BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

PM72

#2951 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

Vidiš da se potvrđuje ona moja kako od njihove šuplje priče nema puno hajra...

Iskihaćemo mi jarane i one tramvaje i autobuse što su nam poklonili...valja kupiti rezervne dijelove a to možeš jedino - gdje? :D
155_mm

#2952 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

krater wrote:
PM72 wrote:Dosta toga je završilo na otpadu i pretopljeno u staro željezo.Oni koji su to radili nisu imali pojma da radi bataka kolju zlatnu kokoš koja bi im svaki dan snjela zlato jaje.Presa teška nekoliko stotina kilograma množena je sa 40 pfeninga.Tako je završilo i pola fabrika koje su opljačkane 1992 -1996.Koka kola iz Hadžića je istruhla u Mokrom...a to što je završilo po Srbiji - pomnoži slobodno sa nulom.Nema te SIPE ili državnog ugovora koji će vratiti presu od 600 tona ukradenu u Pretisu - jedinu u Jugoslaviji ili mašine za štancanje dijelova za VW il,Energoinvestove sklopove,aparate,mašine i projekte.Da ne nabrajam ali pokradeno je oko 130 fabrika,postrojenja i pogona.Ne znam da je ijedan nastavio raditi kako treba.Nešto su pokušali sa Orlom i to je prekriženo.

Što se tiče turaka ili arapa ,volio bih vidjeti neki pogon koji uspješno radi u BiH a doniran ili kreditiran od strane turske vlade ili privatnog sektora.Sve su nam sjebali ili preprodali.Njihove šuplje i najavljenih milijardi mi je preko glave.
Turci su Binas-u/SRB-u u Bugojnu dali tehnicku dokumentaciju za proizvodnju municije od 40 mm, nabavljene su masine za proizvodnju cahura i zrna. Modernizovali su livnicu/barutanu za proizvodnju eksploziva. Ali uz uslov da se nitroglicerin uzima od turske vojne industrije. Jebes takvu saradnju sa Turcima. Umjesto da zaokruze/kompletiraju proizvodni proces sa proizvodnjom nitroglicerina i nitroceluloze.
a uvijek sam se pitao kako je BINAS usvojio proizvodnju metka 40 mm jer znam da ga JNA nije imala. kad ono turci dali dokumentaciju.

po mom misljenu najveci je hendikep namjenske da se ne proizvodi vlasiti barut i vojni eksploziv. iz strateskih a iz ekonomskih razloga. jer vlastitom proizvodnjim tih komponenti povecavas svoju dobit.
PM72

#2953 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

a ko je pravio metke od 40 mm za Boforse? PPU,IK ili Pretis?
155_mm

#2954 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

PM72 wrote:a ko je pravio metke od 40 mm za Boforse? PPU,IK ili Pretis?
ma ovo su metci za podcjevni bacac.
http://www.binas.com.ba/index.php/produ ... h-velocity

a municiju za PAT-ove svih kalibara 20 mm, 30 mm, 40 mm mislim da je pravila SLOBODA cacak.
PM72

#2955 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

ma kakav PAT,Sloboda Čačak je pravila ovo:

Image

:D
krater

#2956 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

@155_mm

Baznu proizvodnju hemikalija za inicijalne eksploziva koji se koristi za kompletiranje inicijalnih, detonatorskih i elektricnih detonatorskih kapisla proizvodi GINEX i Pobjeda-Rudet. Imaju i video klipovi na temi.

Radnici iz SPSa/Vitezita cudili su se sto se uvozi NC/NG, kad se tu moze proizvesti.(nisu bili u talu SDA/HDZ). Proizvodili su barute i goriva za plamen/oganj/grad/orkan jedini u exyu. Milan Blagojevic u Lucanima radio je barute za artiljerijsku i tenkovsku municiju. Mislim da danas u BiH samo natronka u Maglaju proizvodi celulozu.
155_mm

#2957 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

PM72 wrote:ma kakav PAT,Sloboda Čačak je pravila ovo:

Image

to su radili preko dana a nocu .....
PM72

#2958 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

malo ću skrenuti sa teme...

Ovaj usisivač je bio sjajan za raspuhati roštilj...imao je onu metalnu cjevku,utakneš je u ćumur i za desetak sekundi vatra se razgorila...
Bradafilozof

#2959 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bradafilozof »

Nesto kontam gledr onog ulaganja u pusku,mozda bi ipak bilo bolje ulagati u zaokruzivanje prouzvodnje. Mislim dzaba ti pretis ako nema trotila i dzaba igman bez baruta iz srbije.
155_mm

#2960 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

PM72 wrote:malo ću skrenuti sa teme...

