Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
vee-jay

#2951 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

Vukašin wrote:
Abacija wrote: NidZe veze je taj video na ovoj temi jer ti sto su glasali za Dodu su spremni i ruku dati za njega.
Nije uopce istina. To bi rado vidjeli Dodik i kompanija i zato prodaju ono cccc preko medija. Istina je da vecina ljudi 2006. godine glasala za njega posto im je bio pun kurac dosta SDS-a, a Dodik je osto od 1998 do 2001 u dosta dobrom sjecanju ljudima. A bila su mu i puna usta kako treba se boriti protiv korupcije SDS-a i takvih stvari. E, a sada ekonomska situacija ide i polagano u RS-u u totalni mrak, a najveci "ekonomski" lopov koji je dosada vlado rs izgleda da ce biti Dodik. To sto on sada takodje propo u serBsko-mitomanske provalije je druga prica.................... ovaj put nece niko ruku dati za vozda i sa tim Dodo ce otic istim putem ko oni svi mitomanski vozdi zadnjih godina. Ja bi se cak kladio da ce neko iz "njegove" partije ga "izdat" na kraju. Dobro, poslije Dodika, opet Dodik (u onom "politickom" smislu), ali to je problem mentalnog sklopa BiH Srba (ali i druga dva naroda u BiH nisu bas "pametnija").
lijep post ali vidjet cemo uskoro u kolikoj mjeri on ima veze sa realnoscu...
dallton

#2952 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

ipak je ima
Iz izvora bliskih istrazi, Federalnoj televiziji je potvrđeno da je 17. veljače u Posebni odjel za organizirani kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH dostavljeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv petnaest osoba na čelu s Miloradom Dodikom, premijerom Republike Srpske.

Riječ je o izvješću koje osumnjičene tereti da su državnom i proračunu RS-a nanijeli štetu oko 145 milijuna KM (73 milijuna eura). Dodik, predsjednik Vlade RS-a, na čelu je petnaest osoba udruženih u zločinačku organizaciju.

Prema neslužbenim i nepotvrđenim informacijama, među njima su Aleksandar Džombić, ministar financija RS-a, ali i dvojica bivših ministara financija RS-a, Simeun Vilendečić i Milenko Vračar, te Branko Dokić, bivši ministar prometa i veza RS-a.

Među osumnjičenima je i Slobodan Stanković, generalni direktor i suvlasnik Integral inžinjeringa, kojem Dodik po pravilu dodjeljuje sve višemilijunske poslove u RS-u.

Kako navodi FTV, posebice je zanimljiv i Nemanja Vasić, bivši direktor Direkcije za ceste RS-a, također jedan od osumnjičenih. Njega je 2004. godine u skupini od 59 dužnosnika i direktora smijenio bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown zbog sumnje da pomaže osobama za kojima traga Međunarodni sud u Haagu. Izvješće je Posebnom odjelu podnio Dragan Lukač, pomoćnik direktora SIPA-e.
dallton

#2953 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

sta se ovo desava, nesto nije u redu, potreban je ekonomski expert @pici da pojasni mada je vec najavio potop...ovako mali promet nije normalan a ovolika razlika pogotovo
Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 6.005 KM, kroz 10 transakcija.
Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet 300.329,27 KM.
vee-jay

#2954 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

dallton wrote:sta se ovo desava, nesto nije u redu, potreban je ekonomski expert @pici da pojasni mada je vec najavio potop...ovako mali promet nije normalan a ovolika razlika pogotovo
Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 6.005 KM, kroz 10 transakcija.
Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet 300.329,27 KM.
ja ne znam, to ne izgleda dobro :(
dallton

#2955 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

vee-jay wrote:
dallton wrote:sta se ovo desava, nesto nije u redu, potreban je ekonomski expert @pici da pojasni mada je vec najavio potop...ovako mali promet nije normalan a ovolika razlika pogotovo
ja ne znam, to ne izgleda dobro :(
pa znam da se ispostavilo da su investicije cista foluska, a da su se strani investitori poceli povlaciti rapidno i u trku nakon odlaska ceza, ali ovo je za moj ukus prenaglo...da nisu poceli da bjeze? ne valja

evo pregleda, dobro je @pici rekao, pa oni povlace kapital :shock:

