Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Forsaken

#2951 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Forsaken »

karanana wrote:ali interesantno je da je u 2014. jedan dio godine prosao bez redukcija pa su ih ponovo pokrenuli u zadnjih mjesec-dva. valjda se ispraznili rezervoari nakon sto je potrosena voda od poplava.
To je bio period kad je izglasano povecane cijene vode. Cim su dobili sta su htjeli, isporuka je bila redovna. Posto je ta odluka koliko znam ukinuta, tj cijena se vratila na staru, ovi su opet po starom receptu krenuli zavrtat vodu kako bi pravili pritisak za poskupljenje .... nasa posla.

Nivo vode nema nikakve veze. Ljudi gase pumpe da stede struju jer imaju ogroman dug prema elektroprivredi, i viska zaposlenih na koje trose sav novac umjesto na popravku vodovodne mreze ... Najebali smo kako god :izet:
vješalica

#2952 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

Boga mi jos malo necemo smjeti ni ves oprati jer vodovod nije. Bio u stanju da zakrpi truhle cijevi u zadnjih 50 godina,od kojih barem 25 se pravda ratom,ali je bitno da je firma sa vrijednosti milijarde dosla do par miliona.
Opet su poceli zavrtati vjerovatno pred novi val poskupljenja
razonoda

#2953 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by razonoda »

Ima li mapa grada --gdje su redovne redukcije.
starii

#2954 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by starii »

imam vodu 24h i danas dosao novi racun, a racune uvijek platim vise da ne moram ici u vodovod svaki mjesec pa mi nije jasno ako sam u pretplati kako mogu imati zatezne kamate..
Image
vješalica

#2955 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

meni je 0.02 zatezna kamata šta to znači?
Forsaken

#2956 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Forsaken »

Jutros na TVSA je bilo objasnjenje neko zasto dolaze visoki racuni jel iko gledao? Meni bio ton ugasen nisam cuo sta rekose upalio ton zavrsi prilog :lol:
Innovation

#2957 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Innovation »

Od 01.06.2014.
će se vršiti obračun zateznih kamata u skladu sa članom 277. Zakona o obligacionim odnosima i odredbama Zakona o visini stope zatezne kamate na neizmirena
dugovanja ( 12 % na godišnjem nivou ), za svaki račun za vodu i odvođenje otpadnih voda koji ne bude plaćen u roku od 30 dana od dana ispostavljanja računa i biće prikazana na svakom narednom računu
http://www.viksa.ba/info2.html
oldtajmer

#2958 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by oldtajmer »

je li citao neko u avazu danas o poskupljenju vode,pa da nam preprica :D
Zastavnik_dzemo

#2959 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Zastavnik_dzemo »

Mene cude ovi iz komunalnih preduzeca .... znaju kakav je narod i opet drze cijene .... ja da sam na vlasti sad bih naredio udvostrucenje cijena vode struje i grijanja.
privremeni

#2960 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by privremeni »

