Dakle boje se ljudi rata i sakrili su pare... Gdje? U banke u kojim bi izgubili sve u slucaju rata, ili ispod jastuka, kako bi mogli izgubili i glavu i pare u slucaju rata. Usput, ja ne znam ama bas nikog ko se boji rata.prusko wrote:Ne gledamo isti trend u rikvercu. Ljudi se boje rata i sklonili su pare. Ne zavisi ovdje kupovna moć od kredita.Uveden PDV, skocile cijene... Pare od PDV-a iskoristene da se podmaze javni sektor pred izbore 2006, krece vrtoglavi rast jer se raja na budzetu mogla dosta lakse zaduziti (i za promjenu priustiti ratu)... Ne treba zaboraviti ni bum dionica u istom periodu, neki su se do proljeca 2007 momacki oparili na spekulacijama, a drugi su dobro unovcili markoviceve dionice koje su imali u svojim firmama. Npr. bilo je raje koja je od dionica Bosnalijeka kupovala ne jedan nego dva stana.
Ona kobila je samo iskoristila euforiju da odere masu ljudi, ali nije zasluzna za rast cijena, mozda par posto, a cijene su se skoro udvostrucile izmedju 2005 i sredine 2007.
Sad gledamo isti trend u sporom rikvercu. Plate u javnom sektoru ce stagnirati godinama, a vrlo je vjerovatno da ce biti i rezova. Vec sad je teze dobiti kredit, a i kamate su krs, i koliko ja znam tu nece biti promjena na bolje.
Pravo si dobro "prokuzio" nema govoraImam osjećaj da si ti Hrvat i rimo-katolik što zaključujem po tvojoj subverzivnoj priči tipičnoj za sljedbenike kardinala šahiste i "Jugoslovena" Čovića. Cijene nekretnina će kad tad nagore, za godinu, za 5, za 10, ali hoće. Imati nekretninu je bogatstvo, a gologuzaner ostaje gologuzaner.Upravo tako. Imam osjecaj da se dio raje hvata za slamke, ono wishful thinking, otuda ta EU & NATO prica. Pa ne mora se daleko gledati, susjedi ulaze u EU za tri mjeseca, vec su clan NATO... Cijene i dalje padaju li padaju, od Zagreba do mora, a te milijarde investicija se ne primjete. Pored toga, mi smo miljama daleko od Hrvatske i godinama necemo ni u NATO ni u EU. Dugorocno je druga stvar, ako udjemo u EU 2020, opet ce proci godine dok se to ne odrazi na nivo investicija, ekonomski rast i tek onda cijene nekretnina.
Bez te ublehaske price koju smo culi 1000 puta, sta ostaje? Hoce li preko noci kamate pasti 30% pa da skoce cijene? Hoce li se olaksati uslovi za kredu? Hoce li rasti plate u javnom sektoru? Hebote pa plate nisu isle gore od 2009, niti ce, a cijene pice... Ako je neko domacinstvo 2008 na primanja od 2500 maraka mogao priustiti npr. 750 za kredu, danas vjerovatno moze osjetno manje, jer su sve cijene otisle, a plate iste.
A stan kao investicija za Svedjane i raju s viskom kesa? Prije 10 godina bi za stan od 100,000 mogao dobiti makar 400 kirije, ako ne i 500. Danas jok. Naprotiv, znam raje koja je nasla gotivne stanove u centru za te pare, stanove koji bi u oglase hladno isli po 150-200 milja. Zasto onda dati stotku za jednoiposoban na Grbavici? Prije bi orocio na 3 godine i imao kiriju za duplo gotivniji stan na boljoj lokaciji, jer cijene se garant nece oporaviti u narednih nekoliko godina.
Lupetaš za izdavanje - u centru Sarajeva stanovi kao od šale idu za 500 do 1500 KM kirije. Drugo lupetaš da se dobar stan u centru može kupiti za 100.000 KM. Jednostavno širiš neistine bez argumenata, sve sa ciljem podrivanja tržišta i države. Tvoji su to radili 70 godina Jugoslaviji, pa sad prešli na BiH... Prokuženi ste ...
Cijene ce ici gore, to niko ne spori, ali mogu se kladiti da se u narednih 5-10 godina nece vratiti na nivo iz 2008. Raja vec cetiri godine prica kako ce cijene "ici gore" i kako je bas sad (ili tad) pravo vrijeme za kupovinu. Ahaaaaa
Za izdavanje... Vidis... moram to javiti mojoj raji, ljudi placaju kirije od 400 do 550 na potezu M.Dvor - Mejtas - Dalmatinska, znaci da su pravo dobro prosli. Kakvih bolan 1500?!
Ja sam rekao da se za 100,000 moze uzeti mali stan na Grbavici. I moze - komotno. I Grbavica nije centar. Valjda si ti jedan od onih "optimista" koji misle da Grbavica treba biti 3-4 milje po kvadratu.
Toliko o mojim "neistinama" i "podrivanju trzista i drzave"...