15:14 / 25.02.2009. BANJALUČKA BERZA: DANAŠNJI PROMET 6.005 KM 13
15:11 / 25.02.2009. SASE: NAJVEĆI PROMET DIONICAMA BH TELECOMA 10
14:58 / 24.02.2009. SASE:DANAŠNJI PROMET 108.109 KM 14
14:54 / 24.02.2009. BANJALUČKA BERZA: OSTVAREN PROMET OD 200.500 KM 11
14:59 / 23.02.2009. BANJALUČKA BERZA: OSTVAREN PROMET OD 128.756 KM 15
14:57 / 23.02.2009. SASE: DANAŠNJI PROMET 357.764,03 KM 22
15:06 / 20.02.2009. BANJALUČKA BERZA: DANAŠNJI PROMET 398.555 KM 29
14:53 / 20.02.2009. SASE: DANAŠNJI PROMET 169.309,77 KM 32
14:59 / 19.02.2009. SASE: ZABILJEŽEN PORAST VRIJEDNOSTI INDEKSA BIFX 22
14:17 / 19.02.2009. BANJALUČKA BERZA: OSTVAREN PROMET OD 175.029 KM 16
15:14 / 18.02.2009. SASE: DANAŠNJI PROMET 505.587,32 KM 26
14:13 / 18.02.2009. BANJALUČKA BERZA: OSTVAREN PROMET OD 239.692 KM 21
14:43 / 17.02.2009. BANJALUČKA BERZA: OSTVAREN PROMET OD 90.269 KM 13
14:40 / 17.02.2009. SASE: NAJVEĆI PROMET OSTVAREN DIONICAMA EMITENTA IK BANKA DD ZENICA 29
15:07 / 16.02.2009. SASE: DANAŠNJI PROMET 1,3 MILIONA KM 27
14:17 / 16.02.2009. BANJALUČKA BERZA: DANAŠNJI PROMET 57.184 KM 19
15:43 / 13.02.2009. BANJALUČKA BERZA: OSTVAREN PROMET OD 727.195 KM 33
15:36 / 13.02.2009. SASE: DANAŠNJI PROMET 173.239 KM 33
14:53 / 12.02.2009. SASE: DANAŠNJI PROMET 95.262 KM 28
14:41 / 12.02.2009. BANJALUČKA BERZA: DANAŠNJI PROMET 289.564 KM 26
14:34 / 11.02.2009. SASE: DANAŠNJI PROMET 323.687 KM 107
14:22 / 11.02.2009. BANJALUČKA BERZA: DANAŠNJI PROMET 727.804 KM 103
14:51 / 10.02.2009. ZABILJEŽEN PORAST VRIJEDNOSTI OBA INDEKSA SASE 35
14:48 / 10.02.2009. BANJALUČKA BERZA: DANAŠNJI PROMET 107.217 KM 17
19:14 / 06.02.2009. SASE: ZABILJEŽEN PORAST VRIJEDNOSTI INDEKSA SASX-10 60
19:11 / 06.02.2009. BANJALUČKA BERZA: DANAŠNJI PROMET 120.173 KM 51
20:47 / 05.02.2009. SASE: PROMET NA DANAŠNJEM TRGOVANJU 117.829 KM 28
17:31 / 05.02.2009. BANJALUČKA BERZA: NAJTRAŽENIJE OBVEZNICE GRADIŠKE 17
19:31 / 04.02.2009. BANJALUČKA BERZA: DANAŠNJI PROMET 605.794 KM 25
19:29 / 04.02.2009. SASE: DANAŠNJI PROMET 4.342.115 KM 23
bijelo_dugme

#2956 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bijelo_dugme »

Jel to dobro ili lose za nas anti-PC:ovce?
dallton

#2957 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

bijelo_dugme wrote:

Jel to dobro ili lose za nas anti-PC:ovce?
:D za pc skroz lose (6000km :shock: ) ali mi opet nije drago jer je ekonomija zajednicka
nuernberg

#2958 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nuernberg »

Da li moze SASE i Banjalucka berza da se uporedi???....
kv99

#2959 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

Pricamo dosta o krkanu ali rijetko da cujemo i misljenje i njegovih pobornika, tj onih za koje on govori da su njegovi pobornici a to su po njemu "svi srbi u RS". Ovo je tekst koji je na "komsijskom " portalu napisan a najinteresantnije je da je autor novinar pa je zanimaljivo procitati sta o njemu misle privatno a ne smiju napisati u " demokratskom bastionu Balkana" :

"Nalog za prikupljanje podataka dao je tuzilac, 09.07.2008. godine, a predmet je zaveden pod brojem KTA 460/07.
Podaci su prikupljeni, predat je izvestaj i sad je na tuziocu da odluci da li ima ili nema dovoljno elemenata za podizanja prijave.

Ono sto je kljucno pitanje u čitavoj priči jeste: Ako je 2006.godine SIPA predala isti jedan ovakav izveštaj Tužilaštvu BiH protiv Tobi Robinson, pa je onda to sklonjeno u Tužilaštvu, koja je u to vreme bila druga najmoćnija osoba u BiH, mogla je da podigne NATO kada poželi, i vodila je istragu protiv Šarovića, onda je očito da u to vreme nisu postojale tzv. "paralelne strukture u SIPA". Ako sad postoje, ko je kriv za to i zašto se ćutalo do sada o tome. Šta su do sada radili naši predstavnici u Sarajevu?

