S obzirom da imas skoro hiljadarku gigabajta naravno da je bolje da podijelis.Tako da u slucaju da zakaze glavna imas drugu s tim da imas vise nacina da se osiguras.Prvi je da sve sa trenutne particije (s koje i pises na forumu) prebacis sve podatke koji su ti bitni na onu koja ''glumi'' USB ili externi HDD.Drugi nacin ti je,ako zelis,da ubacis dvd od windowsa i napravis sistem i na toj novoj particiji tako da ces imat dual windows kao i ja.Ako bi se odlucio za 2 windowsa onda ti ostaje jos i da budes dosta oprezan s drugim (pazis sta downloadas,ne opterecujes ga svakakvim aplikacijama itd).Just in casemuminovic wrote:ma vjerovatno ne bi bilo nista, ali nema veze, nekada se davno za prvi format obavezno preporucavalo detaljni, a svaki naredni moze quick.
20% tek
Sta mislite sa aspekta sigurnosti, da li mi je bolje 2x500 GB, ili jednostvno da stoji jedna particija od 1 TB ?
Windows 8
Moderator: Benq
- Fallen Angels
#2951 Re: Windows 8
- muminovic
#2952 Re: Windows 8
Pazi, cijeli Win 8.1 mi je na SSD od 120 GB.
HDD mi je 1 TB. (njega trenutno formatiram 25%)
HDD mi je 1 TB. (njega trenutno formatiram 25%)
- Fallen Angels
#2953 Re: Windows 8
A da,to mi je promaklo jer si vec spominjao a nisam obratio paznju.Kazem ti opet sve sto sam napisao mozes uradit.S tim da imas windows i na SSD-u.Ja bih ti preporucio windows 7 ultimate ako imas licencirani pa instaliraj na jednoj particiji a drugu koristi kao ''externi disk'' pa trpaj na njoj ono sto ti je vazno i drago.Uglavnom nuspojava ne moze biti.Samo mozes bit dodatno sigurniji i bogatiji za windows vise.Ja sam imao Windows starter na 100 gb,Ultimate na 180 i windows 10 Technical Preview na 10 gbmuminovic wrote:Pazi, cijeli Win 8.1 mi je na SSD od 120 GB.
HDD mi je 1 TB.
- muminovic
#2954 Re: Windows 8
A zar mi nije jednostavnije da imam samo Win 8.1 ?
Lakse mi je jedan operativni sistem ?
Ili Win 8.1 ili Win 7
64 bitni, jer imam 8 GB DDR3
Ili Win 8.1 ili Win 7
- Fallen Angels
#2955 Re: Windows 8
muminovic wrote:A zar mi nije jednostavnije da imam samo Win 8.1 ?
Ili Win 8.1 ili Win 7
Ono sto sam ti nabrojao su samo mogucnosti koje nisu nikako lose.Mozes se igrat dijeljenja HDD-a od 1 tb kako god tebi odgovara.Naravno da ne moras nista instalirat na njih i mozes ih ostaviti samo kao 2 x 500 gb particije.Ali ti kazem ako strahujes od ssd-a da bi mogao zakazati onda odaberes jednu od one 2 particije koju ces ili popuniti podacima sa ssd-a ili ostaviti praznu za novi buduci windows ako ova preseli na drugi svijet.Takodjer mi mozes i reci sta si ti konkretno zamisljao uradit sa 2 x 500 gb
- Fallen Angels
#2956 Re: Windows 8
Zanemari prethodni post.Uzmi si jednu od te dvije particije i instaliraj taj 7 ultimate 64-bit.Drugu ostavi praznu ili ako hoces sve sa ssd-a prebaci na nju.Zatim mozes formatirat ssd da i on bude prazan i prica zavrsena.2 particije (120 i 500 gb) i windows 7 prticija na 500 gb.Kud ces bolje,ja se patim na 320 gbFallen Angels wrote:muminovic wrote:A zar mi nije jednostavnije da imam samo Win 8.1 ?
