I prije sam htio da smrsam, al nisam uopste vodio racuna sta jedem, imao sam nekako razvaljan zeludac jer sam mogao pojest vise od nekih odraslih, al nedavno sam poceo googlat malo o tome i nadjem kako je ishrana dosta bitna da izgubim ovo salo. Zato sad sto vise pokusavam da izbacim masno, znaci neke cipseve, stapice i tako to upste ne jedem.. onda prije mi jedna cokolada bude 5min i nema je vise xd a sad je razvlacim po 7dana.. onda smanjio sam sokove.. puno puno manje hljeba jedem. Po obroku pojedem oko 50-75grama dok sam prije jeo 3-4 puta vise.. i tako dalje, i tako dalje
Teretana
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- adis.p
#2951 Re: Teretana
Nismo isti onda.. ja imam malo sira prsa i ramena, onda jake listove (valjda sto na brdu zivim, pa valja svaki dan pjesacit
) ii razvijene butne misice, al imam skroz tanke ruke, i preglupo izgleda u odnosu na prsa kad skinem majicu.. i jos imam malo slaufa na stomaku i malo sisa, al to se tek vidi kad se skvrcim u trbunjak xd kontas vec..
I prije sam htio da smrsam, al nisam uopste vodio racuna sta jedem, imao sam nekako razvaljan zeludac jer sam mogao pojest vise od nekih odraslih, al nedavno sam poceo googlat malo o tome i nadjem kako je ishrana dosta bitna da izgubim ovo salo. Zato sad sto vise pokusavam da izbacim masno, znaci neke cipseve, stapice i tako to upste ne jedem.. onda prije mi jedna cokolada bude 5min i nema je vise xd a sad je razvlacim po 7dana.. onda smanjio sam sokove.. puno puno manje hljeba jedem. Po obroku pojedem oko 50-75grama dok sam prije jeo 3-4 puta vise.. i tako dalje, i tako dalje
Idem sa ovim uporedo i te sklekove i trbusnjake.. nedavno sam poceo, pa da vidim dokle cu dogurat

-
Mustang1
#2952 Re: Teretana
Jebiga najbolje ti je krenuti u teretanu .. To kod kuce ce ti i brzo dosaditi .. a to za ruke i prsa sto su veca vjerovatno rasiris malo ruke i pogadjaju ti sklekovi prsa .. skupi ruke nek ide na triceps .. mada ni to nije nesto ali eto bolje ista nego nista .. meni svi kazu da sam se najvise rasirio u ramenima .. a nedavno sam gledao emisiju i neke ankete djevojke prvo primjete velicinu ramena u odnosu na velicinu struka
(sumnjam da ti ne radis zbog djevojaka
) mislim ne radim zbog njih imam drugi cilj ali usput 
- adis.p
#2953 Re: Teretana
A najvise radim zbog sebe, a i onda zbog ljeta.. sad ce bazen, more.. valja skinut majicu
Bolje bit malo zategnut, nego da sve visi s tebe.. logicno 
p.s.
A radim one standardne sklekove, nikad nisam furao neke vrste sklekove, nego samo da su mi dlanovi ispod ramena i pucaj
p.s.
A radim one standardne sklekove, nikad nisam furao neke vrste sklekove, nego samo da su mi dlanovi ispod ramena i pucaj
-
Mustang1
#2954 Re: Teretana
Pa zbog zena .. neces se nabildati i kad se skines ocekivati da te muski gledaju nego zene
Pa obrati paznju malo .. Ako rasiris udara u grudi i ramena zavisi sve kako i koliko ..ako uze u pravcu ramena onda ide u triceps vise .. jebiga treniraj bit ce valjda nesto
odoh ja u teretanu trbusnjake radit i trcati .. pa cu nocas ramena 
- HardCore
#2955 Re: Teretana
Hahah ja 2-3 puta radio stomak i nemogu vise, ne da mi se, totalno mi je mrsko, ja sam visine 184 a 85kg tezina, imam malo vecci stomak, al da se malo uvuci, kad negdje hocu da idem pokusavam sto manje da jedem da bi stomak bio sto manji, sklekove uradim ponekad kad mi padne na pamet a trbusnjaaci mi nikako ne padaju
al mi je biceps boli glava XD
- adis.p
#2956 Re: Teretana
Nego jel ima kakav nutricionista ovdje?