Druga stvar, ako imamo neko naše Specijalno tužilaštvo, i ako i ptice na grani pevaju da je u poslovima s Integralom bilo muljaža, zašto je naše tužilaštvo ćutalo na sve to i samim tim nas dovelo u ovu situaciju. Ako je na onoj sednici NS RS traženo da se formira Anketni odbor o tome kako je pravljena zgrada Vlade, zašto to nije i učinjeno ako je sve bilo čisto i tome otklonjene sve sumnje...

Eto, baš slučajno je Integra, suptorno zakonima, i mimo uslova tendera, RTRS-u dala ponudu za nove kvadrate RTV doma koji vrede dva miliona a to joj je, suprotno Zakonu o javnim ustanovama, palćeno zemlljištem koje vredi 25 miliona. I onda je baš slučajno na tom zemljištu nikla zgrada koju je Vlada kupila za apartmane i evo niče još jedna u kojoj će biti Poreska i još neke institucije, i sve to lepo zapiše Čeko, ali naše Tužilaštvo boli uvo...

Da ne pričamo o kilometru autoputa koji košta 22 miliona, što je duplo više nego recimo u Hrvatskoj, ili o tome kako nije bilo tendera za opremanje zgrade Vlade, kako je aneks za 100% veći od osnovnog ugovora, kako je nameštaj uvezla firma "Vizor"( koja opet oprema sve redom što se plaća iz budžeta ) a onda ga preprodala integralo po 100% većoj ceni.

I zašto niko u RS ne može da zna ko su vlasnici tri preduzeća koja poseduju 60% Njeftgezinkora? Zašto to ne smeju da znaju čak ni poslanici u NS RS?

Pa kilometar seoskog puta u Srebrenici, koji je propao nakon prve kiše, košta 1,5 miliona. Ljudi iz te branše su izračunali da je samo na putevima u Srebrenici ukradeno 30 miliona KM. I gle čuda, posao je dobila bez tendera "Niskogradnja", koja isti takav kilometar puta u Rogatici napravi za 200.000 KM. I prijava za ove puteve već pola godine kupi prašinu negde u fiocu Tužilaštva RS.
Za ove pare koje su ukradene samo u Srebrenici moglo se napraviti 10 preduzeća u Bratuncu, u kojem ništa ne radi, i da čitava opština živi u blagostanju.

Čavić je imao jedan Vitol, pa nas je držanje tog predmeta u ladici dovelo tam gde nas je dovelo, ovaj put reč je o daleko više nego o "Vitolu".

Problem je što se kriminal i korupcija urušavaju RS iznutra. I sve dok mi sami ne budemo imali snage da se suočimo sa realnošću, i da naši sudovi procesuiraju sve redom, u šaci će nas držati kojekakvi belosvetski hohštapleri. "
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2960 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

nuernberg wrote:Da li moze SASE i Banjalucka berza da se uporedi???....

može evo samo po vrijednosti tržišne kapitalizacije.

SASE.....Trenutna trzisna kapitalizacija
6,111,869,841.34 KM
Promet u KM
Redovna trgovina 259,010.74
Aplikacije 29,914.51
Blokovi 0.00
Ukupno: 288,925.25
Prometovano dionica
Redovna trgovina 24805
Aplikacije 4220
Blokovi 0
Ukupno: 29025
Broj transakcija
Redovna trgovina 68
Aplikacije 20
Blokovi 0
Ukupno: 88

BLSE.......Kapitalizacija 1.628.749.864,96 KM
Banjalučka berza: Nikad gore - pet aktivnih akcija i 6.005 KM prometa!?
Autor/izvor: Zdravko Janković
BANJA LUKA - Današnje dešavanja na Banjalučkoj berzi nisu nam donijela puno materijala za komentarisanje ili bolje reći gotovo ništa za komentarisanje.

Ukupan promet od samo 6.005 KM i samo pet aktivnih akcija konačan je saldo današnjeg mizernog trgovanja i definitivan pokazatelj da je Banjalučka berza dotakla dno. Ni najniže istorijske vrijednosti koje je većina akcija dosegla tokom korekcije neuspjevaju da zainteresuju sada i više nego oprezne ulagače. Kriza koja nesamnjenim intenzitetom drma cijeli svijet, sada je definitivno uzela danak i na ovom malom i prilično zatvorenom tržištu.

Danas su na internet sajtu Banjalučke berze objavljeni revizorski izvještaji za 2007. godine za Teslić prevoz AD Teslić i Univerzal AD Bijeljina. Objavljen je i oglas o sazivanju skupštine akcionara za Žitopromet Drina AD Zvornik.

