ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

_Reds_

#2951 Re: ETF

Post by _Reds_ »

S4mpion wrote:
Bušman wrote:Helem, adresiraj problem na pravo mjesto. Upisne kvote definira ministarstvo obrazovanja KS. Dakle, mailto:[email protected] pa rjesavaj te probleme. Ali poznavajuci tebe (a upoznat sam s tim ko si) tebi to nije u interesu.
Btw, nisu studenti glupi. Oni koji dodju do treće godine recimo su super, zato sto oni koji cekaju ponovljene zadatke ili da prepisu ostanu na prvoj.
Mislim da je ipak obratno.

Princip rada na matematici je da bubaš napamet 200-300 zadataka i da ideš na sreću, jer se zadaci nerijetko ponavljaju, ali zadesi se tu i neki novi zadatak kojeg studenti opet ne mogu riješiti, jer im je, kao preduslov, opet potrebno bubanje "masnih"(sa zvjezdicom) identiteta koji se svugdje u svijetu čitaju iz tablica.

Onaj koji ide na to da se za ispit sprema učeći s razumijevanjem nema dobre izglede, jer se to danas na matematici ne traži. Ono što se traži je bubanje napamet, pa će proći oni koji su imali sreće da nabubaju pravi set zadataka.

Upravo zbog toga se javlja fenomen studenata koji su došli do treće godine, pa i zašli u treću, ali ne mogu dalje zbog IM2, jer navodno ne znaju matematiku. 25 ocjena koje taj student ima u indeksu ne vrijede ništa, jer se ocjene na drugoj i trećoj godini dijele na lijepe oči, dijele ih profesori koji su posve irelevantni, jer u studentu, koji nema Fatkićevu ocjenu, ipak vide neki potencijal. Poenta priče je da ako 20 profesora/inženjera kaže da je student sposoban biti inženjer, ali jedan matematičar to opovrgne, autoritet i kompetencija 20 profesora pada u vodu.
Sto se tice psimenog dijela dosta se tu moze naucti i sa nekim razmjevanjem, pogotov IM1, na IM2 takodje pismeno se moze koliko toliko u tom kratkom vremenu sa nekim razmjevanjem, ono sto ne razumijes, jer nemas ni kad bas shvatiti, niti ko zna objasniti, sta ces bubaj napamet, a ja matematiku niti bilo sta iz matematike nikada nisam ucio napamet dok nisma dosao do famoznog Huseta.

Eh ali usmeni je prica za sebe, tu je klasino bubanje napamet od rijeci do rijeci, cak i zarez mora biti na svom mjestu, rijec u recenci tacko kao u definiciji, nepotrebno tjeranje studenata da uče izvođenje nekih formula na dva lista, pa ako samo nesto malo ne valja u tome, isto kao da ne valja ništa, itd itd... ETF ce svake godina padati nize i nize dok su takvi ljudi na fakultetu. Ovo govirm, ne kao neko ko je ogorcen jer nije mogao poloziti IM nekoliko godina, nego kao neko ko ju je poloazio u jednoj akademskoj godini, ali od tog covjeka je naucio veliko nista.

Kroz srednju školu sam imao priliku raditi sa profesorima sa PMF-a, i to je nebo i zemlja u odnosu na pojedine profesore na ETFu.
lijepa u dusi

#2952 Re: ETF

Post by lijepa u dusi »

Prvi parcijalni iz IM1, ponovljeni zadaci sa zadaca i tutorijala. Bukvalno identicnog koncepta :D
kabas

#2953 Re: ETF

Post by kabas »

lijepa u dusi wrote:Prvi parcijalni iz IM1, ponovljeni zadaci sa zadaca i tutorijala. Bukvalno identicnog koncepta :D
Da, ali ti zato to na usmenom sve naplati s kamatama... :mrgreen:
lijepa u dusi

#2954 Re: ETF

Post by lijepa u dusi »

kabas wrote:
lijepa u dusi wrote:Prvi parcijalni iz IM1, ponovljeni zadaci sa zadaca i tutorijala. Bukvalno identicnog koncepta :D
Da, ali ti zato to na usmenom sve naplati s kamatama... :mrgreen:
Ispisala se ja prije drugih parcijala :lol:
rimle

#2955 Re: ETF

Post by rimle »

Mene već strah krenuti u prvu godinu čitajući ove postove :-) :zoka: :? :? :?
KIseljak12

#2956 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

rimle wrote:Mene već strah krenuti u prvu godinu čitajući ove postove :-) :zoka: :? :? :?
I treba da te strah, sta si ti mislio, da ce ovo biti lako?