Ili Win 8.1 ili Win 7
Ono sto sam ti nabrojao su samo mogucnosti koje nisu nikako lose.Mozes se igrat dijeljenja HDD-a od 1 tb kako god tebi odgovara.Naravno da ne moras nista instalirat na njih i mozes ih ostaviti samo kao 2 x 500 gb particije.Ali ti kazem ako strahujes od ssd-a da bi mogao zakazati onda odaberes jednu od one 2 particije koju ces ili popuniti podacima sa ssd-a ili ostaviti praznu za novi buduci windows ako ova preseli na drugi svijet.Takodjer mi mozes i reci sta si ti konkretno zamisljao uradit sa 2 x 500 gb
- muminovic
#2957 Re: Windows 8
U redu, napravit cu na HDD 2 partticije po ovim gore uputama, cim se formatira.Fallen Angels wrote:muminovic wrote:A zar mi nije jednostavnije da imam samo Win 8.1 ?
Ili Win 8.1 ili Win 7
A reci mi u praksi, da li je SSD Kingstone, kvalitetniji i duzeg vijeka od obicnog HDD-a? Kako su se pokazali u praksi ?
Win 8.1 mi je na SSD i radi fenomenalno, ude u sistem za par sekundi, radi sigurno 10x brze nego HDD
- Fallen Angels
#2958 Re: Windows 8
SSD je naravno bolji ali jos uvijek dosta skup.Solid State Disk u usporedbi sa Hard Diskom ima daleko bolje ocjene u svemu.Citanju,pisanju,pokretanju,necujan je itd.Jos uz to naveo si Kingstone a za mene je to najjaca marka kad su u pitanju memorijski moduli i diskovi.muminovic wrote:U redu, napravit cu na HDD 2 partticije po ovim gore uputama, cim se formatira.Fallen Angels wrote:muminovic wrote:A zar mi nije jednostavnije da imam samo Win 8.1 ?
Ili Win 8.1 ili Win 7
A reci mi u praksi, da li je SSD Kingstone, kvalitetniji i duzeg vijeka od obicnog HDD-a? Kako su se pokazali u praksi ?
Win 8.1 mi je na SSD i radi fenomenalno, ude u sistem za par sekundi, radi sigurno 10x brze nego HDD
- Fallen Angels
#2959 Re: Windows 8
P.S. Ako budes voljan testirati Windows 10 TP uradi to na praznom SSD-u.Fallen Angels wrote:SSD je naravno bolji ali jos uvijek dosta skup.Solid State Disk u usporedbi sa Hard Diskom ima daleko bolje ocjene u svemu.Citanju,pisanju,pokretanju,necujan je itd.Jos uz to naveo si Kingstone a za mene je to najjaca marka kad su u pitanju memorijski moduli i diskovi.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso
Last edited by Fallen Angels on 01/11/2014 16:46, edited 1 time in total.
- muminovic
#2960 Re: Windows 8
Slazem se u potpunosti sa tobom. I ja sam misljenja da je Kingstone najaci na tom polju.
Tako da ce mi Win 8.1 biti na SSD kao do sada, i mozda neki programi koje najcesce koristim, sve ostalo ce mi biti na hard disku WD Caviar od 1 TB.
Cim se formatira, poslusat cu onaj tvoj savjet i napraviti na njemu dvije particije od po 500 GB
Tako da ce mi Win 8.1 biti na SSD kao do sada, i mozda neki programi koje najcesce koristim, sve ostalo ce mi biti na hard disku WD Caviar od 1 TB.
Cim se formatira, poslusat cu onaj tvoj savjet i napraviti na njemu dvije particije od po 500 GB
-
Walther
#2961 Re: Windows 8
muminovic wrote:Slazem se u potpunosti sa tobom. I ja sam misljenja da je Kingstone najaci na tom polju.
Kingston je brand, KinstonE je izdavacka kuca. U svakom slucaju nije ni priblizno najjaci ili najbolji "na tom polju".
- muminovic
#2962 Re: Windows 8
U pravu si, greska u kucanju, slazem se da ima boljih, uvijek ima bolje od boljeg, ali za mene je i ovo dovoljno.