Malko su se popravili :mrgreen:

Dnevni parametri indeksa
Vrijednost 884,64 0,56%
Promet [KM] 9.485,85

A tenzije se dižu medj narodom kao ovi su krivi pa ovi a ode sve u MP3
dallton

#2961 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

postavio sam o tome pitanje @pici sinoc, jer sam pratio ove analize Nasdaqa za Balkan i Istocnu Evropu (padaju dionice, a od neceg se mora zivjeti :D ) i onda pogledam kad tamo 6005 KM na BL berzi...uporedim kretanja unazad mjesec dana i imam sta vidjeti - ne znam tvoje misljenje, ali meni se cini da je stvari krecu ubrzano nizbrdo jer je strani kapital ili stao ili u bijegu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2962 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

dallton wrote:postavio sam o tome pitanje @pici sinoc, jer sam pratio ove analize Nasdaqa za Balkan i Istocnu Evropu (padaju dionice, a od neceg se mora zivjeti :D ) i onda pogledam kad tamo 6005 KM na BL berzi...uporedim kretanja unazad mjesec dana i imam sta vidjeti - ne znam tvoje misljenje, ali meni se cini da je stvari krecu ubrzano nizbrdo jer je strani kapital ili stao ili u bijegu

Odavno su stranci u bijegu to jest pobjegli što zbog krize što zbog tenzija i nesposobnosti vlasti.Poslije Bulla u proljece 2007 kad su se politicari busali da su enormno pametni a pogotovo Dodi i ulaska stranog kapitala sada je sve u rasulu.Oni koji imaju dionice a poskupo ih kupovali prije dvije godine i dizali kredite sada mogu samo da sjede i placu i cekaju bolja vremena ili u nastupu panike od stečaja pojedinih emintenata prodaju za bagatelu al nema sad ko da kupuje jer svi su ko na iglama i oprezni su,ko ima keš držiga negdje u dušeku ili je kupovo zlato il nekretnine,ostalo je kao što vidiš kockanje.
dallton

#2963 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

pici wrote:
dallton wrote:postavio sam o tome pitanje @pici sinoc, jer sam pratio ove analize Nasdaqa za Balkan i Istocnu Evropu (padaju dionice, a od neceg se mora zivjeti :D ) i onda pogledam kad tamo 6005 KM na BL berzi...uporedim kretanja unazad mjesec dana i imam sta vidjeti - ne znam tvoje misljenje, ali meni se cini da je stvari krecu ubrzano nizbrdo jer je strani kapital ili stao ili u bijegu

Odavno su stranci u bijegu to jest pobjegli što zbog krize što zbog tenzija i nesposobnosti vlasti.Poslije Bulla u proljece 2007 kad su se politicari busali da su enormno pametni a pogotovo Dodi i ulaska stranog kapitala sada je sve u rasulu.Oni koji imaju dionice a poskupo ih kupovali prije dvije godine i dizali kredite sada mogu samo da sjede i placu i cekaju bolja vremena ili u nastupu panike od stečaja pojedinih emintenata prodaju za bagatelu al nema sad ko da kupuje jer svi su ko na iglama i oprezni su,ko ima keš držiga negdje u dušeku ili je kupovo zlato il nekretnine,ostalo je kao što vidiš kockanje.
interesantno, sve sto ti kazes i ove vanjske analize ekonomske potvrdjuju...da ne govorim o opstoj fin. krizi, ali su vani izvjestaji bili samo ovo "trese se, politicke tenzije, sprema se rat..." ...navodno da je udar jos jaci nakon uvodjenja fiskalnih kasa, kojima je izgleda cilj bio jedino da se nastavi pumpanje budzeta nakon sto su se pare od jeftinih privatizacija skrhale...a posto su Wall-Street J., IHT, Financial Times, Economist i NY Times u zadnja 2 mjeseca objavili vise clanaka o BiH nego tokom 92 (a sve u istom tonu "dodo sprema secesiju, rat na vidiku") bijeg ce se nastaviti...al sve je to vatikansko-teheranska zavjera
njonjica

#2964 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by njonjica »

Cuj rat.....odoh da se pakujem.

Ne (do)cekala ja vise "zlatne kasike"...nikad vise....
Vukašin

#2965 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Vukašin »

Kakav rat dragi ljudi moji. Pa feudalna politicka elita BiH nikada nece vise u rat. Sve i onako popljackano, a treba se drzati fotelje:
KO JE PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV DODIKA?

Vijeće ministara BiH u četvrtak je jednoglasno usvojilo izvještaj Agencije za istrage i zaštitu prema kojem je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv više lica iz Republike Srpske dostavljen mimo znanja direktora Agencije i članova kolegija
Dženana Karabegović, Sarajevo

Ministarsko vijeće je zaključilo kako je time direktoru SIPE onemogućeno da obavlja obaveze iz njegove nadležnosti. Bosanskohercegovačka vlada je zadužila direktora SIPE da preduzme mjere na utvrđivanju odgovornosti, kao i druge mjere u skladu sa zakonom protiv osobe koja je podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika iz Republike Srpske, te da o preduzetim mjerama informiše Vijeće ministara u roku od sedam dana.

