Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Švabo

#2951 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Švabo »

_mufljuz_ wrote:Image

ne bih ja rek'o da je ovo 7.9 mm - ovolika cjevurda nosi 12.7 mm i ovo mi lici na cal 50

EDIT - jebaji ga vidim po "ketridzu" da je manji metak - preletio sam... a i ne bi bas mog'o onakvo cudoviste drzat tek tako u rukama

samo i dalje ne vidim svrsishodnost ove investicije koja nije bila manja od 10-15 hiljada maraka 100%
momci jestel sigurni da je 12,7?
pogledajte magazin... nije mu puno veci od njegove ruke... :roll:
Ramzess Veliki

#2952 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Švabo wrote:momci jestel sigurni da je 12,7?
Ma nije, to smo već ispitali. Kalibar 338 mm Lapua Magnumnešto veće punjenje od 7.9 mm, zrno približno isto. Imaš na pretprošloj strani.
Švabo

#2953 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Švabo »

Ramzess Veliki wrote:
Švabo wrote:momci jestel sigurni da je 12,7?
Ma nije, to smo već ispitali. Magnum kalibar nešto veće punjenje od 7.9 mm, zrno približno isto.
halali... vidio sam par postova dalje dole da nije... :)

i pitanje za vas koji ste u sarajevu bili... sta kazete za M76 sa zrakovom optikom?
koliko je pouzdana puska?
i dali je bila efikasna u sarajevskim borbama?
Repetitor

#2954 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Broj mrtvih civila u Sarajevu od snajperskog djelovanja,sve ti govori koliko je bila efikasna u sarajevskim borbama-uz moju dopunu,''agresori,četnici protiv civila''
Švabo

#2955 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Švabo »

Repetitor wrote:Broj mrtvih civila u Sarajevu od snajperskog djelovanja,sve ti govori koliko je bila efikasna u sarajevskim borbama-uz moju dopunu,''agresori,četnici protiv civila''
koliko je bilo M76 na nasoj strani? od prilike... msm kad usporedis sa drugim snajperima...
da su ih cetnici imali kolko im je volja bila to je jasna stvar...
Ramzess Veliki

#2956 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Švabo wrote:
Repetitor wrote:Broj mrtvih civila u Sarajevu od snajperskog djelovanja,sve ti govori koliko je bila efikasna u sarajevskim borbama-uz moju dopunu,''agresori,četnici protiv civila''
koliko je bilo M76 na nasoj strani? od prilike... msm kad usporedis sa drugim snajperima...
Vrlo malo. Možda ih je na sarajevskom ratištu bilo 20-tak. Mislim da su na Dobrinji bile samo tri-četiri, ako ih je bilo i toliko. Samo sam par puta koristio tu pušku, zadnji put kad je padao Igman, i to me je komanda natjerala da je nosim - u onoj šumetini sam je mogao koristiti kao kolac za blisku borbu, nisam uspio ni jedan metak da okinem ... :twisted: Da ne govorim koliko je teška sa svojim borbenim kompletom i kako se teško sa njom kretati u tim uslovima ...
Nismo je voljeli jer ostavlja četverostrani čađavi trag na fasadi zbog takvog razbijača plamena za razliku od karabina koji ne ostavlja nikakav trag, a i cijevi karabina su bile daleko bolje kvalitete, te lakše za nošenje i rukovanje.
Uglavnom je prednjačilo lovačko naoružanje, karabini i pokoja PAP-ovka sa optikom.
Švabo

#2957 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Švabo »

Ramzess Veliki wrote:
Švabo wrote:
Vrlo malo. Možda ih je na sarajevskom ratištu bilo 20-tak. Mislim da su na Dobrinji bile samo tri-četiri, ako ih je bilo i toliko. Samo sam par puta koristio tu pušku, zadnji put kad je padao Igman, i to me je komanda natjerala da je nosim - u onoj šumetini sam je mogao koristiti kao kolac za blisku borbu, nisam uspio ni jedan metak da okinem ... :twisted: Da ne govorim koliko je teška sa svojim borbenim kompletom i kako se teško sa njom kretati u tim uslovima ...
Nismo je voljeli jer ostavlja četverostrani čađavi trag na fasadi zbog takvog razbijača plamena za razliku od karabina koji ne ostavlja nikakav trag, a i cijevi karabina su bile daleko bolje kvalitete, te lakše za nošenje i rukovanje.
Uglavnom je prednjačilo lovačko naoružanje, karabini i pokoja PAP-ovka sa optikom.
Bas ovu informaciju sam trazio :)
Dragi M48 8-)
Ramzess Veliki

