a time i samog uređaja).
Što je previše, previše je.. Sad, kada se pogledaju specifikacije sigurno da vrijedi, ali, Nexus-u je do sada cijena bila glavni adut
), ali nažalost takve su cijene na tržištu i mnogo je onih koji će platiti i tako nerealno visoke cijene. Nexus je do sada nudio alternativu u vidu kombinacije veoma dobrog hardware-a i fantastičnog software-a, a sve to po relativno pristupačnoj cijeni u odnosu na konkurenciju. Sa Nexusom 6 Google sa malo odmakao od te filozofije pristupačnih cijena , ali ne sumnjam da će i pored toga prodaja nove Nexus linije uređaja biti odlična.
- supercali
#2968 Re: Smartphone diskusije
Pa kupujes telefon ovdje a ne u americi preko operatera
Sta ce drugo mjerilo biti ovdje na forumu nego cijene u bih
Ajmo onda uzeti cijenu samsunga u koreji sony-ja u japanu htc-a odakle je vec nebitno
Da ne pricamo kineske one u kini koji te dodju 50 maraka mozda
Sta ce drugo mjerilo biti ovdje na forumu nego cijene u bih
Ajmo onda uzeti cijenu samsunga u koreji sony-ja u japanu htc-a odakle je vec nebitno
Da ne pricamo kineske one u kini koji te dodju 50 maraka mozda
- SONY_91
#2969 Re: Smartphone diskusije
Ako idemo legalnim putem telefon koji košta 1000 KM tzv. šverceri u BiH ne mogu prodavati ispod 1500 KM. Ne možemo gledati cijene u EU i USA. Mi u BiH smo specifični jer plaćamo najviše dažbine. Mi kada kupimo telefon iz Apple store-a plaćamo na tu cijenu nekih 30% dažbina. Nexus 6 u BiH neće biti ispod 1300-1400 KM u legalnim trgovinamaTheHound wrote: iPhone ne košta 1500KM nego 650$ isto kao i ovaj zadnji Nexus. Otkud ta priča, pa bosanski šverceri nisu mjerilo cijene iPhonea. Vidjet ćeš sad koliko će koštati novi Nexus kod nas, misliš da će ga dileri opet prodavati za 800KM kao prethodne Nexuse iako će ovaj platiti 650$?
- supercali
#2970 Re: Smartphone diskusije
Ja licno bi dao najvise nekih 800 maraka za telefon
Ranije sam davao i preko 1000 al gledajuci to iz sadasnjeg ugla bio sam tu kreten 1/1
Sto je najgore to su bila 2 telefona nokia 8310 i nokia 7320 cini mi se drugi da je bio ovaj drugi i sad kuci imam
Al zadnjih mozda 7-8 godina drzim se cijene do 800 max i gledam da mi traje bar godinu dana a pokusavam i vise bez da ga mjenjam
Tako da nexus moze kostati koliko hoce preko milje mojih para nece vidjeti a pri tom me jos i velicina odbija jer ne volim velike ekrane
Idealna po meni je od 3,5-4,5 max
Ranije sam davao i preko 1000 al gledajuci to iz sadasnjeg ugla bio sam tu kreten 1/1
Sto je najgore to su bila 2 telefona nokia 8310 i nokia 7320 cini mi se drugi da je bio ovaj drugi i sad kuci imam
Al zadnjih mozda 7-8 godina drzim se cijene do 800 max i gledam da mi traje bar godinu dana a pokusavam i vise bez da ga mjenjam
Tako da nexus moze kostati koliko hoce preko milje mojih para nece vidjeti a pri tom me jos i velicina odbija jer ne volim velike ekrane
Idealna po meni je od 3,5-4,5 max
- skafiskafsnjak
#2971 Re: Smartphone diskusije
Cuj 800 najvise...pa i to je previse, bar po meni .
Meni je neka granica 550KM ...svejedno dal nov dal polovan.
PS: ev sad imam G2 ...meni sasvim dovoljno,
Meni je neka granica 550KM ...svejedno dal nov dal polovan.
PS: ev sad imam G2 ...meni sasvim dovoljno,
- supercali
#2972 Re: Smartphone diskusije
Pa dobro svako ima svoju neku granicu
Imam jednog poznanika koji ima para al nikad ne da vise od 300 maraka za telefon
Tako da je ta granica individulna
Al onda tu dolazimo do omjera ulozeno dobijeno
Vecina zeli naj naj flagship telefon e sada su svi ti telefoni od 600 eura/dolara pa gore to je znaci nekih 1100-1200 maraka
Po meni najbolji omjer ima z1c iliti sada najnoviji z3compact osim ako nego ne ganja velicinu ekrana
Ima sve sto imaju i flagship z1 odnosno z3 samo sto su manji a kostaju u rasponu 600 do 800 za ovaj novi
Imam jednog poznanika koji ima para al nikad ne da vise od 300 maraka za telefon
Vecina zeli naj naj flagship telefon e sada su svi ti telefoni od 600 eura/dolara pa gore to je znaci nekih 1100-1200 maraka
Po meni najbolji omjer ima z1c iliti sada najnoviji z3compact osim ako nego ne ganja velicinu ekrana
Ima sve sto imaju i flagship z1 odnosno z3 samo sto su manji a kostaju u rasponu 600 do 800 za ovaj novi
- SONY_91
#2973 Re: Smartphone diskusije
OnePlus One - 299 € a nudi sve što nude i flagship modeli poznatijih brend firmisupercali wrote:Pa dobro svako ima svoju neku granicu
- SONY_91
#2974 Re: Smartphone diskusije
OnePlus One - 299 € a nudi sve što nude i flagship modeli poznatijih brend firmisupercali wrote:Pa dobro svako ima svoju neku granicu
- supercali
#2975 Re: Smartphone diskusije
S obzirom kako se kupuje on zasada ne dolazi u obzir posebno u bih