haj mi skontajte pa javite jesu se i grasov autobus i grasov kamion sudarili
GRAS - karte
- MOSALJOZE
#2951 Re: GRAS - karte
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /130314155
pa oni sami sebe ruše
- dusa_raskopuša
- Hemera
#2953 Re: GRAS - karte
izgleda da si ti sam sebe srusio,i to po ko zna koji putMOSALJOZE wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /130314155
haj mi skontajte pa javite jesu se i grasov autobus i grasov kamion sudarili![]()
![]()
pa oni sami sebe ruše
sleper je udario u zadnji dio autobusa
imaju slike na avazu
- MOSALJOZE
#2954 Re: GRAS - karte
malo ironijeHemera wrote:izgleda da si ti sam sebe srusio,i to po ko zna koji putMOSALJOZE wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /130314155
haj mi skontajte pa javite jesu se i grasov autobus i grasov kamion sudarili![]()
![]()
pa oni sami sebe ruše
sleper je udario u zadnji dio autobusa
imaju slike na avazu
-
sophieEl
#2955 Re: GRAS - karte
Umjesto dosadašnjih 16, studenti će za prijevoz izdvajati 53 KM
http://www.mstudenti.com/index.php/vije ... jati-53-km
http://www.mstudenti.com/index.php/vije ... jati-53-km
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2956 Re: GRAS - karte
meni je odron da vanredni student ili postiplomac koji radi plaćaju 16 km kartu
to mi je pljačka
to mi je pljačka
-
Incerum Canabea
#2957 Re: GRAS - karte
.
Last edited by Incerum Canabea on 26/03/2013 21:08, edited 1 time in total.
- Truba
#2958 Re: GRAS - karte
pitam danas u troli kamo ide ( jer je vozač tablom čistio snijeg)
kaže za grad (nakon sekund razmišljanja)

kaže za grad (nakon sekund razmišljanja)
- dusa_raskopuša
#2959 Re: GRAS - karte
Ahmede, ne daj im, uz tebe smo. 
- Obskurni
#2960 Re: GRAS - karte
Baš imaju muda da zatraže da im razne kategorije placaju punu cijenu 
- buba80
#2961 Re: GRAS - karte
kanton, vlasnik grasa, je tako odlucio. ma nema im spasa, ocito ih zele dokrajciti kao i mnoge nase firme, a poslije grasa ko zna ko je sledeci...
- kokuz_sa
#2962 Re: GRAS - karte
jest jest bas je kanton to odluciobuba80 wrote:kanton, vlasnik grasa, je tako odlucio. ma nema im spasa, ocito ih zele dokrajciti kao i mnoge nase firme, a poslije grasa ko zna ko je sledeci...
- Morales
#2963 Re: GRAS - karte
Zar ima neko ko jos uvijek placa karte nakon ovih zadnjih događaja i blokada grada?
- Truba
#2964 Re: GRAS - karte
ja placam minubus jer sam jedini na stanici a ne vazi mi grasova mjesečna 
- buba80
#2965 Re: GRAS - karte
pa normalno, kanton = kruna ovakvim javnim preduzecima. nemojmo biti naivni, naravno da su upoznati i moraju aminovati sve strateske odluke, pa tako i cijene karata.kokuz_sa wrote:jest jest bas je kanton to odluciobuba80 wrote:kanton, vlasnik grasa, je tako odlucio. ma nema im spasa, ocito ih zele dokrajciti kao i mnoge nase firme, a poslije grasa ko zna ko je sledeci...
-
DON_eARL
#2966 Re: GRAS - karte
Ne kontaju oni to, uvijek ima razlog da se ne plati karta.Kastanienallee wrote:Placam ja kadgod odlucim ici busom, trolom ili tramvajem. Sinoc sam kupila kartu za tramvaj ali nije radio aparat pa cu da je recikliram. Moj izbor je da koristim ili ne koristim uslugu preduzeca cija usluga mi jeste ili nije dovoljno dobra. Nikada necu preci tu barijeru da mi bude normalno uzimati neki proizvod koji nisam spremna platiti. U trgovini kad uzmem neku losu pavlaku i ne platim je - to se zove kradja.Morales wrote:Zar ima neko ko jos uvijek placa karte nakon ovih zadnjih događaja i blokada grada?