#2958 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Švabo wrote:Bas ovu informaciju sam trazio :)
Dragi M48 8-)
M48 je strašno dobra puška, onako skovana dala se dobro prepraviti - skineš metalni kundak i staviš gumeni, nalijepiš obrazinu i završena stvar. Teška, cijev izuzetne kvalitete i precizna. Daš je oružaru da ti na osnovu otiska dlana u kredi urezbari držak ... Još ako nađeš dobru Mauzerovu cijev koja je duža za 12 cm ... :thumbup:
Bilo je par modela M74 (mislim) - trofejne puške, mauzerova cijev, kratki zatvarač, dvostruka obarača i minimalizirana drvena obloga sa skraćenim kundakom ... te su bile precizne ... :thumbup:
PM72

#2959 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Snajperskih pušaka Crvena zastava M76 je bilo po Sarajevu.Ne bih se složio sa uvaženim Ramzesom da ih je bilo samo 20-tak.Toliko ih je bilo samo u jedinicama MUP-a.U samo jednom pretresu podruma na Trgu Heroja nađene su četiri nove novcate.Pronađene po dojavi.Bilo ih je ali nije bilo dovoljno sposobnih ljudi da je koriste.I ja sam je nosio u par navrata ali bolje bi prošao da sam nosio parmak,lakši je i "djelotvorniji".Nije svačije kroz selo pjevati pa tako nije svačije ni nositi snajper.Prvo što te mogao neki levat slikati (a tebi drago pa namjestiš pozu sa osmjehom :D ) pa bi sad debelo najeb'o,optuživali bi te da si pobio bar 3000 Srba a ti nisi opalio ni metak...
Ramzess Veliki

#2960 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

PM72 wrote:Snajperskih pušaka Crvena zastava M76 je bilo po Sarajevu.Ne bih se složio sa uvaženim Ramzesom da ih je bilo samo 20-tak.Toliko ih je bilo samo u jedinicama MUP-a.U samo jednom pretresu podruma na Trgu Heroja nađene su četiri nove novcate.Pronađene po dojavi.Bilo ih je ali nije bilo dovoljno sposobnih ljudi da je koriste.I ja sam je nosio u par navrata ali bolje bi prošao da sam nosio parmak,lakši je i "djelotvorniji".Nije svačije kroz selo pjevati pa tako nije svačije ni nositi snajper.Prvo što te mogao neki levat slikati (a tebi drago pa namjestiš pozu sa osmjehom :D ) pa bi sad debelo najeb'o,optuživali bi te da si pobio bar 3000 Srba a ti nisi opalio ni metak...
Mogu se složiti sa kolegom PM72. :thumbup: Ja ih nisam nešto sretao na ratištu, ali da ne bude zabune uglavnom sam proveo vrijeme na Dobrinji, a ona je posebna priča. Kad su nam donijeli prvi PASP izbila je svađa ko će je nositi. :D Svako je htio da bude faca sa PASP-om. Kad smo je isprobali bili smo pomalo razočarani ... Specijalna je imala i boljih puški, sjećam se jedne sa zrnom cca 5.54 a punjenje kao kod "sijača", gledali smo u nju k'o dijete u šareno lizalo ... :mrgreen:
Švabo

#2961 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Švabo »

@Ramzes:
I dan danas sa ovolikom technikom volim uzeti M48 i sa njim na 200m pucati :D
Dali mozda znas jeli moguce nadograditi magazin?... neki dan dok sam je gledo nesto mi proslo kroz glavu... dole ispod onog standardnog je otvorena i ima samo onaj poklopac... dali si mozda ikad vidio tako nesto?

@PM72
Ramzisljam bas iz ovog razloga sto si navei kupiti sebi M76... j*** majku dobro izgledaa :D
Hocu da probam mozel se pucati u streljani... :lol:
Ako rezultati budu kao sto ocekivam onda znam sa kojom puskom cu ici na takmicenja :D
Ramzess Veliki

#2962 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Švabo wrote:@Ramzes:
I dan danas sa ovolikom technikom volim uzeti M48 i sa njim na 200m pucati :D
Dali mozda znas jeli moguce nadograditi magazin?... neki dan dok sam je gledo nesto mi proslo kroz glavu... dole ispod onog standardnog je otvorena i ima samo onaj poklopac... dali si mozda ikad vidio tako nesto?
Može se nadograditi na koliki god hoćeš kapacitet, samo nađi dobrog oružara. Dodavač ostaje isti, mijenja se dužina opruge dodavača i skroji se novi sanduk. Sanduk preko 10 metaka postaje nezgrapan.
PM72

#2963 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Pravo da Vam kažem,za mene je M48 ZAKON!