:evil:

:lol:
zanimljiv

#2957 Re: ETF

Post by zanimljiv »

rimle wrote:Mene već strah krenuti u prvu godinu čitajući ove postove :-) :zoka: :? :? :?
Nije sve tako sivo :razz:
Someone_else

#2958 Re: ETF

Post by Someone_else »

zanimljiv wrote:
Samo su matematike 50 shades of grey, ostalo normala :P
rage_guy

#2959 Re: ETF

Post by rage_guy »

I to uglavnom "usmeni", parcijale se mogu polozit :D
zanimljiv

#2960 Re: ETF

Post by zanimljiv »

Ma i na usmenom pusti kad mu dosadi biti 10 dana po 12h na faksu :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2961 Re: ETF

Post by hrasno38 »

zanimljiv wrote:
Nije svijetlo sivo nego sivo u P.M:) Nego nesto me zivo interesuje......ja koliko znam da na fakultetu nema predmet B/S/H jezik ali isto tako znam da gospodja Almasa (Skaka) Odzak se slomi oduzimajuci bodove na ispitu radi tacaka, zareza i sa izuzetnim nesimpatijama prema muskoj populaciji :? bar tako kazu studenti sa reklamacija da je totalno neravnopravan odnos prema muskim i zenskim studentima. Ma dobro ipak su Skake strucnjaci za neke druge stvari :D
Someone_else

#2962 Re: ETF

Post by Someone_else »

hrasno38 wrote:
zanimljiv wrote:
Nije svijetlo sivo nego sivo u P.M:) Nego nesto me zivo interesuje......ja koliko znam da na fakultetu nema predmet B/S/H jezik ali isto tako znam da gospodja Almasa (Skaka) Odzak se slomi oduzimajuci bodove na ispitu radi tacaka, zareza i sa izuzetnim nesimpatijama prema muskoj populaciji :? bar tako kazu studenti sa reklamacija da je totalno neravnopravan odnos prema muskim i zenskim studentima. Ma dobro ipak su Skake strucnjaci za neke druge stvari :D
Nesimpatije prema muškoj populaciji? Na tačkama možda i oduzme bodove (ako se traži npr. tačka presjeka pa je ne nađeš :lol: ), a za oduzimanje bodova na znakovima interpunkcije mogu samo reći HAHAHHAHAHHAHHAHAH. Žena traži minimalno teorije, pa ako je nisi sposoban naučiti kako treba onda ...

Poruka za tvog insajdera: malo više uči, a manje se žali pa ćeš i položiti nešto.

Btw, stvarno ne vidim svrhu potezanja toga što je Skaka.
hrasno38

#2963 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Someone_else wrote:Nesimpatije prema muškoj populaciji? Na tačkama možda i oduzme bodove (ako se traži npr. tačka presjeka pa je ne nađeš :lol: ), a za oduzimanje bodova na znakovima interpunkcije mogu samo reći HAHAHHAHAHHAHHAHAH. Žena traži minimalno teorije, pa ako je nisi sposoban naučiti kako treba onda ...

Poruka za tvog insajdera: malo više uči, a manje se žali pa ćeš i položiti nešto.

Pazi posto mi se neda elaborirati stvari vjerovatno jednoj te istoj osobi koja se prijavljuje pod nekoliko razlicitih nikova reci cu da na LAG-u u septembru na spisku bio 321 ponovac!!! Nije doduse ko Husetovih 800 ali nije ni malo!!! Samo nepismenima i polupismenima taj podatak ne bi nista govorio.
I vidim svi spominju moga insajdera ali niko nije pomislio da meni mozda i ne treba insajder a to shvatite kako hocete...jedino sto nisam zaposlen na ETF-u!!!
I da oduzimanje bodova na gramatickim greskama nije strano gospodji Odzak!!
zanimljiv

#2964 Re: ETF

Post by zanimljiv »