Ovaj usisivač je bio sjajan za raspuhati roštilj...imao je onu metalnu cjevku,utakneš je u ćumur i za desetak sekundi vatra se razgorila...
univerzalnost proizvoda made in YU. u skladu sa principom "nista nas ne smije iznenaditi". pretpostavljam da je ta cijev bila
"fi 40 mm"
krater

#2961 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

155_mm wrote:
PM72 wrote:malo ću skrenuti sa teme...

univerzalnost proizvoda made in YU. u skladu sa principom "nista nas ne smije iznenaditi". pretpostavljam da je ta cijev bila
"fi 40 mm"
:lol:
155_mm

#2962 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Bradafilozof wrote:Nesto kontam gledr onog ulaganja u pusku,mozda bi ipak bilo bolje ulagati u zaokruzivanje prouzvodnje. Mislim dzaba ti pretis ako nema trotila i dzaba igman bez baruta iz srbije.
i ja sam se pitao zbog cega se na tome nije radilo prije. ali sad kad SRB pokusava da se oslobodi uvoza iz BiH palo mi je na um da se je vjerovatno radilo o uzajamnoj saradnji. SRB je kupovala kapisle i gorazda a zbog toga je IGMAN kupovao barut iz srbije.

posto SRB ide ka tome da sa svoje strane prekine svu "suradnju" sa BiH u namjenskoj (sto je za mene ne znaci nista dobro u buducnosti) sa ovim planovima o vlastitoj kapislani i proizvodnju municije 12.7 mm u ovoj novoj tornici municije u uzicima nema nikakvog razloga da BiH i dalje sta uvozi iz SRB. znaci li mjenjati nabavljaca ili usvajati proizvodnju.

ovo za puske je vjerovatno neko iz vana vidio mogucnost zarade. ocigledno je da IGMAN postaje sve jaci a time BiH postaje jedan od svjetskih igraca u proizvodnju municije pa je neko iz vana pomislio da ce lakse prodavati puske uz nekog ko vec uspijesno prodaje municiju. i zbog toga prica da bi se otvarala potpuno nova tvornica pusaka inace bi se proizvodnja mogla organizovati u vec postojecim tvornicama.
krater

#2963 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

155_mm wrote:
Bradafilozof wrote:Nesto kontam gledr onog ulaganja u pusku,mozda bi ipak bilo bolje ulagati u zaokruzivanje prouzvodnje. Mislim dzaba ti pretis ako nema trotila i dzaba igman bez baruta iz srbije.
i ja sam se pitao zbog cega se na tome nije radilo prije. ali sad kad SRB pokusava da se oslobodi uvoza iz BiH palo mi je na um da se je vjerovatno radilo o uzajamnoj saradnji. SRB je kupovala kapisle i gorazda a zbog toga je IGMAN kupovao barut iz srbije.

posto SRB ide ka tome da sa svoje strane prekine svu "suradnju" sa BiH u namjenskoj (sto je za mene ne znaci nista dobro u buducnosti) sa ovim planovima o vlastitoj kapislani i proizvodnju municije 12.7 mm u ovoj novoj tornici municije u uzicima nema nikakvog razloga da BiH i dalje sta uvozi iz SRB. znaci li mjenjati nabavljaca ili usvajati proizvodnju.

ovo za puske je vjerovatno neko iz vana vidio mogucnost zarade. ocigledno je da IGMAN postaje sve jaci a time BiH postaje jedan od svjetskih igraca u proizvodnju municije pa je neko iz vana pomislio da ce lakse prodavati puske uz nekog ko vec uspijesno prodaje municiju. i zbog toga prica da bi se otvarala potpuno nova tvornica pusaka inace bi se proizvodnja mogla organizovati u vec postojecim tvornicama.
Zeljezara u Smederevu, livnice, valjaonica u Sevojnu, rudnici BOR, hemijska industrija, koriste metalurski i livacki koks iz rafinerije i koksare u Lukavcu jer hemijska i metalska industrija u Srb nema rafineriju za preradu kamenog uglja/lignita u metalurski i livacki koks.

Prije mjesec u Zvorniku i okolini:

Image

Image

Image

Image
krater

#2964 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

155_mm wrote:
Malo o novoj fabrici municije :mrgreen:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=395
Bradafilozof

#2965 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bradafilozof »

Samo sto ce srbija sve to moci nabaviti od nekog drugog dobavljaca a bih je okruzena sa dva agresora i mozevse samo pousdati u sebe.
krater

#2966 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Bradafilozof wrote:Samo sto ce srbija sve to moci nabaviti od nekog drugog dobavljaca a bih je okruzena sa dva agresora i mozevse samo pousdati u sebe.
Jes hoce.... I sad uvoze glavne sirovine za proizvodnju baruta, rak. goriva i eksploziva, celik za granate, razne otkivke za municiju itd...
Bradafilozof