- Morales
#2967 Re: GRAS - karte
A kako se zove ono kad odluce paralizirati zivot u glavnom gradu? Jel to krađa? Koliko je ljudi kupilo uredno kupon a nisu mogli tih par dana ici trolom il tramv. tj. korisiti njihove usluge koje su redvono platili?Kastanienallee wrote:Placam ja kadgod odlucim ici busom, trolom ili tramvajem. Sinoc sam kupila kartu za tramvaj ali nije radio aparat pa cu da je recikliram. Moj izbor je da koristim ili ne koristim uslugu preduzeca cija usluga mi jeste ili nije dovoljno dobra. Nikada necu preci tu barijeru da mi bude normalno uzimati neki proizvod koji nisam spremna platiti. U trgovini kad uzmem neku losu pavlaku i ne platim je - to se zove kradja.Morales wrote:Zar ima neko ko jos uvijek placa karte nakon ovih zadnjih događaja i blokada grada?
-
SundanceKid
#2968 Re: GRAS - karte
Ne zelim reci da ti logika nacelno nije uredu, ali u konkretnom slucaju ne moze biti ispravna. Ako ti se pavlaka ne svidja u jednoj trgovini, ti prosetas pa kupis neku drugu u sljedecoj. Jer imas izbora, imas supstitut koji je kvalitetniji ili bolji, a ne kosta puno. A kad imas situaciju da se neko pojavljuje kao monopolista koji ne dozvoljava godinama konkurenciji da pristupi podrucju prevoza, onda je sitaucija drugacija. Tu se ne moze bas reci, dao mi je takve uslove, takvu cijenu karte, kvalitet voznje..pa sad niko me ne tjera da to prihvatim. Taj neko onemogucava konkurenciju, zbog nepostojanja konkurencije gradjani su vec ugrozeni. Dominantnim polozajem GRAS kreira visoke cijene uz groznu uslugu, a ljudi rade, trebaju na posao, prevoz im je neophodan, a GRAS iskoristava situaciju monopola koju ima na trzistu.Kastanienallee wrote:Placam ja kadgod odlucim ici busom, trolom ili tramvajem. Sinoc sam kupila kartu za tramvaj ali nije radio aparat pa cu da je recikliram. Moj izbor je da koristim ili ne koristim uslugu preduzeca cija usluga mi jeste ili nije dovoljno dobra. Nikada necu preci tu barijeru da mi bude normalno uzimati neki proizvod koji nisam spremna platiti. U trgovini kad uzmem neku losu pavlaku i ne platim je - to se zove kradja.Morales wrote:Zar ima neko ko jos uvijek placa karte nakon ovih zadnjih događaja i blokada grada?
Ne mozes dakle reci ko vam je kriv, nemojte se vozit ako vam uslovi neodgovaraju u konkretnom slucaju, kad se zna da ljudi moraju stici na posao i vratit se kuci. Ta "uzmi ili ostavi" logika moze vaziti za sisteme sa uredjenom konkurencijom, pa uzmi ili ostavi, imas izbora, cijene su bolje jer je vise konkurenata, usluga je bolja...a ovako, jedan monopolista, koji radi sta hoce, pravi meni kao gradjanu stetu jer mi uzima koristi koje bih uzivao da postoji konkurencija (niza cijena, bolje usluge, veca pokrivenost, itd..itd..)... Kad budemo govorili o pluralizmu, vise prevoznika, slobodnom prevozu za sve, onda mozemo i govoriti o "uzmi ili ostavi" logici i na podrucju prevoza. Do tad, mene ne cudi sto se ljudi svercaju, iako sam imam mjesecnu kartu (jer je mogu priustiti, a razumijem da neki ne mogu).
- Morales
#2969 Re: GRAS - karte
Stvar je jasna, ne postoji konkurencija i taj isti gras se finansira u velikoj mjeri od PDV obveznika sto smo svi mi zajedno...tako da za njih ne postoji nikakvo opravdanje apsolutno! Svako ko kupi kartu je njihov saucesnik, tj.svih onih probisvjeta u GRASU koji su doveli javni saobracaj do kolapsa. Iskreno stid me kakvi su nam tramvaji i busevi, ko u onim najcrnjim komunistickim zemljama 60-tih godina.Kastanienallee wrote:To je sasvim druga strana price. Ne zivim u oblacima da mi nije jasno da ne postoji konkurencija i da mnogo ljudi nema alternativu pa ne mogu olako reci "ne koristite njihove usluge i na taj nacin im pokazite da vam nisu dovoljno dobri". Ne kupiti, posebno pojedinacnu kartu kakve ja kupujem, a koristiti uslugu je u svakom slucaju kradja - na koju se naucis i prihvatis kao normalnu ili ne.Morales wrote:A kako se zove ono kad odluce paralizirati zivot u glavnom gradu? Jel to krađa? Koliko je ljudi kupilo uredno kupon a nisu mogli tih par dana ici trolom il tramv. tj. korisiti njihove usluge koje su redvono platili?