Ovdje ću se morati složiti sa hrasno, i u mojoj generaciji je prof. Odžak zahtijevala nerealno preciznu interpretaciju definicija za više od 25% bodova, nije se cijenilo shvaćanje niti priča svojim riječima čak i kada je matematički i gramatički tačna, ali nekako uspiješ naučiti jedno ili dva pitanja od riječi do riječi i položiš. :D
Svaki predmet ima svoga konja za utrku, samo mi je žao prof. Odžak koja se zaista istakla na PMFu i nije ni blizu omražena kao kod mlađih kolega na prvoj godini ETF, ali to je njen izbor. Inače bi bilo zanimljivo govoriti o tome kako "normalni" profesori na drugim tehničkim i prirodnim fakultetima "polude" na ETF. :roll:
megaribi1

#2965 Re: ETF

Post by megaribi1 »

zanimljiv wrote:Ovdje ću se morati složiti sa hrasno, i u mojoj generaciji je prof. Odžak zahtijevala nerealno preciznu interpretaciju definicija za više od 25% bodova, nije se cijenilo shvaćanje niti priča svojim riječima čak i kada je matematički i gramatički tačna, ali nekako uspiješ naučiti jedno ili dva pitanja od riječi do riječi i položiš. :D
Svaki predmet ima svoga konja za utrku, samo mi je žao prof. Odžak koja se zaista istakla na PMFu i nije ni blizu omražena kao kod mlađih kolega na prvoj godini ETF, ali to je njen izbor. Inače bi bilo zanimljivo govoriti o tome kako "normalni" profesori na drugim tehničkim i prirodnim fakultetima "polude" na ETF. :roll:
Ako je ovo tačno onda može biti jedna od tri stvari:

a) Gradivo nekih predmeta je previše koncentrisano na ETF (na PMF se linearna algebra sluša u dva predmeta, analitička geometrija u posebnom, diferencijalne jednačine u posebnom, matematička analiza u 3 predmeta, diferencijalna geometrija u posebnom predmetu)

b) Studenti ETF nisu najbolji matematičari u BiH, iako mnogi to misle. Na PMF su se uvježbali u stil ispita zadatak->teorema->dokaz a i odabrali matematiku kao fokus svog interesovanja. Dobro su naviknuti šta može značiti redoslijed riječi u definiciji. Na primjer razlika između pojma neprekidnosti i ravnomjerne neprekidnosti gotovo da se svodi na redoslijed riječi, ali se samim tim ovi pojmovi odnose na različite skupove tačaka. Nakon dva takva predmeta, ostalih dvadesetak se lako polaže na sličan način. ETF ima raznovrsnije gradivo iz raznih predmeta i time i drugačiji način treninga.

c) Drugačije je raditi sa 20, drugačije sa 100, drugačije sa 400 studenata
Someone_else

#2966 Re: ETF

Post by Someone_else »

hrasno38 wrote:
Someone_else wrote:Nesimpatije prema muškoj populaciji? Na tačkama možda i oduzme bodove (ako se traži npr. tačka presjeka pa je ne nađeš :lol: ), a za oduzimanje bodova na znakovima interpunkcije mogu samo reći HAHAHHAHAHHAHHAHAH. Žena traži minimalno teorije, pa ako je nisi sposoban naučiti kako treba onda ...

Pazi posto mi se neda elaborirati stvari vjerovatno jednoj te istoj osobi koja se prijavljuje pod nekoliko razlicitih nikova reci cu da na LAG-u u septembru na spisku bio 321 ponovac!!! Nije doduse ko Husetovih 800 ali nije ni malo!!! Samo nepismenima i polupismenima taj podatak ne bi nista govorio.
I vidim svi spominju moga insajdera ali niko nije pomislio da meni mozda i ne treba insajder a to shvatite kako hocete...jedino sto nisam zaposlen na ETF-u!!!
Baš si me slatko nasmijao. Znači ukoliko ima više osoba koji trenutno studiraju na ETF-u (koji su iskreni prema sebi, pa za svoje neuspjehe ne optužuju sve druge redom), nemoguće je da imaju isto mišljenje? Pa nismo djeca da pravimo x profila.