Forsaken wrote:Jutros na TVSA je bilo objasnjenje neko zasto dolaze visoki racuni jel iko gledao? Meni bio ton ugasen nisam cuo sta rekose upalio ton zavrsi prilog :lol:
Ne mogu ti prepricati, nisam gledao, ali ti mogu reci... para neJma, kase prazne, kako u javnim preduzecima, tako i u kantonu. Iz praznog ne mozes nasuti. To se zove raspad sistema. A da je bilo pameti i zelje, koliko je para bilo, mogli smo imati svu za zivot neophodnu infrastruktutu potpuno obnovljenu.
Znam sigurno da je jednim dijelom redukcija rezultat stednje elektricne energije, jer je trosak struje visoka stavka u troskovima "proizvodnje" vode. Imaju preko 70% gubitaka na mrezi, a morate uzeti u obzir da jednu vodnu naknadu placaju na zahvacene kolicine vode, pa je ne mogu u punom iznosu natovariti krajnjem potrosacu.
Da ne bi pomislili kako ih branim, evo vam sigurnog prijedloga kako im zagorcati zivot i prisiliti da nesto urade, osim povecanja cijena.
Sigurno vec godinu dana redovno naplacuju 2,50 KM za odrzavanje mjernog mjesta, a koliko znam, te pare nisu utrosene, ili vecim dijelom nisu, na ono zbog cega se naplacuju, a to je bazdarenje vodomjera (domacinstva svakih 5 godina, za pravna lica 3 godine).
Treba ih prijaviti federalnoj trzisnoj inspekciji da rade suprotno clanu 13.stav 1. Zakona o mjeriteljstvu FBiH. Inspekcija im je duzna zabraniti (clan 26.stav 2. zakona)koristenje svih mjeraca kojima je prosao rok za bazdarenje (ocitanje i na osnovu istog stvaranje obaveze prema korisnicima) do verifikacije/bazdarenja istih. A to ce potrajati, jer nemaju vodomjera na zalihi, treba raspisati tender i sl. Po izmjeni vodomjera, mogu tek stvarati zaduzenje korisnicima, pa da ih vidimo tad. Doduse, moze im pomoci samo Vlada na nacin da zaustavi inspekciju, sto ne bi bilo neobicno.
Ali, svako moze pobijati racun neispravnim vodomjerom, meni rok za bazdarenje bio prije 3 godine :-)
O'zone
Globalni moderator

#2961 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

privremeni wrote:
Forsaken wrote:Jutros na TVSA je bilo objasnjenje neko zasto dolaze visoki racuni jel iko gledao? Meni bio ton ugasen nisam cuo sta rekose upalio ton zavrsi prilog :lol:
Ne mogu ti prepricati, nisam gledao, ali ti mogu reci... para neJma, kase prazne, kako u javnim preduzecima, tako i u kantonu. Iz praznog ne mozes nasuti. To se zove raspad sistema. A da je bilo pameti i zelje, koliko je para bilo, mogli smo imati svu za zivot neophodnu infrastruktutu potpuno obnovljenu.
Znam sigurno da je jednim dijelom redukcija rezultat stednje elektricne energije, jer je trosak struje visoka stavka u troskovima "proizvodnje" vode. Imaju preko 70% gubitaka na mrezi, a morate uzeti u obzir da jednu vodnu naknadu placaju na zahvacene kolicine vode, pa je ne mogu u punom iznosu natovariti krajnjem potrosacu.
Da ne bi pomislili kako ih branim, evo vam sigurnog prijedloga kako im zagorcati zivot i prisiliti da nesto urade, osim povecanja cijena.
Sigurno vec godinu dana redovno naplacuju 2,50 KM za odrzavanje mjernog mjesta, a koliko znam, te pare nisu utrosene, ili vecim dijelom nisu, na ono zbog cega se naplacuju, a to je bazdarenje vodomjera (domacinstva svakih 5 godina, za pravna lica 3 godine).
Treba ih prijaviti federalnoj trzisnoj inspekciji da rade suprotno clanu 13.stav 1. Zakona o mjeriteljstvu FBiH. Inspekcija im je duzna zabraniti (clan 26.stav 2. zakona)koristenje svih mjeraca kojima je prosao rok za bazdarenje (ocitanje i na osnovu istog stvaranje obaveze prema korisnicima) do verifikacije/bazdarenja istih. A to ce potrajati, jer nemaju vodomjera na zalihi, treba raspisati tender i sl. Po izmjeni vodomjera, mogu tek stvarati zaduzenje korisnicima, pa da ih vidimo tad. Doduse, moze im pomoci samo Vlada na nacin da zaustavi inspekciju, sto ne bi bilo neobicno.
Ali, svako moze pobijati racun neispravnim vodomjerom, meni rok za bazdarenje bio prije 3 godine :-)
Samo da naglasim :D a iskreno nisam znao za to.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2962 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

kad god odem platiti vodu guzva do vrata
gidra

#2963 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by gidra »