Prvi čovjek Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je da ta institucija neće dozvoliti paralelizme u funkcionisanju institucija, jer smatra da se time podriva ustavno-pravni poredak BiH.

„Pojava paralelizama je opasna za ustavnu strukturu i za poziciju BiH u cjelini. Od direktora SIPA čuli smo da postoje intencije i namjera da se uspostavlja vertikalno informisanje po nacionalnoj osnovi u okviru ove agencije. To je opasno, jer postojanje takvih paralelizama stvara uslove za paralelno potencijalno nasilno društvo u BiH", kazao je Špirić.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje ko ima pravo dati nalog bilo kome u državnoj službi da se ponaša izvan zakona i da stvara paralelizme. Špirić je ponovio da, ako se paralelizmi „ne sasijeku u korijenu”, predstavljaju uvod u stvaranje nasilnog društva, a „neminovno se korača u to”.
http://www.e-novine.com/sr/region/clanak.php?id=23128

Boje se valjda i ovi drugi (SDA i ZgraBiH) da ce SIPA i drzavno tuzilastvo poceti napokon nezavisno od politicke marve raditi svoj poso. :D :D :D
dallton

#2966 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

slobodno nek SIPA koga god stigne, sto se mene tice moze ih zatvoriti sve komplet necu se osjecati ugrozeno ni sekunde :D

nego sam ja spominjao naslove u novinama na zapadu u zadnja 2 mjeseca gdje se utrkuju da kazu "rat" a s druge strane sigurnosne agencije i njihovi izvjestaji samo govore o planovima u slucaju da dodo krene putem za slobodu uz kiselu vodu :D nekome negdje daleko od bosne je cijela domaca zahebancija itekako dosadila
Maraschino

#2967 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

Vukašin wrote:Kakav rat dragi ljudi moji. Pa feudalna politicka elita BiH nikada nece vise u rat. Sve i onako popljackano, a treba se drzati fotelje:

Vijeće ministara BiH u četvrtak je jednoglasno usvojilo izvještaj Agencije za istrage i zaštitu prema kojem je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv više lica iz Republike Srpske dostavljen mimo znanja direktora Agencije i članova kolegija

Ministarsko vijeće je zaključilo kako je time direktoru SIPE onemogućeno da obavlja obaveze iz njegove nadležnosti. Bosanskohercegovačka vlada je zadužila direktora SIPE da preduzme mjere na utvrđivanju odgovornosti, kao i druge mjere u skladu sa zakonom protiv osobe koja je podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika iz Republike Srpske, te da o preduzetim mjerama informiše Vijeće ministara u roku od sedam dana.

Prvi čovjek Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je da ta institucija neće dozvoliti paralelizme u funkcionisanju institucija, jer smatra da se time podriva ustavno-pravni poredak BiH.

„Pojava paralelizama je opasna za ustavnu strukturu i za poziciju BiH u cjelini. Od direktora SIPA čuli smo da postoje intencije i namjera da se uspostavlja vertikalno informisanje po nacionalnoj osnovi u okviru ove agencije. To je opasno, jer postojanje takvih paralelizama stvara uslove za paralelno potencijalno nasilno društvo u BiH", kazao je Špirić.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje ko ima pravo dati nalog bilo kome u državnoj službi da se ponaša izvan zakona i da stvara paralelizme. Špirić je ponovio da, ako se paralelizmi „ne sasijeku u korijenu”, predstavljaju uvod u stvaranje nasilnog društva, a „neminovno se korača u to”.

Boje se valjda i ovi drugi (SDA i ZgraBiH) da ce SIPA i drzavno tuzilastvo poceti napokon nezavisno od politicke marve raditi svoj poso. :D :D :D
slazem se sa ovim...'' tresla se gora, rodio se mis ''...

ali, hoce li taj isti Spiric ikada i kome odgovarati za svoj ne rad i svojih ministara...hoce li ikada i kome odgovarati ovi sto se bune protiv podizanja optuznice za opstrukcije u drzavnim organima, koji godinama primaju place a ne rade nista ili vrlo malo (po direktivama, koliko dodo dozvoli da BH institucije rade)

zasto direktor SIpe mora sve da zna. mozda po internim pravilnicima koji govore da on na vrijeme sprijeci podizanje optuznica...

ovo je jos jedna kapitulacija BH institucija i dokaz da ona ne moze funkcionisati, bez obzira sto se mi jos nadamo u pravnu drzavu...
dallton

#2968 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

mz sporo reaguje al kad krene onda ne staje
"BiH na čitavom svom prostoru pripada i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima i na tome treba graditi budućnost BiH", rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za vrijeme dvodnevne posjete BiH. Poručio je onima koji su uvjereni da BiH nije konstanta, nego je konstanta ono što je nastalo etničkim čišćenjem, da se varaju ako misle da svojim akcijama mogu izdvojiti dijelove BiH.