Kako sam poceo malo vodit racuna o ishrani, poceo sam pratit koliko otp kcal unesem.. Eh sad, posto sam skolarac i za vrijeme kad sam u skoli nemam bas neki izbor hrane, pa svaki dan jedem piletine(pohovane) u cevabdznici. Jel ta piletina ima istu kalorijsku vrijednost kao i ona isprzena kuci u skroz malo ulja il se i to moze svrstat zajedno sa cevapima i pizzama u nezdravu hranu? 
- adnansax
#2957 Re: Teretana
naravno da nema isto kalorija przena piletina kao kuhana...trudi se ako vec zelis da smrsas da izbacis mijesano meso (cevape,hamburgere, isl.), a ubacis piletinu i ribu, a kao nacin pripremanja najprihvatljiviji je kuhanje a ne przenejadis.p wrote:Nego jel ima kakav nutricionista ovdje?Kako sam poceo malo vodit racuna o ishrani, poceo sam pratit koliko otp kcal unesem.. Eh sad, posto sam skolarac i za vrijeme kad sam u skoli nemam bas neki izbor hrane, pa svaki dan jedem piletine(pohovane) u cevabdznici. Jel ta piletina ima istu kalorijsku vrijednost kao i ona isprzena kuci u skroz malo ulja il se i to moze svrstat zajedno sa cevapima i pizzama u nezdravu hranu?
..isto tako sto se tice hljeba, bijeli out, ako vec ne mozes bez hljeba,onda razeni (crni,kako vec...)
sto se tice skole,opet mozes ponijeti kuhanu piletinu u nekom sendvichu sa razenim hljebom,uz malo salate isl, jbg treba biti malo i kreativan
za te kalorijske vrijednosti pojedinih namirnica
nutrition data---guglaj, najbolja stranica za ovu namjenu
pozz
-
KenCo
#2958 Re: Teretana
vidim ovdje kazu da treba unijeti 2 gr proteina po kilogramu tezine.
ja imam 84 kile, visok sam 188, sto znaci da moram unijeti oko 170 grama proteina ( dnevno?, u roku od 24 sata od zavrsetka treninga? ili....? ) . ako uzmemo u obzir da tijelo moze preraditi maksimalno 30 grama proteina po obroku (ako i toliko), znaci da moram jesti 6 proteinskih obroka dnevno. pored ovoga, racunajte jos jedan obrok prije samog treninga. dakle 7 obilnih obroka dnevno... po mojoj logici ovo je previse hrane, i prakticno je nemoguce toliko pojesti.
objasnjenje ?
ja imam 84 kile, visok sam 188, sto znaci da moram unijeti oko 170 grama proteina ( dnevno?, u roku od 24 sata od zavrsetka treninga? ili....? ) . ako uzmemo u obzir da tijelo moze preraditi maksimalno 30 grama proteina po obroku (ako i toliko), znaci da moram jesti 6 proteinskih obroka dnevno. pored ovoga, racunajte jos jedan obrok prije samog treninga. dakle 7 obilnih obroka dnevno... po mojoj logici ovo je previse hrane, i prakticno je nemoguce toliko pojesti.
objasnjenje ?
- adnansax
#2959 Re: Teretana
170 gr Proteina u toku danaKenCo wrote:vidim ovdje kazu da treba unijeti 2 gr proteina po kilogramu tezine.
objasnjenje ?
Ko kaze da tijelo moze iskoristiti maximalno 30 gr Proteina u jednom obroku?? nebitno, ali mislim da je vise
Zavisi sta ti podrazumijevas pod obilnim obrokom, 5 kuhanih jaja je 20 tak gr Proteina meni nije nimalo obilno npr.,pileci file + salata isto nije nesto obilno,posni sir isto,da ne govorimo o ribi i sl.
obilni obroci su za mene vecinom mijesano meso sa dosta hljeba ili neka domaca pita, uz pola litre jogurta,kole... tako nesto...
pozz
-
KenCo
#2960 Re: Teretana
u toku dana ? sta ako odem u teretanu oko 5 popodne. nemoguca misija je unijeti toliko proteina u toku tog konkretng dana. nekako mi je logicnije da se ti proteini unose u naredna 24 sata od zavrsetka treninga. jer misic raste i dan-dva nakon treninga.adnansax wrote:170 gr Proteina u toku danaKenCo wrote:vidim ovdje kazu da treba unijeti 2 gr proteina po kilogramu tezine.
objasnjenje ?