- buba80
#2970 Re: GRAS - karte
opet ja protiv vlade, al ljudi nikako da vide veliku sliku. ne odlucuje gras da li ce konkurenti imati pristup trzistu ili sam gras da drzi monopol, vec kanton. oni su ti koji su vlasnici grasa, vlasnici bus stajalista u gradu i oni se pitaju po svim ovim pitanjima o kojima se ovdje sada raspravlja - pruzanje bolje usluge, cijena karata, dozvola konkurentima i sl..
- hodža
#2971 Re: GRAS - karte
buba80 wrote:opet ja protiv vlade, al ljudi nikako da vide veliku sliku. ne odlucuje gras da li ce konkurenti imati pristup trzistu ili sam gras da drzi monopol, vec kanton. oni su ti koji su vlasnici grasa, vlasnici bus stajalista u gradu i oni se pitaju po svim ovim pitanjima o kojima se ovdje sada raspravlja - pruzanje bolje usluge, cijena karata, dozvola konkurentima i sl..
- Nisrin
#2972 Re: GRAS - karte
Sto posto ce im RVI, demobilisani borci i penzioneri placati 53KM...to je presmijesno za uslugu kakvu nude...i studenti da placaju 50 KM mjesecno? Kako da ne...Smijesni su, sebi su povecali plate, niko ne radi za iznose ispod 1000 KM, iako imaju jedva 3 razreda osnovne, a gradjani satima cekaju buseve, tramvaj, trolu itd...neku noc sa Grbavice do grada mi je trebalo preko 40 min, jer trole nije bilo 20ak minuta...
Da ne kazem koliko puta minibus NE RADI, jer je nesto otkazalo...vozaci nemaju izbora, a Bogami za platu od 1400-1500 i ja bih vozila skalameriju, a bezveze im je vise i sto se stalno zale za doprinose, pa realno je da im je plata 700, a da imaju placee doprinose, sto znaci "grad" opet izadju preko 1000KM...a ne ovako, 1500 plata i jos bi i doprinose, ko da su svi zavrsili medicinu i masinstvo :S
Da ne kazem koliko puta minibus NE RADI, jer je nesto otkazalo...vozaci nemaju izbora, a Bogami za platu od 1400-1500 i ja bih vozila skalameriju, a bezveze im je vise i sto se stalno zale za doprinose, pa realno je da im je plata 700, a da imaju placee doprinose, sto znaci "grad" opet izadju preko 1000KM...a ne ovako, 1500 plata i jos bi i doprinose, ko da su svi zavrsili medicinu i masinstvo :S
Last edited by Nisrin on 28/03/2013 01:15, edited 1 time in total.
- Logovan
#2973 Re: GRAS - karte
Mogli li su zaokružiti na 100 KM, petobanka gore dole, šta je to za RVI, studente i ostale navedene.Nisrin wrote:Sto posto ce im RVI, demobilisani obrci i penzioneri placati 53KM...to je premsijesno za uslugu kakvu nude...i studenti da placaju 50 KM mjesecno? Kako da ne...Smijesni su, sebi su povecali plate, niko ne radi za iznose ispod 1000 KM, iako imaju jedva 3 razreda osnovne, a hradjani satima cekaju buseve, tramvaj, trolu itd...neku noc sa Grbavice do grada mi je trebalo preko 40 min, jer trole nije bilo 20ak minuta...
Da ne kazem koliko puta minibus NE RADI, jer je nesto otkazalo...vozaci nemaju izbora, a Bogami za platu od 1400-1500 i ja bih vozila skalameriju, a bezveze mi je vise i sto se stalno zale za doprinose, pa realno je da im je plata 700, a da imaju dropnise, sto znaci drzavu opet izadju preko 1000...a ne ovako 1500 plata i jos bi i doprinose, ko da su svi zavrsili medicinu i masinstvo :S
Da Bog da skroz propali.
- NEOPLAN
#2974 Re: GRAS - karte
Ovako, uzeću za "pomoć" prvu dvojicu forumaša koji su odgovorili iznad mene da bih malo dočarao situaciju.
Ja sam VLADA KS.
