Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Cholina_Lokica

#2951 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Trebalo bi da traje 4-6 mjeseci, ali kao i sve, luda kuca...
enkoo83

#2952 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by enkoo83 »

Ljudi pomagajte.od nedelje mi pas slabo jede al sei ponasao sasvim normalno.od sinoc nikako nije jela predvece je pocela povracati i samo pije vodu i pase travu i bas izgleda bolesna i iscrpljena.zna li neko sta bi joj mogaao dati do posjete veterinaru

Sent from my ST21i using Tapatalk
zvrk

#2953 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zvrk »

moze biti milion razloga
a veterinar bi ti trebao dati dijagnozu
ako ima i tragova krvi u urinu, odmah je vodi veterinaru
ako ima temperaturu, mozda ima kakvu infekciju
ocisti je od crijevnih parazita i da joj aktivni ugalj za slucaj da je nesto pojela

ali sve to pod uslovom da nije u pitanju krpelj i babezija

ako je krpelj samo je veterina ri imizol moze spasiti a minuta ti je dragocjena
enkoo83

#2954 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by enkoo83 »

Danas bio kod veterinara dao infuziju i neke inekcije plus aktivni ugalj medjutim.uzrok bolesti mi nije rekao

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2955 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

enkoo83 wrote:Danas bio kod veterinara dao infuziju i neke inekcije plus aktivni ugalj medjutim.uzrok bolesti mi nije rekao

Mjeri temperaturu. Da nije otrovana? Jel nešto jela mimo onog što joj dajete? Da li je bila u dodiru sa hemijski teškim sredstvima za čišćenje? Ako nije, onda bi trebalo to pomoći, mada mjeri temperaturu, ako ne spadne, da nije najgore,a to je krpeljska groznica. I nastoj da ne ostane dehidrirana svakako.
temperaturu mjeri što toplomjer staviš u guzu, namaži ga uljem da je ne boli, ako imaš onaj što odmah izmjeri digitalni, još bolje.
enkoo83

#2956 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by enkoo83 »

Sa hemijskim sredstvima nije imala dodir.a jela je sto i uvijek jedino da je neko od komsija nije namjerno nesto dao jer pas boravi u dvoristu a komsije nisu bas odusevljene sto imamo psa.

Nero Histrion

#2957 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Nero Histrion »

enkoo83 wrote:Sa hemijskim sredstvima nije imala dodir.a jela je sto i uvijek jedino da je neko od komsija nije namjerno nesto dao jer pas boravi u dvoristu a komsije nisu bas odusevljene sto imamo psa.

Da li je veterinar uradio ikakve pretrage, osim sto je dao psu infuziju i aktivni ugalj?
enkoo83

#2958 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by enkoo83 »

Poslusao je slusalicama pitao me za simptome prikljucio infuziju naplatio svoje i ajd kuci.psu nista bolje nije tako da cu sutra opet morati posjetit veterinara

pakica_

#2959 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

enkoo83 wrote:Poslusao je slusalicama pitao me za simptome prikljucio infuziju naplatio svoje i ajd kuci.psu nista bolje nije tako da cu sutra opet morati posjetit veterinara

onda odi nekom drugom :roll: gdje si bio? (ako si u sa :D )
enkoo83

#2960 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by enkoo83 »

Nisam u sa iz zenice sam.ma kazu.za njih da.su najbolji sad cu.opet da je vodim pa cemo da vidimo.

pakica_

#2961 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

enkoo83 wrote:Nisam u sa iz zenice sam.ma kazu.za njih da.su najbolji sad cu.opet da je vodim pa cemo da vidimo.

to bi mog'o bit isti vet sto je rek'o da se uspava sin od mog kera zbog krivih nogu.. trazi pametnijeg veta, hljeba ti, ako ker nije bolje..
bavse98

#2962 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by bavse98 »

Ovako imam rotvjalera 7 mjeseci i vec 2 dana pas mi je ko nemocan i dns sam izvadio krpelja ????'
Last edited by bavse98 on 28/02/2014 15:14, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#2963 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

bavse98 wrote:Ovako imam rotvjalera 7 mjeseci i vec 2 pas mi je ko nemocan i dns sam izvadio krpelja ????'
Pa, idi veterinaru, ne može ti nitko preko neta postavljati dijagnoze. Zaista bih uvela izdavanje dozvole za državnje životinja, kad ovakve stvari pročitam.
pakica_

#2964 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

bavse98 wrote:Ovako imam rotvjalera 7 mjeseci i vec 2 pas mi je ko nemocan i dns sam izvadio krpelja ????'
HITNO veterinaru na imizol ako zelis da ti pas prezivi.. hitno dinamitno!!!!!
enkoo83

#2965 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by enkoo83 »

Pakice ovo su.mladji veterinari sad dali je to isti neznam.uglvnom nekad su radili u drzavnoj vet sluzbi koja je otisla pod stecaj a oni sebi.privatno otvorili.pas je danas bio ponovo kod vet dali mu istu terapiju nema.vise proljeva i malo je zivnuo mada i dalje odbija hranu tako da joj dajem na spricu caj masnu supu i rizinu sluz.oni sumnjaju na trovanje hranom