Ko kaze da tijelo moze iskoristiti maximalno 30 gr Proteina u jednom obroku?? nebitno, ali mislim da je vise
Zavisi sta ti podrazumijevas pod obilnim obrokom, 5 kuhanih jaja je 20 tak gr Proteina meni nije nimalo obilno npr.,pileci file + salata isto nije nesto obilno,posni sir isto,da ne govorimo o ribi i sl.
obilni obroci su za mene vecinom mijesano meso sa dosta hljeba ili neka domaca pita, uz pola litre jogurta,kole... tako nesto...
pozz
druga stvar, koliko sam ja cuo , tijelo moze preraditi 20-30 grama proteina po obroku. dakle otprilike jedna pureca snicla od 100 grama. ostalo ostane neiskoristeno. zato bilderi jedu vise malih obroka dnevno.
spominjes kuhana jaja, ne bih mogao pojesti 5 kuhanih jaja, ne znam samo odakle mi ovoliko kila
- adnansax
#2961 Re: Teretana
nema veza kad ides u teretanu,hranis se valjda u toku cijelog dana pa je i rijec o ukupnom unosu proteina u toku dana,a on je nekih cca 2gr po kg za osobe koje se bave fizickom aktivnoscu (u sto spada posteno odradjen trening sa tegovima)KenCo wrote: u toku dana ? sta ako odem u teretanu oko 5 popodne. nemoguca misija je unijeti toliko proteina u toku tog konkretng dana. nekako mi je logicnije da se ti proteini unose u naredna 24 sata od zavrsetka treninga. jer misic raste i dan-dva nakon treninga.
druga stvar, koliko sam ja cuo , tijelo moze preraditi 20-30 grama proteina po obroku. dakle otprilike jedna pureca snicla od 100 grama. ostalo ostane neiskoristeno. zato bilderi jedu vise malih obroka dnevno.
spominjes kuhana jaja, ne bih mogao pojesti 5 kuhanih jaja, ne znam samo odakle mi ovoliko kila
kako je nemoguce unijeti toliko proteina ako treniras u 5,nije mi jasno,valjda imas nekoliko obroka i prije treninga..
evo primjera:
dorucak - 30gr
uzina - 20gr
rucak - 30+ gr
prije treninga - 30gr
poslije treinga - 30gr
vecera - 30 gr
napominjem, rijec je samo o unosu proteina, ugljikohidrate nisam pisao jer nije rijec sad o njima
- Vitezanin
#2962 Re: Teretana
To 2 gr po kg mase meni zaista zvuci previse ako je regularna potreba 0.9 gr po kg tjelesne mase. Cak i ako se osoba aktivno bavi sportom (teretanom) opet mi zvuci previse. To je duplo vise nego sto je potrebno.
Mozda nisam u pravu, nisam jos dovoljno pametan za ove stvari
, ali nije bas da se treba igrati proteinima.
Mozda nisam u pravu, nisam jos dovoljno pametan za ove stvari
- Vitezanin
#2963 Re: Teretana
I drugo, tijelu su dodatni proteini potrebni nakon treninga. Uzimati toliko proteina bez treninga nakon svakog ili sa svakim obrokom mi zvuci pomalo suludo.
Drugo je ako je osoba profesionalni body builder i ako je to stvar kojoj je posvetio/la 99.9 % svog zivota.
Drugo je ako je osoba profesionalni body builder i ako je to stvar kojoj je posvetio/la 99.9 % svog zivota.