Ima li kakav mail za zalbu i reklamaciju racuna? Web site im je za one stvari, raspad sistema.
Zivim u kuci i otkad znam za sebe vazda su racuni od 15 do 20 KM.
Sad odjednom potroseno 36 kubika vode i racun oko 58 KM, sto je nemoguce. A prilicno sam siguran da nisu ni ocitivali ovaj mjesec vec da je neko lupao cifre.
dzemaludin007

#2964 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by dzemaludin007 »

Mani juce greskom zavrnuli vodu, a uredno sve placam ni marke duga. Pola dana ih zovem da dodju ukljuciti i da isprave svoju gresku.
Kontao otici do njih tamo (ViK I. Sarajevo), cisto da popricam malo, nije mi se davlo, nemam vremena da se zezam sa njima. Sad kontam "prigovor" poslati postom ili predati na protokol. Ne moraju odgovoriti, a neko ce procitati sigurno.
Ovo je po meni katastrofalna greska, iskljuciti redovnog platisu, nemarnoscu radnika i ubjedjivati nekoga preko telefona da nije platio vodu. Eto kol'ko su pismeni, da ne znaju ni broj na stanu i na nalogu procitati, sve neke balvane zaposljavaju. ;-) Ja ih, zovem, osjetis nekulturu i neljubaznost u glasu, samo sto me ne napadnu jos kao da je problem do mene. :) Uvece su dosli i odvrnuli ventil. :-) Pa cak i da neplacam vodu, duzni su me obavijestiti i uruciti nalog za iksljucenje vode, a ne kao hinja doci i zavrnuti, i ja kontam do njih nesto, kad pitam komsije uredno imaju. Da su prava firma makar bi izvinjenje poslali pismenim putem. Ja da sam direktor to bih uradio. :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2965 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

ja im dugujem dvije marke
rekao sam u smsu na koji saljem stanje
da me ne gnjave do proljeća jer nema promjene stanja
to je greska neka kod tebe
il sto nisi srbo :mrgreen:
razonoda

#2966 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by razonoda »

dzemaludin007 wrote:Mani juce greskom zavrnuli vodu, a uredno sve placam ni marke duga. Pola dana ih zovem da dodju ukljuciti i da isprave svoju gresku.
Kontao otici do njih tamo (ViK I. Sarajevo), cisto da popricam malo, nije mi se davlo, nemam vremena da se zezam sa njima. Sad kontam "prigovor" poslati postom ili predati na protokol. Ne moraju odgovoriti, a neko ce procitati sigurno.
Ovo je po meni katastrofalna greska, iskljuciti redovnog platisu, nemarnoscu radnika i ubjedjivati nekoga preko telefona da nije platio vodu. Eto kol'ko su pismeni, da ne znaju ni broj na stanu i na nalogu procitati, sve neke balvane zaposljavaju. ;-) Ja ih, zovem, osjetis nekulturu i neljubaznost u glasu, samo sto me ne napadnu jos kao da je problem do mene. :) Uvece su dosli i odvrnuli ventil. :-) Pa cak i da neplacam vodu, duzni su me obavijestiti i uruciti nalog za iksljucenje vode, a ne kao hinja doci i zavrnuti, i ja kontam do njih nesto, kad pitam komsije uredno imaju. Da su prava firma makar bi izvinjenje poslali pismenim putem. Ja da sam direktor to bih uradio. :)
:lol: ti si bas pozitivna osoba. hm, kad dodjes do direktora, promjeniti ces pricu. :-)
nenene

#2967 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nenene »

Jesu poremećeni ovi s vodom, svako večer, ako je ne zavrnu potpuno, onda pritisak vidiš pod povećalom! Prije su bar čekali ponoć, a sad u 9 već nema vode! Ko ima one stare bojlere na plin, nema šanse da ga upali sa ovakvim pritiskom... Postoji li tu neki konkretan problem (tipa prikopčali na istu mrežu sve novoizgrađeno, pa nema dovoljno za sve ili šta, ne kontam stvarno... Šta treba da punim kadu i flaše, pa nije rat! I grijanje ionako zavrnu u 10. Ako neko dolazi sa posla u 10pm ili student uči po noći ili bilo šta, nema ničega, moš se jebat.. A sve naplaćuju po PS-u, a ničega nema! :evil:
_turpija_