Kolega @_terminaš_ je GRAS.
Kolega @Nisrin je subvencionirani građanin, npr penzioner.
_terminaš_ kaže da mu je cijena po kojoj mu se isplati da vozi građane 53 KM mjesečno.
Nisrin se pobunio, kaže skupo.
Ja se sastanem sa Nisrinom i pitam ga kolika mu je penzija, on kaže tolika da bih mogao plaćati 5 maraka mjesečno _terminašu_ ua prevoz. Ja kažem OK.
Ja kao _terminsš_ - ev gazda kažem: Nisrinu je skupo da ti plaća 53 KM, on može plaćati 5 KM, i ti njemu toliko i naplati, a ja ću ti plaćati razliku do 53 KM.
I _terminaš_ tako i uradi. Ali ja umjesto da mu plaćam 47 KM razlike, ja mu plaćam 14 KM mjesečno za Nisrinovu kartu. Znači, _terminaš_ je automatski u gubitku 33 KM mjesečno na konto Nisrinove karte.
E sad, Nisrina imamo 20 hiljada, ako ne i više. Eto nek je 20 hiljada. 20 000 x 33 KM = 660 000 KM gubitka samo u jednom mjesecu! Kad se to pomnoži sa 12 mjeseci dobije se nevjerovatnih 7 920 000 KM!
I _terminaš_ voza Nisrina na svoj trošak, trpi, nada se da ću mu ja platiti tu razliku, ali ništa. A ja još lažem i pričam da ja _terminašu_ isplaćujem puni iznos subvencije za Nisrina. Sve dok _terminašu_ ne uđe voda u uši, pa skoči i opali me šakom i kaže dosta više. A onda Nisrin počne da pljuje po _terminašu_ umjesto po meni.
To se upravo sada dešava sa GRAS-om.
Hvala @_terminaš_ i @Nisrin na pomoći.
Ja sam VLADA KS.
Kolega @_terminaš_ je GRAS.
Kolega @Nisrin je subvencionirani građanin, npr penzioner.
_terminaš_ kaže da mu je cijena po kojoj mu se isplati da vozi građane 53 KM mjesečno.
Nisrin se pobunio, kaže skupo.
Ja se sastanem sa Nisrinom i pitam ga kolika mu je penzija, on kaže tolika da bih mogao plaćati 5 maraka mjesečno _terminašu_ ua prevoz. Ja kažem OK.
Ja kao _terminsš_ - ev gazda kažem: Nisrinu je skupo da ti plaća 53 KM, on može plaćati 5 KM, i ti njemu toliko i naplati, a ja ću ti plaćati razliku do 53 KM.
I _terminaš_ tako i uradi. Ali ja umjesto da mu plaćam 47 KM razlike, ja mu plaćam 14 KM mjesečno za Nisrinovu kartu. Znači, _terminaš_ je automatski u gubitku 33 KM mjesečno na konto Nisrinove karte.
E sad, Nisrina imamo 20 hiljada, ako ne i više. Eto nek je 20 hiljada. 20 000 x 33 KM = 660 000 KM gubitka samo u jednom mjesecu! Kad se to pomnoži sa 12 mjeseci dobije se nevjerovatnih 7 920 000 KM!
I _terminaš_ voza Nisrina na svoj trošak, trpi, nada se da ću mu ja platiti tu razliku, ali ništa. A ja još lažem i pričam da ja _terminašu_ isplaćujem puni iznos subvencije za Nisrina. Sve dok _terminašu_ ne uđe voda u uši, pa skoči i opali me šakom i kaže dosta više. A onda Nisrin počne da pljuje po _terminašu_ umjesto po meni.
To se upravo sada dešava sa GRAS-om.
Hvala @_terminaš_ i @Nisrin na pomoći.
-
r_faruk
#2975 Re: GRAS - karte
a onda, i ako ti je takva situacija, ti odlucis zaposliti 500 radnika viska..... dajes im topli obrok 12KM i profesorsku platu i regres (i ako si u minusu...... uvijek)...............
ma dajte ljudi...... sagledajte kompletno stanje..... primjer ti je dobar samo ukoliko se radi o kvalitetnoj firmi sa transparentnim poslovanjem i kvalitetnim menadzmentom.........
ma dajte ljudi...... sagledajte kompletno stanje..... primjer ti je dobar samo ukoliko se radi o kvalitetnoj firmi sa transparentnim poslovanjem i kvalitetnim menadzmentom.........