- Fallen Angels
#2963 Re: Windows 8
A dobar ti je i HDD.Western Digital je najbolji.Uglavnom da znas da ti je najbitnije da rezes disk onako kako ti Computer Mngmt savjetuje,a to je da se drzis maximum i minimum disk size koji ti ponudi taj program.Npr. ako si namjeravao 100 gb a program ti sugerira na velicinu od 85 gb naravno da ces tako napravit.Zbog sigurnosti of coursemuminovic wrote:Slazem se u potpunosti sa tobom. I ja sam misljenja da je Kingstone najaci na tom polju.
-
Walther
#2964 Re: Windows 8
i u cemu je prednost 2x500Gb u odnosu na 1Tb koji se inace nalaze na istom fizickom disku?muminovic wrote:U pravu si, greska u kucanju, slazem se da ima boljih, uvijek ima bolje od boljeg, ali za mene je i ovo dovoljno.
- muminovic
#2965 Re: Windows 8
Ne znam ni sam, nekako se osjecam "sigurnije", kada neke stvari odlozim na Z:\ a neke na f:\Walther wrote:i u cemu je prednost 2x500Gb u odnosu na 1Tb koji se inace nalaze na istom fizickom disku?muminovic wrote:U pravu si, greska u kucanju, slazem se da ima boljih, uvijek ima bolje od boljeg, ali za mene je i ovo dovoljno.
Dakle ide:
Shrink volume i podijelis ga na 2 puta kako predlozi ?
- Fallen Angels
#2966 Re: Windows 8
Sto si cjepidlaka Walthere?To ti pratis postove nebil uocio neciji tipfeller?Walther wrote:muminovic wrote:Slazem se u potpunosti sa tobom. I ja sam misljenja da je Kingstone najaci na tom polju.
Kingston je brand, KinstonE je izdavacka kuca. U svakom slucaju nije ni priblizno najjaci ili najbolji "na tom polju".
Covjeku je Kingston najbolji a i meni je takodjer.Pozdrav,budi fin i ne trolaj.
-
Walther
#2967 Re: Windows 8
Ako su ti m: f: h: y: z: i ili cak :ć na istom fizickom disku onda kad ode jedan odu i ostali jer je to ipak ISTI disk. Osim ako mislis da se disk pokvari na frtaljemuminovic wrote:Ne znam ni sam, nekako se osjecam "sigurnije", kada neke stvari odlozim na Z:\ a neke na f:\Walther wrote:i u cemu je prednost 2x500Gb u odnosu na 1Tb koji se inace nalaze na istom fizickom disku?muminovic wrote:U pravu si, greska u kucanju, slazem se da ima boljih, uvijek ima bolje od boljeg, ali za mene je i ovo dovoljno.
Dakle ide:
-
Walther
#2968 Re: Windows 8
Napisati da je Opal Cursa najbolji auto je bar netacno (a sigurno i jos nesto). Zasto i kako mozda skontas i sam.Fallen Angels wrote:Sto si cjepidlaka Walthere?To ti pratis postove nebil uocio neciji tipfeller?![]()
Covjeku je Kingston najbolji a i meni je takodjer.Pozdrav,budi fin i ne trolaj.
A jos gluplje je tvrdi da je to tako jer eto ti tako mislis
Po meni je P4 Athlon Duron XP Turbo Dual Core i3 /2 najbrzi procesor na svijetu, znaci tako je i tako mora biti.
- Fallen Angels
#2969 Re: Windows 8
Muminovic ti si trazio pomoc oko HDD-a na PC.Uradio si New Volume i to je sve sto ti treba.Ne moras nikoga slusati dalje,radi po svom kako ti zelis.Ni moje ne moras poslusat.A ovog Walthera zanemari ne znam sta lik glumi,mozda nekog internet trolera sta li vec?Odbojan je skroz s takvim uletimamuminovic wrote:Ne znam ni sam, nekako se osjecam "sigurnije", kada neke stvari odlozim na Z:\ a neke na f:\Walther wrote:i u cemu je prednost 2x500Gb u odnosu na 1Tb koji se inace nalaze na istom fizickom disku?muminovic wrote:U pravu si, greska u kucanju, slazem se da ima boljih, uvijek ima bolje od boljeg, ali za mene je i ovo dovoljno.
Dakle ide:
- muminovic
#2970 Re: Windows 8
Hvala Fallen Angel na dosadasnjoj pomoci.