#2968 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by _turpija_ »

gidra wrote:Ima li kakav mail za zalbu i reklamaciju racuna? Web site im je za one stvari, raspad sistema.
Zivim u kuci i otkad znam za sebe vazda su racuni od 15 do 20 KM.
Sad odjednom potroseno 36 kubika vode i racun oko 58 KM, sto je nemoguce. A prilicno sam siguran da nisu ni ocitivali ovaj mjesec vec da je neko lupao cifre.
Mozes se zaliti do sutra, nista neces postici osim ako ti nije puknuta cjev!
Logovan

#2969 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Logovan »

Kako ove "redukcije" idu na onu stvar. :zid:
dzemaludin007

#2970 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by dzemaludin007 »

Ja pola dana nisam imao vode, pa se iznervirao, a ne da mi svaki dan zavrcu.:-) Ocigledno su oni koji zive pod redukcijama u manjini, zato se i ne rjesava to. Bunio bi se narod i te kako. :)
Logovan

#2971 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Logovan »

dzemaludin007 wrote:Ja pola dana nisam imao vode, pa se iznervirao, a ne da mi svaki dan zavrcu.:-) Ocigledno su oni koji zive pod redukcijama u manjini, zato se i ne rjesava to. Bunio bi se narod i te kako. :)
Ma jašta su u manjini, kakva ba manjina. :-) Ne bi se mi bunili, taman svi ne imali vode 24h. :oops:
Dioda

#2972 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dioda »

Evo na Cvili zadnja dva dana zavrnu u ponoc. Pretpostavljam da ce ovo sada postati opet normala, kao i prije par godina :-)
Haj' da oni zavrnu vodu, pa da makar poprave koju cijev :roll: Sta su je puta dosad zavrnuli, da su svaki put dio cijevi u gradu popravili, pola grada su mogli rijesiti :-?
razonoda

#2973 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by razonoda »

Logovan wrote:
dzemaludin007 wrote:Ja pola dana nisam imao vode, pa se iznervirao, a ne da mi svaki dan zavrcu.:-) Ocigledno su oni koji zive pod redukcijama u manjini, zato se i ne rjesava to. Bunio bi se narod i te kako. :)
Ma jašta su u manjini, kakva ba manjina. :-) Ne bi se mi bunili, taman svi ne imali vode 24h. :oops:
:shock: Bosna je neobjasnjen fenomen. Nista taj narod ne moze vise pokrenuti.
dzemaludin007

#2974 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by dzemaludin007 »

Pa sta ce ih pokrenuti ako nece nemanje osnovnih uslova za zivot. Bolje onda nek' se kolektivno poubijaju, zasto zivjeti. :-D Ljudi u pustinjama nemaju redukcija vode... :-)
O'zone
Globalni moderator

#2975 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

dzemaludin007 wrote:Pa sta ce ih pokrenuti ako nece nemanje osnovnih uslova za zivot. Bolje onda nek' se kolektivno poubijaju, zasto zivjeti. :-D Ljudi u pustinjama nemaju redukcija vode... :-)
Doduše nemaju ni vode :lol:

Mene su doveli do toga da navijam za tamnu stranu (JKP-a i Vladu KS te određena ministarstva). Neka jašu, jbu, deru, do koske.

Majku mu ako nikome ne smeta meni i godi. Sve se svelo na kukanje i ono jesu lopovi i dabogda im za lijekova trebalo (vidim masovo oboljevaju od hroničnih hemorodia i visokog holesterola-kletve su upalile :lol: )

Ma samo neka deru :thumbup:
Post Reply