KatarinaKosaca

#2966 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

enkoo83 wrote:Pakice ovo su.mladji veterinari sad dali je to isti neznam.uglvnom nekad su radili u drzavnoj vet sluzbi koja je otisla pod stecaj a oni sebi.privatno otvorili.pas je danas bio ponovo kod vet dali mu istu terapiju nema.vise proljeva i malo je zivnuo mada i dalje odbija hranu tako da joj dajem na spricu caj masnu supu i rizinu sluz.oni sumnjaju na trovanje hranom

ako je trovanje, trebala bi imati temperaturu. Mjeri joj ti temperaturu. Sve preko 39,5 (provjeri ovo nisam sigurna oko decimale, ili neka netko ovdje kaže) je visoko. Ako ima preko toga, rizik je da ode do 41 i tad je kritično, odnosno gotovo. Tako je bitno (čudi me da joj nisu dali hadnu infuziju ako sumnjaju na trovanje, ali naši veterinari :-) :-) ), nego ako ima, ti nju pod hladan tuš i tako joj skidaj. Kad je moja imala trovanje i kad hladna infuzija nije pomogla, proveli smo noć tuširajući je hladnom vodom. To je i spasilo.
enkoo83

#2967 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by enkoo83 »

Juce je imala temperaturu 39.1 danas 38.4.sve sto sam joj uspio na.spricu dati je povratila tako da cu najvjerovatnije sad zvati veterinara da je odvedem

Cholina_Lokica

#2968 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

enkoo83 wrote:Juce je imala temperaturu 39.1 danas 38.4.sve sto sam joj uspio na.spricu dati je povratila tako da cu najvjerovatnije sad zvati veterinara da je odvedem

Ako ne nadjes veta, kod nas je uvijek problem navece sa njima, svrati u dezurnu apoteku i uzmi elektrolite, imaju kesice koje se naprave sa vodom, kao oralna infuzija pa joj daji na spricu nocas, da ne dehidrira do ujutro.
enkoo83

#2969 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by enkoo83 »

Samo da see javim i kazem da je pas bolje danas je pocela i jesti i skakati po nama.hvala svima na pomoci

stup metropola

#2970 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by stup metropola »

KatarinaKosaca wrote:Sirće u našem slučaju ni slučajno. Ništa ne pomaže. A može samo odmoći ako ima neki ugriz od krpelja već na tijelu. Nikako sirće. Stavljali smo, trljali, sve smrdilo na sirće, ma jok, džaba
Sad krpelji valjda radi scalibora, skoro sam dobila 3 iz kanade, jer sam već počela sumnjati dolaze li ovdje dupljaci se ne zalijepe, ali su joj na njoj, onda joj skidamo. Stup, rasadnik krpelja. Užas!
Još je najgore što nije bilo zime, sve je preživjelo tako da nas čeka dugo toplo krpeljsko ljeto.
sta ti imas protiv stupa ?
febo_acm

#2971 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

I ja sam na Stupu i imam veliki problem sa krpeljima. Imam i neke raje koja zive u drugim dijelovima grada i takodjer se zale na krpelje... Kako god okrenes kod mene je najgore. Sreca pa je kratka dlaka i ja ih odma skinem. Odemo u travu i bukvalno jedno 7-8 krpelja su tu :D

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Cholina_Lokica

#2972 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

U citavom gradu nije normalno sta krpelja ima... na veterini dnevno u prosjeku imaju 5 novih slucajeva zaraze... daju transfuzije, ludilo... na carliju sam nasla jednog, a na happy nisam jos ni jednog. Mi smo u subotu odradili vakcinaciju protiv zaraze, jeste lijekovi i hemija, ali bolje i to nego da ih zarazi. Carli star, happy epilepticarka, opet dobila napad, i samo im na to treba babezija. Tako da sad svjetle u mraku :lol:
anjaistkrank

#2973 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

Da kucnem u drvo, ja do sada nisam ni jednog nasao, a cuke sa kojima se druzimo bas imali zeznutih problema.
Lunetina

#2974 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Lunetina »

Ne znam da li je već bilo priče oko nabavke ogrlica za pse protiv buha i krpelja iz inostranstva, jer je tema prilično opširna, a nemam vremena čitati sve otpočetka (na poslu sam :D ).

Radi se o tome da već neko vrijeme pokušavamo nabaviti Bayer-ove Seresto ogrlice preko prijatelja i poznanika, ali bezuspješno... Postoji li način da se ove ogrlice nabave odnekud preko interneta, a po mogućnosti iz Evrope, jer vidim da ih ima na ebay-u, ali mi je van pameti da ih nabavljam iz Amerike.

Ako neko nešto zna, lijepo molim za informaciju.
Cholina_Lokica

#2975 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Lunetina wrote:Ne znam da li je već bilo priče oko nabavke ogrlica za pse protiv buha i krpelja iz inostranstva, jer je tema prilično opširna, a nemam vremena čitati sve otpočetka (na poslu sam :D ).

Radi se o tome da već neko vrijeme pokušavamo nabaviti Bayer-ove Seresto ogrlice preko prijatelja i poznanika, ali bezuspješno... Postoji li način da se ove ogrlice nabave odnekud preko interneta, a po mogućnosti iz Evrope, jer vidim da ih ima na ebay-u, ali mi je van pameti da ih nabavljam iz Amerike.

Ako neko nešto zna, lijepo molim za informaciju.
Ne mozes ih naruciti, ni kiltix ni sereseto, nista od bayea na tom principu ne moze se kod nas uvesti. Samo ako ti neko donese na zalost. Ja godinama kiltix tako uzimam
Post Reply