A ove play station puške su mi ,da prostite - sranje. Ja probao gađati četalja na Hrasnom brdu,upravo iz M76 i fulio ga bar 20 metara. :-) A da sam imao tandžaru,bar bi se krmak sageo i zdušio. :run:

Jedinu M76 koja je ličila na pravu snajpersku pušku vidio sam kod Vikićevaca,imala je neku ogromnu optiku ,navodno za noćno gađanje,i ja sam to tada gledao kao Abramsa. :kiss: Bio sam ubjeđen da su čete pogađati u trepavicu,čim izviri iza šube...jako sam se razočarao,mislio sam da ti četalji nalijeću kao škobalji,svako dvije minute.Niđe nijednog,ko za inat.

Što se tiče epizode oko Mevlida,bio sam razočaran kad sam pročitao da ga je gađao vođa A tima snajperista jedinice za podršku.Navodno ga je pogodio u nogu drugim metkom.Ako je to tako,kakvi su onda ostali "snajperisti" naše bajne specijalne jedinice.Šminka.

Smio bih se u život opkladiti,a osrednji sam strelac,da bih ga ja PAP-ovkom pogodio prvim metkom sa zgrade muzeja.A kamoli da sam svaki dan šicao kantu metaka u streljani kao ovaj "vođa A tima snajperista".

Za njih je Lasta,da ne pominjem Prvu četu Vikićevaca - SEAL !
_mufljuz_

#2964 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by _mufljuz_ »

sta ocekivat u jedinici u kojoj bruka ljudi ima procetaljoidne ideje - samo tek da znate ko nam je drzavna specijalna jedinica :D
PM72

#2965 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

I šta predlažeš? Da sve nebošnjake za muda vješamo?

Koliko ja znam,svaki zadatak su obavili uspješno.Bez obzira kako se zvao onaj iza kapuljače kad hapsi osumnjičenog za ratne zločine,privredni kriminal,utaju...

Prema tome,ne seri dok voz stoji...pisalo je nekad na vagonima.
crven_barjak

#2966 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Ramzess Veliki wrote:
Chmoljo wrote:pa možda da je SIPA imala ovu puškicu, možda ne bi odbili da pucaju :D
Znam da bih ja jedva čekao da je probam ... :lol: :lol: :lol:
Osim toga poštedio bih specijalce šunjanja oko muzeja revolucije i pentranja po krovovima - našiljio bih ga sa hotela Zagreb dok mi kahvu donesu. :D
Ovaj snajper je idealan za ovaj scenario. Ima ergonomiju, tešku cijev, stabilan i vrlo dobru optiku. Po dužini mi se čini 24x uvećanje ???
I za razliku od 12,7 imalo bi se o njemu pričati viceva. :lol: :lol: :lol:
CIni mi se da je ovo Schmidt&Bender PMII 5-25x56...ukratko nema dalje (cijena kod nas, sa ovom monolitnom montazom, hladno 10,000-11,000KM), puska oko 20,000KM, realno je ocekivati da je ovaj sistem po komadu placen oko 30,000-35,000KM. Toliko i vrijedi. Dobra investicija , ako se bude treniralo kako treba. RUAG Norma 250grns metak je oko 11EUR po komadu, a vijek cijevi je oko 5,000 metaka, kad se ispravno razradi i cisti.
Ovaj sistem i navedeni metak, uz Kestrel 4500, Vectronix 21, kvalitetan balisticki software i naravno znanje, iskustvo i redovan trening u dobrim vremenskim uslovima nose dobar pogodak preko 1,800m
Arsenal Royal

#2967 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Arsenal Royal »

A što mislite zašto su se baš sad ponovili novim oružjem?Krimski scenario...
Repetitor

#2968 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Zamislite u današnje doba u rat poslati sve nas (a i šire) internet stručnjake. Kako bi se to ratovalo a?

To bi ja mislim bilo filozofiranje,da bi i starogrčke mislioce postidjeli. Daj mi ovu pušku,sa onim zrnom,čekaj neću sad pucati jer vjetar puše 1 km/h,vlažno je...ili ipak nije vlažno... :)

Sve nešto ko fol modernizujemo se,a Bogme ne vidim ja haman nikakav napredak,onako realno.
Ima tamo tema na podforumu,oko da li pokrenuti ili ne vojnu industriju u BiH.Ja sam ubjedjen i to 100% da kod nas ima ljudi,pogotovo sa ratnim iskustvom iz prve ruke,koji bi bili u stanju da timskim radom naprave i kvalitetan pištolj,i snajpersku pušku,i jurišnu pušku,artiljeriju i sve drugo...ali...

Kod nas nek je uvozno-dobro je.Pa makar i vnogo bilo...Jesmo mi lud narod :-D
il dottore

#2969 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by il dottore »

PM72 wrote:Pravo da Vam kažem,za mene je M48 ZAKON!