Disk kad "ode", ako se fizicki ogrebe ili osteti, postoje firme koje ti mogu pomoc u vracanju podataa, tako da ako FIZICKI JEDAN DISK, ode djelimicno, ne znaci da ces izgubit vise od 0.1% podataka. Ljudima platis uslugu 200-300 KM i ljudi ti vrate podatke, na dijelovima koji su neosteceni.
Jedino ako disk izgori, ili explodira.
Disk kad "ode", ako se fizicki ogrebe ili osteti, postoje firme koje ti mogu pomoc u vracanju podataa, tako da ako FIZICKI JEDAN DISK, ode djelimicno, ne znaci da ces izgubit vise od 0.1% podataka. Ljudima platis uslugu 200-300 KM i ljudi ti vrate podatke, na dijelovima koji su neosteceni.
Jedino ako disk izgori, ili explodira.
-
Walther
#2971 Re: Windows 8
Jel? Prvo takve firme racunaju papreno, recimo da pregled u labu dodje 500€, ozbiljan posao i par hiljada €. Ako glava diska konkretno zaore u disk (sto nije rijetkost) neces dobiti nista sa diska.U svakom slucaju i kod najmanjeg sranja ces izgubiti vise od 1% i ono sto dobijes bice u fragmentima. Zbog toga i postoji backupi, DRP, itd....muminovic wrote:Hvala Fallen Angel na dosadasnjoj pomoci.
Disk kad ode, ako se fizicki ogrebe ili osteti, postoje firme koje ti mogu pomoc u vracanju podataa, tako da ako FIZICKI JEDAN DISK, ode djelimicno, ne znaci da ces izgubit vise od 0.1% podataka.
Znaci ako su ti podatki vazni BACKUPIRAJ, off-site i nikako ne racunaj na 1% ili na firme koje vracaju podatke.
- muminovic
#2972 Re: Windows 8
Naravno, mjesecno radim back-up na DVD.Walther wrote:Jel? Prvo takve firme racunaju papreno, recimo da pregled u labu dodje 500€, ozbiljan posao i par hiljada €. Ako glava diska konkretno zaore u disk (sto nije rijetkost) neces dobiti nista sa diska.U svakom slucaju i kod najmanjeg sranja ces izgubiti vise od 1% i ono sto dobijes bice u fragmentima. Zbog toga i postoji backupi, DRP, itd....muminovic wrote:Hvala Fallen Angel na dosadasnjoj pomoci.
Disk kad ode, ako se fizicki ogrebe ili osteti, postoje firme koje ti mogu pomoc u vracanju podataa, tako da ako FIZICKI JEDAN DISK, ode djelimicno, ne znaci da ces izgubit vise od 0.1% podataka.
Znaci ako su ti podatki vazni BACKUPIRAJ, off-site i nikako ne racunaj na 1% ili na firme koje vracaju podatke.
Pored toga, moj racunar daleko od toga da je najjaci i nabolji, ali je prosjecan i jako finih karakteristika.
Diskovi pobrojani sa procesorom od 3.5 GHz i G.SKILL 8 GB DDR3-1600 Mhz F3-12800CL10S-8GBXL, radi sasvim lijepo i solidno.
Graficka kartica sa 2 GB DDR5
Ne igram igre, ali vjerujem da ne bi niti najzahtijevnije trzale.
- Fallen Angels
#2973 Re: Windows 8
Ne mogu vjerovat da moja krsina od laptopa nosi ram od 1666Mhzmuminovic wrote:Naravno, mjesecno radim back-up na DVD.
Pored toga, moj racunar daleko od toga da je najjaci i nabolji, ali je prosjecan i jako finih karakteristika.
Diskovi pobrojani sa procesorom od 3.5 GHz i G.SKILL 8 GB DDR3-1600 Mhz F3-12800CL10S-8GBXL, radi sasvim lijepo i solidno.
Graficka kartica sa 2 GB DDR5
Ne igram igre, ali vjerujem da ne bi niti najzahtijevnije trzale.
- Fallen Angels
#2975 Re: Windows 8
muminovic wrote:Ma bitno je samo da sluuzi
Jel formatirano?