"Oni koji misle da će se Evropa i svijet zamoriti i da će jednog dana dopustiti nekome da se da nekome, moram ih razočarati - nikada im to neće uspjeti", rekao je Mesić misleći na plan premijera Republike srpske Milorada Dodika o izdvajanju srpskog entiteta iz sastava BiH, prenosi Index.hr.

Mesić se protivi osnivanju trećeg, hrvatskog entiteta, jer smatra da je "krojenje BiH po nacionalnom ključu loša politika". "Kakva će biti unutrašnja struktura to morate samo odlučiti, ali ni u jednom slučaju BiH ne može biti strukturisana tako da bi se na bilo koji njen dio mogao izdvajati", upozorio je.

Podsjetio je na svoje neslaganje sa nekadašnjom HDZ-ovom politikom prema BiH, zbog čega je na koncu napustio tu stranku, a zatim je istaknuo današnji stav Zagreba prema BiH. "Hrvatska prema BiH nema apsolutno nikakve pretenzije na bilo kojem području. Naravno da smo zainteresovani za budućnost Hrvata u BiH i naravno da ćemo im pomagati, ali nikada na štetu BiH, nikada na način koji bi mogao dati povoda špekulacijama da negdje u našoj podsvijesti još uvijek tinja zlosretna ideja o podjeli BiH", objasnio je Mesić.

Na kraju je ocijenio da je potpisivanje Daytonskog sporazuma 1995. godine bilo nužno za završetak rata, ali time nije postavljen temelj za funkcionisanje zemlje u mirnodopskim uslovima, tako da podupire donošenje novog ustava kako bi se izgradila stabilna država, koja bi bila faktor stabilnosti u regiji.
i ode rafi prema rego, al njegov duh nas napustiti nece :D
Zamjenik visokog međunarodnog predstavnika američki diplomat Raffi Gregorian uskoro odlazi iz Bosne i Hercegovine. Potvrđeno je to iz izvora bliskih State Departmentu od kojega je stigla i potvrda kako će Gregorian biti promaknut na visoku poziciju u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a. - Gregorian je praktično već imenovan na poziciju u Odjelu za europska i euroazijska pitanja State Departmenta, rekao je visoki dužnosnik za Večernji list.

Prema tim izvorima, praktično će biti zadužen i za pitanje jugoistoka Europe te samu Bosnu i Hercegovinu. - Samim tim, Bosna i Hercegovina će biti u središtu nove američke administracije, što je ohrabrujuće za ubrzavanje cijeloga procesa preustroja zemlje koja je ustrojena u Daytonu, dodao je isti izvor. SLužbene potvrde za to, međutim, nema. Inače, Gregorian je još prošloga tjedna otputovao za Sjedinjene Države kao ključni konzultant Washingtona za izbor nasljednika Miroslava Lajčaka.

Nakon Lajčaka, praktično se zagovara ponovni zaokret međunarodne uprave u BiH prema snažnijem utjecaju na donošenje važnih odluka i konačnog zatvaranja Ureda visokog predstavnika. Gregoriana se praktično cijelo vrijeme smatralo sivom eminencijom međunarodne uprave u BiH. U posljednje dvije godine praktično je jedino Gregorian koristio bonnske ovlasti. Nije se libio nametati odluke vezane uz poziciju Brčkog, uskraćivao je plaće, mijenjao propise. Njegov skori odlazak je i datumom vezan uz dovršetak zakonodavnog posla u entitetskim i Parlamentu BiH oko pravnog statusa Brčkog.

Očekuje se, naime, da se praktično u ustavu navede Brčko koje neće biti izdvojeni element. Njegov odlazak najviše je priželjkivao upravo premijer RS-a Dodik. No ovaj američki diplomat odlazi na još utjecajniju adresu u Washingtonu. Cijeli sukob izbio je oko navodnih Gregorianovih pritisaka na Tužiteljstvo da istražuje poslove gradnje objekata u RS-u, što je kulminiralo pokretanjem predistražnih radnji Tužiteljstva BiH oko premijera RS-a i još petnaest osoba.
rafi, rafi, zeznut si igrac
Bosram

#2969 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosram »

Maraschino wrote:
Vukašin wrote:Kakav rat dragi ljudi moji. Pa feudalna politicka elita BiH nikada nece vise u rat. Sve i onako popljackano, a treba se drzati fotelje:

slazem se sa ovim...'' tresla se gora, rodio se mis ''...

ali, hoce li taj isti Spiric ikada i kome odgovarati za svoj ne rad i svojih ministara...hoce li ikada i kome odgovarati ovi sto se bune protiv podizanja optuznice za opstrukcije u drzavnim organima, koji godinama primaju place a ne rade nista ili vrlo malo (po direktivama, koliko dodo dozvoli da BH institucije rade)

zasto direktor SIpe mora sve da zna. mozda po internim pravilnicima koji govore da on na vrijeme sprijeci podizanje optuznica...