- adnansax
#2964 Re: Teretana
ma nije ni to sveto slovo jbg..poenta je da je jelovnik prilagodjen pojedincu..meni je uvijek bolje pojesti neki proteinski obrok ili proteinski sejk nego unijeti hidrate (iako sam siguran da cu biti sit od njih i imati vise energije od proteinskog obroka)..valjda sam tako navikao, ne znamVitezanin wrote:I drugo, tijelu su dodatni proteini potrebni nakon treninga. Uzimati toliko proteina bez treninga nakon svakog ili sa svakim obrokom mi zvuci pomalo suludo.
protein ne ide uz obrok, on je dio obroka, bolje reci dio svakog obroka kod osobe koja se bavi fizickom aktivnoscu
nekako mi se cini po tvom nacinu pisanja da automatski protein vezes za suplement whey,a ne kao hranu, pa ti to djeluje onda puno,ali stavi na papir kolicinu hrane koju pojedes i kolicinu proteina u toj hrani,pa ces vidjeti da to ne djeluje toliko puno..
mozda sam stekao pogresan utisak, tako mi nekako izgleda,bez lutnje ...
- Vitezanin
#2965 Re: Teretana
adnansax wrote:ma nije ni to sveto slovo jbg..poenta je da je jelovnik prilagodjen pojedincu..meni je uvijek bolje pojesti neki proteinski obrok ili proteinski sejk nege unijeti hidrate (iako sam siguran da cu biti sit od njih i imati vise energije od proteinskog obroka)..valjda sam tako navikao, ne znamVitezanin wrote:I drugo, tijelu su dodatni proteini potrebni nakon treninga. Uzimati toliko proteina bez treninga nakon svakog ili sa svakim obrokom mi zvuci pomalo suludo.
protein ne ide uz obrok, on je dio obroka, bolje reci dio svakog obroka kod osobe koja se bavi fizickom aktivnoscu
nekako mi se cini po tvom nacinu pisanja da automatski protein vezes za suplement whey,a ne kao hranu, pa ti to djeluje onda puno,ali stavi na papir kolicinu hrane koju pojedes i kolicinu proteina u toj hrani,pa ces vidjeti da to ne djeluje toliko puno..
mozda sam stekao pogresan utisak, tako mi nekako izgleda,bez lutnje ...
Znam da proteini postoje i u hrani, ne samo u wheyu, nisam bas toliki duduk
I dobro si rekao, opet je nekako sve individualno. Npr intezitet tvog treninga nije isti kao moj. Razlicite smo gradje, itd itd, dakle imamo razlicite potrebe. Naravno, cilj je osigurati dovoljnu kolicinu proteina (opet taj famozni podatak od 0.9 gr po kg, ali to je neki presjek AKO se covjek ne bavi redovno intezivnim aktivnostima kakva je teretana). Ali fakat je zajebano i osigurati taj minimum redovitom prehranom. Tu nastupa whey.
Meni je barem zasad lakse osigurati tu kolicinu (pazim vise sta jedem plus uzimam whey nakon teretane), ali opet treba to rasporediti fino.
I btw, ja sam kont'o da si ti u onih 170 gr mislio samo na proteine koji ne dolaze iz hrane pa me malo ta broja shockirala.
- adis.p
#2966 Re: Teretana
Ma ne nosi se meni nista od kuce.. msm i ove piletine narucujemo tako da.. a vezano za hljeb, nmg ga nikako skroz izbacit, najcesce kuci mama pravi domaci i glupo mi da kazem necu ti ja to jest, zbog toga toga.. al sam kolicinski smanjio za 3-4x po obroku.. znaci jedem skroz malo.adnansax wrote:naravno da nema isto kalorija przena piletina kao kuhana...trudi se ako vec zelis da smrsas da izbacis mijesano meso (cevape,hamburgere, isl.), a ubacis piletinu i ribu, a kao nacin pripremanja najprihvatljiviji je kuhanje a ne przenejadis.p wrote:Nego jel ima kakav nutricionista ovdje?Kako sam poceo malo vodit racuna o ishrani, poceo sam pratit koliko otp kcal unesem.. Eh sad, posto sam skolarac i za vrijeme kad sam u skoli nemam bas neki izbor hrane, pa svaki dan jedem piletine(pohovane) u cevabdznici. Jel ta piletina ima istu kalorijsku vrijednost kao i ona isprzena kuci u skroz malo ulja il se i to moze svrstat zajedno sa cevapima i pizzama u nezdravu hranu?