Pa svima je očito da imaš nekoga ko ti prenosi sve ove informacije, jer obično studenti koji ne spreme ispit kako treba krenu sa ovakvim pričama. A Boga mi, mogli bi se reći da je taj tvoj pravo neuspješan.
hrasno38

#2967 Re: ETF

Post by hrasno38 »

zanimljiv wrote:Ovdje ću se morati složiti sa hrasno, i u mojoj generaciji je prof. Odžak zahtijevala nerealno preciznu interpretaciju definicija za više od 25% bodova, nije se cijenilo shvaćanje niti priča svojim riječima čak i kada je matematički i gramatički tačna, ali nekako uspiješ naučiti jedno ili dva pitanja od riječi do riječi i položiš. :D
Dakle nestvarno zvuci da te neko na ETF-u tjera da bubas na pamet i ne dozvoljava ti slobodu interpretacije sto je osnova za buduceg inzinjera elektrotehnike. ETF ne stvara pravnike koji kad nabubaju Rimsko pravo zavrsili su pola fakulteta nego ljude koji trebaju da budu maksimalni kreativci. Medjutim mozda je tu u pitanju drugi problem a to je da je profesorica sposobna da ocjeni samo ono sto tacno pise u knjizi a da nema dovoljno znanja da bi ocjenivala kreativnost studenata. Takvi su rijetki profesori ali su zato i najbolji!!!
Ne polude profesori na ETF-u nego se jednostavno UKLOPE u sivilo i nacin razmisljanja okoline a sve se vec decenijama vrti na prvoj godini oko jebenih matematika i na osnovu njih se formira citava prva godina umjesto da se formira oko OR-, TP-a, OS-a ili bolje receno predmeta koji su najuze vezani za ovaj fakultet. Lakse je poloziti matematike na PMF-u nego na ETF-u sto je apsurd apsurda.
hrasno38

#2968 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Someone_else wrote:
hrasno38 wrote:

Baš si me slatko nasmijao. Znači ukoliko ima više osoba koji trenutno studiraju na ETF-u (koji su iskreni prema sebi, pa za svoje neuspjehe ne optužuju sve druge redom), nemoguće je da imaju isto mišljenje? Pa nismo djeca da pravimo x profila.

Pa svima je očito da imaš nekoga ko ti prenosi sve ove informacije, jer obično studenti koji ne spreme ispit kako treba krenu sa ovakvim pričama. A Boga mi, mogli bi se reći da je taj tvoj pravo neuspješan.
Dovoljan pokazatalj koliko vas je takvih je upravo i to koliko vas se slovom i brojem javilo na svu ovu pricu ali je na "haberu" bas onako zustro komentarisete. Vidi nisi ti iskren prema sebi nego si neiskren prema svojim kolegama cim ocito sustu istinu pokusavas da pretvoris u nesto drugo. Naravno za sve u izvotu postoje dva kraja i ja nikada nisam ovdje pisao da postoji i krivica studenta a krivica im se sastoji u tome sto su kukavice koje ne smiju da se bore za svoja prava. Na zalost radi se vec o formiranim i odraslim ljudima koji bi sutra trebali da budu temelj ove zemlje na razne nacine ali najebali smo svi ako to bude tako. Za takve kao sto si ti obicno se kaze "crna ovca" jer branis nesto sto je neodbranjivo i za sta postoje vrlo jasni i konkretni dokazi.
hrasno38

#2969 Re: ETF

Post by hrasno38 »

megaribi1 wrote:
Ako je ovo tačno onda može biti jedna od tri stvari:

a) Gradivo nekih predmeta je previše koncentrisano na ETF (na PMF se linearna algebra sluša u dva predmeta, analitička geometrija u posebnom, diferencijalne jednačine u posebnom, matematička analiza u 3 predmeta, diferencijalna geometrija u posebnom predmetu)

b) Studenti ETF nisu najbolji matematičari u BiH, iako mnogi to misle. Na PMF su se uvježbali u stil ispita zadatak->teorema->dokaz a i odabrali matematiku kao fokus svog interesovanja. Dobro su naviknuti šta može značiti redoslijed riječi u definiciji. Na primjer razlika između pojma neprekidnosti i ravnomjerne neprekidnosti gotovo da se svodi na redoslijed riječi, ali se samim tim ovi pojmovi odnose na različite skupove tačaka. Nakon dva takva predmeta, ostalih dvadesetak se lako polaže na sličan način. ETF ima raznovrsnije gradivo iz raznih predmeta i time i drugačiji način treninga.

c) Drugačije je raditi sa 20, drugačije sa 100, drugačije sa 400 studenata
Ovo je apsolutno tacno i zaista profesori predaju da kazemo po nekim svjetskim standardima u nemogucim uslovima ali isto tako treba postaviti pitanje da li su zato krivi studenti ili neki drugi parametri??? Tesko se odreci svake godine blizu pola miliona KM od samo onih koji se upisuju pa priblizno jos toliko od onih koji ponavljaju. I hocemo li za to okriviti iskljucivo studente sto ima pitaj boga koliko ponavljaca radi lijecenja frustracija pojedinih profesora. Pa masa studenata u moje vrijeme kod Galica je krahirala ostale predmete spremajuci dan i noc jebene matematike.
Studenti ETF-a ni po kojem standardnu ne trebaju da budu najbolji matematicari jer to nije PMF nego ETF ali trebaju da budu recimo najbolji programeri, mrezni administratori, developeri itd itd a to danas u svijetu postizu i djeca bez dana matematika, fizika i slicnih sranja.
Bušman