ovo je jos jedna kapitulacija BH institucija i dokaz da ona ne moze funkcionisati, bez obzira sto se mi jos nadamo u pravnu drzavu...
Dobro je ovo sto ovako radi Spirko Svirko kao drzavni premijer.Ovakvim ponasanjem on samo pokazuje da kao drzavni premijer pokriva krimo mafijase iz svoje stranke SNSD i mafijase genociteta.Medjutim vidjet ce da i drugi izdajnicko koalicioni krimo hapasi pederacije su na istoj frekvenciji.Ova vlast samo pokaziuje da radi protiv interesa ovog nardoda svih etno torova kao i drzave BiH pljackajuci istu.

Socijalni nemiri i gradjanski bunt je ono sto ce ih sve pomesti u vihoru gladnoig ,posvadjanog i obespravljenog naroda svih boja i torova.Jedina opasnost je da oni ne iskoriste krizu i po nalogu Beograda gurnu narod u novi rat kako bi se prestavili zastitnicim istog .

Zivi bili , taj moguci scenario nije daleko ,moje licno misljenje je da sve te stakore treba pohvatati prije nego pobjegnu sa koferima punim love van BiH u susjedne zemlje , ako vec mnog nisu prebacili lovu na svoje privatne bankarske racune u svijetskim sklonistima slicnih krimosa.Mnoge stvari ce se otkriti u skoroj buducnosti.Pitanje je kada ce podijeljeni i sludjeni smrtnici sto im daju glasove progledati i dali ce ikada.
Last edited by Bosram on 27/02/2009 17:25, edited 1 time in total.
dallton

#2970 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

evo dramaticnog momenta - dodo izgubio vjeru u BiH, sav sam se stresao, kakav sok - e ako on ne vjeruje ne mogu ni ja :)

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je i ono malo vjere koju je imao u državu BiH izgubio nakon "farse od optužbe" Državne agencije za istragu i zaštitu /SIPA/ protiv njega. "Ovo je 'lov na vještice' čiji je cilj ...

... potkopavanje mene i RS. Čak i ono malo vjere koju sam imao u BiH sada sam izgubio zbog ovih optužbi koje državu čine potpuno besmislenom", prenosi Dodikovu izjavu "Njujork tajms".

Lideri RS su u međuvremenu najavili mogućnost povlačenja svojih zvaničnika iz zajedničkih institucija, piše list, uz ocjenu da to prijeti da nestabilnu, multietničku zemlju ponovo baci u političku krizu.

Kriza je izbila u kritično vrijeme, samo nekoliko nedjelja nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak postavljen za ministra inostranih poslova Slovačke, stvarajući potencionalno opasan vakuum vlasti.

Srećko Latal, ekspert pri Balkanskoj istraživačkoj mreži /BIRN/ u Sarajevu, upozorava da Zapad, zaokupljen globalnom ekonomskom krizom, Irakom i Avganistanom ignoriše problematične znake u BiH i poziva SAD i EU na jači angažman.

"Najgori mogući scenario je da, ukoliko RS proglasi nezavisnost, susjedna Hrvatska kao odgovor pošalje vojnike, a bosanski muslimani uzmu oružje u ruke", rekao je on, ocjenjujući da 2 000 mirovnjaka EU, koliko ih je sada u BiH, nije dovoljno snažno da kontroliše situaciju ukoliko dođe do nasilja.

"Njujork tajms" podsjeća da je kriza počela prošle sedmice kada je Sipa poslala izvještaj Tužilaštvu BiH optužujući premijera Dodika i druge zvaničnike RS za zloupotrebu finansijskih sredstava u vezi sa nekoliko ključnih ugovora u RS, uključujući izgradnju zgrade Vlade u Banjaluci.

Gordan Milošević, savjetnik premijera RS, rekao je da je ova optužnica politički motivisana i da slučaj predstavlja kršenje procedure, jer je izvještaj upućen bez odobrenja visokih zvaničnika Sipe i Tužilaštva.

a brzinski je stigao i odgovor

Ne postignu li predstavnici triju konstitutivnih naroda dogovor o unutarnjem preustroju Bosne i Hercegovine, morat će se organizirati novi Dayton, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

U izjavi objavljenoj u petak koju je dao Mesić je kazao kako je jasno da BiH mora dograditi svoj ustav ne bi li postao kompatibilan onima koje imaju zemlje članice Europske unije.
Abacija