..isto tako sto se tice hljeba, bijeli out, ako vec ne mozes bez hljeba,onda razeni (crni,kako vec...)
sto se tice skole,opet mozes ponijeti kuhanu piletinu u nekom sendvichu sa razenim hljebom,uz malo salate isl, jbg treba biti malo i kreativan![]()
za te kalorijske vrijednosti pojedinih namirnica
nutrition data---guglaj, najbolja stranica za ovu namjenu
pozz
I hvala ti na savjetima
-
Jokericious
#2967 Re: Teretana
Mogu li savjeti o najboljim teretanama u Sarajevu. Znaci da su dobre, a ne skupe.
Ja sam 180 cm, a 78 kg. Jel to OK? Samo da napomenem da malo kilaze cine misici.
Ja sam 180 cm, a 78 kg. Jel to OK? Samo da napomenem da malo kilaze cine misici.
- HardCore
#2968 Re: Teretana
Ala i vi objasnavate ljudima koliko da proteina unesu, nije vazno hoce li on unjet 170 ili 100 ili 50 (i onako nikad ne zna koliko je unjeo), vazno je da dok ide u teretanu da ima redovne upale, a samim ti da jede hranu s proteina, niko nece propasti ako pojede 1 kg krompiruse iako nea ni 1 g proteina, noramala, a da bi unosio svaki dan 170 g proteina, logicno je moras i masno platit, em proteine em ishrane, sto logicno je i preskupo i ne isplati se na kraju trenirati, ja vama preporucujem, ako imate para uzmeti 1-2-3-4-6-10 kg proteina i svaki put ih popijete poslje treninga, ponekad ubacite po koju bananu i to je to, ugl. ako neko planira da malo naraste nek ide u teretanu, al to nece te uspjet za 4-5 mjeseci, vidjet ce se promjene ali nes bas tolike ... ko zna skontat ce .
p.s. sve gramaticke greske su s namjerom ubacene
p.s. sve gramaticke greske su s namjerom ubacene
- adnansax
#2969 Re: Teretana
danas se za sve mora masno platit, nema nista za dz.
ako hoces iznad prosjecan izgled-malo vise ulozi u sebe, iznad prosjecan auto-malo vise se protegni u kredit....itd
jbg tako nekako
ako hoces iznad prosjecan izgled-malo vise ulozi u sebe, iznad prosjecan auto-malo vise se protegni u kredit....itd
-
KenCo
#2970 Re: Teretana
sta mislite o kinoi ? naisao sam na dosta clanaka koji govore da kinoa ima dosta proteina ( 15 grama na 100 gr kinoe). Fora je u tome sto proteini kinoe sadrze 8-9 esencijalnih aminokiselina sto ju svrstava u rang mesa, jaja i slicno kada je u pitanju kvaliteta proteina.
je li iko probao ?
je li iko probao ?
- pringless
#2971 Re: Teretana
kinoa je dobra ali je malo skuplja pa je ja zato koristim ono malo vise radi promjene. Ja je uzimam u DM-u. Proteini iz kinoe se lakse probavljaju nego ovi iz mesa.
-
Mustang1
#2972 Re: Teretana
Sta je to koliko je ? Kakav je ukus
Jel ukusnije od zobenih ? 
-
zemo_online
#2973 Re: Teretana
1. koja je razlika izmedju whey i super whey??
2. dali se piju obavezno i ujutro nakon ustajanja?
3. nasao sam superwhey 2600 grama 50 eura.dali je ovo jeftino ili nije?
hvala.
hvala.
- adnansax
#2974 Re: Teretana
1.pogledaj na kutiji (ako imas) kolika je kolicina proteina u jednoj mjerici (mjerica od 30gr obicno ima 20-25gr proteina), jer to super,mega,giga isl ne mora nista da znaci..test01 wrote:1. koja je razlika izmedju whey i super whey??
hvala.
2.obavezno je poslije treninga,ujutro moze ali i ne mora,mozda kao neki medjuobrok,uzina isl
3.to je ta cijena otprilike,ali opet isto kao i gore pod 1,ime ne mora nista znaciti..
pozz