#2970 Re: ETF

Post by Bušman »

Image
hrasno38

#2971 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Tu pricu sa matematikama mozete prosipati ovoj nasoj bijedi po Balkanu....

"S trinaest godina, Gates se prijavio u privatnu školu Lakeside. Kad je polazio osmi razred, školski Klub majki je novcem dobivenim rasprodajom nepotrebnih školskih stvari kupio terminalni telepisač ASR-33 i vrijeme na računalima iz General Electrica (GE) za učenike škole. Gates se počeo zanimati za programiranje GE-ovog sustava u BASIC-u i bio je oslobođen nastave matematike kako bi se više bavio svojim interesima. Svoj prvi računalni program napisao je na tom uređaju: Kružić i križić koji se mogao igrati protiv računala. Gates je bio fasciniran uređajem i kako bi uvijek savršeno izvršavao softverski kod. Kasnije, prisjećajući se tog doba, Gates je komentirao: "Bilo je nešto skladno u tom stroju". Kada se donacija Kluba majki istrošila, Gates i drugi učenici tražili su druge sustave uključujući DEC-ova PDP miniračunala. Jedan od tih sustava bio je PDP-10 koji je pripadao Computer Center Corporationu (CCC). CCC je tijekom ljeta zabranio pristup četvorici učenika iz Lakesidea - Gatesu, Paulu Allenu, Ricu Weilandu i Kentu Evansu - jer ih je ulovio kako iskorištavaju greške u operativnom sustavu kako bi slobodno provodili vrijeme radeći na računalu.
Od fakulteta je odustao kad je imao svega 19 godina........"
Steve Jobs.....nesto slicno........sta ste vi uradili sa svim silnim titulama inzinjera, magistara, doktora i sa neogranicenim poznavnajem matemaika!!!! Sutra kada bi vas neko poslao u privredu da radite ne bi znali gdje ste suplji!!!
Someone_else

#2972 Re: ETF

Post by Someone_else »

Svaki peti komentar ti se satoji od "braniš nešto što je neodbranjivo", znači samo tvoje mišljenje može da dođe u obzir? Svaku tvoju rečenicu trebamo da prihvatimo kao aksiom, da ne bismo bili "crne ovce" ?

Uporno pokušavaš da "poklopiš" ljude ovdje, ali ti ne uspjeva. Ljudi samo odustanu nakon nekog vremena kad shvate da nema svrhe voditi raspravu s tobom.

Zaslužuješ jedan spomenik ispred ETF-a, čisto kao izraz zahvalnosti za borbu za studentska prava. Možemo da na njemu napišemo link foruma i ukrasimo @hrasno38. Javlja li se neko da sponzorira?
Korisnikk

#2973 Re: ETF

Post by Korisnikk »

Ova tema rastura. Nemam nikakve veze sa ETF-om ali pratim je svaki dan.
SamoTii

#2974 Re: ETF

Post by SamoTii »

Korisnikk wrote:Ova tema rastura. Nemam nikakve veze sa ETF-om ali pratim je svaki dan.
ahahahahahahahhhahahahhah
hrasno38

#2975 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Someone_else wrote:Svaki peti komentar ti se satoji od "braniš nešto što je neodbranjivo", znači samo tvoje mišljenje može da dođe u obzir? Svaku tvoju rečenicu trebamo da prihvatimo kao aksiom, da ne bismo bili "crne ovce" ?

Uporno pokušavaš da "poklopiš" ljude ovdje, ali ti ne uspjeva. Ljudi samo odustanu nakon nekog vremena kad shvate da nema svrhe voditi raspravu s tobom.

Zaslužuješ jedan spomenik ispred ETF-a, čisto kao izraz zahvalnosti za borbu za studentska prava. Možemo da na njemu napišemo link foruma i ukrasimo @hrasno38. Javlja li se neko da sponzorira?
mozes i ti pored mene ali sa drugim atributima!!!
Post Reply