#2971 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

Vukašin wrote:
Abacija wrote: NidZe veze je taj video na ovoj temi jer ti sto su glasali za Dodu su spremni i ruku dati za njega.
Nije uopce istina. To bi rado vidjeli Dodik i kompanija i zato prodaju ono cccc preko medija. Istina je da vecina ljudi 2006. godine glasala za njega posto im je bio pun kurac dosta SDS-a, a Dodik je osto od 1998 do 2001 u dosta dobrom sjecanju ljudima. A bila su mu i puna usta kako treba se boriti protiv korupcije SDS-a i takvih stvari. E, a sada ekonomska situacija ide i polagano u RS-u u totalni mrak, a najveci "ekonomski" lopov koji je dosada vlado rs izgleda da ce biti Dodik. To sto on sada takodje propo u serBsko-mitomanske provalije je druga prica.................... ovaj put nece niko ruku dati za vozda i sa tim Dodo ce otic istim putem ko oni svi mitomanski vozdi zadnjih godina. Ja bi se cak kladio da ce neko iz "njegove" partije ga "izdat" na kraju. Dobro, poslije Dodika, opet Dodik (u onom "politickom" smislu), ali to je problem mentalnog sklopa BiH Srba (ali i druga dva naroda u BiH nisu bas "pametnija").
Slazem se ali ovo boldirano je pogresno. Dodo je oduvijek bio nacionalista, samo je u prvom periodu bio prilicno tih jer je tad jos uvijek ucio struku pa ga nismo primijetili. Uzmi sjednice njihove skupstine i pogledaj za sta je on sve glasao dok je bio predstavnik SDS-a. To sto je on poslije otisao u nezavisne poslanike je bilo namjerno iscenirano.
dallton

#2972 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Tužba protiv Rafinerije Bosanski Brod i Vlade RS-a
Mali akcionari Rafinerije navode da su oštećeni nizom zakonski neutemeljnih odluka Skupštine brodske Rafinerije i Vlade RS-a...
27.02.2009. 11:59

Mali akcionari Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu pokrenuli su tužbu protiv Rafinerije, Vlade RS-a i Komisije za hartije od vrijednosti u kojoj traže poništavanje odluke o smanjenju osnovog kapitala, kao i da se ugovor o prodaji nafte industrije RS-a i svi prateći aneksi proglase ništavnim.

Tužba je dostavljena Osnovnom sudu u Banjoj Luci još početkom januara, a, kako je javila banjalučka Alternativna televizija, o njoj su upoznali i Ured visokog predstavnika u BiH, te, između ostalog, sve nadležne institucije u RS-u, Javno tužilaštvo, Ombudsmena i druge.

Mali akcionari Rafinerije navode da su oštećeni nizom zakonski neutemeljnih odluka Skupštine brodske Rafinerije i Vlade RS-a.

U tužbi traže nadoknadu štete, jer, tvrde, većinski vlasnik Rafinerije nije imao pravo da smanji osnovni kapital preduzeća po osnovu gubitaka.

Prema važećem Zakonu o prodaji naftne industrije RS-a obaveze od 72 miliona eura morao je izmiriti kupac. Međutim, tvrde, prekršen je zakon jer je Vlada dozvolila da, umjesto ruski kupac, obaveze izmiri Rafinerija tako što je od "Zarubrežnjefta", odnosno "Neftegasinkora" uzela finansijski nepovoljan kredit od 112 miliona eura.

Zamjeraju i što je u cijelom poslu došlo do sukoba interesa, te što ugovor o prodaji Rafinerije nije, niti je sada, dostupan javnosti.

Javni pravobranilac RS-a Slobodan Radulj kazao je da nije upoznat s postojanjem tužbe, a da je dobiju, odgovoriće u skladu sa zakonskim rokom od 30 dana.
ovo je garant gregorijan zakuhao, to je udar na bolji entitet od strane zavidnika iz pederacije, zavjera ustasko-dzihadska, pokusaj rusenja pc-a, tadicu pomaaaagaaaaaaaajjjjjjjjj....
Drvosjeca iz Dejcica

#2973 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mislim da se u BiH opasno kuha a najbolji dokaz za to je i izjava Solaninog zamjenika Roberta Kupera koji je izjavio i porucio Dodiku:
Ako nas budete doveli u situaciju da biramo između BiH i RS, izabrat ćemo BiH, poručio Dodiku Solanin zamjenik Robert Kuper...
Koliko ima istine u ovome ne znam ali sigurno da nema dileme da se USA aktivnije ukljucila u probleme oko BiH. :bih:
dallton

#2974 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

pretekao si me za sekundu :D
ovo je kao u dobra socijalisticka vremena "DB zatvara krug" na liniji Washington - Brisel - Vatikan - Zagreb - Sarajevo - Teheran :D
nokia6170

#2975 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

sad ce Dodik izvuci iz rukava onu milijardu dolara (o kojoj prica u zadnjih dvije godine da ima na racunu) i sve nas sjebati :roll:

sad i opet kroki kroket...hajde barem je dodik u zadnje dvije godine ljudima "velikim i pravim" srbima pruzio dusevnu hranu da zive u boljem dijelu bosne i hercegovine...sve u inat balijama ;-)
Locked