#2967 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bradafilozof »

krater wrote:
Bradafilozof wrote:Samo sto ce srbija sve to moci nabaviti od nekog drugog dobavljaca a bih je okruzena sa dva agresora i mozevse samo pousdati u sebe.
Jes hoce.... I sad uvoze glavne sirovine za proizvodnju baruta, rak. goriva i eksploziva, celik za granate, razne otkivke za municiju itd...
Ma ja ali nisu okruzeni kao mi u bih.
krater

#2968 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Jesu okruzeni sa EU i Natom !
Bradafilozof

#2969 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bradafilozof »

krater wrote:Jesu okruzeni sa EU i Natom !
I koja od tih drzava ima teritorijalne pretenzije prema njima.

osim prijateljske albanije
krater

#2970 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Kakve to ima veze sa ovom temom ?

Otvori novu temu pa trolaj !
Bradafilozof

#2971 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bradafilozof »

Uhvacen u vlastitoj naivnosti pa sad biva trolaj.
andromeda101

#2972 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Bradafilozof wrote:

Hrvatska, BiH, Mađarska, Kosovo, Bugarska. (citat. "Moj deda je uvek govorio: "Kad god se zarati, ti udri po Bugarima, ne'š pogrešiti .")

Zavisi isto kakve karte će biti podijeljene za stolom u slučaju. Derali su ih i Njemci i Turci, pa i Rusi.

Jel im ono i Crvena Armija silovaše žene?! Dok Tito ne pristiže? Pa su ih Ličani, hrvartski krajišnici i bosanci derali po Beogradu, u partizanskim odorama naravno. Otud i netrpeljivost prema bosanskim pravoslavcima, pošto im je bosanska partizanska čizma radila dar mar po Beogradu i Srbiji.

Na kraju krajeva, dva brata pa ubiju jedan drugog oko međe, ostavinske rasprave.

Pametnom dosta.
Last edited by andromeda101 on 06/05/2016 20:04, edited 8 times in total.
Bradafilozof

#2973 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bradafilozof »

andromeda101 wrote:
Bradafilozof wrote:

Hrvatska, BiH, Mađarska, Kosovo, Bugarska.
Interesantno, veliš bih....

no kako god ima rumuniju. Dok he bih okruzena iskljucivo neprijateljima.
andromeda101

#2974 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Bradafilozof wrote:
andromeda101 wrote:
Bradafilozof wrote: I koja od tih drzava ima teritorijalne pretenzije prema njima.

Hrvatska, BiH, Mađarska, Kosovo, Bugarska.
Interesantno, veliš bih....

no kako god ima rumuniju. Dok he bih okruzena iskljucivo neprijateljima.
Džaba ti Rumunija eto i Grčka na gratis. :D
krater

#2975 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Saudijci u BiH žele ulagati u izgradnju puteva, bolnica, škola i drugih objekata

Image

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu primili delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije, koju je predvodio savjetnik u kraljevom dvoru Ahmed bin Aqil Al-Khatib.
Razgovarano je o načinima da inače dobra saradnja Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije bude podignuta na još veći nivo, za što, složili su se sagovornici, postoji obostrana želja i mogućnosti.

S tim u vezi, gosti su upoznati s najvažnijim razvojnim projektima koje provodi Vlada Federacije BiH, prije svega u oblastima putne infrastrukture, energetike, poljoprivrede i turizma.

Al-Khatib je naglasio želju svoje zemlje da s Bosnom i Hercegovinom uspostavi i definiše petogodišnji razvojni program. On bi obuhvatao ovdašnje infrastrukturne objekte, poput puteva, bolnica i škola, ali i investicije u poljoprivredu, industriju i ostale privredne grane.

"Nadamo se da ćemo 2020. godine moći konstatovati da su odnosi naših zemalja na obostrano željenom nivou", kazao je šef saudijske delegacije.

Premijer Novalić je izrazio zadovoljstvo što se saudijske namjere podudaraju s bh. razvojnim planovima i potrebama. Pri tome je posebno ukazao na interes za razvoj putne infrastrukture.

Kada je riječ o poljoprivredi, u Bosni i Hercegovini postoje velike mogućnosti za proizvodnju čiste i zdrave hrane. No, kazao je premijer, potrebni su nam investitori koji su u mogućnosti zatvoriti cijeli proizvodni ciklus, uključujući i plasman i izvoz poljoprivrednih proizvoda.

"Bosna i Hercegovina ima velike potencijale i za razvoj turizma, a i u ovoj oblasti nam trebaju investitori koji imaju veliko međunarodno menadžersko iskustvo", kazao je Novalić.

Također, bilo je riječi i o saradnji u oblasti namjenske industrije.
Post Reply