A ove play station puške su mi ,da prostite - sranje. Ja probao gađati četalja na Hrasnom brdu,upravo iz M76 i fulio ga bar 20 metara. :-) A da sam imao tandžaru,bar bi se krmak sageo i zdušio. :run:

Jedinu M76 koja je ličila na pravu snajpersku pušku vidio sam kod Vikićevaca,imala je neku ogromnu optiku ,navodno za noćno gađanje,i ja sam to tada gledao kao Abramsa. :kiss: Bio sam ubjeđen da su čete pogađati u trepavicu,čim izviri iza šube...jako sam se razočarao,mislio sam da ti četalji nalijeću kao škobalji,svako dvije minute.Niđe nijednog,ko za inat.

Što se tiče epizode oko Mevlida,bio sam razočaran kad sam pročitao da ga je gađao vođa A tima snajperista jedinice za podršku.Navodno ga je pogodio u nogu drugim metkom.Ako je to tako,kakvi su onda ostali "snajperisti" naše bajne specijalne jedinice.Šminka.

Smio bih se u život opkladiti,a osrednji sam strelac,da bih ga ja PAP-ovkom pogodio prvim metkom sa zgrade muzeja.A kamoli da sam svaki dan šicao kantu metaka u streljani kao ovaj "vođa A tima snajperista".

jedan metak je ispucan
Ramzess Veliki

#2970 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Zamislite u današnje doba u rat poslati sve nas (a i šire) internet stručnjake. Kako bi se to ratovalo a?

To bi ja mislim bilo filozofiranje,da bi i starogrčke mislioce postidjeli. Daj mi ovu pušku,sa onim zrnom,čekaj neću sad pucati jer vjetar puše 1 km/h,vlažno je...ili ipak nije vlažno... :)

Sve nešto ko fol modernizujemo se,a Bogme ne vidim ja haman nikakav napredak,onako realno.
Ima tamo tema na podforumu,oko da li pokrenuti ili ne vojnu industriju u BiH.Ja sam ubjedjen i to 100% da kod nas ima ljudi,pogotovo sa ratnim iskustvom iz prve ruke,koji bi bili u stanju da timskim radom naprave i kvalitetan pištolj,i snajpersku pušku,i jurišnu pušku,artiljeriju i sve drugo...ali...

Kod nas nek je uvozno-dobro je.Pa makar i vnogo bilo...Jesmo mi lud narod :-D
Nego šta ... kako nismo lud narod kad gledamo kako nas lopovi i kriminalci kradu i pljačkaju nama na oči, a mi smo za njih glasali. I još uvijek glasamo.
Za proizvodnju pješadijskog naoružanja apsolutno se slažem, naše iskustvo je nemjerljivo čak i za NATO standarde. Uz to volimo da pucamo. Da su pametni iz NATO saveza mogli bi rahat da Bosnu pretvore u višenamjenski proizvodni i testni poligon gdje bi nas masovno uposlili kao stručne saradnike za proizvodnju i testiranje, a ne bi morali ulagati u istraživačke centre, mi to u kafani uz par piva smislimo bolje nego njihov tim za razvoj naoružanja. :D
Ramzess Veliki

#2971 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

il dottore wrote: jedan metak je ispucan
Nije ... dva. Prvim ga je pogodio u glavu ali se ispostavilo da je šuplja pa nije bilo efekta. :lol: :lol: :lol:
Gojeni H

#2972 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:

Srce, ziva meta je ziva meta. Svako ko je ikada pucao na insana ili hajvana zna da je jedno pucati na metu na gadjanju iz casa ONO i DSZ, a drugo u metu koja se krece ili mijenja pravac kretanja.
Ne znamo kakva je bila komanda, ostaviti ga zivog ili poslati u vjecna lovista.
Gojeni H

#2973 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Repetitor wrote:Zamislite u današnje doba u rat poslati sve nas (a i šire) internet stručnjake. Kako bi se to ratovalo a?

Kod nas nek je uvozno-dobro je.Pa makar i vnogo bilo...
Jesmo mi lud narod :-D
:thumbup: Potpisujem

Jos za vrijeme rata u onakvoj oskudici SVEGA, ljudi su pravili i granate i rucne bombe i municiju. Ali, i na drugim metama sam pisao, ne znam je li to neki defetisticki mentalitet ili neciji sejtanski plan da nas se ubijedi da ne znamo.
Ramzess Veliki

#2974 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Gojeni H wrote: :thumbup: Potpisujem

Jos za vrijeme rata u onakvoj oskudici SVEGA, ljudi su pravili i granate i rucne bombe i municiju. Ali, i na drugim metama sam pisao, ne znam je li to neki defetisticki mentalitet ili neciji sejtanski plan da nas se ubijedi da ne znamo.
Misliš - temama, ne metama.
Uočljiva profesionalna deformacija ... :lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2975 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Gojeni H wrote:Ne znamo kakva je bila komanda, ostaviti ga zivog ili poslati u vjecna lovista.
Fataj živ jezik! :thumbup:
Jasno k'o dan. :thumbup:
Post Reply