Sto se tice psimenog dijela dosta se tu moze naucti i sa nekim razmjevanjem, pogotov IM1, na IM2 takodje pismeno se moze koliko toliko u tom kratkom vremenu sa nekim razmjevanjem, ono sto ne razumijes, jer nemas ni kad bas shvatiti, niti ko zna objasniti, sta ces bubaj napamet, a ja matematiku niti bilo sta iz matematike nikada nisam ucio napamet dok nisma dosao do famoznog Huseta.S4mpion wrote:Mislim da je ipak obratno.Bušman wrote:Helem, adresiraj problem na pravo mjesto. Upisne kvote definira ministarstvo obrazovanja KS. Dakle, mailto:[email protected] pa rjesavaj te probleme. Ali poznavajuci tebe (a upoznat sam s tim ko si) tebi to nije u interesu.
Btw, nisu studenti glupi. Oni koji dodju do treće godine recimo su super, zato sto oni koji cekaju ponovljene zadatke ili da prepisu ostanu na prvoj.
Princip rada na matematici je da bubaš napamet 200-300 zadataka i da ideš na sreću, jer se zadaci nerijetko ponavljaju, ali zadesi se tu i neki novi zadatak kojeg studenti opet ne mogu riješiti, jer im je, kao preduslov, opet potrebno bubanje "masnih"(sa zvjezdicom) identiteta koji se svugdje u svijetu čitaju iz tablica.
Onaj koji ide na to da se za ispit sprema učeći s razumijevanjem nema dobre izglede, jer se to danas na matematici ne traži. Ono što se traži je bubanje napamet, pa će proći oni koji su imali sreće da nabubaju pravi set zadataka.
Upravo zbog toga se javlja fenomen studenata koji su došli do treće godine, pa i zašli u treću, ali ne mogu dalje zbog IM2, jer navodno ne znaju matematiku. 25 ocjena koje taj student ima u indeksu ne vrijede ništa, jer se ocjene na drugoj i trećoj godini dijele na lijepe oči, dijele ih profesori koji su posve irelevantni, jer u studentu, koji nema Fatkićevu ocjenu, ipak vide neki potencijal. Poenta priče je da ako 20 profesora/inženjera kaže da je student sposoban biti inženjer, ali jedan matematičar to opovrgne, autoritet i kompetencija 20 profesora pada u vodu.
Eh ali usmeni je prica za sebe, tu je klasino bubanje napamet od rijeci do rijeci, cak i zarez mora biti na svom mjestu, rijec u recenci tacko kao u definiciji, nepotrebno tjeranje studenata da uče izvođenje nekih formula na dva lista, pa ako samo nesto malo ne valja u tome, isto kao da ne valja ništa, itd itd... ETF ce svake godina padati nize i nize dok su takvi ljudi na fakultetu. Ovo govirm, ne kao neko ko je ogorcen jer nije mogao poloziti IM nekoliko godina, nego kao neko ko ju je poloazio u jednoj akademskoj godini, ali od tog covjeka je naucio veliko nista.
Kroz srednju školu sam imao priliku raditi sa profesorima sa PMF-a, i to je nebo i zemlja u odnosu na pojedine profesore na ETFu.